Hirdetés
- SzDavid99: Van 20 perced? Akkor tanulj meg koreait olvasni!
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- mefistofeles: A furcsa hobbi.....
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
doc
nagyúr
nem egyformak persze, az alap ugyanaz amire epitkeznek, de mindegyik mast rak ra, meg ami meg a kulonbseg, hogy a disztrok nagy resze modositgat ezt-azt a kernelben vagy a programokban (bugfix, vagy a rendszerhez idomitas, akarmi)
ettol meg mindegyik Linux, tehat amit az egyikben megtanulsz azt a masikban tudod hasznalni (ez a parancssoros megoldasokra vonatkozik nagyreszt, a klikkelgetos procedurak konnyen valtozhatnak disztronkent, pl. egy ubuntuban hiaba keresel yastot)
-
doc
nagyúr
mi ebben a szemelyeskedes? elmondtam hogy vagy te szurtal el valamit, vagy bug, ennyi. ha biztos vagy abban hogy nem te voltal, akkor meg jelenteni kell bugkent, ezt is mondtam. ez nem windows hogy ket evig ulnek egy kritikus hiban javitas nelkul, ha bejelentesz egy hibat ami tenyleg az, akkor javitva lesz.
es hogy jon ide a Suse? -
törölt tag
egyáltalán nem elképzelhetetlen módon arra a lehetőségre kattinthattál, hogy a másik ablakkezelő legyen az alapértelmezett.
milyen virtuális gépen kellett videokártyát állítanod? merthogy maga a virtuális gép olyan hw-t virtuál, amilyen os-t akarsz telepíteni. a VBox mindenképp. ott nem kell semmit állítgatnod. vagy a Wubi-ra gondoltál, de ez meg nem virtuális gép.
későn olvastam az utolsó (#379) hsz-t. azzal azért tisztában vagy(tok), hogy a bootcamp alapból csak window$ telepítésre van?
-
doc
nagyúr
es probaltad a boot kepernyon a 'buta' grafikus modot valasztani? mert ez meg nem derult ki, es eros a gyanum hogy megoldana a problemadat
igaz, nem kattintgatos, mert egy funkciobillentyut kell megnyomni hozzaamugy milyen virtualis gep ez, hogy ilyen balfek grafkartyat emulal?
-
doc
nagyúr
Szerinted mit csinaltam? Loginnal kivalasztottam a masikat. Belepett vele. Aztan kijelentkeztem, es visszaallitottam az eredetire. De o meg mindig a masikkal jelentkezett be. Kikapcsolas utan is.
pedig ilyet csinaltam mar tobbszor is, mindig jol mukodott
a loginmanagertol fuggoen elso korben a config file-jaba neznek bele, vagy elekukkantanek a logba amit csinal, mindketto megteheto grafikus feluletrol, ide-oda klikkelgetveAz rendben van, hogy nincs mindenre kattintas, de ha mar a telepitesnel, vagy az egyszeru, semmit sem csinalok, ismerkedes kozben olyan problemaba utkozik az ember, amit konzolon kell megoldani.
nekem meg nem volt ilyen, telepiteni, 'ismerkedni' es napi szinten hasznalni tokeletesen lehet parancssor nelkul is. ha a fent emlitett hibara gondolsz, errol csak ugyanazt tudom mondani mint eddig: meg sosem talalkoztam ilyen problemaval, de lehet hogy szimplan egy bug, akkor jelenteni kell, nem anyazni hogy 'fujjszaralinux mert mindig gepelni kell', vagy korulnezni hatha egyszeruen megoldhato (ez utobbi szinte biztos)
Az Ubuntut leirtam mar ide. Virtualis gepre, valoszinuleg a videokartya helytelen beallitasa miatt nem sikerult normalisan feltelepiteni.
errol szivesen hallanek tobbet, igy elsore eleg nehezen hiheto hogy nem lehet feltelepiteni holmi videokartya-beallitas miatt, ha a bootnal a menubol kivalasztod a 'buta' videomodot, meg egy Sokol radion is elindul
-
doc
nagyúr
mar mondtam, elso korben nem artana tudni hogy pontosan mit is csinaltal. ilyet, hogy nem lehet atallitani masra az ablakkezelot, meg nem lattam. anelkul hogy varsz megoldast, hogy pontosan ismernenk a problemat?
amugy meg nem azt mondtam hogy minden letezo problemara van 'kattintos' megoldas, pont azt magyaraztam hogy ez eleve lehetetlen
a 'leakadas' meg megint csak ugyanaz, hogy mondjunk ra barmit is anelkul hogy elmondanad mirol van szo?
-
doc
nagyúr
nem azt mondtam hogy aki "csak hasznalni akarja" a gepet az marpedig magolja be az osszes parancsot (ez eleve felesleges es tobbe-kevesbe lehetetlen is), csak megmagyaraztam hogy miert parancssoros megoldasokat mondanak ha egy forumon felvetsz egy problemat. valoszinuleg van kattintgatos megoldas is, de sokkal egyszerubb bemasolni egy par soros parancsot mint ket oldalon kereszult magyarazni hogy mikor hova kattints
-
törölt tag
mondjuk az nekem is vicces volt, mikor VBoxba telepítettem opsn SuSE-t, és a telepítés elején kiírta: neki legalább 1GB ram kell a telepítés alatt. ehhez képest azért simán települt kevesebbel is.
bár alapból azért mást ír:
"openSUSE 11.1
Hardware RequirementsopenSUSE supports most PC hardware components. For the best computing experience, your system should meet these minimum requirements for openSUSE 11.1:
* Processor: Intel—Pentium 1-4 or Xeon; AMD—Duron, Athlon, Athlon XP, Athlon MP, Athlon 64, Sempron or Opteron
* Main memory: At least 256 MB; 512 MB recommended
* Hard disk: At least 500 MB for minimal system; 3 GB recommended for standard system
* Sound and graphics cards: Supports most modern sound and graphics cards
* DVD-ROM Drive (required for installation from DVD media)"de nem a puppy-t kell felrakni. van rengeteg distro, ami a hd-re települ, teljes értékű, bár talán nem lesz olyan csilivili mintha a GDE-vel vagy KDE-vel lenne: openbox, fluxbox vagy egyéb, jóval kisebb forrásigényű ablakkezelővel vannak.
és parancssor:
az M$ PowerShell-jéhez is van pl. egy 405 oldalas magyar könyvecske. -
doc
nagyúr
egyre ritkabban "muszaj" a config file-okat szerkeszteni, szinte mindenre van mar kattintgatos megoldas. azt meg ne vard, hogy a vilag osszes elkepzelheto feladatara keszul kattintgatos program csak hogy ne kelljen begepelni valamit, egy ilyen disztro nem dvd-rol, hanem 1TB-s kulso vinyorol telepulne
a parancssor hatalmas elonye hogy olyan feladatokat is el tudsz vegezni, amire a rendszer egyebkent nincs felkeszitve. windows alatt ilyenkor az a megoldas, hogy letoltesz valami olyan programot, ami megcsinalja ami neked kell, vagy nekiallsz a registryben konyekig turkalni (ami ugyebar sokkal kifinomultabb es profibb, mint egy kommentekkel teletuzdelt configfile-ban megkeresni es atirni valamit
). Linux alatt fogsz egy vagy ket meglevo eszkozt es megcsinalod veluk egy par karakteres paranccsal
a masik ok, amiert altalaban parancssoros/config file-szerkesztos megoldasokat szokas adni a "ide klikkelj, oda pipalj, arra kattints" helyett ez pl
-
törölt tag
rosszul gondolja. lehet, kevesebbet kell hegesztenie, mint window$ felrakásnál.
nem fogalmaztál rosszul, de szerintem aki vesz/telepít egy olyan rendszert, amit előtte még nem használt, sőt, gyakorlatilag fogalma sincs róla, hogy mi az, és emiatt teszi, amit írtál: na erre írtam, hogy kőhülye.
a 256MB az xp esetében is csak alaphelyzetben elég, bármi tűzfal+antimaleware, és már annyi. különben meg van Linux, amelyiknek ennyi sem kell: Damn Small Linux: a telepítője 51MB, csak a ram-ba települ, onnan fut, vagy PuppyLinuxok, különböző méret, de hasonló mód, mint a DSL, vagy tinycorelinux, stb, stb.
és tényleg, az eredeti rendszerkövetelmények az XP-hez elég minimalisták, de 64MB-n te sem vársz sokat.
viszont akkor azt mondd meg nekem, légyszi, ha 1,5GB van a gépemben, miért tetű lassú rajta az XP? mikor az Ubuntu nem az?
feltételezem, a csilivili Linux Ubuntu volt. Annak a minimál követelmény 384MB. de a Xubuntunak pl. 128.
Viszont olyan érdekességet mondok neked: az Ubuntu 9.04 rendszerkövetelménye ugyan úgy 384MB mint korábban, viszont a teljes rendszer felállása után kb. 130MB-t használ. Itt persze nincs compiz bekapcsolva, de ha az be van (forgó hordó, szétfröccsenő/elfüstölő/összehajtogatott/bármi ablakok, miegymás), akkor még plusz 60MB-t rászámolsz, oszt szevasz.
XP-t én nem láttam 130MB-vel, bár valszeg keveset láttam eddig.
-
doc
nagyúr
nem mondtam hogy KELL szerkeszteni a configot, de nekem az sokkal egyszerubb mint fel oran at klikkelgetni meg pixelekre vadaszni
amugy amit leirtal az eleg erdekes hiba, ha tudod reprodukalni, erdemes lenne, legalabb kiderul hogy neked sikerult-e valamit alaposan megcsavarni (ez elvileg nem szabad hogy lehetseges legyen) vagy valami bugba futottal (ez esetben viszont illik egy bugreportot kuldeni, hogy ki tudjak javitani) -
törölt tag
mert hallotta a haveroktól, vagy bármi egyéb miatt úgy gondolja, hogy neki mindenképp Mac kell, kikeresi a címet, de csak a boltban jön rá, hogy ez nem hambi. de sebaj, ha már ott van, vesz egyet, bár még mindig nem tudja, eszik-e vagy isszák. és a BIZTONSÁG kedvéért vág rá ablakokat. és lám, így bemegy a fény és elűzi a sötétet. hát ezért!
ja igen, még a szakadozás: többnyire az ati szokott ilyeneket produkálni.
-
-
doc
nagyúr
felreertetted amit irtam. a "par ev" azt jelenti, hogy ennyi ido alatt megismeri a rendszert az ember annyira, mint amennyire a windowst ismerte elotte, tehat kepes a kettot objektiven osszehasonlitani. nyilvan a windowst sem lehet 'par het' vagy 'elso ora' alatt megismerni
egyebkent a folyamat, amit leirtal, pont igy tortent nalam is. eleinte naponta tobbszor visszabootoltam a windowst hogy meg tudjak csinalni valamit amirol nem tudtam hogy hogyan kell Linux alatt, aztan ez szepen lassan eltunt, es par honappal kesobb mikor kellett volna meg hely a vinyon, lattam hogy ott a windows konyvtar, amit mar honapok ota nem hasznaltam, le is toroltem a francba, azota nincs windowsom
(illetve van egy virtualis, hogy windowsos exe-t is tudjak forditani a sajat programjaimbol)
De mondjuk, ha azt tapasztalom, hogy ugyanazon a gepen egy XP elfogadhato sebesseggel fut, mig a jo esetben feltelepulo (volt, hogy fel se ment normalisan), csilli-villi grafikaju Linux szaggat, mint allat. (Az meg nem boldogit, hogy mondjuk sima X-Window alatt esetleg meg hasit is, de akkor hogy nez ki?) H
na acsi.
a helyi windows-fanboyok vannak a legjobban felhaborodva, mikor xp-vel hasonlitjuk ossze a Linuxot. azt a kinezetet barmelyik hottprimitiv 10 eves ablakkezelo nyujtja. ha mar csilivili a Linux, akkor legyen a windows is az, hasonlitsd ossze mondjuk a Vistaval, egybol nem lesz olyan szep az eredmeny
az en tapasztalatom egyebkent az, hogy lenyegesen gyorsabb Linuxot hasznalva a gep mint akar XP-n (anno ezert csereltem le a ceges notebookon az xp-t Linuxra, nem birtam elviselni hogy felevente ujra kell rakni mert olyan brutalisan belassul, pedig mar telepites utan sem volt tul sokaig villamgyors...)az 'X-Window' es a Gnome meg olyan mintha azt mondanad, hogy sokkal szebb az autod mint a szomszed kecskeje
az 'X-Window' nem ablakkezelo illetve desktop environment, mint a Gnome
windowsos hasonlattal nem tudok most elni, ott gyakorlatilag mindent egybegyurtak, mint a kezdo Pascal-programozo, es ez van, nesze...ilyen meg, hogy nem tud a 'guru' segiteni, mert mas disztrot hasznal, nem szokott elofordulni, ha igen, akkor az meg nem 'guru'. olyan van, hogy egy adott disztrib illetve ablakkezelo alatt fejbol megy a kattintgatos megoldas, de a config file-ok szerkesztese ritkan disztribfuggo
-
bambano
titán
Ne akarjuk már azt a grafikus felületet utánozni, ahol pl. a keresés minden programban másik bill. kombináció...
Ne akarjuk már példának állítani azt a grafikus felületet, amelyiket nem lehet egyik gépről tisztességesen átirányítani a másikra. A citrix, a vnc meg a többi hasonló elvetélt próbálkozásokat hagyjuk, azok csak körbehekkelései egy eltolt koncepciónak.
Ne akarjuk már példának állítani azt a rendszert, ahol majdnem 20 év után jöttek rá, hogy mégiscsak kellene parancssort csinálni...Ja, és ronda
még a compiz nélküli linuxhoz képest is...
-
doc
nagyúr
Lehet, hogy nem is a Windows-t kene felhasznaloi feluletben "utanozni", hanem valami jobbat kellene csinalni? Csak lehet, hogy ez meg nem sikerult...
pedig tokeletesen sikerult, a Linux ablakkezelok (meg a "primitivebbek" mint WindowMaker vagy FluxBox is) szazszor jobban hasznalhatoak mint a windows vacak, osdi szutyka, bar ezt mar elmondtam nemreg valamelyik topicban
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Jövő hónapban érkezik a Sacred 2: Remaster
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Végre elkezdődik a DGX Spark gépek szállítása
- Milyen hagyományos (nem okos-) telefont vegyek?
- Okos Otthon / Smart Home
- Xbox tulajok OFF topicja
- Milyen légkondit a lakásba?
- Spórolós topik
- NFL és amerikai futball topik - Spoiler veszély!
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- AKCIÓ ÚJ Bontatlan Macbook Pro 14 M4 MAX 14 32GPU 36GB 1TB Magyar billentyűzet Azonnal átvehető Deák
- BONTATLAN Új Ipad 9th 10th 11 gen. Air 6 7 , Ipad Pro Mini 7 IPADEK Azonnal DEÁK Térnél Átvehető.
- BONTATLAN Új iPhone 17 PRO MAX 256-512GGB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- Dell Precision 7740 Workstation 17,3", i9-9980HQ, 32GB, RTX3000 6GB
- Gamer PC - i5 14600k, RTX 3080 és 32gb RAM + GARANCIA
- Samsung Galaxy A56 5G / 8/256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / BONTATLAN
- AKCIÓ - DELL Universal Dock D6000 (452-BCYH) (DisplayLink)
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3573, 99% Akkumulátor
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro Max 256GB Space Black - 1 ÉV GARANCIA, Kártyafüggetlen,MS3489
- Apple iPhone 15 pro 128Gb,Átlagos,Dobozával,12 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest