Hirdetés
- MasterDeeJay: Egy nem átlagos Asus videókártya (GTX950M 2GB GDDR3)
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- Graphics: Telefonvásárlási kálváriám....avagy clickbait cím: Horror a hardveraprón
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gerner1
Új hozzászólás Aktív témák
-
Nyilván nem olcsó, de akkor is spórolsz kemény 60k-t, amit mondjuk el tudsz költeni másra. Én a "láz" előtt össz-vissz egyszer vettem újonan memóriát, az összes többi mind használt mert az is megy ugyan úgy. De én lassan minden komponenssel így vagyok (kivéve táp és tárhely), jelenleg is házon kívül minden second hand.
-
ddekany
nagyúr
válasz
Kalacskepu
üzenetére
A használt piac leköveti az új árát, csak van rajta mondjuk 30% kedvezmény (ha nem bontalan scalper cucc). Pl. ha jövőre 2x16GB@6000 200e-lesz (ami reális), akkor a használt kb. 140e. Az se épp olcsó.
-
-
Varázslóó
őstag
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Hát én is elvagyok vele, de meddig van jó árban használt ram. Mert ha nem lesz tényleg akkor a használt àra is rohamosan megy majd fel.
-
-
-
Terek
tag
Reméljük belebuknak ebbe a szemét,patkány munkába amit csináltak most a memóriákkal a vga-k után
Annyiba kerül most 8gb ram modul mint ez előtt 2x16gb........Szánalom
-
pengwin
addikt
válasz
ecaddsell
üzenetére
A HDD-vel nagyon nagy kapacitásokat lehet elérni megfizethető áron. Na ettől az SSD még irtó távol van és nem is várható drasztikus változás ebben akár a nem annyira közeli közeljövőben sem.
Most nem végfelhasználói vagy hagyományos adattároló szerver igények tolják felfelé az árakat, hanem az AI compute RAM, VRAM és tárely igénye. És ezeknél nagyon sokat számít a fogyasztás, az elérési idő, és az, hogy adott tárhely mekkora helyet foglal.
Az U.2 és hasonló SSD formátumok pedig sokkal kisebb fogyasztással nyújtanak a HDD-knél lényegesen nagyobb kapacitást adott térfogatban. Emiatt könnyebb őket betervezni egy olyan rack-be, amiben sok kW hő termelődik a compute miatt.
-
Tin
veterán
válasz
HUN_Sector
üzenetére
Miért pont abból?
-
Baltazár123
őstag
válasz
ecaddsell
üzenetére
szerinted engem hol érdekel a szájkarate egy random valakivel? rossz napod van egyébként? egyél egy snickerst az segít
Képzeld el, hogy vannak SSD-t használó data centerek és, ha egyik termék nincs, akkor veszed a másikat, vagy b) opció, hogy közlöd a vezetőséggel hogy felejtsék el a terveiket és csináljanak új, kevésbé grandiózus növekedési terveket. c) opció, hogy a hdd gyárak gyorsan kapacitást fejlesztenek. A C több okból nem esélyes, a B esetben az állását kockáztatja az illető, mert akkor mi szükség rá? A opció, hogy megoldja azzal, ami van.
A data centerek használnak léghűtést ott van a mondatban és bármennyit kattogsz ezen, a noctua nem kis részben az üzleti területről él. Nekem ez meglepetés volt. Az AI centerekben is van, mondjam úgy, hogy ne köss bele, hogy lehet, kiegészítésnek. A lényeg a növekvő igény, nem az, hogy darabra megmondják neked, hogy mennyit fognak használni, de túl sokat akarsz ebbe belelátni. Inkább csak filozofáltam ezen, hogy még egy ilyen apróbb szegmensében az IT-nak is megjelenik a növekvő igény.
Az LPDDR-re nem mondtam semmit, de ha szeretnéd utána nézek
Ennyi, leírtam pár gondolatot, mert mégiscsak egy fórum ez, a habzó szájat meg engedjük el, ma úgyse lesz időm nagyon fórumozni.
-
ecaddsell
senior tag
válasz
Baltazár123
üzenetére
Azért roppant vicess a HDD meg az SSD kapcsán mint helyettsítő termékről beszélni.
A HDD-nek van néhány előnyös tulajdonsága, ami archiválásra optimálissá teszi.1. Bizonyitottan jó data retention-el rendelkezik, olyan 10 éves HDD-ből amire azóta rá se néztél nagyon nagyon nagy biztonsággal bármi visszaállítható. A SSD-nél 10 éve annyira más technológia volt, hogy hasonlítani sem érdemes egy mostanival...
2. A HDD-vel nagyon nagy kapacitásokat lehet elérni megfizethető áron. Na ettől az SSD még irtó távol van és nem is várható drasztikus változás ebben akár a nem annyira közeli közeljövőben sem.
Archiválásnál ahol folyamatosan kell írni, nem különösebben számít a HDD lassúsága sem.Visszafelé sem működik a dolog. Emlékszem amikor 10k fordulatos HDD-t leparticionálva (hogy kevesebbet kelljen a fejnek mozogni) se nagyon lehetett 10ms alá vinni az elérési időt. Átlag HDD ennél rosszabb, azaz van kb. 3 nagyságrend az SSD javára (persze modern NVMe SSD esetén).
Nem tudom melyik üzleti iskola lenne az, ahol két ennyire különböző terméket elfogadnának mint helyettesítő.#376 Baltazár123
"Na a lényeg, hogy miből él a Noctua és ugye a léghűtés, hova kell brutális mennyiségben? igen, a data centerekbe, meg az AI szerverekbe"Neked halovány elképzelésed sincs, hogy néz ki egy modern AI center.
Csak és kizárólag vízhűtés van bent, majd a vízet hűtik máshol brutális ventikkel.
Itt többek között a kommunikáció sebessége miatt fontos a fizika közelség. Több száz MW, ill. mostanában GW nagyságrendjéről van szó összességében (csak 1 kártya 1 kW amiből rengeteg van 1 rackszekrényben).Az LPDDR-es jóslásod meg melyik varázsgömbből származik? Telefont is akkor cserélek majd, ha az akku behal benne. Remélhetőleg évek még. (Az elődjénél is ez volt az egyik fő ok...)
A consumer piac a földbe áll már csak attól, ha így maradnak az árak. Már tőlünk nyugatabbra is azt mondják, hogy ja akkor semmit se veszek, jó az ami most van, lehet elkezdeni optimalizálni. -
8th
addikt
válasz
Kalacskepu
üzenetére
-
Varázslóó
őstag
Lengyelektől van egy kis infóm :
A jól ismert bennfentes Digital Chat Station kijelentette, hogy az iparági előrejelzések szerint a memóriaárak emelkedése legalább 2027-ig folytatódni fog. Az LPDDR6 chipek jelentősen drágábbak lesznek a jelenlegi LPDDR5 chipeknél, és valószínűleg csak a Dimensity 9600 vagy Snapdragon 8 Elite Gen 6 processzorral felszerelt zászlóshajó okostelefonokban fognak megjelenni, amelyek viszont jelentősen drágábbak lesznek. A mesterséges intelligencia fellendülése miatt a chipgyártók megpróbálják növelni a különböző típusú memóriák gyártását, de eddig nem tudták lépést tartani a kereslettel.
Mobiloknál is baj lesz VGA nál is nagy a baj. -
ddekany
nagyúr
válasz
Baltazár123
üzenetére
Az is tényező, hogy melyik komponensénél mennyi idő és mekkora kockázatos befektetés plusz gyártókapacitást hozzáadni. Ventilátor gyártásban gondolom nagyságrendileg gyorsabb és kisebb befektetés, mint high-end DRAM és NAND gyártásnál.
-
Baltazár123
őstag
válasz
Varázslóó
üzenetére
valójában egy AI szerver ha hunyorítva nézzük és hogy milyen gyártói kapacitást igényel, akkor nem olyan sok mindenben különbözik egy PC-től.
Még olyan dolgok is játszanak, hogy zach mutatta a noctua új flagship hűtőjét és oda-vissza volt tőle, csak az ára ugye. 190 dodó és hogy húzós, van jóval olcsóbb hasonló hatékonyságú megoldás. Persze van aki ragaszkodik a levegő hűtéshez. Na a lényeg, hogy miből él a Noctua és ugye a léghűtés, hova kell brutális mennyiségben? igen, a data centerekbe, meg az AI szerverekbe
Ha így nem beszélnek erről a hűtőről, ezt nem is gondoltam volna, hogy a noctua is nagyrészt a szerver piacból él.jó mondjuk léghűtést sok cég gyárt, meg ott talán nincs kapacitás probléma, nem olyan bonyolult termék, de pont azon gondolkodtam, hogy basszus még a hűtők piacán is emeli az igényeket az AI, durva. Gyakorlatilag az összes PC komponenst használja az AI, csak nem egyforma mértékben, de minden komponensre nő az igény, kisebb-nagyobb mértékben.
-
Varázslóó
őstag
válasz
Baltazár123
üzenetére
Hugh de jó lesz....
akkor most konkrétan kàosz alakul ki szép lassan.. -
Baltazár123
őstag
válasz
Varázslóó
üzenetére
a zachTT beszélt erről, hogy az infója szerint a gyárak már csak 2027-re vesznek fel megrendelést szerver/vállalati HDD-re és ez a folyamat nem lecsengőben van. Szóval nem az van, hogy mondjuk 1 hét múlva már közelebbi dátumra adnak időpontot, hanem tolódik kifele. Magyarul az igény stabil és nő a vállalati/data center szegmensben, ami nyilván kihat a DIY piacra is.
Úgyhogy ennyi és azért lesz "jó", mert ha nem jutnak HDD-hez, csak 2 év múlva, akkor bármennyibe is kerül, felvásárolják majd az SSD-ket, mint helyettesítő termék... -
Att1la.
őstag
válasz
ecaddsell
üzenetére
82 590 Ft volt November elején, aztán felment 93 590 Ft-ra, utána 160 000 Ft-ra, most meg visszaesett 93 590 Ft-ra. November 11, 21, 26-án volt raktáron, de gyorsan elfogyott.
Igen SSD árak is mennek fel, 990 Pro 2TB-ot 65 000-ért vettem, most már 75 000Ft. Adata Legend 900 512GB 17.000 Ft volt, most meg 20.000 Ft egy hónappal később. HDD árak is mennek felfelé.
Videókártya árak meg nem nagyon akarnak lemenni árban. Pny, Tuf kb ugyanannyi mint nyáron volt.
-
Varázslóó
őstag
Az a baj, hogy ez nekik már előre készen van. Sok 10éve előre dolgoznak. Csak úgy alakul mindig ahogy ők akarják. Nagyon kicsi az esélye hogy átlag halandók jól jàrnak. Talán az AI-ra akarják ezt az egész válságot (superinflaciot) ràfogni.
Nem véletlen cukiberg és társai bunkerei.
-
ecaddsell
senior tag
Ha ez tényleg ennyiért van és nem valami beragadt hirdetés, akkor ez teljesen jó (még akár használtként is).
Persze nyáron a 64GB-os modult vettem kevesebbért, de most az van ami.Ha nem lenne ez a pánikvásárlás, hogy mindenki RAM-ot akar venni ha kell, ha nem, ha van értelme, ha nincs akkor kb. ilyen árak lennének.
Az AI (szerverek) nem ezeket a RAM-okat használják, csak valamennyi kapacitást átállítottak arra.
A pánikvásárlásban meg a scalper-ek mindig meglátták a lehetőséget.(Bár többek között ezért is szokás köpködni az AI-t, hogy most e-miatt drágul minden chip nyilván mindennek megvan a helye, ha adatokkal kell zsonglőrködni akkor verhetettlen, én pl. munkám során is rengeteget használom. Persze ha az autót vagy kazánt kell szervizelni vagy lakást felújítani/építeni stb. akkor azt nem fogja megoldani, de azt látom, hogy LLM ill. generative AI használata már most nagyon sok munkát megold és még többet fog megoldani vagy ha tetszik elvenni emberektől.)
Egyébként nem mindennek ment fel lényegesen az ára. VGA van ami még mindig kb. ott van mint hónapokkal ezelőtt. SSD is max. 10%-ot drágult (az se minden kategóriában).
Ezek cseréje mind többet tud dobni mintha valaki lecseréli a DDR4-es gépet DDR5-ösre.
Persze, ha valakinek csúcs X3D proci meg PCIe 5.0 SSD kell (mert még a legerősebb VGA-t sem igazán fogja vissza a PCIe 4.0) és eddig egy kő alatt töltötte az elmúlt fél évet, és most ébredt, akkor meg fog lepődni. -
ddekany
nagyúr
válasz
Varázslóó
üzenetére
Kétséges, hogy kivárható-e, vagy csak fokozódik beláthatatlan ideig. Nem opció a "tech bróknak" az AI buborék pukkanás. Tehát ha sokáig nem jön össze a mindenkit kiváltó AI, és az új befektetők bevonása (a piramis játék...) így megakad, akkor fogadok, hogy az államok vagyonát kezdik el felhasználni (adóbevételek, stb), lényegében elszívják a levegőt minden más elől. Ha meg összejön, az már nagyon OFF, szóval hagyjuk... De mondhatjuk úgy szépen, hogy a PC-k ára mindkét ágon a legkisebb gondunk lesz. Reménykedhetünk, hogy mákunk lesz, és valami köztes lesz...
-
Att1la.
őstag
válasz
ecaddsell
üzenetére
ADATA XPG 48GB KIT DDR5 6000MT/s CL30 Lancer Blade RGB Black 93 590 Ft-ért még mindíg a legjobb vétel ha van raktáron
A 32GB kit ami 41.000Ft volt idén Júliusban az most 154.000Ft, 64GB kit 90.000Ft volt Májusban, most 202.000Ft. Crucial 96GB 145.000Ft volt 2 hete, most 227.000Ft.
-
-
Varázslóó
őstag
Hát ilyenkor jobb kivàrni, aki eddig nem vett. Amikor még dupla áron voltak akkor talán még megérte. De már 2.5 vagy 4x a szorzó. 😏 Ha csak addig tart amíg a GPU bányászat màr törtenelmi eseménynek szàmít.
-
-
Baltazár123
őstag
válasz
HUN_Sector
üzenetére
na jó, tartalék tápot csak ezért nem fogok venni
pedig tápom több is megpusztult már az idők során, még úgy is, hogy nem a vgné és társa típusút (aki még emlékszik rá
) szoktam venni, hanem legalább középkategóriát. Majd ha így járok esetleg, akkor valamit kitalálok, remélem nem. A táp halál kellemetlen tud lenni.
-
HUN_Sector
őstag
válasz
Baltazár123
üzenetére
Pedig fentebb linkelték a cikket, hogy a réz drágulása miatt a tápok is sorra kerülnek

-
Baltazár123
őstag
most mindenki le akarja húzni azokat a szerencsétleneket, akiknek muszáj vagy nem muszáj csak szeretnének gépet építeni vagy fejleszteni
Én az első hírek hallatán, még szeptemberben megléptem az összes fejlesztést, amit terveztem, nem vártam. Most bejött, persze nincs minek örülnöm. Ha bekrepál a mostani gépem, egy AM4 4700g, akkor csak abban bízom, hogy a ram meg az ssd-k nem mennek vele, esetleg a cpu is életben marad. Nálam táp, alaplap meg vga pusztult meg normál használat mellett eddig, a többi alkatrésszel szerencsém volt. Meg leejtettem egy hdd-t, az se bírta ki
Ha életben marad a gép, akkor szerintem ráérek valamikor a 30-as évek elején lecserélni. Van konzolom is játékra, nekem ez a PC bőven elég, amire nekem kell. Remélhetőleg lesz majd akkor konzol/asztali PC kombó, amit rebesgetnek és akkor két legyet egy csapással.
-
pengwin
addikt
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Hát igen, a magyar használtpiac ismét nagyon agilisen reagálta le a híreket...
-
-
-
Cassi
őstag
Mindig csak a panaszkodás megy, miközben Black Friday kedvezménnyel ilyeneket lehet kifogni:
-
-
ecaddsell
senior tag
A Windows 11-nek asszem 4GB memória a minimuma. De 8GB-al simán elmegy.
Maga a Windows lehet tényleg elmegy, de ha több progit is akarsz futtani az már nem lesz olyan sima. 16GB-nál nem érdemes alább adni. Nem azt mondom, hogy az mindenre elég (pl. videót vágni valami modernebb cuccal, SW-t fejleszteni, komolyabb játékhoz stb. kevés lesz), de hétköznapi dolgokra el lehet vele lenni.
Amit nagyon ajánlok az az NVMe SSD, ha még nincs. Nagyon sokat tud dobni és már régebbi lapok is tudják (pl. családi gép 7 éves, de támogatja, OK PCIe 3.0 csak, de annyira hétköznapi dolgokra nem számít).
Nem helyettesíti a RAM-ot, de sok esetben nem is a RAM hiánya miatt lassú, meg a jelenlegi árak mellett file cache-re kicsit drága a RAM...
Ha egyébként is kevés a RAM a gépben jobb, ha az SSD nem onnan akar csipegetni, azaz pl. Samsung cuccokból inkább a Pro verzió ami itt jobb.Minap kerestem árukeresőn valamit és a Chrome böngésző egyik tabja közel 1GB-ot vitt (valami termosztátot néztem rajta/kerestem). A renderelt anyag nem lehetett több néhány megánál, fel nem fogom, hogy lehet valami ennyire memóri zabáló.
Egyébként furcsa, hogy mindenki most jött rá, hogy milyen kevés a RAM a gépében és most akar sürgősen bővíteni...
Ha eddig jó volt, akkor most miért lett hirtelen sürgős? (Csak költői kérdés volt.) -
Att1la.
őstag
Cégek nem valami egybe gépet vesznek ahol nem mindig van opció ram méret választáshoz?
16GB játékhoz már 5 éve is kevés volt, nálam a Forza Horizon problémázott mindig, most nyáron bővítettem a 2 éves 2x16 kitről 2x32-re. Üresjáratban 10GB-ot eszik a Win11 +15-20GB a böngésző.
-
pengwin
addikt
Én pont most csináltam "Chromebook"-ot a régi i5-4210U + 8GB RAM + 128GB SATA SSD-s 2-az-1-ben Dell laptopomból, mert a legújabb Win10-ekkel is kicsit lassúcska volt szegény, meg a tárhely ~felét lefoglalta az OS, úgyhogy a 11-gyel már végképp nem akartam gyötörni.
FydeOS-szel meg még mindig 3+ órát bír az (eredeti!) akksija és tök jól használható, és az androidos appoknak köszönhetően még jobb tablet is lett belőle, mint WIndows-zal bármikor. És mellé tud teljesértékű Linux alkalmazásokat is futtatni...
Szóval én bátran ki merem jelenteni, hogy az irreális memóriaigényekért a picipuha felel. A felhasználók alapvetően ugyanazt csinálják, mint 10-15 éve is, valamiért mégis mindennek sokszor annyi RAM kell ugyanazokhoz a feladatokhoz.
-
KROK640
nagyúr
Ez nem igaz... Az átlag embernek a PC /laptop egy fájdalmas de szükséges kiadás és mindenből a minimumot veszik.
Én 32MB RAMal kezdtem és amikor 96MB rá bővitettem akkor jöttem rá hogy milyen fontos a RAM mennyisége. Nyilván ésszerű keretek között. Volt 2001-ben 768MB RAMom is, na annak nem volt semmi értelme -
Varázslóó
őstag
Attól függ mihez, én RTX 2060 6GB őt használtam stremer kártyának. Elég jó bírja is 4K stremet is. De ha AI kell mellé még mikrofont elbírja AI val de képet már nehezebben egyszerre.
Ezért lett egy csere 3080 10GB WTF3 ra. Ez mivel elég high end kategória amire kell. Bőven marad benne tartalék.
-
Tin
veterán
Jó, de azért legyünk igazságosak: én biztos nem spórolnék (spórolok) a RAM-on. Ma nem vennék 32GB alattit. De a cégek helyében, akik nagy mennyiségben vásárolják a gépeket, simán meghúznám 8GB-nál a limitet, ha az elég, és az elszállt RAM árak miatt sokkal olcsóbb.
A "netezés" a cégben úgysem opció, ahogy a YT sem. A többire meg elég. és ahogy Baltazár123 is írja, a lapozás miatt úgysem tűnik fel, hogy csak annyi RAM van.
-
Baltazár123
őstag
Office felhasználasra se elég a 8gb, elfogy hamar, de a felhasználás jellege miatt a felhasznalót nem igazán zavarja a kilapozás. Legalábbis amióta jellemzően nem HDD-n van a rendszer.
Jatszós gépen, ha fut játék és a háttérben megnyitok több weboldalt, szól a zene, megy a twitch vagy YT, akkor a 16 is elfogy. 17 - 20 giga ha megy mondjuk a WoT és nyitva van 10 oldal és megy valami stream a háttérben. Emiatt bővítettem 32re, de 24 is elég lenne. Afölé ritkán megyek és olyankor be lehetne zárni oldalakat.
-
-
Varázslóó
őstag
[link] ezt is érdemes megnézni, egy jó kis 25-30% táp àremelés is jön.
jah + àfa ràja 
-
ddekany
nagyúr
Volt amikor még 512MB volt bőven elég... sőt a 64MB stb. Aztán ma már tán be se bootol a Windows 1 GB alatt, nem hogy még megnyissál pár dolgot. Szóval az a kérdés, hogy ha ilyenek a RAM árak, szüneteltetik-e a baromságot szoftver oldalon. Talán visszafogják magukat... de amúgy bármit el tudnak herdálni, amint minimum elvárássá válik.
-
Tin
veterán
De igazából nem kell. Még mindig nem igazán kell átlagos netezős/office gépbe 8GB RAM felett, csak ha tényleg kapja a terhelést. Az SSD-vel elmegy a pagefile-al gond nélkül. Nem hasít, de nem is az az igény.
Sok ember gépében üresen áll a fele RAM, mert olcsó. Most majd nem fogják megvenni.
-
Tin
veterán
Dehogy. Szerintem office szintű gép elkaristol ma is 8GB RAM-al, a cégnél sokaknak még annyi van a gépében, nincs vele gond.
Otthoninak 16GB elég lehet, alatta én sem ajánlanám. Komolyabb használatnál pedig nem mennék 32GB alá.
Viszont ha ennyire drága a RAM, akkor a 32GB helyett esetleg 24GB lesz, vagy szimplán csak maradnak 32GB-on 64GB helyett. De ami még nagyobb szelet, az a céges piac, ami esetleg ajövőben megelégszik továbbra is a 8GB-ak a 16GB helyett.
-
Meg jó hogy meghagytam a 4x32GB DDR4 3200MHz CL20 Kingston SODIMM (laptop) memóriát.
Bár az se volt olcsó sajnos...
de ha azt vesszük most mennyi.
-
Varázslóó
őstag
válasz
Kókuszdió
üzenetére
Legalább pár napja itt beszélgetnénk, és utána böfögsz ide.
De te olvasgatsz és nagyit jàtszva bele kötsz valakibe.
Én se örülnek ha most kéne rammot venni, de azért 1-2hete meg elején nagyon jó àrakon el lehetett csípni. Alzan van most is még fogjuk rá ehető àr. Dupla és Tripla mint réghez képest ugye.
-
Tin
veterán
válasz
Kókuszdió
üzenetére
Ez laptop RAM...

Példának hoztam fel, hogy mennyiért kapható és elérhető "nagy" forgalmazónál, miközben máshol még ennek is felvitték az árát. Amúgy meg számos helyre bőven jó ez is, szerintem a MiniPC-k egy jó részét ilyennel szerelik fel alapból, és azokat is használják.
A minősítéstől meg már kértem, hogy tartózkodj. Nem vagyunk haverok, hogy megengedd magadnak ezt a stílust.
-
Hova szeretnéd rakni ezeket a ramokat ,esetleg ajtótámasznak?
Bocsi ,de amióta keresel ramot azóta már szinte mindenki bevásárolt ,de téged már akkor földhöz vágott +30k ,mostanra meg már sajnos többről van szó.Elhiszem ,hogy nagy a szegénység ,de akkor nem kéne gépét építeni.
-
ddekany
nagyúr
Még átlag ár növelésre is jó ez a trükk... mert gondolom sokan adott termék kategória átlag árának időbeli változásét nézik diagrammon, és az ezt eltorzítja. Pont most futottam bele árúkeresőn, hogy ADATA LEGEND 860 1TB ugye általában 30K, de két bolt ilyen 5M (millió!) körüli árat írt. Ez nyilván csak valami anomália. De az átlag ár diagrammnak lent igencsak bekavart...

-
Tin
veterán
Valami hasonló lehet, igen... mindenesetre vicces nézni, amikor szembejön egy ilyen kit 136€-ért (kicsit több, mint 50e Ft) azonnali raktárról szállítással, akkor megy a fanyalgás, hogy sz.rlassú és ki vesz ilyet:
Crucial RAM 32GB Kit (2x16GB) DDR5 5600MHz (or 5200MHz or 4800MHz) Memory for Laptop CT2K16G56C46S5 : Amazon.fr: ComputersPedig árukeresőn (Crucial 32GB (2x16GB) DDR5 5600MHz CT2K16G56C46S5 memória modul vásárlás, olcsó Memória modul árak, memoria modul boltok) 3x ennyiért kínálják ugyanezt. Igen, a sz.rlassút.
De akkor sem jó, mert CL46, őskövület, elalszik a gép, használhatatlan... értem. #csakatuningram, laptopba is, még ha 5x annyiba kerül is.
(ez csak egy példa volt)
-
ddekany
nagyúr
de ennyiért szerintem max az vesz ramot, akinek most azonnal kell
A 400K-s Corsair 2x16GB-ket így sem értem, mert ha valakinek azonnal kell, akkor is van 120K körül hasonló paraméterű kit más márkából. Szóval ez valami pszichológiai játék, hogy a 130K ne tűnjön drágának, mert hú mindjárt majd 400K lesz ha kifogyott? Vagy... egyszerűen tényleg 400K lesz mind. Na, látjátok, működik a pszichológiai trükk!

-
8th
addikt
Oké. A memória árakat elnézve a gépfejlesztés bizonytalan ideig kilőve. Megint.
-
Tin
veterán
Ilyen 400k-s áron senki nem veszi meg ezeket. Pont a Corsair webshopját érdemes megnézni, idióta egy árazás van.
Én későn eszméltem sajnos, de 1 hete szorosan figyelem a piacot és a készleteket, ezek az extrém áras termékek inkább készletvisszatartás/nyerészkedés miatt vannak, de ennyiért szerintem max az vesz ramot, akinek most azonnal kell.
Az Amazon meg azt játssza, hogy simán elad későbbi, akár több hónapos határidőre is RAM modulokat, olcsóbban. Na, amit múlt héten 150€ körül lehetett iyen évvégi-év eleji szállítással berendelni, az most már 200€ felett van, 1-2 hónappal később, és ez még mindig nem a kézhezvehető verzió, ami már 300€ körülire vagy fölé csúszott.
Az SSD ugyanez: a 2TB-os piacot lefosztották, csúsznak fel az árak, ha egyáltalán van még idénre szállított készlet, most pedig kezdenek az 1TB-osak is drágulni. Én épp ma rendeltem be egy SN850X 1TB-ot 80€-ért, aztán ha lesz majd pénteken valami "akció", veszek még, de ez legalább meglesz ennyiért. A SAM 990 és WD BLACK Gen4-es SSD készletek konkrétan szép lassan kifogynak péntek előtt, szóval ebből se nagyon lesz akció.
-
Sajnos ez már csak ilyen, elég sok mindennel előfordul ez. Ha meg lenne tartalékba az emlitett Viper kit valószínűleg én is élnék a lehetőséggel és eladnám a mostanit (nem használom ki a 32GB-ot, csak az olcsósága miatt vettem meg). Platformváltás meg nem nagyon érné meg nekem, mostani is javarészt netezésre van használva meg néha-néha egy kis FH5-re azt ennyi.
-
F.B.I.
veterán
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Ez olyan, mint anno a bányászlázkor, vettem egy RX580 - at (utána nem kellett egy ideig PC játékra, konzol volt) eladtam jó áron (mert nem voltam képben a bányászattal), sejtettem, hogy jó ár lehetett, mert vagy 50 - en rám írtak 10 perc alatt.
Másnap 4X annyiért árult a tag. Szóval csak akkor érdemes eladni ha most nagyon nem kell a gép vagy AM5 - re akarsz váltani, mert annyival beljebb leszel az árával is.
-
Varázslóó
őstag
Veszik amúgy ennyiért is a rammot 100-130ezrekért a rammokat. Több nagyobb magyar boltba is, Nagykereki ugyan úgy mennek.
szóval amíg veszik ennyiért és AI-nak is kell... Sehol nem lesz csökkenés.
elfogy ilyen áron a tam akkor érdekes lesz utána mi lesz ?
-
válasz
hevepapa
üzenetére
Mostanra már nincs is 400 alatt sem
Most vagy az van ,hogy a készlet erejéig még 113/115k mint a G.Skill darabok és ha elfogytak akkor ez az ár várható szinte minden normálisabb 32gb 6000Mhz es kit re.Az igazság az ,hogy ilyenkor a garancia sem biztos ,mert általában egy jóváírás történik ami ilyen 45/50K - ennyiért lettek vásárolva és ennyiért új ilyesmi kit et már biztos ,hogy nem kapunk.
Új hozzászólás Aktív témák
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Parfüm topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Projektor topic
- Kuponkunyeráló
- Okos otthon - Home Assistant, openHAB és más nyílt rendszerek
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- TCL LCD és LED TV-k
- További aktív témák...
- Xbox One S Minecraft Edition 1 TB + kontroller 6 hó garancia, számlával!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Acer Aspire 3 15 A315 FHD notebook - R3 7320U 8GB DDR5 512GB SSD AMD Radeon IGP W11
- ELADÓ ÚJ 1 HETES, EZÜST Surface Pro 10 Intel Core Ultra 7 165U 16GB RAM 1TB SSD 1 év gar
- AKCIÓ! KÉSZLETRŐL! Intel Core i5 14600K 64GB 6000MHz RAM 2TB Gen4 SSD RTX 5060 8GB FSP 750W
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Annyiba kerül most 8gb ram modul mint ez előtt 2x16gb........Szánalom
akkor most konkrétan kàosz alakul ki szép lassan..
jah + àfa ràja
de ha azt vesszük most mennyi.