Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Krumple: [Xpenology] DSM 7.3 telepítése proxmox 9 alatt - GUIval
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Kalandor: „Ha engedtem volna a lelkiismeretemnek, az üzlet kevésbé lett volna jövedelmező”
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
ecaddsell
aktív tag
Szerintem sok gépben a RAM fele nagyjából feleslegesen csücsül, mert olcsó
Ezt igazából átfogalmaznám úgy, hogy az idő nagy részében, mert vannak ritka esetek amikor jól jöhet a sok RAM.
Egyébként ez a sok RAM gyorsítja a gépet még a HDD időkből származik, amikor fájl cache miatt tényleg sokat számított.
NVMe SSD-vel nagyon ritka az, amikor egy RAM duplázás észrevehető (nem extra kis kiinduló pontról, hanem pl. 32GB esetén).
A RAM sebessége meg még inkább csak nagyon kivétles esetékben hoz észlelhető gyorsulást.Nem mellékesen vissza is fog ez ütni. Terveztem, hogy az egyik családi gépet frissítem, no nem több RAM-ot akartam, hanem gyorsítok a procin ami AM5-re váltást jelent. Ez ugye új proci, alaplap meg ugyanannyi DDR5 RAM mint amennyi DDR4 a korábbi gépben van.
Viszont ilyen RAM árak mellett sokkal többe kerülne mint amennyit ez megér, így semmit sem veszek inkább.
Vsz. a többség is hasonló cipőben jár, nagyon keveseknek sürgős bármi csere. Már rég nem azt a korszakot éljük, amikor annyira nőttek a SW-ek HW igénye, hogy alig lehetett követni. -
Tin
veterán
Ha mondjuk vendéglátó vállalkozóként évtizedek óta abból élsz, hogy a kerület 4-5 iskolájának főzöl, majd bejön egy egyéves rendezvénysorozat, ami ár felett fizet, de elviszi a kapacitásod 80%-át, ezért leszrod az iskolákat, akkor szerintem hosszú távon nem annyira jó döntést hozol.
Régóta figyelem az IT-t, és igazából folyamatosan oda-vissza pattog a vastag és a vékony kliens között. A 70-es években esélyed nem volt a terminálon túli életre, aztán jött a PC, majd a 2000-es évek elején megint elindult minden a vékony kliens felé, aztán jöttek az appok, és most megint eltáncolunk oda, hogy majd az "AI" "lestreamel" mindent a képernyőnkre.
A különbség, hogy a vékony kliensbe nem kell semmi, vagyis a "PC" gyártók azokban a fázisokban ínségesebb időket élnek.
-
-
Tin
veterán
Meg sokan mások is így tesznek. Szerintem sok gépben a RAM fele nagyjából feleslegesen csücsül, mert olcsó, na most igazából ez a "felesleges" fog átkerülni a szerverekbe azáltal, hogy megdrágulnak a ramok, így az emberek kevesebbet vesznek.
Szerintem most egyszerre minden összejött, és attól szálltak el így az árak. Olyan árakat linkeltek itt, amiket kétlem, hogy sokan kifizetnének, érdemesebb lenne megnézni, hogy az eladási görbe hogy alakul, mert valószínűleg a földbe áll.
A fent említett okok miatt elég valószínű, hogy a RAM árak tartósan magasabban lesznek, de én nehezen tudom elképzelni, hogy a mostani szint fog bebetonozódni. Inkább olyan +50%, ami még mindig rengeteg, de azért az már tolerálható.
-
KROK640
nagyúr
válasz
HUN_Sector
üzenetére
Lassan az otthoni, játékra alkalmas PC luxus lesz

-
HUN_Sector
őstag
válasz
GreasyDollar
üzenetére
és felkészülnek a vga-k (megint)
-
Varázslóó
őstag
válasz
GreasyDollar
üzenetére
Meg csak most kezdődik .. szerintem ha akarják akkor kitart ez és fokozódik
-
GreasyDollar
kezdő
Még tart a pánik?
-
ddekany
nagyúr
Mondjuk ehhez nem kell felmérés, annyira egyértelmű. Hiszen a PC használók 90%-a azt se tudja mi az a RAM. Nem hogy az DDR4 vagy 5.
Saját tapasztalat, hogy ha panasz van, hogy lassú a gép, kell már új, akkor jellemzően valami szoftveres rohadás fogja le... amitől közel használhatatlan lesz a gép, meg ezer fokosan süvít a lapos. Szóval az az ingerküszöb. Az, hogy valami mondjuk fele olyan gyors, pf... aki nem build-el szoftvert meg hasonlók, azok nem veszik észre.
-
ben2
tag
válasz
Varázslóó
üzenetére
Irodaiban a brand gyártók fognak uralkodni, akik nagy tételben le tudják foglalni a kapacitásokat: Dell, HP, Lenovo. Lesz némi áremelkedés, de a nagyobb megrendelőket nem fogja földhöz vágni.
A kisebb noname kínaiak meg a random cuccokból szerelt gépek fognak kihullani, így a kis cégek és a magánzók fognak szívni, mert nem férnek hozzá a mennyiségi discount árakhoz. -
Wilks
aktív tag
válasz
hevepapa
üzenetére
Off:---Ha kinéz a buborékjából akkor kiderülne, hogy a PC használók 90%-át baromira hidegen hagyja pl. az is, hogy a RAM ami a gépeben van az DDR4 vagy 5. A CL-ről már ne is beszéljünk.
"Es on ezt mibol szamolta ki?"
A PC tarsadalom 80-90%-at megkerdezte egyenkent?
On:-Mindig is volt es lesz valami,amire ra lehet fogni,hogy arat kell emelni.
Most a RAMon van a sor.
Aztan majd jon a kovetkezo:vga,ssd,hdd,alaplap,proci,stb.
-
hevepapa
őstag
Az én egyik irodai gépemben is 8 GB van. 🤣
Ha őszinték akarunk lenni, bőven elég is irodai célra annyi. Most spec. azon dolgozok és a Spotify használja a legtöbb memóriat. 500 mb körül. Mellette van néhány nyitott xlsx fájl meg elektra, outlook, ff pár nyitott ablakkal. De van még 2 gb szabad ramom a 8-ból. 🤣 -
ddekany
nagyúr
válasz
Varázslóó
üzenetére
Irodaiba tán visszatér a 8 GB mint a szokványos.
Már csak nem "nehogy már" alapon döntik ezt el, hanem megnézik mit ad ki a matek... Persze lehet, hogy most bátran megpróbálják, hogy mi van, ha 50 helyet 100-ért adják az alaplapot, és rájönnek, hogy úgy is elegen viszik...
-
Varázslóó
őstag
Ilyenkor azért jó befektetés volt egy második gép. Mert folyamatosan megy fel mindennek az àra.
alaplap nak is elindult fel, SSD, HDD, RAM, (VGA) alapból drága 
-
ben2
tag
válasz
Intelligencs
üzenetére
Szalmabáb érvelés. Nem én hergeltem magam azon, hogy egyeseknek sok ram kell a gépébe, mindössze elmagyaráztam (másokkal együtt), hogy milyen esetekben indokolt. De ez ugye nem volt elég, mert az Átlaguserekért Nemzeti Front tovább triggerelődött.
-
Te meg azt nem érted meg, hogy az amit te munkának hívsz, az a munkának egy speciális kis halmaza, ami csak nagyon kevés embernek van. A 8/16 gigával megelégedő marketingesek, HR-sek, projekt menedzserek, hálózati mérnökök, pszichológusok, meg mittudomén mik, sokkal többen vannak, mint 128 gigát igénylő grafikusok meg rakétatesztelő mérnökök.
De persze a szavaiddal ügyesen manipulálva minden ami munka, az sok RAM-ot igényel, és akinek annál kevesebb kell, az facebookozó nagymama. Hát hogyne.
-
thomasa
senior tag
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Az egész topic fele poénkodás, szóval egyel több vagy kevesebb tök mindegy.
-
-
-
zoo8800
veterán
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Ilyen RAM-ot vettem 6 éve 9100-ért, most 10.000
-
hevepapa
őstag
Egyértelmű, hogy van olyan munka amihez sok RAM kell. Ha valaki grafikával vagy videós dolgokkal foglalkozik ott nem hátrány a 64+ GB. Általában elég a 16-32 is. Persze ha valaki úgy szereti ha a Chrome 100 megnyitott füllel fut, akkor lehet hogy szűk a 32.
Nekem most a melóban jelenleg 5,9 GB foglalt. -
-
ben2
tag
válasz
hevepapa
üzenetére
"Vicces ez. Mindig csodálattal tölt el amikor valaki azt hiszi, hogy rajta kívül is mindenki ugyanolyan hiper poweruser."
Éppenséggel ez most pont fordítva történt: valaki azt hiszi, hogy rajta kívül is mindenki ugyanolyan casual gamer vagy facebookozó nagymama, hogy 16GB ramnál többet soha az életben nem használ, majd amikor elmagyarázzuk, hogy a PC-t munkára is lehet ám használni, akkor tovább okít, hogy ha a grafikai alkalmazások hivatalos minimál ram igénye 32GB, akkor annak elégnek kell lennie mindenre is.
-
GreasyDollar
kezdő
Közhely Albert!
Akinek van/ lesz rá pénze megveszi… (a járulékosan dráguló egyéb eszközöket/szolgáltatásokat is ideértve ) -
HUN_Sector
őstag
Fhd-n Cyberpunk 2077 phantom liberty med részletesség, bg3 high, prímán ment. Metro exodus a sivatagi pályán párás helyeken beszaggatott, az gondolom driver issue lehetett.
Nem panaszkodok rá, tényleg hozta a gtx 1650 szintet 6400mhz ram frekin stabilan. Afelett játékok alatt instabillá vált már, de az overclocking az ilyen. Messzemenőkig elégedett vagyok veleMajd idén vettem egy b580-at mert arra is kíváncsi voltam. Nálam így megy ez, szeretek tesztelgetni
-
Adeee80
csendes tag
Itt az ideje megkérdezni a shopok AI chatjeit a memóriaár-növekedés okairól.

-
-
válasz
HUN_Sector
üzenetére
És hogy vált be az igpu?
-
HUN_Sector
őstag
válasz
antikomcsi
üzenetére
Az AM4 egy 5. szériás X procival, 32 GB rammal, egy jóféle kártyával qhd-n elég bőven mindenre mind ma, mind előre láthatóan az elkövetkező években. Teljes mértékben bölcs döntés volt amellett maradnod.
Én is csak azért váltottam AM5-re intel socket 1200 i7 11700-ról mert birizgálta a fantáziám a 8700g integrált videokártyája. S ha valami pöcörögteti az agyalapi mirigyemet, azt úgysem bírom ki hogy ne próbáljam ki. -
-
válasz
antikomcsi
üzenetére
Nem vagy egyedül. Még a drágulás előtt matekoltam, h a plattformváltás helyett VGA váltás kellene, de igazán az sem... RAM és SSD upgrade lett inkább. Nagyon AAA játékaim nincsenek, gyerekeknek is elég a mostani konfig mid-en az újabbakra is.
Már nincs az a hatalmas ugrás, mint régen a hőskorban, h minden új proci egy új dimenzió volt... az 5600X egy kellemes PBO beállítással nekem mindenre elég. -
antikomcsi
veterán
Akkor nem egyedül maradok tag az AM4 klubban. Év elején már kezdtem azt gondolni, hogy lassan-lassan javul a helyzet AM5 fronton és talán majd a 9000-s széria után már válthatok, addigra normalizálódnak az árak a számomra is elfogadható mértékre.
Erre most a héten ránéztem mi a helyzet, és az DDR4 memóriák is eltűntek a boltok polcairól. Ami meg májusban 30 +1-2 ezer volt az most 80 ezer (2x16 kit), egy B450 asus deszka 25 ezer helyett 42 ezer. Háttértárólők ára szintén kilőtt Szóval úgy érzem, aki továbbra is marad az AM4-en, az nem csinál mást csak a józan eszére hallgat.
Ilyen időkben nem kívánom senkinek, hogy egy ismerőse megkérje, hogy rakjon már össze egy gépet a gyerekének, de nem kell drága, mert semmi komolyra nem fogja használni, csak játékra.
-
hevepapa
őstag
Az egész AI lufi pénzügyi okairól egy érthető cikk: https://kiszamolo.hu/ai-korkoros-finanszirozas/
Itt meg a rizikóról. Milliárd dolláros hitel hegyek. Ha valaki megbillen akkor lehet, hogy a 2008-as pénzügyi válság babazsúr lesz ehhez képest? https://www.fintechradar.hu/hirek/1003/orult-penzegetes-28-ezermilliard-dollart-koltenek-ai-infrastrukturara/
Arról nem is beszélve, hogy az egész AI mókához elképesztő menyiségű áram kell. -
hevepapa
őstag
Írták már, hogy elképzelhető reakció a VRAM csökkentése a VGA-kon. https://prohardver.hu/hir/szamos_vga_kihalhat_memoriapanik_miatt.html
Érdekes lesz ha beigazolódik. Ha igen, akkor lehet, hogy a játékiparnak is reagálnia kell rá, különben még inkább csökken a vásárlói réteg. -
Srácok ilyenkor eladni kell nem venni
Komolyan mindjárt kikapom a kölyök meg a fater gépéből a modulokat és eladom őket jópénzért
-
Cassi
őstag
válasz
HUN_Sector
üzenetére
Igen, könnyen lehet belőle 4 éves hiány is, de annak súlyos következményei lesznek. Vérfürdő várható a hardvergyártóknál, csődhullám és kikényszerített összeolvadások. Tartósan megemelkedett árak minden kategóriában, nem csak a memóriáknál. Elhalasztják a fejlesztéseket, befagy minden. Így még az AI elterjedési esélyei is csökkennek, miközben az váltotta ki a hiányt, mert egy csomó új kliensre is szükség lenne hozzá. Az AI saját magát nyírja ki.
-
-
XuChi
addikt
Erről csak annyit, hogy oltatlanul elkaptam, és én is meg a Feleségem is az intenzíven kötöttünk ki. Soha semmi bajunk nem volt előtte. Majdnem beledöglöttünk. Én is tagadó és oltás ellenes voltam, de amikor majdnem meghaltam és utána miután hazajöttem, majdnem 1 évig post covid szaroktól szenvedtem, átgondoltam a "oltástagadó" hozzáállást. Erről enyit, csak szerencséd volt semmi több.
-
válasz
Varázslóó
üzenetére
Nekem jelenleg csak egy 2x2GB-os G.SKILL kit-em van, de lehet majd bővülni fog. Olcsón ki lehet fogni 2x8 vagy 4x4GB-os kiszereléseket de még nem vettem rá magamat, pedig már szemezek a kínálattal egy ideje.
Egyébként én javarészt már tényleg csak retrózok, az utóbbi időben ez jobban elkezdett érdekelni (jelenleg ezért is ilyen "szar" a konfigom).
-
Varázslóó
őstag
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Van 2x8GB DDR3 ám és 4x4GB DDR3 talonba, meg DDR4 is dobozba.
ki tudja mit ér 1 év múlva. 
Mennyi ember retro pc-zik majd, megkérdezik milyen géped van?
Ahhhh én retrozok csak. Nem azért mert 1milla 32GB ram így 2026 nyàron, csak mert ilyen kedvem van.

-
Na ideje visszatérni DDR3-ra.
-
Tin
veterán
válasz
Tomassy00
üzenetére
Kiderül. Én sokat rendelek Amazonról, és szoktam úgy is, hogy valamit hetekkel későbbre ígér, és ahol az Amazon a tényleges eladó, mint ezeknél a ramoknál, ott még soha nem volt olyan, hogy ne jött volna meg, vagy ne annyiért, amennyiért megvettem. De az tény, hogy korábban még nem volt ilyen ram-balhé

Ugye itt az a fura helyzet, hogy ezek a kitek most is kaphatóak egytől egyig, szóval itt nem az van, hogy nem elérhető, hanem az, hogy ez ennyiért megy. Amúgy, csak érdekességként mondom, mindkét Corsair modul mennyiségi limites, vagyis 1 db-ot tudsz csak rendelni belőle. És később fogyott ki. Szerintem ezek a gyártóval-beszállítóval egyeztetett és szerződött árú eladások, és valamikor majd megjönnek. Az ilyen sokára ígért rendeléseknél amúgy az első dátum előtt meg szoktak érkezni.
-
Tin
veterán
Már 3 kitet rendeltem Amazonon... valamelyik csak megjön egyszer.

A fenti Corsair kitek ára a gyártó webshopjában jelen pillanatban kereken a duplája. De az raktárról, azonnali szállítással.
-
válasz
HUN_Sector
üzenetére
Amúgy simán el tudom képzelni, ha valakinek bekrepál közlik vele, hogy sajnos nem tudják cserélni, visszafizetik az árát (amennyiért vette). Kazy az speciel nem

-
HUN_Sector
őstag
Digital asia forrásra hivatkozva a Gamers Nexus oldal 4 vagy több év hiányt jósol
[link] 19:54 -
HUN_Sector
őstag
Csak be ne adja a kulcsot a viper 7000Mhz-es ddr5 ramom. Főleg hogy a garancia a Kazycomputersnél volt

A hűtőbordái már leváltak maguktól -
-
hevepapa
őstag
Nem vitás, hogy vannak olyan speciális munkák amikhez kell sok RAM. Én annyiból szerencsés helyzetben vagyok, hogy már vagy 4 éve full HO-ban vagyok és a cég ad minden vasat ami kell hozzá. Abból meg már kinőttem, hogy depressziós legyek attól ha nincs mindenből a legújabb, legerősebb vas a gépemben.
-
Terek
tag
Valahogy figyelmen kívül hagyják azt a tényt,hogy minél tovább emelgetik az árakat annál többen fognak kiesni a potenciális vásárlókörből.Jó az irány.Lesznek itt nagy pofáraesések azthiszem
-
ddekany
nagyúr
válasz
hevepapa
üzenetére
Jó, hát ha elmész a pro-verda.hu-ra, valószínűleg a fórumokon aktívaknak gyakran 50 milliós musztángja lesz, csak mert az ad neki jó közérzetet. De hát te mentél olyan helyre. Másfelöl fejlesztőként mondhatom, hogy a normális memória méret 2-3x-osa sokszor jól jön, és errefelé sok a fejlesztő is. Aztán talán sok vállalkozásban nyomja otthonról, vagy hazaki KKV-nél még mindig szokásos tán, hogy itt a VPN, munkaeszközt oldjad meg saját zsebből, vagy bejársz...
-
-
GodGamer5
addikt
Remélem 2026 végéig visszaállnak az árak, szerencsére már minden megvan a gépben amit akartam, de ez akkor is szomorú.
-
hevepapa
őstag
Ráadásul 2 virtuális gépen. Ugyanis az egyiken vág és effektezik 8K videót, a másikon meg 4K-ban Bf6-tal játszik 4K-ban ultra grafikan és ezt közben streameli is. 🤣
Vicces ez. Mindig csodálattal tölt el amikor valaki azt hiszi, hogy rajta kívül is mindenki ugyanolyan hiper poweruser. Pedig nem. Ha kinéz a buborékjából akkor kiderülne, hogy a PC használók 90%-át baromira hidegen hagyja pl. az is, hogy a RAM ami a gépeben van az DDR4 vagy 5. A CL-ről már ne is beszéljünk. 🤣
De frankóbb ha valaki elitkedik. Ez már csak így megy errefelé. -
pengwin
addikt
Ezek a gépigények nem így működnek.
CAD és az összes videós meg rasztergrafikás alkalmazás memória-igénye mehet a csillagos égig attól függően, hogy mekkora a projekt amin dolgozol éppen.
És nem csak az az 1 alkalmazás fog futni egy munkagépen, hanem még vagy fél tucat másik, ami kell a ahhoz, hogy elérhető legyél és hozzáférjél pl. a céges erőforrásokhoz (pl. mindenféle grafika és animáció ami a céges arculathoz tartozik). És mivel az ilyen céges cuccok nagy része manapság valami webapp, így meglepő módon tudják zabálni a memóriát annak ellenére, hogy többnyire nem olyan nagyon komplexek.
Én csak dokumentációt írtam, de 32GB-ot én is simán ki tudtam tölteni. Git, VS Code, pár különböző bögésző, konténerben futtatva az éppen szerkesztett dokumentációs portál ami gombnyomásra újra kell épüljön, és még emellé többnyire a dokumentált termék minimális deploymentje is kellett fusson helyben.
#112 Baltazár123
Nekem az a tapasztalatom, hogy régebbi platformokon csak addig független a komponensek árazása az általános használtpiaci logikától, amíg a valós árak fölé lehet valamit árazni - pl. 10th-11th gen i9-ek, amik hajlamosak lényegesen drágábbak lenni, mint az újabb, alacsonyabb kategóriás CPU-k amik gyorsabbak is náluk. Elvégre a potenciális vásárlókat már az LGA1200-hoz köti a "sunk cost fallacy".
Ezzel szemben bármilyen árnövekedés az újabb platformokon szépen maga után tudja húzni a régebbi platformok komponens árait felfelé. -
ddekany
nagyúr
válasz
Baltazár123
üzenetére
Atya ég... hard-core hardver prepper.
Ősi 2nd gen gépbe 32GB DDR3... Ha az ember ennyire felkészül, annak az lesz a vége, hogy cucc 75% feleslegesnek bizonyul, és akkor meg azért volt drága. Hacsak nem félidőben feladod a prepperséget, és eladod... tehát lényegében scalperré válsz. -
pengwin
addikt
Az AI adatkközpontok a jövőbeni gyártókapacitást kötötték még csak le. Azt a gyártókapacitást, amit a három nagy memóriagyártó (Samsung Hynix, Micron) nagyon gondosan korlátolt szinten tart annak ellenére, hogy az elmúlt 5 évben csak arról voltak hírek, hogy megy felfelé a DRAM ára a különböző felhasználási területek növekedő igényei miatt.
Bányászláz miatt megugrott GDDR igények, aztán a mobilpiac miatt megugró LPDDR igény, aztán az új platformok DDR5 igénye, majd az AI GDDR és DDR igénye... Szóval érted, sehogy sem kerek, hogy miért nem növelte a piac ~95%-át uraló három cég a gyártókapacitását, miközben az lassan egy évtizede folyamatosan az igények mögött kullog.Ami most az értékesítési csatornákban van, az már le van gyártva. Ezekből a konzumer termékekből már sehogy sem lehetne adatközpontba való RAM. Mégis megugrott az áruk a korábbi áruk sokszorosára.
Ez az egész annál dühítőbb, mert a RAM gyártóknak bizonyított és jól lekövethető kartell-múltja van, amiért már börtönbe is került ezeknek a cégek a vezetői közül egy pár ember. Szerintem nem elég ember, nem elég hosszú időre ment börtönbe, és az ilyen cégek működését folyamatosan felügyelni kéne az ilyen esetek után még jó 10 évig, mert mint a mellékelt ábra mutatja, már megint visszaélnek a piaci helyzetükkel és nem versenyeznek.
-
F.B.I.
veterán
válasz
Intelligencs
üzenetére
Nálunk 4Gb - al mennek a gépek, a komolyabbak 8 - al, 2013 körüli Intel procik és van amikor ilyen géppel 3D kell szerkesztenem.
-
ben2
tag
Grafikai alkalmazásoknál eleve nincs olyan, hogy elég ram. Kevesebb rammal is el lehet lenni, de lassítja a munkát, azaz a végén többet veszítesz a spóroláson, mint amennyit nyersz vele.
A 32GB ami alatt el sem indul a szoftver, ez kb. az "alsógatyában megyek dolgozni" kategória. Reálisan 64GB a minimum, 128GB az optimális és 256GB a highend, ami fölé már nincs értelme lőni.
Sokszor egyébként nem azért futsz ki a ramból, mert maga a projekt annyira durva, hanem mert 2-3-4 projektet kell egymás mellett nyitva tartanod, na ilyenkor jön a trükközés ram-cache törlésekkel, diskre cacheléssel, stb. hogy ne omoljon össze a gép."Bár már ezeket is túlzónak érzem, mert mégis hány ember van aki otthonról dolgozva vág/tervez/effektel
"Most, hogy terjed a home office, egyre többen. Jellemzően persze az otthoni gép csak kliens és maguk a szoftverek remote gépeken futnak, de ha saját projekten dolgozol, tesztelsz, tanulsz, kísérletezel, akkor az otthoni gépbe is érdemes beruházni. Már persze ha nem kerül csak a ram fél millióba az egymilliós grafkártya mellé.
Az Adobe szoftvereket meg hagyjuk már végre, mint hivatkozási alap. Nézd meg milyen hardver speceket ajánlanak ipari grafikai alkalmazásokhoz, mint Houdini, Maya, Nuke, Davinci Resolve, stb.
-
Baltazár123
őstag
több hónapja már volt erről hír, bár akkor még csak a NAND-ról beszéltek általánosságban, de aki egy kicsit belegondolt az rájött, hogy mi mindent ránt magával.
Annyit léptem, hogy 32gb van már a játszós gépben, meg a gyerek minipc-jét eleve így rendeltem. Egy régi i5-2500k tartalék gépet is feljavítottam 32gb-ra, bár elméletben a ddr3 ramokat nem kéne, hogy érintse, főleg a használtakat. Van egy NAS gépem, szintén régi sandy bridge, abban is már 16gb van, a laposokban is 16. Meg vettem 4x2 2TB HDD-t, 2x 1TB sata SSD-t, 2x1 TB nvme SSD-t, PS5-be bekerült 1TB bővítés. Van tartalékban 16gb 3200-as DDR4 ramom, ha mégis AM4-re upgradelem a tartalék gépemet. Szerintem ezzel a túlélőkészlettel átvészelem ezt az eljövő időszakot, ami remélhetőleg 2 év körül lesz, nem hosszabb. Aki nem tudott felkészülni és mégis jelentkezik most az igény, az most mélyen a zsebébe kell nyúljon, meg persze jönnek a g.ci scalperek is.
A ZachTT tech oldal már olyan infót mondott, hogy a HDD gyártók most már csak 2027-re vesznek fel megrendeléseket, igaz ez a vállalati szegmens és persze mondhatja egy gémer, hogy lesz.rja, neki SSD kell, de vajon mit fognak venni a vásárlók még jobban, ha csak 2 év múlva kapnak fizikailag HDD-t, mert egyszerűen nem bírja a gyár? Igen, SSD-t fognak venni, akár qrva áron is, mert az legalább lesz, igaz drágán.
Egyébként a problémát az tetézi igazán, hogy a gyártók egyelőre nem hajlandóak az igényekkel menni és növelni a gyártókapacitást, sőt átstruktúrálnak és átraknak kapacitásokat a nagyobb haszonkulccsal kecsegtető (AI) szerver piacra.
ja, kíváncsi leszek a VGA piacra, már olyan régen volt VGA para, amikor f.s 1050Ti-t kellett vennem, ami "erős" kártyának volt hirdetve (sajnos pont akkor kellett tönkre mennie a 660Ti-nek a gyerek gépében) és örültem, hogy 55e pénzért megcsíptem egy még garis darabot. milyen jó időszak is volt, pedig azt mondják idővel az emlékek megszépülnek, de én csak a qrva ...... felmenőit kívántam és most is azt kívánom ha visszagondolok az összes scalpernek meg mutyis szemétládának, beleértve a gyártókat is... személyes vélemény volt csak
-
DjDanee87
addikt
Nem vettem RTX 5090et, mert problémás (és drága), az RTX 5080at meg nem tartottam jó választásnak a kevés memória miatt hosszabb távra. Nembaj, majd lesz 5080 ti vagy super aminek nevezik jó ram specifikációval. Igen ám, de ha 5090 árban érkezik majd jövőre a megnövekedett memória árak miatt, akkor megint halasztom a váltást 2027 60as szériára. Covid, crypto, AI mi lesz még itt addig vajon? Mindegy is, valami lesz még addig az biztos, hogy az egekben lévő árakat még feljebb tornázza az egyszerű felhasználóknak.
-
ben2
tag
Az AMD, Apple, stb. tud hosszú távra egyedi dealeket kötni a gyártókkal, ahol hasonló volumenekről és hasonló pozícióból tárgyalnak, mint a nagy AI adatközpontok.
A SOC-okba integrált memória meg eleve nem volt olcsó, most sem annak az ára csökken, hanem a többié nő.
Tehát nem úgy lesz versenyképesebb a SOC, hogy olcsóbb lesz benne a ram, hanem hogy nem lesz drágább, mintha külön vennéd, de a SOC egyéb előnyei megmaradnak, mint mondjuk a memória megosztás cpu-gpu között. -
wjbhbdux
veterán
Pár évente eljátsza ezt hiány van/leégett a gyár/elsüllyedt a szálítohajó hisztit a memóriagyártó maffia, csak ki kell várni.
A RAM ára 1GB = 1000 Ft, ennyit ér, aki fölötte veszi meg az át van verve.
-
thomasa
senior tag
Minden esetre az időzítés tökéletes marketing szempontból (Karácsony).
-
cszolee79
tag
Október 1-n vettem ezt ugyanitt 102 ezerért.
https://firstshop.hu/ddr5-kingston-fury-beast-6000mhz-amd-expo-64gb-kf560c30bwek2-64-kit-2db-p215237
Haha. -
-
Cassi
őstag
Egy ilyet akartam venni úgy két hónapja az Allegrón, de soknak tartottam a 70 ezer forintot érte. Majd ha lejjebb megy...
A fő különbség a 2021-es helyzettel szemben az, hogy a bitcoin-bányászaton látszott, hogy nem egy túl hosszú távú valami és a cégek nem voltak benne túlságosan, lehetett nyugodtan korlátozni és betiltogatni. Az AI viszont egy nagy ívű valami, minden nagy cég nyakig benne van, inkább még évekig nőni fog rá a kereslet a kidurranás helyett.
Új hozzászólás Aktív témák
- Megtartotta Európában a 7500 mAh-t az Oppo
- NFL és amerikai futball topik - Spoiler veszély!
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Energiaital topic
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- OpenMediaVault
- Milyen TV-t vegyek?
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Tőzsde és gazdaság
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- PC bontás - Cooler Master Q500L, Corsair RM850x, ROG B550-F, Ryzen 7 3700X, 32Gb, 1+1Tb SSD
- UPDATE 01.03. Új, bontatlan / felbontott / Kingston, Corsair, G. Skill, Crucial / DDR5 ramok / gari!
- Corsair 32GB KIT DDR4 3200MHz CL16 VENGEANCE RGB PRO SL Black - bontatlan, új
- 1x 16GB Corsair Vengeanche LPX 3600Mhz
- RAM memória Crucial Pro OC Gaming 16GB DDR5 6400MHz CL32 Black - bontatlan, új
- Most èrkezett pár darab RX ès RTX 8gb vga-k! Számlás garanciás! Kamatmentes rèszletre is!
- LG 27UP850K-W - 27" IPS LED - 3840x2160 4K - DisplayHDR 400 - USB Type-C - AMD FreeSync
- Xiaomi Redmi 14C / 4/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Akciós kisWorkstation! Dell Precision 3560 i7-1165G7 4.7GHz / 16GB / 512GB / Quadro T500 2GB FHD 15"
- AKCIÓ! iMac Pro Intel Xeon W2150B 64GB 1TB VEGA 64 16GB!!! 1 év garancia!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

abba is elég sok ram megy kinàban.
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)