Hirdetés
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Öregszem
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Android másképp: Lineage OS és társai
- Milyen mosógépet vegyek?
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Lineage OS használat közben
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
-
LOGOUT.hu
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
subidu
tag
válasz grabber #2974 üzenetére
Szia!
Nekem d90-en van 35mm, 1.8-as obival. Nekem nincsen problémám vele, a videózás ég és föld a 18-105-ös kitobihoz képest, már ezért is megérte megvenni. Képeket jókat lehet vele készíteni. Nekem bejött ez az obi nagyon.
ThinkPad X230, Dell XPS M1530, NIKON D90, Nikon D750, Nikon 18-105/F3.5-5.6 AF-S DX ED VR, Nikon 35mm/1.8G AF-S DX, Nikon 50mm/1.4G AF-S, Nikon 24-70mm f/2.8E ED VR, Nikon 70-200mm f/4G ED VR
-
subidu
tag
válasz grabber #2988 üzenetére
A mélységélesség miatt, film hatása van a videóknak. Beltérben az 1.8-as fényerő miatt, sokkal jobban használható, mint a kitobi.
ThinkPad X230, Dell XPS M1530, NIKON D90, Nikon D750, Nikon 18-105/F3.5-5.6 AF-S DX ED VR, Nikon 35mm/1.8G AF-S DX, Nikon 50mm/1.4G AF-S, Nikon 24-70mm f/2.8E ED VR, Nikon 70-200mm f/4G ED VR
-
subidu
tag
válasz grabber #3634 üzenetére
Fényerőben a 18-105-höz viszonyítva, rengeteget. Videózni is sokkal jobb vele.
-
Freddy76
addikt
válasz grabber #4190 üzenetére
Valószínűleg sokkal több embernek jó, mint ahánynak nem. Csak az nem hír, ha valami működik, nekem sem jutott eszembe egyszer sem leírni, hogy az ötvenes jól megy... De ha neked működik, akkor írd le, mint Santiagain, mert lassan úgy fog félni mindenki a d7k-tól, hogy nem fogom tudni eladni .
"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."
-
-
A Zéé
addikt
válasz grabber #7347 üzenetére
mit szeretnél?
Csillaghúzást? Akkor sok 20-30 másodperces kép kell, meg talán ISO 800 v 1600, rekeszből valami nem legtágabbat, hogy a képszélek se taknyolódjanak f5, f5,6, ilyesmi. 18mm-en. Startrails meg majd összerakja neked. Nem árt még csinálni egy olyan képet is, amikor rajta van az obin a sapka, ugyanazokkal a beállításokkal, amikkel a képeket is csináltad. A Startrails ki tudja szedni belőle a hotpixeleket. 35-40 perc alatt már kb értékelhető csíkok lesznek.Tejút fotót? Akkor meg a D90 nem biztos, hogy barátod lesz, de netes méretbe még lehet, hogy jó is kisülhet. Oda bazi nagy ISO kell 5000-6400 ha tudja a váz, 20-30 s expó, rekesz kb ugyanannyi. Bár ez a része komoly technikai sport, ilyen képekhez nem árt a ff váz valami fényerős nagylátóval.
Just a simple Lineman...
-
Kleroo
veterán
válasz grabber #7422 üzenetére
Mi a fontosabb? 5mp csereművelet néha-néha,amikor nem tudod jól kiszámolni mi-merre-hány lesz.
Avagy 32gigás kártyát agyig tölteni ,majd otthon szembesülni,vagy akár már helyszínen,hogy ERROR, minden képi anyagod eltűnt.
Avagy el sem kezdtél fotózni,de már meghalt a kártya. És ugyebár nincs más,mert egyetlen nagy méretűbe lett fektetve a pénz. Ez mondjuk elég dühítő lenne egy túrázás során,ahol a remek képek egyike sem készül el,és nincs sarki trafik. Murphy minden nap szorgalmasan felkel, nem szabad neki sok célpontot hagyni.Nekem(szinte) mindig több kártyám volt párhuzamosan. Szerencsére nem volt ilyenből problémám. Viszont szerintem alig 1-2 alkalommal kellett konkrétan kártyacsere miatt kicsit félbeszakítani az adott kattintgatást.
Lehet mérlegelni kinek mi a fontosabb.
Érdemesebb most már elvonatkoztatni a kapacitástól,és átnyargalni elkészíthető képek/percek számára.
Nekem bőven elég egy 8gigás kártya, bőven. Viszont egy D800-ban eléggé korlátozó lehet.Én a több fizikai kártya híve, ideális kapacitás, és a minőségi atomrobbanás álló konstrukció híve vagyok(tehát inkább a profibb,megbízhatóbb kivitelre költök,mint arra,hogy extrémnagy kapacitása legyen).
[ Szerkesztve ]
Hodor. Hodor? Hodooor!
-
*Ropi*
félisten
válasz grabber #7439 üzenetére
"Én úgy szeretem ha a régi képek is rajta vannak.Azokat nem törlőm,amíg be nem telik a kártya.De előtte már fokozatosan lementve,persze."
Nem ajánlott módszer amit csinálsz, mert aszimetrikusan terheled a kártya blokkjait: egyes blokkok jóval több írási ciklust kapnak mint a folyamatosan lefoglalt társaik: hamarabb fognak meghibásodni, ami adatvesztéshez vezet.
Weboldalam: http://karpatisandor.hu
-
*Ropi*
félisten
válasz grabber #7445 üzenetére
Az SSD-kkel ellentétben a kártyák firmware-je nem pakolgatja át a szektorok / blokkok tartalmát, hogy egyenletesen ossza el az írásterhelést. Ahova felírtad a rajta maradó képeket, azok ott is maradnak a törlésükig és csak a többi helyre írhatsz utána.
-
*Ropi*
félisten
válasz grabber #7451 üzenetére
Ha törlöd róla az adatokat, akkor a kártya első szektorait fogja írni, igen. Abban az esetben helytálló a megoldásod amennyiben 50%-nál kevesebbet írsz a kártyára: ha többet, akkor az enyém a jobb (tudom, ha már eleve a fele kártya tele van, akkor nem lehet rá annyit írni, de teoretikus jelleggel...). Gondolom Te kevesebbet írsz rá egyszerre, én viszont szinte mindig teleírom a 64 GB-osakat. Ráadásul a korszerű, nagy kapacitású és sebességű kártyákban (kb. 16 GB-tól kezdődően) a memória modulok RAID0 tömbökbe vannak szervezve a nagyobb sebesség érdekében, így sajnos rögtön kétszeres a hibalehetőségek aránya.
-
Frigetrus
aktív tag
válasz grabber #10685 üzenetére
És akkor most a 35-össel van a gond?
Az lehet nem lesz jó soha se.Amúgy naplemente esetén ugye nem tájképre kell neked a fényerő(+normál látószög)?
Beltérre egyértelműen jó dolog a fényerős obi, meg a normál látószög.(Én amúgy ilyen általános használatra, rohangálós obinak, meg beltérre, valami ekvivalens 35-40mm körüli obit szeretnék, szerintem kellemesebb látószög lenne, mint az 50-52mm.)
-
*Ropi*
félisten
válasz grabber #11902 üzenetére
Tudok egy nagyon jó tömörítőt, 100% rátával dolgozik: a SHIFT + DEL gombkombináció.
Ki ne próbáld! )
A viccet félretéve: nekem a 7Zip program vált be: nagyon hatékonyan tömörít (pl. 3 GB-nyi tif fájlból 1 GB-ot csinált), viszont cserébe nagyon processzorigényes (szerencsére csak 2 magot használ).
(#11903) Freddy76: Nem is kell ide Crey, takarítasz helyette.
[ Szerkesztve ]
-
imyourfriend
őstag
-
imyourfriend
őstag
válasz grabber #14487 üzenetére
Ha mindkét eszközben van beépített fókuszmotor és mindkettő be van kapcsolva (jelen pillanatban legyen m/a és m mód, ugye m/a-ban van bekapcsolva az objektív) akkor elektronikus úton adja a jelet a váz az objektívnek, és úgy vezérli az objektív fókuszmotorját. Viszont ha vagy a vázon lévő kapcsolót vagy az objektíven lévő kapcsolót M azaz manual módba teszed akkor a váz nem ad jelet az objektívnek, lényegtelen melyik kapcsolót állítottad M állásba. A vázon azért van kapcsoló mert a nem belső motoros objektíveket (pl 10,5mm f2.8-as nikkor) manuálisan szeretnéd vezérelni, azokon nincs kapcsoló és az M módhoz a vázon lévőt kell kapcsoljad. Remélem érthető volt a válasz.
-
törölt tag
válasz grabber #14997 üzenetére
Égre lehetőleg magasabb iso-t is jól tűrő váz kell, ráadásul nagy iso-n kell hosszú expót csinálni, tehát kevésbé zajosodó váz ajánlott. A D90 ilyen jellegű teljesítményét nem nagyon ismerem, de még FX-en is zajos már az így meglőtt kép. De ISO3200-t tudsz, meg kell próbálni.
Zajszűrésre én programot használtam (Topaz csomag, abból a Topaz Denoise, amit szépen lehet paraméterezni), de Adobe Camera Raw alatt lehet próbálkozni luminance-el is, nyilván részletvesztés mellett.
De ha az ember úgyis leméretez, akkor érdemes fordítva is, tehát előbb leméretezni és már csak a maradék zajt szűrni, amihez kevésbé drasztikus megoldás is elég. Vagy előtte is szűrni ACR-el valamennyit az alapzajból illetve leméretezés után is szűrni egyet, más algoritmussal.
Leméretezéshez én csak és kizárólag "Bicubic (smooth gradients)"-t használok PS-ben, majd előbb zajt szűrök, aztán utóélesítek, de csak finoman (1920-ra 0.7px radius-al).
A leméretezés, zajszűrés szerintem nem olyan, hogy "itt a recept, így csináld", mert minden váznak más a zaja, amit adott iso-n produkál és a felbontása is.. és az, hogy leméretezéskor mekkora lesz a végső kép az eredetihez képest, nem mindegy. Az sem, hogy úgy önmagában mekkora lesz a végső kép, egy 640x480-as képpel nem sok teendő van, míg egy 2MP körüli 1920x1080-as végső képet hiába méreteztél le az eredetiről, még sok munka lesz vele.
Kísérletezz, játssz sokat a képekkel és előbb-utóbb rájössz. Gyakorolni kell. Város ne legyen a közelben, fényszennyezést kerüld, stb.. de ezek gondolom alap dolgok és megvannak.
Könyvek: Kelby mellett mehet még 1-2 Joe McNally, hasonló, de mégsem.. nekem kicsit életközelibb, Kelby több stúdió, McNally több külső helyszínes.. és mindkettő profi vakuban és világításban (csak Kelby áruló lett és most utáljuk, mert azt hazudta a világnak, hogy a "skin tones" miatt váltott Canonra, McNally meg a D4 tesztjekor oda volt és vissza a "skin tones"-okért. Ennyit erről.
Kelby egy köcsög.) Aztán David Präkel mondjuk, így hasra. Sorozata van neki is, több könyv. Meg majd a többiek ajánlanak még..Szerk.: ja, lehet járható út a több expó összefűzés is, ráadásul pár Canon váz ezt vázból is tudja zajszűrésnél, kihasználva azt, hogy minden képen máshova esik ugye a zajpixel, teljesen random módon, tehát a végső kép több tökzajosból elkészítve tisztább lehet, mint egyetlen kép ugyanazon az iso-n. De én ilyennel nem szórakoztam, aki igen, majd szól biztosan. PS-ben ez megoldható sztem.
Szerk2: a Tejútrendszer FX 14 milibe alig fér bele, DX-en 35-össel max részleteket fogsz megragadni belőle. Nagyobblátó obi lenne ajánlott, fényerős, tök tágon is jól rajzoló.
[ Szerkesztve ]
-
gab.m
senior tag
válasz grabber #19057 üzenetére
Ha az objektívek felbontási adataira vagy kíváncsi, akkor nézd meg a photozone és dxomark oldalakat. Ezen túl nem sok értelmét látom a kérdésnek, kicsit olyan, mintha azt kérdeznéd, hogy most késsel vagy villával érdemes-e enni a bablevest...
-- Eladó cuccok: Világítástechnikai szett, Slik állvány Giottos fejjel, Dell U2312HM IPS monitor --
-
rekid
addikt
válasz grabber #39849 üzenetére
Ebben a kategóriában canonnal nem jársz jobban mint nikonnal AF-et tekintve (sőt). Arra figyelj, hogy AF tuning legyen az új vázban. 7100 jó választás lehet ennyiért és obit sem kell cserélj.
Mondjuk viccelt már meg a 7100 AF-je verőfényes napsütésben...
Gyáva népnek nincs hazája!
-
veterán
válasz grabber #40576 üzenetére
Elég eltérő terület - portréra inkább tele kéne, asztróra meg inkább nagylátó.
Manuálos portréra mehetne a 135/f2.8, vagy a 85/f2 - ezek így kb. 50-60 (plusz vám, ha megfogják) körül mennek ebayen.
Asztró totál passz, átadom a terepet.
And As It Is Such, So Also As Such Is It Unto You
-
tvamos
nagyúr
Van asztro fotós topic, ott tuti tudnak segíteni neked!
[ Szerkesztve ]
"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
szacsa82
tag
Egy 16mm f2.8 AI-S manuál obit használok D7200-hoz csillagokra, és szuper, ezt pl. bátran ajánlanám. Más gyutávú obit nem tudnél javasolni, mert a Nikkor AF fixek aránylag olcsóak, használati értékük pedig verhetetlen, nem tudom, milyen manuális obi jöhetne szóba mint jobb ár(érték)ű aleternatíva. Ja, ill használok 50mm-es Pentacont makróadapterrel, ez egy kb 10-12e ft-os cucc, de ugyebár nem teljes értékű önmagában, mert végtelen csak az előtétlencsével van, ami pedig elvesz a minőségből. Ráadásul ott az 50mm f1.8 D bagóért... Youtube-os videókban láttam ajánlani az 50mm f1.2 AI-S-t, amit máig gyárt a Nikon, de tudtommal az elég húzós.
https://www.flickr.com/gp/147950305@N06/2VsXP4
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- Asszociációs játék. :)
- Media Player Classic és Home Cinema (MPC-HC)
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Lexus, Toyota topik
- Milyen monitort vegyek?
- Egy héten belül bemutatkozik a Nubia Z70 Ultra
- Gaming notebook topik
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Black Friday november 29. / Cyber Monday december 2.
- Bittorrent topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs