Hirdetés
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- Lalikiraly: Asus Gaming V16 - RTX5050
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
penene
őstag
Ebből akarok Raid-0t. (most 1 van).
2 750 GBos 0.11es vinyót kötöttem raidbe, és lenyűgözött a sebesség.Csak hát mérlegelnem kéne a raid veszélyeit...
Meg hogy megéri-e emiatt...Otthoni használatra (semmi extra HD filmezés).
És nem mernék rajta tárolni semmit se az oprendszeren, meg a játékokon kívül.

-
penene
őstag
Úgy lehet csak beállítani a lapomon, hogy RAID módban, a SATA vezérlés:
RAID/IDe mód (ami SATA az RAID mód, ami IDE, az IDE mód).
Ugye mindhárom vinyó SATA-s.
Raid biosban ott van a három vinyó, abból 2őt raid kötetbe rendezem, a 3.-at meg nem, az non-raid disk marad. Lehet ez a gond a bootoláskor? Ha a raid kötetről bootolok, normálisan látja a 3. backup vinyót, nem kell semmit engedélyeznem a single vinyón...
Próbáltam világos lenni.

Azt még nem tudom elképzelni, milyen, ha 1 darab non-raid diskből akarok raid kötetet csinálni, de igazság szerint nem is vágyam, az maradjon csak single... Érdekes, hogy csak a bootolás nem megy róla, amúgy minden más simán.De ha lehet 1 driveot is, akkor megnézem. Furán hangzik. Raid 0-ba 1 driveot?
Csak azért, hogy menjen róla a boot.. -
penene
őstag
Szerintetek az normális, ha RAID módba teszem a lapot, 2 vinyó RAIDben, és én a harmadik backupról akarok bootolni, akkor nem engedi? (egyszerűen megáll bootolás előtt)..
Sőt, akkor is, ha raid módban vagyok, és csak a normál vinyó van bent, akkor sem engedett bootolni, mintha lehalt volna. -
penene
őstag
Igen, olvastam csomó tesztet, meg fórumot, mindenféléről mindent lehetett látni, valaki olyan teszteredményt mutatott, ami másik 30 ellen érvelt, stb..

Perpill mivel defaulton vagyok, akkor azt jelenti, hogy 4 kbyteos cluster size és 64 kbyte strip size párosítás. Lehet nem épp optimális.

Köszi, okosodom.
-
penene
őstag
Everestet használtam a méréshez, 128kbyte/64 kbyteos mintavétellel.
Kösz az infókat, olvasgatok.
Jah, a vicc... win7 alatt jóval rosszabb volt a teszteredmény, mint xp alatt -> mivel rendszervinyók, ezt annak tudtam be, hogy a win7 biztos zabálta... Pedig a lapozófájlt is tiltottam (4 giga mem miatt).

Egyébként szerinted ideális pl. az, hogy a cluster szám azonos legyen a stripe sizezal?
A tároló vinyón alig van 4-5 megánál kisebb fájlom pl... simán tehetném többre, nem vesztek sok területet.A rendszer/gémpartíción meg persze sok a kis fájl, ott meggondolandó, persze tárhelymennyiségtől függ (több van, mint ami kell)...
-
penene
őstag
Csak kipróbáltam, nem elsődleges prioritás a raiden belüli másolás, inkább a rendszerelérés (oprendszer, alkalmazások). Azt meg ugye eleve másik partícióra tervezem.
Egyébként a célom most 3 disk-es raid5, v. 4 diskes raid5.
Csak még azt nem tudom, hogy a 0.11-es szériájú vinyóból vegyek még 2őt, vagy 0.12-esekre váltsak... költséghatékonyság szempontjából 0.12-re átállással kevesebb diskem lesz raidben, mintha a 0.11-es parkot bővítem.
Nem tudom még, megéri-e ennyire váltani, talán jobban járok +1 vinyóval a raidparkba, mint 0.12-esből 2 diskkel. -
penene
őstag
XP és win7 default formázás cluster mérete mennyi, nem tudod?

Gigabyte ep35-ds4 lapom van, pár hete vettem, annak az intel matrix storage managere megy.
Amúgy 128 kbyte a max stripe size, amit a lap kezel.Lehet valami nincs akkor tökéletesen beállítva, mert azért ennél többet kéne vinnie... Az elméleti 2x-es sebességnél messze el van maradva (pl. 110MB az olvasása egynek, és 160 a raid 0). Írás tesztet nem is csináltam, csak ez a tényleges copy.
De nem hinném, hogy ez csak a 64-128 kbyteos strip size-on múlna, vagy a clusteren.

-
penene
őstag
Helló. A másolásról érdekes tapasztalatom van:
1ik vinyóról a másikra nem raidben kb. 70 mb/sec
raid0-ba kötve raiden belül 40 mb/sec volt a másolás.raiden kívüli vinyóról meg 60 mb/sec volt (ott a 3. vinyó olvasási sebessége fogta meg).
Jobbat vártam raiden belül.
64 kbyte-os stripe size-zal nagy videó fájlok másolásánál tapasztaltam, nem volt töredezettség (+ 90% szabad hely kb.) -
penene
őstag
Sziasztok,
Raid0 , ill. raid5:
Oprendszernek mekkora strip size-t javasoltok? (oprendszer partíció, meg a használatos programok - esetleg gamek, mert hasonló jellemző)
ill. egyéb, zenék, videók partícióra, ahol nagyobb líneáris másolások, olvasások?
Most mindkettőre 64 kbyte-osat alkalmazok, default cluster méretre, ahogy olvastam ez olyan optimális...
Új hozzászólás Aktív témák
- ÚJ! BONTATLAN! SEAGATE 1TB külső,ADATA Slim Külső 1TB HDD
- SAMSUNG PM9E1 "9100 PRO" 2 TB M.2 NVME PCI-E 5.0 x4 - Új - 14.000-12.500 MBs - Eladó!
- Samsung 990 PRO 4TB (MZ-V9P4T0BW) PCIe 4.0 NVMe M.2 - Garancia: 2028.12.03 -ig
- 100/100% 500GB SSHD, 500GB HDD - több db - 2,5"
- 100/100! - 0 Perc! WD BLACK SN850P 2 TB! Playstation 5
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Zalman Z1 PLUS GIGABYTE 750W
- Dell Latitude 7480 14" FHD IPS, i5 7300U, 8GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- HIBÁTLAN iPhone 13 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4243, 100% Akksi
- Apple iPhone 15 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 16 Pro Max Natural Titanium Titán dizájn, Pro kamera,100% akku,2026. 02. 11
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Csak azért, hogy menjen róla a boot..