Hirdetés
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Milyen mosógépet vegyek?
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Öregszem
- Lineage OS használat közben
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Android másképp: Lineage OS és társai
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dzsekó
addikt
válasz Doky586 #59621 üzenetére
Én még ilyen 360T-n firmware-t is frissítettem a webes felületén keresztül, amit a 192.168.1.1-en értem el. Tehát van ip címe. :)
Ez még 2005-ben volt, routernek még híre-hamva nem volt. PC-re dugtam rá, adtam a PC-nek pl. 192.168.1.10 ip címet windowsban, és ppoe csatlakozást csináltam (windowsba írtam be a felhasználónevet és jelszót). Kemény 512k volt a letöltési sebesség, de volt net! :)
A frissítést meg azért csináltam, mert nem volt stabil a netkapcsolat. Szolgáltató supportal kitörölhettem. Dlink oldalán meg olvastam a firmware-nél az "increase stability" szöveget, aztán mondtam, hogy hajrá, mert ez így sz@r. És jó lett tőle. Lényeg a lényeg, hogy ip címe volt ezeknek az eszközöknek, de nem tudom mennyire voltak modemek. Ip-t osztani nem tudtak, és semmilyen router funkciójuk nem volt. LAN portjuk is csak egy volt, amit a PC-re kötöttem.[ Szerkesztve ]
-
Dzsekó
addikt
válasz Essejó #59629 üzenetére
Tudom, hogy létezett router. Félreérthetően fogalmaztam. Akkor úgy írom, hogy nem volt elterjedt, nekem sem volt még. 2006-ban lett meg az első routerem egy Linksys WRT54GL személyében. Laptopra szerettem volna wifit. Akkoriban még a laptop sem volt elterjedt. Nekem 2006-ban volt az első, jó drága volt.
2005-ben lett netem, és emlékszem, hogy az ügyfélszolgálaton kinyomtattak nekem egy képes leírást, hogy hogy kell windows xp-n beüzemelni a pppoe-t. :) Ennyire nem volt divat a router. Illetve windows 98-hoz volt a doksiban egy letöltő link a pppoe szoftverhez, mert az még alapból nem tudta a pppoe betárcsázást. Csak azt nem irták, hogy hogy töltsd le, ha nincs neted... :)
[ Szerkesztve ]
-
Dzsekó
addikt
válasz Mmiata #59641 üzenetére
Nem jó, amit írtam?
Ezzel el lehetne kerülni, hogy a 3 router (de legalább 2) össze-vissza osztogasson IP címeket.
Plusz be kéne fixálni az IP címeket MAC cím alapján a Dlink-ben. Fix DHCP a NAS-nak, 2db TV-nek, Laptopnak, egyéb fontos eszköznek.[ Szerkesztve ]
-
Dzsekó
addikt
válasz Mmiata #59649 üzenetére
Szolgáltató Sagemcom brigde módban van?
A Dlink WAN portjába van bekötve?
Dlink LAN portja az AX50-es LAN portjával van összekötve?
Milyen DLNA csomagot használsz a NAS-on?
Írtad, hogy plex mindenhol jó, annak is van DLNA-ja.
Ha a fentiekre igen a válasz, akkor még egy olyan ötletem van, hogy AX50-et tedd vissza router üzemmódba, és állítsd be kézzel:
IP: 192.168.0.2
Átjáró: 192.168.0.1
DHCP: ki
Wifi: ugyanaz, mint a Dlink
A TV-ket is tedd fix IP-re Dlinkben, ne csak a NAS-t. És még a laptop is mehet fix DHCP-re.[ Szerkesztve ]
-
Dzsekó
addikt
Én ezt úgy oldottam meg, hogy a két routert a LAN-jukon keresztül összekötöttem. Az egyik router ip-je pl. 192.168.1.1, a másiké 192.168.1.2
Az egyik router 10-től 100-ig oszt ip-t, a másik 101-től 200-ig. 200 felett vannak fixen beállítva a nyomtatók. 2 pc van, az egyik kábelesen az egyik routerre kötve, windowsba beírva fix ip és átjárónak annak a routernek az ip-je, amelyikre rá van kötve. Másik pc ugyanígy, csak átjáronak a másik router ip-je. Lényeg, hogy amelyik routerre rá van kötve egy pc vagy laptop, akkor annak az átjárója a rákötött router ip-je. Wifi hálózat lehet ugyanaz a név, nálunk az egyik le van tiltva, mert nem kell.
De az én véleményem is az, hogy 1000-es net mindenre elég, ott valami más hálózati gond lesz.[ Szerkesztve ]
-
Dzsekó
addikt
válasz MasterMark #59709 üzenetére
Úgy van ahogy mondod. Amíg nem osztottam szét ketté a dhcp-t, addig az adott pc hol az egyik netet, hol a másikat használta randomszerűen. Mivel két net van, ezért van két dhcp. Illetve amíg nem állítottam be az átjárókat, addig nem látta rendesen egymást a két gép. Így látja egymást a két gép és mindegyikről lehet mindenhova nyomtatni.
-
Dzsekó
addikt
válasz Vasti74 #59708 üzenetére
Egy nettel mindegy is lenne, de itt két net van és be akartam szabályozni, hogy egyik pc az egyik netet használja, a másik pc a másik netet. Olyan tré ott a vezetékes adsl, hogy felfelé 96kbitet produkál, lefelé jön 10Mbittel. És olyan tré a mobilinternet, hogy felfelé megy 15Mbittel, de lefelé jön 800kbittel. Így az egyik gép a feltöltő, a másik gép a letöltő gép nyomdai anyagok fel és letöltésére. Netszolgáltató nem tudta megoldani a sebességproblémákat.
-
Dzsekó
addikt
válasz MasterMark #59711 üzenetére
A dhcp-t lehet, hogy az egyik routerre raktam végül, de kezdetben így állítottam be, aztán az átjáró beállítása oldotta meg a random netre csatlakozást és, hogy lássák egymást a PC-k. De két dhcp-vel is működik, csak átfedés ne legyen. Azóta volt, hogy az egyik router leakadt, ilyenkor jó, ha két dhcp van.
[ Szerkesztve ]
-
Dzsekó
addikt
válasz Vasti74 #59714 üzenetére
Egy hálózat esetén egy DHCP kell. De itt nem teljesen egy hálózat van. Az egyik PC-nek az egyik router beállításait kell, hogy megkapja (átjárónak a router ip-jét), a másik PC-nek pedig a másik router beállításait kell megkapja. Már nem emlékszem, hogy végül hogyan hagytam a DHCP-t. Azt tudom, hogy mivel asztali gépek, ezért fix-en beírtam Windows-ba az IP-t, maszkot, átjárót, DNS-t. Laptop itt nincs. De mi van, ha laptoppal szeretnék mondjuk gyorsan feltölteni (mobil internet), de csak a vezetékes routerben van beállítva DHCP. Akkor a vezetékes router IP-jét kapja meg átjárónak a laptop és a vezetékes router lassú feltöltésével fog feltölteni a laptop.
Megoldás lehet a MAC cím alapján IP osztás, de akkor is mindkét routernek kell osztania, ha mindkét netet szeretném használni.
Összegezve: alapestet nézve tökéletes, amit mondasz. Én is mindig így szoktam beállítani. De ez egy különleges helyzet, ezt csak így tudtam összehozni. Azt, hogy a két netet egy routerbe tudjam tenni sajnos nem működik, mert a szolgáltatói router csak DSL-t tud, a mi routerünk meg csak 4G netet tud. Ha egy routerbe lehetne gyúrni a két netet, akkor mehetne a sima alapeset. Lényeg, hogy így is működik 2 éve már kb. -
Dzsekó
addikt
válasz MasterMark #59718 üzenetére
Lehet. Végül ezért is írtam be fixen.
Emlékeim szerint a vezetékesen hagytam a DHCP-t és a mobil internetesen letiltottam a wifi-t is, hogy a telefonok a vezetékesre csatlakozzanak, mert a mobilnál ott 24GB a havi korlát, és ne a telefonok zabálják le.
Mit kéne még állítani, hogy tényleg el legyen szeparálva a két router DHCP-je (a két routert nyilván nem szeretném elszeparálni)? Úgy értem, ha lenne még egy laptop, amit csak az egyik routerre kötnék vezetékesen. Wifivel nyilván megoldható úgy, hogy másik wifi hálózat nevet adok a routerben, és akkor arra a routerre csatlakozok, amelyikre szeretnék. Vezetékesen nem tudom, hogy megoldható-e. MAC cím alapján sem biztos, hogy jó, mert attól még a másik router is oszthat ip-t, abból csak kavarodás lenne. -
Dzsekó
addikt
válasz Vasti74 #59728 üzenetére
A vezetékes van mindenre használva, de mivel a feltöltése hulladék, ezért lett egy korlátos mobilinternet rendelve, aminek meg a letöltése hulladék. Ezért a mobilinternetet csak 1 PC-n csak feltöltésre használjuk. A másik PC-n meg a vezetékes van használva letöltésre. És nem szeretném, ha a mobilinternet 24GB-ját telefonokon pl. youtube videók zabálják le, ezért csak a vezetékes wifije megy. Eredetileg csak mobilinternetet akartunk ADSL helyett, de mivel annak meg a letöltése rossz, ezért megtartottuk a vezetékes netet is. A szolgáltatók egyik sebességproblémával sem tudtak mit kezdeni. Illetve ADSL-re mondták, hogy az ennyit tud itt. A mobilinternetre csak hümmögtek. Mondták, hogy próbáljuk ki másik routerrel. Megtettük, eredmény ua. Próbáltuk másik SIM kártyával, eredmény ua. Itt feltették a két kezüket.
Megnéztem, végül úgy állítottam be, hogy a vezetékes Speedport router DHCP on, Asus 4G router DHCP off. És a PC-k fix átjárón és IP-n, hogy a megfelelő netet használják. Telefonok meg Speedporttól kapják az IP-t és wifi-t is. -
Dzsekó
addikt
válasz snyper990 #59744 üzenetére
Az érdekes, hogy telefonnal tökéletes a speedtest, de SIM kártyát routerbe téve a letöltés vacak. Telekom sem tudott mit kezdeni a problémával.
Ez egy irodaház és sok bérlő van. Se a tulaj, se a bérlők nem akarnak beleinvesztálni és foglalkozni a dologgal. A tulajnak inkább a bevétel a fontos, a bérlők meg nem szeretnének bérleti díj növekedést.Vasti74: Bárcsak 15Mbit lenne a feltöltés a vezetékesen. Ott 200kbit a feltöltés. A 2000-es évek közepén volt nekem annyi. A 200kbit gyakorlatilag semmire nem jó, csak böngészésre.
[ Szerkesztve ]
-
Dzsekó
addikt
válasz lypen99 #59804 üzenetére
Vodafone routert bridge/modem üzemmódba kapcsold.
Utána Asus router mehet router üzemmódba úgy, hogy a vodafone LAN-ját az Asus WAN-jába kötöd. Innentől Asus vezérel mindent, az oszt IP-t is. Kamera switch-ben DHCP-t kapcsold ki és kötsd rá az Asus egyik LAN-jára. Asus-ban a kapcsolódott eszközöknél fogod látni az összes IP címét annak az eszköznek, amit az Asusra rákötsz. -
Dzsekó
addikt
válasz csabyka666 #59898 üzenetére
WDS-nél áthangol a mobil egyik routerről a másikra, elvileg nem szakad le a wifiről. Tovább is lehet osztani, de azt tudnod kell, hogy minden WDS-nél feleződik a sebesség. Tehát ha még tovább osztod, akkor már negyedelődik. Megoldás lehet még az ethernet bridge, ha kétsávos wifit tudnak a routereid. Ez hasonló a WDS- hez, de itt nem szórja tovább a wifit, viszont teljes sebességet ad. Ha kétsávosak a routerek, akkor a 2,4GHz-es wifivel felépíted az ethernet bridge-et, és 5GHz-en tovább tudod szórni. Fordítva is működik, 5GHz-en ethernet bridge és 2,4GHz-en szórod tovább. Utóbbinál közelebb kell legyen a két router egymáshoz. Vegyesen is lehet, 1. Lépcső ethernet bridge, 2. Lépcső WDS, és akkor csak feleződik a 2. Lépcső sebessége.
[ Szerkesztve ]
-
Dzsekó
addikt
Az elvet le tudom írni, hogy én hogy csinálnám, de hogy a falban hogy vezeted fel a kábeleket az más kérdés. Garázs szinten szolgáltatói router. Ezt modem üzemmódba kapcsolod, mögé saját fő router WAN-jába teszed a szolgáltatói modemből jövő kábelt. Utána fő router LAN-ját viszed fel a falban 1 szintel. Itt egy al routert leteszel, falból jövő vezetéket a LAN1-ébe kötöd, wifit belövöd ugyanarra, mint fő router wifije. LAN2-n viszed fel a falban egy szinttel feljebb. Itt is egy ugyanolyan al router, mint egy szinttel lejjebb. És ezt szintenként ismétled. Összes router wifije ugyanaz, így az eszközök automatikusan áthangolnak. Minden router IP címét egyel lépteted 1.1 majd 1.2, majd 1.3 és így tovább. Al routerekben DHCP-t letiltod és minden al routerben átjárónak a fő router IP címét írod be.
[ Szerkesztve ]
-
Dzsekó
addikt
válasz humigabi #59938 üzenetére
Nálam eddig mindig áthangolt a telefon az erősebb wifire. Nyilván, ha olyan erős a wifi 1 emelettel feljebb, hogy még 3-as erősségű, akkor nem biztos, hogy áthangol, de akkor arra a szintre nem kell jelerősítő- router.
Vasti74: Tulajdonképpen amit én írtam, az router AP üzemmódban, de olcsó, mert 2000Ft-os használt TP-link-el is meg lehet oldani, ami nem tud AP üzemmódot. Nyilván, ha vesz egy pl. Asus AP-t, az is jó, meg a Mesh is jó, csak drágább jóval. Switch meg nem szór wifit, nem lesz wifi lefedettség, ha switch-et rak a szintekre.
"Az, hogy fel tudsz-e menni a szintekre elegendő számú kábellel a földszintről vagy a garázsból, vagy minden szintre kell egy switch, és csak egy kábelt húzol a szintek között"
Ha párhuzamosan több kábelt felhúz, az melós, drága és a felső szinteken a kábelcsillapítás miatt gyenge lehet a jel. Én mindenképp egy kábelt vinnék fel, és szintenként routerrel, switchel, AP-vel erősíteném/osztanám szét.[ Szerkesztve ]
-
Dzsekó
addikt
Kábeleket sajnos nem ismerem, törekszem a vezeték nélküli megoldásokra, de nincs nagy lakásom. Garázsokba ethernet bridge-el oldottam meg vezeték nélküli jelerősítést asus routerekkel. Egyébként Asus AI mesh nagyon jó, ajánlom, csak baromi drága, legalábbis nekem. Általában freshtomato-val oldok meg mindent olcsó routerekkel.
-
Dzsekó
addikt
válasz Vasti74 #59945 üzenetére
Igazad van, ilyen nagy sebességű hálózatot nem látok át. A jelenlegi 1Gbithez jó az olcsó router, azt egy mozdulattal ki lehet cserélni később.
Viszont ha meg a garázsból húzza fel a kábelt a 3. emeletre, ott tuti nem lesz 10Gbit a jelveszteség miatt...
Szóval ekkora sebességnél nem tudom mi a jó. Én akkor is az egy kábeles megoldás mellett vagyok, mert lusta lennék ennyi kábelt behúzni, meg annyi pénzt kiadni rá is pazarlás nekem. De ezt csak az én álláspontom. -
Dzsekó
addikt
válasz Vasti74 #59953 üzenetére
Nekem eddig nem volt ezzel gondom, tény, hogy olyan messze voltak a wifik egymástól, hogy lekapcsolt az egyikről a teló vagy már csak 1-es volt a jelerősség és ahogy közeledtem a másikhoz, rögtön 3-as 4-es jelerősség lett. Pl. Alagsor és emelet, egy LAN-al áthúzva, mindkét helyen router ugyanazzal az SSID-vel. Lépcsőn már egyes a jel, ahogy befordulok a folyósóra, felugrik 3-4-esre. Tény, hogy a lépcsőn nem optimális a net, de nem ott fogok tanyát verni. Nekem megfelelő így. Ha átfedés van a két wifi hálózat között akkor mesh kell vagy nem kell jelerősítés mert van olyan erős a wifi jel.
-
Dzsekó
addikt
válasz Vasti74 #59968 üzenetére
Tudom mi a roaming.
Egyébként nem szakad meg még éppen egyes a jelerő (lépcsőházban sajnos nincs lehetőségem jelerősítésre, irodaház), aztán mire áthangol a másikra, az már hármas jelerejű. Törvényszerű, ha távolodsz az egyik routertől, ami lemegy kettes jelerősségre és közeledsz a másikhoz, ami már teljes jelerősségű, akkor az eszköz át fog hangolni. Az egyértelműen látszik, hogy ez a folyamat nem túl gyors és nem olyan gördülékeny. Viber hívás is akad pár másodpercre. Aki teljes lefedettséget akar állandó full térerővel és tökéletes roamingal, annak mesh kell, nem ez, ahogy Te is mondod, de amennyit elkérnek ezért, én inkább azt választom, hogy akad pár másodpercre a viber hívás, máshol meg észre sem veszem. Annyira nem sz@r megoldás ez. Itt ugyanaz a net van szórva wifin. Nyilván nem arról beszélek, hogy 100km-errel odébb megyek és egy másik netre ugyanazzal az SSID-vel ráhangol a telefonom.[ Szerkesztve ]
-
Dzsekó
addikt
Nem mondtam, hogy azért hangol át a teló, mert ugyanaz az SSID. Azért hangol át, mert erősebb jelet érzékel. Nyilván, ha az irodaház büféjének jelszava be lenne írva és annak lenne erősebb a jele, akkor arra hangolna át. Lényeg, hogy van net és kvázi folyamatos.
Nyilván ha olyan a wifi, hogy lemegy 2-esre a jelszint és a másik router már 3-ast tol, akkor ezzel a megoldással nem fog áthangolni a teló. Kellemetlen tud lenni, ha a 2-es jelszintnél a videóhívás már akadozik. Oda komolyabb rendszer kell.
Van olyan hely is, ahol kérték, hogy más legyen az SSID. Lakásban ennek nem érzem szükségét. És egy 3 szintes házban sem feltétlenül kell külön SSID, de el lehet választani, pl. 1. emelet, 2. emelet, stb. ha arra van igény. Hibakeresésnél jól jöhet a külön név, de a router kiírja a device listnél, hogy rajta van-e az adott eszköz, úgy is megnézhető. -
Dzsekó
addikt
válasz eastsider #60065 üzenetére
Szerintem jó, ha nem szeretnél kapcsolatot (net kivételével) a két hálózat között. Értem úgy, hogy SMB megosztások, nyomtatás, szkennelés egyik helyről a másik helyen lévő nyomtatóra. Router2 átjárónak add meg router1 IP címét.
Ha teljeskörű kapcsolatot szeretnél, akkor router2-t AP módba tedd, WAN helyett LAN-ba kösd a router1 UTP-jét, DHCP nyilván off lesz router2-n. Mindkét router 192.168.31-es tartományban lesz. -
Dzsekó
addikt
válasz Digger #60129 üzenetére
Ahogy már többen is írták, nem kap IP címet a nyomtató a routertől. A miértjére nem feltétlenül kell rájönni. Be lehet állítani a nyomtatót fix IP-re a kijelzőjén keresztül és a webes felületén keresztül is. Ez esetben maradhatna a régen használt IP címe. Ha mindenképpen statikus DHCP-t szeretnél, akkor ezeket próbálnám meg:
1. Nyomtató áramtalanítása
2. Router áramtalanítása
3. UTP kábel csere, nyomtató csatlakozóját be lehet fújni kontakt spray-el, sokszor ez a megoldás.
4. Asus routerben megnézni, hogy ott van-e gond, nem látja a nyomtatót, stb.
5. Nyomtató firmware frissítése
6. Nyomtató hálózati beállításainak alaphelyzetbe állítása (újra kell állítani smtp-t, nyomtató email címét. IP címeket elvileg routertől újra megkapja)
7. Nyomtató alaphelyzetbe állítása (ez esetben elfelejti az összes beállítását)
Ebben a sorrendben célszerű végigcsinálni, ha a fix IP-t nem szeretnéd beállítani nyomtatóba.[ Szerkesztve ]
-
Dzsekó
addikt
válasz snyper990 #60142 üzenetére
Nem tudod, ez a Vodafone-os boxokra is érvényes, hogy HGW-t modem üzemmódba kapcsolva (Connect boxot lehet) nem megy a TV adás? Állandoan szétesik a wifi a connect boxal, most modem üzemmódba kapcsoltam és mögé raktam egy routert. A Voda boxot még nem tudtam kipróbálni, mert a TV épp szervizben van. De 1-2 hét múlva kiderül. Máshol Telekom ADSL modemet pppoe passthroughba kapcsolva a vonalas telefon sem ment, mert a felhasználónév jelszó párost nem a HGW kezelte. De kábeles Vodánál nincs felhasználónév és jelszó. Másik kérdésem, hogy IP TV miért nem megy, ha HGW-t pppoe passthroughba kapcsolom? Ugyanúgy felhasználónév és jelszó miatt?
-
Dzsekó
addikt
válasz Hintalow #60150 üzenetére
Ahogy előttem is írták, megpróbálnám fali doboztól-dobozig elhúzni, amíg el nem érek a kívánt helyre. Ez melósabb, mint a földön végighúzni egy kábelt, de a végeredmény nem fog látszani. Másik megoldás a burkolatváltó szegély alatt, de ott sérülhet a szegély.
Egyébként a powerline is működhet, vagy csinálsz két routerrel egy ethernet bridge-et. Vagy mesh routerrel építesz ki wifi roamingot, utóbbi viszonylag költséges. -
Dzsekó
addikt
válasz snyper990 #60149 üzenetére
Köszi a kimerítő választ.
És amelyik routerre oda van írva, hogy IPTV Support? Azzal sem lehet megoldani HGW helyett? Ha nem, akkor az az IPTV support mire vonatkozhat?[ Szerkesztve ]
-
Dzsekó
addikt
Szerintem mindkettőtöknek igaza van. Olcsó János ügyfélnek nem fogsz tudni Seamless Mesh rendszert tervezni. És Magyarországon sajnos a sok kis cégnek nincs erre rakat pénze.
Legjobban akkor örülnek, amikor fiókban heverő routerből összehozom működőre a cuccost, mert nem kell rá költeniük. A legtöbben csak azt nézik, hogy működjön, fingjuk sincs, hogy mi az a mesh meg seamless, stb. Ha meg elkezdem magyarázni, akkor sokszor félbeszakítanak, hogy nem érdekli, úgysem érti, csak működjön. Olcsón is össze lehet hozni működőre és nem működőre is. Sokszor raktam rendbe hálózatot meglévő anyagokból, mert előtte rosszul volt beállítva, ezért nem ment. És azóta sem voltam ezzel kapcsolatban ezeken a helyeken, illetve ha voltam, akkor azért, mert más gonddal kapcsolatban hívtak, mert az előzőt is jól megoldottam. Nyilván nem hívtak volna, ha elégedetlenek. Illetve, ha vidéken vagy, akkor mindenféle sufni tuningot be kell vetni, hogy STABILAN működőre rakjam össze, mert nem jó visszaautózni sehova. És a nincs az nagy úr, úgyhogy azzal kell dolgozni, ami van. Plusz még ehhez jön, hogy vidék azért le van maradva, ott még sok helyen azt sem tudják mi az a router (nem akarok senkit megsérteni, de több helyen találkoztam ilyennel, csak a tényeket írom le)Aztán van a másik oldal, a nagy cégek, ahol nem a fiókból húzzák elő a fehér TP-Linket, hanem mindenről árajánlat kell, terveztetni kell, ott még a WC takarítást is tervezik...
