Hirdetés

2024. május 9., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#14901) envagyok válasza ncc1701 (#14900) üzenetére


envagyok
veterán

Más megoldás esetleg?
Vidéken lakom.

Keresek 3dfx és régi ATI, Nvidia videókártyákat, Gravis, Creative hangkártyákat!

(#14902) cOxeR


cOxeR
Ármester

Most már minden reggel jönnek, ez azért jó érzés reggeli kávézás közben. Barázdabillegető, utána jön a vörösbegy (szomszéd teraszon van fészek), majd rigók (nálam van a háttérben levő zöld kerítésben) ha naposabb lesz az udvar utána pedig a galambok (a telek sarkában levő hársfán laknak 4 éve) [kép]

[ Szerkesztve ]

(#14903) H-Zol válasza soldi3r (#14899) üzenetére


H-Zol
senior tag

Nincsen , aztmondták az üzletben , hogy meglehet hozzá külön vásárolni , nekem így tökéletes , nem érzem , hogy kellene !

(#14904) Gabesz87


Gabesz87
addikt

Füvesítés lépéseivel kapcsolatban segítenétek, mert ahány oldalt ovlasok, csak még inkább elbizonytalanodom, mit, mikor, mi után. Inkább csak felülvetés lenne, és nincs is igazi gyepünk, ez inkább csak az a vadfű. Múlt hétvégén, mikor jó idő volt, levágtam a füvet, és talajlazítóztam (kis mellékes: Bauhausban vettük az akciós gyepszellőztetőt/talajlazítót, és szerintem marha jó. Jó sok kupacot összegereblyéztem, meg összegyűjtött a saját tartályába is, kb 70nm-en). A vetéssel, trágyázással megvártam, míg jön a tartós jó idő. Most hosszú hétvégén nem leszünk itthon, úgyhogy vagy ma csinálom meg a fűmagszórást/trágyázást, vagy majd jövő héten. Az udvarra - mivel ott a srácok járnak a füvön, taposva van - van még Oázis fűmagkeverékem, a ház előtti, járda meni kis területre, (ami tavaly galázatosan nézett ki, az szinte csak gyom volt) BARENBRUG WATER SAVER magom van, mert ott süti a nap rendesen. A kert napszaktól függően napos/árnyékos. De. főleg napsütötte, du. részben árnyékos. Műtrágyám pedig ilyen van. A kérdés az, hogy előbb szórjam el a fűmagot, és vele együtt a műtrágyát is, majd locsoljam be, vagy a fűmag kiszórás után várjak pár hetet, és csak aztán menjen a trágya? Ill. a fűmagot is "be kell locsolni"? Automata öntöző van (legalább is a kertben, kint a ház előtti, járda melletti területen nincs). Után milyen gyakran kellene locsolni? :R

(#14905) Poultier


Poultier
tag

Sziasztok!

A télen végre sikerült átköltözni a házba és most tavasszal látjuk, hogy az egész udvarban elburjánzott a gyöngyike.
Van egy 3,5 és egy 2,5 éves gyerek, akik miatt kiszedném, hiába szép, ugyanis mérgező. Van valami gyorsabb megoldás, mint kiásni egyenként a hagymakötegeket? :R

(#14906) Dorian válasza Poultier (#14905) üzenetére


Dorian
félisten

Teljesen felesleges, ilyen alapon alig lehetne vmi növény, mert kb minden dísznövény mérgező. Meg kell nekik tanítani.

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#14907) H-Zol


H-Zol
senior tag

Ma leharcoltoltam a két udvarban a füvet , holnap jön a kert !
Borsonyi kis sárgabarckok vannak , és a cseresznyéken is kezd egy , egy virág megjelenni !
Pár napja rendeltem a fűkaszámba levegőszűrőt , de két hét múlva , mert nincs nekik készleten :W

(#14908) ncc1701 válasza Poultier (#14905) üzenetére


ncc1701
veterán

Ne félj, ha eszik belőle, egyszer fog tőle hányni-fosni, rögtön megtanulja, h nem jó kaja.

(#14909) cOxeR válasza Gabesz87 (#14904) üzenetére


cOxeR
Ármester

Fb-on tudok javasolni egy oldalt, az igazából mindenre is ad Neked választ, vagy ha nem találod meg, segítenek. :) Szenvedélyünk a gyep [link]
Segítek szívesen én is, de tényleg a javasolt csoport az meglehetősen jó és informatív, igazából ott fertőztek meg engem is. :D

Főbb vonalakban, ahol csak gaz van, abból sose lesz igazából szép fű, de mindenen is lehet javítani, akár úgy is, ha nem gyomirtással kezded, hanem pusztán felül akarod vetni.
Szellőztetés, fűmag, trágya, ez a sorrend, annyi amit picit elrontottál, hogy a fűmagot érdemes szellőztetés után egyből kitenni, mert a szellőztetéssel megágyazol a fűmagnak a barázdákkal, ha ezt nem teszed (az idővel összezár, főleg ha használod is a területet járkálsz rajta), kevésbé tud beülni a mag és lassabban fog megindulni, védtelenebb a környezeti tényezőkkel szemben, pl szél, madarak, nagy mennyiségű eső...
Amit tudsz tenni, elszórod a fűmagot, majd a tápot és öntözöl (azért özönvíz mennyiséget ne adj neki, mert ha sok az egyenetlenség, akkor összemossa a magokat, ezért szokták csillagkapával bedolgozni őket a földbe, ha van, illetve homokot is lehet szórni az is rögzíti a magokat), ez így teljesen jó, ha lehet semmit se kézzel, hanem szóróeszközzel, mag esetén kevésbé kardinális - bár ebből is lehet egyenetlen növekedés, vagy sok mag egy adott helyen, illetve az ellenkezője a kevés mag... táp esetén viszont fontosabb, bár tavasszal még nincs giga hőmérséklet, nem fogja megégetni a füvet/gazt, bármi is van épp a területen, a táp az jó indításkor, ezt nyugodtan használhatod, de 10-12 hetet amit írnak nem fog bírni, előbb leürül.
Gaz esetén ha nem akarsz gyomirtani, akkor sok fűnyírással sok gaztípust ki lehet irtani, ez a 2 naponta nyírást jelenti, a fű bírni fogja, a gaz meg szépen kopik, vagy később adsz neki egy szelektív gyomirtót, ha mégsem éred el azt amit szeretnél egységességben.
A Water Saver az egy nagyon jó mag, az Oázisost nem ismerem, most nincs erőm kibogozni mi van benne. :) A különböző keverékeket nem célszerű vegyíteni, mert sok mag árnyalata teljesen más az összetevők miatt, és ha nem vagy egyenletes, akkor foltos lesz a gyep, Oázisossal a Water Savert biztos nem küldeném meg.
Öntözés ja igen, az igazából időjárás függő... meg mag függő, no meg persze talajösszetétel, ezt legegyszerűbben csavarhúzóval lehet tesztelni, ha simán lemegy, akkor van elég nedvesség, ha nem megy bele a földbe, akkor az száraz, vagy nagyon kemény talajösszetevő, ami megint csak nem kedvez a fűnek, mert a gyökérzet nem tud kellően mélyre menni. Minél mélyebben vannak a gyökerek, annál jobban bírja a vizet, annál ellenállóbb a betegségeknek is.
Másik fontos, hogy csak éles pengével vágjuk a füvet, ez azt jelenti, hogy élezni kell a kést, legalább is a forgókésest, a hengerkéses az azért egy szezont egészen jól bír backlapping nélkül is. :)

[ Szerkesztve ]

(#14910) hiperFizikus válasza Poultier (#14905) üzenetére


hiperFizikus
aktív tag

"ugyanis mérgező"
=>
Az ilyesmit nagyon komolyan kell venni, mert pl. a gyerekek sokkal érzékenyebbek az ilyesmi mérgekre mint a felnőttek, mert még fejlődésben vannak !

Azonnal szed ki mindet !
Módszer az, hogy amikor eláztatta az eső a talajt, akkor kell megtámadni a gyöngyike hagymáját, és több hullában is harcolni kell ellene !

Már csak a gyerekeid, meg az unokáid miatt is !

Szerencsére most épen esik az eső, gondolom nincs más ennél fontosabb dolgod !
:))

A gázt is és a féket is egyszerre nyomni nem menő dolog !

(#14911) soldi3r válasza hiperFizikus (#14910) üzenetére


soldi3r
veterán

Erdekes, nalunk is voltak kulonbozo viragok az udvarban, de valahogy tuleltuk a gyerekkort.

E30 (oo=[][]=oo)

(#14912) hiperFizikus válasza soldi3r (#14911) üzenetére


hiperFizikus
aktív tag

Túlélted, de hosszú és zöld lett tőle a füled !
:((

A gázt is és a féket is egyszerre nyomni nem menő dolog !

(#14913) Dorian válasza hiperFizikus (#14910) üzenetére


Dorian
félisten

Hülyesegeket beszélsz, de valószínűleg inkább szokás szerint trollkodsz.
Szintem minden dísznövény mérgező, ennyi erővel semmi nem lehetne az udvarban. Nem az a megoldás, h gumiszobába zárjuk el a gyereket, hanem az, h megtanítjuk neki ezeket a dolgokat. 3 évesen már bőven van annyi eszük, h felfogják. Ráadásul ezen nagyon keserűek, az első harapás után nem fogja tovább enni.

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#14914) totron válasza cOxeR (#14909) üzenetére


totron
addikt

Túl sok abúzus. Itt magától van fű, vadcsalánnal, árnyék függvényében tyúkhúrral és még 1-2 addonnal kiegészülve, nem jut eszembe a nevük, a lényeg, hogy beállt szépen, tudja a természet a dolgát (nem kell mindent is és azonnal akarni). Ebben az időszakban hagyom, tetszetős újzöld, nyírni ráér később is.

(#14911) soldi3r, az lehet, itt sem volt kötelező megzabálni a tiszafát, nem is került rá sor, de most meg hópihe korszak van és nehéz szembe menni az uralkodó elképzeléssel. Ha valaki a kiszedés mellett dönt, azért azt gondolja végig, hogy ha vegyszert is bevet, akkor nem feltétlenül van előrébb utódvédelem terén, sőt, mindenkinek árt vele. Ugyanígy gondolkodást igényel a szarrá domesztikált belső laktér filozófiája, már önmagában, ez, így, de természetesen a tisztaság hitében az is vegyszerrekkel van kivitelezve.

(#14915) H-Zol válasza hiperFizikus (#14912) üzenetére


H-Zol
senior tag

Ez jó volt , ki feküdtem a röhögéstől :D :D !
Az öcséméknél tele van az udvar , és több generáció felnőtt , és mégsem lett semmi bajuk !
Mint ahogy " Dorian "koléga is írja , hogy meg kell nekik magyarázni , de szerintem az öcskösék nem is tudják , hogy mérgező, és mégis túlélték !

(#14916) Poultier


Poultier
tag

Nem akartam hitvitát szítani, de sajnos már többször voltunk sürgősségin, mint szerettem volna, mert megkóstolt valamit, amit nem kellett volna. :DDD
Nyilván tanítjuk őket, hogy nem szabad, ez csak óvintézkedés lenne. Se a hóvirág, se a tiszafa nem zavarja őket, pedig van mindkettő az udvarban.

(#14917) cOxeR válasza totron (#14914) üzenetére


cOxeR
Ármester

Bocs, hogy a kérdésre válaszoltam… :)

(#14918) H-Zol válasza Poultier (#14916) üzenetére


H-Zol
senior tag

Nincs ezzel semmi gond , mindenki megírja a véleményét , te meg úgyis úgy csinálod ahogy akarod , vagy ahogy jonaklátod !! De legalább pörög a topik :D

(#14919) totron válasza cOxeR (#14917) üzenetére


totron
addikt

Nyilván nem azt mondom, hogy nincs helye a leírtaknak, csak a nagy termékkínálatban hajlamosabb elhinni az ember, hogy mindig szükség van valamire, ami történetes ponnnnt van raktáron. :D Ha ki van szűrve a kereskedelmi jelleg, akkor szuper dolog belemerülni akár az angolgyep rejtelmeibe, átlátni azt, kísérletezni, elsajátítani a módszereket, egyáltalán, létrehozni valamit. Csak mindig ügyeljünk arra, hogy a haszon és a szépség mesterséges kémiai terhelés nélkül valósulhasson meg, egyébként félő, hogy nem jó a cél.

(#14920) ncc1701 válasza Poultier (#14916) üzenetére


ncc1701
veterán

Ez ilyen, másodjára úgysem fog enni belőle. Mindenki így tanul. :)

(#14921) Gabesz87 válasza cOxeR (#14909) üzenetére


Gabesz87
addikt

:R

(#14922) Phülöp


Phülöp
addikt

Büszke/piszke/egres/pöszméte/köszméte mennyire bírja a tavaszi átültetést?
Csórikám nagyon jó termő példány, de kell a hely az üvegháznak.

Mindeközben beindult az élet is:

A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem

(#14923) cOxeR válasza totron (#14919) üzenetére


cOxeR
Ármester

Újra akkor, csinált egy szellőztetést, jelenleg a fűnek hideg van, ergo lassan növekedik. Mivel megnyitotta a felületet, a gaz ami amúgy is veszi át a helyet kapott egy friss felületet amibe jobban tud terjedni, szaporodni. Táp nélkül a fű kussol, a gyom meg erősödik, ha pedig nincs sok nyírás, a fű pláne nem csinál semmit, se gyökértömegben se felszínen. Ez most a kákán a csomót dolog részedről.
A rántott pitypang akár finom is lehet… de nem ez volt a kérdés és nem azt szeretne a kertben.

(#14924) H-Zol válasza Phülöp (#14922) üzenetére


H-Zol
senior tag

Szerintem nem lessz vele gond , próbáld meg minél nagyobb földel kiásni, locsold jól meg , a kiásott gödröt , és ültetés után is locsold jól meg , és jó lessz az !!

(#14925) Phülöp válasza H-Zol (#14924) üzenetére


Phülöp
addikt

Köszi, ez jó hír, így teszek.
Egyelőre még fagyos a föld sok helyen, így nem sürgős, viszont az olvadás miatt nagy a sár - a locsolással nem lesz gond. Szerintem max. 2 hét, és lehet kint okoskodni a kertben.

A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem

(#14926) H-Zol válasza Phülöp (#14925) üzenetére


H-Zol
senior tag

Nállam , már látszanak a kis termések a büszkén :D , és az sárga barackon már borsónyik a kis gyümölcsök .
Ti azért jóval hátrább vagytok , mi meg egy hónappal előre !
Akkor víz van , azzal nem lessz gond !

(#14927) Stylewars_kp válasza H-Zol (#14926) üzenetére


Stylewars_kp
senior tag

Magyar kajszin már nálam is kb borsó nagyságú a termés. :K

(#14928) Stylewars_kp válasza cOxeR (#14923) üzenetére


Stylewars_kp
senior tag

Még egy felülvetéssel megfoghatja a dolgot. Itt a start ideje.

(#14929) totron válasza cOxeR (#14923) üzenetére


totron
addikt

Részemről próbálom hozni az egyszerű parasztot, aki soha életében nem találkozott ezekkel a fogalmakkal és eljárásokkal, így nem is érti miről van szó, de akinél mégis van fű, nem is csúnya (plusz valahogy minden pontban az ellenkezője tapasztalható). Tiszta sor, hogy van, ahol ez szenvedősebb, de amikor ennyire nem megy, akkor legyen már gyanús vagy a cél vagy a módszer. Lazítás és természetes trágya, vetés/takarás, várakozás, elég szokott ez lenni a kialakuláshoz, avagy a fű, mint olyan, szeret dominálni és rendszerint tud is. Valószínű, hogy csak hagyni kéne a kényszeres vágás és időben erőltetett elvárás helyett. A sikerélmény eljöttéhez szeretnék hozzá tenni, ne legyen ez káka és csomó. Amúgy aki kezdő abban mire fel a nagy magabiztosság/makacsság? Elvileg felnőttkorban szorosabban fut együtt tanulási és sikergörbe.

(#14930) OPiiPO válasza Phülöp (#14922) üzenetére


OPiiPO
addikt

Ültettem már át, túlélte + amit H-Zol írt.

"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."

(#14931) Phülöp válasza OPiiPO (#14930) üzenetére


Phülöp
addikt

köszönöm neked is

A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem

(#14932) Z_A_P


Z_A_P
addikt

Ma nekialltam volna a fűnyírásnak. Jó 20cm a fű néhol már.
De annyi virág nő közte hogy nem volt szívem tarra vágni :(

OK

(#14933) totron válasza Z_A_P (#14932) üzenetére


totron
addikt

:K

(#14934) OPiiPO válasza Z_A_P (#14932) üzenetére


OPiiPO
addikt

Nyesedékkel mit csinálsz? Komposzt?

"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."

(#14935) forceberg


forceberg
veterán

Van két buxusom dézsában, az öregebbre(6-7 éve nevelgetem) idén korán jöttek a puszpángmoly lárvák, kb. egyáltalán nem fagytak ki... Ki, mivel védekezik ellenük?
Ahogy látom, a Mospilant kiröhögték, vagy csak nem szívódott fel rendesen a viaszos levelek miatt. Most nemrég fújtam le egy jó régről való Actarával(már bevont vegyszer), na ez legalább hatásosnak tűnik. Egy ideig még elég lesz az Actara, de később kell valami más... + csak emiatt kell külön használni. (Az Actarával természetesen figyelek a méhek miatt, hogy esélye sem legyen virágzó bármi felé is mennie) A Mospilan mellett van esetleg bevált jó felszívódó cucc? Nyáron 2-3 napot meghaladó elutazás előtt mindig lefújom őket, hogy eltáv alatt ne tudják letarolni az egész bokrot.

[ Szerkesztve ]

http://www.flickr.com/photos/4ceberg

(#14936) OPiiPO válasza forceberg (#14935) üzenetére


OPiiPO
addikt

Nincs rendes megoldás a buxusra sajnos tudomásom szerint, lehet ideig óráig küzdeni értük változatos szerekkel, de pl. errefelé már új ültetést már nem vállalnak belőlük.

"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."

(#14937) soldi3r válasza forceberg (#14935) üzenetére


soldi3r
veterán

Ha ott vannak a larvak, akkor miert nem valami kontakt szert hasznalsz?

E30 (oo=[][]=oo)

(#14938) forceberg válasza soldi3r (#14937) üzenetére


forceberg
veterán

1. Pont ez a lényege az Actaranak, hogy kontakt gyors taglózó hatással + felszívódó, több hétig kitart a hatás. Tavaly elég volt a Mospilan. Az Actara a méhekre kifejezetten veszélyes, így nem is kapni már. Viszont én tudom kontrolláltan használni,
2. Az, hogy most ott vannak, egy dolog, de ugye folyamatosan kelnek ki. Plusz a háló védi őket, sőt ugye két összetapadó levél közé, vagy a levél fonákját részesítik előnyben.

(#14936) OPiiPO : :(( Tavaly még egy ismerős megörült, amikor meglátta, hogy hogy a picsába ilyen szépek? Idén tavasszal a túl korai támadás tévesztett meg, mert egyébként 1-2 naponta rájuk nézek.
A kisebbik, amit én hajtattam metszéskor, az még idén megúszta, de kapott védelmet az is.

[ Szerkesztve ]

http://www.flickr.com/photos/4ceberg

(#14939) soldi3r válasza forceberg (#14938) üzenetére


soldi3r
veterán

Nincs masik 3-as kategorias felszivodo rovarolo (elsejetol mar a mospilan sem az), csak atkak es leveltetvek ellen. Illetve ez nem igaz, bio keszitmeny meg akad, a Neem olaj meg oda sorolhato.

E30 (oo=[][]=oo)

(#14940) modflow


modflow
veterán

Van egy nagyon jó cseresznye fám (sunburst). Mindig (most lesz 10 éves) rengeteget terem, kb. mindennek ellenáll, ritkán picit levéltetves pár ág, de ennyi.

Viszont a termésben szokott lenni kukac.
Hogyan lehet ezt megakadályozni?
Még most nő a bimbó rajta, 2-3 hét múlva fog szerintem virágozni.

[ Szerkesztve ]

(#14941) soldi3r válasza modflow (#14940) üzenetére


soldi3r
veterán

https://www.novenypatika.hu/204-a-cseresznyelegy-elleni-helyes-vedekezes

A leghatasosabb megoldas erre egyebkent teljesen bio. Baromfiudvart kell kialakitani a cseresznyefa korul :)

[ Szerkesztve ]

E30 (oo=[][]=oo)

(#14942) Brandynew


Brandynew
őstag

Sziasztok,

Van egy ilyenem: Elpumps JPV 1300 INOX

És egy ilyenem: ALMAPLAST SPIRALFLEX szívócső 7m

A kérdésem, hogy hogy tudom rátenni a szívócsövet a szivattyúra? :D Sehogy nem sikerül, valamit nem vettem meg hozzá?

(#14943) Chris0321 válasza Brandynew (#14942) üzenetére


Chris0321
addikt

Hello.
Elvileg össze kellene mennie mivel ugyanaz az átmérő. Nem hiszem, hogy más lenne a menetemelkedés.

(#14944) forceberg válasza soldi3r (#14941) üzenetére


forceberg
veterán

Tudok helyet, ahol a tyúkok a dióburok-fúrólégy ellen is működtek. Majd visszaállították a füvet a fa alatt, újból nincs jó diótermés. Hiába mondtam, hogy a tyúkoknak is szerepe volt a jó évben, nem hitték el.

http://www.flickr.com/photos/4ceberg

(#14945) inf3rno válasza forceberg (#14944) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Tyúxarból felszedni a diót sem annyira kellemes. Plusz nálunk volt fúrólegyes dió alatt tyúkól, mégis rossz volt a termés.

Buliban hasznos! =]

(#14946) Brandynew válasza Chris0321 (#14943) üzenetére


Brandynew
őstag

Mutatom, hogy mi a problémám.

Szivattyú:

Szívócső:

Hogy kellene a csövet rátennem a szivattyúra? A különálló részt bele tudom csavarni, de a cső hogy jön hozzá?

(#14947) Chris0321 válasza Brandynew (#14946) üzenetére


Chris0321
addikt

Először is a tetején a kimenő ág van, az elején van a szívó. Nekem teljesen máshogy van megoldva a rendszer, nem ilyen csővel. A képen mintha nem így nézne ki ami a bolt oldalán van. A másik vége milyen?

(#14948) forceberg válasza inf3rno (#14945) üzenetére


forceberg
veterán

Azon is múlhat, hogy a környéken milyen távol és mennyi diófa van.
A fúrólégy ellen pont a Mospilan kapott légi kijuttatási engedélyt.

Lehet, hogy nem azon múlt, de tényleg abban az évben volt jó termés, amikor ősztől a következő nyárig oda voltak engedve a tyúkok.

http://www.flickr.com/photos/4ceberg

(#14949) Dorian válasza forceberg (#14944) üzenetére


Dorian
félisten

Nem ettől függ. Én mindig rögtön összeszedtem a lehullott fertőzött diót, szrt se ért. Aztán jött egy év, talán 2 éve, akkor meg nem volt fertőzés. Talán a nagy szárazság miatt.

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#14950) totron válasza Brandynew (#14946) üzenetére


totron
addikt

1 col gondolom bemenő és kimenő pontjain a szivattyú. Kimenő oldalon van vagy tervezel később nagyobb kaliberű csövet? Boltokban vannak mindenféle köztesek, átalakítók. Eladó is tud segíteni adott esetben. Elképzelhető, hogy lesz egy kis fölös vásárlás a nagy megoldás-keresésben, ezt kell redukálni.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.