- hmzs: Fujitsu Futro S920 csúcsra járatva
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 2 – Főzés: szabályok, vagy szabadság?
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sh4d0w: Tökéletes töketlenség
- Sgr_A: Számítógépeim aktualizálása cseréje
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
"Install an appropriate graphics driver."
Vagyis nincs telepítve OpenGl képes vga driver. Amikor elindítottad a teleptőt, ugye nem a "zárt driverekkel", hanem az alap módban indítottad el.
Fel tudod tenni a drivert, de talán egyszerűbb lenne így az elején egy friss telepítést csinálni, a zárt driverekkel, akkor mindent megkapsz készen.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Az Arch-os AUR tárolóból tudsz extrát leszedni, yaourt a parancs hozzá. De azt hiszem grafikus megoldás is van rá, bár az lehet DE függő.
Amúgy ha nem KDE-s verzióban szeded le a Manjaro-t, akkor érezhető különbség lesz. XFCE-vel meglepően gyors volt egy P3-as gépen, de hát ezért xfce az xfce...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
libva-1.0.15-6
Description: libva with patches to extend VA API with data needed for VDPAU and XvBA backends.xvba-video-0.8.0-1
Description: AMDs XvBA backend for VA-API, hardware video acceleration on RadeonHD cardsxbmc-12.0-1
Description: XBMC Media CenterAz xbmc-t én speciel nem használom, de a fenti két csomaggal VLC és SMPlayer is kihasználja az UVD egységet.
A libva csomagokkal (gbauchaos vagy ki csinálta) sokat szívtam Debian alapú disztróknál, soha nem jött össze, mindig libva hibát kaptam ha rákérdeztem a vainfo paranccsal, csak úgy, mint McSzaby is a többi disztrón.
Már feladtam a HD gyorsítást Linuxon mire képbe jött a Chakra, nagyjából McSzaby HD-s kérdésénél jöttem rá hogy hoppá, itt mégis megy a dolog.mandju: furcsa, eddig mindig max sebességgel jött, ha leszedtem az iso-t. (ez nálam 20Mbit)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ha elfér rajta és figyelsz rá, hogy a végén a GRUB rendszer betöltő ne az SSD-re, hanem szintén a penre települjön, akkor igen.
Egyébként a letöltött ISO fájl egyben live Linux rendszer, szóval telepítés nélkül ki tudod próbálni a Chakrát, Windows alól meg a Linux Live usb creator - Lili - progival ki tudod tenni indítható formában bármire.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ez a dolog Ubuntuval és a többi disztróval DEB vonalon ott bukott el, hogy a brazoson nem tudták megcsinálni a libva-s gyorsítást.
Ugyanazt a két csomagot feldobta Chakrán, ott meg minden gond nélkül megy.Xmodule: az biztos, hogy ha nem kell GPT-vel szórakozni, akkor egy gonddal kevesebb. Majd ha a következő szerver gépet rakod össze évek múlva, akkor majd ráérsz GPT-t használni, addigra kialakul a dolog.
anulu: Nem sokat szórakoztak a Linuxos Steammel, pont ugyanúgy néz ki a mappaszerkezete mint Winen, pont ugyanúgy működik.
Sőt, a játékok átporolásával sem sokat foglalkoztak a fejlesztők, egy-két megoldás meglehetősen trehány lett. Oké, Ubuntu a hivatalosan támogatott disztró, de pl. a Harvest: Massive Encoture telepítője megpróbálta a dpkg-t használni Chakrán, nem is foglalkozott vele, hogy milyen disztrón fut.Majd kicsit utánaolvasok a témának, szerintem nem csak én vagyok úgy, hogy nem szeretnék annyi példányt letölteni egy játékból, ahány steam kliensem van.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ilyen téren inkább az Arch wikit érdemes megnézni, főleg h. Arch alapú disztróról van szó. [link] Itt azt írják, hogy kell egy kis 1007k-s partíció a hdd elejére, oda kerül be valami .img fájl, aztán ezt követően elvileg nincs több igény.
Ettől független én is maradnék 2 terrás vinyó és MBR megoldásnál, maximum két vinyót tennék be, ha kellene...
A saját problémámra meg még nem tudom mit csináljak, főleg a Steammel kellene valamit kezdeni, mert van megvett Linuxos játékom is, így valahogy a klienst kellene egy hálózati tárról futtatni, vagy legalább is a játékokat átirányítani valami linkeléssel. Per pill nagyobb bajom, hogy össze kellene raknom egy kis P3-as gépet ezeknek a tesztelésére, csak a 2 meglévő alaplapom közül aminek nem törött a proci foglalata az összeveszik az ATA eszközeimmel, ami nem, annak meg letört a hűtő lefogató füle, még meg kell szerelnem...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ha kezdő vagy, akkor NTFS-t állítanék be a maradék helynek, mert azon nincs jogosultság kezelés, EXT4-en meg van. Egyébként az EXT-4 egy rettentően megbízható naplózó fájlrendszer.
Én így csinálnám: 10-20G között a rendszernek egy EXT4-et, a maradék meg mehet egyben ntfs-nek. Ha esetleg később kellene, egyszerűen tudsz lecsípni belőle swapnak, de tuti h. nem fog kelleni.
No, ha bele akarsz kezdeni ebbe, olvasd el a Chakrás írásomat a logouton, az előző kiadás idején készült, azóta még egyszerűbb lett pár dolog, de a 90%-a stimmel.
szerk: gpt-vel nincsenek tapasztalataim jelenleg.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Akkor kb. mindegy, de mivel hogy volt Celeron processzoros gépem, én többet akkor sem használnék Celeront, ha ingyen adnák.
Ha veszel egy brazost, akkor az a következő 5 év összes webes cuccát tudni fogja gyorsítani hardveresen, szóval ha megunod a szerver kérdést, akkor még ott van egy gép, amit lehet is valamire használni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Celeront HD filmre? Nem igazán.
Megállapíthatatlan kategóriás gagyi VGA van benne, tuti hogy nem tudja a HD filmek hardveres dekódolását mivel csak annyit tudunk meg róla az Intel oldalán, hogy nincs benne a clearvideoHD támogatás, szóval azon kívül, hogy ad képet, sok mindenre nem jó, az a szerencsétlen celeron processzor kénytelen lenne mindent erőből kitolni.
A TDP-je 1W-al több csak a brazosnál, de ezt úgy számold, hogyha elindítasz egy HD filmet, a brazos fogyasztása emelkedik 1-2 wattot mindössze az UVD egyésg miatt, addig a celeron fogyasztása meg legalább 10W-t ugrik...A TV-k meg általában viszik a filmeket, de lehetnek olyan egzotikus fájlok, feliratok, hangsávok, amikhez számítógép kell egy rendes lejátszóval, pl. MPC-HC vagy vlc ill. SMplayer Linuxon.
anulu: foglalkoztat a gondolat valami ilyesmi témában, hogy nekem is kellene. Nem is a torrent szerver dolog izgat, hanem valami közös tároló kellene nekem. Pl. amiket néha játszom ha megjövök a melóból, azt hol a laptopon vagyok kénytelen tolni, hol máshol, jó lenne valami közös terület, amit minden gép lát a lakásban és onnan futtatja ezeket. Ebbe persze belerondít az, ha a játék nem a saját mappájába ment, max valami szkriptet kell erre írni, ami szinkronizálja a mappákat, csak ez meg macera.
Nem tudom még mit akarok igazán...F34R: a digisektől kap a routerem egy kapcsolat bontás kérést mikor elindul a torrent, még 100k-t sem éri el a sebesség. Ezt követően meg pár percenként van ilyen. Nem tudom miért csak én kapom a digisek közül, de egyértelműen látszik a kívülről jött kérés a router naplójában. Erőltetett titkosítás nem segített...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Mivel a live image arra van hogy kipróbáld a rendszert, nem fog semmit elmenteni. Amire te gondolsz az a presistent mód, itt viszont olyan nincs.
Az ilyen szintű felhasználásnál érdemes egy rendes telepítést csinálni. A kimeneti hangeszköz beállításának meg legjobb módja jelenleg felrakni a veromixet a paneltálcára a KDE-ben és abban választani kimenetet.
anulu: jaja, azért egy átlagos gépen 100 torrent mellett még konstans HD stream lejátszás már nem annyira egyértelmű feladat, ez én szétválasztanám kétfelé, ha feltétlen kell az a 100 torrent, bár ezzel kapcsolatban szkeptikus vagyok, a dolognak kb. csak akkor van értelme, ha valaki a napi helyezésre hajt az nCore-on.
A tegnapira meg csak annyit, hogy győzött az orosz borotválkozó automata. (ugye először mindenkinek eltérő a fejformája)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
"ne válaszolj, felesleges."
Ne válaszoljak? Pedig válaszolok, mert meg foglak cáfolni.
A 30 egérkattintásból max te hozod össze, mint mondtam, ne magadból indulj ki. És igen, egyetlen parancs egy program telepítése. Ha van GUI-s eszköz, akkor meg megnyomom a telepítés gombot, és megcsinálja! Nem nekem kell nyomogatni a next gombot, MEGCSINÁLJA. Nem kapok vele kéretlen programokat, nem oszlanak el a telepített progik 3 különböző programfiles könyvtárba. Oda kerül minden, ahová kell, nem kell összekapcsolnom közben a protont a neutronnal.
Egyébként megnézném a fejed, ha rákényszerülnél valamiért eredeti formájában használni a Windows8-at. A bootidő meg hát érdekes? Naponta egyszer talán igen. A full KDE-s Chakránál kb. 50 másodperc egy normál laptop hdd-vel. Uram bocsássa meg.
#63: címlapos szakmai írás. Be sem kellett volna jönnöd.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Google kell ahhoz, amit itt megtalálsz az Arch Wikiben, alaposan összefoglalva. Gyakorlatilag a felmerülő kérdésekre már ott a válasz...
Google kell a programok letöltéséhez és keresgéléséhez is. Aztán akkor még szelektálj a trial, demo és egyéb verziók közül plusz győződj meg róla, hogy biztonságos forrásból töltöd le, amivel nem jön mellékes ajándék. Ezek után állj neki és telepítsd fel kézzel. KÉZZEL.Most akkor a terminálban egy parancs, vagy a gui-n egy kattintásos csomag telepítés a bonyolultabb, vagy amit fent leírtam? Ne csak a magad fejével gondolkozz, egy nagy csomó embernek ez komoly problémákat okozhat a kellő ismeretek hiánya miatt.
További probléma, hogy ezek mellé még a HW-vel összemérhető árban van a licensz, aztán még gondoskodj róla, hogy vírusoktól meg egyebektől is védve legyél. Ismét kiemelem, hogy egy kevésbé tapasztalt kolléga számára ez is komoly buktatókat hordoz magában. Szóval megint melyik az egyszerűbb? Persze a Windows, mert 20 éve megszoktuk a konstans szopást amiért még fizetni is hajlandóak vagyunk.
A Brazil meg Kínai terjedésre nem tudok hivatalos statot mutatni, csak a kapcsolódó wikipedia cikket, miszerint az Amerikából kiindult stat counter módszerek nem alkalmasak egyéb területek korrekt mérésére. [link] A múltkor egyebeként linkeltem neked azt a több oldalas írást, amiben egy Brazíliai születésű ember magyarázza el, hogy miért is olyan magas ott a Linux terjedtsége más országokhoz képest. Annak az írásnak a részletessége miatt én el tudom fogadni tényként.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
szeksziboj #20 üzenetére
Erről az 1-2% témáról kérdezd meg a brazilokat vagy a kínaiakat.
Amúgy ha megfordítjuk a kérdést, ugyanennek a HTPC-nek ilyen szoftvare környezettel eléréséhez Windowson meg a googlet kell túrni és kézzel csinálni mindent és még fizetni is kell érte. Az a pilótavizsga dolog máris megdőlt.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen videókártyát?
- Kés topik
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- Synology NAS
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Ubiquiti hálózati eszközök
- hmzs: Fujitsu Futro S920 csúcsra járatva
- Wuthering Waves
- Jövő év tavaszára halasztották a Mortal Kombat II filmet
- További aktív témák...
- BOMBA ÁR Új Dell Inspiron 16" Gamer Tervező Vágó Laptop -50% Ultra 7 155H 16/1TB RTX 4060 8GB 2,5K
- ASUS ROG STRIX RTX 4070 Ti SUPER OC Edition 16G (kishibás) videokártya garanciával
- Iskolakezdési AKCIÓ! - I7-8700/16GB DDR4/Gigabyte B360/GTX1070/1TB HDD/240GB SSD - 144.999,-
- HP ZBOOK 17 G6 Tervező Vágó Laptop -60% 17,3" i7-9850H 16/512 QUADRO RTX 3000 6GB FHD
- Samsung S21 5G megkímélt jó állapotban.
- Újra Akcióban!!! Ducky One 2 Mini és SF billentyűzetek a bolti ár töredékéért! Számla+Gari
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3341, 94% Akkumulátor
- iKing.Hu - Apple Watch Ultra 2 Sportokra tervezve, prémium dizájnnal
- Eladó ÚJ BONTATLAN Honor Magic6 Lite 8/256GB / fekete / 24 hó jótállással
- Honor Magic6 Pro 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest