- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sellerbuyer: Milyen laptopot vegyek? Segítek: semmilyet!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- Argos: Az vagy, amit megeszel
- ricsi99: 6. Genes alaplap tündöklése.. kontra MS/Zintel korlátozásai.(Mehetnek a levesbe)
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 1 – rizseshús másképp
- hcl: HP 255 G8 (250 G8) LCD csere
-
LOGOUT
Új hozzászólás Aktív témák
-
Silεncε
őstag
válasz
PiXeL90 #13453 üzenetére
Egyikkel se nagyon lősz mellé. Szintaxisban mindkettő hasonló távolságban van a PHP-től, mindkettő OOP (feltételezem PHP5+-t csináltál eddig), szóval ezt a tudásodat viheted tovább oda is. A sokmindent meg lehet benne csinálni részt kicsit pontosíthatnád, pontosan mire gondolsz. Mindkettő keresett nyelv, van belőlük munka bőven. Személy szerint én a Java-t mondanám, az egy lehelettel könnyebb szerintem. Ha mégis C#-ot választanál, mindenképpen a Core-t nézd, a Frameworknek nincs jövője
Abban viszont igaza van dabadab-nak, hogy a C# modernebb, kevesebb "örökséget" hord magán, mivel fiatalabb nyelv
-
Silεncε
őstag
Na most nekem lenne kérdésem. Szerintetek mennyire éri meg olyan programnyelvekkel foglalkozni, amik még nem terjedtek el? Konkrétan a Rust, amit most kinéztem magamnak. Eléggé újdonság még, gyakorlatilag alig van hely, ahol használják (azért akad, pl Mozilla, ugye a FF ebben lett írva), de itthon szerintem erre nincs kereslet. C++ irányba akartam elmenni, innen találtam rá, láttam hogy csomó mindenben jobb. Csak nem szeretném ha kukázni kéne az időmet egy divatnyelv miatt
-
Silεncε
őstag
válasz
bandi0000 #13428 üzenetére
Azért lehet vidéken is találni munkát. Én Szegeden vagyok egyetemen, most húzom a 3. évem gyakornokként (duális képzés), de a legtöbb ismerősőm is dolgozik/kezd nemsokára dolgozni. Ha mész MSc-re, mindenképpen keress mellette valami gyakornoki helyet (akár a duálist is megpróbálhatod, ha van az egyetemeden), 0 tapasztalattal sajnos tényleg nehezen fognak felvenni bárhova is főállásra.
Ez az MSc is jó kérdés, én is most gondolkozok, mi legyen vele, elvileg nyáron végzek, utána kezdeném rögtön, de nem tudom, megéri-e még a 2 év... Főleg, hogy munkahely meg lenne, már vagy a harmadik helyről keresnek meg, pedig még diplomám sincs... Vagy akár maradhatnék a mostani helyemen is. Annyi előnye lenne, hogy addig el tudnám dönteni, merre is akarok tulajdonképpen menni...
Egyébként ha nagyon nem találsz semmit, meg lehet próbálni a freelancerkedést is, csinálja több kollégám is, mondjuk ők csak mellékállásban, de az is jobb mint a semmi. Legalább tudsz felmutatni valami portfóliót.
-
Silεncε
őstag
válasz
K1nG HuNp #13396 üzenetére
Bármilyen grafika, hálózati szoftverek (ezeket általában C++-ban írják), bármilyen alacsonyabb szintű fejlesztés (oprendszer, olyan alkalmazások, amiknél fontos az utolsó csepp teljesítményt is kisajtolni a gépből), beágyazott fejlesztés, etc...
Azért van élet a web+mobil kombón kívül is. Az igaz, hogy jóval kevesebb ilyen fejlesztőre van szükség, de attól még kell (COBOL fejlesztőket is keresnek még, pedig az is már mikor nyelv
)
-
Silεncε
őstag
Én most 3 évre "beleragadtam" (duális képzés) a webes fejlesztésbe, kipróbáltam magam backend-frontend oldalon, de már várom, hogy vége legyen. Nem az én világom. Arra viszont jó volt, hogy szereztem egy csomó kapcsolatot + egy csomó más olyan tapasztalatot, amit majd máshol tudok alkalmazni. De az biztos, hogy nem csinálnám éveken keresztül.
-
Silεncε
őstag
válasz
nihill #13369 üzenetére
TestFlight internal test ehhez tökéletes. Én is használtam már belsős app készítéséhez. Aztán csak be kell hívnod az adott eszközöket és tudod rajta használni az appot (viszont limitált nagyon az eszközök száma (ilyen 30 eszköz körüli számot találtam most, de lehet kevesebb).
-
Silεncε
őstag
válasz
instantwater #13349 üzenetére
VM-nek VM, de nem úgy mint egy Vbox, annál sokkal erőforrástakarékosabb/gyorsabb. Nekem most például pont jól jön, Linuxos programot kell hasznalnom éppen a laptopomon, de a main OS-em Win10 (azon csinálok mindent). Így elég volt csak a WSL-t felrakni + egy Ubi userlandet és van egy full Linuxom, majdnem natív sebességgel (viszont konzol-only, elvileg lehet rá hackelni X-et, de nekem nem kell)
-
Silεncε
őstag
válasz
instantwater #13345 üzenetére
WSL2-ben már igen
-
Silεncε
őstag
válasz
instantwater #13342 üzenetére
Linux ügyben inkább csöndben maradok, most éppen egy Win10-ről írok, amin meg van nyitva egy WSL
Nálunk egyébként három lépcső van: C -> Java -> C++. Ez az első három félévben lemegy (ideális esetben, bár az első-harmadikon sokat meghúznak).
emvy: +1
-
Silεncε
őstag
válasz
Balcsix #13337 üzenetére
Egyetemi szinten tökmindegy, mindkettőnek sokkal több a tudása, mint ami neked valamikor is fog kelleni a suliban. Nálunk majdhogynem tiltva is volt minden IDE, Debian+gedit+gcc volt engedve C-hez.
gygabor88: ahogy mondod. Bár ez sem feltétlenül életbiztosítás. Előfordult nálunk olyan, hogy C++-hoz néhányan Win+VS-t akartak használni (ez megengedett volt már, sőt ajánlott), a ZH-n pedig összef&sta magát a Win minden gépen. Nem volt vicces, ahogy az emberek próbálták Linuxon összekalapálni a ZH-jukat
-
Silεncε
őstag
válasz
instantwater #13329 üzenetére
Attól függ mit használsz. Ha VS, akkor nem (de egyébként VS van macOS-re is). Ha VSCode, akkor igen (ez meg van mindenre). .NET Core + VSCode-al játszogattam Linuxon, teljesen jól működik.
-
Silεncε
őstag
válasz
instantwater #13327 üzenetére
Az ASP.NET Core cross-platform.
-
Silεncε
őstag
válasz
Csaby25 #13261 üzenetére
A PHP-n kívül szerintem egyikkel se lősz nagyon mellé (mondjuk a mobilos láz, ahogy itt fölöttem is fejtegetik, lecsengőben van). Annyi, hogyha később szeretnél mégis mobil fele elmenni, a .NET után a C#-al ott a Xamarin (bár ahogy én hallottam, sokan utálják, nehéz vele dolgozni), de ahogy itt is írják a többiek, Java-val is tudsz nyomulni, főleg enterspájz területen.
-
Silεncε
őstag
válasz
bandi0000 #13208 üzenetére
Akár megoldás lehet, hogy a HTML-parse-ra csinálsz egy saját szervert, ami X időnként lekéri, és az appod ettől a szervertől kéri el a már felparsolt adatot (mondjuk JSON-ra átalakítva). Kérdés, hogy mennyire fognak ennek örülni meg hogy mennyire ütközik ez a szabályzatukkal
-
Silεncε
őstag
válasz
bozsozso #13137 üzenetére
Táblák (disclamer: nem vagyok profi DB-tervező, szóval nem feltétlenül hibátlan):
Termékek táblában mezőnévbe kellene:
Termék kód
Termék név
Termék ár
Anyag kód1
Anyag kód2
sorban folytatva ami megjelenik az anyagok táblábanKód-név-ár: ezek jók, ha ennyit akarsz csak tárolni.
Anyag kód..: na innentől jönnek a bajok. Egy SQL-sémában az oszlopok meg van előre határozva, szóval olyanokat nem tudsz csinálni, hogy egy rekordnak ugyanabban a táblában más oszlopai vannak mint egy másiknak (NoSQL-t meg a többit ne keverjük most ide…). Ennek megoldása lenne, ha például minden anyag kódot felvennél oszlopnak, és amelyik termékben nincs x anyag, annak oszlopa null. Ilyet viszont nem csinálunk (a tábla nagy része NULL-okkal lenne tele + mivel anyagot is szeretnél később hozzáadni, ezért minden egyes anyag hozzáadása után módosítani kéne a termék táblát, új oszlopot hozzáadva, ami megoldható ugyan, de na...). Másik megoldás, hogy csinálsz egy többértékű attribútumot, aminek értékei felsorolva az anyag kódok. Ha nem akarsz SQL-el az anyagkódok között matatni, megoldás lehet, de előfordulhat, hogy túl sok anyagkód kerül egy fieldbe, nem fér bele. Többértékű attribútumokat nem szeretjük, normalizálás első lépése, hogy ezeket kukázzuk.
Szerintem a legjobb megoldás, ha csinálsz egy külön táblát, ahol a termék-anyag kapcsolatokat kezeled, pl:Termék kód
Anyag kódAnyagok táblában mezőnévbe:
Anyag kód
Anyag név
Anyag árEz jó.
Rendelt tábla mezőnév:
dátum
Termék kód1
Termék kód2
stb.
ezt is automatikusan kellene vennie a termékek táblábólEzt hasonlóan csinálnám, mint a legelsőt, illetve a dátumtól függ, de én tennék ide egy ID-t, bár ha mondjuk TIMESTAMP a dátum, akkor az már eléggé egyedi kulcsnak.
Szállított tábla mezőnév:
Egység
dátum
szállítólevél száma
Termék kód1
Termék kód2
stb.
ezt is automatikusan kellene vennie a termékek táblábólEz pedig ua mint az előző
-
Silεncε
őstag
válasz
bozsozso #13128 üzenetére
Alapvetően amit én mondtam, az egy webes irány. Futtatás: lesz egy webszervered, ami fogja neked szolgáltatni a weboldal fájljait (html, css, js, stb..). A PHP ott jön képbe, hogy te szeretnél pl adatot bevinni, adatokból oldalakat generálni, hasonlók. Ehhez kell a PHP. Az említett XAMPP több dolgot tartalmaz: van benne egy mysql db, egy Apache webszerver, hozzá PHP (meg ezenkívül még több dolog, de az nekünk most nem fontos). Amikor beírod a böngésző címsorába az oldal címét, a webszerver kiadja neked az adott oldalt és mivel az tartalmazni fog PHP scripteket, azok lefutnak. Te a php kódot nem fogod látni, csak a végleges HTML oldalt kapod meg, a PHP szerver oldalon fut. Azt, hogy lehet-e belőle .exe-t csinálni nem tudom (de tuti van valami ilyen elborult projekt), de nem is kell szerintem, pont ez a lényege.
A közös db-t azért írtam, mert gondoltam, hogy több helyről is el akarjátok érni, de mivel csak egy gépről, ez így tárgytalan.
Ha leszeded a XAMPP-ot, abban benne van minden, azzal már tudsz dolgozni.
cattus: azok is jók lehetnek, kérdés, hogy egy JavaFX mennyire jó kezdés olyannak, aki még nem látott (ez csak feltételezés, sry, ha tévedek) Java-t
-
Silεncε
őstag
válasz
bozsozso #13125 üzenetére
A mysql jó lehet. Én a Pascalt nem biztos, hogy erőltetném, inkább ahogy martonx is mondja, valami webes irányba nézelődnék. Szerintem PHP-ban viszonylag egyszerűen össze lehetne rakni, feldobsz egy XAMPP-ot, az hozza magával a mysql-t meg a PHP-t, PHP-ból egyszerűen lehet kezelni a mysql-t. Ha jól értettem, ez egy belső használatú cucc lenne, szóval cicomázni sem annyira kell, minimál css (vagy raksz rá egy bootstrap-et, ha akarsz) és kész. Hátránya a webes cuccnak, hogy valahol nyilván hostolni kell, de ez akkor is állna, ha Lazarusban írnád, mert a közös db-t tenni kell valahova.
-
Silεncε
őstag
válasz
bandi0000 #13120 üzenetére
A nagyon mobilos "app-bumm"-nak ahogy én látom vége. Persze, van szükség fejlesztőre továbbra is, de az aranykornak leáldozott. Most a web megy, a cloud-os cuccok, stb.. Illetve ami mobilos appok készülnek, azok is egyre inkább valami multiplatform eszközzel (Ionic, React Native, Flutter, Xamarin), a sima, natív mobilfejlesztés visszaszorulóban van.
-
Silεncε
őstag
válasz
Tigerclaw #13108 üzenetére
Én eddig is szkeptikusan álltam hozzá ezekhez a néhány hónap alatt programozó lesz belőled sulikhoz. Eleve nem véletlenül van, hogy egy normális programozó képzés az egyetemen legalább 3 év, ami arról szól, hogy az alapokat megtanítsák és még erre is kevés az idő. Én most leszek harmadéves, emellett dolgozok is, mint programozó + előtte is már foglalkoztam vele legalább 2-3 évet, de még mindig csak a felszínt kapargatom. Ennyi idő alatt egyszerűen nem lehet semmit megtanulni, akármilyen intenzív/gyakorlatorientált a képzés, ez lehetetlen. Nagyon maximum amit át tudnak adni, valamilyen divatos webes framework + némi alap tudás, de ezek is olyanok, hogy napról napra változik mire vége a képzésnek, már más a divat.
-
Silεncε
őstag
válasz
Mr Dini #13071 üzenetére
React Native vs. Ionic: nekem Ionic-al van tapasztalatom, ugye az Angulart hozza át mobilra és hozzácsap a Cordova által egy csomó natív képességet (pl: device infók, Touch ID, stb.). TypeScriptben lehet programozni (ugye, Angular), a JS supersetje, nekem sokkal jobban fekszik, mint a JS, sokkal jobban köti a kezed, jobb lesz a végső kód. Van hozzá egy csomó előregyártott widget, UI elem + akár az Angular Material is behúzható, úgy meg már kb minden van, ami egy modern apphoz kell. Nyilván a crossplatform jelleg miatt eléggé erőforrás zabáló, de egy ilyen kaliberű appnál annyira nem lényeg ez szerintem.
Reactben annyira nem vagyok otthon, de ha jól tudom, ott a nagy talány, hogy az app logikát írod JS-ben, a UI elemek pedig natívan az adot platform UI elemei. Nekem a React annyira nem jött be, amikor nézegettem, maradtam az Angularnal, de ez igazából csak megszokás kérdése.
A különbség köztük leginkább az, hogy kicsit más a célközönség. Az Ionic a webdeveket célozza, hogy át tudják hozni a webes appjukat mobilra (vagy akár PC-re, lásd Windows és a PWA-k esete), a React Native-nél pedig inkább az a cél, hogy közössé kódbázis legyen a logika, a GUI pedig marad native (azt hiszem, a Xamarin is ilyen).
Ha i eszközökre is akarsz fejleszteni, készülj fel lelkileg: nekem most nemrég kellett, hát én még annyit nem szívtam semmivel, mint egy iOS deployal. Ja és persze ahhoz kell egy iPhone + egy MacBook is
Új hozzászólás Aktív témák
● olvasd el a téma összefoglalót!
- Enermax ETS-T50 W-ARGB (Brutál hiányos+hibás alkatrésznek csakis) INGYEN FOXPOST
- Apple Watch Series 10 45mm GPS, Újszerű, 1 Év Garanciával
- Apple iPad Air 4 64GB, Újszerű, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A56 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Asztali PC v2 , R5 8400F , RX 5700 XT , 16GB DDR5 , 512GB NVME , 500 GB HDD
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max/
- HP 15-dw0101nl - i5 8275U - 15,6" FHD - 8 GB DDR4 RAM - 512 GB NVMe SSD - billentyűzet hibás
- GYÖNYÖRŰ iPhone XS Max 64GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3298
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- Samsung Galaxy Tab A8 32GB, Újszerű, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest