Hirdetés

2024. június 21., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Egyéb  »  PH!olitika Archivum III. (téma lezárva)

Hozzászólások

(#2401) scang válasza fokukac (#2397) üzenetére


scang
senior tag

vagy a növekvő hitelfelvételek...

Kétféle vélemény van: az enyém és a helytelen.

(#2402) aesir válasza fokukac (#2397) üzenetére


aesir
veterán

Abszolút értelemben semmi, de relatív értelemben nagyon is.

Mutass egy kimutatást arról, hogy a versenyszférában mennyivel ''nőttek'' a reálbérek. Tedd mellé az inflációt, meg az adóemelések mértékét. Lehet hogy mást látsz mint amit mondasz.

Van saját életem...

(#2403) fokukac válasza scang (#2401) üzenetére


fokukac
nagyúr

az is igaz. a lakosság eladósodásának üteme sokkal veszélyesebb mértékű, mint az államé. és ennek minden jtékony hatása látszik pl. a fizetési mérlegben.

Pleased to meet you - hope you guess my name

(#2404) fokukac válasza aesir (#2402) üzenetére


fokukac
nagyúr

a reálbért nem kell összehasonlítani az inflációval, lévén, hogy az a lényege, attól reálbér, hogy az inflációval korrigáljuk a nominálbért. A reálbérben tehát már benne van az infláció hatása.

relatív értelemben pedig az a köze a reálbérnek az inflációhoz, hogy a t+1-dik időpontban befolyásolja a vásárlóerőt, így a keresletet, tehát ha csökken, és netalán csökken a kerslet is, akkor a jövőben ez inflációcsökkentő hatású.


[Szerkesztve]

Pleased to meet you - hope you guess my name

(#2405) aesir válasza fokukac (#2404) üzenetére


aesir
veterán

Terelsz, de felteszem a kérdést máshogy.

Mennyi a konkrét bérnövekedés a versenyszférában?

Van saját életem...

(#2406) scang válasza sakál (#2394) üzenetére


scang
senior tag

ezért nem értem, kik vannak ebben a kosárban, a bankárok akik hadd nem mondjam mennyit kaszálnak, esetleg a képviselő.

és szvsz azt nem kell elemzgetni, hogy ma hány olyan család van aki hónapról-hónapra él, idén nem kapott fizemelést vagy ha kapott is , az eltörpül, a kiadásokhoz képest. (vill. gáz, távhő, közkölts., ami fontos gyógyszerek(engem nem érintenek, de pl. a párom fogam.gátlója több mint 30%-al emelkedett) továbbá az élelmiszerek, illetékek stb...

na erre számolja ki valaki a 0,7 %-ot

Kétféle vélemény van: az enyém és a helytelen.

(#2407) scang válasza fokukac (#2404) üzenetére


scang
senior tag

kérlek segíts ebben az inflációkiszámítás dologban

valami egyszerű példán keresztül mutasd be.
kösz.

Kétféle vélemény van: az enyém és a helytelen.

(#2408) fokukac válasza scang (#2399) üzenetére


fokukac
nagyúr

olvasgasd pl. ezt : Bővebben: link
itt részletesen le van írva, hogy a 156 termék- és szolgáltatáscsoport milyen súllyal szerepel.
főbb csoportok szerint :
Szolgáltatások : 28,5 %
Élelmiszerek : 23,7 %
Szeszes italok, dohányáruk : 9,6 %
Ruházati cikkek : 5,6 %
Tartós fogyasztási cikkek : 7,3 %
Háztartási energia : 8,5 %
Egyéb cikkek (üzemanyagok) : 16,8 %

Pleased to meet you - hope you guess my name

(#2409) viharhozo válasza scang (#2387) üzenetére


viharhozo
addikt

egyébként fogalmam sincs hogy számolják ezt ki.

Van egy atlagos fogyasztoi kosar, ami a KSH szerint a lakossagot jellemzi. Mivel nyilvanvaloan jelentos az elteres egy 100 ill. 800k-bol osszepakolt fogyasztoi kosar kozott, valoszinuleg az atlagjovedelemhez igazitjak (ami brutto 135k korul van). Mivel a tartos fogyasztasi cikkek meg az FMCG-k ara gyakorlatilag stagnal, es az elelmiszerarak is csak minimalisan emelkedtek (szezonalis hatasok nelkul 2%-kal), az inflacio jelentos reszet az energiahordozok aremelkedese adja. Termeszetesen, ez annal nagyobb teher, minel szegenyebb vki.

Erdemes megnezni a KSH jelenteset.

[lhttp://portal.ksh.hu/pls/ksh/docs/hun/xftp/gyor/far/far20501.pdf[/l]

[Szerkesztve]

Durvasága miatt töröltem - moderátor.

(#2410) scang válasza viharhozo (#2409) üzenetére


scang
senior tag

köszönöm.
egyszer kéne úgy számolni egy átlagkeresetet, hogy kihagyjuk belőle a 400-500k-s fizetéseket:)

''Termeszetesen, ez annal nagyobb teher, minel szegenyebb vki.''

ez itt a lényeg...
neki biztos nem 0,7% januári ill. 4 % éves infl. jön ki.
aki meg keres mondjuk ''átlagon'' 135e felül annak nem sokat számít


[Szerkesztve]

Kétféle vélemény van: az enyém és a helytelen.

(#2411) fokukac válasza scang (#2407) üzenetére


fokukac
nagyúr

Te akartad... ;)

-----------------------------------
A fogyasztói árakról

A fogyasztói árindex az infláció mérőszám. A háztartások (lakosság) által a saját felhasználásra vásárolt termékek és szolgáltatások időben bekövetkezett (átlagos) árváltozását méri, jelzi az infláció a “pénzromlás” mértékét. Mérése a termékek és szolgáltatások célszerűen megválasztott reprezentánsaiból összeállított fogyasztói kosár alapján történik, hónapról hónapra figyelemmel kisérve az árváltozásokat.

Hangsúlyozottan fontos annak kiemelése, hogy az árindex egy átlagos árszínvonal változást mérő és nem az árszínvonal nagyságát bemutató mutatószám.

Használatakor elsődleges feladat a bázis időszak meghatározása, helyes alkalmazása. A gyakorlatban 3 bázishoz viszonyított árindex típus ismert, alkalmazott és publikált. Problémát az előző év decemberéhez, illetve a teljes évhez viszonyított árindexek alkalmazása jelent. Az előző év decemberéhez (pl. 1999 decemberéhez) mérő indexek az adott év során (pl. 2000-ben) a tárgyhónappal (pl. október) bezárólag bekövetkezett árváltozások összességéről adnak számot. A példa szerint az árindex 109,2% volt.

Az éves indexet, az előző évhez (pl. 1999-hez) viszonyított indexet, az előző év azonos hónapjához mérő 12 db. havi árindex számtani átlaga adja.


Alapfogalmak


A reprezentánsok olyan kiemelt, a fogyasztásban fontos szerepet betöltő termékek és szolgáltatások, amelyek lehetőség szerint hosszú időn át képviselik a fogyasztás különböző területeit. A reprezentánsok használati értékét egyértelműen behatárolják minőségi jellemzőik.


A megfigyelt ár az a forintösszeg (az áfát is beleértve), amennyiért a felíróhelyen a kiválasztott termék vagy szolgáltatás, illetve az azon belül ott folyamatosan megfigyelt választék a felírás napján készpénzért (a kártya is annak minősül) ténylegesen kapható.


A súlyok kifejezik, hogy az egyes reprezentánsok, a termékek és szolgáltatások csoportjai a magyar lakosság összes kiadásán belül milyen jellemző százalékarányt képviselnek.


A fogyasztói árindex a reprezentánsok egyedi árindexeinek átlaga. Átlag természetéből következően, csak összesítetten és közelítően képes kifejezni a fogyasztói kosarat alkotó ezernél több reprezentáns, vagyis ezernél többféle áru egyéni árváltozásának mértékét.


Mivel a fogyasztás egészén belül az egyes termékek és szolgáltatások eltérő (egyesek nagyobb, míg mások kisebb) arányokat képviselnek, ezért a fogyasztói árindexet az egyedi árindexek súlyozott átlagaként számítjuk ki.

Az infláció rövid távú, mélyebb elemzésére, az áralakulások hosszú távú prognózisának összeállítására valamint a nemzetközi összehasonlításra különböző típusú alternatív fogyasztói árindexek kerültek bevezetésre.

A harmonizált fogyasztói árindex lehetővé teszi a fogyasztói árinfláció összehasonlítását, fontos információt nyújtva a belső határok nélküli piac működéséhez, a versenyképesség fejlesztéséhez, az árstabilitás biztosításához, valamint összehasonlítható inputot szolgáltat az Európai Unió térségére, illetve a Gazdasági és Monetáris Unió (EMU) részére számított árindexekhez.

Az alap vagy maginfláció mérésére, különböző elnevezésekkel (nettó, core, underlying stb.) illetett árindex számítások mindegyikének az a célja, hogy a fogyasztói árindex különböző szempontok szerinti megtisztításával (pl. időjárás, világpiaci ármozgás, hatósági intézkedés stb.) feltárja az infláció un. kemény magjának, az alapinflációnak a mozgását.

A Magyar Nemzeti Bank 1998. júliustól számított és november hótól publikált újfajta, maginflációs mutatója a fogyasztói árindexet megtisztítja az idényjellegű élelmiszerek (tojás, burgonya, zöldségek, gyümölcsök), a szilárd és cseppfolyós fűtőanyagok (szén, brikett, koksz, tűzifa, tüzelőolaj), valamint a járműüzemanyag árváltozásainak hatásától. Az ilyen módon számított alternatív index az eredeti fogyasztói árindex 91%-át fedi.

Az OECD által összeállított “underlying” infláció a teljes fogyasztói árindexből az élelmiszerek és az energia árváltozások kiszűrésével készül. A KSH által számított maginflációs mutató szemléletében megfelel az OECD által használtnak, azzal a további “finomítással”, hogy a teljes élelmiszerek főcsoport helyett a nem feldolgozott élelmiszertermékeket hagyja el a számítás menetéből, lehetőséget biztosítva egyúttal a globális (teljes) fogyasztói árindexszel egy időben történő publikálásra is. A maginfláció lefedettsége 80%-os, számításakor a fogyasztói kosárból “kivett” tételek a következők: Nem feldolgozott élelmiszerek, sertéshús, marha- és borjúhús, juh-, nyúl- és egyéb hús, belsőségek, baromfihús, hal, tojás, burgonya, friss zöldség, főzelék, friss hazai és déligyümölcs, háztartási energia (szén, brikett, koksz, tűzifa, távfűtés, elektromos energia, vezetékes gáz, palackos gáz), járműüzemanyag.

A rétegindexek a termékek és szolgáltatások részletes csoportjainak (156 csoport) árindexeiből az egyes csoportoknak a szóban forgó réteg fogyasztásában képviselt arányával súlyozva készülnek. A rétegárindexekben az egyes rétegeknek a termékek és szolgáltatások részletes csoportjai szintjén kifejezésre jutó eltérő fogyasztási szerkezetének hatása tükröződik. Ez azt jelenti, hogy a rétegárindexek összeállításánál nem használunk külön “kosarat” az alacsony-, magas-, közepes jövedelműekre. A rétegek a következők:

aktív háztartások,

ebből 3 és annál több gyermekesek;

inaktív háztartások,

összes háztartás,

ebből: alacsony

közepes

magas jövedelműek.

Az alacsony jövedelműek, illetve az inaktív háztartások fogyasztói árindexére az élelmiszerek ármozgásában tapasztalható ellentétes ármozgás a meghatározó. Az élelmiszerek árindexe 1998-ban 114,4%, 1999-ben 102,9%, 2000 októberben pedig 112,6% volt. Tavaly a korábbi évektől eltérő tendencia volt tapasztalható. A 10 százalékos átlagos infláció mögött az inaktív és általában az alacsony jövedelmű háztartásokban egyszámjegyű volt az áremelkedés.

A jövedelemkategóriák a háztartási költségvetési megfigyeléshez tartozó fogalmak. Az alacsony jövedelmű háztartások az első decilisbe, közepes jövedelmű háztartások a középső decilisekbe, magas jövedelmű háztartások a tizedik decilisbe tartozó háztartások.

A megélhetési költség index számításának egyik sarkalatos pontja, a számításba bevonandó termékek és szolgáltatások körének meghatározása, úgy, hogy az ténylegesen tükrözze a havi (vagy nagyobb idő távú) fogyasztás struktúráját is. Jelenleg széles körben elfogadott, illetve alkalmazott módszertan nincsen.

A különböző szempontok szerint számított u.n. alternatív fogyasztói árindexekben az a közös, hogy valamennyit az alap- fogyasztói árindexből származtatják.

A fogyasztói árindex a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően azoknak a termékeknek és szolgáltatásoknak az áralakulását méri, amelyeket a háztartások fogyasztási célra vásárolnak. Tartalmi köre tehát a vásárolt (pénzhez köthető) fogyasztás. (Speciális kivétel ebből a szempontból a nemzetközi gyakorlatban “imputált lakbér”-nek nevezett tétel, amivel a tulajdonos által lakott lakások használata – kvázi fogyasztása – kerül figyelembevételre.)

A fogyasztói árindex azért nem az összes, hanem a vásárolt fogyasztásra vonatkozik, mert a vásárolt javaknak van ára, a fogyasztás nem vásárolt elemei viszont nem piaci kategóriák. Ennek megfelelően nem öleli fel, például a saját termelésből származó fogyasztást, az oktatás, az egészségügyi ellátás ingyenes formáit, viszont részét képezik a fizetett tandíj, az iskolai ebédbefizetés és hasonló kiadások. A háztartások a fogyasztáson kívül termelési célra (kertműveléshez, állattartáshoz, iparűzéshez anyagokat, eszközöket) és beruházási céllal (lakást, lakás- és üdülőépítéshez anyagokat, üzemi épületet és gépeket stb.) is vásárolhatnak. A termelési célra és beruházásra vásárolt javak ugyancsak nem tartoznak a fogyasztói árindex körébe. Jelenleg mintegy 1100 kiválasztott termék és szolgáltatás (reprezentáns) ármegfigyelésén alapul, illetve havonta több mint 100 ezer ár kerül az árindex számítás menetébe. A reprezentánsok a legfontosabb minőségi jellemzőkkel leírt termék-, és szolgáltatásféleségek. Jelenleg megyei, illetve régiónkénti fogyasztói árindexek nem készülnek a KSH-ban.

A minőség és az ár szorosan összefüggő fogalmak. Egy termék vagy szolgáltatás árváltozásakor nehezen meghatározható, hogy a változás mértékéből mennyit tesz ki a tényleges árváltozás és mennyit indokol a termék megváltozott minősége. A minőségi változások kezelése a fogyasztói árindex számítás egyik legkritikusabb területe. Bizonyos termékek (hi-tech, adatfeldolgozó berendezések, személyi számítógépek, mobiltelefonok stb.) esetében különösen dinamikus a minőségi fejlődés, a különböző gyártmányok, modellek gyorsan cserélődnek a piacon, ami lehetetlenné teszi annak a követelménynek a teljesítését, hogy csak azonos minőségű termékeket lehet összehasonlítani az árindex számítása során.

A fogyasztói árstatisztika jelenleg mintegy 1100 reprezentáns (kiválasztott termék és szolgáltatás) megfigyelésén alapul. A fogyasztói kosár 156 árucsoportból tevődik össze, amelyek eltérő súlyt képviselnek a lakosság fogyasztásában. Ahhoz, hogy a megfigyelt árakból kiszámítható árindexek helyesen jelezzék az árváltozások hatását a lakossági kiadásokra, szükség van azok fogyasztásban elfoglalt szerepének, súlyának ismeretére. A súlyok a termék- és szolgáltatáscsoportokat illetően a háztartás-statisztikai felmérések adataiból származnak, összhangba hozva azokat a nemzetgazdasági elszámolásokkal.

Nemzetközi elvárás, hogy minden olyan termék, szolgáltatás kerüljön be az árindex számítás menetébe, melynek súlyaránya a lakosság kiadási szerkezetében eléri a 0,1%-ot. Így került be 2000-ben a mobil telefon szolgáltatás és a személyi számítógép árindexbe.

A fogyasztói árindexet minden hónapban három bázishoz viszonyítva határozzák meg. Az előző év decemberéhez mérő indexek az alapindexek. A közvetlenül megelőző hónaphoz és az előző év azonos hónapjához viszonyító indexeket ezekből az alapindexekből származtatjuk.
* Az előző év decemberéhez viszonyító index az év során a tárgyhónappal bezárólag bekövetkezett árváltozások összességéről ad számot. Inflációs időszakban ez hónapról hónapra növekvő mértéket mutat, hiszen a tárgyhavi árnövekedés mindig rárakódik a már addig bekövetkezettekre. Ez az index mutatja tehát az adott évben bekövetkezett áremelkedés mértékét. (pl. ha 2000. november hónapban felemelnék a Budapesti tömegközlekedés viteldíját, az egyrészt még erre az évre emelné a drágulás mértékét, másrészt pedig 2001 október hónappal bezárólag a 12 haviét. Ha a kérdés azonban a 2001-ben megtörténő inflációra vonatkozna, úgy a 2000. évi áremelkedéstől el kell tekinteni.
* A közvetlenül előző hónaphoz viszonyító indexben az árszínvonal 1 hónap alatti változása, az infláció tárgyhavi üteme tükröződik; képet ad az ütem nagyságáról és arról, hogy az ütem hónapról hónapra növekvő vagy csökkenő, tehát hogy az infláció gyorsuló vagy lassuló.
* Az előző év azonos hónapjához mérő index a 12 hónap alatti árváltozásokat összegzi, ilyképpen hosszabb időtávon érzékelteti az áralakulást.


Pleased to meet you - hope you guess my name

(#2412) tildy válasza scang (#2410) üzenetére


tildy
nagyúr

Ja és inkább úgy kéne számolni, hog y anettó béreket vesszük figyelembe, nem tudom de szerintem a nagy többség nem bruttóban kapja a fizetést.
És azért nem mindegy , hogy 136 ezret írunk ki vagy 80at..

"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain

(#2413) Don Vittorio válasza tildy (#2412) üzenetére


Don Vittorio
őstag

Gondolhatod, hogy nem követ el akkora ordas hibát a KSH, hogy úgy számol, mintha megkapnád a bruttót.

40 éve csillagász akartam lenni, de kiderült, hogy színtévesztő vagyok, így nem lehettem. Az élet furcsa fintora és öröme is egyszerre, hogy mióta emberi lelkekkel és tudatokkal foglalkozom, megtaláltam a sötétségnek azt a fokát, amit csillagászként sose tudtam volna testközelből tanulmányozni.

(#2414) tildy válasza Don Vittorio (#2413) üzenetére


tildy
nagyúr

Tudom, csak sokkal jobban hangzik ugye az, hogy mittudoména bkvnál 160 ezer ft a átlagfizetés....
Miközben ami a számlákra utalódik az kb 80-100 ezer forint...
Szal szép dolog, meg esetleg kedélyjavító is ilyen számokkal dobálózni, csak éppen...

"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain

(#2415) TéKrys válasza scang (#2410) üzenetére


TéKrys
senior tag

''kihagyjuk belőle a 400-500k-s fizetéseket'' Bár igazad van sztem kicsit durva eredményt kapnánk. :((:)

http://www.hackthat.net/df/ddos/13300/index.html - egy jó kis oldal, nem kell félni tőle :D

(#2416) TéKrys válasza fokukac (#2411) üzenetére


TéKrys
senior tag

Ez szép. Mára is megvan akkor az olvasni való. Meg lehet tanulni.

http://www.hackthat.net/df/ddos/13300/index.html - egy jó kis oldal, nem kell félni tőle :D

(#2417) Don Vittorio válasza tildy (#2414) üzenetére


Don Vittorio
őstag

Ja, értem.

40 éve csillagász akartam lenni, de kiderült, hogy színtévesztő vagyok, így nem lehettem. Az élet furcsa fintora és öröme is egyszerre, hogy mióta emberi lelkekkel és tudatokkal foglalkozom, megtaláltam a sötétségnek azt a fokát, amit csillagászként sose tudtam volna testközelből tanulmányozni.

(#2418) scang válasza fokukac (#2411) üzenetére


scang
senior tag

most már értem:U

vááá majd kifolyt a szemem.

mondtam, hogy röviden , kis példácskával, hogy a hülye is megértse.

egyébként egy részét értem de még mindig magas, nem vagyok közgazdász mint egyesek:)

Kétféle vélemény van: az enyém és a helytelen.

(#2419) Nowhereman válasza Don Vittorio (#2334) üzenetére


Nowhereman
őstag

a/ abban egyetértünk, hogy az emberek kezébe fegyvert adni, annyi mint hatalmat/azokkal szemben, akiknél nincs csúzli/ - és ugye ritka az az ember, aki nem él vissza vele...
b/ felmenőkről senki sem tehet, de ha már itt tartunk, Gyurcsi mesterien benyalt Moszkvában
c/ ha nem relativizáljuk a dolgot akkor lássuk, hogy Sztálin nevéhez fűződik több halott, csak ő kissé ráérősebb volt, és éppen akkor halt meg, amikor a halállista a ''zsidók''-hoz ért volna...
apropó: a galiciából eltünt 100 000-nyi zsidót nem emlegetik
d/ Tianont jogosként felemlegetni legalább olyan taplóság, mint a holocaustot.
1/ nem büntetés volt, hanem a mi területeinkből ''fizették ki'' az antant csatlósait, miközben a ''békeszerződés'' közben asztalhoz se ülteték a magyar követséget - eró úgy bántak velünk, mint valami afrikai törzsel.
2/ a hadüzenetet egy teremszolgákkal megtisztitott kormány mondta ki egy olyan országra, amelyik évtizedek óta terrorista hadjáratot folytatott ellene.

Utánam a kondenzcsik!

(#2420) scang válasza tildy (#2412) üzenetére


scang
senior tag

135k átlagkereset az brutto???

Kétféle vélemény van: az enyém és a helytelen.

(#2421) scang válasza TéKrys (#2415) üzenetére


scang
senior tag

szerintem így kapna a ''nép'' , vagyis a szerényebb keresetü képet arról mennyi is az infláció.
ezek a számok csak számok...

Kétféle vélemény van: az enyém és a helytelen.

(#2422) dabadab válasza scang (#2410) üzenetére


dabadab
titán

''egyszer kéne úgy számolni egy átlagkeresetet, hogy kihagyjuk belőle a 400-500k-s fizetéseket''

Miert pont azokat? Miert nem pl. a minimalbereket, amik kozott valoszinuleg joval tobb a mestersegesen fabrikalt?

DRM is theft

(#2423) scang válasza Nowhereman (#2419) üzenetére


scang
senior tag

ezzel egyetértek

Kétféle vélemény van: az enyém és a helytelen.

(#2424) TéKrys válasza dabadab (#2422) üzenetére


TéKrys
senior tag

A mesterségesen fabrikálton mit értesz? Hogy arra van bejelentve de nem annyit, hanem többet kap?

http://www.hackthat.net/df/ddos/13300/index.html - egy jó kis oldal, nem kell félni tőle :D

(#2425) tildy válasza scang (#2420) üzenetére


tildy
nagyúr

Szerinted?
Igen az.
Ha jól tudom kb. ennyi volt a tavalyi magyar átlagkereset....

[Szerkesztve]

"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain

(#2426) scang válasza dabadab (#2422) üzenetére


scang
senior tag

igazad van...
azt is ki kéne hagyni.

Kétféle vélemény van: az enyém és a helytelen.

(#2427) scang válasza tildy (#2425) üzenetére


scang
senior tag

elég szomorú:(

Kétféle vélemény van: az enyém és a helytelen.

(#2428) dabadab válasza TéKrys (#2424) üzenetére


dabadab
titán

Egeszen pontosan erre. Aki bevall 500k-t (ami egyebkent nem egetrengeto osszeg, ennyibol senki nem vesz rozsadombi villat), az valoszinuleg annyit is keres. Aki bevall 50k-t, azoknak egy jo resze ''zsebbe'' kapja a fizetesenek jelentos reszet (persze vannak olyanok is, akik tenyleg ennyit keresnek, nekik nem lehet konnyu).

DRM is theft

(#2429) Don Vittorio válasza Nowhereman (#2419) üzenetére


Don Vittorio
őstag

''d/ Tianont jogosként felemlegetni legalább olyan taplóság, mint a holocaustot.
1/ nem büntetés volt, hanem a mi területeinkből ''fizették ki'' az antant csatlósait, miközben a ''békeszerződés'' közben asztalhoz se ülteték a magyar követséget - eró úgy bántak velünk, mint valami afrikai törzsel.''

Valami félreértés van. Én nem azt mondtam, hogy jogos volt a bánásmód, amit te sérelmezel, hanem azt, hogy Magyarország a rossz oldalon harcolt, ráadásul volt is mit tőle elvenni, és ráadásul volt is kinek. És nyilván az sem véletlen, hogy az etnikailag vegyes területeket szedték el, és nyilván az sem, hogy miért voltak ezek a területek etnikailag vegyesek. (Ki is kezdte el betelepíteni az etnikumokat, illetve ki támogatta a betelepedést? Éppen az a birodalom, amelyik miatt aztán rossz oldalon álltunk a háborúban. Brutál balekok voltunk.) Én azt gondolom, hogy ha valaki elveszít egy háborút, akkor a győztes diktálja a feltételeket. Háboroghatunk, de minek. A győztesek szempontjából a bűnös Magyarországot meg kellett büntetni. A mi szempontunkból meg tragikus volt/lett ez a büntetés. Tartom, vesztesként jogos, hogy büntetést kaptunk, de a mértéke és a kivitelezése felháborító.

40 éve csillagász akartam lenni, de kiderült, hogy színtévesztő vagyok, így nem lehettem. Az élet furcsa fintora és öröme is egyszerre, hogy mióta emberi lelkekkel és tudatokkal foglalkozom, megtaláltam a sötétségnek azt a fokát, amit csillagászként sose tudtam volna testközelből tanulmányozni.

(#2430) TéKrys válasza dabadab (#2428) üzenetére


TéKrys
senior tag

Miért gondolod h aki ''sokat'' (500k) keres az rendesen bevallja. Majd hülye lesz annyi járulékot meg mittudoménmégmit fizetni.

http://www.hackthat.net/df/ddos/13300/index.html - egy jó kis oldal, nem kell félni tőle :D

(#2431) scang válasza dabadab (#2428) üzenetére


scang
senior tag

vááá

tényleg nem egetrengető összeg, attol függ honnan nézzük.
ha onnan, hogy egy átlag családnak 2-3 gyerekkel a havi összjövedelme 200-250 ezer és van ennél rossszabb is.

rozsadombi villa.. lol, ez a gazdagsági mérce?

aki meg 50 k-t vall be nem önszántából teszi, gondolom tudod, itt a vállalkozó tö*ét kellene elkapni és csavarni kettőt rajta.:)
továbbá, tapasztalatból aki minimálbérre van jelentve, nem tartozik az 500k-s fizetésüek közé, inkább max az a 100k de ez is sok szvsz.

Kétféle vélemény van: az enyém és a helytelen.

(#2432) Don Vittorio válasza TéKrys (#2430) üzenetére


Don Vittorio
őstag

Mert 500k-t jellemzően egy jólfizetett, vezető beosztású alkalmazott keres, utána meg fizet a munkáltató. Cégtulajok jelentős része minimálbéren van - ideológia: így is fizet eleget az alkalmazottak miatt. Egyéni vállalkozók szintúgy. Valószínűleg a közalkalmazottak meg a hivatalnokok teszik ki a rendesen ''bruttózó-nettózó'' tömeg jelentős részét.

40 éve csillagász akartam lenni, de kiderült, hogy színtévesztő vagyok, így nem lehettem. Az élet furcsa fintora és öröme is egyszerre, hogy mióta emberi lelkekkel és tudatokkal foglalkozom, megtaláltam a sötétségnek azt a fokát, amit csillagászként sose tudtam volna testközelből tanulmányozni.

(#2433) aesir


aesir
veterán

fokukac, válaszolnál a kérdésemre? Olyan szépen hagyod elsikkadni:)

Van saját életem...

(#2434) beeboy válasza TéKrys (#2430) üzenetére


beeboy
addikt

há mé, demszkáj rendesen megél ennyiből...

Nem vagyok intelligens. Én AMDligens vagyok...

(#2435) fokukac válasza beeboy (#2434) üzenetére


fokukac
nagyúr

Demszkáj jóval többet keres (valahol 750-800 k környékén), és ehhez kapta még pár hónapig az EU-képviselői 1,5 millát. :)
azért nem fog éhenhalni.

Tényleg hallottátok, hogy megint lesz tengerpartunk? Demszky megveszi... :D

Pleased to meet you - hope you guess my name

(#2436) dabadab válasza TéKrys (#2430) üzenetére


dabadab
titán

''Miért gondolod h aki ''sokat'' (500k) keres az rendesen bevallja.''

Mert nincs mas valasztasa, ho vegen megkapja a gazdasagi osztalytol a kis papirjat, amiben tajekoztatjak, hogy mennyivel jarult hozza a koltsegveteshez. Tipikusan multiknal kozepvezetok keresnek annyit, es - a mindenfele hiedelmekkel ellentetben - arrafele a berek terheit altalaban rendesen megfizetik.

DRM is theft

(#2437) tildy válasza scang (#2431) üzenetére


tildy
nagyúr

MAx budapesten.
Egy átlag család összjövedelme vidéki falvakban(pl. jászság) 2 gyerek esetén is csak nettó 100-140 ezer forint.
Saját tapasztalat...

"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain

(#2438) TéKrys válasza dabadab (#2436) üzenetére


TéKrys
senior tag

Magánvállalkozó nem kereshet ennyit? És ott vagy saját maga vagy egy ''fogadott'' könyvelő intézi a dolgokat.

http://www.hackthat.net/df/ddos/13300/index.html - egy jó kis oldal, nem kell félni tőle :D

(#2439) dabadab válasza scang (#2431) üzenetére


dabadab
titán

''aki meg 50 k-t vall be nem önszántából teszi''

Egy reszuk hatarozottan onszantabol teszi (anyamnak konyveloirodaja van, latom, hogy mi megy).

''tapasztalatból aki minimálbérre van jelentve, nem tartozik az 500k-s fizetésüek közé, inkább max az a 100k de ez is sok szvsz.''

Hajjaj, tudnek meselni (lsd fent).

DRM is theft

(#2440) scang válasza tildy (#2437) üzenetére


scang
senior tag

tudom én azt, azért írtam, hogy van sokkal rosszabb is

Kétféle vélemény van: az enyém és a helytelen.

(#2441) aesir válasza Don Vittorio (#2432) üzenetére


aesir
veterán

Ezért kérdezem fokukacot, hogy a többséget alkotó versenyszférában dolgozók jövedelme mennyit nőtt tavaly óta, csak nem hajlandó válaszolni.

Van saját életem...

(#2442) aesir válasza dabadab (#2439) üzenetére


aesir
veterán

Sopronban, ugye?
:D:D:D

Van saját életem...

(#2443) fokukac válasza aesir (#2433) üzenetére


fokukac
nagyúr

keresem a pontos adatokat, bocsi, de lassú vagyok.

szóval ha jól emlékszem, a versenyszféra bérnövekedését kérdezted :
[kép]

de érdemes ezt is megnézni, csak, hogy hogyalakultak nálunk a bérek az elmúlt években :

[kép]

itt jól látszik, hogy igen jelentős mértékű átlagbér-emelkedés volt az elmúlt években. ezért kellett már egy kis korrekció.

Ui . pont nem férnek be ennyi helyre, de ha kijelölitek a képet a kurzorral, majd jobbra húzzátok, akkor meg lehet nézni az ábra jobb oldalát is.




[Szerkesztve]

Pleased to meet you - hope you guess my name

(#2444) scang válasza dabadab (#2439) üzenetére


scang
senior tag

a ''mezei'' alkalmazottak kényszerhelyzet elé vannak állítva.
és igenis nem önszántukból adóznak ennyit.


''Hajjaj, tudnek meselni (lsd fent).''

mindenki tudna mesélni...

Kétféle vélemény van: az enyém és a helytelen.

(#2445) aesir válasza fokukac (#2443) üzenetére


aesir
veterán

Pont nem látom, és húzogatni sem tudom.

Van saját életem...

(#2446) tildy válasza aesir (#2445) üzenetére


tildy
nagyúr

Jobb egérbomb, tulajdonságok, ott a cím, cím kimásol, másik böngészőablakba beilleszt..
De én ezt megtettem helyetted:
Bővebben: link

Bővebben: link

[Szerkesztve]

"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain

(#2447) aesir válasza tildy (#2446) üzenetére


aesir
veterán

tildy kedves, nem hülye vagyok, hanem szerintem be lehet ezt illeszteni normálisan is.

Van saját életem...

(#2448) Sipi válasza aesir (#2447) üzenetére


Sipi
addikt

Imádom, amikor ilyen finoman, nőiesen szólsz azokhoz, akik segíteni próbálnak...:(

Sipi

Mont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!

(#2449) aesir válasza fokukac (#2443) üzenetére


aesir
veterán

Csökkenést látok, szóval miért hazudik Orbán?

Van saját életem...

(#2450) tildy válasza aesir (#2447) üzenetére


tildy
nagyúr

Mivel nem ő csinálta a táblázatot, és nem szenvedett a te kefvedért azon, hogy más oldalra lekicsinyítse, felpakolja , ráadásul
Bővebben: link ezt írtad..NEm tudta volna egy kattintással másképp berakni:U
Mellesleg egy szóval nem mondtam hogy hülye vagy, de látom már a segítséget is annak veszed.

"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain

Útvonal

Fórumok  »  Egyéb  »  PH!olitika Archivum III. (téma lezárva)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.