Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• c41r0^

őstag

válasz 4264adam #3180 üzenetére

Nálam még csak 3 pixel clean futott, talán valamennyit halványult a banding, de majd még kiderül. De mondom, nálam szerencsére nagyon enyhe, jó példányt fogtam ki. Redditen olyan is olvasható, hogy több pixel clean-el sem javult a helyzet, szóval valószínűleg nagy a szórás akkor.

Talán még az is lehet, hogy az ASUS XG27AQWMG és LG 27GX700A -be kerültek a jobb homogenitású panelek, Gigabyte meg megkapta a kevésbé jól sikerülteket (ezért az árelőny), persze ez csak konteó. Vagy csak a szokásos panel-lottó. Idővel kiderül.

• c41r0^

őstag

válasz szasanyi #3169 üzenetére

igen, az enyém is enyhén ilyen (csak sokkal kevesebb függőleges csík van és keskenyebbek), elvileg javul idővel, ez WOLED-re jellemző állítólag - bár az LG GX700 állítólag nem ilyen... igen, ezt a review-k sem említették meg egyáltalán

nem látni egyébként normál használat mellett, ráadásul csak homogén szürke bizonyos árnyalatainál látszik, 50cm-ről meg már kb. észre sem vehető - nálam, aztán lehet, hogy ez példányfüggő

• c41r0^

őstag

#3088 Skynet258 - igen, köszi, most hogy elmentem otthonról, gép kikapcs, stdby-ban hagytam, és - gondolom a beállított 15 perc után - le is futtatta stdby-ban a pixel clean-t, mert most már 2 a számlálója, úgyhogy megy ez jól automatán, nincs ezzel gond

#3090 Zilai81 - köszi, épp most néztem én is rá, rakom is fel :)
    changelog: Optimize the HDR EOTF settings.
    Mondjuk ez számomra nem releváns, mert SDR-ben használom (és ugyan VRR ON a monitoron, de a Geforce driverben a CS2-nél rögzített refresh-el használom, nem G-SYNC-el*, mással meg nem játszom, így nincs VRR flicker még SDR-ben sem) de különben nekem ezzel az F05-el sincs bajom, minden szépen megy vele.

* igen, én érzem a különbséget, nem mindegy, hogy GSYNC ON+VSYNC ON+Reflex+Boost ON és ~270 fix FPS vagy V-SYNC OFF+G-SYNC OFF+Reflex ON és 350-650 FPS ... utóbbinál érezhetően kisebb az input lag

• c41r0^

őstag

válasz szasanyi #3072 üzenetére

UEFI óta van, ha több monitor van rákötve egy VGA-ra, tudtommal mindig a HDMI a default kimenet, de ha mindent lehúzol és 1-et hagysz meg és úgy bootolsz, akkor az UEFI megjegyzi hogy az a default kimenet (esetemben a DP1), és utána már ráköthető a VGA-ra több kimenetre is a többi kijelző, és köv. bootkor is arra fogja adni a képet az UEFI, amire utoljára adta. Ez UEFI/BIOS frissítéssel viszont szintén resetelődhet, és újra a HDMI lesz az elsődleges. Ezt nem egyszer tapasztaltam már, csak nem esett le előbb, hogy ez okozza, mert nem gondoltam rá.

Gigabyte MO27Q28G
    Az OLED care-t sem kell manuálban futtatni, most hogy 1x már lement manual-ban indítva, a monitor tétlenségi idejétől függően valóban rá akar indítani. Szóval a delay 15 perc van beállítva most nálam, és 15 percre állóképet hagyva a monitoron, el akarta indítani. Úgyhogy ez is pipa.

• c41r0^

őstag

válasz c41r0^ #3044 üzenetére

Gigabyte MO27Q28G

Illetve, hiába van DP inputon és van bekapcsolva az "auto switch on" funkció, hogy jelfogadáskor automatikusan bekapcsoljon, mégis a joystickal be kell kapcsolni még standby állapotból is, azaz nem kapcsol be automatikusan, ha jelet érzékel DP-n (RTX 5070). Ezt lehet javítják majd még fw-el, kicsit fura. F05 legfrissebb fw-t egyből felraktam rá nyilván, az volt az első.

Itt nálam volt user error, mert több monitor is rá volt dugva a VGA-ra, és az UEFI a HDMI kimenetet tette elsődlegesnek, ezért nem kapcsolt csak be a monitor automatikusan. TV-t és másik monitort lehúztam a VGA-ról, így az UEFI érzékelte h a DP 1-es port az egyetlen (amire a MO27Q28G van kötve) és így az lesz a default VGA kimenet, így már gép bekapcskor a monitor is feljön stdby-ból, és mutatja a boot képernyőt, stb.

• c41r0^

őstag

MO27Q28G visszaellenőrzések

3 metodikát csináltam, a 3 mappában megnézhetőek a DisplayCAL verify beállítások és a verify HTML riportok

Mindet megnéztem spectral correction nélkül és "WOLED (LG OLED 6-Series)" correctionnel is.

1. gyárilag kalibrált sRGB OSD preset visszaellenőrzés
    - a TFT Central ajánlása alapján 29-es brightnessel (az alap 27) a 120 nit-hez

rövid konklúzió:
    - a gamma curve nem igazodik az sRGB ill. 2.2-es gamma curve-höz, inkább 2.3 - 2.4, ez egyezik a TFT Centralon is tesztelt eredménnyel, tehát sRGB módban kevesebb szürkeárnyalatot fog megjeleníteni, mint kéne

- a spectral correction nélküli visszaellenőrzés jobb eredményeket mutat, mint a WOLED correctionnel futtatott, így ha hiszünk a koloriméteremnek hogy valamennyire pontosan mér, és annak, hogy a gyári kalibrálás is viszonylag pontos, akkor ebből az szűrhető le, hogy a 4gen tandem WOLED tényleg más spektrális tulajdonságokat mutat, mint az előző WOLED-ek (ezt alátámasztja más YT forrás is), így nem ajánlott a "WOLED (LG OLED 6-Series)" korrekciós profilt használni hozzá a kalibráláshoz, hanem jobban járunk vele, ha korrekciós profil nélkül (profilozás nélkül) tesszük azt (addig, míg nem lesz a monitorhoz egy valaki által készített CCSS), ha házi körülmények között akarjuk kalibrálni

2. TFT Central által készített kalibrált profillal, és az ott megadott OSD beállításokkal és R-G-B fehéregyensúllyal

rövid konklúzió:
    - gamma: ellentétben a TFTCentral-os 2.2-vel, OFF beállítással közelebb van a 2.2 gamma curve-höz visszamérések alapján, mintha 2.2-re lenne állítva az OSD menüben

- egész jó eredményeket kaptam a visszaellenőrzésnél natív színtérre is és sRGB-re szimulált színtérre is ezzel a kalibrációs profillal, szóval valószínű, hogy a TFT Central is profilozás nélkül (korrekciós fájl nélkül) csinálta a kalibrálást, vagy a másik lehetőség, hogy ugyan beprofilozta azt a CALMAN-ben, de profilozás nélkül is viszonylag közel van a valósághoz a mért érték és nem sokat kell a korrekciós profilnak korrigálnia, vagy a CALMAN-os korrekciós profil ennyire "lightos" korrekciót alkalmaz csak

- itt is igaz, hogy a WOLED korrekcióval rosszabb értékeket kaptam, mint korrekció nélkül, és mivel a gyári kalibrált sRGB preset visszaellenőrzésénél is ez ugyanígy volt, ez erősíti azt, hogy 4gen tandem WOLED panelhez felejtős a "WOLED (LG OLED 6-Series)" korrekciós profil

3. TFT Central kalibrált profillal, azonban az ott megadott OSD beállításokat finomhangolva (brightness és R-G-B fehéregyensúly finomhangolása, hogy minél közelebb legyen a 120 nit D65-höz), hátha lehet még picit javítani az eredményen

rövid konklúzió:
    - kb. mérési hibahatáron belüli a javulás / rosszabbodás így, felemás lett az eredmény, a deltaE kisebb és a gamma curve egyenletesebb a TFT Central által javallott OSD beállításokkal, a fehéregyensúly viszont közelebb van a D65-höz az általam finomhangolt beállítással

ezért marad a TFT Centralos, mert az kiegyensúlyozottabb

ebből talán az szűrhető még le, hogy az általuk tesztelt panellel eléggé megegyező szériájú kiadás lehet az enyémben is, ha az R-G-B 100-99-99 -el az enyém szintén ennyire jó eredményeket ad az általuk készített kalibrációs ICC profillal

- itt is igaz, hogy a WOLED korrekcióval rosszabb értékeket kaptam, mint korrekció nélkül

végső konklúzió
    Ezek tudatában kb. tényleg nincs sok értelme kalibrálni / kalibráltatni ezt a monitort, eléggé jó a TFT Central-os profil hozzá. De azért majd ha lesz hozzá CCSS, rápróbálok, hátha becsapom majd vele magam, hogy pontosabb profilt tudok csinálni :)

• c41r0^

őstag

Tegnap megjött a Gigabyte MO27Q28G.

Azóta jelent meg több review YT-on is, 3-4 napja, minden valid, ami ott van, csak megerősíteni tudom.

Pozitívumokról nem írok, mert minek OLED, mindenki tudja.

Negatívumok:
    ha háttérfény éri, egy bizonyos szögből ez is lilul kicsit feketénél (3rd gen WOLED nem lilult), de nyilván jóval kisebb mértékben, mint a QD-OLED-ek. Az anti-glare coating inkább semi-glossy, egy IPS anti-glare-hez képest (pl. MSI Optix MAG274QRF-QD -hez képest, ezt váltotta). Nagyon minimálisan olyan érzés közelről, mintha egy "sharpness" minimálisan rajta lenne a képen, kb. 50 cm-ről én már nem látom. A szöveg olvashatóság szintén szinte tökéletes normál távolságból számomra, nagyon minimális fringing van csak. OLED care OK, de negatívum, hogy úgy látom (és manual is ezt erősíti meg), hogy a standby/poweroff állapotban nem csinál automatikusan pixel clean-t, hanem manuálisan indítható el. Van benne egy timer, ha eltelt 4 óra power on állapotban, onnantól futtatható. Még nem futtattam, mert összesen 5-6 órát volt bekapcsolva.

Illetve, hiába van DP inputon és van bekapcsolva az "auto switch on" funkció, hogy jelfogadáskor automatikusan bekapcsoljon, mégis a joystickal be kell kapcsolni még standby állapotból is, azaz nem kapcsol be automatikusan, ha jelet érzékel DP-n (RTX 5070). Ezt lehet javítják majd még fw-el, kicsit fura. F05 legfrissebb fw-t egyből felraktam rá nyilván, az volt az első.

TFTCentral patrion-ra regeltem (500 huf egyszeri, aztán le is iratkoztam a letöltés után, hogy ne vonják köv.), onnan letöltöttem a native gamut-os kalibrált színprofiljukat, most azzal használom, RGB 100-99-99 -en én is, native (wide) gamutban.

i1display Pro-val és DisplayCAL-al már nézegettem, elég színhelyes ezzel a TFTCENTRAL-os ICM profillal, egyedül a gamma curve nem tűnik jónak, ahogy az a TFTCentral tesztjében is benne van, 25%-os telítettség felett inkább 2.3-2.4 gamma van, nem 2.2. Ugyanez igaz a wide gamut mód mellett az OSD sRGB emulated módra (itt csak brightness-t lehet állítani, mást nem, 120 nit-hez valóban 29-es brightness kell minden OLED care ON funkció mellett és low APL mellett, ezt az én koloriméterem is pont így méri, azaz valid ez az érték a fényerőhöz).
    Nyilván gyári kalibrált OSD sRGB módban emulated sRGB profile - use color profile as display profile-al verify-oltam a DisplayCAL-ban. Itt is elég színhelyes, deltaE2 alatt, de a gamma curve az nem igazán igazodik a 2.2-höz...

Még nézegetem, mert a TFTCentral ugye a gammát 2.2-re állította, viszont van a menüjében Gamma OFF is, szerintem ez közelebb van a 2.2-es gammához, úgyhogy méregetem mindjárt, itt szerintem hibázott a tesztelő egyébként.

A másik, hogy nagyon úgy tűnik, hogy a TFTCentral-os tesztelő is korrekciós profil nélkül tesztelt és csinálta a kalibrációs profilt (igaz ő CALMAN-al ugye), mert nekem is nagyon hasonló értékek jönnek ki DisplayCAL-al verifyolva a színprofilját, és correction : None-al. Az "LG WOLED" korrekciós profilt alkalmazva (ami amúgy szintén nem lenne egyébként jó, mivel a 4gen tandem WOLED-nek más a spektrális tulajdonsága R és G komponensek esetén, mint a gen1-2-3 WOLED-nek, blue-ban elég hasonló) DisplayCAL-ban verify-nál teljesen más értékeket kapok, 6500K helyett 6700K színhőmérséklet mér pl., szóval érdekes, úgy látszik a nagy tesztelők sem igazán veszik figyelembe a korrekciós profilokat... hát pedig ha már csinál egy kalibrációt és letölthetővé teszi a profilt, akkor miért nem... vagy másképp méri spectrophotometerrel, és emiatt mégis valid amit mér mert referenciaeszközzel csinálja, nem tudom, ennyire nem értem mélységében a dolgokat, illetve a kalibrálás metodikáját sem kötik az orrunkra a tesztoldalak.

DisplayCAL CCSS database-ben még nincs korrekciós profil ehhez a monitorhoz, azt még megvárom és azzal majd csinálok én is próba kalibrálást azért, kíváncsiságból. Nyilván white driftinggel (a verify-t is úgy csináltam).

De azért még nézegetem ezzel a profillal még, meg a gamma állítgatással, hogy mit mér vissza a displayCAL. Aztán csatolok majd riportokat, ha érdekel valakit. Meg priviben elkérhető tőlem a TFTCentral-os ICM profil is.

• c41r0^

őstag

válasz c41r0^ #2654 üzenetére

Előrendeltem Alza-n a Gigabyte MO27Q28G -t, 230K-ért. Várható érkezés nov. 1.

Reddites fórumok alapján Malajziában és Szingapúrban kapható stabilan már kb. 1 hónapja, de EU-ban belgákhoz, hollandokhoz, lengyelekhez, csehekhez érkezett még csak, de pár nap alatt mindenhonnan el is fogyott és már nem elérhető ott sem. És azokba a boltokba is előrendelések alapján került a nagy része. Korlátozott számban terítik EU-ba (gondolom nagy is rá a kereslet, meg kevés monitor került legyártásra, aztán így nehéz teríteni...) , így inkább megrendeltem most, mert a cseh Alzához (és így idehaza is) valszeg valóban fog jutni belőle a napokban, remélhetőleg.

• c41r0^

őstag

válasz emiki6 #2672 üzenetére

Engem inkább az aggaszt, hogy a tesztoldalaknak nincs referencia spektrójuk stb, csak "konzumer" műszereik, aztán hogy a méréseik így mit jelentenek...

Calman-el szokták, azokat a riportokat is mutogatják, tftcentral is, monitors unboxed is.

profiling
    teszt metodika
    LG W-OLED howto

Nem tudom, hogy a részletes teszt metodikájuk taglalva van-e amúgy valahol, de nekem ezekből az jön le, hogy konzumer, de felsőkategóriás cuccokat használnak és Calman-ben beállítják az adott háttérvilágításhoz a Calman által szolgáltatott gyári korrekciós profilt, és sanyi... ezek alapján nem hinném, hogy a kijelzőket egyenként profilozzák ref. spektróval... ami mondjuk a gen4 W-OLED-nél érdekes, mert az ugye eltér rétegezésben a gen3-tól azaz más spektrális tulajdonságokat fog mutatni a panel, ergo kell hozzá új korrekciós profil - ami persze lehet már van a "Calman for LG" kiadásban, nem tudom... de ha a gen3-as korrekciós profillal mérték vissza a gyári kalibrációkat ill. azzal kalibráltak, akkor az úgy tényleg érdekes lenne... most konkrétan a MO27Q28G és XG27AQWMG -re gondolok

mondjuk lehet megérne egy misét rájuk kérdezni ezekkel kapcsolatban, vagy nem tudom, valaki tudja-e ezeket, és fellelhetőek-e, én most nem öltem bele sok időt ezek felkutatására

• c41r0^

őstag

válasz emiki6 #2668 üzenetére

ez HDMI input-on (adott monitoroknál DP-n simán lehet más az eredmény - min is használod most?), OSD-s sRGB "clamp" preseten (min is használod most? csak nem natív wide gamuton?), és csak néhány színárnyalatot mérve, ez kizárólag color-check

hol a riportról a mért luminance, whitepoint, gray balance görbe, gamma görbe? csak azért, mert sRGB módban mérték vissza a monitort, attól ezek 120nit, D65, 2.2 ? frászt :), valószínűleg 5-10%-os ingadozások vannak le/fel

nézz pl. monitors unboxed review-t, ott valamennyire látható, hogy az adott kategóriájú monitorok gyári kalibrációja mennyire pontos.. nem ritka, hogy 6500K helyett 6100K a színhőmérséklet, de még gyári sRGB kalibrált módban is

persze itt a kérdés, hogy a review oldalak is ugye hogyan mérik vissza a gyári kalibrált értékeket, vajon csináltak-e a monitorhoz korrekciós profilt a referencia spectrophotometerükkel? de valószínűleg igen

de nem menjünk bele mélyebben itt, ez nem az a topic

• c41r0^

őstag

válasz emiki6 #2655 üzenetére

Köszi, különben láttam már korábban.

Igen, sok tényezőt kell figyelembe venni, ahogy azt is pl., hogy ez lesz hamarosan elérhető.

Év elejéig nem biztos, hogy várok a glossy 27" 1440p 4gen W-OLED Gigabyte monitorra, csak ha itthon mégis 250-260K-nál kezd a matt. Mert akkor ugyanazon az áron inkább kivárom a glossy-t valószínűleg. Az ASUS meg túlárazott (280-300K körülre saccolom, ha elérhető lesz itthon), a többi gyártó meg valószínűleg ha ki is jön hasonló 4. gen W-OLED panellel szerelt monitorral mostanában (bár ASUS-on kívül nagyon ritka, aki LG W-OLED-el jön ki...), valszeg gyengébb lesz az elektronika / OSD szoftver / gyári kalibráció, mint a fenti Gigabyte monitornál. Ha MSI esetleg kijön, akkor meg az is drágább lesz, kb. ASUS szint, és ott sincs biztosítva feltétlen pl. egy jó sRGB gyári kalibráció.

"Az olcsó műszerekkel a program csak félrekalibrálja és azt hiszi jó munkát végzett.
    A gyári kalibrációk jobbak mint amit egy nem referencia műszerrel el lehet érni."

ez féligazság, ez csak abban az esetben igaz, hogyha az adott megjelenítőhöz korrekciós profil nélkül végzed el a kalibrálást, vagy olyan eszközzel/szoftverrel, ami nem képes korrekciós profilt betölteni vagy rossz korrekciós profilt adsz meg

ha egy i1 Pro 2 3.3nm, 370-730nm spektróval adott monitorhoz az adott gamutos (nyilván a natív wide gamutos a legjobb) színteréhez valaki készít egy CCSS-t, azt felhasználva egy i1Display Pro-val már valószínűleg jobb eredményt lehet elérni, mint a gyári kalibráció (főleg olyan monitornál, ahol a gyári kalibráció csak közepes...), így azt kell kivárnom, míg egy ilyen felkerül a DisplayCal colorimeter corrections adatbázisába

tudom, az igazi az, ha milliós 1nm referencia spektróval korrekciós profil készül a monitorhoz és az van az i1Display Pro alá betöltve

majd meglátjuk, mivel van itthon koloriméter, azaz az eszköz adott, és két általam jól kalibrált IPS LCD is, össze tudom majd hasonlítani a végeredményt.. egyszer, ha meglesz a monitor :D

• c41r0^

őstag

válasz bélanéni #2523 üzenetére

"Konkrétan ezt szemeltem ki: Gigabyte MO27Q28G"

Detto. Anno fél éve nem váltottam QD-OLED-re IPS-ről, a quantum dot réteg miatti lilulás miatt (ha esik rá háttérfény).

Elvileg jövő év elején jön a nem matt, hanem a glossy verziója, ugyanilyen áron (550 USD MSRP, talán 230K környéke lesz ez is, meg az is), ASUS-nak már van az XG27AQWMG, csak az kb. 700 USD MSRP. A glossy miatt még mélyebb feketékkel és crispy-bb színekkel.

Nekem mivel van a hátam mögött 3 ablak és egy erkélyajtó, és napközben is használom a monitort, inkább maradok a matt verziónál.

Nagyon várom már, hogy megjelenjen a hazai boltokban, Alzás előrendelést nem adtam le, valszeg a sivatagosnál kedvezőbb áron is lesz. Ahogy írták többen, review-k alapján ez lesz a best-buy 27" 1440p all-round OLED monitor, valószínűleg egy jó ideig.

u.i.: kalibrálás... van ugyan egy i1 Display Pro -m, és kizárólag SDR-ben is szándékozom majd használni a monitort 120 nit-en és D65-ön, wide gamut színtéren 2.2 gammán, de egyelőre még nincs kalibrációs korrekciós fájl (CCSS) a 4-gen tandem W-OLED -ekhez, amit DisplayCal-hoz be lehetne tölteni. De elvileg a gyári kalibráció sem vészes, sRGB színprofillal (nyilván így sRGB színtérre korlátozva) vagy Windows ACM-el (szintén sRGB-re korlátozva) tesztek alapján elég színhelyes gyári kalibrációval is. A wide gamut módra ez már nem mondható el, az közepes, de a CCSS megérkezéséig kihúzom majd a gyáriakkal :)

• c41r0^

őstag

válasz szasanyi #541 üzenetére

Egyetértek, bár ezt a prioritást azért egy nagyon jó vétel felül tudja írni. Nálam a használati szokások miatt is éppen határeset az OLED, így inkább ezt most kihagyom, nem égető a dolog, csak a kedvező lehetőség miatt latolgattam, amúgy ha az nem jött volna szembe, el sem gondolkodom a cserén. Úgyhogy marad az IPS egyelőre, így is látszik, hogy nagyon gyorsan jelennek meg az új generációs OLED panelek, valószínűleg jobban járok, ha kivárok még, mire már valóban indokolt lesz a csere, addigra hátha kinövik ezeket a gyermekbetegségeket az épp aktuális high-end kijelzők.

Azért köszönöm mindenkinek!

• c41r0^

őstag

Én ezek alapján írtam, amit írtam. Azért van nem kevés mérlegelendő pro-kontra.

Ráadásul itt a YT-os tesztben a QD-OLED az a glossy vagy semi-glossy (AW2725DF), nem a teljesen matt verzió, ami viszont a tesztek alapján még jobban fakulós érzetet kelt ráeső fény esetén. Bár a AW2725DF tesztjében megh azt írják h a G6 ebben jobb: The Samsung is a better choice if you have a lot of ambient light, as it has a matte coating that makes deep blacks look less purple in a room with lots of light. However, the Dell is the better choice if you prefer the clarity of a glossy display or you're gaming in a dark room and won't benefit from the matte coating.

teszt1

teszt2

• c41r0^

őstag

válasz deathcrow42 #530 üzenetére

Köszi, nem is a kevés fényerő miatt aggódom, hanem a ráeső háttérfény esetén megtörténő "fakulás" miatt. A "végtelen" kontrasztból lesz 1500:1 így ránézésre (tesztek).

• c41r0^

őstag

Sziasztok!

LS27DG602SUXEN -en gondolkozom (240K B2B), de nem valami szimpatikus a QD-OLED matt kijelző viselkedése háttérfény esetén, tesztek alapján a ráeső háttérfény hatására szürkés/kékes lehet a kijelző, így veszít a kontrasztból (viszont a tükröződést szépen teríti), a szürkék/feketék így nem az igaziak a quantum dot +mattító réteg miatt ebben az esetben.

Nem tudom, mennyire radikális ez a torzulás egy szintén QD rapid IPS paneles monitorhoz képest, jelenleg ezt használom most: MSI Optix MAG274QRF-QD. Nyilván pont van a monitor mögött erkély ajtó és ablak... mondjuk redőny is van, de nap közben nyilván nem sötétítenék be. Ugyanakkor az is igaz, hogy a gépidő javarészt este történik. Nomeg azért használok zeneszerkesztőt is, fix elemekkel (beégés "veszély").

Amúgy nekem SDR-ben 120 nit elég lenne.

Lehetséges, hogy a tesztek felnagyítják ezeket a negatív tulajdonságokat, de nem hiszem, hogy teljesen alaptalanok, és emiatt nem csaptam le rá azonnal.

Bizonytalanítsatok el :D

Új hozzászólás Aktív témák