Hirdetés
- Toomy: FOXPOST: régen jó volt, de már jobban jársz, ha elfelejted
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- RIOS Gépház: Rebootoljuk a PROHARDVER YouTube csatornáját!
-
LOGOUT
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Peethy
őstag
válasz
norbinator
üzenetére
A régi Sigma 17-70-ben is HSM van.
-
Peethy
őstag
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Ez a rugift mennyire megbízható?
-
Peethy
őstag
Mennyiért lehet eladni egy jó állapotú Sigma 50-500-at a használtpiacon? Az első verzió, OS és RF nélküli.
-
Peethy
őstag
válasz
HwAdokVeszek
üzenetére
Van rá esély, de jóval kevesebb. Fórumon a 16-85-tel kapcsolatban merült fel többeknél is.
-
Peethy
őstag
válasz
HwAdokVeszek
üzenetére
Fókuszálás pontossága.
-
Peethy
őstag
válasz
HwAdokVeszek
üzenetére
Majd jól ellenőrizd le és a ha gond van vele, vidd vissza garanciába. A készlethiányban az is probléma, hogy ha gond van vele, nem tudják rögtön cserélni.
-
Peethy
őstag
válasz
Wolfeee
üzenetére
A válasz pedig az első szó a hsz-emben: Igen
Feltéve ha a 17-55-re gondolsz. Abban van egy elég gyors fókuszmotor, az átfogása nagyobb, kevésbé torzít, a Tamronnak továbbá van egy igen fura sárga színvilága, engem speciel zavart, sötétben nehezen talált fókuszt, és a mechanikai felépítése is elég műanyag. Mindemellett ha jó darabot fog ki az ember, amatőr felhasználásra nagyszerű tud lenni, hiszen nem kell kiadni vagyonokat, hogy mégis láthatóan jobb minőségű képeket készítsünk. -
Peethy
őstag
válasz
forceberg
üzenetére
Én se gondoltam volna, hogy lassú lesz, de valóban nem gyors. Nagy távon kell mozgatni a lencséket, fókusz lock-kal majdnem felére lehet rövidíteni a távot, de a 85mm-es, amiben nincs motor, számottevően gyorsabban mozog.
Mondjuk aki makrózik, portrézik, annak szerintem majdnem mindegy, előbbinél úgyis manuál fókusszal nyomja, ami nagyon kényelmes vele, D90 + portrémarkolattal az ergonómiája is nagyon jó a fényképezőnek.
-
Peethy
őstag
Na, megvan a Sigma 180mm f/3.5 EX DG MACRO HSM! Pontos a fókusza, gyönyörű állapotban van, egy darab porszem nincs se kívül, se belül... a képe pedig nagyon jó. Az AF pedig lassú. Ez az egyetlen hiányossága, amúgy nagyon-nagyon tetszik.
Bátran tudom ajánlani bárkinek így első tapasztalatok alapján, főleg hogy a tesztek is azt mondják: van olyan jó képe, mint a jóval drágább Nikon/Canon alternatíváknak.Szerk: az MF-gyűrű is nagyszerű

-
Peethy
őstag
Ez a kérdés önmagában értelmezhetetlen, nyilván akkor lehet kapni, ha valaki eladja. De tekintve, hogy újonnan lehet kapni, használt darabok is vannak már.
(#10506) Throme: nyilván lehet portrézni vele, nem is ezt firtattam, ha viszont konkrétan arra akar objektívet, akkor az 50mm AF-S jó választás lehet.
(#10505) Degeczi: így van

-
Peethy
őstag
válasz
gabsz227
üzenetére
Jól írtad, általános célra ezek tökéletesek.
Alap halszemoptika pedig nincs. Van egy manuális, a Peleng/Samyang 8mm, amivel manuális fókuszod van (bár ez ebben a tartományban nem gond), és ennek az ára úgy 70-80ezer körül van. A többi mind 100ezer felett (NIkon 10.5mm, Tamron 10-17 - ez utóbbi minősége gyengébb is, és D3100-al nincs AF). Portréra D3100-ra egy Nikon 85mm AF-S f/1.8G lenne a jó, ennek a használt ára szintén 100ezer felett van, ha olcsóbban akarod megúszni, akkor 50mm f/1.8G AF-S, az úgy 40-50körül kapható, ugyanígy a 35mm f/1.8G AF-S. FIxekben gondolkodj.
-
-
Peethy
őstag
válasz
t72killer
üzenetére
Milyen vázzal használod? Bocsi, ha már írtad, nem emlékszem. Látom, most valaki 85ezerért hirdeti, ha egy kicsit olcsóbb lenne... MF mennyire gázos vele? D90-re nem volna rossz, de hamarabb vennék tokina 12-24-et vagy valami más alternatívát, amivel már van AF is, ennyiért. Videózni viszont biztos jól lehet vele, bár az igazi szépsége ennek az objektívnek FF-en van.
-
Peethy
őstag
válasz
role_of_72
üzenetére
Camera KFT-nél kalibráltasd.
-
Peethy
őstag
válasz
role_of_72
üzenetére
Kalibráltasd be. 10ezer forint körül van és ilyen értékű objektívnél már megérheti megcsináltatni.
-
Peethy
őstag
-
Peethy
őstag
Prioritásokat kell megnézned. Minőség szempontjából 10-20 + 17-55-el sokkal jobban jársz, ámde így sem lesz teleobjektíved, amire elsőkörben talán nagyobb szükséged lehet, mint egy ultranagylátószögű objektívre. Személyszerint nem látom értelmét egy felsőkategóriás alapzoom mellé megvenni a "műanyagtubus" 50mm-est. Utóbbinak tényleg jó a képminősége, de leginkább 1-1 kitobjektív mellé, egy 17-55 mellett nem hiszem, hogy érne annyit, hogy cserélgesd.
-
Peethy
őstag
-
Peethy
őstag
válasz
spanyoll
üzenetére
"While we're talking about weather sealing, be sure to take a close look at Nikon's information in their D300 brochure and technical sheets. Yes, the D300 has gaskets in many key positions. But it isn't fully gasketed. I expect the gaskets will hold out the minor annoyances of wind-blown grit and light rain from most of the major parts, but the D300 isn't bomb-proof against the elements. The D300 that took a salt water dip that I disassembled was very revealing in this respect. Yes, the digital board and sensor were relatively well protected, but surprisingly the bottom of the camera did poorly, probably due to the multiple potential entry points through the battery chamber and vertical grip connections. Indeed, it appears that connectors of all types on the camera are the vulnerability in extreme conditions."
[link]Összefoglalva annyi, hogy a D300 időjárásállósága nem jelent teljes szigetelést. Az általa leírt tesztben, mikor sós vízben ázott a gép, akkor a szenzor és az alaplap, meg az egyéb áramkörök tisztán maradtak, de a fényképezőgép alja a sok nyitható pont miatt gyengén teljesített ilyen szempontból. Szemerkélő esőtől azonban egyáltalán nem kell félni, de azért zivatarban nem használnám.
-
Peethy
őstag
Sigma 30mm f/1.4 EX HSM mennyivel jobb választás, mint a Nikon 35mm f/1.8 G?
-
Peethy
őstag
Nikon 85mm f/1.8 D és nem-D között optikailag van különbség?
-
Peethy
őstag
Nem beszéltem ultranagylátóról, egy éles, fényerős alapzoom kellene, nagyon szép képpel, 110ezer környékén. Mivel nincs 17-40 f/4L-ünk, mint a Canonosokban ezért vagy 3rd party, vagy olcsóbb Nikon.
(#10138) fulton: nem vagyok Canonos, de az 1100D nagyon műanyag és szerintem tényleg csak azoknak való, akik az alapkittel akarják használni. Egy 85-öshöz méltó váz inkább az 550D lenne, az egy nagyon jól sikerült darab. Az a nyolcvanötös egyébként zseniális darab, Nikonban és Canonban is

-
Peethy
őstag
Erről mit gondoltok? Gondolom D90-re nem sok értelme van.
-
Peethy
őstag
válasz
TechData
üzenetére
A gond a backfókusszal, hogy tesztkörülmények között simán megoldja MF-al. Kérj tőle olyan képet, ahol különböző gyújtótávokon készít mondjuk egy vonalzóról, mondjuk úgy, hogy a 10cm-es pont legyen éles, a többi meg mosott. Nikont vennék így, Sigmát nem. De ha jól jársz, akkor biztos jól jársz

-
Peethy
őstag
válasz
TechData
üzenetére
Ne attól tarts, hogy nem kapod meg, hanem hogy egy frontfókuszos/backfókuszos vagy decenteres darabot kapsz. Mert ez elég gyakran előfordul Sigmánál, ráadásul szerintem a 75ezres ár nem olyan kirívóan jó érte, hogy érdemes legyen így venned. Bár lehet, hogy kint másmilyenek az árak, de itthon az ilyenek 70körül mennek.
-
Peethy
őstag
válasz
spanyoll
üzenetére
A pénztárca nagy úr, és abban az esetben, ha szűkös a kereted (mint nekem, vagy nagyon sokaknak a fórumozók közül), meg kell nézni a prioritásaidat. Egy ideig ebből a három kategóriából kettőt (de minimum egyet) nélkülöznöd kell. Én is hasonlóan vagyok, egyelőre nem tudok telét venni, és szerintem egy fél évig ez nem is fog változni. De most még annyira nem hiányzik, hogy máshol kurtítsam le az objektívparkomat (kemény kettő darab
) -
Peethy
őstag
28 alá nekem nagyon hiányozna egy ultranagylátó, volt Sigma 28-80-am, a képminősége hulladék volt, de nem is ez a lényeg, hanem hogy a 28-at én személyszerint nagyon szűknek találtam. De ez szubjektív, ahogy írtad

(#10013) spanyoll: Nikon 18-55+35mm f/1.8G, vagy bevállalod a kockázatot, és veszel 3rd party-t. Ilyen áron csak kompromisszumos megoldásban gondolkozz.
-
Peethy
őstag
válasz
szelesjanos
üzenetére
Mint a Sigmák esetében: ha jó, akkor nagyon jó, ha gyenge, akkor nagyon gyenge. Forrest Gump-osan szólva a Sigma olyan, mint egy doboz bonbon, sosem tudhatod, hogy egy hibátlant, vagy egy fókuszhibás, decenteres darabot veszel ki belőle. Le kell tesztelni vásárlás előtt, alaposan.
-
Peethy
őstag
válasz
Wolfeee
üzenetére
kihúzat (mm) / gyújtótávolság (mm) = leképezési arány (decimális)
Ez alapján tudsz számolni, hogy milyen hosszú közgyűrűvel milyen arányt kapsz adott objektív esetén. 60mm-es közgyűrű tapasztalatom szerint olyan 3FÉ csökkenéssel járt, tehát elég számottevő. AF-es közgyűrűsor nélkül APS-C-n nehéz dolgod lesz, mert alig fogsz élességet találni, bár ha szeretsz sokat próbálkozni, akkor tetszhet
Egy jó AF-es közgyűrűsor pedig 20-30körül van. -
Peethy
őstag
válasz
BiriBum
üzenetére
Ez valóban így van, viszont tekintve, hogy az illetőnek nem egy alkalommal mondtuk, hogy néhány alapolvasmányt olvasson el, leegyszerűsítve így érthetőbb. De természetesen igazad van

Ha a legpontosabbak akarunk lenni: "A objektívek kezdő fényerejét az adja meg, hogy az objektív legnagyobb hasznos átmérője hányszor fér rá az objektív gyújtótávolságára (tehát a gyújtótávolság és a legnagyobb hasznos átmérő hányadosa)."
-
Peethy
őstag
Most néztem Hasselblad objektíveket, elég komoly kis gépezetek. Hogy oldják meg, hogy bennük van a zár?
-
Peethy
őstag
D3100-hoz csak a motoros (AF-G) verzió lesz jó. Izzóvilágításnál? Ha pontosak akarunk lenni, akkor ehhez meg kéne adnod az izzó teljesítményét, a kívánt érzékenységet. F/1.4-es meg annál is nagyobb fényerejű lencséket felejtsd el, a legjobb az volna, ha elolvasnál egy fotós könyvet. Beltérben egyébként relative jól lehet fotózni vaku nélkül f/1.8-2.8 környékén, főleg ha az ISO-t bátran állítgathatod akár 800 körülre is.
1.6-os fényerejű objektív nincs, a gyakorlati különbség pedig az, hogy az 1.4 fényerő kb. 2/3 FÉ-vel gyorsabb záridőt tesz lehetővé az 1.8-ashoz képest.
-
Peethy
őstag
Azt azért vedd figyelembe, hogy a nagyobb blende nem csak a megfelelő zársebesség esetén fontos, hanem azonos rekeszen (pl. f/4) használva a két objektívet, összehasonlíthatatlanul jobb a fix objektív képe. Nem mindegy a háttérmosás sem... egyébként szerintem a két objektívnek nincs sok köze egymáshoz, mert az egyik sokkal szélesebb látószögű, mint a másik. 200mm-t még bőven kitartod kézből, főleg VR esetén.
(#9709) TayRol: nekem volt Sigma is, most Tamron van, amivel kapcsolatban meg is kerestél, a Sigma nálam enyhén fókuszhibás volt, de gyorsabb volt a fókusza, ennek élesebb a képe, nagyobb a fényereje, de szerintem lágyabb képet ad nyitva és a háttérmosása furcsa.
-
Peethy
őstag
Ez a hsz mennyire valós? Ha jól tudom, ebben az objektívben nincs fókuszmotor...
-
Peethy
őstag
Erről van valami vélemény? [link] (Sigma 70-210 f/2.8)
-
Peethy
őstag
válasz
kutymorg
üzenetére
Régebben sokkal több volt belőle Index aprón, de ott is figyelni kell, hogy az új verziót vegye az ember. Tamron 70-200-at szokták ajánlani, jobb mint a Sigma (optikailag), de lassabb és hangosabb a fókuszmotor. De valahol kompromisszumot kell vállalnia az amatőr felhasználónak...
-
Peethy
őstag
Tokina 12-24-ről mi a vélemény? Most kelt el Indexfórumon 80-ért, nekem annyit megért volna, ha lett volna pénzem
De gondolkozom rajta, hogy a Tamron 17-50-et ultranagylátóra cserélném, 11-16 meg kicsit drága, Sigma 10-20 meg nagyon szór minőségben. -
Peethy
őstag
válasz
adamka16
üzenetére
A Sigma 50-500 egy jó választás, de az általad megadott listában szereplő objektívek sem 200e forintos kategóriába esnek. Ha jól tudom, a fórumon kiskornel ezzel fotóz, a képei pedig magukért beszélnek. Korábban ki is lett tárgyalva ez az objektív, ha kicsit visszaolvasol. Ha jól emlékszem, azt írta, hogy majdnem csak 400mm-en használja.
-
Peethy
őstag
Anno valaki linkelt itt egy táblázatot, hogy adott gyújtótávolságon, adott rekeszen, adott tárgytávolság esetén mennyi a mélységélesség. Valaki nem tudja, hogy hol találok valami ilyen átszámítást?
-
Peethy
őstag
Van valamilyen fix fényerős alapzoom a 3rd party objektívek (Tamron 17-50; Sigma 17-70; Tamron 28-80; stb) és a profi Nikon zoomok (17-50; 17-35) között, árban? Olyan 130k körül, használt áron. Canonnál ahogy látom, ott van a 17-40 f/4L.
-
Peethy
őstag
Jövő év első felében szeretnék majd teleobjektívet venni, de erősen elgondolkoztam azon, hogy egy fix vagy zoom objektív lenne számomra a jó választás. Mennyire használható eseményfotózásra egy fix teleobjektív? Amiket eddig néztem:
Nikon 180mm f/1.8 (ez túl drága, még használtan is)
Sigma 70-200 f/2.8
Tamron 70-200 f/2.8
Nikon 80-200 f/2.8A Tamron tetszik talán a legjobban. Van még egyéb alternatíva is? 150k lenne a felső keret, használtan.
-
Peethy
őstag
válasz
rumos14
üzenetére
Hogy mennyire überszuper, azt még nem tudtam eldönteni, eddig csak annyit vettem észre, hogy a széleslátó végéhez képest 50mm-en határozottan lágyabb a képe. Ez azonban még mindig nagyságrendekkel jobb, mint a Sigma esetén volt. A jövő héten lesz lehetőségem párszáz kép erejéig kipróbálni az objektívet, most van pár meló, ami ehhez kapcsolódik...

A zoomgyűrű nektek is ilyen surcogó hangot ad ki tekerés közben?
-
Peethy
őstag
No, végül megvettem az objektívet, hajtott a kíváncsiság és a tény, hogy szükségem van valami alapzoom-ra. Nincs semmi baja, azt leszámítva, amiket említettetek is, működésben nem befolyásolják. Kellemesen csalódtam, mert az AF egyáltalán nem hangos, ahogy sok helyen olvastam, ellenben olyan szinten pontatlan, hogy az már fáj. Nem fókuszhibás, de nyitva 50mm-en nagyon lágy a képe, rekeszelve OK. A bokeh csúnya, a színek ellenben kontrasztosak végig, ellenben a Sigmával, ahol 17-20mm-ig használható volt, de 70mm-nél már egy nagy deszaturált folt volt az egész kép.
Lehet, hogy én vagyok madár, de mintha a perspektivikus torzítása 17mm-en kisebb lenne, mint a Sigmának. Lehetséges ez?
Egyébként nem rossz objektív, de az összbenyomásom valahogy az, hogy nem igazán tetszik, de nagyon okot nem tudnék rá mondani, mert a képminősége jó. Kicsit nehezebben tekergethető, műanyagosabb hatású a zoom-gyűrű. Remélem változik majd a véleményem.
Ja és a külseje se tetszik
-
Peethy
őstag
válasz
Snakeiboy
üzenetére
Azért 20ezer forint mégiscsak 20 ezer forint, és ha jó állapotban van, akkor talán a garancia sem gond. Végülis, ha nem tetszik, így legalább kb. ugyanolyan áron tovább tudok adni rajta. Sőt, igazából az összes eddigi cuccomat vagy ugyanannyiért, vagy pár ezer forinttal drágábban adtam tovább.
Bocsi, lejárt a szerkesztési idő.
-
Peethy
őstag
Épp ez az, hogy alig találok a használtpiacon, vagy már csak régi hirdetéseket. Igazából csak annyit tudok megállapítani, hogy nekem megéri-e, jelenleg ezen vacillálok, lehet hogy idővel többet is tudnék költeni rá, de szerintem az ennél fentebbi kategória bőven 100ezer felett van már. Gondolok itt egy Nikon 17-55-re például.
Új hozzászólás Aktív témák
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5060Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Új! Razer Iskur V2 - Black gamer szék!
- Xiaomi 14T /12/256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- HIBÁTLAN iPhone 12 mini 64GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2036
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Feltéve ha a 17-55-re gondolsz. Abban van egy elég gyors fókuszmotor, az átfogása nagyobb, kevésbé torzít, a Tamronnak továbbá van egy igen fura sárga színvilága, engem speciel zavart, sötétben nehezen talált fókuszt, és a mechanikai felépítése is elég műanyag. Mindemellett ha jó darabot fog ki az ember, amatőr felhasználásra nagyszerű tud lenni, hiszen nem kell kiadni vagyonokat, hogy mégis láthatóan jobb minőségű képeket készítsünk.