Hirdetés
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Asszociációs játék. :)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Konvektor korszerűsítés - Computherm KonvekPRO felszerelése Q7RF szobatermosztát
- Öregszem
- GPU-k mindörökké - a kezdetek?
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- eBay-es kütyük kis pénzért
-
LOGOUT.hu
Hobby rádiós topik, téma összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
lugosi
MODERÁTOR
A CB sávokon mennyire van forgalmazás itthon? Értem ezt arra, hogy ha nem párban akarom használni adott célra, hanem rádióamatőr póttevékenységnek.*
Nézegettem pár típust, nem tetszett bennük, hogy jellemzően ceruzaelemmel mennek, tehát nem tölthető li-ion akksisok.*Egyébként van egy kétsávos rádióm, azon szoktam hallgatni a közeli átjátszókon a forgalmat. Többször találkoztam olyannal, hogy a határon átjövők használják a helyi átjátszót, folyamatosan beszélnek adásonként perceket. Kb tutira veszem, hogy semmilyen vizsgájuk nincs, nem közvetlen egymás között beszélnek hanem átjátszón keresztül, vhf sávon, és autóból az egyik, fixen telepítetten a másik, és a kutya nem foglalkozik velük, még a helyi amatőrök is udvariasan engedik hogy foglalják akár 30-40 percet a csatornát. Valahogy úgy érzem megint hogy ez a legyen engedélyed mert lecsap rád a hatóság dolog az átlag kisembert fenyegeti, aki meg nagyban tesz rá annak nem lesz semmi baja.
[ Szerkesztve ]
-
Kicsirics77
Topikgazda
.... .- --... -.- ..-. . -.- .-. .- ..-. - .-- . .-. -.- .-. .- -.. .. --- .- -.-. - .. ...- .. - -.--
-
Kicsirics77
Topikgazda
-
MODERÁTOR
Ez volt a PMR topik, és ide írogattál régebben (bár nem sokat), csak át lett nevezve, illetve a CB-s topikot is bezártuk, és ide irányítottunk mindenkit (mondjuk az meg még kihaltabb), mert sajnos együtt is kevesen vagyunk akik érdeklődünk a téma iránt.
-
Kicsirics77
Topikgazda
Remek móka a dmr de nem a pmr sávon,ugyanis ott csak a 2 rádió hatósugarában tudsz beszélni rendesen,a magyarországi dmr hálózaton van értelme mert ott nyíregyháza tud péccsel vagy sopronnal beszélni vagy azzal aki éppen a 216-on van fent.
Egyébként remélem összejön valami a free sávon is..... .- --... -.- ..-. . -.- .-. .- ..-. - .-- . .-. -.- .-. .- -.. .. --- .- -.-. - .. ...- .. - -.--
-
Kicsirics77
Topikgazda
Semmi gond,a nick nevedből nem derült ki,hogy hívójeles vagy,volt anytone 878 készülékem,nagyon szerettem,szolnokról a hg9ruc simán ment vele,de eladtam én nem is foglalkozok a dmr-el egyelőre mivel volt 4-5 ember aki folyamatosan a 216-on fost@ a szót,nem lehetett beleszólni úgy,hogy valamelyik ne lett volna ott az üres fecsegésével.
Néha fónia valamelyik átjátszón ha pesten vagyok,vagy itthonról a kiskőhát.esetenként echolink..... .- --... -.- ..-. . -.- .-. .- ..-. - .-- . .-. -.- .-. .- -.. .. --- .- -.-. - .. ...- .. - -.--
-
MasterMark
titán
Illetve a Topcom TwinTalker 1300-al is ugyanúgy működik. Azon állítani sem lehet semmit. A PMR szabvány, a Motorola PMR rádiói biztosan mennek mindennel.
Ott esetleg igaz lehet ez, ami nem kifejezetten PMR rádió, csak működik azon a sávon is. Ott vannak ilyen egyedi dolgok.
Switch Tax
-
Kicsirics77
Topikgazda
Ipari rádióra igaz,dp1400 ugyanazt produkált illetve a ht750 készülék is,szaggatott volt a hang mikor nem motorola rádióval beszéltem illetve ha nem narrow-ba volt az ellenállomás.
.... .- --... -.- ..-. . -.- .-. .- ..-. - .-- . .-. -.- .-. .- -.. .. --- .- -.-. - .. ...- .. - -.--
-
Kicsirics77
Topikgazda
Nemtudom,én erről sosem hallottam még,nekem semmi gondom nem volt eddig a sajátommal,kellőképpen jó a füle,én momentán pont az ft-70d rádióval nem voltam megelégedve,főleg nem az üzemidejével.De mi t mondani szokták ahány ház annyi rádió.
-
Kicsirics77
Topikgazda
Anytone 878 de abból is csak az amelyik a 3100mAh akkuval van,na azzal megvoltam elégedve minden tekintetben,érzékeny volt,szolnok külterületről mágnestalpassal meg 500mW kimenővel forgalmaztam átjátszón mobilban,kb mintha az ftm100 üzemelt volna,beállítás után pofon egyszerű a kezelése is mind analógon mind dmr hálózaton.
-
Kicsirics77
Topikgazda
Elsőre akkor nem is lett rossz,még nincs kész mert banán aljzatos lesz az antenna sugárzó szálak csatlakozása,illetve még a karabínerek meg a kötélszivek sincsenek összerakva.
-
Kicsirics77
Topikgazda
80-40,igazándiból majd az első próba fogja bizonyítani hol fog menni rendesen,de ugye nyilván qrp-be nem fog leolvadni egyik sávon sem,egyébként egy külföldi oldal szerint 160-10m használható.
[ Szerkesztve ]
-
Kicsirics77
Topikgazda
Ez egy remek kérdés.Én úgy látom ezt a dolgot,ha valaki rádióamatőr akkor nem libatojásért kapta az igazolványt, plusz ugye ha már ott forgalmaz,mint jogtalan felhasználó, akkor szerintem jogsértést követ el, főleg ugye,hogy a rádióamatőr jogszabályok meg vastagon vonatkoznak ránk.
Itt meglátásom szerint az adott frekvencia használónak kellene feljelentést tenni,és akkor lenne valami foganatja a dolognak.
No ne offoljunk..... .- --... -.- ..-. . -.- .-. .- ..-. - .-- . .-. -.- .-. .- -.. .. --- .- -.-. - .. ...- .. - -.--
-
-
Bucek01
csendes újonc
Akkor , ha sikerült jól értenem, ehhez a típusú voip vagy poc kommunikációhoz szükséges közvetlen net elérés vagy gsm hálózat?. , de ebben az esetben én inkább az üzleti területen látom, hogy előnyöket nyújtana. A privát felhasználóknál, szoftver és a szerver igény miatt a költségek magasabbak , mintha pl zello-t használnak vagy sima analog adóvevőt..? A gdpr részét persze értem 😀 minden estre érdekes, pont mostanában láttam a pmrradio.hu-anico copr-ban készült poc zte tesztet jó dolognak tűnik.
-
Bucek01
csendes újonc
Igen , adatvédelmi szempontból nem a legjobb a Zello még társai.
Abszolút modern megoldásnak gondolom és így elsőre van is benne fantázia főleg cégen bellüli kommunikáció esetén. Voip mobil rendszerrel volt szerencsém dolgozni kb 20 évvel ezelőtt, már az is nagyon hatékony volt. A videó csoportos hívás, ami igazan érdekessé teszi még és ezt igazan most lehet majd értékelni, amikor a személyes kontakt korlátozva van. A nagy kérdés, hogy mennyire költség hatékony, amellett , hogy rugalmas, gyors és sok oldalú . -
Alien4
tag
Én teljesen megértem az indokaitokat... egyet is értek vele valahol.
De a világban két irányú minden. Átmehetsz 99szer megkérni az unintelligens szomszédot, teljesen tesz rá. Nem mellékesen már volt szerencsém "az ellentáborhoz" is, amikor a másik szomszéd elégelte meg a dolgot és az bőgette. Hát valami csodás volt két oldalról kapni szüleimnél az ívet. Ez olyasmi mint a szemetelés az én szememben (vagy élhetnék akármelyik példával) csak mert szerinte neki "szabad" attól más ne csinálja. Igen, meg lett kérve elégszer, hogy ha kimennek szüleim a kertbe és végre nem a tákolt gépek armadájának a hangzavarát kell hallgatni (vagy esetleg ezek beindítása közben tett szitok szavakat)... szóval had élvezzék a csöndet. Mi fiatal családként panelban vagyunk ahol azért összeér az emberek valaga, mégsem annyira rossz, mint amit letol a szomszéd. Persze, hívjak rendőrt... tudjátok ti is mennyi értelme lenne :/ nem, a gondolati játszadozásom sem helyes, de van az a pont... Ti is tök nyugodtan tudtok a hobbitoknak élni (amit remélem élveztek) senki nem megy oda hozzátok, hogy nehaarpoljatok. Élni és élni hagyni szvsz.És ha valami oltári oknál fogva mégis megvalósulna a történet, természetesen max 50 méter lenne és csak az adott állomás, ahonnan szól. Mert emberünk még csatornát sem képes váltani a rádióján... miközben a bontott ablakokat darabolja egész nap a tákolt asztali körfűrésszel... majd azzal fűt... meg macskával... meg motorolajjal.
Bocs, hosszú lett. kiírtam, befejeztem. Elnézést ha borzoltam a kedélyeket kérdésemmel
-
Kicsirics77
Topikgazda
-
doberman
senior tag
Nekem van dmr képes rádióm, de a 216-ot hallgatva elment a kedvem tőle.. maradok "analóg".. (kb olyan mint 3615-öt hallgatni néha).. csalódás.
Apropó: tudtok olyan beszerzési forrást Lime sdr mini vagy Adalm Pluto -ra ami nem nem tengerentúli? vagy legózzak hackrf one-al? van vele tapasztalatok?8lnu
-
Kicsirics77
Topikgazda
-
Kicsirics77
Topikgazda
-
lugosi
MODERÁTOR
Szerintem azért érdemes a kétsávost nézni neki, mert abban vannak az olcsó kínai rádiók, a legelterjedtebbek, és be tudja úgy állítani hogy csak a PMR sávokon legyen adás, igaz általában az alacsony teljesítmény is (névleg) 1W az 500mW helyett, és az antenna is cserélhető, így szigorúan véve nem felel meg a szabadon használható PMR rádiónak, de szerintem 1W-tal nem lesz belőle probléma.
A környezetemben sokan 5-50W között beszélgetnek PMR sávon. Azt nem csinálnám már. -
Kicsirics77
Topikgazda
tudni tudja,gyakorlatilag a 8,33 kiosztást a kisgépesek sem használják, napi szinten hallgatom a katoniat és a kisgépest is itthon egy ftm-400-al minden gond nélkül, a kis ft60 is tudta.
-
Bucek01
csendes újonc
Igen, én is írtam , mert tapasztaltam, hogy , Motorola pmr nem tudott kommunikálni rendesen a bao-val , de a yaesu-val sem . Én , akkor azt a magyarázatot találtam, hogy a motorola más hangkódolást használ és azért. MOdulációba nem hiszem , hogy mást használhat pmr rádiónál.
-
Bucek01
csendes újonc
Bár nem tőlem kérdezted , de írok én is , mert használom. Digit módokból , ahogy én látom , bár csak pár hónapos tapasztalat.
RH sávokon van egy halom digit mód , de , ami igazán megy és nekem tetszik is az FT8 és az FT4 , én úgy veszem észre itt vannak a legtöbben , használnak mást is , de én azt baromi lassúnak találtam. SAjnos , ami nekem tetszene igazán ( PSK) azt már nem nagyon hallani. SSTV-t szoktam még hallani/látni rendszeresen 14230-on.
Nekem ennyi tapasztalatom van. Kicsirics-nek azért ennél jóval több.
-
Kicsirics77
Topikgazda
Rh sávon nemtudok digitális fóniát,sajnos amivel lehetne forgalmazni készülék az több mint 500k magyar forint,egyébként nyilván terjedésfüggő lenne,10méteren lenne értelme kipróbálni mondjuk 28500kHz c4fm.
Dmr nem fekszik próbáltam de eddig nem igazán fogott meg a dolog..... .- --... -.- ..-. . -.- .-. .- ..-. - .-- . .-. -.- .-. .- -.. .. --- .- -.-. - .. ...- .. - -.--
-
Bucek01
csendes újonc
Oké, persze , ezt értem, hogy kell egy vivő ,amit modullálnak , hogy tudjon információt hordozni és annak aplitudóját , frekvenciáját vagy a fázisszögét változtatják vagy elnyomják az am egyik oldalát stb... Az is tiszta, hogy csak közérthető nyelven és nem titkosított jelekkel, kódokkal stb.. lehet kommunikálni.
A kérdés, akkor viszont az lenne , hogy ezek a pmr rádiók frekvencia modulációt használnak és ezt demodulálják vételben vagy fázismodulált vivőt használnak, esetleg ide akartál kilyukadni ? Én ennyire nem értek hozzá ... ill , amikor ezt írtad: " Örömmel látom hogy te is írod a Motorola modulációt. Mikor én írtam róla a személyes tapasztalatomat és a forgalmazó véleményét nem kicsit néztek tudatlannak ezen fórumon." , akkor pontosan mire gondoltál , szerinted mi lehet a különbség ezekben a kis fm-es adóvevőkben? Érdekel engem is. Én nem nagyon értek hozzá csak használom , de azért kíváncsi vagyok. Köszi
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Elektromos (hálózati és akkus) kéziszerszámok, tapasztalatok/vásárlás
- Mozilla Firefox
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Felmerült az Intel és az AMD egyesülése
- Milyen légkondit a lakásba?
- Tudományos Pandémia Klub
- Háztartási gépek
- War Thunder - MMO Combat Game
- Linux kezdőknek