- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Gurulunk, WAZE?!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gerner1
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- bambano: Bambanő háza tája
- Fire/SOUL/CD: INGYENES Clone és Backup-Restore alkalmazások tesztje [2024]
- hdanesz: Hyundai Ioniq 28kWh - Első benyomások - második felvonás
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
vadkörte
addikt
Szerettem volna fajleszteni a picurkám. Alapvetően médiakliensnek használom NAS-ról és külső eszközről film lejátszása (nem lényeg az fHD-nál nagyobb felbontás, a TV is "csak" fHD) valamint ugyanígy zenelejátszásra. A Kodi-t zenelejátszónak befogni, kicsit ágyúval verébre dolgonak tartom, így nézegettem a specializált rendszereket. (RuneAudio, Volumio, stb...)
A kétkártyás megoldás ment is, de a hátam közepére sem kívántam már az állandó csereberét. Az egykártyás - multiboot - megoldások a fórumok szerint vagy nem, vagy nagyon nehezen jöttek volna össze. (pl. eltérő filerendszerek, stb...)Ekkor bukkantam a Noobs-hoz hasonló BerryBoot nevő cuccra. Gyerekek. Alig fél óra alatt működőképessé sikerült varázsolni a "rendszer"t. Így most van egy frissíthető 17.3-as Kodi-m (LibreElec) és egy Volumio 2 a kártyán. Hátránya annyi volt, hogy a Kodi nem fogadta el az előző szintén 17.3-as Kodi backup-ját, így lakhatom be újra.
Amúgy minden beállítást és ha van update-et eltárol és elvégez, de én a 8GB-os kártyán csak két összesen kb. 400MB-nyi *.img állományt látok, meg egy rakat üres helyet. A lényeg, hogy működik. Úgy ahogy azt szerettem volna.
Már csak össze kell(ne) szedegetni a media center többi alkatrészét és ráfordulhatnék az építésre.Addigis örülök annak ami van.
-
vadkörte
addikt
Pi2 LibreElec + LG nonSMART TV + DiGi HD satboax (elvileg ez is Kaon) Ha kihúzom a boxot, van CEC, ha csatlakoztatva van a box, nin CEC. Én feladtam, nem keresgélek kábelt, (e-Bay-en találtam nonCEC HDMI kábelt, de olyan pofátlan áron, hogy inkább lemondtam róla) így Yatse-val távvezérlem Wi-Fi-ről...
-
vadkörte
addikt
Megvan a hátlap, csak használhatatlan. Elérte a falat és behulláosodott. Több rajt a hullám, mint a viharos Balatonon. Ha kellően leterhelem, hogy kisimuljon, le tudom venni a méretét, talán még a szellőző lyukak/nyílások helyét is. Új lapot vágni rá natúr bútorhátlapból, vagy vékony, rétegelt lemezből pár perc és szükség is lenne rá, mivel teljesen más csatlakozók mennének rá (HDMI, USB2.0 x2 (ha nem Pi, akkor USB3.0 is) ethernet, tápbemenet, különböző kapcsolók... (fő tápkapcsoló, erősítő tápkapcsoló, board tápkapcsolója, reset, stb...))
(#27407) Pé:
Na igen. Nekem tényleg csak a doboz kellene, az erősítő része valami őskövület, a felvett ménkü nagy része nem hang, hanem hő formályában távozhat a készülékből. Akkor már inkább valami korrektebbnek tűnő erősítő e-bay-ről. Pl.
Az előlapi potméterhelyeket felhasználva az erősítőből kivezetékelve (vajon lehet???) az egyes potmétereket egy nyákdarabig a rádió előlapjáról mehetne a hangerő és a mély/magas szabályozás. Két frekvencia-/funkcióváltó kapcsolóval meg bemenetváltás is megoldható lenne elvileg. Pi(vagy alternatívája/egyéb (pl. satbox) Rádió nekem nem kell bele, a skálát dísznek meghagynám, lefixált pozícióban LED-es háttérvilágítással (1-2db 3-as LED-szalag darab + plexicsík. A tápálás egy 12V-os ipari tápról mehetne, A linkelt erősítő 12-24V-ról üzemeltethető. A központi egység részére az 5V egy DC-DC konverterrel megoldható lehet.Egyelőre még labdázok a dologgal. A rádió még jó darabig meglesz. Kidobni nem fogják.
(#27409) DBob:
Nem audiphil cucc épülne, csak egy jobb hangú konzumer.(#27408) bally4:
Én 2,5"-ost vennék. A 3,5"-oshoz tuti kell külső táp, a 2,5-est lehet, hogy elviszi a Pi tápja. (lehet, de nem garantált) -
vadkörte
addikt
Egyik barátomnál a pincében találtam egy ilyen jószágot. (Prominent delux NDK tranzisztoros rádió)
Korához - alsó hangon 40-50 éves - és a tényhez, hogy az elmúlt kb. 15 évet egy koszos, poros, dohos pincében töltötte, ebből legalább 10 évet offline módban, kifejezetten jó állapotban van. A doboz ép, csak meg kellene pucolni, de azt alaposan. A hátlap kuka, a bele a hangszórókon kívül - 15 Ohm ~3W TESLA oválok - bár működik, de számomra, szintén kuka. LW hullámsávon ki tudtuk próbálni, szép telt kellemes meleg hangja van.Elgondolkodtatott, hogy milyen pofás alap lenne médiacenternek. (nem feltétlenül Pi-vel, pl. Rock64, vagy egyéb) LED-es skálavilágítással a régi glimlámpás helyett, DAC-kal, jobbfajta "D"-class erősítővel, (esetleg új zajkeltőkkel) KODI-val, Volumio-val, vagy RuneAudio-val...
-
vadkörte
addikt
válasz
kmisi99 #27381 üzenetére
Mondom egy 1GB-os Cl1-es kártyával használtam a LE-et!.
Mondjuk frissíteni már nem tudott, mert kb 50MB üres hely maradt rajt, de futni igen.
Nem sokáig, lényegében csak próbaképp, de egy VirtualBox-ba telepített virtuális OMV-ről simán ment a lejátszás is és a thumbnail képekkel sem volt baja, igaz nem volt nagy adatbázis.
Most egy Cl10-es 8GB-os Polaroid kártya van LE-re befogva. Több, mint a fele üres, szóval a 4GB bőségesen elég lesz, ha a tárhely külső médián van és a Cl10 sem lesz szerintem vékony. A gyenge keresztmetszet lehet, hogy maga a gép lesz. (régi SoC, kevés RAM) -
vadkörte
addikt
Csatlakozok az előttem szólóhoz. Ha nincsenek nagy igényeid - pl. virtuális gépek futtatása szimultán, több nagy méretű HDD használata, stb... - a linkelt cucc elég lehet. Amúgy most elég jó áron van a KIT, ha emellett maradsz, a NEO2 board-ot válaszd, az teljesítményben jobb, mint a sima NEO (más a SoC, több RAM)!
Előnye, hogy kicsi, kompakt, alig fogyaszt valamit, pofásan néz ki, KUSSban van működés közben.
(az épített NAS-om is csendes, hisz 90%-ban passzív, de éjszaka a HDD bay alatti notebook ventillátor ciripelését azért lehet hallani)
Az OMV-t linux ismeret nélkül is használatba lehet venni, bár nem olyan csicsás, mint egy DSM. De ha nem megy valami kérdezz bátran, mielőtt hülyeséget csinálnál.Van fóruma is, segítőkész madarak tobzódnak arrafelé is.
Hátránya, hogy ha sokszor mozgatsz nagy adatmennyiséget, sok kávéra lesz szükséged..
-
vadkörte
addikt
válasz
Skullwipe #27161 üzenetére
Miért ne tudnád??? Nem kell hozzá kvantumfizikusi végzettség.
A legbonyolultabb a doboz maga, amibe az egész belekerül. Nagyon leegyszerűsítve kell hozzá egy "kártyagép" egy GPIO portra csatlakoztatható DAC, aztán ha nincs komoly elvárás egy RCA-n csatlakoztatható aktív hangszórópár. Ha van, akkor egy "D" osztályú erősítővel és egy hangszórópárral már kész is.
A Runeaudio maga a szoftver a kártyagépen. Kezelni meg "távolról" telefonról, tabletről, PC-ről böngészőből lehet.Az offban linkelt eszköz egy régi csöves rádió kibelezve. Belement egy Pi, egy DAC, egy tápgység, meg valami normálisabb hangzóró, a Pi kapott egy wi-fi sticket, a zenét meg NAS-ról veszi, esetleg webrádióból.
-
vadkörte
addikt
válasz
Skullwipe #27156 üzenetére
Pl. Runeaudio
Zenelejátszó építése topikA card PC + DAC (hangkártya) komból felül szükséged lesz még egy erőlködőre meg hangszórókra.
Az igényeidtől függ a ráköltendő pénzmag (simán megfelelhet az RCA bemenetes PC zajdoboz is, ha nincs vájt füled, ha igen, nincs mese, felülsz a rollerre.)
-
vadkörte
addikt
válasz
hpeti2 #27117 üzenetére
Az a Transmission csak a "kezelőfelület", a daemon-t nem tartalmazza. Egy egyedi repository (ms-repo) tartalmazza, erről ITT érdeklődj, hogy az ms-repo-nak mi lett a sorsa és honnan lehet beszerezni.
Egyébként a 7-esnél van frissebb is. Jelenleg a 8.0.2-nél tartanak.(#27118) apezka:
Libreelec-nél az nem játszós, csak OSMC-nél. -
vadkörte
addikt
válasz
AiRLAC #27100 üzenetére
Egy ideig OMV-vel használtam a Pi-m NAS-nak és nem ette meg a kártyát. A Raspbiannak sem kellene.
(#27099) AiRLAC:
""/dev/sda2-nek látja a sudo fdisk -l de hiába mountolm fel , a transmissionban nem lehet beállítani""
Kizárt. Helyesen felmountolva meg kell jelenni az eszköznek. Ahogy írtad, elképzelhető, hogy az adott felhasználónak semmiféle jogosultsága nincs az adott mappa felett. -
vadkörte
addikt
válasz
Chabee #26962 üzenetére
"Kérdésem egy ilyen feladattal meg tud-e birkózni a fenti R Pi és honnan érdemes parancssoros (netán ubuntu alapu) rendszer keríteni rá?"
Képen. Ha röhögve nem is de komolyan kacarászva igen. Ha nem ragaszkodsz a parancssoros rendszerhez, egy ötlet.
Egy ideig RPi2-vel használtam, nem csak médiaszervernek volt jó... -
vadkörte
addikt
válasz
bala6120 #26765 üzenetére
Használtam OMV-t RPi2-vel is, jelenleg x64-es gépen fut és párszor már "kiment alóla a talaj", (előtte a Pi alól is) mivel a szünetmentesemben megpusztult az akku, így momentán nincs védelme. (értsd kapott már párszor áramszünetet) és nem tudom megmagyarázni miért, de nem volt egyikkel sem probléma. Bekapcsoltam és megy, teszi a dolgát... Hihetetlen mik vannak.
Az anomáliákat nem feltétlenül az operációs rendszer okozza, lehet, hogy instabil volt a táp, vagy "nem szerette" a kártyát, stb... -
vadkörte
addikt
válasz
toth_janika #26707 üzenetére
Ha a médialejátszó - gondolom az - file-kezelőjében törölsz, akkor is ott marad? Nálam akkor maradt így bent fantommédia, ha nem az egész mappát távolítottam el, csak a médiaállományt.
-
vadkörte
addikt
válasz
Melorin #26698 üzenetére
NOOBS-os LE 7 problémázott kicsit - a videóállományok indításánál, beletekerésnél - "nyúlós" volt a hang pár másodpercig. Egyéb lassúságot nem tapasztaltam.
Most 8.0.2-es LE van a kártyán direktben - értsd, más rendszer nincs rajt - és semmi akadást, lassulst nem tapasztalok. A ménkü csatlakoztatásától számítva kb 60-70s múlva a gép használható. A kártya egy Polaroid (by EMTEC) 8GB Cl10 példány. Amikor egy 1GB-os Cl1-es Kingston-on volt, sem volt érezhetően lassabb, csak nehézkesebben indult. (ellenben a tárhely hiányra egyfolytában panaszkodott.
)
A hw egy Pi 2-es, csak médialejátszónak használom, letöltésre, kiszolgálónak van egy direkt erre beállított TPC.
A CEC sem a Pi, vagy az LE miatt nem működik, hanem mert összeakad velük a satbox. Ha kihúzom a box HDMI-jét a TV-ből, a CEC is tökéletesen működik. -
vadkörte
addikt
válasz
Flowtation #26627 üzenetére
Igen jó.
(#26626) Keef_Lee:
Automatán LE sem frissült. Jelezte, hogy van elérhető frissítés és kb. ennyi...(#26628) Keef_Lee:
Ilyent szokott csinálni nálam is, de mihelyst rájön, hogy van net, lefrissül. A YahooWeather nálam még egy nyomorult 5 napos előrejelzést sem akart produkálni.
A legpontsabb, még mindig EZ az add-on, bár Pi-re kicsit nehézkes installálni. A helytelen telepítés komoly károsodást okozhat a board-ban. -
vadkörte
addikt
válasz
Flowtation #26619 üzenetére
Elméletileg probléma nélkül átállhatsz. Ennek ellenére én azt javaslom, hogy csinálj egy biztonsági mentést és ezen kívül a beállításokat is mentsd le.
A LibreElec beállításaiban az Update-et állítsd át manualra, a Chanel-nél választd ki a 8.0.2-t. Letölti a frissítési állományt, némi molyolás után a LE újraindul, majd telepíti, ha végez bejelentkezel (ha van személyi profilod) és használatra kész.Időjárás add-on-nak nálam az OpenWeather vált be. Elég pontos és részletes, bár a radarképekhez ID-t kér. Elég volt megadni a település nevét. (ékezet nélkül is felismerte)
-
vadkörte
addikt
válasz
BB9360 #26564 üzenetére
Ha ragaszkodsz a csöves erősítők jellegzetes hangjához, akkor nagy valószínűség szerinte igen. Ha nem, vagy ne mszeretnál 170$-t + járulékos költségeit elverni rá, akkor ilyet, esetleg ilyet...
De a Raspberry Pi + DAC szókapcsolatra keresve, több ezer (~661.000) találat van. Csak találsz Neked megfelelőt.
(#26565) aryes:
Nem vagyok audiofil, de én ezt inkább kihagynám a képből -
vadkörte
addikt
válasz
BB9360 #26555 üzenetére
Az eredeti kérdésedet úgy értelmeztem, hogy egy asztali Hi-Fi erősítőbe megy a Pi hangja. Ezért ajánlottam, hogy digitális kimenettel rendelkező GPIO portot hangkártyával próbálkozz. A késóbbi hozzászólásaidból jött le, hogy jelenleg analóg jel megy be a Hi-Fi-be - nem mondtad, hogy nem képes fogadni digitális jelet
- De ha az erősítő csak analóg jel fogadására képes, akkor olyan DAC kellene, ami képes ilyen kimenő jelet adni. Így nem kellene a Pi kombinált analóg kimenetével szórakozni. Mellesleg nálam is halk a Pi kombinált kimenetéről jövő hang. Hiába tolom max-ra a Kodi-ban, de még megoldom az hangcucc master hangerejének feljebb tekerésével.
(#26556) azbest:
Hétfő reggel van még nálam...
A user manual letöltő linkje nem jó!
-
vadkörte
addikt
válasz
azbest #26551 üzenetére
"...videó indításkor az első másodpercek kicsit furán szólnak (mélyül, magasodik), míg szinkronba kerül a kép és hang."
NOOBS-os Jarvis - 16.1 - alatt jött ez elő. Nem tudtam hová tenni. Érdekes, hogy akkor jelentkezett, amikor még nem volt módosítva a config.txt.
A 17-es Kodi altatt eddig nem jeletkezett.(#26552) BB9360:
A Te dolgod, de nem lenne célravezetőbb, ha vennél egy olyan hangkártyát, aminek van digitális kimenete? -
vadkörte
addikt
válasz
toth_janika #26532 üzenetére
DVI-HDMI átalakítónak tökéletesen megfelel egy DVI-HDMI kábel. E-bay-ről elég jó áron tudsz venni. Emlékeim szerint ~7-800 Ft volt a 30cm-es. Vagy ha van felesleges DVI-DVI kábeled akkor DVI-HDMI adapter. Ez ~400 Ft.
-
-
vadkörte
addikt
válasz
Celtis #26523 üzenetére
Ilyen is van? Hol lehet ilyent értelmes áron találni, mert amit az e-bay-en találtam ~6.000 Ft-ért az kicsit drága?
Ha nem lesz olcsóbb megoldás, marad a Yatse. -
vadkörte
addikt
-
vadkörte
addikt
válasz
ikarus32 #26495 üzenetére
A Synology DSM elvileg csak Synology cuccra megy fel. A mókoláshoz az XPenology betöltő kell, utána már valahogy ráerőszaklható a DSM a gépre. Az RPi-k ehhez viszont kicsit vékonyak, mellesleg az XPenology x86 kódot használ.
Ha Pi alapú NAS-t akarsz, OMV-ból van ARM és meglepően fürge (persze a Pi lehetőségeit szem előtt tartva)
-
vadkörte
addikt
válasz
kzoli89 #26444 üzenetére
Tehát akkor, ha jól értelmeztem, annyi a feladat, hogy a Pi(k) a NAS és a TV-k között legyen(ek), mint médiakliens(ek)? Az első hsz-od alapján a legnagyobb felbontás fHD lenne, ezt ha a Pi2-m tudja, márpedig tudja, akkor a Pi3-nak is röhögve ki kell tudnia szolgálni. A NAS maradna a régi Syno?
Operációs rendszernek, a Pi-re ha másra nem akarod használni elég egy 4(8)GB-os kártyára telepített LE.
Első felületes olvasatban úgy értelmeztem, hogy a Pi3-ból szeretnél NAS-t építeni. Itt már lennének gondok, de ez sem kivitelezhetetlen, csak erős(ebb) kompromisszumok lennének.
Sok sikert, ha elakadsz valahol kérdezz! -
vadkörte
addikt
válasz
Patice #26438 üzenetére
Az OMV előnye, hogy még egy esernyőn is elfutna, ha lenne benne SoC, RAM, LAN, meg némi ROM...
Feltettem a miniDLNA-t, de nen "szaroztam" vele. Simán csak az SMB-t becsatoltam Kodi-ba.
Így is lejátsza a Pi a filmeket, bár lehet, hogy belövöm a DLNA-t.(#26439) kzoli89:
Erről nem volt szó...Egyébként és is az OMV + miniDLNA-t ajánlottam. Bár így is kipróbálhatod. Igaz az a NAS nem egy aromreaktor.
Kérdés, van-e rá OMV. -
vadkörte
addikt
Nem tűnik használhatatlannak.
Ahogyan már ajánlották, egy kis darab thermal pad-ot tenni az érintkező felületek közé és annyi.
Enyém egy ilyen eléggé zárt műanyag vacak.
A board felső részén lévő chip-ek kaptak alubordát, az alsó semmit, mert nem fért már rá. Nincs húzva, de nyúzva sem volt még 50-55°-nál melegebb. (Pi2) -
vadkörte
addikt
válasz
Patice #26145 üzenetére
Nem csak próbáltam, jelenleg is használom. Igaz csak letöltőgép - egy 32GB-os pendrive-ra tölt - remekül megvagyunk egymással. Hamarosan visszaalakul a Pi médialejátszónak, már úton van az utóda. Az egy kicsit már teljesítményű, de más lesz a cél is.
Aztán majd ha "nagy" leszek, talán lesz egy HP Microserver is.Az eredeti kérdésre.
Ha csak torrent és egyszerre nem kellene streamelnie is, szerintem boldogulna a gép. Nem szaggatná szét az istrángot, de menne. Streamelés alatt ki lehet kapcsolni a letöltést, de a LAN-ja kicsit vékony. fHD tartalomnál még talán nem, de a 3D-nél már előfordulhatnak problémák. -
vadkörte
addikt
válasz
apezka #26118 üzenetére
A Pi analóg hangkimenete eléggé harmatos minőségű. Ha jót akarsz a fülednek, veszel egy DAC-ot - nem linkelek, van sokféle, lényegében mind jó lehet, de Neked kell tudni milyenre van szükséged - amit ráköthetsz egy megfelelő erősítőre. Ha ez utóbbit ki akarod hagyni a képből, vehetsz olyan kártyát is, ami integráltan tartalmaz erősítőt. Erre mehetnek direktben a passzív zajkeltők.
-
vadkörte
addikt
válasz
sellerbuyer #25978 üzenetére
Próbaképp megnéztem pár globális értékesítőt. Csak R1-et találtam. Igaz azt itthon is.
-
vadkörte
addikt
válasz
sellerbuyer #25976 üzenetére
Esetleg? Ez már egy kész megoldás
-
vadkörte
addikt
válasz
Charlie Gordon #25964 üzenetére
Igen. Lásd.
(#25947) aDamker:
A Pi nem a legideálisabb megoldás NAS-nak, mivel az USB és a LAN port ugyanazt a buszt használja és SATA port(jai) sincs(enek). Bár SATA HAT-el ("kabáttal") megoldható, de az is az USB-re kapcsolódik, így előrébb ezzel sem lennél. Ha egyszerre kommunikálna LAN-on és USB-n - ami egy NAS-nak használt Pi esetében előfordul - lassítani fogják egymást. Ettől függetlenül nem elképzelhetetlen ötlet Pi-ből NAS-t faragni, jópáran megtették.
Kis erőforrásigényű hálózathoz, file és médiakiszolgálónak (DLNA) torrent szervernek simán berakható. Én is vele töltök.
Operációs rendszernek az OpenMediaVault-ot javaslom. Nem DSM-esen csicsás, de egy NAS nem is azért van, hogy nézegessék. A v3-as verzióhoz elvileg van cloud támogatás, NextCloud néven. Nem próbáltam még, így nem tudok érdemben nyilatkozni róla.
Ha Pi kategóriás gépre akarsz NAS-t építeni én a 3.5"-os HDD-ket mellőzném. Egyszerűen ormótlan nagyok. Egy 2,5"-es is tökéletesen megfelel, mellette csendesebb és kevésbé sérülékeny (azért ez sem Terminátor) és kevesebbet is fogyaszt. Az USB3 itt tökéletesen lényegelen, a Pi USB-je 2.0-s.Pi helyett én inkább az Orange Pi-t pl.1-t, vagy a BananaPi-t pl.2 javaslom. Mindeyiken van SATA port.Az Orange Pi-n 16GB, a BananaPi-n 8GB háttértár is van, így SD sem kell bele.
-
vadkörte
addikt
válasz
wassermann #25929 üzenetére
"A PRÓBA ELŐTT LEGYEN IMG MENTÉS!!!"
Ez nagyon fontos! Mivel rendszerszinten túrúnk bele a szoftverbe, mindenképp legyen róla mentésünk! Én bátor voltam és mentés nélkül mentem neki, ha nem jött volna össze, vissza a PC-be és törlöm a bejegyzést a config-ból. Viszont, ha elf***a magát a kártya fújhatjuk, a mentésből legalább helyreállítható a telepítés egy másik kártyára.
-
vadkörte
addikt
válasz
Sándor -P20- #25925 üzenetére
"Most emeltem meg wassermann szaktárs #25844 hsz-ében leírtak szerint a kártya órajelét..."
Pi2-vel az OMV bootideje kb. 15-20s
minden funkcióba gyorsabban lép be, gördülékenyebb a működése.
8GB-os Class10 UHS-I Kodak (EMTEC) kártya van benne.
Viszont először valamiért restart-olt, de második indítás óta OK!. Tesztelem kicsit, majd meglátom, hogy ha stabilan fut, akkor marad. -
vadkörte
addikt
Szerintem nem Nálad van a hiba. Az utolsó v7-es LE a Pi2-re is ezt a SoC-ot írja ki, pedig abban sem az van.
Viszont jelzi mind a 4 mag "jelenlétét" és terheltségét is.
(#25855) Celtis:
Egy USB-s BT dongle hozzáadásával a Pi2 is BT képessé tehető, ha valakinek nagyon arra van ingeranciája...
Végülis mindegy mit ír, ha a használatot nem befolyásolja. -
vadkörte
addikt
válasz
kovbandi82 #25834 üzenetére
"Elvben Openmediavault telepíthető rá..."
Nem csak elvben. Gyakorlatban is. Egyszerű, könnyen konfigurálható - nem synology-s - hatékony NAS OS. Nem tökéletes, de mi az. Említett célra használom én is egy Pi2-vel.
A belső "hálózatom" 100 megás - ASUS RT-N12D1 router a "központ" - nem tépi szét az istrángot, de nem is cél. 00:00 - 06:00 között tölt és jelenleg inkább annak örülök, ha minél lassabban.
Egyszerre max. 2 szálat engedek neki és azt is visszafogtam 150-200 KB-ra. Miért? Mert így úgy látja a forrás, hogy seed-ben vanHa napközben lóg fent, akkor mivel - Voda mobilnet - nem tud seed-elni, nem is érzékeli a tényt, hogy fent van, így nem csökken a seed-ben tartási időm.
-
vadkörte
addikt
válasz
Teagol #25721 üzenetére
Igen. Természetesen mount-olva van. Igaz nem Ext4, "csak" NTFS. A letöltés megy gond nélkül, a seed-elés nem megy, hiába jöttem rá, hogy tudok portot nyitni az eszközökön és az OMV-ben is be van állítva. Akkor sem nyílik meg a port. Még megpróbálom az alapértelmezett 51413-as porttal, ha azzal sem megy, akkor passz...
(#25722) Patice:
Várom a tapasztalataid. Én ezzel szemezek. Az erősítős verzióban is gondolkodtam, de a projectem folyamatos alakulgatása miatt letettem róla. (két hangforrás bemenetet nem tudok vele megvalósítani) -
vadkörte
addikt
válasz
toth_janika #25718 üzenetére
Ha Raspbian-ra kell én kipróbálnám a TeamViewer-t. Kicsit kezdetleges, de működik, a VNC-s szívásból elegem volt, nem kell több ősz hajszáll.
-
vadkörte
addikt
Igazad van. Így állítottam át és lényegesen egyszerűbb lett az életem. Az más kérdés, hogy a router funkcióinak 2/3-ától elbúcsúzhattam
De működik. Bár a Pi-t rögtön elvesztettem - mivel statikus IP-je volt - de ezt megoldottam. Találtam a neten leírást az LTE kockám port forwarding-jára. Aszerint beállítva 1x, kb 5 percre elindult a seed, de aztán leállt. Próbáltam inaktív tűzfallal is. Ákármit mókolok, csak áll, mint a ló**** a hidegvízben.
Kínomban, már tűzfalszabályt is kreáltam - a figyelt porton a forgalmat engedje be, vagy ne is foglalkozzon vele - az OMV-ben neki, de akkor sem csinál semmit. -
vadkörte
addikt
Igen, ezen a Voda modem/router-en is bekapcsolva hagytam a tűzfalat, meg az ASUS router-en is. Gondolom a kockáé felesleges. Viszont, ha kikapcsoltam, akkor sem lett nyitott a port.
Sőt, ha már lúd, legyen kövér alapon a DHCP-nek is mennie kell rajt, mivel, ha nem megy, nincs net a mögé kötött ASUS routeren sem. (zártam már ki magam a routerből a DHCP kikapcsolásával...
)
(#25700) kbhuinfo:
Esetleg a Pine64 starterkit, vagy UDOO x86 (igaz, ez még csak preorder, de a spec alapján durva cucc lsz, lesz kraft benne rendesen) Ha meglévő technológia kell, akkor NUC.(#25704) Crvsh3R:
Raspberry Pi PowerSwich. Nem olcsó, de nem csak sima bekapcsoló gomb, annál "kicsit" komolyabb. Hátrány, hogy nem mindig kapható, drága és nem out of the box...
A hűtés nem létkérdés, elenyésző a hőtermelés, ház meg tényleg ízlés kérdése.(#25706) toth_janika:
NOOBS-zal egész jó dual - vagy többes - boot-os rendszereket lehet összehozni. Én egy Raspbian/LibreELEC kombót tettem fel egy 16GB-os kártyára. Bár inkább a LE-t használom, a Raspbian csak a móka kedvéért van. Egy másik kártyán meg egy Openmediavault NAS oprendszer van. Amelyik kell, azt teszem bele.A kis sárga villám az elégtelen tápellátásra utal. Vagy kicsi a táp, vagy túl inteligens a Pi-hez.
-
vadkörte
addikt
A Transmission-nel szívok én is. Napok óta bírkóztunk és feladtam. Sem KODI, sem Raspbian felől nem tudtam vezérelni távolról. Töltött, de, külső IP-ről (telefon, PC, stb...) nem fértem hozzá. Feltoltam az egyik tartalék kártyámra egy OMV-t, így tökéletesen működik, de... Sajnos mindig van egy de. A port nyitás az Istennek sem akar összejönni.
ASUS RT-N12D1 router-em van a legfrissebb gyári fw-rel. A WAN/Port Továbbítás menüpontban kitöltöm a rovatokat:
Szolgáltatásnév: Transmission
Port taromány: 6881:6889 (ezt ajánlotta a BitTorrent-et választva)
IP cím: megadom a Pi statikus IP-jét
Helyi port: megadom az általam választott portszámot (6881)
Protokoll: TCP
Bállítom az OMV-ben a peer port-ot a 6881-re, de ha fejre állok és ketyegek, akkor sem jó. A porttesztben a státusza Closed.
Vodafone Homenet mobilnetem van, az LTE kockám a WAN portra csatlakozik. -
vadkörte
addikt
Ha a 7.0.3-as frissítést ajánlotta fel, arra nyugodtan frissíthetsz.
(#25632) maestro87:
Class10 és normális minőségű legyen. Nemrég vettem egy 8 GB-os Kodak - by EMTEC - kártyát, lehetett vagy 2.500 Ft.(#25604) cigam:
Kétféleképp próbálkoztam vele. Raspbian és KODI (külső tárolóból telepítettem a daemont) alól. A leírásod alapján telepítettem Raspbian alá és állítottam be. Akármit és akárhogy csináltam, az asztali gépen a Transmission GUI-val nem fértem hozzá. "Unauthorized ip adress..." és egy fél párbeszéd panelnyi hiba... Később telepítettem hozzá a GTK-t, is, hogy legalább a Raspbian alól tudjam kezelni. Ott elméletileg ment, de a routerben a peer-hez tartozó portot hiába irányítottam a PI IP-jére, lezárt portnak jelezte a portteszt továbbra is.Ma megpróbálom OMV-vel összelőni, emlékeim szerint amikor próbáltam ment. (pedig a címek nem változtak)
-
vadkörte
addikt
Nézd a Fájlkezelőnéll. Ki kell listáznia az egyes felcsatolt eszközöket.
Más.
Úgy néz ki a Pi töltögetni fog nagyon hamarosan. (nem fogom hallgatni az asztali gép zakatolását egész éjjel, pedig elég halk, de akkor is zavar)
A Pi USB-n kap egy 2,5"-es HDD-t - egyelőre a meglévő 160GB-ost, majd később kap egy 500GB-ost - a routerrel LAN-on kommunikál. A rendszer NOOBS-os, Raspbian és LibreELEC dual boot-tal.
Letöltésre milyen klienst ajánlotok Deluge, Transmission, esetleg valami más?
Szerintetek melyik legyen a letöltő operációs rendszer? Illetve azt hogy tudom beállítani, hogy a kliens csak bizonyos intervallumban dolgozzon, magyarán, hogy tudom ütemezni? (00:00 - 06:00 között) -
vadkörte
addikt
-
vadkörte
addikt
válasz
Flowtation #25425 üzenetére
"Milyen sebességbeli (másolás) és egyéb, pl. usb használat általi problémák lehetnek?"
A táp problémákat most hagyjuk egyelőre. Tegyük fel rádugsz a Pi-re valahogy 4 db 2,5"-ös HDD-t, meg a Pi-t felcsatolod a belső hálózatodba RJ45-tel.
Nos. A Pi-nél az RJ45 és az USB-k egy buszon osztoznak. Ha egyszerre akar kommunikálni a lemezek felé az USB portokon, meg két irányba az RJ45-ön - mert filmet stream-elnél róla meg töltene lefelé - hááát, finoman szólva nem lesz kapkodó idegbeteg.
Több HDD-s DIY NAS-t én inkább egy ultraalacsony fogyasztású integrált CPU-s mini ITX lapra alapoznék (fogok). De ez csak az én véleményem.(#25429) Flowtation:
Normális táppal egy lemezt még simán meghajt a Pi is. Tapasztalatból mondom. Megérkezett a 2,5A-es tápom így az aktív HUB nélkül is kezeli az USB-s 2,5"-ös lemezem, előtte, amíg egy 2A-es mobiltöltővel hajtottam, csak akítv HUB-val volt hajlandó. -
vadkörte
addikt
válasz
Sándor -P20- #25231 üzenetére
Ezzel azért boldogulni fog.
Lényeg, - szerintem - hogy a stream és a letöltés ne fusson egyszerre. Egy próbaképp RPi2-re telepített OMV-ről streameltem 3 eszközre filmet (1 PC + 2 telefon) Kodi-val lejátszva (sima SMB, nem NFS) és 20-75% közötti prociterheléssel dolgozott. Így szerintem az RPi3-mal sem lesz komoly gondod, ha nem viszed túlzásba.(#25232) MaCS_70:
Így van. Minimális linux ismerettel el lehet boldogulni. Az OMV elég felhasználóbarát. Nem olyan csicsa, mint egy Synology DSM de egy szervernek a kezelő felületét nézegetem a legkevesebbet. -
vadkörte
addikt
válasz
Sándor -P20- #25213 üzenetére
Az OMV-hez nem kell asztrofizikai diploma. "Csupán" némi logika, meg linux-os ismeretek.
Mire akarod használni a Pi-s NAS-t? Azért szuperszámítógépeket megszégyenítő teljesítményt ne várj tőle. -
vadkörte
addikt
válasz
Sirjames73 #25029 üzenetére
Tudom. Néztem.
De miért adjak annyit érte, mint amennyiért a Pi-m vettem, ha némi bontott mikrokapcsoló vezeték és kód segítségével megoldható. (egyelőre nem érint)
Amúgy az kétségtelen, hogy ez fényévekkel elegánsabb, kifinomultabb és funkciógazdagabb... -
vadkörte
addikt
válasz
SzaChe #25012 üzenetére
Nem Windisk, Win32 Disk Imager.
A program jellemzője, hogy töröl az adathordozóról mindent.
Ha dual boot-os rendszert szeretnél - Raspbian + OSMC - akkor a NOOBS kell neked. A teljes verziót töltsd le, a lite nem mindenkinél működött. Lényeg, hogy legyen neki net kapcsolat, így tud leszedni a Raspbian-on kívül egyéb rendszereket.
De ez egy médiára kihegyezett oprendszer, igaz teljes(ebb) debian (raspbian) van alatta, de kicsit heréltek rajt.(#25014) Zozzer888:
Használok bordákat a Pi2-n, de túlzott jelentősége nincs, hacsak nem húzod. Igaz "csak" alu, nem réz, de 2-4°C-kal hűvösebb bordával, mint nélküle. Így egy 2 órás x264-es mkv után 40-47 °C a maghőmérséklet.(#25018) Sirjames73:
Jópofa board, de kicsit sokallom. Valahol a net bugyraiban találtam home made megoldást ki/bekapcsoló gombra. A GPIO port-ra csatlakozó mikrokapcsoló, meg némi python script kell hozzá.(#25021) denko:
Tökmindegy, a végeredmény lényegében ugyanaz. A NOOBS akkor jó, ha több oprendszert akarsz használni.
A Rapoo-nak van jó billentyűzet + egér kombója (pl1 és pl2) és tapipados billentyűzete is. -
vadkörte
addikt
válasz
SzaChe #24953 üzenetére
Csatlakozok Celtis-hez.
Ha "csak" médialejátszás a cél, akkor próbáld ki az OSMC-t, vagy a LibreELEC-et. Utóbbi alatt egy kiherélt Raspbian fut, az előbbi alatti Raspian kevésbé van kipucolva. A lényeg, hogy mindkettő Kodi.
Az Exit gombos fekete képernyőből csak reseteléssel - feltéve, hogy építettél reset gombot a Pi-dre, vagy áramtalanítással tudsz kijutni. -
vadkörte
addikt
Srácok, köszönöm a sok segítséget.
(#24901) Celtis:
Ez volt az egyik első szög...Idáig azért nem merészkedek. Ehhez az én tudásom kevés. Ha kell fúrok, faragok, vágok, forrasztok. De a programozás...
Egyszerűbb kód(részletekkel) még csak csak, de ilyen szinten már nem merek.
(#24902) Csicsóka:
A kínai szélessávúakat csak példának linkeltem.(#24903) PHoNX:
Köszönöm. A Pimusicbox-szal ismerkedek. Érdekes. Ha FM vételre is rá lehetne venni, jó kiindulási alap lehetne, emellett, ha lenne nonweb GUI-ja, ideális lenne.(#24904) envagyok:
Szimpatikusnak tűnik. Tetszik, mert a GPIO sornak van átvezetése és ha kell, erre is lehet mét paneletek illeszteni (esetemben pl. LCD) Ha jól értelmeztem ez látja el a Pi-t is ménküvel, mert azt írják, hogy ha ez a Pi-n van, ne csatlakoztassuk a Pi-re 5V-os tápot. Ha megvalósul a tervem, akkor 90%, hogy ez lesz a befutó. Tápnak gondolom megfelel valami normálisabb univerzális.(#24907) Silent_Bob47:
Reggelente Kossuth rádió, napközben meg valami ami kicsivel komolyabb, mint Bundás Pumi. Ez a felhasználási terület, minden, csak nem audiofil. -
vadkörte
addikt
Sziasztok!
Megint megindult az a rohadt hangya... A történet úgy kezdődött, hogy a konyhai rádiónk 28 év működés után kezd az amplitúdó és frekvencia modulált hullámsávok örök vadászmezejére távozni.
Nos a feladat (terv):
Konyhai - tehát nem kell falrengető teljesítmény - rádió, illetve ha már konyha, akkor kövér lúd, médialejátszó (csak zene, analóg forrásból FM rádió, digitális forrásból NAS, pendrive)
Szerintetek egy RPi B+ (az első generációs, de már 512MB RAM-os) lehetne az alapja egy ilyen szerkezetnek? A saját kettesemet nem szeretném beáldozniAz egészet úgy képzelem, hogy a Pi az egység "központja", kapna egy USB-s TV tuner-t, hogy legyen FM rádió. (ez elvileg kompatibilis a Pi-vel) Tudom létezik netrádió is, de nem szeretném 24/7-ben járatni a mobilnetem. (csak az van) A hangot egy PIFI DAC adná, amennyiben szükséges, egy ilyen, vagy hasonló (ez pofásabb) esetleg valami ilyesmi erőlködő erősítené.
A Pi kapna egy 2,4-5" körüli TFT-t, hogy ne csak SSN-n keresztül lehessen vezérelni. Felületnek a LibreElec-re gondoltam. Az egész motyó 2 db szélessávú hangszóróval - pl - egy ízléses fadobozba kerülne, a hálózati kapcsolódást egy WiFi dongle biztosítaná.Mennyire lehet bonyolult egy ilyen rendszer kiépítése, illetve mennyi egyedi kódolást igényelhet, vagy elég mintakódok - pl. a TFT-hez, a DAC-hoz - illesztése?
-
vadkörte
addikt
válasz
schferenc77 #24884 üzenetére
Mivel nézted? A Win lemezkezelőjével? Mert az az ext4 partíciót nem látja.
Mivel "írtad" ki a kártyára? Próbáld meg a Win32DiskImager-rel - ha nem ezzel próbáltad volna - ha így sem jó, elképzelhető, hogy hibás a letöltött állomány. Löltsd le újra és Fanta matrica -> próbáld újra. -
vadkörte
addikt
válasz
kmisi99 #24862 üzenetére
Van akinél a CEC hibátlanul működik, van akinél - like me - kicsit nyögvenyelős. Nálam pl. az eszközt - RPi2+LE - addig nem tudom CEC-n vezérelni, amíg a satbox HDMI-jét ki nem húzom a TV-ből.
Alternatíva pl, ez. Igaz ehhez kell egy androidos telefon és hálózati kapcsolat. Lényeg, hogy a két eszköz ugyanazon a hálózaton legyen. A Pi-t LAN-on is csatlakoztathatod. Az ingyenes tudása is elég, de a fizetős is megéri.
-
vadkörte
addikt
A linkelt topik összefoglalóját olvasd el, ezt a repository-t telepítsd. Ezen belül én a Rádiók.eu-t javaslom. Több ezer rádióadó van benne - közöttük nagyon sok magyar is - többféleképp szűrheted a csatornákat.
-
vadkörte
addikt
válasz
kissbp #24733 üzenetére
Tegnap este OMV+Plex Server-rel próbálkoztam - egy másik topikban felmerült probléma miatt - nem sok esélyt adtam a Pi2-nek, de meglepő módon megbírkózott a feladattal. 2 eszköz - egy asztali PC LAN-on és egy telefon WiFi-n - játszott le a Pi2-re kötött 2,5" HDD-ről fHD tartalmakat. Az adatbázis felépítés kínkeserves volt, pedig "csak" 50-70GB-ot kellett indexelnie. (zene, film, klippek)
A CPU kihasználtság 25-75% között mocorgott, a RAM ~40%-on. Gyanítom, hogy a Pi nem transzkódolt, csak stream-elt, ha kódolnia is kellett volna, lehet "megolvad" a műanyag kuckója.Attól függetlenül, hogy működött a dolog, nem preferálom. A legnagyobb problémát a vékony(ka) teljesítmény mellett a tárhely csatlakoztatásban is látom. A Pi-n 4 USB2.0 csatlék van, ráadásul ezek osztozkodnak a LAN porttal. Ha rá is tudnék csatlakoztatni mondjuk 4x2TB 2,5"-os HDD-t, kell egy nagyobb doboz, amibe az egészet beleteszem. De ezeket már aktív HUB-ra kellene csatlakoztatni a fogyasztásuk miatt. Vagy beérem 1 HDD-vel így spórolok egy aktív HUB-ot, de a beépítő dobozt semmiképp sem úszom meg. A 2,5"-es HDD ház hátára sziszalagozott Pi, szerintem eléggé gány megoldás, mellesleg a seggükből kiáló USB kábelek roppant adatbiztonságot kölcsönöznek a műnek, még akkor is, ha be van hajítva az ágy alá, vagy a TV mögé...
Akkor már inkább összekukázok HA-s "limlomokat" és építek egy NAS-t. Ebben alaplaptól függően 2-6 SATA port is lehet, erre azért jóval több tárhely HDD - mellesleg olcsóbb 3,5"-os - köthető. Meg még a SATA2 sebessége is gyorsabb, mint az USB porté. Teljesítményben még a legkissebb integrált Atom CPU-t is köröket ver a Pi-re, igaz a fogyasztást és a zajszintet nem lehet összehasonlítani.
-
vadkörte
addikt
válasz
Phantomhive #24730 üzenetére
Egy fHD transzkódolással még csak-csak elbírna a Pi3, de addig a torrentet célszerű leállítani.
A párhuzamos futáshoz a kraft még a Pi3-ban is kevés.Ilyen célra én több értelmét látnám egy célhardvernek vásárolt transzkódolás képes NAS-nak és egy médialejátszónak (vagy médialejátszásra befogott Pi-nek)
Szerintem!
-
vadkörte
addikt
válasz
toth_janika #24723 üzenetére
-
vadkörte
addikt
válasz
MaCS_70 #24701 üzenetére
Nem kell, nem muszáj. Viszont futottam futottam már bele elb***t telepítésbe. Lehet, nem ennek a hiánya miatt, meg az a ~10 perc nem oszt nem szoroz, de akkor és ott "kicsit" morogtam... (azóta az egyik USB-s egerem nagyon kerül, lehet megsértődött, vagy fájt neki, hogy a sarokban kötött ki, nagyot koppanva a falon)
-
vadkörte
addikt
válasz
DonThomasino #24698 üzenetére
Pl. MiniTool Partition Wizad-dal töröld a kártyáról a partíciót, majd SD Formatter-rel wipe-old. (Format Option-ben Format type elég a QUICK is, a Format size... legyen ON) Ez után pl az általam is írt Win32DiskImager-rel írd ki a letöltött és kicsolagolt Noobs IMG-t.
A NOOBS Lite "másolós" volt, na az nem bootolt, akármit is csináltam, az offline lemezkép volt, azzal nem volt problémám. Ha kell más OS is mellé, mindenképp csatlakoztasd netre, mert a Raspbian-on kívül nem tartalmaz OS-t, azokat a netről rántja be. -
vadkörte
addikt
válasz
DonThomasino #24694 üzenetére
Esetleg. Én az offline-t javaslom, de annak is kell hálózati kapcsolat.
Nem nagy ördöngősség a használata. Letöltöd, kicsomagolod kiírod egy legalább 8-16GB-os mSD-re, pl., a Win32 Disk Imager-rel. Ha jól emlékszem ebben is benne van a W10 IoT. -
vadkörte
addikt
válasz
szasanyi #24667 üzenetére
"Van olyan egyszerű de jól használható oprendszer RPi2-re amely alatt az internetezés jól működik?"
Raspbian + Chromium. De! No flash, no HTML5, no tabs! Esetleg beépülőkkel lehet optimalizálni, de egy komolyabb, összetettebb weboldal kifekteti.
Ha le/feltöltés alatt torrentet értesz az megoldható, de abból sem többszáz egyszerre. Egy teljes értékű PC-t nem tudsz vele kiváltani. Erre egy integrált CPU-s x86-os alaplap való, nem kártyagép.A NOOBS-zal a dualboot megoldható, egy 16GB-os kártyán kényelmesen elfér a Raspbian és a LE egymás mellett. Iundításkor tudsz választani, hogy melyik fusson, ha nem választasz, az utoljára használt indul 10s után.
(#24678) DonThomasino:
Amennyiben van ARM-re portolt linux-os megfelelője... -
vadkörte
addikt
válasz
lockdown90 #24529 üzenetére
Ha a monitoron van DVI port, akkor HDMI-DVI kábel/átalakító kell. Ezzel digitális jel megy ki és nem is drága, 800-1500 Ft körül van. A HDMI-VGA drágább és az analóg konverzió okozhat meglepetéseket.
-
vadkörte
addikt
válasz
bwin.party #24501 üzenetére
Mit szeretnél vele elvégeztetni?
Ha letöltőgépnek szánod, az megoldható, hogy a Pi-n fut egy kliens ami egy USB-s HDD-re tölti a cuccot, amiről majd a letöltött médiumokat a belső hálózatból eléred. Számolj azzal, hogy a külső HDD-hez kelleni fog egy aktív USB HUB.
Be lehet állítani a Pi-t NAS-nak, de csodát nem szabad várni.
Van Pi-re OpenMediaValult (v2 és v3 is) ez egy Pi-re optimalizált Debian alapú NAS operációs rendszer. A 2.2.5-öt kipróbáltam, a felcsatolt külső HDD egy USB 2.0 házba szerelt 160GB-os NTFS file rendszeres Toshiba vinyó volt. (az OMV nem szereti túlzottan az NTFS-t, de most nem volt sok választása a franc akarta leganyézni róla a cuccaimat) A Pi LAN-on kapcsolódik egy ASUS RT-N12 D1 router-be.Telepítéssel - IMG kiírás - beépülők letöltése, alapszintű beállítással (lemezek, megosztások, elérések, felhasználók, jogosultságok, stb...) kb. 1 óra alatt volt egy mini NAS-om.
Nem vártam sokat, de egész korrekt teljesítményt nyújtott. Egy telefon SMB protokollon kapcsolódva WiFi-n keresztül streamelt Kodi-ba egy HD felbontású MP4-es klippet, az asztali gépem LAN-on kapcsolódva VLC-vel játszott le egy fHD felbontású MP4 kiterjsztésű filmet, közben a Transmission töltött le egy állományt. Így ~10-20% RAM és 1-65% CPU - átlag ~15-20% - kihasználtság mellett ment a RPi2.De mondom, csodát nem kell várni!!! Nagy mennyiségű torrent egy idejű kezelésére kétlem, hogy alkalmas a Pi. Ilyen célra jobb egy NAS, akár kész, akár épített.
Az szerintem megoldható lehet, hogy a Pi+HDD-vel töltesz le, majd egy meglévő NAS-ra amit nem engedsz net-re, a Pi ütemezetten feltölti a leszedett állományokat és a távoli mappa van megadva a seedeléshez. Így a második NAS-nak nem kell(ene) folyamatosan mennie. Bár két szervert üzemeltetni...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Milyen TV-t vegyek?
- Spórolós topik
- Steam Deck
- Gamepad
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- Építő/felújító topik
- Milyen okostelefont vegyek? OFF topik
- Számtech boltosok memoárjai, azaz amikor kiborulunk...
- További aktív témák...
- i5-13600KF, RX 9070, DDR5 32GB, 1 TB M.2, Fractal North TG és sok garancia
- Fujitsu Esprimo D738 Megbízható asztali számítógép irodai és otthoni felhasználásra
- Lenovo ThinkCentre M700 - i5-6400-3.3GHz, 8GB DDR3, SSD 250GB, HDD 200GB eladó!
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új i5-14400F +RTX 5070 +Új 16-32GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- GAMER PC : RYZEN 7 9700X /// 32 GB DDR5 /// RTX 5070 Ti 16GB /// 1TB NVME
- Samsung Galaxy A52s 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 15" 2018 i9 9850HK 32GB 500GB 560X 4GB garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Dell Latitude 5400 - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 5 Pro, Samsung Galaxy Watch 6 Classic
- Eredeti, új Lenovo 330W töltők - ADL330SDC3A
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest