- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
- Ndruu: Segíts kereshetővé tenni a PH-s arcképeket!
- sziku69: Szólánc.
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
LOGOUT
Opel topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
ntomka
nagyúr
válasz
pube111 #93755 üzenetére
Ez tipikus határoló. Nem nehéz cserélni, de minimális kézügyesség nem árt, ugyanis az ajtókárpitot le kell szedni minimum, hogy belülről hozzáférj a határolóhoz, ugyanis csak arról lehet kiemelni a régit és betenni az újat. H astra esetén a hangszoró lyukon keresztül a legegyszerűbb, gondolom J-nél sincs másképp.
(#93752) Fulár: Ha sokat klímáztál, vagy esős időben szellőztettél, simán lehet, hogy áll a víz valahol a rendszerben. Üzemmeleg motornál 22 fokra tekerd fel, max venti sebesség kikapcsolt klímával (tehát csak fűtés) és hadd szóljon. Ha ez a probléma, pár perc alatt átszárad annyira a rendszer, hogy az ablakokról szép lassan elkezdi lehúzni a párát. Ha nem, akkor a többi probléma közül bármelyik lehet.
-
-
farkas-j
őstag
válasz
pube111 #91864 üzenetére
Most biztosan megköveznek az írásomért, mert már korábban is kaptam emiatt hideget meleget.
Én egy újonnan vásárolt 11 évig használt Z14XEP-s (90LE) Meriva Fantasy A-ból ültem át egy új B14XER (100LE) Meriva Drive B-be (most 3 éves). Nem akartam turbósat, és a kettős tömegűt is ki akartam hagyni mert hosszútávra vettem (10-12 évre) és nem akartam kódolt kiadásokat későbbre. Nagyon szeretem az A-t nagyon jó és megbízható autó, ezért nem is volt szívem eladni. Odaadtam a lányomnak most Ő használja.
Jöjjön a feketeleves. Sajnos az új B meg sem közelítette menettulajdonságokba a régit. Lusta volt, alacsony fordulaton nem volt nyomatéka. Sokkal sokkal rosszabbul ment mint az A, és többet is evett. Sokáig reménykedtem, hogy az újnak majd meg fog jönni az ereje bejáratás után, és legalább úgy fog menni mint a korábbi autó. A kezdetekhez képest valamicskét javult is bejáratás után, de a dinamikája menettulajdonsága meg sem közelítette a korábbiét. Olyan volt mintha nem 10 lóerővel erősebb, hanem 20-30 lóerővel gyengébb lenne. Amikor odaléptem a gázra olyan volt, mintha egy sosem múló turbó-lyuk lenne a rendszerben. Merivások, Astrások is panaszkodtak erre akiknek ilyen motorjuk van. A lányom is szokta néha vezetni az újat, és néha én is beleülök az övébe. Ég és föld volt a kettő menettulajdonsága a régi autó javára. A lányom mindig azzal cukkolt, hogy ez a B egy nyugdíjas nagypapa autó. Elegem lett, így elkezdtem kutakodni a témában, hogy mi okozza ezt a katasztrofális menettulajdonságot. Végül egyöntetűen az derült ki, hogy az új B-ben a gyári motorvezérlő program okozza ezt a rossz menettulajdonságot. Ekkor került látókörbe a chip tuning, azaz nem is tuning hanem normális optimális beállítás, amivel helyre lehet tenni a dolgot. Majd egy évig húzódott a döntésem. Fáztam tőle nagyon, ezért minden oldalról körbejártam a témát. Egy új (nekem elég drága) autót nem szerettem volna tönkre tetetni. Ahogy nyomoztam a témában, szép lassan a Rigotech maradt fenn a rostán. A vásárlói elégedettség is meggyőző volt. Végül tőlük kértem ajánlatot.
A fullos motorvezérlő átprogramozása nem olcsó, legalábbis szakemberekkel végeztetve, profi eszközökkel és gyári dokumentációval nem (először el is bizonytalanodtam az ár miatt), mert nekem 140eFt-os ajánlatot adtak (de minden autótípusra, motortípusra és igényre más). A beállítással a nyomaték és a dinamika javulása mellett azt is garantálták, hogy az autó továbbra is megfelel a környezetvédelmi besorolásának, valamint az autó garanciás lévén a márkaszervizben nem tudják kimutatni a "külső manipulációt". Olyan protokollon keresztül programozzák, ami megkerüli az (állítólag) törölhetetlen előzmény listát ahol látszana, hogy belenyúltak. Minden autóra egyedi programot írnak (módosítanak) az adott motorra és igényekre testre szabva. Letöltik és elmentik az eredi programot majd az igényeknek és az előírásoknak megfelelően ezt módosítják.
Elfogadtam az ajánlatot. Átbeszéltük, hogy én mit is szeretnék. Én nem teljesítménynövelést akartam (biztos ami biztos mert hosszú távra vettem, és nem szerettem volna esetleges élettartam csökkenést és fogyasztás növekedést sem), csak annyit szerettem volna, hogy sokkal dinamikusabb legyen, vagyis a motor karakterisztikája olyan legyen mint a korábbi autónak. Csináltak egy komplett motordiagnosztikát, majd letöltötték a motorvezérlőből a teljes programot. Ezután neki álltak az új program összeállításához. Az egyik mérnök sráccal elmentünk egy próbakörre (ő vezetett) és a vezetési észrevételeit online elküldte a programozónak. Visszaérkezésünk után egy pizza mellett átbeszéltük a tapasztaltakat és lehetőségeket. Amikor elkészült az új program, rátöltötték a vezérlőre, végigcsináltak egy hitelesítési-beállítási procedúrát, majd egy újabb motordiagnosztikát. Miután minden rendben találtak, következett a próba út. Először a mérnök srác vezetett, és miután mindent rendben talált megkaptam a volánt. Nyugodt szívvel állítom, hogy sikerült a "tuning"!!! Végre lehetett vele menni! Végre lett kapcsolat a gázpedál és a motor között! Furcsa érzés volt, hogy pl. a városban mehetek akár úgy ötödikben ötvennel, hogyha szükséges még gyorsítani is lehet belőle. Vagy pl. a hegyre ahová felmentem a Rigotechhez, a tuning előtt 2-esbe vissza kellett kapcsolni, most meg vígan harmadikban felment. Kiderült, hogy a beavatkozás mellékhatásként a fogyasztás kb. 4-6 decivel csökkent. Amikor az autón megcsináltattam az átprogramozást, sajnos éppen a műhely teljes átépítése folyt, így nem tudtak előtte majd utána teljesítménymérő padon vizsgálatot csinálni. Most már ezt is lehet kérni, így komplett dokumentáció készülhet az előtte utána állapotról. Volt még két hét "meggondolási garancia" is, ami annyit tesz, hogy ha nem tetszik a beállítás visszarakják az eredeti gyári programot és némi munkadíj levonása után visszafizetik a tuning árát. Erre persze nem került sor, mert a hátam közepére se kellene újra a régi dinamikátlan motor. Példaként most voltunk Gyulán (ma 3-kor értünk haza) Baja, Szeged, Hódmezővásárhely Gyula útvonalon, megpakolva, végig klímával, traktorok, kombájnok, lovaskocsik, hétvégi mazsolák kerülgetésével, és az oda-vissza út átlagfogyasztása 6,7 liter volt úgy, hogy ahol lehetett ott tartottam a 98km/h tempót.
És amiért itt a fórumon "lehurrogtak" az az, hogy nem tudom papírokkal alátámasztani a változást. De tudod mit, nekem nem is kell, hiszen én is és a lányom is tökéletesen éreztük a különbséget! Én nyugodt szívvel ajánlom, hogy egy HOZZÁÉRTŐVEL csináltass motorvezérlő program optimalizálást. -
-
Tikakukac
titán
válasz
pube111 #91870 üzenetére
Neked nyomaték bajod van leginkább. Lehet meg tudják oldani a 115 lovat, amit mondjuk kétlek, de legyen. Ide nyomaték kéne, azért érzed a kocsit tetűnek. Nomeg mert Opelnél a gázreakció eleve tápos és erre jön egy jó euro 5-6, amivel kampó az élmény.
Én biztos nem erőltetném. Vagy autócsere vagy kell valami második kocsi aminek vered a seggét és kipakolod teljesen.
-
cszolee79
tag
-
_seth_
veterán
válasz
pube111 #90618 üzenetére
Radar, tartó, hűtőmaszk, kabelkoteg, működtető gomb, programozás, ez előbbiek tartoznak a könnyebbik felébe az átalakításnak, az ABS tomb, néha fékrasegito a másik felébe. Nem lehetetlen, barátom Octaviaba a fentiek cseréjével beépítette, 90%os lett, de ő ezeket fejleszti...
-
Szada85
aktív tag
válasz
pube111 #90184 üzenetére
@és M3an:
Is-is, elviekben több funkciót is beépítenek oda.
A riasztóval szerelt modellekben oda kerül a visszajelzö LED (erröl írnak is a kezelési könyvben).
A digitklímás autóknál pedig oda kerül a szenzor, ami a napfény beesési szögét érzékeli. Ez alapján (is) állítja a klíma AUTO módban, hogy melyik befúvón nyomja a levegöt. -
-
norrberth
addikt
válasz
pube111 #90145 üzenetére
Én a beltérpilácsról vettem áramot, fentről vittem le 2 szál vezetéket.
Faragtam bele lábtérvilágítást, mert e nélkül este létezni sem lehet! [link]
Vezetéket leszövetszalagozni előtte, a napellenzőt leszedni, nem kell feszgetni a kárpitot.
Alul kábel dzsungel van, frankón összetekerve gyárilag.
Na ahhoz én nem nyúlok.
Felülről legjobb, biztosítékkal is elvan látva.
Alul meg lehet bizti előttit bontom meg, mert ugye elég átlátni ott a dolgokat.
És ha zárlat van baszhatod.
Új hozzászólás Aktív témák
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S21/Samsung Galaxy S21+/Samsung Galaxy S21 Ultra
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 Touch - i5-6300U I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 2nd - i7-7G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD I HDMI I W11 I CAM I Garancia!
- ÁRCSÖKKENTÉS Dell Latitude E6320 notebook eladó
- Bomba ár! Dell Latitude E5550 - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 15,6" FHD I W10 I HDMI I Cam I Gari!