Emiatt van, hogy fél év, mire a kivitelezés végbemegy.
Végszóként mindkettőtöknek igaza van, csak más az ügyfélkörötök. Nekem van/volt mindkettő, de tény, hogy a picik vannak túlnyomó többségben.[ Szerkesztve ]
-
Dzsekó
addikt
válasz gyulank #60252 üzenetére
Akkor reseteld ki a tp-linket és állítsd be előlről.
A vendég wifinek nem az a lényege, hogy nincs jelszava, mert akkor boldog boldogtalan rácsatlakozhat a netedre. Van jelszava a vendég wifinek is, amit a barátaid, ismerőseid ismernek, esetleg publikusan ki van írva a lakásban. És csak netelérést biztosít, a saját adataid, mappáid és saját hálód elől el van zárva, külön alhálón van. Hangsúlyozom, hogy szerintem. -
Dzsekó
addikt
válasz krizstof #60332 üzenetére
A digi eszközt nem tudod modem üzemmódba kapcsolni vagy pppoe passthrough-t bekapcsolni? Ha ezt meglépve TV, telefon, stb megy rendesen, akkor már csak az asusban kell port forwardolni, az vezérel mindent. Publikus az IP-d, amit netszolgáltatótól kapsz?
[ Szerkesztve ]
-
Dzsekó
addikt
válasz Doky586 #60340 üzenetére
Szerintem egyik sem. Szolgáltatói LAN- Asus WAN.
Szolgáltatói router IP 192.168.1.1
Asus Router IP 192.168.0.1
Ez még működhetne is kifele irányban, feltéve, hogy Szolgáltatói LAN-ba nincs más kötve és a wifijére sincs rácsatlakozva semmi, mert akkor Asus-on lévő eszközök nem látják Digi routerre kötött eszközöket. Ezzel szívok nap-mint nap, ügyfelek így kötik össze a két routert és mindegyikre aggatnak eszközöket, aztán csodálkoznak, hogy nem látják egymást.
De NET felé kéne, hogy működjön, ha csak Asusra van kötve PC és napelem. Mondjuk digi routernél egy DMZ nem ártana mondjuk 192.168.1.254-re, amely IP-t lefoglal digi routerben Asus MAC címére. Így Asus WAN-jára a 192.168.1.254 IP-n megkapja a netet is direktben, átjáró meg a 192.168.1.1 lesz Asusban. Asus felől így látszani fog a Digi router és a NET. Viszont ha natolva van, akkor lehetnek gondok, ezért kérdeztem, hogy publikus-e a szolgáltatói IP-je. -
Dzsekó
addikt
válasz Krystal_s #60584 üzenetére
Szolgáltatói router nem véletlenül egy Vodafone-os CBN? Arra jött egy szupcsi fw, amivel modem módban meghal (szakadozik, laggol a ping, nem vagy lassan jönnek be a weboldalak), többen panaszkodtak router üzemmódra is. Nálam speciel úgy most működik. Saját routert meg próbáld ki másik helyen, másik hálózaton. Ha ott is gond van vele, akkor lehet, hogy az a hibás. A fordítottját is megcsinálhatod. A saját hálózatodra teszel egy másik routert, ha azzal is ugyanezt tapasztalod, akkor nem a router a hibás, ha minden jó lesz, akkor elképzelhető, hogy a router rossz.
-
Dzsekó
addikt
válasz DeFranco #60611 üzenetére
Ha az UBEE-t modem módba kapcsolod az nem jó? Akkor a TP-link vezérli a netet. Bocs, de nekem nem jött le, hogy router+AP módon, vagy modem+router módon használod a két eszközt. Utóbbinál nem lenne olyan gond, hogy a modemre vár a router. Ha mégis ilyen az az Archer, akkor inkább tegyél oda egy Linksys-t, azzal nincs ilyen gond.
-
Dzsekó
addikt
válasz DeFranco #60614 üzenetére
Dinamikus IP az jó vagy DHCP. Ha TP-link WAN-jába kötöd az UBEE-t, akkor meg kéne kapja a 89-el kezdődő vodás IP-t. Nem tudom, hogy TP-link kiírja-e. Status vagy WAN alatt nézelődj. Ha ott pl. 192-vel kezdődő IP-t látsz, akkor nincs modem módban az UBEE. De az UBEE felületén is meg tudod nézni, hogy milyen módban van. Mindenesetre egy routernek kötelessége netet adnia, amint a WAN-jára kap netet. Mindegy mikor kapja meg. Lehet olyan helyzet is, hogy nincs net a szolgáltató jóvoltából, és amint megkön a net a modemre, a router is továbbadja azt. Semmilyen újraindítás nem kell neki. Ez lenne a normális.
Szerk: ha nem jön össze, akkor tehetsz az Archerre DD-WRT firmware-t. Többet tud, és lehet, hogy megszűnne ez az anomália is. Pénzbe sem kerül.
[ Szerkesztve ]
-
Dzsekó
addikt
válasz BullZeye #60775 üzenetére
Megoldható. Mesh router és AP kell hozzá, de elég drága. Jelenlegi felállásban ajánlott a különböző SSID.
Telefonban/eszközödben elmented mindkettőt. Egy fokkal talán jobb lesz a helyzet. Továbbá másik csatornára állítsd, hogy ne legyen interferencia. Telefonon pl. Wifiman-al meg tudod nézni, hogy melyek a legoptimálisabb, nem használt csatornák a környezetedben. Persze a routert és AP-t célszerű UTP kábellel összekötni.[ Szerkesztve ]
-
Dzsekó
addikt
válasz SwissAirplan #60885 üzenetére
30-30-30-as reset. Bekapcsolva kezd el, 30 mp után áramtalanítsd, hogy közben végig nyomva tartod a reset-et, vársz áramtalan helyzetben 30 mp-t, majd még mindig folyamatos reset nyomva tartás mellett áram alá helyezed a routert és vársz 30 mp-et, majd elengeded a reset-et. Ha ezután sem bootol be, akkor én szétszedném, hogy van-e benne biztosíték, gombelem, bármilyen kivehető energiatároló. Ha van, akkor ezeket eltávolítanám, várnék 5 percet, majd vissza.
Szerk: a tápja hozzá való táp? Táp alján és a router alján fel van tüntetve az áramigény, ezeknek egyezniük kell.
[ Szerkesztve ]
-
Dzsekó
addikt
válasz Dzsekó #60886 üzenetére
Ha nincs eredmény a reset után, akkor a szétszedés előtt ezt a TFTP-s firmware update-et megpróbálnám, hátha.
mezis megelőzött.
[ Szerkesztve ]
-
Dzsekó
addikt
válasz RoryBreaker #61194 üzenetére
2 eset lejetséges:
1. T-s gateway bridge mód (pppoe passthrough) és TP-link vezérel mindent. Ebben az esetben TP-link WAN portjába kell kötni a T-s gateway LAN portjából jövő vezetéket. TP-link DHCP ON és a port forward-ot itt kell beállítanod.
2. T-s gateway router mód, TP-link AP mód. TP-link DHCP OFF, mindent a T-s gateway vezérel. A port forward-ot is a T-s gateway-be kell beírni. A két eszközt LAN-LAN-on keresztül kell összekötni.
Te valószínüleg a 2. esetet választottad. Még lehetsz natolva is. What is my ip googleba, ha 100.-al kezdődik, akkor valószínűleg natolva vagy. -
Dzsekó
addikt
válasz 30z.Samu #61402 üzenetére
Ha te lettél ennek a rendszernek a rendszergazdája, akkor én kideríteném a digi belépést vagy a digitől, vagy a szerződést nézném meg, vagy az előző rendszergazditól tudakolnám meg, hogy hol található. Utána router reset, router firmware frissítés, beállítás, majd teszt. Ha így sem jó, akkor másik alap routerrel próba, hogy nem a router e a hibás.
-
Dzsekó
addikt
válasz 30z.Samu #61404 üzenetére
Ha ilyen régi eszközök vannak, akkor a fiókból előhúznék egy szög egyszerű linksys routert. Használtan kb. 3-4000-ért lehet kapni 2500 vagy 3200 vagy 4200-ast. A jelenlegi routerrel összekötném LAN-LAN-on keresztül a linksys-t. És a linksys wifijébe állítanék be másik SSID-t, és ezt írnám be a laptopba. Arra figyelj, hogy linksys IP vége különböző legyen a jelenlegi router IP címétől, és linksysben legyen az IP cím osztás (DHCP) letiltva. Tulajdonképpen a linksys-el beiktatsz egy wifis elérési pontot (AP). A linksys maradék 3db LAN-ját ugyanúgy tudod használni, mint a meglévő router LAN portjait. Akár ide is kötheted az XP- gépet, ugyanaz lesz. Bocsi, de ettől az XP-s gépből netet továbbosztom-tól feláll a szőr a hátamon.
[ Szerkesztve ]
-
Dzsekó
addikt
válasz 30z.Samu #61416 üzenetére
Ha más eszköz (laptop, telefon) rácsatlakozik arra a wifire, akkor az stabil? Ha igen, akkor lehet, hogy a kérdéses laptop wifi modulja halódik. Ez esetben az USB-LAN megoldás lehet. Ellenkező esetben USB-s wifi modul is megoldás lehet. Mintha azt írtad volna régebben, hogy olyanod van otthon. Az AP router akkor lenne jobb megoldás, ha a mostani router wifi adója halódik, mert így semmilyen másik eszközzel nem lehet a mostani routerre rácsatlakozni. Az meg nonszensz, hogy minden laptophoz vegyünk USB-LAN átalakítót, plusz nincs is annyi LAN hely a routeren. Azt viszont te látod, hogy az adott helyen mit engednek és mit nem.
-
Dzsekó
addikt
válasz 30z.Samu #61416 üzenetére
Ha más eszköz (laptop, telefon) rácsatlakozik arra a wifire, akkor az stabil? Ha igen, akkor lehet, hogy a kérdéses laptop wifi modulja halódik. Ez esetben az USB-LAN megoldás lehet. Ellenkező esetben USB-s wifi modul is megoldás lehet. Mintha azt írtad volna régebben, hogy olyanod van otthon. Az AP router akkor lenne jobb megoldás, ha a mostani router wifi adója halódik, mert így semmilyen másik eszközzel nem lehet a mostani routerre rácsatlakozni. Az meg nonszensz, hogy minden laptophoz vegyünk USB-LAN átalakítót, plusz nincs is annyi LAN hely a routeren. Azt viszont te látod, hogy az adott helyen mit engednek és mit nem.
-
Dzsekó
addikt
válasz st6969 #61440 üzenetére
Modem módban megy a CB LAN portja. Az kérdés, hogy az IP kamera megy-e róla. PC-n netezni lehet így, az biztos.
Xiaomi-t tedd vissza router módba AP módból. Adj neki eltérő IP-t a CB-től, tiltsd le benne a DHCP-t, és legyen eltérő a Wifi SSID a CB Wifi SSID-jétől. Tulajdonképpen így manuálisan AP módba teszed a Xiaomi-t. Elképzelhető, hogy firmware hibás a Xiaomi és az AP módja hibásan működik. Egyébként a Xiaomi-n egy firmware frissítés is segíthet.
Illetve mostanában a CB firmware-ét tolta el a Vodafone. Emiatt azt is folyamatosan javítják. Ügyfélszolgálattól lehet kérni frissítést. Könnyen lehet, hogy az akasztja le a Xiaomi-t. -
Dzsekó
addikt
válasz leroyclub #61684 üzenetére
Szög egyszerű router, amire rámegy a freshtomato és van rajta usb port. Routerre felteszed a freshtomato-t, majd rákötsz az USB-jére egy külső HDD-t. Ezután beállítasz a tomato-n open VPN-t. Így távoli gépekről eléred a routert és a rákötött HDD tartalmát. Ennél olcsóbb megoldást nem tudok.
-
Dzsekó
addikt
válasz paatrick #61812 üzenetére
Intel ethernet controller lesz az, a 3.
De miért rejtett, azt nem tudom. Ott megpróbálhatod beadni a letöltött i225-ös drivert az eszközillesztő frissítésénél. Ha nem működik, akkor esetleg tolj egy rendszervisszaállítást a videókártya driver frissítése előtti időpontra. Amúgy lehet az is, hogy vihartól meghalt a LAN, de akkor egyik LED-je sem szokott világítani.
Azt nézem még, hogy az F5-ös biosban is van LAN driver frissítés. Érdemes rátolni a legfrissebb F7-es biost az alaplapra. Aztán láttam még LAN alatt firmware frissítést is, azt is érdemes rátolni. Elképzelhető az is, hogy VGA-val együtt jött win update is, amivel a régi LAN firmware nem működik jól.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Socket AM5-ös ASRock alaplapok az AMD X870E/X870 platformon
- OLED TV topic
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Gumi és felni topik
- Black Friday november 29. / Cyber Monday december 2.
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Játék télapó sapkáért, csak PH! segítőknek. (2024) Ha nem vagy segítő, ne írj bele!
- DUNE médialejátszók topicja
- Tőzsde és gazdaság
- Milyen mosógépet vegyek?
- További aktív témák...
- Logitech ConferenceCam Connect / 1080p HD / 4x zoom / Zeiss optika / távirányító / beépített akku
- DJI Mini 2 - 4k drón szett hibátlan állapotban - távirányító, akku, táska
- MSI GTX 1660 GAMING X 6gb újszerű
- Panasonic CF-20 ütésálló, ipari notebook & tablet számlával, garanciával
- Arctic P12, P14, Slim, Max, PWM, PST
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest