- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
- Ndruu: Segíts kereshetővé tenni a PH-s arcképeket!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
LOGOUT
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
kis.zsolt
aktív tag
válasz
sambenez #40650 üzenetére
Elnézést a kései reakcióért... a "biztosítóra" felkaptam a fejem:
Én az A.... nál voltam, több, mint 30 évig.
Első szívatásuk akkor volt, mikor egy csőtörésnél csak azt a 14 csempét fizették ki, amit le kellett szednem, hogy a hibás csövet kicseréljem. A valós kár 250 rugó volt, a fizetett pedig 28 ezer. Ezt benyeltem.
Olyat is csináltak, hogy egy tizenezer forintos üvegtöréshez 3x jött ki 3 különböző szakértő. Gondolom a díjuk több volt, mint az üvegkár. Ez már nagyon nem tetszett.
Közben jelentős árat emeltek.
Majd tavaly a tévébe belebaxott a villám. Beküldtem nekik a számlát a jegyzőkönyvvel, amit a szakszerviz állított ki, és profi szakember csinálta a javítást.
Erre megállapították, hogy nem fizetnek, mert a számla kiállításának dátumánál nem volt a környékemen villám.
De a számla hetekkel utána készült el, mint ahogyan a hibajelenség létrejött, ezt tartalmazza is a jegyzőkönyv. Többször reklamáltam, érveltem, de amúgy is pofátlanul gyökerek voltak.
Mivel OLED tévé volt a művelet tárgya, ezért ennek megfelelően borsos volt a javítás: 125 rugó. Tanultam az esetből: azonnal kirúgtam a biztosítót, és kerestem egy másikat fele annyiért. Továbbá megígértem nekik, hogy minden fórumon emlegetni fogom, hogy az a-betűs biztosítóval senki se kössön biztosítást, mert ennyire jó fejek.És hogy csatlakozzak az okossághoz is: villanyszerelő szakmám révén nem gond a javítás, szerelés a villamos hálózaton, és okos otthonom lévén, sokat molyok a villanyóra körül. Egyszer egy hibás Wago majdnem kigyújtotta a kéglit. Még jó, hogy a szaglásom elkalauzolt az éppen olvadó és füstölgő Wagóhoz, és idejekorán észrevettem, hogy lakástűz készül.
Azóta még jobban figyelek, mert nem gyerekjáték a kettő-harminc. -
-
Steady74
addikt
válasz
sambenez #40640 üzenetére
Végül is ettől megy a gazdaság, megcsinálunk mindent magunk és kész. Tudom, hogy sokszor pofátlanul sokat kérnek egy-egy munkáért, és nyilván amit meg lehet csinálni azt meg kell, de nem állok neki se gázt se villanyt szerelni, nem értek hozzá, nem akarom csinálni, meg szabálytalan is pl. gázt szerelni. Normálisan árazott munkáért, ha tudom, hogy jó helyre megy az ellenértéke (klíma tisztítás, villanyszerelés, stb) sosem sajnáltam a pénzt. Ilyen módon akkor egy relének az árának is a fele lenne elfogadható, mert a többi a kereskedő meggazdagodására megy. Én nem így gondolkozom.
#40596 LuisS22 Ezeket a képeket tudom csatolni nem tudom most kiszedni a bútor mögül. KB olyan szerintem mint a régebbi vga kártyáknál a venti csatlakozás talán vagy olyasmi. Na lehet nézek egy pwm-es ventit itthon lehet, hogy van is.
-
LouiS22
veterán
-
Gabail
csendes tag
válasz
sambenez #40606 üzenetére
Erősáramú szerelessel én bizony igy szoktam. Osszevarok par feladatot, aztan szólok szerelonek tervezzen be engem lehetőleg fel éven belül ha a közelben jár es van egy kis ideje. De dokumentációt meg soha nem kaptam. Sőt ami azt illeti számlát se. Semmivel nem tudnám bizonyítani hogy szakember csinálta.
-
Geresics
addikt
válasz
sambenez #40310 üzenetére
a baj az, hogy még nem tudom, hogy mit szeretnék. Ezért is csillant fel a szemem a Home Assistant kapcsán, mert ha később is megállok a hőmérsékletnél, akkor sincs baj, de ha bővíteni szottyan kedvem, akkor ott a lehetőség.
A Xiaomi azért szimpi, mert ha nem jön be, akkor egyszerűen nem használom, és nem bukok vele jelentős összeget, pláne ha rászánom az időt, és eladom a cuccokat.
De ha a kettőt tudom vegyíteni, akkor meg is van a befutó! Nyilván pár órát ráálldozok szívesen, és összerakom magam az itteni ajánlások alapján, de arra sajnos nincs időm, hogy végigpásztázzam a piaci kínálatot, és specifikációkat, hogy az alapján tegyek össze valamit.Szóval, ha jól értem, akkor veszek egy valamilyen központi egységet, és ahhoz veszek akár sajátmárkás, akár Xiaomi hőmérőket, és látni fogom az iPhone-on (ez csak azért lehet fontos, mert appstore-ban nincs minden, ami play áruházban van) a hőfokokat, ha pedig tovább akarok menni, akkor integrálom a rendszerbe a Gree Confort X klímám is. Ha pedig a felújításnál olyan motoros redőnyt veszek, akkor akár azt is hozzá tudom majd csattintani.
Kérdés akkor, hogy milyen központi egység az ajánlott?
-
-
Steady74
addikt
válasz
sambenez #39909 üzenetére
Én úgy oldottam meg a videós kaputelefon felhelyezését fa kerítésre, hogy megvágtam a kerítésléceket pont akkora nyílással, hogy beleférjen passzosan a kaputelefon (eufy). Úgy állítottam be, hogy a kerítés külső síkjával egyvonalban legyen a kaputelefon, hátra meg csináltam egy fadobozt, abban rögzítettem magát az eszközt, így nem tudják lefeszíteni a kerítésről, lát a kamera rendesen, ha kell bármikor le/ki tudom szedni az eszközt. 12V-tal tápláltam meg, eddig tökéletesen műxik.
-
dieselgti
csendes tag
válasz
sambenez #39906 üzenetére
Ha az nem is vandálbiztos, akkor itt a tesója.
-
vkp
aktív tag
válasz
sambenez #39387 üzenetére
Nem az volt a lényeg... hanem az, hogy most már az MPL sem működik... nyilván, ha freeship-es kínai vackot veszel, akkor beleszámolod, hogy neked kell majd érte menni a postára. De az, hogy az MPL, meg sem próbálja kivinni a csomagot a címre, csak egy értesítőt küld, az szerintem a pofátlanság teteje.
-
Rosep
senior tag
válasz
sambenez #38366 üzenetére
Úgy látom nem fogom megúszni a kapcsoló alatti relét. De ha már relé, akkor úgy látom ez kell nekem: Sonoff ZBMINI-L.
Viszont itt négyféle bekötési módot mutat. Kettőt sima (1-3) kapcsolóval, kettőt váltókapcsolóval (2-4). Csak azt nem értem, hogy az 1-3 és 2-4 között mi a gyakorlati különbség. -
Olympia76
tag
válasz
sambenez #38371 üzenetére
Nem mondta egy szóval sem, hogy akar fizikai kapcsolást, csak azt, hogy meg akarja tartani a kapcsolóval való kapcsolás lehetőségét.
Egyébként megpróbálkozom még egyszer (talán 3x-ra?) leírni, hogy a nyitásérzékelős megoldás nagy valószínűleg megy HA nélkül is direktben párosítva (binding-olva) zigbee-n és akkor nem kell vezérlés sem. -
Olympia76
tag
válasz
sambenez #38366 üzenetére
2 megoldást is javasoltam amivel meg lehet csinálni:
- Shelly i4 (ez esetben kell a HA az izzó vezérléséhez, nincs kapcsolás, ha a HA kiesik)
- Xiaomi nyitásérzékelő (ez esetben lehet próbálkozni a direkt binding-al, de HA általi vezérlés is meggy)
mindkét esetben maradthat a jelenlegi kapcsoló. -
tradeelek11
aktív tag
válasz
sambenez #38217 üzenetére
Semmi gond velem is volt már ilyen
Egy kicsit kapcsolódva viszont erre a szálra,
régebben valaki kérdezte hogy létezik e zigbeesben
olyan eszköz ami konnektor mögé szerelhető és monitorozható vele a fogyasztás tehát olyasmi mint a Shelly 1PM, na most találtam: [link]
1et rendeltem, ha megkaptam utánna tudok majd nyilatkozni.Tisztelettel
-
-
válasz
sambenez #37914 üzenetére
Mindenkinek nagyon köszönöm a tanácsokat!
Azon nem csodálkozom, hogy a Xiaomi/Aqara szenzorok csak a Xiaomi Gateway-jel elegyednek szóba.
De mivel Tradeelek segedelmével úton van egy rakás radiátorszelep-mozgató a hozzájuk való Tuya gateway-jel, jobbal reménykedhetem-e a következő leosztásban:
- Az itt jelzett Tuya szenzorok a Tuya gateway-t látják el adatokkal, amelyik a amúgy a radiátorokat is tekergeti a távolból, és
- A BT-os Xiaomi kijelzős hőmérők pedig egy ESP32-vel tartják a kapcsolatot, és
a Tuya Gateway és az ESP32 egymással jó barátságban szolgál ki egy Raspberry-n futó HA-szervert, aki mindehhez osztja az észt?
Köszönettel: MaCS
-
ViZion
félisten
válasz
sambenez #37914 üzenetére
fórumokat olvasgatva, valami frissítés után új aquara cuccokat sem fogad el, pedig az is az ő márkájuk. Szal. jó cuccaik vannak, de ott tényleg leköti magát az ember.
De a hő/pára szenzor még most is az egyik legolcsóbb és jók is, kollégámnál több darab működik, régóta. -
-
-
Degeczi
nagyúr
válasz
sambenez #36611 üzenetére
"a shelly meg áramszünet esetén szépen nullázza a számlálóját" - lokálisan ez így normális, mert a flash memória különben túl hamar tönkremenne, hiszen csak pár ezerszer írható át a tartalma (a mérete pedig túl kicsi, így még wear levelinggel is hamar átírodik az egész), és itt minden egyes állapotváltozást rögzíteni szeretnél.
Ezért írtam alább, h ezt HA utility meterre kell bízni
-
LLKobe
veterán
válasz
sambenez #36611 üzenetére
Persze, nem mondtam hogy az én példám mindent lefed. Nekem pl. nem kell hogy folyamatosan lássam az eszközök fogyasztását, de persze másnak erre lehet igénye.
Továbbra is úgy gondolom hogy ha neked 4-ből 4 nem nem az elvártaknak megfelelően működik, akkor azok az eszközök vagy hibásak, vagy silány minőségűek.
-
LLKobe
veterán
válasz
sambenez #36608 üzenetére
Ha valami baj lenne a zigbee protokollal, azt már pármillióan észre vették volna hidd el
Ha kifejezetten azzal a típussal van sok embernek gondja, az mondjuk elmond valamit.Amivel tudok segíteni, az a tapasztalatom amivel eddig rendelkezem:
Egyrészt zigbee-s cuccokat én csak elemes dolgokból vennék, ahol fontos hogy nagyon keveset fogyasszon.
Ez okoskonektornál és maradnék a wifis vonalon.Én egyébként a következőt csináltam: vettem egy darab Shelly Plug S-t, igen drága, de jó, és csak egy kell. Azzal körbementem a házban, és megnéztem hogy mi az ami idle állapotban sokat fogyaszt, és oda tettem egy sonoff wifis okoskonektort.
Ez nem tud fogyasztást nézni, de arra nincs is folyamatosan szükség, a shellyvel úgyis láttam. Ez csak időzítve, kapcsolgat ki/be.Ja, és ha ilyen sok nem működik jól, akkor gariztasd.
-
stigma
addikt
válasz
sambenez #36435 üzenetére
Hi, én eddig 3-at rendeltem, most úton van 2 db , eddig bajom nincs vele.
Itt írtam ugye róla, TS011F_plug_1 -nak ismeri fel a HA.Nálam ilyen gond nincs, én mind3-at FW frissítettem nemrég. (FW frissítéskor kikapcsol, szóval az eszközeidet amiket rádugsz ha elosztóval nyomod kapcsold le, kb 3-4 perv volt nekem a frissítés)
Egyetlen apróbb "bug" van amire nem jöttem rá, hogy 3-ból 1 konnektornál HA-ba felvett Státusz (ON/OFF) esetén azt mutatja ki van kapcsolva, pedig folyamatosan megy , mert arra van 2 NAS+ router rákötve.
Ezen kívül nekem nincs nagy bajom vele:
1. konnektor: 2 NAS, router + Tado Bridge van rákötve
2. konnektor: TV, házimozi, Xbox, médialejátszó (Itt még minden nem volt egyszerre bekapcsolva mennyi a max)
3. konenktor: Asztali gép (i5-8400 + HDD+SSD + RX580+monitor), szerintem loadban max 300-400W-ot ehet, netezéskor 110W-ot eszik mindennel együtt. -
ViZion
félisten
válasz
sambenez #36407 üzenetére
Mert így lehet még gariidőn belül kinyírni...
Az inverteres klíma szabályo kikapcsoláskor "nem áll le", csak a benti ventit kapcsolja ki, a kültéri még egy fél percig duruzsol. Nyilván nem ok nélkül. Akkor már a kikapcsolás helyett egy IR távirányítóval, vagy az integrációban megemelni a kért hőfokot (ennek sincs értelme, de a klímát nem öli meg), így csak lassan keveri a levegőt, 0 körüli fogyasztással. -
jézusom
addikt
válasz
sambenez #36285 üzenetére
A routerek nem standby, azok rendesen mennek. ÉS igen az erősÍtő meg TV is hálón van kikapcsolva is, arra várnak, hogy távolról bekapcsoljam. Ez az okos otthon átka
De jó dolog, volt hogy pl a zenét be tudtam kapcsolni bámikor 2 zónában. Az xbox is töltöget, meg frissÍtget kikapcsolva ha úgy gondolja. Telefonról is el tudok indÍtani egy játék letöltést ha épp dolgozom mondjuk, és nem otthon. Csak a TV 20W standby, azt külön lemértem.(55"oled) Ezeknek a funkcióknak ára van.
-
stigma
addikt
válasz
sambenez #36276 üzenetére
Nekem a kapcsolgatás még csak terv pl.: TV,Xbox, erősítő, médialejátszó, viszont NAS,router ilyet sosem kapcsolnék le mint mások teszik.
Majd meglátjuk mit hoz a jövő, de engem mondjuk a fogyszatás annyira nem érdekel, mert nem a standby eszközök pár órás kapcsolgatásával érem el a fogyasztás csökkentését, hanem az ember hülye "heppjein", hogy mindig villant kapcsol és úgyhagyja -
Degeczi
nagyúr
válasz
sambenez #36276 üzenetére
Kétélű dolog, nincs rá aranyszabály. Pont a kapcsolóüzemű tápok azok, amikben folyamatosan terhelés alatt vannak a kondik, így készenlétben hagyva gyorsabban csökken az élettartamuk. Másfelől persze végül jó eséllyel egy áramtalanítás utáni bekapcsolás sokkja lesz az, ami megadja majd a kegyelemdöfést - de annak nem maga az áramtalanítás lesz az elsődleges oka, hanem az addigra már részben kiszáradt, elfáradt kondi
-
LouiS22
veterán
válasz
sambenez #36261 üzenetére
közben szerkesztettem a hozzászólásom, mialatt válaszoltál, észletlem az is szócskát, köszönöm, értem, hogy miért írtad. De befejeztem, tiéd a pálya, adj tanácsot neki te. Azt viszont tartom, hogy miután egyelőre ismeretlen a felhasználás célja és annyit kért, hogy egy megadott érték felett jelezzen neki egy hőmérő és ez wifis legyen, ezt a shelly teljesíteni fogja. Ebben a felállásban ugyanis tökmindegy, hogy a riport mikor történik fel (ismétlem: nem tudjuk, hogy mire használná és ennek hiányában, a mostani információk alapján nem szempont, hogy az értesítés 5 perccel később, vagy azonnal megtörténik-e).
-
evitiguF
senior tag
válasz
sambenez #36129 üzenetére
Sorry, nem válasz akart lenni...
Sziasztok,
wifis hőmérőt, vagy wifis termosztátot keresek, amit adott esetben neten keresztül bárhonnan elérhetek ellenőrzés, módosítás céljából.
Hőmérőnél értelemszerűen valakit meg kell kérnem, ha módosítani is szeretném, az árkülönbözet a döntő, mire esik a választásom.
Semmi egyéb okos dolog nincs a házban, egy régi Termo ÖV 35 Color gázkazánt vezérelve, ha termosztátról van szó.Kis háttérinfo a miértről:
Tavaly többször előfordult, hogy a beállított hőmérsékletet elérve nem kapcsolt ki a kazán.
Ezt ha időben észrevettük, manuálisan kikapcsoltuk, viszont akadt eset, amikor épp nem tartózkodtunk otthon, így felesleges gázmennyiség használódott el.
Ez most az új árakkal fájdalmas is tud lenni, ezt szeretném elkerülni. -
ViZion
félisten
válasz
sambenez #36105 üzenetére
tényleg no offense. Magam is építgetek ezt-azt, Wemos/ESP nem ismeretlen, Rpi-vel nem sokra mentem (drága, amire szerettem volna, arra határeset a teljesítménye, stb.), így a kölcsön rpi visszament, azt nem vettem végül.
Gondolkoztam a HA-n, de elvetettem, egyszerűen nem érek rá, titkos dolgok itt nincsenek (kamera, ilyesmik), a kvázi gyári megoldások megfelelőek (ewelink volt a terv, de a több eszköz miatt tuya/smart life lett az irány). A topik címe a smart home, nem a home assistant. Ezért is keveredtem ide, de látom mások is. Szal. legyetek kicsit megértőbbek
mikk2000: alap dolgokra a kínai felhős megoldások is jók. Nem fog újat megtudni rólad, ha van mobilod, akkor már mindegy úgyis.
Lekapcsolhatják? Igen, elvileg. HA-nál a szerver az otthon fut nálad egy vason, ha nincs net, akkor lokálban üzemel. Bár mint többen említették a net kiesés és az áramszünet 99%-ban egybeesik... Jobb hubra is lehet 50+ eszközt kötni. Csak figyelni kell, mert nem minden-mindennel kompatibilis, hiába pl. zigbee mind.
-
Brekecs
senior tag
-
-
tradeelek11
aktív tag
válasz
sambenez #35788 üzenetére
Na egy rövidebb összefoglaló, nem nagyon volt időm de megígértem illetve,
én is kíváncsi voltam. Egy 6W bedugós éjjeli lámpán(az pontosnak tűnik).
kb 3.mp az értékek késleltetése. (tehát ha kihúzom 3 mp kb. 0 a fogyasztás)
A szoftveres kapcsoló pillanatok alatt kapcsol.
A nagyobb illetve hosszabb fogyasztás mérési teszt holnap.
Egy picit "gagyibb" anyagnak érzem mint a bw. shp-13.
De egyenlőre szoftveresen rendben van.Tisztelettel
Új hozzászólás Aktív témák
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- Apple iPhone 13 Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- Asus TUF Gaming F16 (2024) FX607JV Grey - 16" - és Lenovo Legion Slim 5 RYZEN 7 8845HS
- LG 55C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max