- Dany007: Kiakasztó frissítések
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ldave: New Game Blitz - 2025
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Fűtés és hűtés klímával, napelem segítségével
- [K2]: A vagyonvédelmi rendszerszerelővé válás rögös útja
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
Új hozzászólás Aktív témák
-
laca500
aktív tag
válasz
laca500 #8920 üzenetére
Na egy kicsit elszámoltam magam.
Mindenféleképp bukok elég sok MB-ot, bármelyik megoldást is választanám, különböző méretű lemezeknél.
Ugye nekem jelenleg van 1db. 1tb+1,5tb+2tb-os lemezem. Raid5-nél használható lenne ebből 2tb-t + 1tb-t a helyreállításra. 1,5tb-t megy a levesbe.
A másiknál ugyan ez a helyzet, csak raid1-et használunk. És ugyan úgy csak 2tb-t a használható tárhely. Talán annyi a haszna ennek a változatnak, hogy ez gyorsabb és bővíthető. Bár nem vagyok benne biztos, hogy ha adok hozzá plusz lemezeket és bővítem a storage pool-t, akkor azzal bővíthető-e a már létrehozott virtuális lemez is a poolon belül. Lehet venni kellene 1 1tb-osat és 1+1+1,5-el ugyan úgy 2tb-t lenne a hasznos1 meg a helyreállításra és csak 500mb-ot buknék.
ÁÁÁ. Nem tudom. Lehet hagyom az egész raid-es dolgot. Eddig is megvoltam nélküle szerintem ezután is meglennék. Bár jó lenne biztonságban tudni a dolgaimat, igaz nem nagyon vannak olyanok amik nélkül megállna az élet a számomra. Talán a képeim. -
laca500
aktív tag
Hát ez így nagyon jól hangzik. Elméletileg ezt kerestem.
És akkor ez ráadásul még bővíthető is plusz lemezekkel!?
Még annyi, hogy ugye nem csak a 2-es, hanem az 1 vagy a 1,5-es is kieshet? Ez ugye mindegy? Csak pótolom, újra építem és örülök.(#8918) HUfantom
"Hát most nem nagyon értem mire gondolsz..."Az járt a fejemben, hogy a különböző méretű lemezeimen hogyan tudom megvédeni az adatokat. A raid5 látszott a legjobbnak, csak itt 3-4 lemeznél sok az elvesztett kapacitás, mert a legkisebb a mérvadó. Ez így tehát elvetve. És amikor megtaláltam a belinkelt oldalt kezdtem el örülni, hogy nem kell elrohanni és venni egyforma lemezeket, csak nem volt teljesen egyértelmű. Ezért jöttem és inkább kérdeztem.
-
laca500
aktív tag
válasz
HUfantom #8914 üzenetére
Bocsi, lejárt a szerk. idő.
Win 7 alatt nagyjából értem, hogy így működik. Épp ezért keltette fel a figyelmemet a win 8-ban lévő "újdonság", hogy talán itt már jobban megoldották a fizikai lemezkiesést.
Összefűzni a lemezeket egy storage poolba, ezen egy vitual disk és kész. Ha nagy ritkán 1 hdd behal (mert az igazat megvallva nem olyan sűrűn adják meg magukat) és bukta a rajtalévő adat nem annyira gáz mintha az egész összefűzöttön lévő elszállna. -
laca500
aktív tag
Köszi szépen a válaszokat.
Írod, hogy elvisel 1 lemez kiesést mirror esetén. Ez akkor is igaz, ha nem egyformák a fizikai diskek?
Gondolok itt arra, hogy pl. 2TB, 1TB, 1,5TB hdd-ből csinálok egy összefűzött storage pool tárolókonténert, és ezen 2 virtuál disk-et. Itt ha mondjuk kiesik a 2TB-os, akkor csak beteszek egy új 2TB-ost és megy minden tovább adatvesztés nélkül.
Viszont ha csak simán egy Simple virtuális disk-et csinálok, akkor mi történik? Csak a 2TB-ra került adatok szállnak el vagy az egész összefűzött tárolókonténerről? -
laca500
aktív tag
Sziasztok!
Erről mi a véleményetek? [link] Mennyire használható?
Azt sikerült megértenem belőle, hogy összefűzhetők a különböző méretű lemezek meg, hogy különböző raid-et lehet könnyedén csinálni, és bővíthető plusz lemezekkel is. De azt valahogy nem sikerül kisilabizálnom, hogy mi van akkor ha elromlik az egyik lemez. Minden adat bukta, vagy csak az adott lemezen lévők szállnak el? Ha mondjuk 1 mappa alá becsatolok több lemezt, akkor egy esetleges meghibásodás alkalmával mi történik? -
laca500
aktív tag
válasz
HUfantom #8815 üzenetére
Fúúú. Nagyon hálás vagyok a felvilágosításért.
Akkor még olvasgatnom kell egy kicsit."Szürke bekezdés"
Ez alatti részt azt hiszem nem sikerült teljesen értelmeznem.
Ezzel a felsorolással azt akarod sugalni, hogy szerinted melyiket érdemes használni? Nagyon kiemelted a PLEX nevűt, talán azt ajánlod? -
laca500
aktív tag
válasz
HUfantom #8812 üzenetére
Köszönöm, nagyon jól tetted, hogy beleszóltál.
Az azért kimaradt a beszélgetésből, hogy ha muszáj, akkor vennék 4db. 2TB-os HDD-t. Bár nem szívesen, és csak akkor ha a meglévőkkel semmi esetre sem menne a dolog. Ráadásul nem ragaszkodom a RAID 5-höz, csak ez tűnt/tűnik a legjobb megoldásnak az adatok biztonságban tudásához. A mentségemre, hogy még csak most ismerkedem ezzel az egésszel. Próbálok egy itthoni kisebb szervert (NAS) összedobni, amit itthon 2-3 gépről és esetleg a szemben lakó sógoromék is 1 géppel eltudnának érni.
Már csak azt nem tudom, hogy mi a különbség a RAID1 és a backup mentés között. Mind kettő ugyan annyi helyet foglal és mindkettő egy tulajdonképpeni másolat. Mindkettővel ugyan az az eredmény. Vagy tévedek?
Amit ajánlottál nagyon érdekes és nagyon jól hangzik. Próbáltam figyelmesen többször is átolvasni, de vannak a számomra fekete lyukak amiket nem értettem.
A két 1TB Raid1-et értem.
A két 100GB-ost is nagyjából. De mi lesz a 1.5 és a 2TB-os lemezen lévő adatokkal? Ezek elvesznek vagy megoldható, hogy megmaradjanak? Szóval, akkor előbb le kellene menteni valahová!Vagy ha sikerül lecsípni mindkettőből 100-100GB-ot rendszer partíciónak van esély, hogy megmaradnak?
Bár igazad van, hogy minden pótolható, és a netem is meg van hozzá (digi 80/25), de ez azért csak elmélet.Egyébként milyen rendszert ajánlanál hozzá? A lehető leg egyszerűbben kezelhető kellene. Én a FreeNas vagy a openmediavault-ra gondoltam.
-
laca500
aktív tag
válasz
BorgBoss #8805 üzenetére
Kb. én is így gondolom, legalább is ha jól értelmeztem amit írtál.
Szóval a FreeNas (vagy valamilyen más Nas op rendszer) egy USB pendrive-n lenne és onnan indulna. Így akkor kezelné a tömböket? Bár írtad, hogy nem ismered a FreeNas-t. Ez tud szoftverese raid tömböket létrehozni. -
laca500
aktív tag
válasz
BorgBoss #8801 üzenetére
Bocsi, még egy kérdés. (lehet majd több is lesz
)
Ha pl. egy ilyen alaplapot vagy valami hasonlót veszek, és ha ez a bios-ban a sata csatira nem támogatja a raid-et, de mondjuk FreeNas-t használok op reendszernek, meglehet csinálni szoftveresen a raid 5-öt? -
laca500
aktív tag
Sziasztok!
Eddig nem foglalkoztam semmilyen formában a raid-el. Épp ezért egy kicsit láma kérdéseim lennének! Átolvastam az első hozzászólást, hogy mégis miként ugorjak neki. Elsősorban a raid5 érdekelne. Jelenleg van 4db. wincsim. 2db 1TB-os, 1db. 1,5TB-os és 1db. 2TB-os. Ha jól értelmeztem, akkor ezeket nem lehet vagy csak nem ajánlatos raid5-be tenni!? Ráadásul a 1,5-es és 2-es full-ra vannak adatokkal. Ilyen esetben egyébként elveszik róluk minden adat? Van esetleg valami megoldás a teli lemezek raid5-be kötésére adat vesztés nélkül?
Új hozzászólás Aktív témák
- Telefon felvásárlás!! Huawei P20 Lite/Huawei P20/Huawei P30 Lite/Huawei P30/Huawei P30 Pro
- ÚJ Microsoft Surface Laptop 7 13.8" 2K - 120Hz Érintő - Snapdragon X Elite - 16GB - 512GB-2 év gari
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 6, Samsung Galaxy Watch 7, Samsung Galaxy Watch Ultra
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max