- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- SzőkeKapitán: Világ vége túlélők topicja
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Jack Hunter: Kínai erősítő vásárlási tippek
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
-
LOGOUT
"név nélkül, hirdetés linkelése nélkül írjuk ki a fájdalmunkat", tehát a Hardverapróról
- ne linkelj konkrét hirdetést
- ne tegyél be hirdetés screenshotot
- ne idézz hirdetésből konkrét szöveget
Személyes adatot ne tartalmazzon a hozzászólásod!
Új hozzászólás Aktív témák
-
opr
nagyúr
válasz
cidalain #104498 üzenetére
Nem, én már az a semmirekellő korosztály vagyok, aki irc-et csak a kockákkal használt kommunikációra, csajokat már msn-en fűztem.
És baszki, mindezt úgy, hogy meg se tudtam volna írni a cuccot lúdtollal assemblyben pergamenre. Azóta is szégyellem, személyesen be se merném vallani. -
cidalain
veterán
nem de a hálózatra kapcsolódás AT parancsait ismerem
te nem küldtél anno mirc-en ascii rózsát csajnak? (mondjuk az hex-re fordítva bután néz ki, az tény)fatpingvin:
azért egy kapcsoljunk be egy PC-t, írjunk meg egy word doksit, nyomtassuk ki, majd esetleg küldjük el mailbe, az nem is nullás szint. a nagymamám (90+) valóban nullás szinten van ebből a szempontból, ő nem tudná megcsinálni. anyám viszont igen, ahhoz elég a 1-es 2-es szint is. szerintem nem sulykolja azt a marketing-gépezet, hogy leygél mindenből töksötét, úgy is menni fog. -
fatpingvin
addikt
válasz
cidalain #104495 üzenetére
ezen nem fogunk összeveszni. amiről én beszélek, az az amikor a marketinggépezet azt próbálja sulykolni hogy a 0-ás szintű ismeret rendben van, sőt, jó dolog.
a 2 és a 8 közti különbség az már csak elhivatottságon múlik. a 0 viszont ettől nem válik védhetővé.a hasonlatoddal élve, én pont azt képviselem hogy 0-ás szinten ne kezdjél el falat festeni. 0-ás szinten semmit ne csinálj a tanuláson kívül, és ne dőlj be senkinek aki terméket akar neked eladni azzal a szlogennel hogy ezt 0-ás szinten is bátran lehet használni.
-
opr
nagyúr
válasz
cidalain #104492 üzenetére
Te ugy hasznalsz androidos telefont, hogy nem is tudod fejbol leirni a bytecode-jat hexben a 4G modem initjenek?! Fuuuuuuuj! Alja, semmirevalo, szar ember vagy, az. Milyen mar az ilyen?!
Fogadjunk, hogy a baratnodnek se hex-ben kifejezett ASCII-ban vallottal szerelmet! Te alja, szar ember, te. -
cidalain
veterán
válasz
fatpingvin #104493 üzenetére
az ismeret mélysége nem mindegy. sokan mondják, hogy ért ehhez-ahhoz aztán az az ismeret 10-es skálán 1. ha egy 1-es ismeretű szobafestő jön hozzád festeni (mert mondjuk te 0-ás szinten vagy szobafestésből), akkor a végeredmény szar lesz. persze ha te vagy 1-es szinten szobafestésből, és megcsinálod magadnak, akkor még dícséretet is kapsz az asszonytól, hogy spóroltál 150k-t a nagyszobán.
10-es szintet nagyon sok tanulással, gyakorlással érheti el valaki szerintem. arra meg kevés az élet, hogy minden ismeretünket ilyen mélységűre fejlesszük.
-
Pikari
veterán
Szerintem a helyzet a következő:
A windows és az android tartalomfogyasztói operációs rendszerek. A linux egy általános célú operációs rendszer (itt linux alatt a különféle linux disztribúciókat értem, nem magát a kernelt).
A windows igyekezett általános célú lenni, de sosem lett az.
Volt egy konzumer vonal a windowsból (ami megegyezett a kisvállalati vonallal), és volt egy szervervonal, ami valójában egy különleges szolgáltatásokkal felvértezett konzumer windows volt, amely valódi szerverfelhasználásra csak erős gargalizálás mellett volt alkalmazható, igazából sosem volt képes rá. Ez utóbbiból egyre több szeletet kiharapott a linux, mára kvázi kinyírta.A windows ezt követően (kb 2010-től) teljesen elment tartalomfogyasztó irányba, hogy az Androiddal/iossal/osx-el versengjen a tartalomfogyasztók kegyeiért, fő célja az online világ, a játékok, illetve részben a kisvállalatok, elsősorban a microsoft saját cloud rendszereire támaszkodva, amellyel a kisvállalati szegmenst is igyekszenek lefedni (office 365 és társai). Ezen túlmenően másra nem alkalmas a windows. Ezt onnan lehet tudni, hogy 2 másodperc helyett kb fél perc alatt indul el, 3 giga szabad hely helyett 30 gigát kér, a rá létező összes szoftvert boldog öltönyös emberkékkel, szines reklámokkal, életérzésekkel próbálják reklámozni, visszafelé kompatibilitása már nincs, driverek nuku, illetve ezen kívül gyakorlatilag az összes windows program a linuxra készült programok silány minőségű átirata, ami kb fele olyan gyorsan fut, mivel konkrétan a linux userlandjához tartozó libraryk windowsos változatai (gtk, qt) linuxra lettek optimizálva, és mondhatni, azt emulálgatják különféle módszerrel. A windowsos szerverprogramok pedig elérték a használhatatlanság szintjét, aminek nagy részt a kernel az oka (ami linuxban az iptablesben 2-3 sor, az windows alatt megoldhatatlan feladat, amihez több ezer dollárnyi kétes működésű szoftvert kell vásárolni, amik jó esetben nem oldják meg a problémát).
A windows megmaradt piaci részesedése jelenleg kizárólag az oemekkel ápolt jó viszonyból származik, és a vállalati szféra alsó rétegeiből fakad, technikai szempontból nincs olyan tevékenység, amiben piacképes lenne.
-
cidalain
veterán
persze nincs éles határ a kettő között. de nem elvárható, hogy úgy használjak valamit, hogy minden bizbaszt értenék is a működéséből. mert akkor polihisztornak kellene lennem. de nyilván nem vagyok az, de tudok PC-t használni, Androidos telefont, tudok autót vezetni, stb.
de pl rohadtul nem tudom, mire jó a kartergáz-membrán. és én próbáltam megérteni eskü, de még mindig nem értem hogyan működik.
(ha kiszakad, fals levegőt szív, szar az alapjárat. oké membrán, aminek az a lényege, hogy valami átmenjen, van, ami ne. de könyörgöm, ha a levegő nem mehet át, akkor normál esetben mi megy át rajta? és akkor a faxnak nem kettes lemez van ott, hogy ne szakadjon ki a gumi? Mi értelme van a guminak?) -
hcl
titán
válasz
cidalain #104489 üzenetére
"az érteni a működését/ismerni a használatát között óriási különbség van."
Értsd rá. Ráadásul ez a legöbb dolognál nem két külön terület, nincs éles határ. Pl. Win. alatt vannak meghajtók. Betűjelekkel. Ezt nagyon szeretné a MS elfedni, de attól még van, mert a 80-as években rossz volt a koncepció. Ezt pl. egy usernek is tudnia kell, hogy az micsoda, miért van ott, mit tud velük csinálni. File-ok mibenlétét is. Stb., stb.Egy autó esetén pl. kuplung. Elvileg elég annyit tudni, hogy ha felengeded, elindul az autó, de ha tudod, hogy azzal a pedállal két tárcsát engedsz össze, az azért megkönnyíti a helyes használat megértését.
Vagy a korlátos mobilnet. A usernek érdemes tudnia, mi is az a hálózati forgalom, különben kellemetlen kültségei lesznek
-
cidalain
veterán
válasz
fatpingvin #104488 üzenetére
az érteni a működését/ismerni a használatát között óriási különbség van. és ez nem marketing, hanem a emberek igénye, hogy használhassák azokat a vívmányokat, amelyeket relatív könnyű megtanulni használni.
-
fatpingvin
addikt
válasz
Aljasvip #104487 üzenetére
mondhattam volna akármilyen professzionális célszoftvert.
amúgy kedves hogy pont csak a lényeget nem akarod kiérteni belőle. hcl kollégának valahogy mégis sikerült.meg is erősíteném: ott lett elcseszve az egész hogy a szélsz-marketinges csürhe kitalálta hogy hmmm akkor mivel lehet még több vásárlót szerezni, óigen, azzal ha elhazudjuk nekik hogy nem kell érteniük sem olyasmihez amihez egyébként de.
-
válasz
fatpingvin #104485 üzenetére
+1 komment a "Linuxot használok, mindenki más idióta" gyűjteménybe.
Ha sikerült mindenkit kiosztani, akkor lehetne lapozni
-
hcl
titán
válasz
fatpingvin #104485 üzenetére
*nixon nem tud akkora baromságot csinálni, mert ahhoz is kell tudás, meg jog.
Amúgy a nagy része igaz.
De ha már, tkp nem az a baj, hogy könnyen kezelhető valami, hanem hogy a marketing azt nyomja, hogy nem kell hozzá megértés. Ez meg teljesen fals.
Egy autóhoz pl. vizsga is kell, pedig a maiak már elég könnyen vezethetők. -
fatpingvin
addikt
a záró sorodra válasz:
ha egy rendszert úgy tervezel hogy idióták is tudják használni, csak idióták fogják használni.
tapasztalataim szerint ez szoftverekre hatványozottan igaz. azzal a további nehezítéssel hogy az idióták által is használható rendszer nem tudja garantálni hogy ne legyen baromságokra/idióta módon használva (ami ezt is garantálja azt teljes automatizációnak nevezzük, wetware operátor nélkül) ez pedig mint köztudott az idióták modus operandi-ja.
következésképpen egy idióták által is használható rendszer jellemzően idióta módon lesz használva.
hogy ez a valóságban hogyan szűrődik le azt mindenkinek a megítélésére bízom.
személyes meglátásom hogy nem véletlen hogy Linuxon valamivel kevésbé jellemző hogy az egyszeri júzer valami tényleg bődületes gyökérséget csináljon. bár nyilván nem precedens nélküli, de kevésbé jellemző mint egyes egyéb platformokon. ilyen szempontból szerintem nem feltétlenül rossz dolog ha valami nem "intuitív" meg "UX dizájnos". sőt. a maga módján előnyként is felfogható. hasonlóan egy kéziváltós autóhoz, az alapokkal legalább tisztában kell lenni ha egyáltalán BÁRMIT el akarsz rajta indítani, anélkül nem jutsz el odáig hogy közveszélyes tudj lenni vele. -
hcl
titán
válasz
Trailblazer #104479 üzenetére
A cég stimmel
@Pikari :
@fatpingvin : Scorch nagy kedvenc volt a 90-es években
@Gyui27 : " van ilyen olyan garifkus felülete."
Ja, nemrég amiatt kellett több stacket is rebootolnunk"Az is biztos, hogy ezeket az "ökoszisztémákat" bármelyik gyártóról van szó meg kell tanulni."
Bingó. Nincs olyan műszaki eszköz, amit ne kéne tanulni. -
Gyuri27
félisten
Azért a modern eszközeiknek (modernebbek, de még ez se teljesen helyes) van ilyen olyan garifkus felülete.
Az viszont tény, hogy ha nagyon bele akarsz menni a dolgokba mindegy, hogy sziszkó, mikrotyúk bármi akkor parancssorból kell mahinálni. Hiszen annyi és olyan bonyolult beállitást nem képes a grafikus felület kezelni.Az is biztos, hogy ezeket az "ökoszisztémákat" bármelyik gyártóról van szó meg kell tanulni.
-
fatpingvin
addikt
válasz
Pikari #104480 üzenetére
XMoto my beloved
ha esetleg fogadsz ajánlásokat: Scorched3D (ehhez kell némi videokártya...) XScorch (ez szó szerint elmegy egy 486-oson is ha van X szerver, próbáltam) Pingus (classic) illetve Chromium BSU (agyatlan arcade játék de az AV jól el van találva, kicsit ilyen Mátrix-Alien hangulata van) -
Pikari
veterán
válasz
fatpingvin #104467 üzenetére
Én már tömegusereknek is debiant rakok lxde-vel. Kapnak még egy libreofficet, chromiumot, filmezéshez mplayert, mpvt, szórakozáshoz tuxkartot, tuxracert, xmotot, torcsot, meg a table games csomagot. Max 5 évente 1x van rá panasz, az is tipikusan egy fsck beírásával orvosolható.
-
hcl
titán
válasz
Trailblazer #104477 üzenetére
Nemtom, C64 esetén én nem láttam ilyesmit, de hát a 80-as, 90-es évek egy
kisváporfészekben amúgy sem voltak kedvezőek az ilyen információknak.A másik megfigyelés, hogy sokaknak mindegy, mi. Nem jó a Windows, a fent említett okok miatt. Azt tudja buherálni, ameddig muszáj, meg pattogni is, hogy mi nem tetszik neki benne. De hogy bármi mást, az fúj. Mert nem úgy néz ki
(OSX-re ugyanez igaz, nemrég tettem egyet virtuálgépre, egyáltalán nem vészes.)
Az ilyennek amúgy sem lehet jót mondani. Max röhögök, hogy olyan gondok vannak, amik máshol nem is léteznek -
hcl
titán
válasz
Trailblazer #104474 üzenetére
Nem, csak nem látok összefüggést
Illetve a gyakorlat azt mutatja, hogy nincs.
Cisco cuccokat is csak parancssorból lehet macerálni, ráadásul köze nincs más OS-ekhez, mégis sokan megtanulják, miközben semmi mást nem. -
hcl
titán
válasz
Trailblazer #104470 üzenetére
Semmi köze egymáshoz. Amikor a C64 készült, már 10 éve volt Unix.
-
fatpingvin
addikt
válasz
Trailblazer #104470 üzenetére
én se hirdettem győztest, véleményt se a technikai dolgokról nyilvánítottam. ez szerintem nem igazán szellemiség kérdése, ez pragmatizmus.
-
Trailblazer
veterán
válasz
Én nem nyilvánítok véleményt, győztest sem hirdetek. A Commodore világából jöttem, elvileg a linux szellemisége kéne közelebb álljon, aztán valahogy mégse.
-
hcl
titán
válasz
-
fatpingvin
addikt
válasz
Trailblazer #104456 üzenetére
én örülnék neki ha befejeződne végre. a windows a tömegtakarmány, a linux meg azoknak való akik tudják mit akarnak és nem ragaszkodnak a nemértéshez. ez nem flamebait, ez simán mindig is így volt mindenfajta érzelmi felhang nélkül.
én magam részéről nagyon nem szeretném ha a sok windows júzer egyszer csak elkezdene linuxot használni. így is eléggé el van látva ez a scene azokkal a léhűtőkkel akiknek minden ingyen kellene, de tegnapra és legyen helyette megcsinálva. ezt meghagynám a microsoft customer supportjának. -
koby11h
őstag
Pontosan, a Windows "A művelet befejezése nem sikerült!" üzenete több kérdést vet fel, mint választ ad...
Milyen művelet, mi miatt, mi kezdeményezte???Linux driverek: sokat javult azért a helyzet 10 év alatt, de még mindig van olyan, hogy van egy tűrhető Windows driver és egy legyen valami, de is nem frissítjük Linux driver - bár ez csak kollégák szívásából hallom, nem saját tapasztalat.
Cserébe amit írsz: sok eszköz "nem támogatott" már Windows alatt, pl. nyomtató, szkenner, webkamera... Ismerős Linux-hoz olyan boldogan veszi ezeket bagóért, mert ott nem kukázzák ki a drivert pár év után és simán működik!
-
koby11h
őstag
válasz
Igen, lezajlott. Mégis azóta is tart, mint a Linux éve
De igen, a Windows egyre "szarabb", a Linux pedig egyre "emberbarátibb".
Mindkettőnél elő tud jönni olyan hiba, amire még a fejlesztők is megesküdtek, hogy olyan nem lehet, de amíg a Linux felület jobb lett, a Windows-é számomra rosszabb.
A Linux driver és szoftver ellátottsága még mindig gyengébbnek tűnik számomra. A Windowsnál pedig sokat javult a mag stabilitás (pl. átrakod másik gépre és megy, ezt ilyen lazán utoljára Win 3.11-nél láttam) de ez az "útkeresés" a felhasználói felülettel és az úgynevezett "újítások" valamint a "játék" a GDPR határaival lassan már nemzeti sport a Microsoftnál.
-
opr
nagyúr
válasz
Ah, dehogy. Ahogy (átlag gémerPistának) egyre szarabb a win és egyre jobb a linux, egyre többször jön elő.
-
Trailblazer
veterán
Pedig én azt hittem, a linux vs. Win hitvita már vagy húsz éve lezajlott...
-
válasz
F.E.K.. #104400 üzenetére
Az ingyen kávénál nincs finomabb kávé s világon.
Ha már céges kávégép: nálunk egy extrázott van, ami tud forrócsokit és tejcsokit is. Az én fullos bűnös élvezetem a forrócsoki + cappuccino. Szerencse, hogy csak heti kétszer járok be - mármint a cégnek.
Linux: csak említeni kellett, és egyből előbújtak a patrióták a repedésekből.
-
koby11h
őstag
válasz
imre.tabajdi #104451 üzenetére
Jogos, kellene egy "Külön topic" nevű topic, amibe összegyűjthetnénk azt, amiről még nincs külön topic!
-
Alusky
senior tag
válasz
imre.tabajdi #104442 üzenetére
Mehet be az energiaitalos topikba. Ráadásul a sima van a címkénél és nem a Rossi-s.
-
Syl
nagyúr
válasz
Ez valami Y2,1K bug lesz
-
koby11h
őstag
válasz
Na ez az életre szóló ajánlat
-
oriic
HÁZIGAZDA
válasz
2099-ig akkor tuti veszeke gyet.
-
imre.tabajdi
csendes tag
Köszönjük Spar
-
cidalain
veterán
válasz
szebe #104432 üzenetére
Nem lehet kivonni a forgalomból kocsit hivatalosan, csak bontási igazolással adhatod le a rendszámot. Ideiglenes kivonásnál meg a rendszám megmarad.
Persze le lehet kérdezni a régi rendszámnál is a KM futást, de ha azt külön nem teszed meg, akkor az új rendszámnál az nem látszik.
Persze tényleg el is hagyhatta, de azért nem életszerű egy ezer éves kocsin csak azért kifizetni 12 rugót, hogy új típusú rendszáma legyen. -
szebe
addikt
válasz
cidalain #104426 üzenetére
Sokkal valószínűbb, hogy ki lett vonva valamiért.
Forgalomba helyezve 2020 végén, ez gondolom a legutolsóra vonatkozik. Bár ez még mindig majd 2 évvel az új típusú rendszám bevezetése előtt.
Futásteljesítmény végig látszik, valahol egy 3-as eltűnt az elejéről
A 24 tulaj viccesebb -
hcl
titán
válasz
fatpingvin #104425 üzenetére
@cidalain : Jaja
@szebe : Megnézted JSZP-n?
@baracsi : Ajándék poltergeisttel?
-
blp85
senior tag
-
homerhamm
addikt
Rövid lenyegretörő leírás.
De legalább a forgalmit befotózta.
-
hcl
titán
válasz
TESCO-Zsömle #104410 üzenetére
Ideális jelölt
-
hcl
titán
válasz
TESCO-Zsömle #104408 üzenetére
De ezzel hogy leszel admin?
-
hcl
titán
válasz
TESCO-Zsömle #104406 üzenetére
-
Syl
nagyúr
válasz
TESCO-Zsömle #104404 üzenetére
Mi ez a
10 GOTO 10
ciklus? -
TESCO-Zsömle
titán
Új hozzászólás Aktív témák
- ÚJ AMD Ryzen 5 3600 4.2GHz Socket AM4 BOX Processzor - Áfás számla & garancia
- ÚJ AMD Ryzen 5 5600X 4.6GHz Socket AM4 OEM Processzor - Áfás számla & garancia
- AMD Ryzen 7 7800X3D Processzor - Készletről Azonnal - Áfás Számla & Garancia
- Asus TUF Gaming B650M-Plus DDR5 AM5 Alaplap - Számla & Ingyenes Szállítás
- Gigabyte 850W 80+ Gold P850GM Full Modular - Számla & Ingyenes Szállítás
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U7310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Dell Latitude E7250 - i5-G5 I 8GB I 128SSD I 12,5" Foltos FHD Touch I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Dell Latitude E5450 - i5-5GEN I 8GB I 500GB I 14"FHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Asus TUF Gaming F16 (2024) FX607JV Grey - 16" - és Lenovo Legion Slim 5 RYZEN 7 8845HS
- Egyedi ékszerdobozka