Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
S-eye
senior tag
Idézet a GYIK-ből:
"Megtévesztő magatartás, ha a kivitelezők többlet költség ellenében gyorsabb vagy kivételes eljárást ígérnek. Ezt ne higgyék el, ugyanis a pályázatok beadásának sorrendje nem számít az értékelések szempontjából, és az elbírálásra a kivitelezőnek semmilyen ráhatása nincs. "Végre akkor ez is tisztázódik, hogy nem kell lóhalálában megnyitás után 5 perccel beadni. Mondjuk attól még én úgy probálom.
Borisz76: Én is HB megyéből pályázom.
-
-
Borisz76
veterán
Hajrá Hadú-Bihar !
Melléképület tetőfelújítási árak :
Munkadíj : 6000 Ft / nm összesen : 460.000 Ft
Faanyag összesen : 420.000 Ft
Csavarok, szegek stb : 35.000 Ft
Trapézlemez összesen : 280.000 Ft
Esővízelvezetés összesen : 60.000 Ft
Teljes hosszúsága : 9,6 m
Szélesség a gerinctől :
1. oldal 3.2 m , szomszéd felé
2. oldal 4.6 m , fedett járda közlekedő miatt.
A héten hétfőn kezdték a munkát és csütörtökön délben ( azaz most ) lett befejezettnek nyílvánítva.
Előtte :
Utána : Összesen : 1.255.000 FtValamint kb 3 kanyar cserép elszállítása 30.000 Ft lesz.
De ez a legkevesebb már...Egy korábbi kép ( nincs még teljesen kész....)
De olyan szépen sütött a nap :Mostmár csak abban kell reménykedni, hogy "nyer" a pályázat és indulhat a kivitelezés....
Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
bobace
addikt
Megkérdeztem a kivitelezőm, hogy ezt a pontozást hogyan látja. A hozzájuk érkezett igények alapján viszonylag moderált az 5-6-7 pontosok száma, de a 4 pontosokból rengeteg van, velük szinte biztos betelik a keret. Illetve jön a kérdés, hogy vajon az azonos pontszámúak alapján miként fognak rangsorolni, senki nem tudja.. Annyit mondtak, hogy valszeg nem lesz nyitva a pályázás 3 hétig, ezt a fülest kapták.
Nem az a szabadság, hogy azt teheted, amit akarsz, hanem, hogy nem kell megtenned, amit nem akarsz.
-
MrTwister
őstag
válasz Borisz76 #450 üzenetére
Látom biztosra mész? Meg lesz a max 7 pontotok? Én kissé szkeptikus vagyok nem tudom van e esélyünk a kis 3 pontunkkal.
Samsung Galaxy S20 Ultra@128GB Cosmic Grey##HP Elitebook 8540W@SSD@1TB HDD##ALPENFÖHN WING BOOST 2 PLUS 14cm PWM Blue * 4 db(2*front&1*rear&1*bottom)##RoS gém'tag:MrTuuist3r#2966
-
S-eye
senior tag
Vajon mikor teszik közzé a fényképes pályázati útmutatót?
-
-
Janou
őstag
Sziasztok
Arról lehet valamit tudni hogy a beadáskor milyen papírok kérnek? Mit kellene és honnan beszerezni? Mert eddig van egy nyamvadt aláírt kivitelezést megelőző szerződésem és annyi.
-
Janou
őstag
Köszi. Tényleg a Felhívásban leírja hogy miket kell. Hát, van pár...
Ezt mondjuk nem értem: " A pályázatot benyújtó személy 1. számú melléklet szerinti – rendszer által generált – elektronikusan hitelesített nyilatkozata. "
A beadáskor lesz egy melléklet amit majd akkor kell hitelesíteni?[ Szerkesztve ]
-
Sleed
aktív tag
Sziasztok,
nyugdijasoknal mi szamit "a személyi jövedelemadó bevallás szerinti
összevont jövedelem"-nek?
A tobbi tulajdonosnal eleg egyertelmuen meg van fogalmazva, csak siman vettem a 2020-as bevallas 22. sorat.
A nyugdijas nagyszulok viszont nem keszitettek ilyet, tervezetet sem kaptak, naluk melyik osszeggel kell szamolni?
Koszi! -
Borisz76
veterán
Most ment el tőlem az energetikus , gépész.
Lefényképezte az épületet kívülről , több oldalról.
Felmérte / kérdezte, hogy milyen a falazat , a födém.
Megnézte, lefényképezte a nyílászárókat.
Elmeséltem neki a padló rétegrendjét.+ jót beszélgettünk arról, hogy az elmúlt napokban több olyan házban járt ahová hőszivattyús fűtést szeretnének de Ő mint gépész ezt biztosan nem engedné meg....( omladozó vályog házakat említett ...)
25.000 Ft. most ez is.....
Azoknak kell ezt intézni akik a "teljes" pályázatot ki szeretnék használni.
( Napelem+aksi+nyílászáró csere+fűtés modernizálás. )Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
LOTR
addikt
válasz Borisz76 #469 üzenetére
és ebben a díjban a tervezett állapot tanúsítása is benne van?
mert ugye úgy szokott működni, hogy kell a kiinduló/jelenlegi állapotról egy tanúsítás, és egy a tervezettről is, amit majd a megvalósítás után fel is kell tölteni, tehát az összesen 2 db tanúsítás- energetikai tanúsítvány készítése (1 db): 24.720 forint;
jól értelmezem, hogy a pályázatban akkor darabjáért ennyit térítenek meg és ebből lehet 2 db?One Ring to rule them all
-
Sleed
aktív tag
Köszi, megtaláltuk az összesítést!
Ez alapján benne lennénk a 4.850.000 alatti sávban, viszont csak 2 pontunk van..
Ugyanakkor Budapest külön keretösszeggel szerepel és egyik kerület sem minősül kedvezményezett járásnak, tehát itt 5 pont a maximum, nem 7.
Szerintetek érdemes foglalkozni vele?
[ Szerkesztve ]
-
asdf_
veterán
Szerintem itt az lesz a gond, hogy most kezdesz el kivitelezőt keresni. Nekem két héttel ezelőtti ajánlatkérésekre (és régebiekre) sem válaszoltak még csak annyit sem, hogy... semennyit (kb. három kivétellel). Ha nem 5kWp-s rendszerre mész (annak ellenére, hogy ezem területen 6 hét múlva zárül a beadási határidő (bár holnap nyilik az első kanyar, ott majd azért megtudjuk a tutit, hogy mekkora az érdeklődés, kedden biztos lesz sajtóközlemény róla), én nem valószínűsítem, hogy össze tud jönni ebből valami, de keress a kerületben levő kivitelezőt, küldj emailt, akkor legalább megpróbáltad. Kis teljesítménynél pedig mindenképp számolj vele, hogy önerő is kell majd a dologhoz.
[ Szerkesztve ]
-
LOTR
addikt
ha valaki megcsinál egy energetikai felmérést és feltölti a tanúsítványt, utána már valóban nem nagy dolog módosítani, de attól azt még a fejlesztés végeztével újra aktualizálni kell és felölteni, persze, ha kéri az adott pl. pályázat (olyan is előfordulhat, hogy nem sikerül a tervezettnek megfelelő eszközöket beszerezni a fejlesztés megkezdésekor, ilyenkor ugye azt is módosítani kell az új tanúsítványban)
milyen falaid vannak, hogy ff-ről bb-re módosult nálatok? vagy ennyire nagy ablakfelületek voltak, hogy a nyílászárók korszerűsítésével már ekkorát tud változni?
One Ring to rule them all
-
S-eye
senior tag
Tavaly vettük a házat, akkor is kellett egy energetikai tanúsítvány, igaz, nem ennyire részletes. Ott is ugyanazt írta az energetikus, és most az új tanúsítványnál is. Szóval beleirják, hogy napelem, hőszivattyú, ablakcsere ajánlott +20cm födém szigetelés. Na így jön ki csak az a BB. Szigetelés nélkül nem.
-
LOTR
addikt
nyilván a tanúsításba csak olyat írnak bele, ami (valamilyen módon) a valós helyzet (főleg a végső állapot tanúsítványába)
ezért tartottam furcsának, hogy szigetelés nélkül ekkorát tud változni a besorolás
nem tudom pontosan hogy kezelik a mostani pályázatban ezt, de akkor ti a pályázati lehetőségek mellett, önerőből a szigetelést is beleveszitek?
(ezt megint csak azért kérdezem, mert sokszor nem túl szerencsés az önerős dolgokat egy pályázatosba belekeverni... és tulajdonképpen pályázati szempontból semmivel nincs előrébb senki azért, mert korszerűbb tanúsítása lett/lesz a házának)One Ring to rule them all
-
Borisz76
veterán
Így van , szigetelés nélkül nem megy az ugrás.
Mi 2 éve vettük a házat.
Az eladáshoz akkor már kellett az energetikai tanúsítvány.
Az előző tulajdonos meg is csináltatta.
Ez egy 12 oldalad doksi amiben részletesen szerepel minden , ami az épületet körbe veszi....milyen vastag, milyen anyag....stb.2016. Október 5.-n készült hitelesített okirat szerint a HH besorolásból CC besoroláshoz az alábbi dolgokat kellene elvégezni :
Ez egy átlagos KÁDÁR-kocka....
[ Szerkesztve ]
Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
S-eye
senior tag
A napelemes rendszer létesítéséhez szükséges jogi alapkövetelmények teljesítéséhez
szükséges – villamosenergia szolgáltatók által biztosított – munkálatok (pl.: mérőóra
csere) esetén nem szükséges Vállalkozási szerződés kötése, illetve ezen munkafázisok
esetén nem kötelező regisztrált kivitelezők alkalmazása. Ezen költségeket a pályázat
benyújtásakor elegendő a pályázati adatlapon feltüntetni, az elszámolás során azonban
számlákkal kell alátámasztani!
Itt a vastag részt nem igazán értem. Itt most pontos összegről van szó, vagy mit kell írni? -
S-eye
senior tag
"A tervezett beruházás előtti és utáni állapotra vonatkozó két darab energetikai tanúsítvány
elkészítési költsége kizárólag a 2.1.2 pontban részletezett műszaki tartalom megvalósítása
esetén számolható el."Mivel szigetelést nem vállalok a beruházásban, ezért nem hiszem hogy felfogják róni a hiányát.
-
nesa
veterán
válasz Borisz76 #477 üzenetére
Az a baj ezeket a kádárkockákat nagyon nehéz és drága szigetelni , én még régen akartam volna egyet de mindenkinek beletört a bicskája.
Nem az lett volna a gond hogy a falakra felrakni meg a padlásra, az enyém téglabetétes tetején beton ami körbe 15cm kilógott, na és itt kezdődtek a problémák senki nem vállalta el garanciával.
Mikor rákérdeztem hogy hőhíd és mindenki mondta az így megoldhatatlan hogy hőhíd mentes legyen, a tetőt nullára kellet volna bontani, körbe a 15cm beton kiugrást levésni utána jöhetett volna a födém szigetelés majd arra újabb beton és úgy a tető így lehetett volna garantáltan hőhíd mentes
Haver megoldotta okosba falra felszórták a hungarocellt + a padlásra, és az addig penészmentes háza az első télen a plafon alatt körbepenészedett (vastagon), mivel egy komplett tetőcserét nem tudott bevállalni tavasszal le is kaparták a hungarocellt.A mostani házam az klaszik fagerenda, ezt sem egyszerű megoldani, de szerintem sokkal jobb, nálam rétegrend fentről lefele 3-5cm sár, majd padlásdeszka, 20cm gerenda, 5cm nádpadló és kicsit lejjebb engedtük a plafont 10cm el gipszkarton a belső plafon így most a belmagasság majdnem 260cm (nekünk ez is elég), ez érzésre jobb mint a 70évvel újabb kádárkocka volt.
Szigetelve nekem csak a ház újabb része van amit a 60as évekbe húztak hozzá B30 bol ez felett a tetőtér is be van építve, a régi rész száraz de nem merem szigetelni, klaszik szárazon rakott terméskő alap (ezt ugye kifugázni sem szabad) felette vagy tégla vagy vegyes fal, akár honnan nézem erre nincs megoldás hogy lehetne úgy szigetelni hogy ne ítéljem halálra a házat.Ill egy megoldás van hogy a külső falaim kb 40% vályog/vegyes fő falat( többi tégla) egész egyszerűen gerendákat ideiglenes áthidalóval stabilizálom és 2 méteres szakaszokba kibontom és kicserélem phorotherm 44 re, ez 576db lenne 385344Ft + szállítás+ habarcs+++ ez ha magam csinálom is minimum 5-600K + még a szigetelés, nekem itt billeg a mérleg nyelve hogy ez nem éri meg, jólvan az úgy ahogy eddig is volt. Nem szeretnék penészt a házba.
[ Szerkesztve ]
-
LOTR
addikt
akkor itt van a félreértés
az, hogy benne van egy ilyen korszerűsítési javaslat a tanúsításba, az elég ide?nem kell megcsinálni a pályázat beadásához egy tervezett végső állapot tanúsítást is? (persze ezt nem lehet feltölteni és hivatalossá tenni, amíg el nem készül)
ugye ezek alapján fog kiderülni, hogy mekkora lesz a javulás tervezett mértéke#478 S-eye
én így értelmezem:
a villanyszerelési munka ("jogi alapkövetelmények") elvégeztével azt tudod kiszámlázni a pályázat keretein belül, amit a pályázati anyag beadáskor emiatt feltüntettélOne Ring to rule them all
-
gzsolt
csendes tag
"Haver megoldotta okosba falra felszórták a hungarocellt + a padlásra, és az addig penészmentes háza az első télen a plafon alatt körbepenészedett (vastagon), mivel egy komplett tetőcserét nem tudott bevállalni tavasszal le is kaparták a hungarocellt."
Bocsi, de ez így elég értelmetlenül hangzik. A szigetelés magában nem okoz penészesedést. Sőt. Ott nem csak ez történhetett, csak ráfogták erre. Ablakcsere nem volt?
-
siege5
aktív tag
Nem mellékesen ezeket a "kádárkockákat" legtöbbször tufa falazattal készítették (a további állitásaim arra alapoznak, hogy jelenleg is erről van szó, ha nem akkor csak részben igaz). Alapjában véve sem tesz rá egy komolyabb kivitelező polisztirol szigetelést. Penészedésre hajlamos faltipus, és ezen a fal lezárása azelőtt a kis páramozgás előtt is ami van nem ideális. Ha meg felfelé sem tud mozogni akkor meg végképp kaptunk egy zárt teret ahol nem szellőzik a ház. Ezt legfeljebb csak úgy javasolják ha eleget tud az ember szellőztetni, vagy vesz páramentesítőt. A hőhíd megszüntetése alapvetően ezen nem segített volna, a lakótérben is keletkezik pára, főzés mosás szárítás az emberi tevékenység nyomán, és hőhíd nélkül ez csak még jobban bent maradna. Ami egyedül a falra tud csapódni, mert szigetelés ide vagy oda meg mindig az a ház leghidegebb pontja, főleg ahol a legkevésbé "hat" a szigetelés.
[ Szerkesztve ]
-
gzsolt
csendes tag
Nyilván információhiány van, nem tudjuk a falazatot megy egyebeket sem, ezért is kérdeztem rá pl. az ablakokra. Lehet, hogy elkezdtek bent teregetni, ki tudja. A fal akár vályog is lehet. A födém lehet fából, sárból, ott ha eps-t raktak rá, simán vizesedhetett.
Nem tudom régi házak falazatainak hány százaléka salak vagy egyéb páraáteresztőbb anyag. Erre nem is gondoltam, nekem alap a tégla, de ez is lehet. Viszont az biztos, hogy a pára kiszellőzését nem a falazaton keresztül kell megoldani. Én csak arra reagáltam, hogy ha penészesedni kezdett, és e miatt lebontották az eps-t a falról, az elég nagy butaság volt. Szinte biztos vagyok benne, hogy nem ott volt a gond.[ Szerkesztve ]
-
LOTR
addikt
több kivitelező oldalán láttam egy ilyen sort:
Kik pályázhatnak?
...
állandó lakcímet létesített a pályázat által érintett ingatlanbanerre a kérdésre nagyjából október elején még az volt a hivatalos állásfoglalás, hogy nem kell a pályázó tulajdonosnak az adott ingatlanban laknia lakcímkártya szerint
ez változott volna?rákerestem az új kiírásban, egy talán érdekesnek mondható részt találtam (szerintem):
A beruházás során kizárólag – az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII.
törvényben (a továbbiakban: ÁFA törvény), továbbá a számvitelről szóló 2000. évi C.
törvényben (a továbbiakban: Sztv.) foglalt tartalmi és alaki követelményeknek megfelelő – a
Kedvezményezett nevére, címére (állandó lakcím / tartózkodási hely) kiállított számlával
azonosított és igazolt, forintban meghatározott, a támogatott beruházás megvalósítása során
felmerült költségek számolhatók el.
azt viszont ez sem írja, hogy a kedvezményezett tulajdonos címének a pályázat tárgyával azonos ingatlannak kell lennie[ Szerkesztve ]
One Ring to rule them all
-
dobolan
senior tag
Szerintem ő arra utalt, hogy szigetelés nélkül az egész fal egy nagy hőhíd. Szóval, ha más nem változott, és penészedik a hideg sávon, akkor előtte is penészedett, csak az egész falon. A belső magas páratartalmat meg kell szüntetni, és akkor nem fog penészedni semmi. A régi házaknak pont ez a legnagyobb problémájuk. Vizesednek alulról a falak, és párologtatnak a lakótér felé. Mondjuk az igaz, hogy ezt megnövelheti egy rosszul kivitelezett szigetelés (lefojtja a kifelé párolgást), de nem az, hogy fent a koszorú egy csíkban nincs szigetelve.
-
veterán
penész ott alakul le ahol a páratartalom alapján a hőmérséklet kisebb mint a harmatpont...
azaz a fenti példában simán a hungarocell fölé ment a levegő 0 páraáteresztés miatt ki is csapódott ezért padlás szigetelésénél nagyon fontos a párazáró és pára áteresztő fóliák megfelelő használata és hogy a szigetelő anyag a pára záró fólia megfelelő oldalán legyen s az is páraáteresztő legyen -
nesa
veterán
Az hülyeség lenne, ha így gondolta volna akkor baj a van a fogalmakkal, nem lehet az egész fal hőhíd.
Hőhíd ott képződik ahol megszűnik a szigetelés, és télen hidegebb falszakasz jön létre, ekkor itt kicsapódik a pára, rosszabb esetbe gyöngyszerűen vizes lesz, és indul a penészedés, pont olyan mint amikor a sört nyáron kiveszed a hűtőből egyből gyöngyözni kezd.Ha hőhíd van ott nem tudod kezelni a páratartalmat. lélegzeni kell, az ember folyamatosan kipárolog, mosni, főzni kell, van egy szint ami alá nem tudod vinni a páratartalmat, annak a szigetelésnek meg semmi értelme ha a penészedést csak úgy tudod kezelni hogy télen 24 órában megy egy párátlanító mert akkor nem nyertél semmit.
[ Szerkesztve ]
-
-
gzsolt
csendes tag
Ahol az aktuális relatív páratartalomhoz tartozó harmatponti hőmérsékletnél alacsonyabb a fal hőmérséklete, ott fog lecsapódni a pára. Ha ez hosszan tartó állapot, akkor ott penésztanya lesz.
De még mindig nem tudjuk, milyen falazatra tették fel a szigetelést. Téglafalnál nem fogja meg jobban a párát az eps, azzal nincs gond. Ha csak felül körbe penészedett, akkor ott lehet egy koszorú körben, amire vastagabb szigetelés kellett volna. Vagy lehet a házon kívül dobozolás, ami alatt elfelejtettek szigetelni, stb...
Én az egészre csak annyit írtam, hogy nem hiszem, hogy az a jó megoldás, hogy leszedték az előző évben felrakott szigetelést, mert igen kicsi az esély, hogy azt annyira elrontották és azért penészedtek a sarkok. Ha elrontod a szigetelést, akkor is csak jobb lehet, mit az előző állapot.[ Szerkesztve ]
-
gzsolt
csendes tag
Télen a legtöbb házban a a száraz levegő a probléma, nem a túl sok pára. Ha mégis túl sok, azt bizony kezelni kell. Legegyszerűbb szellőztetni. Gépel, vagy "kézzel", mindegy. A fal nem arra van, hogy "lélegezzen". A pára max. 1-3%-a távozik a falakon keresztül. Ha ezt lezárnánk, akkor pont ennyivel kellene többet eltávolítani, ami elenyésző többlet. Ha s szellőztetés nem elég, ott más probléma van.
-
dobolan
senior tag
Ha az ember által termelt pára gondot jelentene, minden ház penészedne. Nekem 3 rétegű ablakaim vannak, sokkal rosszabb a szigetelésük, mint a szigetelt falé. Páralecsalódás ott sincs, mert a harmatpont magasabb, mint a benti páratartalom. Pedig lélegzünk. Sőt nálunk nagyon is alacsony télen. 50% alatt van, inkább párasítani kellene.
Szigeteletlen ház esetén az egész fal hideg -betonkoszorúnál hidegebb, mert jobban vezeti a hőt, mint a tégla. A pára szigeteléssel vagy anélkül kicsapódik a hideg felületre. Ez fizika. Valószínűleg a szigeteléssel megnőtt a belső páratartalom + ha nyílászárót is cserélt, akkor a szellőzés is töredékére csökkent, és megindult a penész.
Szellőztető rendszert kell építeni, és eltűnik a penész akár van hőhíd valahol, akár nincs. A hőhíd leginkább a fűtésszámla ellensége. A penész inkább a magas páratartalom miatt van.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Tisztázzuk...
HŐHÍD az AHOL a melegebb légtér felületének
egy része HIDEGEBB a felület túlnyomó többségéénél.
Igen, a hőhíd ott alakul ki, ahol a hőszegeteltség a túlnyomó többségéénél gyengébb.
---
A hőhídon JOBBAN szökik a meleg, mint a többi részen.
Ami fűtési energia veszteséget okoz, ezért nem szeretjük.
De ezzel még együtt lehet élni, csak pénzbe kerül.A hőhíd AKKOR LESZ KOMOLY GOND.
HA ANNYIRA HIDEG a felülete az adott légtérben
hogy
azon már kicsapódik a pára vagy ~75% RH érték fölé megy a páratartalom.
Mert a hőhíd felülete az adott légtér HARMATPONT alatti/közeli hőmérsékletű csak.Ilyen erősen hőhídas esetben a nedvesedő hőhíd felülete, ha
TARTÓSAN (néhány nap) fennáll a párás-nedves állapota>> penészes lesz.
Netán láthatóan folyik is rajta a víz :-(****
Vegyük észre!!!! hogy önmagában a hőhíd létezése
még NEM feltételenül okoz penész/nedvesedés gondot.CSAK akkor, ha annnyira erős a hőhíd, hogy
az adott légtér HARMATPOTJA alá/közelébe hűl a felülete.
****A hőhíd ellen lehet védekezni.
1.
A hőszigeteltsége növelésével, mint legjobb megoldással.
Már egy kicsi javulás is megoldhatja a penész gondot !!!!
Mert emelkedik a hőhíd hőmérsékelete és az elég is lehet.2.
A benti páratartalom csökkentésével.
Úgymint,
A benti pára FORRÁSOK csökkentésével, ez nem mindig oldható meg.
TÖBB SZELLŐZTETÉSSEL!!!! csak ez ugye emeli a fűtési költséget erősen.
vagy
Pára kivonó csodacucokkal, csakhát ez is drága játék3.
Erősebb fűtéssel, de ez is növeli a fűtési költséget.
Nomeg a túl meleg sem jó bent, már a 24 fok se egészséges...
vagy
Gyengébb fűtéssel, csak akkor meg fázni szokás ugyebár.4.
A kritikus helyekre légáramot irányítva, ami ugye >> szárít.
Bútor elhúzása a faltól 20-25 cm-re
és/vagy a bútor lábakra állítása, hogy
alatti is tudjon mozogni a lakás meleg levegője.
Olykor akár ventillátorral is oda mozgatva a kritikus helyekre.****
Mert a HARMATPONT a valódi kulcs jelenség!!!
Ami viszont 3 dologtól függ....- a melegebb légtér levegőjének hőmérsékletétől
- a hőhíd felületi hőmérsékeltétől
- a melegebb légtér levegőjének pára %-átólEzért működnek a fenti védekezések is.
Amik helyes használat esetén kellően
- a HARMATPONT FÖLÉ!!!! emelik
- a hőhíd felületének hőmérsékeletétAmitől már NEM LESZ harmatpont :-)
Ha nincs harmatpont >> nem nedvesedik hőhíd felülete.
Ha nem nedvesedik >> nem penészedik.Ennyi!
Ezért van, hogy van amikor penészedik és van amikor nem a hőhíd felülete.
Attól függ, hogy a HARMAPONTI hőmérséket alatt vagy fölött a hőhíd felülete tartósan.Íme alul a harmatponti tabella.
Lehet rajta nézegetni, milyen esetekben lesz penész gond a hőhídból.pl. a benti 23 fokos fűtés esetén látható, hogy
- ha bent 45% a pára akkor még a durva 12 fokos hőhíd se okoz penészt
DE
- ha bent 70% a pára, mert >> kevés a szellőzés, akkor
már a nem túl erős 19 fokos hőhídnál is penész gond lesz[ Szerkesztve ]
-
S-eye
senior tag
Van aki hozzáfér a pályázati felülethez? Jó lenne látni, hogy milyen pontok vannak, ha már az ÉMI nem tett közzé útmutatót.
-
Borisz76
veterán
Sziasztok.
Villanyszerelés / Napelemes rendszer számára előkészítés lesz a téma.
Tehát :
Családi ház , 3*20A,szabványosított villanyóra szekrény.
Innen 1 db 40-s SYMALEN cső megy le a melléképület első helyiségébe.
Melléképületre tervezve a napelem rendszer, első helyiségbe tervezve az inverter. A melléképületből az előbb említett csövön fog visszajönni a vezeték s benne a megtermelt áram , előre a villanyóra szekrényhez.
Ez tiszta.Villanyóra szekrényből megy a 3 fázis be a lakótérbe a kismegszakítós szekrényhez. Itt szépen szétoszva a fogyasztóknak. Fi relé stb...bent.
Ebben a kismegszakítós szekrényben van egy 3 fázisú 20A kismegszakító....ezzel tudom majd ki / be kapcsolna az egész melléképület áramellátását.
Tehát a kismegszakítós szekrénytől is megy egy 2. SYMALEN cső a melléképületbe.
Tehát 2 db SYMALEN cső megy a melléképületbe.
Egyiken megy be az áram....a másikon majd jön kifelé az áram.Eddig van előkészítve.
Most szeretnék majd venni kismegszakítós szekrényt.
A melléképületben 3 helyiség van.
Szeretném külön-külön kapcsolhatóvá tenni a helyiségek világítását és a bennük található ( leendő ) konnektorokat is.
Tehát minimum 6 db kismegszakító.
1-1-1 db a 3 helyiség világításának.
1-1-1 db a 3 helyiségben kialakításra kerülő konnektoroknak.
Helyiségenként lehet kb 5-6 konnektor lesz.
Későbbiekben tervben van a melléképület "hosszabbítása" azaz egy fedett parkoló rész kialakítása.
Emiatt kellhet + kismegszakító mert ott is lesz majd világítás és konnektor. Már is 8 db kismegszakító összesen.Földelés ki lett már alakítva :
A melléképület mellett 1 méter mély árok lett ásva , hogy a 2 db csövet be tudjam vinni az ALAP alatt. Ekkor vertem le az alap mellett / alatt egy 2 méter hosszú földelő szondát....
De hasonló módszerrel a családi házban a kismegszakítós szekrény falának a tövében ( aljzatbetonozás előtt ) fúrtam egy 1 méter mély lyukat és belevertem egy 2 méteres földelősztondát.
Valamint a REGISZTRÁLT szerelő a villanyóra szekrénynél is levert egy földelő szondát.....ferdén, neki az alapnak.
Kihúzni nem tudta ezért elvágta és a maradék kb 1.5 m szondát kicsit kijjeb de lenyomta a földbe....
Szóval Ő nem végzett valami jó munkát.
De sebaj mert van másik 2 ponton is jó földelésem.Milyen kismegszakítós dobozt érdemes vennem ?
Gondolva a későbbi bővíthetőségre ....és a napelem rendszerre.
Biztos kell majd amiatt is beszerelni 1-2 akármit / valamit.
Véleményeket, észrevételeket előre is köszönöm !Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
S-eye
senior tag
Na, végre valami! [Teljes oktatóvideó] a pályázathoz. A kisebb alpontok pedig a pályázati oldalról is klikkelhetők.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest