- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Argos: Szeretem az ecetfát
- No Voice in the Galaxy
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bambano: Bambanő háza tája
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
wassermann
Topikgazda
válasz
wassermann #45999 üzenetére
Igen, akartam is írni, hogy az ilyen szalagkábel vagy egyéb vagdosásnál sajnos nem biztos a siker. De nem volt veszteni valód!
Én legutóbb SIM kártyát vagdostam, mikro-ról nano-óra. Hát remegett a kezem, de szerencsére némi utólagos reszelgetéssel sikerült. -
wassermann
Topikgazda
válasz
tha_answer #45998 üzenetére
1. nem biztos, hogy túl pontos a belső hőmérő
2. attól még, hogy 2835 mindkettő, biztos meg tudja a szoftver különböztetni őket és másképp kezeli az adott hardvert -
wassermann
Topikgazda
válasz
SunMount3r #45895 üzenetére
Bocs, igen: összekevertelek benneteket!
-
wassermann
Topikgazda
válasz
SunMount3r #45893 üzenetére
Én valami olyat sejtek, hogy ahhoz a Volumio kompatibilis kijelzőhöz egy eleve a Volumio-ba ágyzott driver van, amin ciklikusan végigfut folyamatosan minden hangcsomag kiírásakor. Nem aciklikus, mint a tiéd (tegnap pont ezen gondolkoztam az akadásaid miatt).
-
wassermann
Topikgazda
Ha nincs terhelve, ha alapjáraton ketyeg, talán a tápot kevésbé rángatja és mivel van ideje bőven a hangcsomagokat is időben, pontosabban küldi ki. Ezek egy zene lejátszónál olyan okok, aminek alárendelhetnek mindent.
-
wassermann
Topikgazda
-
wassermann
Topikgazda
válasz
Gabesz87 #45751 üzenetére
Ha a jelerősség biztos megfelelő, a frekvencia tartomány, a csatorna lépésköz, +... ezeknek a paramétereknek mind jónak kell lennie ahhoz, hogy befogjon mindent. Sajnos én nem DIGI-re használom, ezért ezekben nem tudok segíteni.
A Másik topikban a keresővel, keress DIGI-re csak lesznek valahol paraméterek. -
wassermann
Topikgazda
válasz
Gabesz87 #45728 üzenetére
A DVB... topikban is kérdezz rá, illetve nézz körül [link] . Egyet én is kiszúrtam: ha jól emlékszem Azbest valami olyat írt, hogy kettős vevőknél a linked input-ot is be kell pipálni, nehogy a T-n nézegessen, amikor neked a C-n kéne keresnie. A másik topikban ezt nemrég írta, olvass vissza ott is!
-
wassermann
Topikgazda
Nekem az jött le eddig, hogy valamilyen módon vezérelni akarja az akkuk körét. Amikor zenét hallgat (a Pi be van kapcsolva), tisztán csak az akkukról van hajtva a DAC, hogy szép hangja legyen. Amikor ki van kapcsolva a Pi, akkor töltőáramkörre csatlakoznának az akkuk. Ehhez kellenek neki a relék.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
SunMount3r #45652 üzenetére
Az simán csak két vezeték, amin töltheti is akár. Csak hát a LIFEPO 18650-asokat hozzájuk való töltőben szokás tölteni:
"To charge an 18650, you should use a special charger for lithium-ion cells."
-
wassermann
Topikgazda
válasz
Gabesz87 #45644 üzenetére
Ha a DVB-bemenetek fülön rákattintassz jobbra feljön egy beállítások lap ott legfelül engedélyezve van és hozzá van rendelve egy általad megadott hálózat névhez?
Etek után a hálózatok lapon erre a névre kattintva a kényszerített keresést megnyomod és azonnal átugrassz fönt az állapot lapra, ami ilyenkor mutatja, hogy az USB-s vevő hogy hangolja végig a teljes tartományt!
-
wassermann
Topikgazda
A két szélső tüske (GND, Vcc) kapjon tápfeszültséget, de ne a Pi-ről. A földet (GND) összekötöd a Pi tüskesorán lévő egyik GND-vel. Az IN1-4-et pedig vezérled vagy olyan pontra kötöd, ahol megjelenik pozitív feszültség amikor a Pi működik.
-
wassermann
Topikgazda
Ez a topik a Raspberry Pi-kről szól, ne OFF-oljátok szét!
Légyszi menjetek át pl. ide: [link]
-
wassermann
Topikgazda
válasz
Gabesz87 #45599 üzenetére
Jónak tűnik, de sok múlik a vezetékeken is! Ha még sem bírná, meg lehet támogatni a config.txt-ben egy kis indítás késleltetéssel: mondjuk 500ms boot-delay, ami elég arra, hogy mindenhol felálljon a táp, mielőtt beindul a rendszer.
Még egy jutott az eszembe: asszem Azbest írta korábban, hogy a Pi és a TV-vevők zavarhatják egymást. Nem tudom, hogy szükség volt-e rá, de emiatt nálam is van egy 20cm-es USB hosszabbító a Pi és a vevő között.
-
wassermann
Topikgazda
-
wassermann
Topikgazda
válasz
Gabesz87 #45582 üzenetére
A TvHeadend telepítője a különböző rendszerek alatt, nem teljesen ugyanolyan: felhasználó-jelszó párost kell megadni (nem ugyanaz, mint a Raspi OS-é) vagy a telepítésnél vagy az első web-es belépésnél. Azért nem tudom, mert az enyémet már rég elfelejtettem. Mintha valaki azt írta volna korábban, hogy a LibreElec alatt a legegyszerűbb,
-
wassermann
Topikgazda
Az image mentésre tipikusan HDD-cserénél lehet szükség. Használható olyan esetekben is, mint nálad: ha alakítgatni kell a lemezen lévő particiók méretét, számát, illetve ha ki szeretnél próbálni valamit, de a jól működő régi rendszeredet addig elmentenéd máshova. Erre vannak mindenféle célprogramok: én pl. Acronis Disk Editort használtam régebben Bart PE-s boot CD-ről. Youtube-on keress pl. ilyeneket: "disk cloning".
-
wassermann
Topikgazda
válasz
Gabesz87 #45571 üzenetére
A vételi problémákat legtöbbször sikerül korrigálni a Raspberryn futó Tvheadend tuner-vezérlőjében, két paraméter beállításával (ezek alapértelmezésbem 0-ra vannak állítva). A két paraméter azt határozza meg, mit csináljon frekvencia váltás után:
ráhangolás ismétlése (ez nálam pl. 2)
a befogott adatstream első bájt-jaiból hányat dobjon el (ez nálam 64) -
wassermann
Topikgazda
válasz
SunMount3r #45569 üzenetére
Az image-mentés, mint egy fényképet bitről bitre másolja a particiókat egy archive jellegű fájlba és azt menti adott esetben a Windows-os gépre, Nem hoz létre használható struktúrát (fájlrendszer) azon a gépen semmit nem tudsz kezdeni vele. Járj utána, mielőtt csinálnád!
-
wassermann
Topikgazda
válasz
SwissAirplan #45567 üzenetére
Megnéztem a videót: hát ott tényleg működik. Én kihagynám a drága multiplexert, négy külön pici, jóval könnyebb PI Zero 2W-vel csinálnám. Egyszerűbb, redundáns és a végén Wifin keresztül le lehet tölteni az adatokat
-
wassermann
Topikgazda
válasz
SwissAirplan #45565 üzenetére
Nem csináltam ilyet, de első ránézésre a 4db kamera látszik problematikusnak. Illetve minek 64 megapixel? Ha esetleg netre akarnád felrakni, oda ehhez képest icuri-picurik kellenek... nagy képeket a lassúság miatt nem használnak a neten.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
SunMount3r #45560 üzenetére
Nem csináltam így még, de elvileg ez a menete, ezért írtam feltételes módban (én mindig jobbnak találtam a szűz telepítést).
-
wassermann
Topikgazda
válasz
SunMount3r #45558 üzenetére
Valószínűleg ráférnek. A váltásra rendelkezésre álló időt úgy emlékszem valahol be lehetett állítani.
A meglévő cuccot a következőképp lehet talán megmenteni. Lemented a mostani image-t egy PC-re. Feltelepíted a boot-választót és létrehozod vele a kártyán a különböző op.rendszereidet. Amikor kész vagy az egyik rendszer particióit kicseréled a PC-re elmentettél (ezt zsugorítani kell, mert a többi miatt nyilvánvalóan kevesebb helye lesz már csak a kártyán)
-
wassermann
Topikgazda
válasz
SunMount3r #45555 üzenetére
A dual boot simán működik, én régebben egy 128GB-os SD-kártyán Noobs-ot használtam: amikor elindul pár másodpercig feldob egy menüt, melyik telepített rendszert szeretnéd. Ha nem klikkelsz semelyikre, néhány másodperc elteltével automatikusan a legutóbb használtat indítja el.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
Gabesz87 #45553 üzenetére
Nekem a TvHeadend most LibreElec alatt fut, mert ez foglalja a legkevesebb helyet a kártyán (a Youtube-on találsz telepítési útmutatót). Sikeresen próbáltam még OSMC és Raspi OS alatt is. Csak a telepítésnél használtam a grafikus felületet, azóta már csakis kizárólag a web-es felületét használom, hálózaton keresztül. Miután felment a LE, a kiegészítőknél kell hozzáadni a TvHeadendet, ami ts-ként ment. A rögzített fájl elejéről és végéről a sallangot egy avidemux nevü Windows-os progival tudod levágni aztán, hogy csak az maradjon, ami érdekes. Én valami RFT.. tunerrel használom DVB-T-re, ezt helyből felismerte, nem kellett csinálnom semmit.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
SunMount3r #45544 üzenetére
Elég régen került ez szóba:
valami olyasmire emlékszem, ahogy mondod: az adatfolyam és a leképezés módja jobb, mint a CD. Asszem szoftveres oldalon nem is sima PCM, hanem fejlettebb.
Az viszont biztos, hogy egy ilyen aluláteresztő szűrő csak akkor jó, ha nem terhelik (csak aktív vmihez jó, fül- vagy fejhallgatóhoz egyáltalán nem). A nagyobb Pi-kben hasonló van kiépítve, a Zero-ból ez az elektronikai rész teljesen hiányzik. -
wassermann
Topikgazda
válasz
Nerazim #45532 üzenetére
Amit a képpel én ajánlottam az való sima, passzív hangfalhoz, mert abban a DAC mellet van egy kis D-osztályú erősítő is.
Nem tudom a tüskesor ugyanaz-e mindegyik Zero-nál, de ennek utána lehet járni.
Ha nem férne el, úgy emlékszem láttam ilyen toldót valahol (olyasmi mindkét oldalon, mint az IDE-s merevlemezek csatija). de forrasztani is lehet, szerintem néhány tüskénél nem használhat többet (digitális adatok + táp)
-
wassermann
Topikgazda
válasz
SunMount3r #45526 üzenetére
Le ne szedd, mert letépheted vele a chip-et (többen tettek már tönkre így Pi-t)!
-
wassermann
Topikgazda
válasz
AiRLAC #45524 üzenetére
Az árusítóhelyek nyomják a hűtőborda dolgot a további profit reményében. A Pi nem PC, inkább mobiltelefon. Összesen néhány W-ot fogyaszt és megvédi magát a túlmelegedéstől, emiatt árulják simán hűtőborda nélkül.
Alapvetően egy videó vagy grafikai feladat izzasztja meg, hanglejátszás vagy vezérlési feladat nem. Ha valakit mégis idegesít, hogy nincs rajta semmi, vegyen pl. egy ilyen picurkát, ami hagy mást is szellőzni, illetve nem akadálya egy DAC-kártya vagy bármi más ráépítésének.
(a kép kb. x10 es nagyítás egy monitoron) -
wassermann
Topikgazda
-
wassermann
Topikgazda
Egy sima Pi-nél a leállít sem az ami egy PC-nél, csak leáll a program, ennyi. Elindítani pont azért nem tudod, mert nincs olyan ACPI-áramkör (vagy futó program), ami egy bekapcsoló gombot figyel. Hiszen nem fut akkor már semmi.
Vegyél egy kapcsolós elosztót, a Volumio leállítása után az elosztót kikapcsolod. Ha be akarod kapcsolni a Pi-t bekapcsolod az elosztót és a Pi automatikusan elindul. Sokan így csinálják.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
AiRLAC #45453 üzenetére
Én az enyémet leállítás nélkül simán kihúzogatom évek óta, semmi baja (tudom, hogy nem szakszerű :) és ez pont a családtól jött, mert ők mondták először: "Csak lekapcsoltuk az elosztót, látod, hogy kibírja!" Persze ez mindenkinek a saját felelőssége, mert nem ajánlott!
-
wassermann
Topikgazda
A Pi-k ARM-os eszközök, nincs bennük ACPI-áramkör, mint az x86 alapú PC-kben. Emiatt nem tudnak kikapcsolni, neked kell kihúzni a konnektorból!
Persze lehet hozzá építeni ACPI-szerű külső áramkört, de felesleges. Olyan keveset fogyaszt, hogy sokan nem kapcsolják ki soha.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
Gabesz87 #45440 üzenetére
Pont erre használok egy Raspberry Pi 3-at (csak én antennás vételre, ami DVB-T).
Kell egy LINUX kompatibilis hardver ( USB-s DVB-C, kábeles digitális vevő ), plusz egy tvheadend nevü szoftver kiegészítő kell. Ez a szoftver felmegy LE, OSMC vagy Raspi OS alá is.
Ezekkel a kódolatlan műsorok felvétele működik.
Van erre külön topik itt: [link]
-
wassermann
Topikgazda
válasz
BestofJAVA #45091 üzenetére
"az egér esett áldozatul. Magához ragadta az UHD tévé távirányítóját is"
... bővebben, hogy segíthessünk! Ez az első ilyen történet, tiszta TRANSFORMERS!
-
wassermann
Topikgazda
Az első dologra: azt nem írtad, hogy táplálod őket. A Pi nem egy tápegység, ha meghajtókat teszel rá, jobbak a külső táposak! Ha van egy felesleges mobil töltőd van olcsó utólagos megoldás: [link]
-
wassermann
Topikgazda
válasz
attilav2 #45036 üzenetére
A Pi-nek egy PC-vel szemben nincs rendes videokártyája, emiatt csak akkor jó desktopként, ha fejlesztésekhez, automatizálásra, robotikára vagy pl. irodai munkára használják. Ha valaki egész nap az interneten akar lógni, Youtube-ot akar Pi-vel nézni semmiképp! Sajnos az utóbbi esetben garantáltan szenvedni fog vele.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
BestofJAVA #44972 üzenetére
Most már én is direkt megnéztem: a Raspberry Pi oldalán jelenleg egyetlen Ubuntu-s hivatkozást találtam: a telepítő készítő programnak van Windows, macOS és Ubuntu alatt futó verziója is (ez nem azt jelenti, hogy ezeket a rendszereket lehet telepíteni).
-
wassermann
Topikgazda
válasz
BestofJAVA #44954 üzenetére
"...selejtet gyártanak és adnak el."
... és a sok hülye mind megveszi, fizet érte! Ezt azért, ugye nem gondolod komolyan?!
-
wassermann
Topikgazda
válasz
Fecogame #44925 üzenetére
Én a legelső Pi-mre emlékszem legszívesesebben: talán Azbest dobta fel akkoriban, hogy USB-s DVB-T vevővel kiegészítve olcsón lehet belőle TV-okosító cuccot csinálni. Pont jól jött, mert egy régi TV-t nem akartam csak a digitális átállás miatt kidobni. A TV-t több évig használtuk még (Pi-vel, egy DVB-t vevővel és egy külső DVD-meghajtóval kiegészítve) okos-TV-ként. Mindent lejátszott és fogta az adást + netes rádiókat. Az a Pi azóta egy barátom fiánál vezérel egy terráriumot
-
wassermann
Topikgazda
A Pi-k mellett elszaladt a világ... Jövő március 14.-én valami új lappal nagyot kell durrantaniuk.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
BestofJAVA #44899 üzenetére
Az Űrbe sem csúzlival lövik ki a műholdakat. Ennyi pénzért ne várj PC-képességeket... !
-
wassermann
Topikgazda
válasz
jozdavab #44847 üzenetére
"...A hőfok idle-n 40 fokról 30 ra csökkent, de 5V-n süvít mint a szél..."
A kiolvasott hőfok a Pi maghőmérséklete a chip belsejében, ha jól emlékszem 165°C a kritikus, amikor belép a hővédelem. Ezért írtam, hogy egyáltalán nem biztos hogy kell a venti, ha jó a borda.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
JulianSinulf #44808 üzenetére
Nekem is van egy Stick PC-m a TV-re dugva (z8350 8GB RAM 128GB eMMc), tényleg nem sokkal jobb mint a Pi-m. Az egyetlen előny a családban, hogy Windows 10-el érkezett eleve, amit mindenki gond nélkül tud használni.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
majer_balint #44764 üzenetére
nekem nincs ilyenem, csak felvetettem
-
wassermann
Topikgazda
válasz
majer_balint #44762 üzenetére
Nem lehet, hogy kapott egy tranzienst és elromlott az GPIO csatorna? Át lehet tenni, konfigurálni esetleg valamelyik másik GPIO lábra?
Másik PI nincs a környéken, amivel szintén meg lehetne próbálni? -
wassermann
Topikgazda
válasz
tasiadam #44751 üzenetére
Hát, nem tudom hogy van-e ilyen alkalmazás készen, de ha a TV tudja a HDMI-CEC (HDMI-n keresztül történő vezérlés) és a távirányító infrás, akkor némi pici hardverrel (IR-vevő + ellenállás) írható rá program, de azt neked kell megírnod. Illetve azt sem tudom, tud-e a TV-d olyan HDMI-bemenetről CEC-et használni, amire épp nincs rákapcsolva a megjelenítés (Pi)
-
wassermann
Topikgazda
válasz
Balerik #44713 üzenetére
Nincs erre ajánlott op. rendszer, mert az "USB sebesség probléma" a PI 4-et megelőző fajtáknál a készülékek szerkezetéből adódik. Hardver specifikus, kikerülni nem lehet.
Ez olyan helyzet, kb. mintha egy lassú kocsiba bármilyen fajta benzint töltesz, továbbra is lassú marad.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Futás, futópályák
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Gigabyte alaplap topik
- Hegesztés topic
- DVBViewer
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Max
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Path of Exile (ARPG)
- További aktív témák...
- Elado szamitogep (gephaz nelkul)
- Ryzen 7 5800X / RX 7700 XT Nitro+ / B550M / 16GB vagy 32GB RAM / 256GB M.2 + 1TB M.2 SSD / 750W
- HP Prodesk 600G4 SFF - i5-8500, 16GB DDR4, 512GB NVMe SSD, ATI R5 430 2GB eladó!
- Gamer PC - R5 5600, RTX 3060 és 16gb RAM + GARANCIA
- Void RGB PC - i7 9700f, 16Gb RAM, RTX 2080Ti 11Gb stb.
- Xiaomi Redmi A3 64GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Bomba ár! HP ProBook 430 G3 - i5-6GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 13,3" HD I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 2nd - i7-7G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD I HDMI I W11 I CAM I Garancia!
- Samsung Galaxy S23 Plus 256 GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Fujitsu USB Port Replicator PR09 docking station (1x5K vagy 2x4K felbontás) (DisplayLink)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged