- petipetya: Nagy chili topic. :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- urandom0: Új kedvenc asztali környezetem, az LXQt
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- pusszycat: JEYI - okos, színes, interaktív, ssd külső ház.
- aquark: Jó platformer játékokat keresek!
- MasterDeeJay: Gigabyte GA-B350M-D2 - AM4 lap 2016-ból amikor még nem volt Ryzen!
- oriic: A TOP 10 legtöbb hozzászólással rendelkező PH! felhasználó
Új hozzászólás Aktív témák
-
VIC20
őstag
-
Nordbright
csendes tag
válasz
BorgBoss #8936 üzenetére
Sürgős RAID működési elv magyarázatra lenne szükségem az alábbi "problámával" kapcsolatban.
Bár nem tudom mennyire alaplapfüggő...ASRock lap lett cserélve GA-F2A88XM-D3H -re. Jelenleg ezekkel a meghajtókkal:
HDD1 - 500GB - rendszer, egyéb
HDD2 - 1TB WD Green - adatokkal teli
HDD3 - 1TB WD Green - még üresA 2-es és 3-as meghajtót tenném RAID1 tömbbe adattárolónak. Az a baj, hogy az egyiken már rajta van az adat amit a másikra is "klónozni" kellene.
- Ha új tömböt hozok létre RAID BIOS-ból 2-es és 3-as meghajtókkal, akkor a 2-esen tárolt adatoknak kakukk?
- vagy W7 telepítése után esetleg RaidXperttel valahogy Rebuld-elni lehetne az adatokat, hogy a HDD3-on is ugyanaz a tartalom legyen (ami azért érdekes, mert a tömbböt akkor hogy kellene összerakni előtte)?
- vagy megoldhatatlan a helyzet? -
ocso
tag
válasz
BorgBoss #8827 üzenetére
Köszi, és milyen chipset-es az alaplapod? X58?
Nekem Z77-ben kellene működésre bírnom.
Arra gondoltam, hogy lementem a jelenlegi RAID configot, mondjuk MSM-ben, vagy a megfelelő DOS programmal. Majd az LSI 9240-8i firmware-et felteszem a mostani 9211-8i helyett és megnézem, hogy működik-e vele rendesen, ha nem akkor vissza a 9211-8i és a mentett RAID infók.
Mivel nem akarom újrainicializálni a két tömböt - 2 nap biztos lenne. Persze ezt még nem tudom, hogy miként lehetne kivitelezni.Ezzel a kártyával amúgy mindehol azt olvasom, hogy RAID5 -öt használni nem tanácsos, ha nincs akksi csatlakoztatva a kártyához, mivel ilyenkor nem használja a writecahce-t és iszonyat lassú lesz minden írási művelet.
-
bencsikgab
tag
válasz
BorgBoss #8802 üzenetére
Szia!
Köszönöm válaszod. A gond az,hogy a vezérlőn többféle hdd lenne (méretben mások), így nem nagyon tudok válogatni. Korábban egy HP Smart array p400-asom volt,ami eldurrantott 5db disket (3 seagate,2wd black).
Ezután cseréltem egy DELL SAS 6/iR típusúra,de az meg kevésnek tűnik a feladatra. Truecryptelt diskek mennek a gépben, és amikor 2 disk egymástól függetlenül ír/olvas a sebesség 10MB/s alá esik az összes disken. A Supermicro AOC-SASLP-MV8 ajánlották többen,2db elboldogulna szerinted 16 cryptelt diskkel? -
laca500
aktív tag
válasz
BorgBoss #8805 üzenetére
Kb. én is így gondolom, legalább is ha jól értelmeztem amit írtál.
Szóval a FreeNas (vagy valamilyen más Nas op rendszer) egy USB pendrive-n lenne és onnan indulna. Így akkor kezelné a tömböket? Bár írtad, hogy nem ismered a FreeNas-t. Ez tud szoftverese raid tömböket létrehozni. -
laca500
aktív tag
válasz
BorgBoss #8801 üzenetére
Bocsi, még egy kérdés. (lehet majd több is lesz
)
Ha pl. egy ilyen alaplapot vagy valami hasonlót veszek, és ha ez a bios-ban a sata csatira nem támogatja a raid-et, de mondjuk FreeNas-t használok op reendszernek, meglehet csinálni szoftveresen a raid 5-öt? -
ocso
tag
válasz
BorgBoss #8783 üzenetére
Köszi, itt végignyálaztam a cikkeket/teszteket: link
Szóval RAID5 abszolút nem javasolt ezzel a kártyával, de a többi támogatott RAID-ben nagyon jó erdeményeket mutat, legfőképpen adattárolásra kellene, max később RAID0 virtuális gépek miatt.Kompatibilis HDD listát még nem láttam, talán itt lesz: link
(Samsung 2TB és WD 2TB/3TB RED diszkek mennének vele) -
Zola007
veterán
válasz
BorgBoss #8777 üzenetére
ez elég biztonságos?
tehát nem fog széthullani a kötet?azt írják az összefoglalóban, hogy "mi több, Windows alatt körültekintést igényel egy újratelepítés is, mert ekkor is elszállhat a tükrözés."
sebesség nem számít, mert csak adatot tárolok rajta, de minél egyszerűbben kívánom megoldani, lévén nincs benne tapasztalatom
szimpatikus lenne ez a windows mirror -
*Ropi*
félisten
válasz
BorgBoss #8764 üzenetére
Jogos.
Akkor csak azt nem értem, hogy a kártya BIOS-a egyértelműen nem kínál fel olyan lehetőséget, amit nem tud. Tehát ha nem tud RAID5-öt, akkor nincs is opció a menüjében annak létrehozására.
Tehát a "létrehoztam elvileg" valójában mit is hozott létre?
Utoljára ~4 éve láttam SIL3112 BIOS-t: már nem emlékszem mi volt benne...
-
*Ropi*
félisten
válasz
BorgBoss #8762 üzenetére
Nem kell támogatnia, mert Win 7 alatt létre tud hozni szoftveres RAID 5 tömböt.
Más kérdés, hogy a Silicon Image 3xxx vezérlők a véletlenszerűen, de legalább sűrűn felbukkanó, CRC hibás fájlokról híresek: nagyon nem ajánlott kategória. Semmilyen fontos adatot nem szabad tárolni rajta, és a biztonsági másolat is soha ne a tömbről készüljön, hanem mindig a forrásról!
-
pepe33
tag
válasz
BorgBoss #8759 üzenetére
Ilyen kártya, mivel nincs itt ,a pontos gyártóját nem tudom de teljesen így néz ki. Gondolom referencia design alapján gyártják mindet. Amúgy az alaplapomon is van egy ilyen vezérlő de se arra kötve se a külön kártyára kötve nem sikerült összehoznom a RAID5-t.
Kártya [link]
-
-
pc_seft
tag
válasz
BorgBoss #8749 üzenetére
Windows XP SP3 mert ez az egy rendszer látta nálam a vga-t normálisan.
Raid vezérlő illesztő programját hiába töltöttem le,nem változott semmi.Akkor is felkiáltó jel található mellette!De az sincs kizárva hogy valamiféle beállítás nem megfelelő a BIOS-ban,ezekhez a szerverekhez nem igazán értek.
Amire fejből" emlékszem azt tudtam állítani hogy az scsi A+B vagy csak A...
-
Sunzi
aktív tag
válasz
BorgBoss #5436 üzenetére
Ha tényleg a sebesség a fontos, akkor Raid 10, nincs miről beszélni.
Ha a sebesség is a fontos, de a az adatterület is, és a műveletek túlnyomó része olvasás, akkor szóba jöhet a raid50 (3x8 vagy 4x6). A MySQL DB IO blokkméretéhez igazítva a stripe méretet alapvetően full stripe write kikényszeríthető, és akkor kevésbé lassú az írás.
5,6, 60 felejtős...De az indexekre, és a queryk optimalizációjára erősen figyeljetek oda, mert a legjobb diszk alrendszert is haza lehet vágni pár trágya lekérdezéssel...
A nyers seq adatátvitelt pedig ne is mérd, a vezérlő lesz úgyis a szűk keresztmetszet. 4-8-16 k random műveletekkel tesztelj, iometerrel pl.
(ez a supermicro chassis nekem is az egyik kedvencem, de nem láttam még élőben... hol lehet megnézni?
sc846 vagy 848?)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- OLED TV topic
- Vezetékes FEJhallgatók
- Google Pixel 10 és 10 Pro összehasonlító gyorsteszt
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Sorozatok
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- petipetya: Nagy chili topic. :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- urandom0: Új kedvenc asztali környezetem, az LXQt
- Teljes verziós, ingyenes mobil játékok és alkalmazások
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- 15,6" Dell Latitude laptopok: E6540, E5550, E5570, 5580, 5590, 5500, 5501, 5510/ SZÁMLA + GARANCIA
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro 5G 256GB 1 év Garanciával
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 256GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2247
- RÉSZLETRE .OPCIONÁLIS. Lenovo ThinkPad X13 Gen 5 Ultra 5 135U , 16GB , 512GB , Win11 SZÁMLA GARANCIA
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest