- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Ismerkedés a Zyxel NSA325 v2-vel
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Drivv: Prehistorik 2 - Retró Játékpercek! 1. rész
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Szevam: Mennyire tipik Z-gen viselkedés? Tipizálható-e egyáltalán?
Új hozzászólás Aktív témák
-
GerykO
aktív tag
Na néztem a jelenséget nálad is. Cserépkályhával szokott hasonló gond lenni, míg nem melegszik át. Nekünk azt javasolták, hogy néhány újságot égessünk el begyújtás előtt, az megcsinálja a huzatot. Na én ezt úgy fejlesztettem tovább, hogy bekészítem a papírt alulra, aprófa, nagyobb fa, majd ennek a tetejére begyűrök 2-3 újságot lapokra szedve összegyűrve, és meggyújtom a tetején, majd amikor már majdnem elégett a tetején minden, akkor meggyújtom a bekészített gyújtóst. Ez két szempontból jó, nem áll le egy pillanatra sem a kéményhatás, amit az újságpapír beindít a tetején. És addig nem szabad lezárni egy picit sem, míg nincs rendes huzat, különben ha lassítod a huzatot, elkezd gyűlni, a még hideg füst, ami elfolytja a tüzet is, és a kéményhatás is megszűnik, és jön a visszafelé füstölés.
Ezt az elméletet könnyen tudod ellenőrizni, ha csak gyűrt papírt égetsz nyitott szellőzővel, ha akkor nem fújja vissza, meg is oldva a problémád. De a ventilátor sem butaság, némelyik gázkazánban is van, de én azt úgy oldanám meg, hogy egy ventillátornak (12 centis pc-s is jó) csinálnék egy keretet, ami a szellőztető ajtóba passzol (hogy nagy nyomást tudjon csinálni), és begyújtáskor odateszed a szellőztetőhöz, és máris megoldva a dolog. Lényegében ezt csinálod a páraelszívóddal is, csak a nyomást az egész lakásban próbálod növelni, de így kisebb nyomás kell, mert sokkal kisebb helyen kell csak megnövelned a nyomást. A kéménnyel ugye nincs gond, ha már megy a fűtés, akkor már nem fúj vissza?
Remélem segített valamelyik ötlet. Visszajelzést várok. -
Crystalheart
őstag
válasz
#10726912 #29 üzenetére
A kéményhez csak azokon a csöveken lehet hozzáférni, ami a videóban is látszik, tehát a lakáson belül. De néha belobban a kémény belülről, ég a kox, szóval nem tudom, hogyan mernék bármit is ráapplikálni...
A kacskaringós kialakítás és a korhadt tüzelőanyag miatt pedig elég sok hamu rakódik bele, egy kis átmérőjű bevezető nyílást nagyon hamar eltömítene.
A páraelszívót úgysem használtuk már 5 éve, szóval annak mindegy, így legalább haszna van
-
törölt tag
válasz
Crystalheart #28 üzenetére
És ha a kéményben indítanád meg egy 12 centis 230V-os ventilátorral a huzatot? Elvben ugyanezt a hatást érnéd el: oldalról, rézsút tennél egy + csövet a kéményhez, így az irányított levegő vissza felé nem tudna menni, az áramlás megindulna...
Ebben az is egy előny lehetne, hogy nem kéne macerázni az ablak bezárással. Meg a pára elszívó is vissza kerülne a helyére
Ja még valami: kisebb átmérőn juttasd be a levegőt a ventilátorral, mint a kémény belseje, mert csak így alakul ki a szívó hatás a kályha felé. -
Crystalheart
őstag
Nem hiszem, hogy ez lehetne a gond, mert a külső burkon belül fut egy kerámia cső, a külső elvileg mindenképp árnyékolja a belsőt. (Meg a fák is körben.) De azért kösz, nem árt leírni, hátha másnak ez a problémája. Mindenesetre ez a "beszívós" megoldás működik - mindössze arra kell figyelni, hogy begyújtás előtt néhány perccel becsukjunk minden ablak- és ajtónyílást és bekapcsoljuk a ventilátort, hogy legyen ideje megfordulni a levegőnek.
-
MongolZ
addikt
válasz
Crystalheart #26 üzenetére
Bár már megoldottad, de nekünk is volt hasonló tapasztalatunk, igaz, nem ilyen durva. Mi arra jutottunk, hogy nyáron, amikor a napsütés hatására felmelegszik a kémény, akkor nagyon nehezen indul be a kandalló. Amikor nem süt a nap, de meleg és/vagy szeles idő van, akkor nincs ilyen probléma. Hozzá kell tenni, hogy nekünk jó nagy téglaépítésű ikerkéményünk van (pontosan nem tudom mekkora, saccra 40kW-os lehet járatonként, hatalmas huzata van), ami szűk fél méterrel lóg túl a gerincen, de most csak az egyik van használva. Apáméknál hasonló volt a helyzet, ott egyszerűen leárnyékolta a kémény alsó részét és jó lett (ott fordítva vannak az arányok, egy ~25kW-os kéményen van egy 36kW-os kazán... 25 éve).
-
Crystalheart
őstag
Azzal nem, de úgy igen, hogy azért végig égett. Konkrétan rendesen begyújtottam a kéménybe gyújtóssal, szóval még azt sem lehet mondani, hogy kis huzatot csináltam bele. A kéménybe gyújtásnál konkrétan egyből rendes irányba ment a füst. Szóval nem elsősorban az ott áramló levegő irányával volt gond, bár azzal is. Szerintem egyszerűen a kacskaringós füstcsőben semerre sem áramlott a levegő, ezért kijött a sparhelt tetején, ami meg ugye mindenütt lyukas, néhol félcentis rések vannak a vaslapok között, nem olyan ez, mint egy kandalló vagy cserépkályha. A szagelszívóval viszont sikerült, csak addig be kell csukni minden ablakot.
-
Rive
veterán
válasz
Crystalheart #24 üzenetére
Fáklyával csináltad? Annak az a trükkje, hogy a tűzhely begyújtása alatt végig éghet (csak a szellőzőt réssel rá kell csukni, hogy vákum legyen a kéményben).
-
Crystalheart
őstag
A kéménybe begyújtottam már másnap. Az eredmény felemás, sokkal hamarabb megállt a füst visszaáramlása. De ezek szerint a sparheltből a kéményig tartó szakaszban még mindig uralkodott némi visszaáramló levegő. Mint a videón is látszik, jobb oldalt kell begyújtani, a füst aztán átvergődik bal oldalra, ahol egy S alakú csövön, 4 könyékidomon át jut a kéménybe.
Aztán megléptem, amit a múltkor írtam. Szétszereltem a szagelszívót (a nappali másik feléében, 11 méterre lévő konyhában), és megfordítottam benne a ventilátort. Most befelé fújja a levegőt kintről. Így, ha begyújtás előtt ~10 perccel elindítom a "beszívást", akkor nagyon minimális füsttel be tudok gyújtani. Ez lett végül a megoldás...
-
föccer
nagyúr
válasz
Crystalheart #22 üzenetére
Majd számolj be az eredményről. A lényeg az, hogy a kéményben a nyílt láng hatására meginuljon egy gyene felfelé áramlat. Ha az megvan, akkor győzelem.
üdv, föccer
-
Rive
veterán
válasz
Crystalheart #18 üzenetére
Erre a célra én egy kerti fáklyát használok. Alul be a tisztitóba, begyújt (vigyázat, ha nagyon kátrányos/kormos/kokszos a kémény, akkor ugye extrém tűzveszélyes a dolog!!!), ha már erősen lobog fölfele, akkor éppen elégséges réssel rácsukni a szelelőt és irány begyújtani.
Ha begyulladt a kályha is, akkor irány a szelelő, elfúj, lezár. -
sztanozs
veterán
válasz
Crystalheart #18 üzenetére
Hát igen, problémás... Ezért is (persze főleg a tisztítás okán kijövő kosz miatt) szokták a kéménylyukat kevésbé problémás helyiségbe rakni.
-
Crystalheart
őstag
És hogy gyújtok a kéménybe, kint a tisztítónál? o.O Félő, hogy úgy is visszafelé fog áramlani, hiszen eleve fordítva megy a huzat, ha bent hidegebb van. 11 méteres a kémény, szóval azt bemelegíteni sem két pillanat. De ártani ennél jobban már nem árthat, majd megpróbálom.
-
föccer
nagyúr
válasz
Crystalheart #13 üzenetére
A sorrend a lényeg. Előbb kell begyújtani a kéménybe és csak utána a tűzhelybe.
üdv, föccer
-
sztanozs
veterán
Ha a kémény/konyha hidegebb, mint a kinti levegő, akkor természetes módon befelé áramlik a levegő a kéményen. Ezzel (magában) nem lehet mit tenni.
Fel kell fűteni a kéményt (ahogy korábban is írták) és rögtön kifele fog áramlani a levegő. Persze minél magasabb a kémény, ezt annál nehezebb megtenni. -
Crystalheart
őstag
A mi házunk messze a legmagasabb, ráadásul ház sincs 20 méternél közelebb, ámde magas fák vannak körben, amiket természetesen nem fogunk kivágni.
A szél igencsak rakoncátlan tud lenni, de szélcsendben is ezt csinálja, csak akkor még a huzat sem viszi ki utána egykönnyen a füstöt.
-
válasz
Crystalheart #13 üzenetére
A két szomszéd (két oldalról) tetőgerincénél is magasabban van a kémény teteje?
-
Crystalheart
őstag
A probléma, hogy a videó amit a FB-ra feltöltöttem, már lobogó tűz mellett készült. Egyszerűen süvít visszafelé a huzat, látványosan kifelé jön a füst, tehát gyújtogathatok én, az a meleg is visszafelé jön. Kint a kémény tisztítóajtaját ha kinyitom, akkor elkezd idővel ott ömleni, majd nagyon lassan, akár 20 perc alatt kezd felfelé áramlani, amerre kell, de addig már olyan lesz a nappali, mint egy száz évvel ezelőtti kéménytelen tibeti viskó, csak a pincsikutyák szintjén nem csíp a füst, a tőlem öt méterre lévő gobelinképet már nem tudom kivenni...
Tavasszal és ősszel, meg kivált télen nincs ez a probléma, sőt késő tavasszal, nyáron sem volt, míg kint nem volt 30+ fok. De nyáron hónapokig is lehet hőség...
Ventilátoron én is gondolkodtam, de mivel a sparhelten - mint a videó is mutatja - kb. minden illesztésen légrés van, ez nem tudom, mennyire járható út. Magába a kéménybe nem lehet semmilyen mozgó alkatrészt tenni, mert ha véletlenül begyullad benne a kox, akkor hosszában végigég, meg gondolom amúgy sem szabályos.
Arra gondoltam, esetleg egy szelepes ventilátort lehetne tenni valahova a nappaliba egy külső csőre, ami csak befelé tolja a házba a levegőt, és begyújtás előtt pár perccel becsukni minden ablakot, azt meg bekapcsolni. A konyhabútorban van egy nem használt elszívó, annak a kivezető csövéhez esetleg... De mag valahogy ki nem építem, addig nem tudom kipróbálni, működik-e, meg hogy mekkora teljesítményre volna ehhez szükség.
-
-
föccer
nagyúr
A kémény alsó kormozó nyílását kinyitni és egy marék papírral megyújtani közvetlenül a kéménybe. Mi ezt csináltuk mindig haveréknál, ha visszapöfögött a kályha. Viszonylag sok papír kell, hogy bemelegítse a kémélyt és megindítsa a levegőt kifelé.
üdv, föccer
-
Rive
veterán
Ha a kémény felső fele melegebb, mint az alsó, akkor egészen addig prüszkölni fog, amíg a kémény belső tere fel nem telik rendesen meleg (kémény tetejénél melegebb) füstgázokkal. Ez ellen nem lehet tenni semmit.
Használj valami füst nélkül égő levet begyújtáshoz vagy illessz be egy ventilátort a tűzhely pofájába...
-
Vakegérke
félisten
válasz
Crystalheart #7 üzenetére
Nem a kémény szűkül össze, hanem külön "sapka" van felette. Ha jól tudom, épp az a célja, hogy felfogja az erős napsütést, és ne engedje rá a szelet a kémény nyílására.
-
Vakegérke
félisten
válasz
Crystalheart #5 üzenetére
Nem értek hozzá, de emlékeimben szerepel a kéménykúp. Van nálatok is?
-
Crystalheart
őstag
Kéményseprő kizárt, be sincs jelentve.
A kémény túllóg a gerincen, Shiedelesek építették Schiedel elemekből. Teljesen ki tudom pucolni, igaz, ki kell bontanom hozzá mindig a cserepeket a tetőn, mert felülről is be kell tolni, félútra sajnos nem rakattunk nyílást. Az elején volt a kivezetésnél, ahol kitágul a cső a falban, egy kis rés, de azt már rég eltömítette a kox, és igazából nem változott semmi. Ahol a falba bevezetődik a külső cső, ott természetesen van némi rés, a videón látszik, de azzal nem is tudom, lehetne-e valamit csinálni, hiszen pár hetente ki kell venni, vagy hogy az okozhatja-e.
(Most már elvileg láthatod a videót, véletlenül nem nyilvánosra tettem.)
-
lapa
veterán
kémény túllóg a gerincen? biztos nem kap fals levegőt valahol (pl. ahol a falba bemegy a cső)? oké, hogy átküldöd a kefét, de az biztos elég? valami súlyokkal ellenőrizni, hogy a kémény tényleg jól szelel-e? a cső milyen alakú / hosszú?
nem láttam a videót (mert nem jön bé), de szerintem tuti hogy nem elég a huzat, valahol szerintem a kéményben lesz a bibi. ha nem, akkor a cső nem hermetikus. ha ez sem, akkor szerintem jobb lenne egy kéményseprőt kihívni.
-
Crystalheart
őstag
Én is, csak jó lenne tudni, száz évvel ezelőtt mit csinált mindenki, hogy csinált rendes irányú huzatot, mikor nyáron főzni kellett, és kint melegebb volt begyújtáskor, mint a házban
Most tegnap dél óta folyamatosan megy a sparhelt, kis parázsnál felszítjuk, hogy ne kelljen megint befüstölni :S
Egyébként ilyen sparhelten is gondolkodtunk, na de ez félmillió lett volna, annyiba került így kéményestül az egész kiépítése, szóval ez csak álom maradt...
-
Иван
őstag
Szeretem a régi, századfordulós dolgokat. Legyen az bútor, ruhadarab, érme vagy képeslap
-
Crystalheart
őstag
Előre is kösz a tanácsokat...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 4 Slim / PS4 Pro felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- 18 éve! Billentyűzet magyarítás magyarosítás. Festés vagy lézerezés és egyebek! 3 lehetőség is van.
- ÁRCSÖKKENTÉS LG 24" full HD LED IPS monitor (HDMI, DSUB, jack) eladó
- AKCIÓ! Acer Predator Triton Neo 16 15 notebook - Ultra 9 185H 32GB RAM 2TB SSD RTX 4070 WIN11
- Hp Prodesk 600 G3/ G5/ G6 SFF/ i5 8-9-10 gen, i7-9700 vagy "félkonfig"/ Win11- Számla, garancia
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged