- Fórumok
- Infotech
- Rendszergazda topic
- (kiemelt téma)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bitpork: Meglátjuk mit hoz a jövő
- bambano: Bambanő háza tája
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- lkristóf: Prohardver fórum userscript – hogy lásd, mikor neked válaszoltak
- Luck Dragon: Utazásra tervezve – Anker Zolo gallium-nitrid töltő
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
SP4C3
veterán
Nice! Annyit hozzá tennék, hogy soha nem gépnévre hivatkozok mountolásnál, mindig kap a szerver fix IP-t és azt adjuk meg a klienseken, tehát pl.:
nem
\\srvr01\backups
hanem
\\192.168.0.200\backups -
CsodaPOK
senior tag
TrueNAS tud dedupot (ZFS dedup). A community verziója ingyenes. Telepítheted közvetlen a vasra vagy pl. a vasra teszel egy Proxmox-ot és mehet egy VM-be a TrueNAS.
-
SP4C3
veterán
Jó látni, hogy ilyen régi vasakat nem a szemétbe dobálják, hanem munkára fogják!
Viszont, intim kérdés: facért nem NAS-t használtok megosztásra?

Mármint nem azt kérdezem, hogy miért nem cseréltétek le egy synology vagy qnap gépre, hanem miért szürkekulcsos win server-rel kínlódtok, ahelyett, hogy ráhúznál egy TrueNAS-t vagy OpenMediaVault-ot? -
bolvar
senior tag
Sziasztok!
Kis tanácsot kérnék lehet-e szebben fájl kezelést megoldani, nis2 készülgetek fel, fos file szervert raknék újra, átlátható jogokkal, szerepkörökkel törlési jogok nélkül a főmappákon.
Jól ki is találtam adok egy nagyon sokat mondó browse jogot a mappára csak, alá pedig írási jogot a subfolder és file-ra. De ha így állítom be visszaköpi hogy nem tudok file létrehozni. A meglévőket tudom szerkeszteni törölni, de újat nem enged létrehozni. Ha beállítom a folder-subfolder-file-ra az írási jogot és az advanced alatt tiltom a törlést akkor jó. Túlgondolom az egészet vagy csak nem látok valamit
Köszi az iránymutatást
-
Visormail
addikt
Csoportházirendben le tudod tiltatni.
-
Gombinyó
őstag
Nem feltétlen a kérdésedre válasz, de Server 2025-höz már elérhető a Hotpatch, amivel restart nélkül lehet updatelni. Azure Arc csatlakozás szükséges hozzá. ~1.5 dollár havonta.
-
Döglött Róka
veterán
Nem igy mukodik a win mar jo ideje
rengeteg thread suspended modba kerul ha nem hasznalod. -
Döglött Róka
veterán
Miert kene lassabnak lennie?
-
F.E.K..
senior tag
"
Meg van egy HP managemement controller aminek nincs drivere felrakva az sem érdekes.
Már megy egy hete minden hiba nélkül.
"Lehet hogy pont azért megy ilyen jól
-
kraftxld
Topikgazda
Windows Server Standard-hoz egy hyperv host meg 2 guest vm licensz jár.
Az új Dell-re a legfrissebb Windows Servert feltenni amire van licensz.
Hyperv role telepít, majd Veeam Quick migration-al áthozni a gépeket esxi-ről. -
AiRLAC
veterán
Ezeken általában maguk a diszkek nem látszanak kifelé, létre kell hozni rajta egy kiajánlott területet (általban volume vagy lun néven fut) ami meg fog jelenni SCSI diszkként azon a kontrolleren. Illetve az is előfordulhat hogy az adott SAS porthoz kell rendelni.
-
AiRLAC
veterán
A második, ezek csak SAS-on csatlakoznak, ott viszont akár több szerverre is egyszerre.
A LAN port ezeken csak management-re van. -
AiRLAC
veterán
Adguard Home remekül fut konténerben, RPi-n DietPi-n stb.
-
jerry311
nagyúr
Hatha ez a bejelentes jobb utat jar be...
Mashol kezdodik, mas a hozzaallas is talan. -
jerry311
nagyúr
abuse@hu.vodafone.hu? Pontos email cim biztosan benne van a RIPE adatbazisban.
-
jerry311
nagyúr
Mar tobb mind fel eve drop listan lenne minden forgalom onnan, es el is felejtettem volna, hogy egyaltalan letezik.
-
SirRasor
addikt
Kihelyezett windows update szerver
Amúgy engem is érdekel, hogy ilyenkor mit lehet tenni... -
Timer
veterán
Akkor nincs több ötletem, Shodan se mondott semmit, ami esetleg árulkodó lenne?
-
Timer
veterán
Értem, az szívás. Valami levelezőszerver esetleg nincs rajta?
-
Timer
veterán
Valamelyik IP lookup szolgáltató nem segít ki esetleg?
-
MasterDeeJay
veterán
Bejelentettem az NKI-nak...válasz annyi hogy nyomozati jogkörrel nem rendelkeznek, nem illetékesek az ügyben, keressem a rendőrséget...
Levelezéseimet átnézve 2018-2019-ben ez úgy nézett ki hogy felkeresték a szolgáltatót, megköszöntén a bejelentést és megoldódott a dolog.
Ezek szerint nem foglalkoznak már feltört eszközökkel.
Nem tudom hogyan tudnék segíteni, mert gáz hogy több hónapja botnetként megy valaki hálózata.
Régebben volt annyi infóm hogy megtaláltam a céget mert pl nyitva volt nas felülete és ott volt a név. De most csak egy ip-m van. Windows serverre meg nem fogok bemenni. -
jerry311
nagyúr
van még olyan állat aki kirakja RDP-t?
20 customer support utan: igen, van ilyen hulye.
-
Rinocerosz
őstag
Értem hát nem látom, hogy bármelyik be lenne ragadva. Szerintem akkor ennek annyia.
Mert a többi ilyen billentyűzet reagál a NumLockra.
Köszönöm szépen a segítséget. -
bolvar
senior tag
Egy grandstream+pbx lehet könnyebben jártál volna

Pár ezressel többért 2024-be lépsz
-
Timer
veterán
"Elsőnek kibannoltak twiterről spamelés miatt. "
Ja tényleg, írtad is ezt, csak volt egy kis rövidzárlat nálam. Talán az lehet megoldás, hogy nem jegeztetsz meg session adatokat a böngészővel, de akkor ugye minden alkalommal login / logout. Venni kell mellé egy yubikey-t, vagy valami hello kompatibilis eszközt, és akkor legalább az oldalak egy részén el lehet felejteni a jelszavazást, MFA-t.
Nálam az MS fiókra szálltak rá. Minden nap próbálkozik valaki németországból, kábé ugyanabból az IP tartományból. Nem is értem, miért nem lehet ilyenkor az MS fiók alól azt mondani, hogy oké haver, akkor login csak belföldről, vagy onnan nem.
-
Timer
veterán
Elvileg kötődnie is kellene szerintem, de ennyire nem látok bele, azon a szinten, ahonnan a cookie-t lopják, ezek szerint nincs semmi külön auth vagy visszaellenőrzés, különben nem működne. Elképesztően aljas paraszt módszer ez. Az biztos, hogy ez ellen védekezni nem igazán lehet, valamelyik weboldal gyűjthette le, gondolom, a böngésző sebezhetőségét használva. Én azt szoktam tenni, hogy az érzékenyebb weboldalakra, amiknél fájna, ha hzzáférnek az adatokhoz, privát módban nyitom meg. Plusz nálam két böngésző van, az egyik a szokásos napi ügymenetre, a többi pedig a fájóbb dolgokra. Persze ez se száz százalék, ma már semmi nem az. Hogy jöttél rá, hogy csoki van?
Ajánlom a malwarebytes-ot a vírusvédelem mellé, elég sok kiegészítő eszköz van benne, ami real time képes szűrni, így kevesebb a sansz, hogy böngészés vagy alkalmazás futtatás során beszopsz valamit. Telepítőket én mindig megküldöm a virustotalban is, még akkor is, ha "elvileg" a fejlesztő oldalán tisztának kellene lennie.
-
AiRLAC
veterán
Telefonodon esetleg valami? Lehet nem a gépről jött.
-
Timer
veterán
F_sza...
-
MasterDeeJay
veterán
Reselteltem a böngészőt, futtattam többször eset online scannert, antispywaret. Keresgettem gyanús dolgokat de nem futott semmi aktívan, még amikor eset megtalálta az sem futott. (C:\program data\ random nevü exe néven találta)
Twitterben elkezdtem törölgetni a generált spam postokat de azt sem tudom mennyi van belőle, lehet több ezer. Persze akkora paraszt a twitter hogy egyszerre nem is lehet törölni, letiltani a spam forrást sem lehet, accot sem engedi, email válltozatatást sem, és még azt is írták hogy ne is regisztráljak újra..Úgyhogy most várok hogy feloldják az ideiglenes tiltást.
Most megfigyelem lesz-e valami gyanús. Az érzékeny helyeken többfaktoros hitelesítésem van, most már más jelszavakkal. -
Timer
veterán
Session cookie lopás, így elsőre. Jó helyen keresgélsz a böngésződ körül, lehet, hogy valamelyik telepített kiegészítőd sebezhető.
-
Gargouille
őstag
Eventlog-ban mit találsz róla? Gondolom a sikertelen authentikációról kerül bejegyzés.
-
MasterDeeJay
veterán
Érdekes ez a Dell T20, menet közbe rádugtam a vincsit és nem látja. Eszközkezelőben hiába nyomkodom a frissítést nem veszi fel a vincsit.
Eddig még nem volt ilyen szerverem de még asztali gépem sem aminél satát nem lehet menet közbe rádugni. Intel tool sem látja. Lehet ez valami biosbeállítás, mondjuk furcsa hogy alapból nem működik. -
Gargouille
őstag
"Lemezkezelőben tükör eltávolítása opció gondolom, nem cseszi szét a megosztásokat?"
Emlékeim szerint nem, menet közben megcsinálható. Utoljára kb 6 éve csináltam ilyesmit, de úgy rémlik, probléma nélkül ment. Ha van rá időd esetleg egy virtuális gépen teszteld le a folyamatot.
-
SirRasor
addikt
Nálunk imagelek (Acronis), utána az első dolgom (hálózat nélkül) a sysprep és utána nincs gond. Ezt a lépést nem lehet kihagyni a fentebb említett okok miatt.
Mi nem szereti? Nálunk csak az Avast!, ahogy kraftxld is írta az AV-t.
Az O365 mixed bag, van, amikor aktiválási gond van, úgyhogy inkább leszedtem a fő image-ről.
Windows aktiválás se szereti, ha BIOS-ban van a kulcs. Gépházban alapból nem szokott működni. Arra van PS-es megoldás, ami kitúrja a kulcsot és beaktiválja.bolvar sid change nem syspreppel volt?
-
Döglött Róka
veterán
Ha os-t klonozol, GUID-ot is klonozol. Idozitett bomba az ilyen os mert nem tudod melyik feature/alkalmazas erzekeny erre. Az ms nem supportalja, soha nem supportalta.
-
sanzi89
addikt
Nekem régebben a hálózati megosztások működtek teljesen rapszodikusan, ne használj klónozást sysprep nélkül.
-
F.E.K..
senior tag
A gépnéven kívül van pár olyan, telepítéskor generált azonosító, ami gondot okozhat a hálózaton. Ha az ember szereti a rejtélyes, szemre véletlenszerű hibajelenségeket, akkor persze nem gond..
Ha izolált a gép, vagy éppen azokat a szolgáltatásokat nem használod amikhez ezek egyedisége szükséges, akkor nem okoz gondot...
-
kraftxld
Topikgazda
WSUS meghal tőle, jópár agent (antivirus, Azure Arc, stb) megzakkan a klónozástól.
-
Döglött Róka
veterán
Azt se, tilos, not supported, ne csináld, *kézreüt*.

Nincs utódja, Azure Stack HCI az irány.
-
törölt tag
Persze, külön ssd-n lenne az os és a vm-ek.
Amúgy jelenleg az egyik ssd-n lévő rendszer már a 3. gépen van túl (athlon2->2.gen i3->6.gen i5). Sose volt kapacitás újrahúzni, és ugye ami működik, azt nem bolygatjuk
De reményeim szerint május után lesz erre idő, és szeretném jól megcsinálni. Jövő ilyenkor már egy másik országban szeretném lógatni a lábam. De úgy szeretném itthagyni a többieket, hogy a géppark rendben legyen, és a két és fél év múlva esedékes win10->11 váltás is döccenésmentes legyen. -
törölt tag
Tegnap néztem utána a hyper-v dolognak, onnan eredt az egész elképzelés. Az tetszett benne, hogy lehet "checkpoint"-okat csinálni, bár azt már nem tudom, hogy ezeket lehet-e klónozni.
Szóval húzok egy szűz win 10 vm-et, felrakom a célszoftvert, csinálok egy checkpoint-ot, majd ezt klónozom 4x. Utána rátöltöm a 4 különböző adatbázist. Nekem ez lenne a legegyszerűbb.
Mindegyik vm-nek külön ssd kellene?
Egyszerre csak egy virtuális gép lenne használva, vagyis nem polipnak született az illető, aki használná a célszoftvert. Van samu 850 pro, intel 520 és datacenter s3700 ssd is. Viszont én valami pcie 3.0-ás m2 ssd-re raknám szívem szerint a vm-eket, és az adatbázis mentéseket + a kiexportált adatokat raknám a strapabíró sata 3-as ssd-re. Rammal ki tudom tömni a vm-es gépet. Nem kell gigantikus adatbázisokra gondolni, de a költségek lefaragása miatt sajnos csak így tudtuk megoldani.F.E.K..
Telefonról most nem nézek utána, de este meló után ránézek.Köszönöm a válaszokat

-
SirRasor
addikt
"vagy user kattintott valami szarságra."
Nincs webes védelem a gépeken?Avast!-tal nyugodt a lelkem és még csak drágának se mondható.
Naponta jönnek az emailek az Avast! felügyeleti központból, hogy ilyen-olyan spames/malware stb. linket tiltott le, amire az user rányomott
-
balaaa88
aktív tag
4.000 db egyáltalán nem sok.
Bár minden relatív. -
Gargouille
őstag
Egy dolog jutott még eszembe, bár ennek nem tudom van-e jelentősége, hogy nálam mindkét szerveren ugyanaz volt az admin user név és jelszó.
-
Gargouille
őstag
Én cert alapon csináltam 6 évvel ezelőtt, tökéletesen működött (azok még 2012R2-k voltak talán). Sima workgroup, nem domain környezet. Arra emlékszem, hogy sokat kellett variálni mire összejött és tényleg csak tanúsítvánnyal megy, önaláírt certet használtam.
Hirtelen egy ilyet találtam (bocs ha már olvastad):
Windows Server 2016: Configuring Hyper-V Replica in a workgroup environment – Part1 -
kraftxld
Topikgazda
Szerintem a workgroup-ban nem igazán van kerberos, azért nem megy. Cert alapú hitelesítésre tedd át.
-
MasterDeeJay
veterán
Megvan, vezerlő nem tud 4kn formátumot, nem a 12gb/s-el volt a baj.
-
Gargouille
őstag
A Server Manager elindítod, ott a Local Server -re lépsz a bal oldali menüben és itt a NIC Teaming -nél a kék Enabled linkre kattintva látod az összes tulajdonságát, milyen Team, milyen adaptereket fog össze stb.
-
Döglött Róka
veterán
Storage spaces. Boot driveot meg ne tukrozz, azert van veaam-ed.
-
Timer
veterán
Jó az Eaton, akkuk szeretnek azért pusztulni másfél éves kor körül, de az elektronika szinte soha nem adja meg magát.
-
bugizozi
őstag
Fincsi...
Ha nem volt szünetmentes, akkor gondolom az is nagy úri huncutság lenne annak a cégnek hogy egy normális RAID kártyát vegyenek abba a gépbe... ?!
-
Döglött Róka
veterán
Kommersz SSD nem nagyon bírja az áramszünetet, van a samsungnak rendes enterprise cucca is amiben van elem. Így az utolsó írást végrehajtja.
Amúgy köszi a "jó" példát
Ahol lehet beszélem le az embereket a dynamic disk-ről. -
törölt tag
Köszönöm szépen

-
Gargouille
őstag
"Még van egyetlen egy eszköz ami nagyon gyanús, egy közel 10 éves switch ami kültéren van és erősen oxidos de magasan van (ipari területről van szó) és macera cserélni de megoldható."
Esetleg az uplink-je ha elérhető helyen van, akkor a teszt erejéig le tudod választani. Bár nyilván kipróbáltad már. Nem irigyellek amúgy, sziszifuszi meló tud lenni az ilyen hibakeresés, kitartást hozzá, remélem végül horogra akad a bűnös.
-
Timer
veterán
Mindig az ilyen öreg sz@rokkal van a baj. Nálunk is megesett, hogy hibázott egy switch, és az egyik program nem szerette a kieső pinget, meg az outlookok dobták el néha a fonalat. Elvoltunk egy darabig, mire kibukott, hol a bűnös. Ezért szeretek én mindent kikúrni automatikusan, ami 5 évesnél régebbi. Persze, nyilván ez nem járható út mindig.
-
Gargouille
őstag
Esetleg még azt is érdemes megnézni nincs-e valahol loop. Én az ilyen problémákat amúgy úgy szoktam megközelíteni, hogy első körben lehúzok mindent a hálózatról, csak a hyper-v marad a vm-ekkel és megnézem úgy mit csinál. Ha úgy jó, akkor elkezdem egyenként visszarakni a hálózatba a klienseket, switch-eket stb. és egyből ki fog ugrani, hogy melyiknél kezd el jönni a hiba, akkor ott érdemes kutakodni.
-
Gargouille
őstag
Oké, ez tulajdonképp nem a switch hanem a hálókártya (pontosabban a Hyper-V Virtual Adapter), amihez kötötted a virtuális switch-et. Ennek vagy adsz statikusan ip címet (tehát kitöltöd rendesen az ip és a maszk rublikát is) vagy automatán hagyod és kap a 3011-től például.
Bár a hibád elég fura, mert ugye ha valami félre van konfigolva akkor egyáltalán nem menne át ping. De az, hogy csak kimaradozik meg csomagvesztés van, az inkább valami arp problémára utalhat inkább, vagy azonos mac című kliensek vannak a hálózaton vagy ilyesmi anomália, ami így hirtelen beugrik.
-
Gargouille
őstag
Lehet nem jól értem a kérdésed, de magának a switch-nek miért kellene IP cím? A VM-eknek kell ip, de azt vagy kapnak egy DHCP szervertől vagy statikusan beállítod nekik a kliens OS-ből. Nincs esetleg több gateway a hálózaton?
-
MasterDeeJay
veterán
Winsrv2019 gpt mirror működik szépen. Boot menüt is megcsinálta magától ha valamiért kézzel akarnék a másodlagosról bootolni de önállóan is bootol ha kinyuvad az elsődleges.
Lényeg hogy minitool partition wizzard-al klónoztam a meghajtót majd lemezkezelőben hozzáadtam a windows meghajtóját tükörbe.
Bár a fene se érti hogy winsrv mért is nem tudja magától hogy jobb gomb és egész meghajtó tükör, miért kell nekem kézzel mókolni a kis partíciókat mindenféle segédprogrammal. Meg amúgy sem értem miért nincs jobb gomb menü a kis partíciókon, ilyen szempontból az EFI telepítést butábbnak érzem. -
E.Kaufmann
veterán
(u)EFI-hez úgy tudom, kell egy FAT(16 vagy 32?) partíció, azt már az UEFI maga tudja értelmezni, tud onnan programot/kernelt indítani. Szemben a BIOS/CSM móddal, ahol kell egy MBR szektor, abba belenyomorítva egy 16 bites programot, ami meg tud hívni egy olyan bootloadert, ami már ismeri az adott fájlrendszert, meg tud 32/64 bites üzemmódra váltani.
-
E.Kaufmann
veterán
Nem ismerem a lelkivilágát, de sok helyen azt látom, hogy pl UEFI módban ezek a segédpartíciók nem tükrözhetők egy az egyben.
-
Gargouille
őstag
"2. Elszeparált hálózat jó ötlet de már kiépített rendszer van, emeletes az iroda és van vegyesen irodai adatokhoz hozzáférő gép lent és fent is. vlanozni lehetne de azt nem akarom első körben. Most még nem tudom meglépni."
Persze te ismered a helyi sajátosságokat, esetleg ha a kábelezés engedi és ott van a router a szerver mellett, akkor igazából ha egy Mikrotiket odaraksz a mostani router helyére, akkor azon mindent pont úgy beállítasz mint a mostani hálózat és csak mondjuk a Mikrotiknek 1db portját dedikálod az elszeparált hálózathoz, arra rádugsz akár egy buta switch-et, abba mehetnek a szeparált cuccok és máris megvagy VLAN-ozás nélkül. Persze csak ha el tudod így helyezni.
A szeparált hálózat már sokszor mentett életet a praxisomban, ha relatív biztonságban akarja tudni az ember az infrastruktúrát, akkor egyszerűen ez a legjobb védelem. Én még a telefonokat, kamerákat stb. is mind külön leválasztott alhálókba szervezem, annyi meredek dolgot lát az ember, hogy sosem lehet elég paranoid.
"3. Igen Agent lesz ami menti az egész gépet, plusz snapshotok, plusz külső hdd windows beépített mentése."
Agent-el helyreállítással van tapasztalatom, én biztosan azt használnám inkább a Windows beépített backup helyett. A Veeam backup & Replication Community Edition-t azért javasoltam, mert azzal 10db VM-ig tudsz menteni (mondjuk ha később több VM is lesz), tehát ha kell akkor külön-külön helyre tudod állítani csak magát a VM-eket is, meg tudsz vele backup copy job-ot csinálni, tehát amikor lefut a mentés, akkor egy második eszközre is átmásolja, tehát duplikálhatsz, meg ilyesmi... szóval nagyon hasznos és ingyenes.
-
Gargouille
őstag
Működhet, amit leírtál. Csak tippként/megfontolásra:
1. Én a T40-be raknék valami kis SSD-t rendszernek a Windowshoz és két nagyobb SSD-t tükörben. Hyper-V -t húznék fel rá és virtuális gépként csinálnám meg magát a szervert, ennek a vhdx-e kerülne a nagyobb SSD-re. Automatikus VM snapshot-olást is beállítanék.
2. Mikrotiket első kanyarba tenném oda és csinálnék egy iroda és egy elszeparált alhálózatot, utóbbiba raknám a T40-es szervert, a régi szerverből készült backup szervert, az irodaiba meg a virtuális gépet (dedikálnék neki egy fizikai hálókártyát), meg persze a klienseket.
3. Mentést Veeam backup & Replication Community Edition-al lehetne a Hyper-V szerverről csinálni. De jó az Agent is persze, csak ott szűkebbek a lehetőségek, bár a kettő együtt is mehet. És én dugnék még egy USB-s külső HDD-t is a szerverre második mentési vonalként.
Mit nyerhetnék ezzel? A produktív környezet (ahol dolgoznak a többiek és ahonnan a veszélyek érkeznek) full el van szeparálva az alap infrastruktúrától. Ha benyalok mondjuk egy ransomware-t, vagy bejut valami illetéktelen kívülről az irodai hálózatba és legyak mindent, akkor érintetlen marad a szeparált hálózatban a mentési infrastruktúra és a szervert egy snapshot-ból 1 kattintással vissza lehet állítani, nincs hosszadalmas restore. Persze ez csak úgy működhet ha nincs semmilyen átjárás (még egy dedikált porton sem) a két hálózat között.
Továbbá mivel egy VM a szerver, ezért később bármikor átrakható másik vasra könnyen, vagy vihető felhőbe vagy akármi, nincs kötöttség. A Windows Server Standard meg eleve tartalmaz 2db VM licenc-et, így nem kell külön megvenni arra is.
A levelezést (ha fontos nekik) amúgy én biztos M365-be vinném, sokkal kevesebb szívás hosszú távon ügyfélnek meg neked is.
-
kraftxld
Topikgazda
Hasonlót csináltam nemrég.
Synology DS220+ lett a site-on, ezen maradtak azok a share-ek amik helyben kellettek.
Gépeken pedig Windows 10, Azure AD joined, O365 Business Premium licensz, aztán hajrá
A kliensek Veeam agentel mentenek a NAS-ra, A NAS lementi az O365-öt, meg synceli a helyi file-okat egy 1TB-os OneDrive-ra.
-
MTbc
senior tag
Köszi!
Mivel átlagos otthoni környezet nincs nagy adatmozgás. PoE switch kameráknak az egyik és másik a ház hálózatát szolgálja NAS-al media stream-nek lesz leginkább használva. -
E.Kaufmann
veterán
Szűrjed céges szintén a guglit
. Mondd meg neki konkrétan hogy bizonytalan meddig használható egy ilyen előfizetés és frissítést se kaptok hozzá. -
bolvar
senior tag
25db office, o365 legolcsóbb csomagban havi 4.2$ havi 32.000 mondjuk. Ez vállalati.
Ha veszel családit az 2500magyar pezó 6 gépre feltehető.
A picit drágább válalatiból 5 aktiválás fér bele.
Ha dobozosat veszel 2-2.2misi körül jössz ki.
Ha leosztja az idióta akinek döntenie kell ez barátok között is 75 hónap ami több mint 6 év.
Mire a mostani megvett office elél 6 évet megint cserélheted kb.
Ha ezt nem dolgozzák fel hagyni kell őket főni a levükben :D -
bugizozi
őstag
"Cég valamiért nem szeret semmilyen havi díjas cuccot, pl simán megveszik a félmillás nagy multis nyomtatót aztán üzemeltetem én (ha szétmegy akkor meg találhatom ki mi a baja) mint bérelnék és lenne szervizelve rendesen."
Részvétem
Én is dolgoztam ilyen helyen, hálózatos nyomtatót üzemeltetni a legundorítóbb dolog számomra
Az volt az indok, hogy amit megveszünk az a miénk, a bérlésnél meg a "semmit" fizetjük
Szerencsére egy idő után kezdtünk átállni a bérelt nyomtatókra, pláne h 3000 Ft / hó volt a havidíj 1000 oldalra. (8 éve egy kisvárosban) -
Gargouille
őstag
"Kis cégeknél nagyrészt ez van."
Sajnos tényleg ez van a kis cégeknél. Nálunk az a tapasztalat, hogy akkor szokott megtörni a jég ebben a kérdésben, amikor a levelezési problémákból elege lesz a kis cégnek és nagy levegőt véve rászánja magát, hogy az addigi sufnituning ócsó szolgáltatótól az O365-re vigye. Ilyenkor ugye már eleve ott vannak mint előfizetők és onnan már nagyon kedvező áron meg lehet oldani, hogy ne csak a mailbox legyen ott, hanem "minimális" plusz havi költségen legális Office-al is el tudják látni a gépeket, ilyenkor már simán belemennek.
-
emvy
félisten
> De nem IT-s hozza a döntést.
Ez nyilvan total offtopic, de ha IT kerdesben nem az IT dont, az eleg macera.
-
emvy
félisten
> 90e-t nem ér egy office, van olyan gép ami nem is ér annyit a cégnél kompletten monitorral.
Akkor nem kell hasznalni. Ennyi az ara, van ingyen LibreOffice, stb.
-
zolee001
őstag
Érdekes érvelés amugy,az üzletben is az áru a vásárló szerint "nem ér annyit" akkor el lehet lopni?
Egyéként nem értem,amennyiben cég akkor normális distributoroktól árajánlat kérés és a döntéshozóknál a labda ,hogy milyen konstrukció felel meg a cég számára
Ha tul drága akkor toll papir és hajrá -
Timer
veterán
Retail elvileg többször aktiválható hivatalos MS support segítségével. Amit egyszer aktiválhatónak ír, az meg valami hobbi KMS szerverrel van bepuffantva most, aztán hogy jövő héten él-e még a rendszer, az már más kérdés. Teszem hozzá, én most vettem retail licencet, és megy a szopó ezerrel 2-3 napja vele, mert nem tudom aktiválni, bár eddig ezzel az eladóval nem volt gond soha.
-
Lacuss20
senior tag
Jogos a problémád amúgy
-
Timer
veterán
Ezekkel a feltételekkel marad az OEM, kilencvenezerért.
-
emvy
félisten
Havidijasat. En a hardverapron nem vennek cegnek Office licenszeket, vegulis siman warezolhatnatok is magatoknak

Egyebkent mi baj a havidijassal?
-
törölt tag
Köszönöm szépen

Asus Transformerbook T100-at valahogy rá lehet tenni HDMI-s monitorra? -
Gargouille
őstag
Az ilyen "misztikus" hibáknál még érdemes az olyan dolgokat megnézni, nincs-e IP cím ütközés vagy valami loopback a hálózaton, vagy esetleg egy olyan kliens vagy eszköz ami teleszemeteli.
-
E.Kaufmann
veterán
Amit én kaptam régen "hibás" 841N, OpenWRT-vel még 5 évig jól elvolt, most már kevés az új nethez. A TP-link leginkább szoftverrel van hadilábon, a hw még épp jó belépő szintre, bár azért gáz, ha egy nem menedzselhető SW is megbolondul
-
radi8tor
MODERÁTOR
Pedig TP-Link switcheknél simán előfordulhat ilyen. Mi offoltuk őket és Aruba lett helyette.
-
Timer
veterán
Áramtalanítsd a switchet. Nálam bevált, és nálam is csak a nyomtatókat buzerálja. Samsung és HP nyomtatóval is csinálta, véletlen jöttem rá, mert rohadtul driver hibának tűnik elsőre (és másodikra is).
-
I02S3F
addikt
Olyan létezik, hogy a kettő ne lenne kompatibilis? (Nem szó szerint értve, hanem együttműködés szempontjából)
-
E.Kaufmann
veterán
hasraütés: flow control? Nem lehet kikapcsolni akár nyomtató oldalon?
-
Krisztianby
tag
Nem tudom én se hogy működhetet pontosan.
Arra emlékszek még volt egy központi "szerver" és mindenkinek oda kellet menteni a dolgait. Nem tudom onnét menyire volt célszerű vissza tölteni a Windowst? ha egyáltalán lehetett. Fogalmam sincs mennyire mehettek bele a megvalósításba.
Csak így vissza gondolva tök fasza ötletnek tűnt konkrétan egy "hülye" gyerek se tudta gajra vágni a gépet sok hülyeséget letöltögetett rá és beállítások babrálta.
-
radi8tor
MODERÁTOR
Írja azt Windows alá is, csak hát nem egy mai darab: Windows 64-bit Windows 2003 Server/XP SP2
-
radi8tor
MODERÁTOR
Ritkaság az szent.

-
MrSealRD
veterán
Megéri egyébként?
-
radi8tor
MODERÁTOR
Milyen kérdés ez?
Felhasználás-függő. Ha olyan akkor van értelme, ha nem akkor nincs. -
Gargouille
őstag
Egy USB-VGA jó ötlet szerintem.
-
Gargouille
őstag
A megoldás: VGA Dummy Adapter
-
ityam
őstag
Függetlenül attól hogy azt nem értem, hogy indulhat el a gép videokártya nélkül szerintem a megoldást az jelentheti hogy olyan programot kell találnod a távoli elérésre aminél a program tudja meghatározni hogy milyen felbontásban jelenjen meg a távoli asztal.
Sima távoli asztalnál sem tudsz felbontást állítani az elért gépen, amikor rajta vagy mert szürke úgyhogy szerintem az RDP kliensnek kell valahogy a felbontást megmondania hogy milyen képet kér a gépről. Konkrét progit sajna nem tudok javasolni, mert nem próbálkoztam ilyennel.szerk: remote desktophoz ahogy keresgéltem paraméterezéssel elérhető hogy mekkora legyen:
"I personally work on a 1440x900 laptop screen and like my Remote Desktop windows to be a bit smaller than the screen when maximised, so I run mstsc.exe switches /w: and /h: to set its width and height (see mstsc.exe /? for a full list)."
Szóval biztos hogy olyan progit kell találnod aminél a proginak meg lehet mondani hogy mekkorában menjen -
Timer
veterán
Az már régi sorozat, bármelyik is. Sikeres (de csóró) IT-s ma már UAP-AC-M-re épít, mégha nem is csilli-villi, mint az ufók voltak. Szerintem a legjobb ár/érték arányú Unifi a piacon. 36 ezer bruttó, még otthonra se luxus, és elég erős a jele, hogy a leghátsó fogakat is könnyedén elérje.
kraftxld: csak visszatörölt a prediktív valamiért.
-
kraftxld
Topikgazda
"tányéros unifi" - van belőle 15 féle.
-
Timer
veterán
"Alap esetben nem kommunikál apple meg JBL cuccokkal a wifijük csak egy rakás beállítás után."
És még a Unifi-ről nincs jó véleményed?
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
UAP-AC-M elvileg tudja a wireless uplinket, mégpedig a mesh szabványon belül, működik is, ha kell, de ezekben nincs dedikált backbone 5 GHz / 2.4 GHz rádió, magyarán a háttérben kialakít egy wlan-t, amivel helyettesíti ezt, és veszted a sávszélességet. A sokadiknál ez már jelenthet gondot, pláne késleltetésben. Amit írsz, abban ráadásul van is tapasztalatom, ilyen környezetben nem lesz álom WLAN-t üzemeltetni, ha uplink megoldással akarsz dolgozni. A legjobb persze kábelt húzni, de ha nem lehet / akarsz / tudtok / nincsrápéz', akkor próbáld meg (elvileg) gigabitet tudó powerline adapter / AP kombóval megoldani, tépélinknél van ilyen, talán zyxel-nél is. Hogy tökéletes ez se lesz, az biztos.
Látom, kacérkodsz az Amplifi-vel is: nekem az van itthon lassan 3 éve, egyszerű, mint a faék, de céghez nem tenném. Olyan puruttya a tudása, hogy már itthon is gondolkodom a cseréjén. Cserébe stabil és jól néz ki, de így ennyi is. Alapvető funkciók hiányoznak három év után is belőle (több SSID, WLAN szórás időzítése, mac filter, stb.). A support szépen körbeírja, hogy majd fejlesztenek, aztán nagy lóf_sz lesz belőle. Ma már Unifi-hez is van app, ha veszel hozzá egy cloudkey-t, és unifi ap-val építed ki a rendszert, százszor jobban jársz.
building-building bridge: egyelőre nincs vele valós tapasztalat, de hamarosan lesz. Mire az irdoában összeraktam, elmondtam egy pár a "jók_rvaanyádat!!!!"-ot. Nem részletezném, kissé bétás a cucc, de majd alakul. Viszont, amikor végre összeállt, onnantól stabil volt. Ha nem kell a nyers gigabit sávszél, akkor nanobeam még mindig nyerő, én azt mondom.
-
CsodaPOK
senior tag
Unifi rendszerrel lehet építeni mesh-t (wireless uplink-re keress), de sztem ne csináld.
Én azt gondolom, hogy ez az a pont, ahol vezetői szinten el kell döntsék, hogy normális rendszert akarnak csinálni (ez esetben rendesen újrakábelezni mindent és gyakorlatilag újratervezni a teljes hálózatot) vagy menjen továbbra is a kókányolás.Ha épületek között kell átvinni a jelet vezeték nélkül, az nem gond. Pont-pont kapcsolatra az Airmax/LTU vonalon jó cuccai vannak a Ubi-nak. Illetve Unifi-ban is van building-building bridge, de azzal nincs tapasztalatom.
-
kraftxld
Topikgazda
Háááát... mivel ez PoE cucc, tehát a hálókábelt ki kell húzni, akkor már kb mindegy, hogy azt húzol vagy 220V-ot.
Én inkább rendesen megcsinálnám, mint a wireless uplink-el taknyolni: [link]Ezt sokkal jobban / stabilabban meg lehet csinálni kicsit több pénzért Unifi cuccokkal meg akár a csarnokok között P2P linkekkel és aztán nem lesz vele gond.
-
kraftxld
Topikgazda
Jó, de kábelezni mindenképp kellene, mert különben hogy kap áramot?
Milyen switch van most?Ha műhely akkor biztos van szaki aki pár sörért munkaidőben megcsinálja a kábelezést.
Én ezt venném:
5-ös pakk Unifi AP AC LR: [link]
Ha hitvány a mostani router akkor vennék egy UDM-et, ebben is van egy AP meg controller is: [link]
Ha nem cserélhető a router akkor egy sima Cloud Key v2 elég lesz.
Az 5-ös pakk AP-hoz nem jár PoE adapter, vagy veszel külön 5 db PoE adaptert és a kábelezés olyan lesz mint a tyúk bele.
Ha van még pénz és a mostani switch szar, akkor egy 24 portos Ubiquiti PoE switch, ha nincs akkor ezt: [link]
+ 1 dob Cat6e kábel
Wireless mesh-t én nem erőltetném. -
kraftxld
Topikgazda
Azért ez nem ilyen egyszerű

Jó cucc az Unifi, de okosan kell csinálni.
Van kábelezés oda ahol az AP-k lesznek? Mennyi pénz van rá? PoE switch van?
Van mondjuk egy jobb Synology NAS / szerver amin elfut a controller, vagy kell Cloud Key is?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Hirdetés
- CADA, Polymobil, és más építőkockák
- Samsung Galaxy S10 és S10+ duplateszt
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Parfüm topik
- DUNE médialejátszók topicja
- Okos otthon - Home Assistant, openHAB és más nyílt rendszerek
- NVIDIA® driverek topikja
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Gumi és felni topik
- Vigneau interaktív lokálblogja
- További aktív témák...
- Erős, !GARANCIÁLIS! Acer Nitro 16 AI gamer laptop! -Ryzen AI 9 365, RTX 5070 8gb, 32gb DDR5, 1tb SSD
- Xreal Beam
- Gigabyte Z170X-Gaming 7 Rev 1.1 / Beszámítás OK!
- Apple MacBook "BlackBook" (2007) - 2,16GHz Core2Duo, 4GB RAM, gyári töltővel (Retro / Projekt gép)
- Realme Realfit F3 ANC aktív zajszűrésű Bluetooth fülhallgató
- MiniITX GAMING PC! Ryzen 7700 / RTX 5070 / B850I / 32GB DDR5 / 2TB NVMe / 750w Gold! BeszámítOK
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T14 G2i - i5-11G I 16GB I 512GB SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- HPE ProLiant ML350 Gen9 Hot Plug 8SFF Rack Szerver! x2 XEON + HDD + 16GB
- LG 34WR50QK-B VA Monitor! 3440x1440 / 100Hz / 5ms / FreeSync / sRGB 99%
- Micron 3400 512GB M.2 PCIe Gen4 SSD! 6600-3600MB/s
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Köszi az iránymutatást
rengeteg thread suspended modba kerul ha nem hasznalod.

. Mondd meg neki konkrétan hogy bizonytalan meddig használható egy ilyen előfizetés és frissítést se kaptok hozzá.
Az volt az indok, hogy amit megveszünk az a miénk, a bérlésnél meg a "semmit" fizetjük
Szerencsére egy idő után kezdtünk átállni a bérelt nyomtatókra, pláne h 3000 Ft / hó volt a havidíj 1000 oldalra. (8 éve egy kisvárosban)
kraftxld