- Asszociációs játék. :)
- CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Szólánc.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Fűzzük össze a szavakat :)
- "Egyszerű" Ügyfélkapu+ regisztráció
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Mindent a StreamSharkról!
- Milyen mosógépet vegyek?
- Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
-
LOGOUT.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
4D4M
senior tag
Ha a hálózat és a kötések rendben vannak (a ház kora alapján nem tűnik magas kockázatúnak, de manapság is csinálnak csodákat villanyszerelés címszó alatt), akkor még azt tudnám elképzelni, hogy náluk be van állítva a Q-U, amivel néhány esetben még pont el tudják kerülni a lekapcsolást, de hosszú távon a szolgáltatót kell ezzel bombázni. A szolgáltatói mozgástérről árulkodik, hogy éjjel mennyire esik le a feszültség jelenleg. (ha nagyon, akkor általában csak drága megoldások vannak)
...mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
jones965
Modder
Akkor a trafótól lévő távolság sem lehet mérvadó. Mint írták a lekötött áramerősségnek itt nincs jelentősége, még fázisonként különbség esetén sem, hiszen az invertered leadott áramerőssége DC oldalon ezeknek a közelében sincs.Meg kellene mérni a valós feszültség értékeket, valamint hogy a smart mérő milyen értéket mér.
Marad a beüzemelő cég, vagy a szolgáltató felkeresése -
jones965
Modder
Az 5kw-s inverter ugye 1 fázisra termel, valószínűleg arra, amire több más termelő is, így elképzehető, hogy azon a fázison jelentkezik túltermelés, ergo emelkedik a fázisfeszültség és tilt az inverter.
A szomszédod meg tuti másik fázison van az ő 5kw-s rendszerével, ami kevésbé leterhelt.Reklamálni kell az áramszolgáltatónál.
[ Szerkesztve ]
-
4D4M
senior tag
A belső hálózatodat lehetséges megvizsgálni, hogy mekkora feszültségesés van az inverter bekötési pontja és a mérőd között. Megfelelő keresztmetszetűek-e kábelek, rendben vannak-e kötések? Ha légvezeték van, akkor annak az oszlopon lévő kötései mennyi idősek? (nyilván ez már hálózati engedélyes hatáskör)
És persze nem kizárt, hogy a szomszédok tekertek az inverterükön, bár kicsi az esélye, hogy egyszerre két szomszédod is ilyen jóképességű legyen gerinc nélkül.#52992 313313:
Ez világos, de ezekhez a permutációkhoz már csak 1-2 új adat jött be az eddigiekhez képest, tehát arányaiban nem bonyolítottunk nagyot a dolgon, mert ez eddig is le volt kezelve (csak ne kelljen bemenned az ügyfélszolgálatra, mert akkor rászabtál) és összességében véges számú eset létezik a millió felhasználóra is.
Mindegy végülis...nem lepődnék meg, ha még pár évig eltöketlenkednének ezen, és a végére azt kívánnánk, bárcsak egy csapat majom találta volna ki helyettük.[ Szerkesztve ]
...mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
Doom
aktív tag
Sziasztok!
Esetleg ezekben a kérdésekben tudna valaki segíteni?
Közben annyi új info van, hogy tegnap volt egy cég felmérni, és első látásra úgy tűnik, hogy kelleni fog optimalizáló. Sajnos nem túl nagy a tetőfelület, így vannak részek, amikbe a nap bizonyos részében kiszögellések beletakarhatnak. Ebben az esetben Huawei inverter esetén mire kellene odafigyelni? Korábban írtátok ( [link] ), hogy minimum 6 optimalizáló kellene, de ez függ a panelek számától, vagy hogyan kell ezt megállapítani?Köszönöm.
-
Doom
aktív tag
Sziasztok ismét!
Megfogadtam a tanácsokat, és kértem be ajánlatokat a szövetség honlapján keresztül. Eddig 7 cégtől kaptam, és valóban mindegyik szabad szemmel láthatóan alacsonyabb mint az előző.
Egyelőre a Huawei inverteres árak 570e és 625e Ft / kWp között szórnak, de kaptam SolarEdge-eset is, ami 690e (4 kWp-es rendszer).
Lenne pár kérdésem, nagyon köszönöm, ha tudtok ezekben segíteni.
1. Azt jól szűrtem le, hogy ha nincs árnyékolás a tetőn, egy irányba néznek a panelek, és a dőlésszög is azonos, akkor nincs nagyon értelme félmillióval többet kiadni a SolarEdge rendszerért?
2. Kaptam egy ajánlatot SolarEdge SE2200H inverterrel, ami jóval olcsóbb, mint a többi SolarEdge-es (513e / kWp), de azt találtam róla, hogy ez egyfázisú. Ez jelent valami hátrányt, érdemes ezt számításba venni?
3. Az akkumulátoros kiegészítésre eddig egy cég "reagált", ők Huawei akkumulátort raktak az előzetes ajánlatba. Honnan lehet tudni, hogy melyik inverterhez lehet akkut kapcsolni? Gondolom a Huawei SUN2000-4KTL-M1-hez lehet, mivel amellé írták, de pl. a SolarEdge SE4K-hoz lehet?
4. Megnéztem a mérőórámat, ha minden igaz, ez egy Ad-Vesz óra (rá van írva, meg a neten a típusra keresve is ezt szűrtem le). Ez azt jelenti, hogy nekem nem is kell majd cseréltetnem?Előre is köszönöm az ismételt segítséget.
Üdv,
D -
kardkovacsi
senior tag
Ezek az ismerősök mindig furák
Nálunk a szomszéd kért ajánlatot egy "ismerőstől" majd jött a kivitelező, hogy csak kültérre lehet rakni az invertert egy új szabály szerint és ő akkor a déli falra tenné ahol egész nap tűzi a nap. Miközben a fal másik oldalán egy garázs volt ahol tökéletes körülmények lennének egy inverternek. -
gergo5991
őstag
csak érdekességből összeszámoltam mennyibe kerül amire neked 4 millát irtak:
11db ja solar jam : 190 euró db-ja 11dbra az 2090 euró (külföldröl 150eu darabja)
inverter: 1900 euro
optimalizáló számoljunk 11db al mert nem tudom mennyi kell nem értek hozzá 11x50 euro =600 euro
végösszeg: 4590 euro 400as árfolyammal számolva 1,836m...
szóval többet kifitesz "munkadijnak" (2,164m ft) mint maga a termék.. nem tudom miféle cégek ezek, de kva nagy lehúzás szagot érzek.
inkább lerendelnék mindent magamnak és hivnék egy villanyszerelőt aki összerakja vagy nemtom hogy mukodik ez, milyen egyébb költségek vannak még, de ez brutális ár amit irtál -
cOxeR
Ármester
Itt látod a leírásban mennyi a feltehető.
[link]
Nem éri meg túltermelni, de ha nő a fogyasztásod, 1-3 éven belül, akkor meg fajlagosan most picit többet feltenni, nem kerül drasztikusan többe.
Kis lépték van egy-egy kategóriában itt pl látod euróban az arányokat, hol ugrik nagyobbat a Huawei ára: [link] -
nimfas
addikt
4,5 Milliós ajánlatot kaptam 10kWp panelre, Huawei 15-ös inverterrel, földre telepítve szerkezettel együtt. Szerintem is sok a 4 millió a tiédért.
Van egy másik ajánlat ugyanerre (JA panel) 3,9 millió. Egyetlen bökkenő hogy a cég anyavállalata angol és itthon egy magyar cég telepít. De árban ez volt a legolcsóbb....
Most filózok, mert 600eFt mindenkinek pénz már.
-
robi-k
őstag
Az árak igen magasak ilyen teljesítményhez. Másik probléma, hogy az optimalizálókkal csőbe húznak, minimum 6 db kell ahhoz, hogy a Huawei működtetni tudja őket, továbbá egy panel - egy optimalizáló, nem lehet néhány panelt egy optimalizálóra kötni.
Javaslom, keress még más kivitelezőket is.
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés