- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Gurulunk, WAZE?!
- GoodSpeed: AdGuard Family Plan: Lifetime Subscription akár 9 eszközre!
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- RIOS Gépház: Terheléses támadás alatt a PROHARDVER! lapcsalád
- kraftxld: Untappd lista
- ZolaMan: Nincsen bírás! Avagy sérülés a 3. rétegben. Javítsuk meg!
- Thome: Dune 2000
Új hozzászólás Aktív témák
-
MinionFlasH
senior tag
Köszi a tesztet, nagyon hasznos nekem, illetve másoknak is!!!
-
Sinesol
veterán
válasz
CyberPunk666 #99 üzenetére
Nekem se nagyon romlott el semmi az utobbi 10-15 evben. Viszont a sapphire 7850-esem Bsod-hibaval lett cserelve anno és utanaolvasva szepen megtudtam hogy szeriahibasak a sapphire gcn karik, na ennnyit erröl, bár az ujabbak mar elvileg nem azok de inkabb nem kiserletezek velük.
-
CyberPunk666
senior tag
Érdekes amiket mondasz.
Nekem MSI-ről nem a minőség jut eszembe, bár tény hogy az alaplapjaikat ismerem jobban és azok nem a legjobbak.
Az asus tényleg jó alkatrészekben (kész termékeik szarok, pl laptopjaik), de feláras. Nem minőségibb annyival, mint amennyivel drágább szokott lenni.Sapphire esetében tény, hogy nekem egyedi hűtésű példányom van, de ez halkabb, mint a tápom, szóval nem tudom mi lehet a gond a többivel.
Majd ha a következő kártyát tervezem megvenni, akkor úgyis utánaolvasok, mert ezek az infók szinte szériánként változnak, de te vagy az első, akit szidni látok.
Amúgy én speciális eset vagyok, mert szinte soha semmilyen elektronikus eszköz nem szokott tönkremenni nálam. Sőt, általában a közelségemtől megjavulnak.
Tudjátok, vannak azok az emberek, akik hozzá sem nyúlnak, de ha a közelébe mennek valaminek, az tönkremegy. Na én az inverzük vagyok. Mindig hívnak, hogy valami nem jó, és ha odamegyek, akkor megy magától.
A garanciásoknál dolgoznak még olyanok, mint én, és akkor jársz úgy, hogy beviszed és ott nem sikerül előhozni a hibát, ami otthon bezzeg folyton előjön. -
Mostanában nem tudom mi a helyzet, de pár éve tudtommal ők gyártották gyakorlatilag az összes AMD referenciakártyát (legalább is a középkategóriától felfelé), amiknek a nem túl halk hűtésen kívül nem igazán voltak jellegzetes problémai, de az sem közvetlenül az ő hibájuk volt. Az egyedi VaporX és főleg Toxic modelleket pedig rendszeresen dicsérni szokták, hogy tényleg jó a hűtés és pöpecül van összerakva a NYÁK is, minőségi alkatrészekből.
-
Sinesol
veterán
válasz
CyberPunk666 #96 üzenetére
Sapphire azert messze van a legjobb minösegtöl. Nem is oylan rég egész BSOD hibás szériákat dobtak piacra, és általában véve is sok hibás kártya kerül ki tőlük. Hűtésben sem állnak éppen toppon, az Msi Asus duo rendszeresen elveri öket a tesztekben is mind hatékonyság, mind zaj tekintetében.
Hibás darabok persze vannak mindenhol de a Sapphire esetében inkabb az áll hogy jo darabok is akadnak mindenhol, érezd magad szerencsésnek
A jo minöseg az az Msi, Asus, Evga trió, nem pedig a Sapphire.
-
-
Sundesz
addikt
Na 1 hónap után behalt a tesztben szereplő kártya, nem ad képet egyáltalán, de betölt a Win.
-
válasz
CyberPunk666 #91 üzenetére
Igen, alapvetően csak a nevét kerestem, mikor a hozzászólás sorszámával együtt kimásoltam egy hsz fejlécéből. Aztán, ha már beleírtam, át is akartam javítani egy relevánsabbra a hsz számát, de addigra lejárt a szerkesztés, mire visszaolvastam.
A DVI, de még inkább DHMI, sőt, főleg DP kábeleken mindkét irányba folyhat áram. Ott van egyszer az "ethernet over HDMI" (és lehetne Audio Return Channel is, de VGA-t még nem láttam, ami ezt használná, pedig néha hasznos lehetne), másrészt az USB a DisplayPort-on át...
-
CyberPunk666
senior tag
Ez nem igazán vélemény kérdése.
A VGA kártya által felvett teljesítménynek valóban nem alakul 100%-a hővé, lead mondjuk a DVI porton 5 voltot meg vagy 50 mA-t a monitornak. Iszonytató 0,25 wattos teljesítmény (ráadásul annak is csak maximum, az effektív nincs ennyi sem). Meg biztosan a ventilátorok is elvisznek belőle párat. Így ha nagyon kukacoskodunk, akkor valóban mondhatjuk, hogy nem alakul az egész hővé, meg bele tudunk kötni. Sőt akkor már vegyük ide, hogy a szigetelőkön is elszivárog valamennyi.
Szóval az eredeti állítás az #5-ben még igaz is. Valóban a hőtermelés a TDP, de kicsi az eltérés, ezért szokták azt a fogyasztásnak tekinteni.Az a helyzet, hogy a ventilátor és a videó kimenet az minden kártyán rajta van, alig pár wattról beszélhetünk. Ahol nincs venti, ott meg még ennyiről sem (digitális kimenet esetén), az analóg nem tudom mennyit visz, de az sem lehet valami hatalmas, legalábbis a microUSBről üzemelő FPGA itt előttem az asztalon simán meghajtja 800*600-ban 60Hz-en VGA kimeneten a monitort (szóval biztosan kisebb, mint 5W és ebből még lejön az FPGA fogyasztása is).
Bennem is felmerült annak a lehetősége, hogy te csak trollkodsz, de bennem a #79 alapján inkább. A tápegység feladata a felvett fesz/áram megfelelő fesz/áram kombinációkra alakítása a lehető legkevesebbet hővé alakítva (meg persze védelem, stabilizálás stb). Fizikai mennyiséget vesz fel, és ad le. Nyilvánvalóan mérhető teljesítményről beszélhetünk, ami FIZIKAI mennyiség. Felvesz valamennyit, lead valamennyit, a kettő hányadosából meg kijön a hatásfok (<1). Egy ilyen eszközre többnyire (nem mentem most vissza mindet megnézni) igazak is az állításaid.
Akkor most visszakanyarodva a videokártyához. A videokártyán a fő fogyasztó a GPU, egy komoly kártyánál az előbb ismertetett pár wattocskán kívül ő visz el szinte mindent. Mind a több száz wattot. De ez a sok sok watt nem alakul fizikai értelemben számítási kapacitássá. Itt vált tulajdonképpen ketté a beszélgetés és kezdődtek a problémák.
A fizikai mennyiségek, csak más fizikai mennyiségekké alakulhatnak át és pont. Tulajdonképpen olyan nem is létezik, hogy számítási kapacitás, az egy ember által elnevezett dolog, fizikai folyamatok sorozatának a neve. Ezért nevezzük absztrakt fogalomnak. Mögötte a háttérben feszültségek-áramok haladnak megtervezett módon is irányokban, ami során azok ellenállásán a teljesítmény hőként jelentkezik. A teljes mennyiség hőként. Akkor hogyan lesz belőle mégis "számítási kapacitás? Az áramok nem csak úgy átszaladgálnak egy úton, hanem kapcsolatok bonyolult hálójaként tele tranzisztorral (milliárdnyi) logikai kombinációk alapján megváltoznak és ebből jön létre az, amit mi így érzékelünk.Vegyünk egy borzalmasan egyszerű példát. Ez a wikiről egy VAGY kapu diódás megvalósítása.
Ha A-ra vagy B-re akkora feszültséget kapcsolunk, hogy a dióda kinyisson, akkor áram kezd folyni, és a kimeneten az ellenálláson eső feszültséget fogjuk mérni. Ezek mind fizikai mennyiségek, nem dönti el, hogy az egyik igaz-e. Ez csak annyit tesz, hogy ha valamelyik diódán a nyitófeszültségnek megfelelő feszültség esik, akkor áram fog folyni, ezt a teljesítményt pedig hőként leadják. Könnyű belátni, hogy ebben a kapcsolásban minden teljesítményből hő lesz.
Na de akkor mégis miért lesz ebből VAGY kapu? Ami egy absztrakt fogalom. Mert mi ezt annak nevezzük el. A bemenetén lévő értékeket elnevezzük feszültség helyett nullának és egynek vagy igaznak és hamisnak. Amik nem létező fizikai, hanem absztrakt menyiségek. Ezután már beszélhetünk róla absztrakcióként. Ha bármelyik bemenete igaz (vagy 1) a VAGY kapunak, akkor a kimenete igaz lesz.
