- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- shadowkidhu: SFF Itthoni labor
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- sziku69: Szólánc.
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
Új hozzászólás Aktív témák
-
proci985
MODERÁTOR
híradásokban, amikor is pl a parlamenti képviselők szerint van valahogy, akkor használják. újságokban is.
analógiával: az nvidia szerint a fermi gyors lesz. középfokra ezt nem kell tudni, 6-7 évvel ezelőttre amikor a rigó felső németem csináltam, akkor oda kötelező volt.
a pontos monatszerkezetet inkább nem fogalmaznám meg, a svéd eléggé ráült a németemre, szóval valszeg hibátlanul nem jönne össze
-
Ivan15
senior tag
nem teljesen E3-ban jelen időben (direkte Rede) pl:
"Er lernt Deutsch seit 10 Jahren und (er) weiß nichts", sagte er
az idézőjelnek itt jelentősége van, a vesszőnek is, és annak, hogy ki mondta. mert nem magadról E/1-ben irtad, hanem ő mondta -az irott sajtóban ez a mondat mereven igy épülhet fel, direkte Rede-ben
Egyébként az angolban is 12 igeidő van ha jól tudom -németben biztosan
(az előző példamondatban szándékosan nem volt idézőjel, volt megnevezve a beszélő, és volt indirekte Rede-ben) -
Ivan15
senior tag
csak azt akartam irni, hogy nyelvtanból a TV az irott sajtót nem közeliti meg. A TV helyettesitheti a hozzád -nem személyes- beszélő partnert (szövegértés hallásból javul)
persze van egy kis átmozgás a területek között -de sokra ne számits. Hát én már nem tudok magyarul fogalmazni. megőrülök ettől
-
Ivan15
senior tag
a TV-vel az a baj, hogy általában egysikú, ugyanazok a szavak, rövid tőmondatok hangzanak el -sok a reklám...., és ehhez még hozzájön, hogy a tv-néző az érdeklődési körének megfelelő sorozatokat nézi (ahol a szókincs és a nyelvtan az adott témára behatárolt, ismétlődő hasonló kis blokkokból áll)
Persze a TV feliratok segitik a szövegértést, de a tv feliratok és pl egy újság szövegkörnyezete között ég és föld különbség van -az újság komplexebb. Pl tv nézésből ezért nem fog jobban menni az újságból olvasás
TV nézésben segit, ha a beszélőnek nem mindig a szemét, hanem a száját is nézed! -
Depression
veterán
Amit megtanult, azt megérti filmekből, és rögzülhet a használata is, de azért azt megnézném, ha valaki filmnézés közben elkezd szótárazni.
Nézek én is angolul filmeket, tudom, hogy a feliratok mennyit tévednek/félreforsítanak, arra nem lehet alapozni.
Ha nincs meg egy alap tudás/olvasott tanulás/magolás, akkor a filmek mit sem érnek.
Nekem is elég volt egy év az iskolában ahhoz, hogy tudjam milyen sokat nem tudok, pedig nem okoz gondot az angol. (se a német)
De én tanultam is, és sokat beszélek külföldiekkel. De senki ne várja a sült galambot, filmek nézése közben átsiklik az ember azok felett, amit nem tud. Ahhoz, hogy tanuljon is valamit melette, igenis akarat kell, ami láthatóan itt nincs meg.
Ha érettségire van szülsége, akkor maradjon meg a németnél, ha szeretne angolul tanulni akkor váltson.
Az érettségi meg nagyon gyenge, az alapfokú vizsgához inkább az érettségi 5-os passzol, de egy nevetséges nem tudással is meg lesz a 2-es. -
proci985
MODERÁTOR
ebben igazad van. ha a vizsgafeladatok ismertek (pl minden éven ezek a témák kerülnek elő)/lehet célirányosan készülni, úgy elég. ha mellette használni is kell a nyelvet (anyanyelvi környezet miatt), akkor picit több kell.
a nem vészes relatív: úgy értettem, hogy arra a szintre egy általános iskolát végzett ember is el tud jutni pár év alatt (felsőfokra már nehezebben, a stilisztika és a hatékony tanulási módszerek hiánya problémás lehet). egy vizsgaidőszakhoz képest annyira nem vészes (a viszonyításon és az annyirán a hangsúly).
anyanyelvi környezetben tényleg gyorsan lehet haladni, ha az ember rá van kényszerítve, hogy beszéljen. szerintem meg fogsz lepődni, hogy milyen gyorsan fog menni
szerk: a telefon, na az tényleg horror néha.
-
Dany007
veterán
Szintén egyetértünk. Btw én azt hittem, hogy te most ügyfelekkel is tárgyalsz közvetlenül, persze gondolom így se könnyű.
A telefon meg mégnehezebb. Ezt említettem is anno. Ezért nem akartam elhinni, hogy miért szidod az englishedet... Én skype-n keresztül beszéltem sokat külföldiekkel, és tudom h milyen nehéz. Márcsak a telefon hangminőségből kiindulva is.
Sőt, én sokszor a magyar ügyfeleket nem értem meg a telefonban. Mert van, aki így hadar, van aki úgy. Vagy kis zaj van a háttérben... Szal ez már anyanyelven is okozhat nehézségeket, nemhogy angolul.Amúgy igen, én is úgy tudom, hogy a kisebb melók, zöldsécsomagolás meg hasonlóknál nem szükséges olyan hűde angol. Sokan ezért is kezdenek ilyen melóval, hogy legyen idejük / lehetőségük beletanulni.
Hja, és ha már itt vagyok, gratulálok a fizudhoz!
Mondtam én, hogy összejön, bár őszintén, volt pillanat, amikor már kicsit kételkedtem.
A film szerintem igenis segíthet. Rengeteg interakciót / szituációt lehet belőle tanulni. Mint mondtam egy idő után az agy is átáll. De persze nem úgy, hogy megnézem a filmet egyszer angolul, aztán azt várom, hogy a következőt már simán megértsem.
Én anno a Stargate SG1- 6-10 évad + Atlantis 4 évadját néztem angolul felirattal. A végén a 9x utolsó epizódját szinkronban fordítottam a családnak, mert nem bírták kivárni, amíg lesz felirat. És nem azt mondom h tolmácsoltam, de mindenki pontosan értette, hogy miről is van szó. Pedig a Csillagkapuban azért van 1-2 elég nehéz 'szakmai' szöveg.
Mindehhez persze úgy kell hozzáállni, hogy szeretem az angol nyelvet! És tetszik és stb... Mert én pl a németet nem bírom. Meg is kínozhatnának, de akkor se tudnám megtanulni -
Dany007
veterán
Amúgy ez az adott állástól is függ.
A te szakmádban (szerintem) egyértelmű, hogy jóval magasabb szintű angoltudás szükséges, mint az átlag.
Viszont ha valami kis egyszerű melóval kezdi, esetleg segédmelóval, akkor oda már mindjárt kevesebb angoltudás kellDe tény, hogy szembesülni csak akkor fog az ember, amikor már kint lesz. Mondom ezt úgy, hogy még nem éltem Angliában... Egy napig se =/
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
lo Az az érdekes gondolatom támadt, hogy át kellene iratkoznom angolra ( a mostani németről ), és jövőre ebből...
- Gumi és felni topik
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Eredeti játékok OFF topik
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Győr és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Videós, mozgóképes topik
- Bitcoin topic
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- További aktív témák...
- Veemann V-FS8 20 felnim új nyári abroncs szettel.
- ASUS ROG GAMER PC: i7 9700K / 32GB DDR4 / 256GB SSD+1TB HDD / RTX 2080 SUPER 8GB / Win 11 !!
- KIVÉTELES áron eladó HP ZBOOK STUDIO 15 G7 WORKSTATION! 7-10850H/32GB/256 SSD/NVIDIA T2000 4GB/GARI
- Intel ARC A770 16GB GDDR6 / Cooler Master 600W Elite V3
- micro:Macqueen Lite - robot készlet, mikrovezérlő nélkül
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 5 Pro, Samsung Galaxy Watch 6 Classic
- Bomba ár! Dell Latitude 7390 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- AKCIÓ! Apple Watch S9 45mm Cellular acél GOLD okosóra garanciával hibátlan működéssel
- Oppo A54s 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- DELL PowerEdge R730xd 12LFF+2SFF rack szerver - 2xE5-2680v3,64GB RAM,4x1GbE,H730 RAID v ZFS
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest