- sziku69: Szólánc.
- Rap, Hip-hop 90'
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Szellem.: Felfedezés a Gamer egerek világában: Az én egérkalandom.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- hcl: Döglött tabletből wifis kijelző kókány
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
- eBay-es kütyük kis pénzért
Új hozzászólás Aktív témák
-
asdf_
veterán
-
Z_A_P
addikt
Páros lábbal beleáll Magyarországba az Európai Bizottság, kiszivárgott a jelentés
Ez pedig arra utal, hogy az RRF-források és a kohéziós pénzek felszabadítása is késik majd, bár ezt nem mondja ki a Bizottság.
Szerencsetlen kivitelezok
Remelem aki nalam felrakta a cuccokat, nem szivja meg.
Tudomasom szerint 400 koruli ugyfele van.
En ugy szamoltam, hogy (most egyszeruseg kedveert legyen mind csak 5kw napelemes) ugye 3M-ert rakjak fel, de nekik 2M-ba kerul. Ergo ez egy 1200 millios biznisz, ami 800 millioba kerul. Namost, 1M-t mar megkaptak (eloleg + onero). Ez 400. Most felrakjak, es varjak a maradek 800-at.
Tehat, ha megkapjak, akkor +400 a profit a vegen.
Ha viszont nem, akkor -400 a a veszteseg. (ez a legtobb esetben csod) -
asdf_
veterán
Egy újabb análfiszting július 15-e utánra:
Minden projekt egy kötelező mérföldkővel rendelkezik. A záró beszámoló és kifizetési igénylés benyújtásának határideje a kérdéses egy (záró) mérföldkő elérési dátumától számított 15 nap.
Legkésőbb a záró mérföldkő dátumára szükséges a teljes beruházás fizikai befejezését elvégezni és az áramszolgáltatói átvételt / üzembe helyezést igazolni. A mérföldkő és kapcsolódó végdátum a támogatói okiratokban egyoldalú módosítással átvezetésre kerül, ugyanakkor előteljesítésre, tehát a végdátum előtti záró beszámoló és kifizetési igénylés benyújtására is lehetőség van.
Amennyiben az áramszolgáltatói átvétel / üzembe helyezés is megtörténik, a kedvezményezettnek a záró beszámolót és kifizetési igénylést szükséges benyújtania. Ez a támogatói okiratban szereplő végdátum előtt is lehetséges. Ebben a kifizetési igénylésben kéri a kedvezményezett a Közvetett költségek szállítói kifizetésű átalány / Közvetett költségek utófinanszírozású átalány, továbbá amennyiben időközi elszámolás keretében még nem történt meg, abban az esetben a Beruházás egyösszegű átalány(ok)ra jutó összegek folyósítását.
Azaz kijött a napelemes cég, elvégezte a munkát, tartott próbaüzemet, a napelemes rendszer működött, termelt és akkor most a kivitelező (két év után!) kérné a pénzét, a maradék 60%-nyit, hiszen részéről megvagyunk.
Álmaidban kiskomám...
Szólsz a szolgáltatónak, hogy készen vagyunk, az egyszercsakmajd ezt tudomásul veszi (arról a szolgáltatóról beszélünk, amely még most is tavaly októberi HMKE igényeken ül), egyszercsakmajd kibattyog átvenni a rendszert, órát cserél (arról a szolgáltatóról beszélünk, amelynek esetleg lassan már nincs is órája).
Ha kivitelező lennék, azt hiszem most lenne az a pont, hogy azt mondanám, hogy elmentek ti a bánatos f*szba és felmondanám az összes szerződésemet és töröltetném magam a kivitelezői listáról. De hogy addig egyetlen kivitelezést nem csinálnék, amig ezt vissza nem vonják, az halálbiztos. Abba a logikai bukfencbe már bele sem megyek, hogy akkor most komplexnél az ablakos pénze attól függ, hogy mikor veszik át majd a napelemet szolgáltatóilag? Maaaaaargit, noooormális?
Módosult a „Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva” című (RRF-6.2.1 kódszámú) felhívás
Értesítjük a Tisztelt Pályázókat, hogy módosult az RRF-6.2.1 „Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva” című felhívás. A felhívás módosítással kapcsolatos részletes leírás az alábbi linken érhető el: https://napelem.palyazat.gov.hu/lakossag/felhivas
Dokumentum ikon
Közlemény változásjegyzék
v1.0 2023.06.22.
https://ujvilagcdn.azureedge.net/public/RRF-6.2.1-2021_kozlemeny_2306.pdfBÁRMIT megtesznek, csak fizetni ne kelljen...
-
asdf_
veterán
válasz
gyvince #3043 üzenetére
Mivel több nem kell sima napelemnél, 2*10 amper bővítést fizet (kilencvensokezer Ft.), a maradék az a mérőhely szabványosítása.
A 2021. évi pályázati körben az elszámolható maximális fajlagos költségek (áfa-val növelt bruttó összegek anyag- és munkadíjjal együtt):
...
- 1-ről 3 fázisra bővítés (amper növelése és villanyszerelés): 96.400 forint;
- villanyóra szabványosításának költsége: 289.200 forint; -
gyvince
senior tag
Olyan kérdésem lenne hogy az amper bővítést azt fizeti a pályázat mindössze 237ezer forint…..?
-
Borisz76
nagyúr
Nálam 3 db is van leverve.
- A regszerelő nyomott le egy újat a ház fala, alapja mellett kívül, kb 4 éve mikor a szabványosítás történt.
- Egy került a házon belülre ( előszoba ) , a kismegszakítós szekrény alatt.
A padlófűtés és a hozzá tartozó rétegrend, szigetelés stb...miatt az egész házban kb 50 cm mélyen ki lett takarítva minden.
Ettől a szinttől én még lejebb ástam kb további 50 cm-t....majd levertem a földelő szondát.....ami be lett kötve a kismegszakítós szekrényben ...természetesen.- Valamint a melléképületbe vittem 2 db 40 mm-s átmérőjű csövet ( Egy cső a melléképület elektromos betáplálása miatt , másik cső pedig a leendő napelemes rendszer visszafelé táplálása miatt )...
Szóval a csövezést a melléképület alapja alatt vittem be.
Ha már ott kiástam kb 80-90cm mélyen....adott volt, hogy kicsit ( 50-60 cm ) még mélyítek rajta és oda is vertem le földelőszondát. -
Z_A_P
addikt
Ertem. Na en ettol is felek, mert nalam mar nincs hova leverni konkretan foldelo szondat. 1 eve lett leverve egy, rendes vastag rezzel rakotve, de merve nem volt hany Ohm.
Aztan az egeszre ment drenlemez, arra kavics, abban fut esocsatorna, majd rajta terko. Na, ezt mind fel kene bontania (lehetetlen). Mashol meg nincs hely. Nem tudom mi lesz.
Remelem 10 Ohm alatt lesz mikor ramer -
BlackJack21
tag
Így van, ahogy prtvlogan kolléga írta. Csak a biztonság kedvéért cserélték, mert ugyan a földelési ellenállás megfelelt(max 10 ohm lehet), de már magasabb volt(7-8ohm), mint a szokásos, illetve régi, alumínium vezeték volt hozzá csatlakoztatva, ami még piros is volt, tudom ez nem kizáró ok, de rosszul mutat, hogy ezer évvel ezelőtti a PE vezeték. Az ÉV relék miatt is nagyon fontos a földelési ellenállás alacsony szintje.
-
prtvlogan
aktív tag
Rá szoktak mérni a földelésre. Ha nem megfelelő értéket mutat a mérés, akkor cserélik. + szabványosítás esetén ( szerelőtől függ) de akkor is cseréli, ha nagyon szarul/réginek néz ki. Szabványosításnál a szakinak az a lényeg, hogy a mai szabványoknak megfeleljen, és őt ezért később ne cseszegtessék...
-
Z_A_P
addikt
válasz
BlackJack21 #3031 üzenetére
"mert csak a földelőszondát ütötték le,"
Nem volt? Vagy miért?
-
BlackJack21
tag
válasz
Levi123 #3032 üzenetére
Félreértettél. megvolt az óracsere, ad-vesz mérő van fenn, csak még a csere belső feldolgozása nem történt meg az EON-nál, Így még nem látszik a rendszerben a fogyasztásmérő, amíg ez nem történik meg, addig nem fogom elindítani a bővítési folyamatot. Jobb a békesség, meg, mint írtam ráér...
A betermelt eddig 690kWh, a vételezett 290kWh május 16.-i óracsere óta. Amit észrevettem, hogy kb. fele a termelési időben a vételezett energia mennyisége. Amikor pedig nincs nagyfogyasztó, akkor nincs is vételezés a hálózat irányából. A napelem előtt 12-17kWh volt a napi fogyasztás, most 4-8kWh közé esett vissza. Így mindenképp pozitív a megítélésem -
Levi123
senior tag
válasz
BlackJack21 #3031 üzenetére
Mi beadtuk a fázisbővítés és hmke igényt is, előbb a fázisbővítést majd a napelemes cég a hmke csatlakozási kérelmet. Utána jött az email 4 hónapra (ha jól emlékszem) és írták, hogy a két igényt egy ügyszámon kezelik, meg volt egy kis lecseszés is a levélben, mert a vezérelt 16A-t a napelemes cég lefelejtette (persze mi megadtuk azt is neki) és írták, hogy ezt nem vették figyelembe, mert az előző fázisbővítési kérelmünkön szerepelt, de azért figyeljünk rá legközelebb - itt korrektek voltak szerintem. Aztán hozott a postás 5eFt kötbért, majd 1 hét múlva még 5eFt-ot, mert későn reagáltak mindkét kérelemre.
Így, hogy nem mér az órád, azért a normál mérőd gondolom nem mér annyit ha van fogyasztás vagy mit veszel észre?
-
BlackJack21
tag
válasz
Levi123 #3030 üzenetére
Nem kellett szabványosítani, mert 1 évvel ezelőtt a vezérelt ki lett cserélve a H tarifás mérőre, így adott volt a 2 fogyasztásmérő helyes Hensel szekrény.
Rendberakták, ellenőrizték a szekrényt, bár akkor sem kellett sokat változtatni, mert csak a földelőszondát ütötték le, cserélték a hozzá kapcsolódó kábeleket.Fázisbővítéssel meg nem akartunk bekavarni, olyan infókat kaptunk, hogy csak egy ügymenet lehet egyszerre, így a hmke igény volt a prioritás. Azt javasolták, hogy legyen meg a kivitelezés, majd utána foglalkozunk ezzel.
Ha meglesz az óra regisztrálása ( 1,5 hónapja termel a rendszer, de még nincs a fogyasztásmérő a rendszerükben) az EON/MVM rendszerben, akkor fogjuk ezt elindítani, bár lehet élni 16A-16A-10A-el. -
Levi123
senior tag
válasz
BlackJack21 #3029 üzenetére
Nálad volt szabványosítás, fázisbővítés?
Ismerősöm mondta, hogy neki elég gyorsan kijöttek órát felrakni, mert amikor igényelt H tarifát plombát bontott a reg.vill.szerelő.. így nem akarta az áramszolgáltató, hogy sokáig plomba nélkül legyen a házLehet nálam is plombát kellett volna bontani a szerelőnek...
-
Z_A_P
addikt
Uraim, mai nappal felkerult 5kw napelem.
Villanyora szabvanyositas majd lesz egyszer (most kuldtem be ujra tul.lapot mert 30 napnal regebbi volt), mert valami engedelyre varunk eon (vagy elmu)-tol. -
MrTwister
őstag
Aha...Nyíregyháza eon kirendeltség(Opusz-Titász a hálózat), el akartak hajtani a vérbe, ha nem erősködök át sem veszik a készre jelentésem. Erősködtem. Ügyintéző: rendben, de ugye tudod, hogy így sem lesz gyorsabb? Beszkenneljük és ugyanúgy továbbítjuk emailben opusz-tit.-nek mint azt a kivitelező megtette volna... Amúgy meg is tette, így megkapták 2-szer a 2 nyomtatványt (HMKE rendszer készre jelentése és HMKE felhaszn. nyilatkozat)+ÉV jegyzőkönyvet. Még ismerősöm is van ott amúgy, két hét alatt jött a vállasz: készre jelentés elutasítva, indok: nem egyezik a lapon szereplö nappali mérő száma a rendszerükben tároltal... Mondom What a fuc*? Nézem, kivitelező a régi villanyóránk ezeréves gyári számát írta be az adatlapokra, az új többszázezres csili-vili digitális kóchenger száma helyett... Pedig az is megvolt nekik, kábé egy éve... Ismerős azt mondta, most akkor újra be kell adni, javításra lehetőség nincs, megyünk a stóc aljára(itteni feldolgozottság a beadott készre jelentésekre nézve márciusnál jár), szerinte kb. 3 hónap mire újra előkerülhet a papirunk(már sajna nem fog segíteni, mintha amúgy az én hibám lenne), amit majd továbbítanak Opuszék fele... Őszre talán ki lesz cserélve az óránk. Pályázatot 2 éve adtuk be, május végére fent volt a rendszer, talán szeptemberben el is indíthatjuk, ha végre méltóztatnak lecserélni az advesz órára...vagy nem.
User_2
Nekünk önerő 105 e.+vill. szekrény szabványosítás fél Milka(amiből majd egyszer visszakapunk 300-at, régi lemez: Prüsszel küldi a HRF manit) Szóval ingyen vót? Hát nem...de még így is hallgassunk olvasni itt és FB-on sok horror sztorit milliós részletekben kinyögött önerőkről...
-
Levi123
senior tag
Szerintetek van értelme felhívni az eont, hogy mikor dolgozzák már fel a beküldött készre jelentést és mikor küldik ki az új szerződést? Vagy ez felesleges kör?
-
RazoR
veterán
Nem tudom volt e már itt...
-
Z_A_P
addikt
Ja, elcseszett szabalyok voltak ezek...
Hozzam jovo kedden jonne a villanyszerelo, szabvanyositas, szerdan a kivitelezo, napelem szereles. (jelzem, meg egyszer sem voltak itt szemelyesen, erdekes lesz egy nap alatt felmerni mekkor a teto, tajolas, fak, stb, felmerni, stb, aztan telepiteni is).
Annyi szerencse van, hogy a villanyoratol megy fel padlasra 5*6mm kabel, azt fel lehet haszhalni majd. Meg padlason is van kismegszakito doboz (felso szintre), szoval ezek talan gyorsitjak a dolgokat. -
bozont
veterán
Na, ma végre megszületett a válasz/döntés a kifogásra. Azért utasították el a pályázatot, mert az egyik tulajdonos keresete meghaladta a 4,8M Ft-ot, míg a másik munkanélküli volt 2020-ban. Nem volt semmi jövedelme, se nyugdíj. Így nem számít bele a képletbe, tehát a kettővel osztás így nem érvényes és máris a felső határ felett van az összeg.
-
MrTwister
őstag
válasz
BlackJack21 #3006 üzenetére
Világos, köszi.
-
LOTR
addikt
válasz
nem olvastam vissza, hogy pontosan mi a felállás (lehet, hogy emiatt nem is teljesen értem amit írsz), de eon területen, amikor új szerződést írtok alá, (ebben most nem vagyok biztos, de talán választani sem kell) automatikusan éves elszámolású lesz a fizetés ütemezése, tehát nincs is havi részszámla
az éves leolvasáskor van az elmúlt 1 éves időszakra vonatkozó elszámolás
-
asdf_
veterán
válasz
Ha jól rémlik, ha felkerül az ad-vesz mérő, akkor egy dolgot nem szabad többet csinálni: diktálni.
-
BlackJack21
tag
válasz
MrTwister #3005 üzenetére
Nem értem mi a probléma.
1. A részfogyasztás eddig 394kWh/hó volt. Amennyiben valamilyen okból elmaradt a diktálás, akkor ennyit vettek számlázási alapnak. A következő hónapban nem korrigálták a 2 tarifa szerint.
Most levettük 1kWh-ra, így nem fognak ennél többet beírni maguktól. Mi is ennyit diktálunk majd, ha az óra bekerül a rendszerbe. Jelenleg 180kWh vételezett és 383kWh betermelt van. Aug. közepén van az éves leolvasás, így nem hiszem, hogy ráfizetéssel kellene számolni. A szaldó után meg majd aktualizáljuk az értékeket. -
MrTwister
őstag
válasz
BlackJack21 #3004 üzenetére
"1 kWh-ra levesszük a részfogyasztás értékét" "részfogyasztás": Ha nem diktálunk, akkor ez alapján számlázzák ki a havi költséget. "Egyébként is havi diktálósok vagyunk"
Nincs itt ellentmondás? Vagy csak én nem értem?Nem kötekedés, csak jó lenne tisztán látni ebben a kérdéskörben.
-
Z_A_P
addikt
válasz
BlackJack21 #3001 üzenetére
Mi az a "részfogyasztás"?
-
RobexX10
aktív tag
válasz
BlackJack21 #3001 üzenetére
Én is így tervezem. Nálam most lesz készre jelentve. Aztán várom az óra cserét.
-
BlackJack21
tag
válasz
RobexX10 #3000 üzenetére
Igen, nekünk úgy áll a csatlakozási szerződésben, hogy szaldó elszámolás van. A pályázat feltétele viszont az, hogy amint bevezetésre kerül, akkor kötelesek vagyunk átszerződni a bruttó elszámolásra.
Jelen esetben az éves fogyasztást sem módosítottuk, mert minek, még az új óra sincs az MVM oldalán feltüntetve. Annyi lesz, hogy 1 kWh-ra levesszük a részfogyasztás értékét, ha eltér, akkor módosítjuk. Egyébként is havi diktálósok vagyunk...
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Ford topik
- Apple iPad 11” (A16, 2025) - a táblagépek vanília fagylaltja
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- sziku69: Szólánc.
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Villanyszerelés
- Futás, futópályák
- Politika
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700 XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! ASRock Z390 i7 8700K 32GB DDR4 500GB SSD RTX 3050 8GB Zalman i3 Edge Seasonic 650W
- Bowers/Wilkins PX8 fejhallgatók (dupla Bluetooth eszköz csatlakoztatása!)
- BESZÁMÍTÁS! 1350W Thermaltake Toughpower GF3 Gold tápegység garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest