- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- TheLázs: Mi várható el a betegtől...?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- bobalazs: Alulfeszelt GPU profilok FPS teljesítményének összehasonlítása 10 játéknál
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- GoodSpeed: POCO X6 PRO 5G 12/512 GB vs Samsung Galaxy S24 FE 8/256GB
- MasterDeeJay: Kínai DDR5 második felvonás - Puskill PSK-D5M4800BH-16G
Új hozzászólás Aktív témák
-
attilav2
őstag
Földönkívüli töltés
[link] -
Harkovz
aktív tag
Ma teszteltem a ch 611 bikázó funkcióját. Egy 8 V -ra lemerült BMW -t kellett volna beindítani. Hát a hathengeres motorhoz kevés volt az ereje. Igaz forgatta, de lassan. Igazából a vékony vezetékeken nem is mehet át nagy áram erősség de az ígért száz amper meglehetett. És szerintem a kocsi akkuja is zárlatos lehet mert a töltést sem vette 20 A töltésnél is csak kettőt vett fel és a feszültség sem emelkedett. Indítózás után pedig vissza számol 3 percig közben pedig beindul a kis ventilátor és vissza hűti magát. Aztán újra lehet próbálni. Teljesen korrekt a cucc. Szerintem 25 ért sem sok, praktikerben talán van még belőle.
-
Mr Bond 007
őstag
Pimp your charger!
Sry ha volt már. -
Brogyi
őstag
A tirisztor szokott tönkremenni. BT151 valamilyen változata. kb.120-150Ft.
Érdemes még a tárolókondit kicserélni. Gyanítom olyan 47-100uF, és talán 25-35V-os. Ez a tétel ha a legdrágábbat veszed akkor olyan 25Ft. -
agyarka
aktív tag
Nyugodtan ráteheted a bekötött akkura, nem tesz benne kárt. Több éves használat után egy hybridbe raktam, semmi problémát nem okozott. A Panelektonnál sajnos megszűnt a személyes átvétel és garanciális ügyintézésre is csak postán/ futáron keresztül veszik át. Az utóbbi időben 1-3 éven belül mindegyik tönkrement. Az árához 2-3 postaköltséget hozzászámolva már nem tartom jó vételnek. Sajnálom, mert kb. 14 éve használom.
-
numera007
tag
válasz
kastner #3372 üzenetére
Szia! Pontosan mit és hogyan, mivel mértél? Én is szemeztem a linkelt kínai csodával, de a youtube-on van egy pár videó, ahol többfélét is tesztelnek hosszú távon méréssel, és a változás nulla volt a tesztek szerint. Nálad van dokumentált változás? Csökkent belső ellenállás, vagy megnövekedett indító áram????
-
Kernel
nagyúr
válasz
attilav2 #3382 üzenetére
Idézet a linkről:
...de egy barátommal történt diskurálás után hamar rájöttünk, hogy kicsit fel van fújva ez a dolog, hisz egy merültebb autó akkut a generátor sokszor 60-100A-al is tölthet folyamatosan, főleg így télidőben, amikor megy ezer fogyasztó.
Ez közel sem így működik, a generátor árama elágazik a fogyasztók felé és az akku felé. Az a nagy áram nyilván nem az akkuba folyik. Az akku csak annyit vesz fel, amennyit az adott feszültségről fel tud venni. Ez az indítás után, ha túlzottan le volt merülve az akku, kezdetben még lehet nagyobb, később lecsökken.
Mivel a Carstel / Extol ugyanaz, itt van egy részletesebb leírás:
http://www.extol.hu/media/manuals/8897301.pdf
Ez egy másik: http://kernel.uw.hu/Carstel.pdf
-
attilav2
őstag
CCHPacsker vett Carstel 8A-t, bővebben írt róla:
https://logout.hu/tema/re_brogyi_ctek_akkumlator_tolto_es_masolatai/hsz_327-327.htmlKisebb autó akkukhoz a 2A-es motor módot használja.
-
Brogyi
őstag
Kimondottan barkácsolóknak. [link] Aki nem jártas az elektrónikában az kerülje. Több száz amper elérhető. Igazi sebesség így érhető el.
-
csiga8
senior tag
Felhívtam a Panelelectront az aktivátorral kapcsolatban.
Azt mondta a telefon másik végében lévő ember, hogy az akku sarura kell kötni közvetlenül, akkor az akku elnyeli a feszültség tüskéket, elektronikában kárt így biztosan nem tesz.
12 V-os rendszerbe kötve a 12/24-es aktivátor nem tud többet, pont ugyanaz, mint a 12 V-os, így a 12V-os rendszerbe felesleges a 12/24-es venni.
Rákérdeztem arra 80-100 A-re is, hogy azon a vékony vezetéken hogy fér át. Annyit mondott, hogy magasabb
feszültségen egy kisebb áramtüske böki meg az akkut.Azt mondta, hogy egy szulfátoldónál másodpercenként 1.000 tüske bökdösi az akkut, itt 20-30 mp-ként egy, de ez viszont állandóan rajta van az akkun. Azt mondta, amit Te írtál.
-
Kernel
nagyúr
http://www.ebay.com/itm/262287061886
INPUT VOLTAGE 12Vdc ( NOT INCLUDED)
OUTPUT VOLTAGE 20-30V (pk-pk)
RATED CURRENT 100-150mA Average - nominal 12Vdc input.
FREQUENCY RANGE 1 kHz.Nyilván erősebb, összehasonlítva az alábbival, ami 5-20 másodpercenként küld egyetlen impulzust (ami a fentinél másodpercenként 1000). Az a tekercs sem véletlenül nagyobb rajta, több energiát tud felpumpálni az akkuba.
Ez meg bizonyára úgy van méretezve, hogy ne okozhasson kárt:
-
Kernel
nagyúr
Aktivátor ugyanaz, csak egy marketingötlettel valaki így találta ki.
Nem csak 40 mA, hanem erősebb is létezik, ami már nem is az akkuból veszi az energiát, hanem külön tápegységből. Annak segítségével bombázza még erősebb töltésirányú impulzusokkal az akkut, ami így hamarabb feljavulhat esetleg.
Mivel ezek nagyon rövid impulzusok, a töltőhatás nem jelentős, de azt sem árt figyelni közben, nehogy túltöltődjön.
Amit viszont az autóba szerelsz állandóra, eleve nem is fogyaszthat sokat, illetve a jármű elektronikáját sem lehet veszélyeztetni túl nagy impulzusokkal. Ezért az csak kímélő módban működik, így persze lassabb a hatás is.
A külső tápos fajtát értelemszerűen nem is szabad járműbe kötött akkun használni.
-
csiga8
senior tag
válasz
kastner #3374 üzenetére
Értelek. Van itthon egy 2004-es Octávia II ( Golf V alapok), arra már nem biztos, hogy rá merem tenni. A 2011-es B7 Passatra meg főleg nem, mert nem vagyok műértő. Nem tudom nem-e tesz kárt a computerében a feszültség tüske.
3.000 Ft-ért most így hirtelen nem is találtam sehol. Magát az aktivátort ismerem, mikor akciós volt ( tán 2..000 Ft alatt) lett véve kíváncsiságból, a 30 éves II Golfba benne van. Lehet azért bírja már a negyedik telét az Electric Power akku.
Egy hozzáértő mondta nekem, hogy az elv, ahogy működik az jó, csak igazából gyenge.
A kérdésem még mindig a linkelt deszulfátorhoz az, hogy ez hasonló, mint az aktivátor, csak jóval erősebb? Nem autóba építeném.
-
-
csiga8
senior tag
válasz
kastner #3372 üzenetére
Értem, köszönöm a választ.
Most éppen ez a deszulfátor érdekelt volna, hogy akkor olyan-e, hasonló-e mint az akku aktivátor, azon az elven működik, stb. Laikusként annyi jött le, hogy míg az aktivátor 2-5 mA vesz fel, addig ez 40 mA-t, tehát majd tízszer erősebb. ( gondolom én)
Milyen autóba ( mennyi idős) van aktivátorod? Az autó elektronikája nem térdel le tőle?
-
kastner
csendes tag
-
Inhouse
őstag
A Forexes töltő regeneráló töltő is így működik. Két megoldás is van benne arra, hogy emelt feszültségen maradjon, ne kapcsoljon le. Közben nem igazán folyik áram, de 18V körül van ilyenkor. Ha fixre kikapcsolod a szint érzékelést, akkor azért kell figyelni, de van egy kb. 1 órás automata részes is. Ha megindul, akkor működni fog a korlát.
-
attilav2
őstag
válasz
DigitXT #3367 üzenetére
Egyébként azt honnan kell tudnia a töltőnek, hogy mekkora akku van rákötve?
Na ez a probléma. Jó lenne ha olyan okostöltőket gyártanának ahol többféle töltőáram erősség közül lehetne választani.
Bár korlátozottan ez most is így van, választható a motor mód ahol kisebb áram erősséggel töltenek.
Az lenne a jó ha legalább 3 áramerősség(töltőprogram) közül lehetne választani: motor (alacsony áramerősség 2A), kicsi-közepes autóakku (5A), nagy autóakku (8A). -
DigitXT
félisten
válasz
agyarka #3366 üzenetére
melyik képes a már többször emlegetett 0,1 C ökölszabály alkalmazására
Egyébként azt honnan kell tudnia a töltőnek, hogy mekkora akku van rákötve?
Van egy régi spirálcellás (rég nem használt) akkum, ami "feszmérésre" tutinak
nézett ki. De természetesen indítóképessége nem nagyon maradt. Töltögetem
egy pár órája: mintha kezdene magához térni. de eléggé szenved vele a CTEK!
Rákapcsolja a töltőáramot, felszalad a fesz, lekapcsolja. Tudom, szar az akku.De érdekes, hogy "supply" módban rajtahagyva "javul".
Pl. a belső ellenállás
lassan belül esik a BT-280 méréshatárán. (Még mindig sok, de már kiírja, hogy
mennyi, és nem azzal hajt el a retekbe, hogy túl sok az, és dobd ki az akkut.) -
agyarka
aktív tag
válasz
attilav2 #3364 üzenetére
A Carstel annyival olcsóbb amennyivel a garanciája rövidebb. A Carstel dokumentációja elég sovány, a Ctek é meg sajtóhibás és az ATC tekintetében hiányos.
Az, hogy milyen alacsony feszültségű akkut tud tölteni, nem nagyon számít, mert könnyen becsapható a töltő ( másik akku, dugasztáp). Amelyik alapból tudja, azt kényelmesebb használni.
Az igazi kérdés az, hogy melyik képes a már többször emlegetett 0,1 C ökölszabály alkalmazására egy kisebb kapacitású akkunál.
-
tibcsiworld
aktív tag
-
attilav2
őstag
válasz
tibcsiworld #3363 üzenetére
Persze egyetértek, ha sokáig nem veszik észre hogy lemerült egy akku akkor annak valóban reszeltek.
De nem is döglött akkuk felélesztésére ajánlottam ezeket a gyorstöltőket, ezek kifejezetten olyan helyzetekben jönnek jól hogy pl égve hagyod a fényszórókat, a belső világítást, rádiót stb, és másnap nem tudsz elindulni munkába vagy nyaralásra. Ekkor pl ez a nem is annyira drága(a ctek 7-eshez képest) Carstel 8A töltő feltehetően viszonylag rövidebb idő alatt feltölti annyira hogy el tudj indulni. Nyilván nem szabad túl sokáig rajtahagyni 8A-es módban, csak annyi időre míg az akkut indítóképessé teszi. A 2A-es motor módban meg szerintem ugyanúgy használható karbantartó töltésre mint egy CTEK 0.8A-res.Ha rossz az okfejtésem akkor a szakik javítsanak ki!
-
tibcsiworld
aktív tag
válasz
attilav2 #3362 üzenetére
Nálam 18e-t ír ki!
Az én véleményem, de a szakik javítsanak kérlek, ha nagyon rosszat írok! A saját példámból indulok ki!
Szerintem ez a hatalmas töltő gyorsan indítóképes állapotra hozza az akkut dolog pont ebben a fórumban felesleges, mert mindenki törődik az aksijával! Akinek meg annyira lemerült az akkuja, és hirtelen kell valami, tuti nem 36.000huf-ért vesz töltőt, hogy el tudjon menni boltba!
De! Ha egy akku annyira lemerült, hogy az már nem is indít, és ezt észre sem veszi, csak 1-2 hét múlva, annak az aksinak már meszeltek! Ha észreveszi, mert naponta használgatja az autót, akkor meg vagy nagyon rövid utakra jár, vagy xar a generátorja (alternátor vagy mi az). Ha rövid utakra jár, meg vegyen kis töltőt, és nyomja fel éjszakára! Szerintem! A másik dolog az szerviz!
Én ki tudnék békülni még egy 0,8A-es ctekkel is, mert azt szépen minden éjszakára rá lehet tenni! Ha csak 10 órát van rajta, az reggel mindenképp indítani fog!
-
attilav2
őstag
Néztem a Carstel 8A használatiját, motor módban 14.4v 2A-rel tölt, ez karbantartó töltésre szerintem elegendő egy autó akkunál is. Ha meg SOS töltésre van szükség akkor az autó mód a 8A-rel több mint elég egy kisebb autó akkuhoz, viszonylag gyorsan indítóképes állapotba kell hozza egy kisebb benzines verda akkuját. Tehát akinek kisebb autója van annak sem elvetendő egy nagyáramú okostöltő. Bár azt ki kellene tesztelni hogy a carstel 8A mit kezd egy 4v-ra merült akkuval, foglalkozik e egyáltalán vele? Ha igen akkor 15e ért nagyon jutányos ez a töltő szerintem.
http://forex.hu/webshop/akkutoltok/t01-80-088-cikk
-
csiga8
senior tag
Aha. Lehet csak parasztvakítás az az akkuregenerálás, én meg ugye ráharaptam. Pfffff.
Igazából van Aldis töltőm, többször kihúzott már a csávából. Számomra azok a töltők lennének érdekesek, amíg úgymond regenerálnak. A Ctek-ről írták itt a fórumon, hogy "csak" pezsgeti a savat, felkeveri azt, valódi regenerálás, szulfátoldás nincs.
Laikusként gondoltam, hogy ez a Forexes töltő azért tud valamit, jó a "dumája", meg drága is, csak jó lehet.
Ezek szerint annyira azért nem jó.Érdeklődtem itt a szulfátoldó után, arról sem volt túl jó visszajelzés, 10-ből ha egy túléli a szulfátoldást, valami ilyesmi volt a lényege.
Egyre inkább olyan érzésem van, hogy maradok az Aldis töltőnél.
-
Brogyi
őstag
válasz
Inhouse #3359 üzenetére
csiga8
[Itt] volt már róla szó, hogy nem egyedi, és nem is olyan új. A hatását többen vitatják.
Inhouse
Ötletes, tetszik nekem is. Sajnos nem engedhetem meg magamnak. Igazából azzal értek egyet ha jó a géped, és nem vasárnapi autós/motoros vagy nincs szükség semmilyen töltőre. Sokáig nekem se volt. -
Kernel
nagyúr
Nem láttam ebben a kategóriában kisütésre utaló áramkört (képen / videón), de előző hozzászólásomban a görbe sem úgy néz ki.
Kisütésnél az áramnak (piros görbe) a negatív tartományba kellene átmenni, a vízszintes tengely alá. A feszültségnél (kék görbe) az alsó csúcsok pedig nem emelkednének, mert épp ott terhelne rá a kisütő.
Más kérdés, ha szélesebb a töltő és keskenyebb a kisütőimpulzus, az is emelkedéssel járna, de itt nem erről van szó. Az áramgörbe nulla szintjét (5. szakasz) pedig eleve kicsit feljebb rajzolták, esztétikai okból.
Később jutott eszembe, a töltési veszteséggel nem számoltam, de természetesen az is levesz valamennyit (az akku nem ad vissza pont annyit, amennyit betettünk).
-
csiga8
senior tag
Igazából emiatt:
"Kisütés a töltésben - a valódi akkuregeneráció:
Az utóbbi években "divatossá " vált akkuregeneráló mód illetve szulfátlanító funkció valamilyen szinten a legtöbb töltőbe bekerült. Ez eddig nem volt más, mint a töltőfeszültség ingadozása, néhány tized voltos tartományon belül , ennek hatásossága nehezen bizonyítható.
A T1232 töltő egyedülálló újítása, hogy töltés közben nem a töltőfeszültség ingadozik, hanem néhány ezredmásodpercig megfordul a töltésáramlás iránya és az akkumulátoron egy rövid kisütést hajt végre. Ez az intenzív töltésáramlás változás eredményesen bontja a lemezeken kialakult szulfátréteget és ezáltal csökkenti az akku öregedését és növeli a kapacitást."Ez csak marketing? Vagy tudja a Ctek is?
-
attilav2
őstag
Szerintem az MXS 7.0 egy jó kompromisszum az 1.4-es benzines autókhoz való kisebb akkukhoz is, hiszen elméletileg sokkal hamarabb hozza indítóképes állapotba az akkut mint az MXS 5.0, az a plusz 2A talán nem károsítja annyira a kisebb akkukat. A 10-es CTEK a kisebb akkukhoz valóban túlzás, de talán a kisebb akku is elbírja ha évente 1-2x ezzel gyorstöltik ha SOS kell.
-
Brogyi
őstag
Azért ne essünk már át a ló másik oldalára.
Nagy áram a nagy akksinak jó. Itt a sebesség kimondottan káros. A nagy áram durva felületet csinál a lemezeken. A vékony lemeznek nem igazán használ (roncsolja,öregíti).
Tartsuk be már azt az ős szabályt, hogy akksit C/10-zel töltjük. Van annak azért valami alapja.
Az említett T1232 32A árama vajon meddig folyhatna egy 10Ah-ás akksi? Megmondom másopercekig(kb). Akkor meg mi értelme a megalomániának? -
Kernel
nagyúr
válasz
attilav2 #3348 üzenetére
10 perc alatt nem tölti fel, képtelenség. Azt viszont tanúsíthatom, hogy jó esetben 10 perc alatt alatt indítóképesre lehet hozni egy akkut, 7A árammal. Csak akkor még nem volt teljesen lemerülve (mozdít / kattan) és nem is töltődik fel teljesen:
7A x 1/6h = 1,16 Ah
Vagy inkább:
7A x 600s = 4200 As
Optimális esetben mondjuk 10 perc töltés után van 20 másodperc dobásunk az indításhoz, mielőtt ismét lemerülne az akku:
4200 As / 20 s = 210 A
Vagy 30 másodpercig:
140 A
Így nem csoda, hogy be tud indulni, 10 perc töltéssel. Innen vették egyébként a 10 percet:
Ez pedig az algoritmussal kapcsolatban, kíméletes indításnak nevezik a második szakaszt:
-
agyarka
aktív tag
válasz
attilav2 #3348 üzenetére
A Ctek prospektusai alapján ugyanolyan töltési algoritmust használ az 5, 7 és a 10A es változat.
Az 1 és a 2 es fázisban nincs semmi különbség ( csak a sajtóhiba), a 3. fázisban tölt a lehető legnagyobb áramerősséggel. Itt a kisebb kapacitású akkukkal vannak problémái ( 0,1 C). -
tibcsiworld
aktív tag
válasz
numera007 #3346 üzenetére
A helyén kezelve minden jó! Nem vagyok annyira ctek párti! Főleg itt az utolsó 36.000huf-os 7-essel! Mezei embernek teljesen felesleges! Ahol 1 autó van pl.
De ha sok aksid van, legalább annyit tudsz, hogy mikor kuka! Erre teljesen alkalmas nyilván! Meg fanatikusoknak! Akinek 1 autó abban 1 akku, kicseréli, és 5-9 évig nyugi!
Ha olcsóbb lenne, lehet elgondolkodnék rajta, de szerintem sok az ára a tudásához képest! Ami fura, hogy egy akku szakkereskedésnek is "csak" ilyenje volt!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
lo Összefoglaló, topiknyitó, updateEz egy blognak indult kis írás volt ami elég nagy látogatottságnak örved még most...
- Május 5-én csörög utoljára a Skype
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Fűnyíró topik
- Linux kezdőknek
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kedvenc zene a mai napra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Futás, futópályák
- Milyen okostelefont vegyek?
- További aktív témák...
- Apple IPhone 13 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 16 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,24 hónap garanciával
- Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G 256GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Samsung Galaxy A56 5G 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- LG OLED Televíziók: ÁPRILIS MADNESS -30%
- LG 27GS95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1000 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- LG 27GR95UM - 27" MiniLED - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 1000
- iPhone 15 128GB, Újszerű, Független, 88%, Garanciával!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest