- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- hcl: MS Office365 Linuxon
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: AMD Ryzen 7 7700X vs AMD Ryzen 9 9900X AIDA64, és PCMark 10 Benchmarkokban mérve
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- hcl: Linx 1010, a gagyi x86 tablet újjáéledése
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- sziku69: Szólánc.
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Xmodule
őstag
Rég irtam ide de most van egy kis problémám ami a következö lenne. A HTPC-böl optikán megy ki a hang a logitech hangfalba ami tudna DTS, Dolby stb... hangzást. Video anyagom is van ami tartalmazza ezen hangokat. Na most jön a furcsaság. Az xbmc csak ugy játsza le a videokat rendesen, ha a hang "analog" üzemmodba van kapcsolva. Ha átrakom az optikára vagy pedig a HDMI-re akkor a kép vagy nagyon gyorsan megy mintha elöre tekerném vagy van olyan film ahol zöld pixelháboru kezdödik. Szoval ha a hangot állitom át analogrol bármire. Na most az analoggal csak az a bajom hogy azon nem jön ki a dts meg a társai csak sima sztereo. Ötlet?
-
oPalRx7
aktív tag
arra tud-e valaki alternatívát, ha nekem 13.1 legacy driver kell, akkor az xvba-video hogy használható? mert a catalyst-legacy-utils-t ki akarná cserélni a catalyst-utils csomaggal, ami az esetemben nem lenne annyira frankó :S
ubuntu alatt még ugye ezt használtam hozzá: https://launchpad.net/~sander-vangrieken/+archive/vaapi
én mplayer+kmplayer frontend párti vagyok sajnos vlc-t nem preferálom egyáltalán
-
Brogyi
őstag
Mivel kezdő vagy így nem tudhatod ,hogy neked daemon kell. Viszont el kell döntened daemon, vagy desktop alkalmazást használsz. A daemon szerver jellegű alkalmazás. A windows-odról rá tudsz nézni. Áramszünet esetén simán elindul magától ha a crontab-ba beírtad. A daemon háttérben futó program.
Ha nem jön több segítséged akkor folytathatjuk priviben, mert ez nem idetartozik. A Chakra új nekem is, de a többi nem annyira. -
Grisa
csendes tag
Sziasztok,
Nagyon megtetszett a Chakra a két logout-os írás után. Feltelepítve is csak elismeréssel tudok szólni róla.
Nemrég kezdetem el ismerkedni hosszas win használat után a linuxal és eddig a legszimpatikusabb disztró.
(nem mintha sok félét láttam volna már)
Van egy Atom+ION tartalmú alaplapom amit leginkább torrentre és mediaszerverre használok, valamint alkalmakként medialejátszásra.A nagyszerű leírások alapján a telepítés rendben megvolt.
Samba üzemel.
Transmisson qt + cli is fent van, megy is de...De másik gépről remote alkalmazással csak akkor tudok kapcsolódni ha fut a client alkalmazás ha kilépek belőle akkor nem és ilyenkor nem tudok hozzáadni letöltést távolról. Ez így normális?
Ha kilépek a cli-ből attól még a torrentek futnak a háttérben?Korábban Ubuntuval próbálkoztam, és ott transmission-daemon néven a háttérben futott. Itt is így van?
Esetleges gép újraindulás után (pl áramszünet) így nem tudok hozzá csatlakozni. Hogy tudom automatikusan indítani a clientet?Köszi
-
Xmodule
őstag
Még annyi lenne a kérdésem, hogy most csináltam egy új telepitést. Régional megadtam hogy Sweden idözona stockholm (mivel itt élek). Viszont nyelvnél Angolt állitotam be. Ennek ellénére csak az alaprendszer angol de pl a terminal vagy a rekonq böngészö full svéd. Most ezt nem értem miért ilyen kevert nyelv? Föleg a terminal lenen fontos hogy amiket ott ir azt angolul irja nekem.
-
Xmodule
őstag
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
"Install an appropriate graphics driver."
Vagyis nincs telepítve OpenGl képes vga driver. Amikor elindítottad a teleptőt, ugye nem a "zárt driverekkel", hanem az alap módban indítottad el.
Fel tudod tenni a drivert, de talán egyszerűbb lenne így az elején egy friss telepítést csinálni, a zárt driverekkel, akkor mindent megkapsz készen.
-
Xmodule
őstag
na ma megjött a kis pc össze is raktam viszont az itt leirtakbol semmit nem sikerult megcsinalni. egyedul a chakra fent van. mindent ugy csinaltam ahogy itt van irva lepesröl lepesre. xbmc alapbol ezt a hibat dobja amikor inditani akarom:
X Error of failed request: BadRequest (invalid request code or no such operation)
Major opcode of failed request: 136 (GLX)
Minor opcode of failed request: 19 (X_GLXQueryServerString)
Serial number of failed request: 12
Current serial number in output stream: 12
XBMC needs hardware accelerated OpenGL rendering.
Install an appropriate graphics driver.Please consult XBMC Wiki for supported hardware
http://xbmc.org/wiki/?title=Supported_hardware. Samba sem megy de most egyelöre az xbmc erdekelne. ötlet?
-
Brogyi
őstag
válasz
CPT.Pirk #139 üzenetére
Köszi közben rátaláltam. A Chakra akkor is jobb.
Nagyon kidolgozott package manager-re van. Apróságokra figyelnek. Kezdőknek ideális. Hétvégén meg is nézem a régi írásaimat ,mert ezzel lehet, hogy csak 4-5 sor. Talán még a fordítás is rövidebb idő alatt elkészül.
Csak az a fránya zfs ne hiányozna. Azt hiszem le fogom cserélni a Mint-et. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Az Arch-os AUR tárolóból tudsz extrát leszedni, yaourt a parancs hozzá. De azt hiszem grafikus megoldás is van rá, bár az lehet DE függő.
Amúgy ha nem KDE-s verzióban szeded le a Manjaro-t, akkor érezhető különbség lesz. XFCE-vel meglepően gyors volt egy P3-as gépen, de hát ezért xfce az xfce...
-
Brogyi
őstag
Egy linuxos kérdésem lenne. Először is a Chakra nagyon tetszik. Idáig minden működik rajta nekem. A videó gyorsítás nem igazán játszik bele ebbe az érzésbe. Meglepett, hogy a pacman, és a ccr szinte mindent tudott számomra, és itt jönne a kérdés. A Manjaro-ban pl. hogy telepítem fel a Cherokee-t? Chakra-ban az előző két parancs valamelyike simán jelezte a lehetőséget (ccr -Si cherokee). Manjaro-ban mi a "ccr"?
Bizony én nem éreztem a fergeteges sebesség különbséget a Manjaro javára, így még mindig a Chakra a piros ász. -
SzalaiG
addikt
Éppen ilyet tervezek. Köszi!
-
Xmodule
őstag
Nah megrendeltem az amd konfigot. 3TB WD RED -et rendeltem meg közbe eszembe jutott, hogy van itthon egy 2,5" laptop hdd 320GB szoval erre megy majd a linux a 3TB meg NTFS lesz. Chakra topikba átvonulok majd a kerdeseimmel
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
libva-1.0.15-6
Description: libva with patches to extend VA API with data needed for VDPAU and XvBA backends.xvba-video-0.8.0-1
Description: AMDs XvBA backend for VA-API, hardware video acceleration on RadeonHD cardsxbmc-12.0-1
Description: XBMC Media CenterAz xbmc-t én speciel nem használom, de a fenti két csomaggal VLC és SMPlayer is kihasználja az UVD egységet.
A libva csomagokkal (gbauchaos vagy ki csinálta) sokat szívtam Debian alapú disztróknál, soha nem jött össze, mindig libva hibát kaptam ha rákérdeztem a vainfo paranccsal, csak úgy, mint McSzaby is a többi disztrón.
Már feladtam a HD gyorsítást Linuxon mire képbe jött a Chakra, nagyjából McSzaby HD-s kérdésénél jöttem rá hogy hoppá, itt mégis megy a dolog.mandju: furcsa, eddig mindig max sebességgel jött, ha leszedtem az iso-t. (ez nálam 20Mbit)
-
devast
addikt
válasz
CPT.Pirk #120 üzenetére
Nem értem. 2 módon lehet hardveres gyorsítást elérni amd kártyákkal:
-vaapi-n keresztül, ami a régebbi és sosem működött teljesen jól ati dolgokkal. A splitted-desktop -os csóka csinálta, és nem open-source volt. Gyakorlatilag egy vaapi => xvba fordító volt. A fejlesztése már évekkel ezelőtt leállt, kb akkor amikor az ati publikálta az xvba interfészt (addig ez nem volt publikus, és a csávó szerződés alapján hozzáfért ehhez)
-xvba-n keresztül, ami az ati natív hardveres videó gyorsító felülete és nem olyan régóta van használható állapotban. Jelenleg az alap xbmc ezt nem tudja, de biztos vagyok benne, hogy előbb-utóbb belekerül, mert mostanra szerintem már közel 100%-osan használható.Tökmind1 milyen linux disztribúciót használsz, xbmc vonalon ez a két lehetőség van.
[link]Valaki felvilágosíthatna, hogy a chakra-t használók melyik verzióval próbálkoznak.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ha elfér rajta és figyelsz rá, hogy a végén a GRUB rendszer betöltő ne az SSD-re, hanem szintén a penre települjön, akkor igen.
Egyébként a letöltött ISO fájl egyben live Linux rendszer, szóval telepítés nélkül ki tudod próbálni a Chakrát, Windows alól meg a Linux Live usb creator - Lili - progival ki tudod tenni indítható formában bármire.
-
-
-
McSzaby
őstag
Amúgy most rohadtul töröm a fejem, hogy találjak bármi megoldást arra, hogy 127 000 darab SCSI lemezből tudjak használni párat, hisz olyan nincs, hogy nem kompatibilis
-
McSzaby
őstag
Szerintem 24/7-be semmi esetre sem a legjobbak ezek a HDD-k. Ha már SATA HDD-nél kell maradnunk, akkor is vannak "szerver vonalakra" kifejlesztett SATA-s HDD-k. Persze, ennek az ára is magasabb. HP csinált elég sok SATA-s HDD-t ilyen célokra. Egyébként most nem akarok nagy baromságot mondani, de a régi, jó állapotú SCSI merevlemezek is ilyen esetekben tök jó megoldás lenne. Csak hát ott a tárolási kapacitást a gázos... Nekem van itthon egy csomó SCSI vinyóm, ami maradt egy DELL szerverből, de sajnos sehogy sem beszerkeszthető ebbe a kis Brazos gépbe... Meg hangos, meg zajos, meg 10K-t pörög, meg fogyaszt, meg zenél, meg füstöl, meg matyóhímzés, meg coca cola, szal a lényeg, hogy ilyenkor a legtöbb esetben marad a RED meg a többi ilyen vinyó.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ez a dolog Ubuntuval és a többi disztróval DEB vonalon ott bukott el, hogy a brazoson nem tudták megcsinálni a libva-s gyorsítást.
Ugyanazt a két csomagot feldobta Chakrán, ott meg minden gond nélkül megy.Xmodule: az biztos, hogy ha nem kell GPT-vel szórakozni, akkor egy gonddal kevesebb. Majd ha a következő szerver gépet rakod össze évek múlva, akkor majd ráérsz GPT-t használni, addigra kialakul a dolog.
anulu: Nem sokat szórakoztak a Linuxos Steammel, pont ugyanúgy néz ki a mappaszerkezete mint Winen, pont ugyanúgy működik.
Sőt, a játékok átporolásával sem sokat foglalkoztak a fejlesztők, egy-két megoldás meglehetősen trehány lett. Oké, Ubuntu a hivatalosan támogatott disztró, de pl. a Harvest: Massive Encoture telepítője megpróbálta a dpkg-t használni Chakrán, nem is foglalkozott vele, hogy milyen disztrón fut.Majd kicsit utánaolvasok a témának, szerintem nem csak én vagyok úgy, hogy nem szeretnék annyi példányt letölteni egy játékból, ahány steam kliensem van.
-
ViZion
félisten
Nézz be a HDD topikba, de az EARX a régebbi, EZRX az újabb verzió, de már mindenki a RED-et ajánlja (EFRX). Nekem EZRX van, nincs bajom vele, kicsit sok a parkolás, mert nemrég kapcsoltam csak ki, de amúgy halk, hűvös.
anulu: nah, látod, lehet linuxos topikban is szépen, hasznosan
és +1 raid tükörre, ha van rá lehető$$$ég
-
anulu
félisten
2db 2,5TB-os Green-em szállt el 2 hét különbséggel nem olyan régen, nem javaslom 24/7-re. alapvetően a desktop hdd-ket nem 24/7-re tervezik. az, ha találsz egy olyan kombót, amit lehet hajtani, az nettó kész szerencse (bár nem is olyan ritka). vagy rászánsz sok ezerrel többet a RED/Raid Edition-re, vagy a köztes megoldás, h picit kevesebb adat, de RAID-1 tükör ahol csak lehet (én ezt preferálom).
-
Xmodule
őstag
válasz
CPT.Pirk #106 üzenetére
Akkor a WD 3TB NAS helyett ez jobb lenne?
Western Digital Caviar Green WD20EARX 2TB 64MB 3.5" SATA-3 (ez az adatoknak full NTFS)
+
Western Digital Scorpio Blue WD3200BPVT 320GB 5400rpm 8MB 2.5" SATA-2 (ez pedig a linuxnak ext4 ben)Árban ugyan annyi amugy ez a kettö, mint egy 3TB -os. Viszont kevesebb adat. Mitöl jobb ez a kombo? (Vagy ez, hogy NAS HDD és 24/7 ben mehet sokáig csak marketing duma? Jó a sima Blue, meg Green is 24/7 ben?)
-
devast
addikt
Én rendszer hdd-nek 2,5"-os notebook hdd-t használok
Adatnak meg 5db 3,5"-osat raid5-ben.
15Gb gyökérnek simán elég, főleg ha külön partíción van a home-od.
SSD teljesen felesleges, egyetértünk.ps: aki xbmc + ati kombóval szórakozik, annak megjegyezném, hogy nagyon nem mindegy melyik xbmc verziót használja. ubuntu alatt xbmc-xvba-eden ppa repository-ból valót ajánlom. Nincs a gyári xbmc-ben xvba támogatás.
off: Nálam a router előbb szokott kifingani, mint a raid tömb.
root@pulsar:~# hdparm -Tt /dev/md0
/dev/md0:
Timing cached reads: 2434 MB in 2.00 seconds = 1216.85 MB/sec
Timing buffered disk reads: 1122 MB in 3.00 seconds = 373.63 MB/sec -
McSzaby
őstag
Akkor leírom nálam hogy van.
160 GB-s hdd-n a rendszer és a home van EXT4-ben. Gyökér 15 GB, SWAP 2GB (ennyi tökre nem szükséges) és a maradék /home-ra megy. A másik 1 TB-s vinyóm pedig full NTFS, mert ha bármi gond akadna ezt simán bevéshetem egy Win-s gépbe és az adataimat kompatibilitási kérdésben biztonságban tudhatom. Meg persze ezt a vinyót előtte használtam az asztalimban.. A /home részt pedig arra használom leginkább, hogy a családnak és egyéb felhasználóknak ott biztosítok helyet a munkájukra, fájljaikra. Illetve így nekem jobban kezelhető mindenféle jogosultság,quota és egyebek.
Az SSD teljesen felesleges ilyen célra. Nem használod ki a sebességi előnyét. Ha teheted ne pakold tele vinyókkal, mert az is a fogyasztást növeli, ami egy ilyen "szervernél"l elég fontos. Tervezem még egy vinyó vásárlását a gépbe, de akkor a 160 GB-set ki is veszem, mert nem akarok akkora többlet fogyasztást. (Gyártói oldal szerint 7-10 W, amikor pörög a vinyóm, ami azért elég sok..)
-
anulu
félisten
válasz
CPT.Pirk #110 üzenetére
na én pont a Steammel szenvedtem hasonlónál, mert a Dead Island nem volt hajlandó elindulni, amikor a Saved Games is redirectelve volt. úgyhogy ott kellett hegeszteni nem keveset. erősen sajnálom, hogy ami van az vagy értelmes és stabil (nálam!, tudom, h sokan szidják), és veszett módon drága (Origin), vagy megfizethető de a mai napig kb a nukleáris hulladék szintjén van megbízhatóságban (Steam).
cloud save nem lenne megoldás? vagy a játékok nem támogatják? sajna linuxos Steamet semennyire nem ismerem, fogalmam sincs, h mit hol tárol.
-
F34R
nagyúr
Detto tplink 1043nd es azon van egy transmission, viszont a legutobbi firmware utan a net kezdi eldobni magat egy ido utan ha torrentezek mellette.
(#110) CPT.Pirk
enn probalgattam a steamet de eleg beta szagu, sikerult is atiranyitani masik meghajtora viszont a team fortress nem szerette ezert a szerver is hibasan indult el tobbek kozott.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ilyen téren inkább az Arch wikit érdemes megnézni, főleg h. Arch alapú disztróról van szó. [link] Itt azt írják, hogy kell egy kis 1007k-s partíció a hdd elejére, oda kerül be valami .img fájl, aztán ezt követően elvileg nincs több igény.
Ettől független én is maradnék 2 terrás vinyó és MBR megoldásnál, maximum két vinyót tennék be, ha kellene...
A saját problémámra meg még nem tudom mit csináljak, főleg a Steammel kellene valamit kezdeni, mert van megvett Linuxos játékom is, így valahogy a klienst kellene egy hálózati tárról futtatni, vagy legalább is a játékokat átirányítani valami linkeléssel. Per pill nagyobb bajom, hogy össze kellene raknom egy kis P3-as gépet ezeknek a tesztelésére, csak a 2 meglévő alaplapom közül aminek nem törött a proci foglalata az összeveszik az ATA eszközeimmel, ami nem, annak meg letört a hűtő lefogató füle, még meg kell szerelnem...
-
anulu
félisten
a pobléma ezzel az, hogy ha a tracker nem jól kezeli, vagy régi a kliens (ott fordult elő gyakran), akkor teljesen off-nak érzékeli a server, és ha lenne leecher, akkor sem dob be és a kliens meg nem indítja el. csak akkor kerül aktívba, ha a kliens úgy gondolja, hogy queue-ban ott jár, hogy mehet. csak akkor meg leecher nem biztos van. remélem, érthető, amit ki akartam ebből hozni
nekem TP-Link router van (pontos típust most nem tudom, dobozát meg nem akarom előbányászni, 3 wi-fi antennás, gbites). az előző routerrel komoly bajok voltak már 5 torrent egyszerre történő futásánál is, ennek a sokszorosa sem kottyan meg, nem köt csomót ai IP csomagokra
ut 2.2.1.
mélyebben szívesen megtárgyalom a kérdést, de pü-ben
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ha kezdő vagy, akkor NTFS-t állítanék be a maradék helynek, mert azon nincs jogosultság kezelés, EXT4-en meg van. Egyébként az EXT-4 egy rettentően megbízható naplózó fájlrendszer.
Én így csinálnám: 10-20G között a rendszernek egy EXT4-et, a maradék meg mehet egyben ntfs-nek. Ha esetleg később kellene, egyszerűen tudsz lecsípni belőle swapnak, de tuti h. nem fog kelleni.
No, ha bele akarsz kezdeni ebbe, olvasd el a Chakrás írásomat a logouton, az előző kiadás idején készült, azóta még egyszerűbb lett pár dolog, de a 90%-a stimmel.
szerk: gpt-vel nincsenek tapasztalataim jelenleg.
-
anulu
félisten
ha windowsban gondolkodsz, akkor részemről azt javaslom, hogy egy pici hdd boot-nak meg egyéb vackoknak, és egy nagy adatnak. MBR-rel 2TB-nál nagyobb disket nem tudsz lekezelni (ill a felette levő részt nem is látod), GPT-n látod, ellenben bootolni nem tudsz róla. linuxnál nemtudom, hogy ez hogy van. ha engem kérdezel, akkor win + ntfs
btw, red-re nem adnék ki annyit, amennyivel többe kerül, mint 2 sima uakkora (múltkor valami 80 körül láttam 2,5 tb-set RED-ből, annyiból jó helyen vásárolva raid5-öt (de 1-et biztos) raksz össze ).
-
Xmodule
őstag
válasz
CPT.Pirk #100 üzenetére
Frankó. Akkor ez lesz. Még holnap elolvasok 1-2 tesztet azért. Csak, mert szeretek teszteket olvasgatni.
Köszönöm a segítséget. Már második napja dilemmázok két celeron között de vicces modon amd lett. Hátha most pozitivan csalodom benne.Ja még egy fontos kérdés, erre a WD 3TB RED re lehet majd tenni az oprendszert? Mondjuk egy 50GB ot lecsapok belöle es akkor arra megy majd az OP system meg a swap ha linux lesz.
...bár lehet beleteszem a 2. SSD-t ami itthon van mert ugysem hasznalom. Az mégis csak SSD.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Gitáros topic
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Elektromos autók - motorok
- Hálózati / IP kamera
- Vivaldi (böngésző)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- Bomba ár! HP EliteBook Folio 1040 G2 - i5-G5 I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- HP 15 Zbook Studio G8 FHD IPS i7-11850H vPro 32GB 512GB SSD Nvidia A2000 Studio Win11 Pro Garancia
- Huawei Nova 9 SE 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Szép állapotban levő Apple iPhone 12 Pro Max 128GB / 12 hó jótállás
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest