Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • FBLLMAG

    senior tag

    Engedelmetekkel frissítem a véleményemet a multikkal kapcsolatban.

    Mint bicska - KÉS - Ezt használom a legtöbbet a multik esetében is. A legtöbb esetben 200+ g tömegről van szó. Vannak sima leélezésűek, félig fogazott pengével rendelkezők és olyanok is, amik mind a 2 fajta pengével rendelkeznek. Anyagukat tekintve 420Hc, 5CR15MOV és hasonló acél a legelterjedtebb, de 154cm, CPM S30V is megtalálható, és mostanába a MagnaCut is előkerült. A hagyományos bicska kényelmi szempontból előnyösebb, de a G10 markolatú Leatherman Charge fogása már egészen kényelmes, 1 kezes pengenyitással. A Victorinox Spirit X is kényelmes, de ennél az 1 kezes nyitást el kell felejteni. A Leatherman FREE P4 nyele nem a legkényelmesebb, de a penge kialakítása nagyon tetszik. Ezekkel is lehet paprikát, paradicsomot, hagymát, kolbászt, sonkát szeletelni. Nagyon is.

    Fogó rész - A legtöbb esetben tűfogó kialakításúak. Elég szélesen nyílnak, főleg a Leatherman termékei. A SOG tőkeáttételes fogókat gyárt. Így erősebb a fogásuk, viszont ugyanolyan fogó nyitás mellett a fogó szárai szélesebbre nyílnak. A Leatherman és a Gerber drágább fogóinál a vágó él cserélhető (a SOG esetében az egész fogó fejét lehet cserélni). A Leatherman vágó éle már úgy van kialakítva, hogy ne sértse meg, ha valamit megfogok vele. A Victorinox vágó éle eddig még nem sérült meg, még ha a drótkerítést is vágtam vele. A fogó nagyon sok oldalú felhasználást tesz lehetővé. A beszorult lemez kihúzásától, a forró bögre felemeléséig, bármire használható.

    A fő szerszámok közé tartoznak a késeken kívül a fűrész, reszelő vagy olló is. A fűrész, reszelő hossza kb 7 cm. Az olló vágó éle 3 cm. A VIC késeken a fűrész hosszabb. A Leatherman SURGE esetében a fűrészlap cserélhető, pl BOSH dekopír fűrészlapokra. Vágni viszont vág mindegyik. A reszelővel a betört körmöt is le lehet reszelni.

    Apróbb szerszámok, mint a konzervnyitó, sörnyitó, nagyon jól teszik a dolgukat. Ezeken szokott lenni még lapos csavarhúzó kialakítás is. Főleg konzervnyitó, sörnyitó a fő funkciójuk ezeknek, de tudnak csavart lazítani, behúzni. A csillag csavarhúzó alap felszerelés a multiknál. Nagyon jól használhatók, főleg a hosszabbak. A lyukasztó nekem fontos. Akár a bőrön is tudok lyukat csinálni. Mivel szemüveges vagyok a műszerész csavarhúzó is jól jön. Mostanában a bit használat is egyre elterjedtebb. A Leatherman két oldalas lapos biteket használ. A Gerber, SOG hagyományos HEX BIT foglalattal rendelkezik. A VIC a kiegészítők között tartalmaz HEX BIT meghajtót (racsnis is lehet).

    Dugóhúzó, vezetékcsupaszoló, véső, akad még pár dolog ami előfordulhat a multikon.

    Mindenki maga dönti el mire van szüksége. Lehet válogatni. :D

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés