Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: MárkaLánc
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- urandom0: Száműztem az AI-t az életemből
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
Új hozzászólás Aktív témák
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
Gál István
üzenetére
Nekem ugye, AVR-1306-om van, annak idején 40k-ért vettem át havertól, úgy sztem 3-4 éve, lehet kicsit több. Nagyon meg vagyok vele elégedve, igaz 6ohm-os recsegők kellenének rá, dehát ez van ami van, így is néha csak pislogok, hogy hogy szól... Főként most, optikán.

Más, WASAPI-val észrevettem egy érdekességet, foobar-ban szól a web-rádió wasapi kimeneten, erre youtube-on nincs hang... Foobar, böngésző bezár, böngésző úrjaindít, utána már jó..
(#130) Speeedfire : Én is így tudtam, hogy S/PDIF-nél (tehát coax/optikánál) nincs konvertálás, mondhatni direkt-ben megy a jel. Pedig ugye, észrevettem pozitívumot az optika javára.
Nem tom, hogy ennek mi lehet a fő oka, lehet a fény. 

Nekem ezek után csak olyan recsegő kell, amin van optika, semmi más...Creative pedig, soha többet...

-
BluEyes
őstag
válasz
Gál István
üzenetére
moha21
Bármelyik hangszóró, akár még az 1 centis is képes megszólaltatni akár még a 20Hz alatti tartományt is. Például [link] Nyilván más kérdés, hogy melyik alkalmas a basszus nagy hangnyomású lesugározására egy szobában.Gál István
Abból, hogy egy hangszóró membránátmérőja nagyobb, még nem következik, hogy mélyebbre megy, sőt igazából kb. semmi sem következik belőle.
A hang a levegő mozgatása, minél nagyobb a membrán által megmozgatott levegő mennyisége, annál nagyobb lesz a hangnyomás. A kisebb membrán is képes lehet ugyanannyi levegőt megmozgatni, mint a nagyobb, amennyiben a membrán kitérése (az az út, amit a membrán előre-hátra megtesz) arányosan annyival nagyobb, amilyen arányban a felülete kisebb.
Fontos paraméter a membrán tömege. Mivel a tömege nem nulla, ezért a membránnak van tehetetlensége. Ez azt jelenti, hogy "meg kell indulnia" az erősítőből kapott jel hatására, és meg is kell állnia, ha hirtelen "csend" a feladat. A nagyobb membrán vélhetően nagyobb tömege a nagyobb tehetetlenség okán nagyobb késéssel képes csak lekövetni az erősítő jelét, lustábban "indul meg", nagyobb fáziskésésben van a zenéhez képest, és a megállás is nehezebben megy, tovább "lebeg" mielőtt megállna, mint a kisebb membrános kolléga. A kisebb membrán emiatt símán lehet feszesebb hangú (ütősebb, dinamikusabb a cikkíró szavaival élve).
És ez csak egy-két példa, még van egy szakajtó egyéb paraméter, ami befolyásolja a hangszóró, és a köré épített doboz hangminőségét, le vannak ezek a dolgok írva a neten, gúgli oszt olvasgass. -
neilszab
őstag
válasz
Gál István
üzenetére
Mókás dolog amin vitatkoztok, te azt mondod, hogy a nagyobb membrán az jobb is (mélyebb, erősebb), dudika meg annyit mond, hogy nem feltétlenül, mert egy 6.5 vs 8 közötti különbség nem akkora, hogy az egyéb paraméterek (doboz/membrán/erősítő kialakítása, minősége) nem fordíthatnák meg érezhetően az erőviszonyokat, ugyanakkor meg elb@szni ugye meg bármit el lehet... Szerintem is a hang keltés azért jóval komplexebb tudomány annál, minthogy a méret döntsön mindenről...

Azzal érvelni, hogy a Logi, meg a Edi egy kategória, meg egy árban vannak... ez sztem is butaság, költségspórolás címén ki tudja melyik gyárban mit pakolnak a dobozokba, amit a hülye fogyasztó még röhögve megvesz méregdrágán, me' akko' biztos jó is...

Egyébként a cikk írója annyit írt, hogy:
"A méynyomó nagyon szép basszust produkál (minimális hangerőn is), a Z-2300-nál sokkal dinamikusabb és pontosabb. Sokkal tisztábban hallom hol van a basszus eleje és a vége. Olyan érzés mintha mellbevágna, ütne a basszus."Akárhogy is nézem, nekem ebből szimplán az jön ki, hogy az Edi mérnökei egy kisebb membránnál jobban élvezhetőbb basszust tudtak/akartak elérni...
-
dudika10
veterán
válasz
Gál István
üzenetére
Minden annyit ér amennyiért el lehet adni, kár az árukkal dobálózni.

Szerinted ha aazonos árú termékek ugyan azt tudnák lenne értelme a teszteknek vagy a fórumoknak?
Hozok máshonnan példát, nézd meg a telefonokat és az Orange San Francisco-t messze nem annyit kének ugyan azért a tudásért mint a többi telefonnál másik végleten meg ott az iPhone pl ahol az alma jel 2x szorzót jelent az árcédulán.
Ha a tetves reflexcsövet csak 3 centivel arrébb rakod akkor már más hangot kapsz.
Igen, lehet rohadt nagy különbség két mélyláda közt.Hiába mondod, hogy fizikailag lehetetlen, 1. tévedsz mert nem az, 2. a kedves cikkírónak magyarázd el, hogy hülye, mert nem hallhatja, mert nem úgy van.

Unalmas egy dolog vitatkozni veled, be is fejezem, mert úgy se győznek meg az észérvek Téged, szóval felesleges szemetelni a topikot.
-
dudika10
veterán
válasz
Gál István
üzenetére
Úgy, hogy valószínűleg minőségre nem egy kutya a kettő, falvastagság, tervezés, reflex nyílás elhelyezése, merevítés nagyon sokat számít.
Erősítőre se fogadnék, hogy ugyan azt a szintet képviselik.
Nagyobb kitéréssel.
Nem kivitelezhetetlen.De még csak nem is biztos, hogy mélyebbre megy vagy nagyobb hangerőt produkál, nem ez volt a lényeg.
Nagy membránnal van egy erősen kiemelő mélyorientált, mosott, puffogó reflexcsöves mélyládád az lomha lesz, nem ütésnek fogod érezni a basszust, míg ha van egy jó zárt ládád ami elég gyorsan reagál akkor azt ütésként fogod érzékelni. Erről írt a kedves szerző. -
dudika10
veterán
válasz
Gál István
üzenetére
Ez úgy történt, hogy Te baromságot írtál: "de egy annál is kisseb sub hogy tudja kihozni a várt "ütést"? Fizikailag nem mehet mélyebbre."
Ez nem igaz.
A cikkben ráadásul sehol nem írja a kedves író azt, amit Te nem értesz, senki nem mondta, hogy úgy van.
Az elképzelésem pedig nem téves, csak neked problémát okoz látszólag a magyar mondatok értelmezése. Segítek egy picit: a csak szó fontos, nem elhanyagolható és a feltételes mód azt mutatja meg, hogy nem minden esetben van úgy, de úgy is lehet.
moha21 kolléga csak elbeszélt mellettem, másról írt, de igazat, Te viszont nem érted azt amit írok és belekötsz abba amit le sem írtam.
Már alapból a cikkben olyan részt nem értettél ami benne sincs.
-
dudika10
veterán
válasz
Gál István
üzenetére
1. megkérnélek, hogy ne forgasd ki a szavaim, nem írtam ilyet.
2. érted mi az a puffogás? Mi köze a membránhoz? Semmi, 3 centis membránnal szerelt hangszóró is adhat ki puffogó mélyeket meg 40 centissel szerelt is.
3. nem csak a membránfelületet hanem a kitérést is lehet növelni.
4. láda felépítése már pedig nagyon sokat számít. Ha nem hiszed fúrj random egy "reflexnyílást" egy zárt ládára és meglátod.
Vagy kevésbé drasztikus módszer ha megvizsgálod egy reflex hangfal mélyeit úgy is, ha mondjuk egy zoknit raksz a reflexnyílásba.moha21: "csak"-ot ne hagyjuk már figyelmen kívül könyörgöm, rossz helyre írtam, nem ott a helye a mondatban de attól még ott van.
50-60Hz-ig szépen le lehet menni ilyen hangszórókkal gond nélkül.
A cikk egyébként nem a mélységet kritizálja, hanem a puffogást. -
tora2427
csendes tag
válasz
Gál István
üzenetére
hát ezt én sem tudom megmagyarázni, de sokkal jobb a basszus mint az általam hallott mélynyomóknál...
-
Winne
nagyúr
válasz
Gál István
üzenetére
Vannak nagyon kis méretű hangszórók is, amik nagyon szólnak, csak nem a háztartási rétegnek tervezik. Nekem leesett az állam, amikor hallottam egy olyan hangfalat szólni, ami kb 30 db. kis méretű hangszóróból állt páronként. Meglepetés volt.
A teszt jó nagyon, ezentúl odafigyelek kicsit az Edifier-re is.

-
dudika10
veterán
válasz
Gál István
üzenetére
Üt vagy puffognak semmi köze a hangszóró átmérőjéhez és egyébként sem a hangszóró átmérője határozza meg csak a max hangnyomást és a legmélyebb hangot sem.

"Üthet" ugyan akkorát a kisebb is mint a nagyobb, de nem az "ütés" erejéről van szó hanem a milyenségéről. -
AMDFan
addikt
válasz
Gál István
üzenetére
Szerintem bassreflex cuccoknál nem csak a membrán mérete számít, hanem a doboz hangolása is.
-
PuMbA
titán
válasz
Gál István
üzenetére
Annak nincs is köze hozzá. Az Akai hangfalaim 65Hz-ig mennek le csak, de sokkal nagyobbat "ütnek" a Z-2300-nál.
-
szaszabee
aktív tag
válasz
Gál István
üzenetére
Jó kis cikk Lehet hogy lecserélem ilyenre az x530 logimat nem igazán vagyok kibékülve vele
-
eclipse006
őstag
válasz
Gál István
üzenetére
Én arra tippelnék, hogy egyrészt a logiban benne van az erősítő, meg minden, viszont az Edifiernek külön van erősítő része, másrészt jobb minőségű maga a hangszóró ami benne van, jobb tervezés, és még sorolhatnám...
Új hozzászólás Aktív témák
- Macbook Pro 14" A2442 2021 M1 Pro 16GB 512GB (2022-es gyártás)
- Macbook Pro 14" A2442 2021 M1 Pro 16GB 1Terra (2022 gyártás) 2
- NIKON D7500 - DSLR fényképezőgép váz (+ teljes NIKON szett!)
- Macbook Pro 14" A2442 2021 M1 Pro 16GB 1Terra (2022 gyártás) 1
- Macbook Pro 16" A2141 2019 i9 32GB 1Terra (94 Ciklus 93% akku!!) (2020.11.30.)
- Telefon felváráslás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro Max 256GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3958
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i3 12100F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 6GB Zalman S2 TG Chieftec 600W
- magyar billentyűzet - 165 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3881
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi

Nem tom, hogy ennek mi lehet a fő oka, lehet a fény.