Ez alkalmas logikai kapcsolások létrehozására, és annak eldöntésére, hogy valamelyik bemenete igaz-e. Alkalmas logikai számítások elvégzésére. Sok és, vagy, nem vagy... stb kapuval.De azt is látnod kell, hogy közben a valóságban ez nem más, mint pár dióda, pár ellenállás, amiken feszültség és áram folyik, és így teljesítmény is létrejön rajta, amit ezek csak hővé tudnak alakítani. Hiába logikai kapcsolás, a valós fizikai képnek nincs valódi kapcsolata az absztrakcióval. Valójában a bementen lesz mondjuk 5 V, ezért a kimeneten is megjelenik 5V feszültség, és ez a fizikai jelenség jön létre. Erre húzzuk rá a neveket és a "logikát".
A processzorok esetében, (mint a gpu például) minden teljesítmény hő (a kimeneteken leadott nagyon kevésen kívül), a képet pedig nem a kábel (ahogy korábban gúnyolódtál), hanem ezek a fizikai folyamatok adják ki a végén. A számítási teljesítmény és társai ezeknek a folyamatoknak az elnevezései, de nem alakul soha át egyik a másikba. A fenti kapcsolás is úgy adja, hogy igaz vagy hamis a VAGY kapcsolás, hogy csak áram folyik át rajta és feszültség esik, és sosem alakul igazzá vagy ilyesmivé, csak ezt a jelenséget elneveztük annak. Valójában csak vezeti az áramot és hőt termel. A többi már a mi értelmezésünk, az emberi absztrakció. "Túlbonyolított villanyrezsó".
Kicsit hosszú lett, remélem nem írtam faszságot, de majd valaki kijavít, ha mégis.
A lényeg, hogy a processzorokon a teljesítmény szinte egésze hőként jelentkezik, és csak a kimenetek meghajtására szolgáló minimális teljesítmény az, ami nem. De nagyságrendekkel kisebb, tehát kerekítési határon belüli. -
tatabike
őstag
Mert más véleményen vagyok? Akkor biztosan. Ha Te mondod. Mondjuk ez a jellemző, végső érv, ha valaki nem ért egyet? Trollkodik. Tiszta sor. Telik többre is, vagy könyveljem ezt el?
Bár amiket Te kalibrálsz, én azokat javítottam régebben, szóval én valószínűleg nem értek hozzá, én kérek elnézést... -
(#84) Jim Tonic
(#87) tatabike
Ti most szándékosan és tudatosan trollkodtok, ugye? -
korcsi
veterán
válasz
Jim Tonic #84 üzenetére
Egyszerűen, felvett teljesítmény plusz a hűtőtérből kivont teljesítmény az amit a hőleadó felületén disszipál.
A VGA villamos hatásfokát tekintve a nullához konvergál. A számítási kapacitás absztrakt fogalom (mint írták már), nem feleltethető meg és nem alakítható villamos teljesítménnyé vagy vissza.
-
-
-
válasz
Jim Tonic #78 üzenetére
Na, akkor mi mi történik vele?
Egyre csak gyűlik és gyűlik a kondenzátorokban, míg egyszer borsószem méretűvé zsugorítja a Földet egy nagy robbanás? Ez volt az idegenek terve, mikor (félrevezető szándékkal tévesen) megtanították a legelső embert arra, hogy miként működik az elektromos áram? Majd jönnek leszüretelni a borsót, ha megérett? -
tothjozsi96
addikt
Én ma váltok videókártyát hogyha minden jól megy.
Egy Sapphire HD 6870-est cserélek le egy R9 270x-re.
Remélem jó döntést hoztam!
Majd leírom a tapasztalataimat ide, hátha valakinek segít.
Mindjuk a 6870 és az 5850 nagyíjából egy kaliberben játszik, tehát. -
tatabike
őstag
válasz
Jim Tonic #78 üzenetére
Az "csak úgy" van...
Mondjuk ha egy tápegység is 100%-ban hővé disszipálná az összes konnektorból felvett elektromos energiát, mint ahogy a vga is mindenből hőt csinál, akkor nem tudom, mi hajtaná a számítógépet. Tehát felvetődik a kérdés, hogy ha a vga egy túlbonyolított rezsó, akkor mi adja a képet a monitorra? A kábel?
-
CyberPunk666
senior tag
Igen tudom, de ezek mind hővé alakulnak a végén. A benne lévő elemeken minden hővé alakul át. A tranzisztorok, kondenzátorok, ellenállások mindegyike hő formájában adja le a rá jutó teljesítményt. Nincsenek benne motorok, és nem táp, nem ad le teljesítményt, hogy ilyenről beszélhessünk. A tranzisztorok kapcsolgatását nem egy fizikai kapcsolóhoz kell hasonlítani. más elven működik.
Egy processzor esetében nincs is semmi értelme a hagyományos értelemben vett hatásfokról beszélni. -
A VGA által felvett elektromos áram 100%-ban hővé alakul. A java része még közvetlenül, de így vagy úgy végül még az is, amit a ventilátor mozgási energiává alakít (a szél nem fúj a végtelenig, súrlódik a gáz is aminek a vége ismét csak hő), sőt, még az is, ami a monitor felé távozik elektromos áramként (ha digitális, akkor már az ADC-ben, de ha analóg, akkor is, miután elnyelődik a fény). De a fogyasztás jelentős része már közvetlenül hő lesz még a "dobozon belül", a többi nem is igazán számottevő.
-
tatabike
őstag
válasz
CyberPunk666 #70 üzenetére
Nem úgy értette, hanem úgy, hogy a felvett energia nemcsak hővé alakul, hanem pl. kapcsolgatja ide-oda a tranyókat, tárolja az adatokat, továbbítja az adatokat, puffereli, kisüti/tölti a kondikat, ezekhez mind-mind energia kell. És hát a végeredmény mégiscsak az, hogy kiszámolja a pixelek megjelenítését, nem?
-
kondás
tag
Remélem a GTA 5-nek elegendő lesz ez a Rad 270 - nvidia GTX 660 szint (nem max. felbontással persze), a kettő közül valamelyikre szeretnék majd váltani ősszel,esetleg rad 270x.
-
válasz
CyberPunk666 #70 üzenetére
Még a végén kihozod, hogy ugyanannyit tud, mint egy villanyradiátor.
-
Juliuska
senior tag
Remek kis teszt
Egy apró kiegészítéssel tökéletes is lehetne: érdemes lett volna hálózati fogyasztásmérő állásokat is rögzíteni, vajon a fogyasztás hogyan alakul a teszt során... -
Zyrius
aktív tag
én 6850-ről szeretnék váltani 280-ra de ezek alapján óriási fejlődésre számíthatok,
köszi a cikket, nagyon szuper!! -
sztanozs
veterán
A szövegben leírt százalékok csak nekem nincsenek köszönőviszonyban a chartokkal?
-
Mokó
aktív tag
Ah kösz a tesztet hasznos,és egyben elgondolkodtató.Ezért szeretek ide járni,több hasonló kellene
A szememben az 5850 pedig mai napig gémer
-
joysefke
veterán
Hja, de azt tegyük hozzá, hogy benchmark pontszámoktól eltekintve nagynak csak akkor fogsz érezni egy váltást, ha valamilyen játék a korábbi kártyával adott beállításokkal nem ment vagy nem jól ment utánna meg szépen fut, na az már érzékelhető válozás.
Feltételezem Te mindig akkor cseréltél amikor a cserélt kártya minimális kompromisszumokkal még alkalmas volt very high beálljtások mellett játszani... Ha most hirtelen visszaváltanál a 7950-ről 5850-re, na az egy nagyon jól érezhető változás lenne, de negatív irányban....
J.
-
-
fanti
addikt
Jó kis teszt lett!
Tényleg csak annak kell naprakészen a legújabb és legerősebb hatdver, aki mindent kimaxolva játszik.
Egy FullHD medium beállítás esetén is az 5850 még a mai napig is elkocog, az 1GB memória lesz talán néhol kevéske, de amúgy a GPU szépen teljesít még így több év távlatában is.Nekem még a referencia 5850-esem volt, amit 6950-re cseréltem, majd azt meg 7950-re. Nem a szükség vitt rá, hanem a műszaki érdeklődés, az "új hardver megismerésének" kellemes gondolata. De mivel egyik váltásnál sem láttam elképesztő növekedést, így tulajdonképpen csak a kíváncsiságomat szolgálták ki ezek a kártyacserék.
-
vinibali
őstag
válasz
CyberPunk666 #15 üzenetére
ami a hatásfokból adódóan számítási kapacitásként jelentkezik.
(#31) mekker: a tdp csak a hőtermelést adja meg. a kártya ennél többet kajázik!
(#8) drlovi: valóban, ezt nem gondoltam volna
(#19) korcsi: fogyasztás=hőtermelés+hasznos fogyasztás(számítási kapacitás)
-
djculture
félisten
válasz
RyanGiggs #59 üzenetére
Hát igen akkor még mondom megérte, persze hogy kétszer annyit tud. De ha bejönnnek a konzolos nextgen optimálizatlan dolgok november körül akkor majd kiderül hogy érdemes e pénzt adni rá most, vagy kikell hagyni és egyböl a következő szériából venni. Azért most volt jópár év nyugalom vga fronton, nem nagyon kellett cserélgetni mert még egy 6950 vagy egy 7850-en is fullon vitt mindent.
-
RyanGiggs
őstag
válasz
djculture #57 üzenetére
Nem nézegettem mostanában az árakat...
Lehet igazat írsz, de én igazából a teljesítmény különbségre tértem ki.
Abban feltétlenül megéri a csere. Hatalmas különbség van a kettő között.Amikor cseréltem, 32k-ért adtam el a HD5850-est, és 60k-ért vettem újonnan a HD7870-est. 28k-ba fájt a váltás, nekem az egy semmiség volt. Főleg úgy, hogy ennyi idő elteltével se gondolkodok a cseréjén. Nagyon megvagyok elégedve a teljesítményével.
-
djculture
félisten
válasz
RyanGiggs #55 üzenetére
Akkor még megérte de szerintem most már max használtal érdemes továbblépni ilyenre..
Teljes árát kifizetni igy a pc-s nextgen beindulása (gta5 pl)és egy új széria kijövetele előtt előtt pár hónappal értelmetlen..Csoda lenne ha nem kellene majd egy unity-néll vagy egy gta5 esetén a grafikát szépen visszavenni a 270x-nél...
Ezt a tesztet is akkor kellene frissiteni hogy mit muzsikálnak az akkori játékokkal, a mostani grafikákat persze fullon viszik nem vitás.. -
RyanGiggs
őstag
Én bő 1.5 éve váltottam HD5850-ről HD7870-re, abszolút jó választás volt. Az előbbi is remek kari volt a maga idejében, az utóbbi meg egyszerűen remek!! Ajánlom bárkinek HD5850-es szintről váltania R9 270(X)-re!! A váltás, megéri!! Csalódni nem fog! Új játékokban eszméletlen különbség van a kettő között.
-
ripla
addikt
válasz
BomiBoogie #53 üzenetére
nem pont erre gondoltam, hanem videókártya összehasonlító tesztekre. manapság mit érdemes megvenni, pénzt költeni rá, ár-érték arányok, stb.
-
BomiBoogie
MODERÁTOR
Egy éve?
Ez a 280 teszt pl. 1 hónapja volt.
-
ripla
addikt
jut eszembe, prohardveren mikor lesz megint videókártya teszt?
az utóbbi cirka 1 évben nem találkoztam ilyesmivel, vagy csak én siklottam át felette?ez most csak így eszembe jutott, mert egy 3 éves 6950-es kártyám van, és lassan majd ideje lesz cserélni.
-
Sanchez638
addikt
Hiába a nagy különbség, de milyen játékhoz lehetne használni? Mert ma már csak próbálós játékok lesznek lassan...
-
Sondi1986
addikt
A GPU és a memória végét nem néztem volna.
-
Bambala
csendes tag
Nekem nemrég ment tönkre a Sapphire HD 6950-em, ami 2 Gb-os verziós volt. Én az ASUS R9 270X-en gondolkodom, vagy TOP verziós lesz, vagy a sima, de mindenképpen X-es. Nagyon jó kártyának tűnik és az ára is teljesen elfogadható, a 6950-es 63k volt 3 éve, ez átlagban közel egy 10-essel olcsóbb. Remélem a DDR3-as RAM-ok még jók lesznek egy ideig, viszont a Phenom II 840-esemet lehet, hogy majd cserélni kell nemsokára
-
tothjozsi96
addikt
Szerintem ami a legjobb upgrade-nek számít a HD 5850-5870-6850-6870-ről egy R9 270X, szerintem inkább az X és ha Nvidia akkor meg GTX 760, szerintem.
-
-
Épp mostanában gondolkoztam azon, hogy mire cseréljem le a HD 6850-em, ami szinte ugyanaz, mint a HD 5850.
-
inspiroyhome
senior tag
5850-em van jelenleg is, nekem mindenre elég, szerintem remek kártya. HA-n vettem 20k körül arctic collinggal, mindenképpen megérte.
-
Sinesol
veterán
Hát abban igazad van, 40-50 ezer forintbol nagyrészt mindent elvezhetöen lehet jatszani fullhdban értelmes high beállítások mellett.
Nemrég nézegettem Bioshock, Bf4-et meg Crysis-t hat kb az "ertelmes high"es a "toljunk mindent ultrára" közt nemsok különbség van, cserébe akad, laggol minden még az R9 280-ason is. Az a nehezen eszrevehetö plusz meg nem ér meg 50-100ezer ft felárat.Mondjuk 280 az kicsit mas kategoria, de ez az ertelmes high beallitas meg mindig elvezhetöen jatszhato a 650 ti Boosttal szerelt masik itthoni gepben is, szoval lehet még a 280 se lenne olyan létszükséglet a mai jatekok esetében.
Külön "öröm" hogy a sok buta feature még ront is a képminőségen, elmossa a képet stb.
-
Sinesol
veterán
"jól mutatja, hogy elképesztő módon lelassult a VGA-k fejlődése, mondjuk, a 10 évvel ezelőtti viszonyokhoz képest, ami persze nem feltétlenül baj, hiszen olcsóbban játszhatunk jó grafikai minőségben a modern játékokkal is"
Erre irtam hogy inkabb a konzolportok miatt jatszhatunk ma is regebbi vga mellett.Másrészt pedig nem lassult le a vga-k fejlődése, hiszen ma egy also kategorias 260x/750ti hozza a par evvel ezelötti top vga szintet. Tehát van fejlődés csak parlagon hever a Dx11 és a prevgen konzolok miatt.
-
Sundesz
addikt
Tiszteletben tartom a véleményed, de:
Nem azt írtam, hogy egy árban vannak, hanem hasonló. Én konkrétan a Sapphire kártyáját teszteltem, amit megkaptam annyiért, amennyibe egy 750 Ti került. 3 hete - amikor vásárlás előtt álltam - viszont az árak is másak voltak, 40 alatt nemigen volt 750 Ti. A cikk meg 2 hete született.
Konzolportokkal játszunk, ami miatt nem kell évente duplázni a VGA-k teljesítményét a gyártóknak, mert 3-4 éves kártya is jól elboldogul ma. Hol az ellentmondás?
1% különbséget legyen jó indulattal a két driver között a HD 5850 esetében. Sajnos számomra bebizonyosodott már, hogy az újabb driverekkel nem mindig jár jól egy sok éves VGA. Ráadásul a 13.1 nem mondható réginek, volt idejük reszelni 2009 óta a HD 5850-en. De aláírom, hogy egy verzióval kellene tesztelni.
Majd ha végére érsz a cikknek, akkor láthatod, hogy dicsérem a Maxwell-t. Szó sincs elfogultságról.
-
Sinesol
veterán
Elég meredek kijelentés hogy 750ti vel egy arkategoria. Tipikus Amd fanboy hozáállás hogy vesszük a legolcsobb 270est a legdragabbb 750ti vel es rámondjuk hogy egy árkategoria, holott még az r7 265 is drágább a zöldek megoldásánál.
Masik dolog hogy nem azert jatszhatunk olcson jo minösegben mert lelassult volna a videokartyak fejlödese, hanem azert mert evek ota konzolportokkal árasztják el a piacot.
Nem lehet komolyan venni egy olyan tesztet ahol elég erősen eltérő driverekkel tesztelnek. Siman mehetett volna az ujabb driver mindkét kártyára, mert lehet nem sokat reszeltek már a regi kartyak támogatásán de akkor is elönyben vannak az uj driverek a játékspecifikus optimalizaciok, javítások, profilok miatt.
Esetleg frametime görbe hasznosabb képet mutatott volna a két kártya teljesítményéről, ha már eltérő drivereket használtál. A min/max fps csak egy általános, felületes képet ad.
Kicsit elment igy a kedvem a cikktől egy ilyen öszedobott, elfogult bevezetés után...na mind1 azert értékelem az időt és munkát amit belefektettél, elolvasom végig.
-
Prosector
addikt
válasz
Bjørgersson #32 üzenetére
Csak ennyi
-
helkis
veterán
azért egy c2c setup-ot is illett volna csinálni..
+ köszi a teszteket..
-
Televan74
nagyúr
Jó nagy váltás volt.Én sűrűbben szoktam, mindig rá is b@szok anyagilag. Jó kis kártya 5850 csak eljárt felette az idő.Kösz az írást, aki most szeretne váltani annak biztos sokat segítettél.
-
Kansas
addikt
válasz
CyberPunk666 #15 üzenetére
A hűtőventillátor mozgási energiájává alakírott pár watt... meg ami rádiófrekvenciás sugárzássá alakul(aminek mértékéről nincs pontos adatom)
@(#19) korcsi: gyakorlatilag igen, a többi eltörpül mellette
-
Prosector
addikt
válasz
Bjørgersson #20 üzenetére
Mert neki olyan van...
-
CyberPunk666
senior tag
válasz
BomiBoogie #24 üzenetére
2-3 generációt érdemes várni, de az árak is a duplájára nőttek.
A ram majdnem duplája, de több kell belőle, a vga-k ára is az egekben, a winyók sem estek vissza teljesen a régi árukra...
Csak 3 generációnként válassz, de még így is több kerül, mint régen up to datenek maradni.
-
bobalazs
nagyúr
OFF
Olyan hülye szürke háttér van ehhez a cikkhez hogy majdnem nekiálltam a monitoromat lepucolni. -
BomiBoogie
MODERÁTOR
válasz
CyberPunk666 #23 üzenetére
Mármint mennyivel?
-
CyberPunk666
senior tag
válasz
BomiBoogie #22 üzenetére
Pláne, hogy az új árak mellett, kb ennyivel többet is kell fizetni a generációváltásért, ha ugyanazt a kategóriát akarod megvenni, amit korábban.
-
BomiBoogie
MODERÁTOR
Hol van már a hőskor amikor a jobb teljesítmény miatt volt kénytelen váltani az ember, és könnyes szemmel nézte hogy hasít az új gépe. Most meg teszteket kell futtatnom hogy elhigyem jobb lett a gépem.
Nagy igazság.
Érdemi változáshoz ma már átlagfelhasználónak érdemes 2-3 generációt várnia, mint VGA, mint CPU terén.
-
Hahh, én 6870-ről szeretnék váltani, és pont az R9 270-et néztem ki. Köszi a cikket.
-
senzaj
senior tag
Azért nem ártott volna hozzácsapni egy GTX580-ast.
Kíváncsi lennék, hogy hol van a régi jó kártyám most ezekhez képest. -
Klinyo
csendes tag
Jó kis teszt!
Asszem sok 5-6-7850 kártyát használó játékos elgondolkozott már a váltáson, mint ahogy én is a 7850 cseréjén. De ahogy a tesztből is kiderült még nyúzhatom a kártyámat egy kicsit, vagyis ráérünk a következő generáció váltásig.
Amit a fejlődés lassulásáról írtál sajnos/szerencsére mindenre elmondható. Most pl. az DDR4 memória modulokat néztem ami kb. egy tunin DDR3 szintje. De majd jönnek az új DDR4 támogató alaplapok, az új tokozású proc-ok és kénytelen lesz váltani az ember, akárcsak a DDR2-DDR3 váltásnál. Hol van már a hőskor amikor a jobb teljesítmény miatt volt kénytelen váltani az ember, és könnyes szemmel nézte hogy hasít az új gépe. Most meg teszteket kell futtatnom hogy elhigyem jobb lett a gépem.
Mégegyszer gratuka a teszthez nagyon jó lett! -
-
törölt tag
Érdekes volt látni, hogy ahogy egyre frissebb kód futott rajtuk(3dmark tesztek) úgy nőtt köztük a különbség.
5870CF-el kezdtem az ismerkedést ezzel a generációval, de nem volt túl hosszútávú a kapcsolatunk.
-
Zotya84
őstag
Huh, elég nagy a különbség. Mondjuk én 2*3870-ről váltottam 7950-re. Az is brutális ugrás volt. Csak még a fogyasztás is csökkent vele.
Mondjuk 1280*1024-ről a monitorom felbontása is WQHD-re ugrott...
A tesztet köszi, jó látni, hogy azért hogy változik egy-két lépésenként is a világ.
-
bajaki
őstag
Jó kis teszt. Részletesen belementél a játéktesztekbe.
Elég meggyőző az R9 270 teljesítménye DX11 alatt. Egy ismerősömnek nemrégiben segítettem új VGA-t választani. Ott egy R9 270X-re esett a választás, nagyon meglepődtem a teljesítményén. Nagyon király kártyák ezek.A teszted egyébként eszembe juttatja a PC-s korszakomat. Én anno egy Sapphire 5830 Xtreme kártyához jutottam hozzá 24k-s áron. Jó kis kártya volt az is. Akkoriban nagyon jó vétel volt mindkét (5830, 5850) Xtreme kártya. Gyorsan el is fogytak.
-
Ruuwa
tag
Hálás köszönet a tesztért, épp egy 5850 Toxic leváltásán filózok. Igazából szükség nincs a váltásra, mert valóban jól lehet vele játszogatni. Mostanában úgyse viszem túlzásba, ezért sem érzem indokoltnak kiadni 45-50 000 forintot egy 270-270x-re. Ennél lentebb meg nem igazán adnám, félek, hogy egy 265-260 szint hamarabb elavul. De majd meglássuk, azért csábít a jóval kevesebb kompromisszum melletti 30-40 FPS.
-
drlovi
aktív tag
-
gghrtz
őstag
Köszi a tesztet! Nekem egy HD5870 volt, és nagyon jó kis kártya volt, de váltottam HD7770-re, mert nem tudta kivinni a hdmi-n a Blu-ray 3D-t, meg nem is játszok. Kicsit hangos is volt a kari, meg ha csumára megizzasztottam, akkor a 100 °C sem volt ritka...
-
aZeeO88
csendes tag
Üdv!
Bocsi ha nem idevágó a kérdés, de hirtelen ezt a topikot találtam...
Szóval olyan problémám lenne, hogy ugyanez a kártya, csak az X- es, amíg használom a gépet, teljesen jól működik. Ha otthagyom, kb fél-1 perc múlva felugrik a kihasználtsága 97%- ra és értelemszerűen elkezd üvölteni mint az állat. Miután megmozdítom az egeret, visszaesik a használtság és a hűtés is. Teljesen mindegy neki mi megy a háttérben, játék, program, semmi, ugyanezt csinálja. Az összes eddigi driverrel ugyanez van. Gondolkoztam már hardverhibán, de amúgy hozza a teljesítményt, szóval letettem róla.
A gép: Phenom 2 X4 965 BE, 8Gb 1333 GEIL ram, Asus M4A 88TD V-EVO usb3 lap.
Ha valaki tud segíteni, hajrá.
Riszpekt!! -
bodo753
tag
Hiánypótló teszt,köszönöm.
Viszont a tesztkörnyezetnél a catalyst 13.1-et is írtad,gondolom a hd 5850-nél az futott.
Miért nem a 14.4 mindkettőn? -
djculture
félisten
Jó teszt, ugyanez az 5850-em van 950/1200-on röhögve megy ami miatt még sehol se volt nekem kevés..
R7 270 meg nem igazán 40k a r7 265 alias 7850 ami annyi .. -
r92king
tag
Jó kis kari a R9 270. Nekem is ugyanez a modell van. Én HD6870 -ről váltottam még télen. Sokkal jobban futnak az újabb játékok (bár E8400- ról 4670k-ra is váltottam). Nem nagyon fogja meg semmi Full HD-ben, persze mindenféle élsímítást nem lehet bekapcsolni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
lo Mire képes a Radeon R9 270 a 3 éve hasonló árban kínált HD 5850-hez képest? Beszéljenek a grafikonok!
- XBOX One/S/X/360 Series S/X konzolok teljes karbantartása, pasztázással Thermal Grizzly 1 órán belül
- PlayStation 4/Slim/Pro konzolok teljes karbantartása, pasztázással Thermal Grizzly 1 órán belül!!
- PlayStation 4 kontroller analóg cseréje HALL érzékelősre, 1 év garancia!!! Nincs többé drift!!!
- PlayStation 5 kontroller analóg cseréje HALL érzékelősre, 1 év garancia!!! Nincs többé drift!!!
- XBOX ONE/Series kontroller analóg cseréje HALL érzékelősre, 1 év garancia!!! Nincs többé drift!!!
- LG 55G4 - 55" OLED evo - 4K 144Hz & 0.1ms - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Honor 90 Lite/Honor 90/Honor Magic5 Lite/Honor Magic6 Lite/Honor Magic5 Pro
- Samsung A54 5G 256/8GB / Szép állapotban / 12 hónap állapotban
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest