- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Kempingezés és sátrazás
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- Doky586: Helyreállítási partíció létrehozása (javítása)
- Gurulunk, WAZE?!
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
Új hozzászólás Aktív témák
-
bambano
titán
Az is használna, ha megoldanák, hogy az adózatlan jövedelmet ne lehessen elkölteni. Na ez tenne be nagyon a hálapénznek és ezért tette be a kaput nagyon a vizitdíj. Lehetne pl. építési engedély kiadásának feltételévé tenni a vagyonosodási vizsgálatot. Amíg nem bizonyítottad, hogy miből akarsz építeni, nincs engedély.
-
magus88
csendes tag
Igen, ilyen is van, hogy valakit meg feleslegesen tartanak benn, vagy hazaküldik és papiron még benn van 1-2 napig. De hidd el, az orvosok nem szórakozásból trükköznek, hanem, mert meg kell termelni azt a pénzt, amit a súlyos betegekre költenek.
De arra akarok rávilágítani, hogy miért nem a betegséged határozza meg, hogy meddig vagy bent, és miért a finnanszirozás?
Az lenne jó, ha enyhe betegségnél az lenne a kórház érdeke, hogy hamar hazaengedjen, súlyosnál meg, hogy az optimális gyógyulási időig bentartson... -
VaniliásRönk
nagyúr
Te annyit látsz hogy hurrá van patika, azt hogy mennyit raknak zsebre a patikatulajdonosok gyk. 0 felelősség és munka után azt nem, mit gondolsz miért tiltakoztak amikor az állam versenyt akartak a gyógyszerpiacon?
Nagyanyám a saját bőrén tapasztalta, úgyhogy sajnos igaz, bár gondolom te ezt is jobban tudod.
Mond csak milyen módon látsz te a dolgok mögé? -
VaniliásRönk
nagyúr
Tippelj miből lendült fel ennyire a gyógyszeripar? Segítek, az állam és a betegek pénzéből, ha kicsit belelátnál nem örülnél ennyire.
Amerikában tudod hogyan működik ez? A halálos betegségeket, amiket az esetek többségében nem lehet gyógyítani - viszont a ''halottak'' kezelése is vagyonokba kerül, ha megoldható egyszerűen nem diagnosztizálják időben, aztán meg széttárják a kezüket, hogy már nem lehet segíteni. Így érvényesül a verseny. Főleg egy olyan országban fog ez még durvábban realizálódni ahol az embert a nyugati tőkések egyszerűen balkáninak tekintik. Nehogy azt hidd hogy a szivükön viselik az egészségedet, a magyar állam pedig nem fog ezzel törődni, most sem teszik, főleg ha kapnak pár Ft-ot a zsebükbe. Az hogy begyüjtötték az összes beteg kórtörténetét szerinted milyen célt szolgált?
Komolyan nem értem hogyan lehet ennyire naív mindenki... -
kovy79
őstag
Sok igazság van az írásodban, de Jetbrowse-nál a pont.
''ha semmin sem változtatnánk, csak az orvosok fizetését növelnénk az ötszörösére, azok akik eddig is elfogadtak hálapénzt, azután is tartanák a markukat''
Ne felejtsd el, hogy míg te egész nap kockulsz a gép előtt az orvosok mit tesznek és milyen teherrel a vállukon!
Egy kezdő orvos túlórával együtt (és az nem napi 2-3 óra!) 130K-t tehet zsebre, ami valljuk be nem túl sok.
Szóval ha felelősség és a tanulással eltöltött idő alapján béreznénk, ötszörösét kereshetnék az orvosok és hidd el, bár nem szünne meg, de minimálisra csökkenne a szóban forgó dolog.
A lényeg, hogy erről sem ők, sem mi nem tehetünk (mármint a már kialakult helyzetről) és a változtatást sem mi, vagy ők fogják eszközölni. -
Rive
veterán
De mondok mást, érdekes módon Szlovákiában miért működik ez a rendszer?
Ott azért nem egészen ez a rendszer működik. A hazai megoldás érdekes 'echte ungarische' mixtúra... Vannak kétségeim pl. afelől, hogy az állam többségi tulajdona mellett miképpen is érvényesül majd az üzleti résztulajdonosoktól remélt hatékony működés. Illetve így az sem hajtja a vezetőséget, hogy a csőd a fejükre szakad... Jobb szeretem az olyan megoldásokat, amikhez az államnak csak a törvényi kereteken keresztül van köze. -
finest
addikt
Esetleg 26%, gondolod, h valaki befektet max. 6%-ért az egészségügybe? Ennél még a banki alapkamatok is jobbak, na jó, azok talán nem, de egy államkötvény biztos. Mi ebben így egy biztosítónak a biznisz? Mindegy. Csodálkoznék, ha csupán 6%-ért érdekelté válna bárki.
Komolyan gondolod, amit írsz?
Az EÜ nem mentes apolitikától, közösségi dolog. A megváltozatása politikai döntés, én abszolut kiegyensúlyozottan írtam ''politikai'' felhangot. Valószínűleg azért ellenzik az orvosok a reforomot, mert a változatásokban tojtak a véleményükre, ill. mert nem jók. Egyetlen olyan döntés nem volt, amiben érdemben vitatkozhattak volna, a kormányzati döntéseket csak elfogadni lehetett. Erről is sokat lehetett hallani, meg arról, h hogyan bolykottálják a kórházak rendszeresen a miniszter rendeleteit is. Sajnálom, ha ezt politikai felhangnak tartod, de így történt.
A kézzel-lábbal való tiltakozásról nem tudok. Annyi biztos, h eltértünk az eredeti témától, nem is folyatom.
[Szerkesztve] -
magus88
csendes tag
Köszönöm a válaszodat!
Elgondolkodtam, tényleg miden rossz, ami állami kézben van... lehet...
Akkor ilyen alapon minden állami kézben lévő dolgot meg kéne szüntetni....
Én a határőrséget privatizálnám, az én kezem alatt biztos jobban müködne...., vagy az apeh-et.
De most komolyan, természetesen igazad van, a ''racionalizáció'' a kulcsszó. Hogy mit értenek alatta. Pl új, modern kórházak épitése és a régi, elavultak bezárása egy jó út lenne.
Vagy, ami most a megyei kórházban van(szándékosan nem irom, hol), hogy az pl. az érsebészek minden hónap utolsó hetében nem műthetnek, csak különösen sűrgős esetben, mert pénzt kell spórolni, és az orvosiban sakkoznak(ez nem vicc, higyjétek el,ez igy van). Tehát, havonta 1 hetet sakkoznak spórolás cimén, ez is racionalizáció a jelenlegi kórházvezetés szerint.
Mivel 1 hétig nem megy a műtő, egy csomót spórolnak, arra a hétre amugy a dokik nem kapnak ugye hálapénzt, tehát jó ez -
magus88
csendes tag
Lehet, tényleg rosszul látom a dolgokat, Raceman. 1 dolog nem világos, és öszintén kérdezem, mindenféle irónia nélkül, van egy kevés pénzből éphogy működő jelenlegi rendszer egy jelentős létszámleépités után, több ezer embert küldtek el. Az orvosi egyetemeknek milliárdos adósságuk van, fejenként. Ezek után, honnan lesz a profit + 6-7 cég működési költsége?
-
EQMontoya
veterán
nem ba.om meg, mert szaporodik, aztán igyis elég sok lesz. de ezt mégis miből gondolod, hogy a többség abban lesz? márboccs, de az álamnak mi a túrósrétes érdeke lenne abban, hogy egy biztositó helyett üzemeltet 3at, mindet saját kézben? káosz gyártásán kivül semmi racionalitást nem látok benne.
-
EQMontoya
veterán
az oep nem, mert állami biztositó, de hogy ezek az erős megszoritások mennyire lesznek átvihetőek egy magánkézben lévő, alapvetően profitorientált cégre, az azért számomra kérdéses. nem mondom, lehet, hogy müködni fog, nyugaton is müködik, csak ott nagyon más ehez a hozzáállás.
[Szerkesztve] -
magus88
csendes tag
-
magus88
csendes tag
Én csak azt irtam le, hogy lehet ''veszteséges'' egy beteg a biztositó számára. Hisz az állam se azt mondja, hogy minden beteg után annyit ad, amennyibe annak a kezelése kerül, hanem egy fejkótát ad és kész.
Hogy a biztositó megszabadulhat a ''rossz'' betegtől? A jelenlegi vezetés azt szeretné, hogy ezt ne tehesse meg.Ennek drukkolok én is. -
EQMontoya
veterán
nem teheti meg, de gondolkozz ésszel. felmondja a szerződésedet, bepereled, évek múltán kiderül, hogy jogtalanul mondta fel (Te fizettél rendesen, nem szegted meg a feltételeket), amikor Őt jól megbirságolják... de addig Te nem termelsz Neki veszteséget, lehet, hogy igyis jobban jár. teccikérteni? ez nem törvényszerüség, ez gazdasági kérdés.
-
magus88
csendes tag
Van egy vesebeteg, kétnaponta jár dializisre (kiszűrik a véréből a káros anyagokat, amit a beteg veséje nem tud)
Utánna kap a biztosító mondjuk évi 400000Ft-ot az államtól, de monjuk 20x-osába kerül a kezelése egy évben+ a gyógyszerek. Tehát, évi 19x400000Ft a ''veszteség'' ezen a betegen.... -
R.Zoli
őstag
Sorry csak jó látni ,hogy van legalább pár embernek normális rálátása a dolgokra és nem ír le akkora sületlenségeket mint páran akik távolról sem szagolják a dolgot... Az meg a másik ,hogy miután orvos vagyok engem ez jobban érint mint másokat és kicsit több érzelem is van bennem a téma kapcsán...
-
VaniliásRönk
nagyúr
Vissza nem olvastam, sorry, de már nagyon unom, hogy mindenki az orvosokat hibáztatja, ahogy írtad is, rengeteg tanulással és óriási felelősséggel párosul ez a szakma, amiről az itt megnyilvánulóknak halvány segédfoglama sincs, én is csak sejtem, én sem vagyok orvos.
#73-as moderálható. -
paramedic
aktív tag
Miért más a pincér, pizzafutár?
Mert nekik kevesebbet ''kell'' adni?
Talán kevesebb is a hozzáadott érték, mint egy orvos vagy nővér esetében!
A szakács elkészíti a kajám, a másik kettő, akinek adnom kell...
Szerintem pont ez a demagógia!
Ne adjunk, de sehol se adjunk!
És legfőképpen ne várja el senki! Se orvos, se pincér! -
törölt tag
miert nekem irtad ezt? inkabb finest-nek kellett volna... szerintem o nem olvasta el...
finest-nek:
az lehet hogy egy kezdo tanarneni 70-80-at keres azert mert hulyegyereket tanit, de ajanlom egyszer te is toltsel el egy napot egy ilyen osztallyal... akiket eppen az allatkertbe viszel ott is megvan a feleloseg, hogy kiugrik a gyerek az utra stb... szerinted kit vennenek elo?
egyebkent ha megbetegszik egy ilyen kezdo tanarneni a 70-80000ft-os fizujabol meg van pofaja elfogadni a kedves doktor bacsinak 50000-et? -
Batman
őstag
A beteg ember rémült, elkeseredett és fél. Fél a betegség következményeitől, fél attól, hogy mi lesz vele, fél a haláltól. De legalább annyira fél attól, hogy esetleg azért nem fog meggyógyulni, mert nem tett meg mindent azért, hogy meggyógyulhasson. A legtöbb embernek ilyenkor csak önmaga számít (és a család is így gondolkodik természetesen) ezért minden általa eredményesnek vélt eszközt meg fog ragadni, hogy a saját gyógyulásáért orvosi szempontból, mindent megtegyen. És hálapénzt fog adni, mert ha nem ad (úgy gondolja), meg fog halni...
Többnyire igazad van. Általában hálapénzt nem is a balesetis orvosok kapnak, akik bekötenek egy eltörött kezet, hanem azok az orvosok akik komolyabb beavatkozásokat végeznek és ahol bízni kell az orovosban. Az emberek ezt a bizalmat próbálják megvásárolni. -
Vakegérke
félisten
Talán nem hámoztam ki a lényeget, hiszen nekem úgy tűnik, azonos a véleményünk.
Már csak egy gondolat.
Igen, kevés a dokik fizetése. Nem ma kezdődött, de bekalkulálták a hálapénzt is, ezért alakult így. ''Jattos szakma'' volt, ahogy az autó szerelő, pincér, és még sorolhatnám. Nos, megéltünk egy rendszer váltást (nem megyek el a politika irányába), de berögzült szokásaink nem változtak. Még az önkiszolgáló benzinkutaknál is kap jattot a pénztáros kiscsaj.
Van valami indok, hogy alacsonyan tartsák a dokik fizetését? Pénzhiány, különben is, kaptok hálapénzt, úgyhogy csitt. És igen, ha sokszoros lenne a fizetésük, akkor se varrnák be a zsebüket.
Nevet nem mondok, sztár nőgyógyász az illető. Magán praxis. A hölgy megjelent a megbeszélt időpontban. A doki sajnálkozva közölte, hogy nincs jelen az asszisztencia, nem tudja megvizsgálni, viszont így csak 5.000, vagyis ötezer forint a tisztelet díja. Egy beteget elvesztett, de ne féltsük, nem fog éhen halni.
Sajnos a felgyülemlett indulatok azokat a dokikat is sújtják, akik becsülettel tesznek eleget orvosi esküjüknek.
És ha már jatt, meg hálapénz.
Ki nyom a rendőr, tűzoltó zsebébe bélelt boritékot? Pedig ők a bőrüket viszik a vásárra. Szó szerint készek másokért meghalni. Hatalmas a fizetésük? Ugyan kérem.
Le a hálapénzzel, és passz.
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 13600K 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Zalman S2 TG Seasonic 650W
- Azonnali készpénzes INTEL CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Csere-Beszámítás! Olcsó RTX Gamer Laptop játékra! I5 11400H / RTX 3050Ti / 16GB DDR4 / 512GB SSD
- Hibás! Dísznek, Porfogónak, tesztkártyának vagy böngészni! Asus Rog Strix RX 470 4GB Videokártya.
- BESZÁMÍTÁS! 16GB (2x8) G.Skill Trident Z RGB 4266MHz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest