Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• finest

addikt

válasz Racecam #162 üzenetére

Esetleg 26%, gondolod, h valaki befektet max. 6%-ért az egészségügybe? Ennél még a banki alapkamatok is jobbak, na jó, azok talán nem, de egy államkötvény biztos. Mi ebben így egy biztosítónak a biznisz? Mindegy. Csodálkoznék, ha csupán 6%-ért érdekelté válna bárki.
    Komolyan gondolod, amit írsz?
    Az EÜ nem mentes apolitikától, közösségi dolog. A megváltozatása politikai döntés, én abszolut kiegyensúlyozottan írtam ''politikai'' felhangot. Valószínűleg azért ellenzik az orvosok a reforomot, mert a változatásokban tojtak a véleményükre, ill. mert nem jók. Egyetlen olyan döntés nem volt, amiben érdemben vitatkozhattak volna, a kormányzati döntéseket csak elfogadni lehetett. Erről is sokat lehetett hallani, meg arról, h hogyan bolykottálják a kórházak rendszeresen a miniszter rendeleteit is. Sajnálom, ha ezt politikai felhangnak tartod, de így történt.
    A kézzel-lábbal való tiltakozásról nem tudok. Annyi biztos, h eltértünk az eredeti témától, nem is folyatom.

[Szerkesztve]

• finest

addikt

válasz magus88 #159 üzenetére

Ez bármelyik megyei kórházban így van, annyi különbséggel, h esetleg nem sakkoznak.
    A BNO kódon azért el lehetne gondolkozni. A biztosítok bevonása mellett érvelők, nem veszik figyelembe azt, h a tőkebevonásnak komoly profitot kell termelnie, h a befektetőnek megérje. És azt a profitot tuitra megfizettetik mindannyiunkkal. :F
    Irtó unalmas érv, h majd több lesz az orvosok fizetése, ha csökken a létszám. A közalkalmazotti bértábla évek óta be van fagyasztva. Ugyan mennyit emelkedett a fizetés az évek során, hiszen az orvosok fogynak, az önkormányzatoknál is létszámcsökkenés volt, a tanárok is fogyogatnak, hallottatok béremelésről?
    A racionalizálással egyetértenék, ha lenne csak egy olyan kormány, amelyik nem ad hoc módon áll neki a változtatásoknak, ha lenne ráció a raciban.
    /Moderálva. - Race/
    Szerintem azzal magus88 barátnője is egyetért, h a rendszer rossz, de azzal is, h a reformok óta biztosan csak romlott a helyzet.

• finest

addikt

válasz bambano #87 üzenetére

Te, ezt a hsz-t szinte ugyan így olvastam egy iskolás topikban is tőled, miszerint, aki elvállalta a tanítást annyiért, amennyit adnak, az fogja be! És én is azt mondanám, h fogja be, ha élhető keresetek lennének az országban. Feleslegesen általánosítasz. Sok (ha nem a legtöbb) orvos a közelébe sem jut a hatalmas hálapénzeknek, amit te elképzelsz. Vegyük csak azt, h a klinikákon jóval nagyobb ''hálapénzeket'', tarifákat tesznek zsebre a proffok mint az amúgy hálapénzzel jobban ellátott területeken az orvosok, akikről általában beszélünk, bár erről senki nem szólt eddig. Csak úgy általában szidjuk az orvosokat.
    Nem tudom, h miylen kiskirályságról beszélünk? Szerintem már így is eléggé kevés az orvos, ha sokat szívóznak velük, elmegy a maradék is, aki még hivatástudatból robotolt, ahogy a tanárok is elmennek a pályáról. A szinvonal meg oylan lesz, amilyen. Azt hallottad már, h mindenki azt kapja, amit megfizet?
    Persze jól lehet az ilyen általánosításokkal hergelni az embereket, talán még magadat is jól felbosszantod feleslegesen.
    Én csak azon csodálkozom, h hányan beveszik az állami szektorokból történt pénzelvonások indokait. Hoyg jobb lesz az ellátás, oktatás, ha inzézményeket zárnak be, építenek le, ahelyett, h komoly pénzeket fektetnének be ezekbe.
    Az embereket meg, akiket a szegénységükkel tartanak sakkban, egymás ellen hergelik, lassan minden hétre jut egy új társadalmi réteg, akit egy kicsit lehet szidni, tanárok, rendőrök, orvosok etc.

[Szerkesztve]

• finest

addikt

válasz tildy #71 üzenetére

Na, ezt majd megtudod, ha odakerülsz. Természetesen meg lehet szülni otthon is, vagy a kocsiban a kórház felé gond nélkül és remélem így is lesz veled!
    A feleségemnek ''könnyű'' dolga volt, nem adódott komplikáció. Viszont sok esetben van, nem csak az orvosok miatt. Szakavatottab fórumozók mondhatnának pontosabb dolgokat, szal csak amit én láttam a feleségemmel egy időben szülők közt:
    -elöregedett méhlepény a gyerek nem akart megszületni, viszont a táplálékot, oxigént már nem kapta meg rendesen egy hét túlhordással, végül megindítva 2300g-mal született meg, de jól van.
    -elakadt vállak a szülőcsatornában, törött kulcscsont, kierőszakolták, ezt leszámítva egészséges
    -klasszikus eset, nyakra tekeredett köldökzsinór, császár, szerencsére ez a baba is jól van.
    Hiába okos vlaki, meg tudja, h természetes úton is kijön a baba előbb-utóbb. Látod, ezek az orvoson és a betegen kivülálló dolgok. És ezek nagyon rosszul is végződhettek volna.

bambano: annyira bamba hozzászólásaid vannak, elképesztő! Ez a dögöljön meg a szomszéd tehene mentalitás szinte minden hozzászólásodban benen van. Ha már ilyen okos vagy, remélem tudod kamatoztatni és gazdag is vagy!

[Szerkesztve]

• finest

addikt

válasz #61666560 #56 üzenetére

Szerencsére nem volt sok dolga az orvosnak a feleségemmel - könnyen kereste - és olyan boldog voltam, h nem számított. Persze, irtó jó lenne, ha engem is megkennének a szülök, amiért jól érettségizett a csimota stb. Nyilván tudnánk is hova tenni. De nem sajnálom ezt a pénzt. - A szülésben minden benne van, annyi komplikáció lehet, sokkal többet is megérne ennél, h minden ilyen simán menjen. Én ezt jó szívvel adtam.

[Szerkesztve]

• finest

addikt

válasz #53246592 #44 üzenetére

Lófütty. De írtam is, h másokét is emelni kéne. Ha a magyar átlag fizu élhető lenne, szerintem ez min. ca. 800 Euró (pl. egy bolti eladó fizuja), akkor nem lenne ekkora felháborodás a nagyobb orvosi fizetések miatt.
    Az alacsony bérek által kiszolgáltatottá válik a lakosság, könnyen irányítható, mert annak hisz négyévente, aki többet ígér. Ez az én olvasatomban ilyen egyszerű.

Szóval szerintem a buszsofőrök fizetését is jelentősen kellene emelni, korán kelnek, éjjel-nappal úton vannak, keveset látják a családjukat, nincsenek ünnepnapjaik... Ne értsetek félre én nem propagálom a hálapénzt.
    Aki meg nem hiszi el, h kinézik/lenézik egymást az orvosok, nézzen el a legközelebbi rendezvényház parkolójába, ah orvostovábbképzést tartanak, vagy kérdezze meg orvosát, gyógyszerészét!

kalandor: tökéletesen egyetértünk.

Bad Sector: tanár vagyok, a feleségem is az. Ez a közalkalmazotti bértábla ilyen. Szerintem édeskevés a fizetés. És igen, odaadtam a szülészorvosnak a nyári fizum közel egy harmadát (30k) hálapénznek. Elfogadta. Mondtam, h ezt neki gondoltuk. Azt mondta jó.

[Szerkesztve]

• finest

addikt

válasz #61666560 #45 üzenetére

Ezzel nem értek egyet. Igaz a hálapénznek Magyarországon nagy hagyománya van. Külföldön sok helyen (Angliában, Németo-ban, ahol jártam) nincs, de a kinti viszonylatokban is sokkal jobban keresnek az orvosok.
    A megfizetés a korrupció elleni harc módja, mintha ezt a maguknak rendszresen fizetés emelést megszavazó politikusainktól hallam volna utoljára. :DDD De azért van benne igazság.

[Szerkesztve]

• finest

addikt

válasz #61666560 #36 üzenetére

Mert egy kezdő tanárnéni 70-80k-t keres havonta és a hülygyerekeket neveli ennek ellenére. (Tessék már belegondolni, h za is egy felelősséggel járó szakma lenne, akár csak az orvosi. Azért mert valakiben van elhivatottság ki is kell használni? De ahogy írtam, nemcsak a közalkalmazotti bérekkel van a baj.)
    Én megértem, h a paraszolvencia sokakat bosszant, engem is, tök jó lenne, h ha jól végeztem a munkámat, valaki megdobna 30k-val. Engem is visszataszítanak azok az orvosok, akik fix tarifával dolgoznak, esetleg szóváteszik, ha nem annyi a hálapénz, amennyi.

Tildy nyereséges EP cikkéhez csak annyit, h látni kéne mitől nyereséges. Jobb lett-e az ellátás a leépítések hatására a kvótarendszerrel, várólistákkal etc. Ja, h a kórházak továbbra is eladósodnak...

• finest

addikt

válasz tildy #30 üzenetére

Látom nem akarod megérteni, de attól még így van. Amúgy a mi szülészünk biciklivel jár.
    Igen fizessék meg őket. Én 3-400 ezret gondolnék halandó közalkalmazottaknak. Az orvosoknak ennek a dupláját minimum. 300.000-ből egy átlagember már elvan, lehet rá családot alapítani, nem kell izgulni egy csomó mindenen, de ahhoz kevés, h visszaszorítsa a hálapénzt. Egy orvos felelős döntéseket hoz állandóan, ügyel, készenlétizik ehhez a 300.000 Ft még kevés szerintem. Nézzétek meg, h nyugati viszonylatban milyenek a keresetek az árak már ugy is ugyan azok!

• finest

addikt

Atyám orvos, tudom, h ha nem fogadna el hálapénzt a kollégák és a betegek is hülyének nézik. Igaz a kirekesztős duma. Kiemelte igaz ez olyan szakmákban mint a nőgyógyászat vagy a sebészet. (Amúgy a hálapénz adóköteles, le is jelenti minden évben...de nem róla akarok írni.)

Nemrég szült a feleségem, én is adtam hálapénzt a szülésznek. Nem azért, mert egyetértek, hanem mert elégedett voltam a munkájával. Ezen kívül tudom, h szülészként csak el is kell fogadnia, mert a kollégák félévente cserélnek autót - kinéznék.
    A hálapénz adását/elfogadását érthetőnek tartom, ha valaki belegondol, h mekkora felelősség van egy orvoson, ill. mennyi állami fizetést kap. -És baromság, h csinálja éhbérért, ahogy a tanárok is, ha már ez a hivatása. Ezt az érvet senki sem gondolhatja komolyan.
    Szerintem a hálapénz ellen azzal lehetne tenni, h az orvosok fizetését jelentősen megemelik, a feladatuk felelősségének megfelelően. (Angliában, Németországban ösztöndíjasként sehol nem kellett hálapénzt adnom.)
    Persze nem csak az orvosok fizetését kellene élhető szintre emelni.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés