Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:52:37

LOGOUT.hu

nVidia GeForce GTX 1050 / 1050 Ti (GP107) összefoglaló

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#5247) #LittleG


#LittleG
csendes tag

Sziasztok!
Sokáig gondolkoztam a dolgon, hogy hol is kéne feltenni a kérdésemet. Egy videokártyával van problémán (meglepő módon egy GTX 1050 ti :D ). Azért ezt a topicot választottam, mert itt kifejezetten erről a kártyáról van szó és talán már mások is találkoztak az én problémámmal.

Elöljáróban a konfigurációm:
- Táp: Be quiet! StraightPower 10 (400W)
- Alaplap: ASUS M5A97 LE R2.0
- Processzor: AMD FX 6300
- Memória: 8 GB RAM (1600 MhZ)
- Tárolók: 120 GB SSD (a rendszernek) / HDD (a játékoknak)
- Videokártya: ASUS GTX 1050 Ti (Expedition, OC)

Sztori:
Most lett 1 éves a kártya :) . Tavaly váltott le egy GTX 750-et. Játékok terén leginkább a World of Tanks játékkal szoktam játszani. A kártyaváltás oka az volt, hogy lett egy másik gépünk is, abba került a 750, a sajátomba meg "ha már így jött ki a lépés" vettem bele egy erősebb kártyát, a 1050 Ti-t. Röviden annyi, hogy amikor elkezdtem játszani az új kártyával, nem teljesen voltam megelégedve vele. Minden grafikai beállítást maximumra véve, jogosan elvárva (én kis naív :D ) reméltem, hogy most aztán fix 60 FPS-el fog futni a játék.

Tévedtem...

A kártya egy hullámzó teljesítményt adott, amikor kevesebb dolga volt a játékban, olyankor nagyjából 75 FPS-sel futott, viszont amikor akció volt (sok-sok vizuális, grafikai effekt), olyankor lement 45-50 FPS-re, aminek én csöppet sem örültem. (Megjegyz.: a V-Sync (vertikális szinkronizáció) be volt kapcsolva) Egyből netre felmentem, kerestem bőszen a választ erre az FPS dropra, majd elhajtottak 2 okból, ami nekem nem tűnt túl hozzáértő véleménynek, kissé amolyan semmitmondó volt:

1. A World of Tanks optimalizálatlan és nem képes kihasználni a gép teljes teljesítményét
2. Jöttek az Intel FanBoy-ok és azt mondták, hogy a processzor rossz, "mer hát ÁJEMDÉS" és nem képes kihasználni a kártyát. Váltsak intelre és problémám megoldódik. Aha....

Kínomban már arra gyanakodtam, hogy hibás kártyát kaptam, de a gyártó iránt elégedett vagyok, eddig nem okoztak csalódást, úgyhogy remélem nem azzal van a baj... ;)

Eljátszogattam vele egészen decemberig, amikor is jött a hír: márciusban jön a WoT 1.0, aminek egyik fő erénye az új motor, ami leváltja az elavult BigWorld Engine-t, és OPTIMALIZÁLT lesz végre a játék (DX 12 támogatás, minden processzor magot kihasznál és egyéb finomságok)

Múlt héten végre kijött, vártam volna a nagy áttörést, de hideg zuhanyban volt részem.

A grafika valóban szebb lett, viszont az FPS dropok ugyanúgy megmaradtak. Ebben volt minden hitem, miszerint ez az új motor leszámol a problémámmal. Ekkor döntöttem el, hogy ideje mostmár megtalálni a megoldást.

Szóval elindítottam azt az eddig értelmetlen ASUS GPUTweak-et, amit kaptam a kártyához. Elkezdem monitorizálni a kártya adatait játék közben.

Végül megtaláltam a problémámat: a videokártya órajele nem mozog...
Üresjáratban 603 MhZ, de játék közben is ugyan ennyi:

Ez pedig bizony probléma, mert a 750-esnek is 1333 MhZ-ig ment fel az órajele, tehát ennek még nagyobbnak kellene lennie (utólag kiderült, hogy 1800 MhZ-ig menne fel)

Ezután fogtam az egész illesztőprogramot és letöröltem a DDU-val. Ezt követően feltelepítettem az eredeti, CD-n kapott illesztőprogramot. Láss csodát, itt már más lett az eredmény:

Mint látható, itt már üresjáratban csak 200 MhZ, játék közben viszont feltornázza magát 1800 MhZ-re. Ezután reménykedtem benne, hogy mostmár megoldódott a probléma, frissítettem is a legújabb illesztőprogramra és ugyanúgy visszatért az a fix 600 MhZ-s órajel. Utána akkor kezdtem elölről, vissza a gyári driver, órajel megint jó, megint frissítek, megint beáll fixre. Tehát itt valami gubanc van az új illesztőprogrammal. Megint visszatettem a régit és jött egy kis érdekesség, miszerint a Windows Update talált nekem egy nVidiás (kiegészítő)illesztőprogramot:

Ezt feltelepítettem és érdekes módon ez a kis "ártatlan" frissítés elrontotta az addig még működő régifajta illesztőprogramot és beállította ezt is fix 600 MhZ-ra. Letöröltem és újra normálisan működött (mármint a RÉGI, GYÁRI illesztőprogram). Tehát vélhetően megtaláltam a problémám okát.

Elmélet:
- a régifajta driver még nem tartalmazza ezt a Windows-os frissítést
- de az újabb driverekbe az nVidia már beágyazta ezt a frissítést
- az FPS dropot az alacsony MhZ szám okozza

Érdekesség, hogy azzal a driverrel, amivel felmegy egészen 1800 MhZ-ig, szintén megvolt az FPS drop, de ez (nagyon, nagyon, nagyooooon) remélem, hogy csak a régifajta illesztőprogram optimalizálatlansága miatt van.

Szóval először is ezt az órajel gondot kéne megoldani.

Kérdések:

1. Hogyan lehet megoldani azt, hogy az újfajta illesztőprogram ne korlátozza le az órajelet? (debug módról hallottam, nem jött be, nem ez a megoldás, mert ki van rajta kapcsolva)
2. Van benne igazság, hogy a proci nem bírja kihasználni a videokártyát, mert túl kevés adatot tud neki adni?

Elsőre ennyi, azért tettem fel a kérdést, mert iszonyatosan bosszantó, amikor az ember beruház egy jobb(nak vélt) kártyára és nem azt az élményt kapja, amit elvárna tőle. Én ettől a kártyától azt várnám, hogy max grafikán egy 1280x1024-es kis monitoron stabilan 60 FPS-sel vigye jelen esetben a WoT-ot.

Ez olyan nagy kérés? :O Miért? :W

A válaszaitokat előre is köszönöm, remélem tudtok segíteni! :DD

[ Szerkesztve ]

Jobb egy jó terv ma, mint egy kiváló terv holnap! ;)

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.