Hirdetés
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- ldave: New Game Blitz - 2025
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Cifu: F-47, az új csúcsvadászgép
- joghurt: Skype adatvesztés
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- cigam: Mi az a HiDPI és Retina felbontás?
Új hozzászólás Aktív témák
-
minek?:S
őstag
Dehogy is. Ezt messziről is megismerem. Kisebb koromban sokat szedtünk ilyet nagyival. Ma is láttam hazafelé jövet 1dbot. [link]
Inkább ilyen: [link]. Nem tudom mennyire vehető ki, ennyi maradt meg keddről. Baloldali a tönk, jobboldali a kalap részlete. Lemezei fehérek voltak.
Szerk.: Képek minőségéért elnézést. Telefonnal lőttem őket, na meg amúgy sem vagyok fényképész.
-
minek?:S
őstag
Nálunk csak az őzláb az amitől félnek, mert azon kívül rókát szedünk, vargányát, csiperkét, tőkét.. esetleg óriás pöfeteget, ha találunk egy évtizedben 1x ..
Egyébként én a gombát nem szeretem enni.. szedni annál inkább.
Halból meg mi sokat eszünk, szeretjük is, meg ha van időnk megyünk pecázni is..
Lortech
Ahol szedtük, ott generációk(!) óta csiperke terem, csak nem lesz köztük akkor rossz
master bud
#601: Mi csak erdős részen szedünk, illetve réten, előbbi helyen zömében pirulót, utóbbin nagy őzlábat.
Tegnap mikor itthon a kertben sétáltam, ilyen köves-murvás-saras talajon véletlenül felrúgtam valami gombát. Nézem a földön, világosbarna és ilyen pelyhes-szőrös, selymes tapintású.. olyan volt mint egy őzláb, aztán megszagoltam, és olyan furán büdös volt.
[link] nagyjából olyasmi mint a bal oldali, csaknem lehetett 10-15 centinél magasabb, nem is láttam először, a kalapja is ilyen 8-10 centi lehetett, de nem volt kinyílva. Esetleg valami tipped? Nem jutott eszembe lefényképezni, holnap megnézem, de szerintem már elrohadt és így csak ennyire emlékszek, ha látok még, fotózok és jövök.
#602: természetesen megnéztük tönkkel együtt, először én is paráztam, mert mintha az egyiket sárgulni láttam volna a kalapján, aztán otthon nagyiéknál az összeset megnéztem és sehol semmi. A víz ahol mosta és ott is ahol főzte vörös volt és nem sárga.
-
V.Stryker
nagyúr
-
master bud
tag
Szerintem tövisaljagomba, még fehér(es) lemezekkel. Igazából azt kellene látni, hogy a lemezek rózsaszínesek-e, mert akkor egyértelműen Entoloma. Én úgy látom a lemezeken van némi rózsaszínes. Egyébként ehető, de igen könnyű összetéveszteni a mérgező döggombákkal, így nem érdemes vele kísérletezni, amúgyis közepes étkezési értékű gomba.
-
PindurAnna
Közösségépítő
A recept a következő:
a főtt tojások alját picit levágtam, hogy meg tudjanak ,,állni,,. A tetejét megint levágtam és jóízűen megettem
Majd mokkáskanállal a sárgáját kiszedtem és összetörtük pici sonkás sajtkrémmel, meg tartár mártással. Ezt visszakanalaztam a fehérjébe, majd ráfordítottam egy kibelezett fél paradicsomot. Aztán elültettem fodros salátaágyon
Jó étvágyat mindenkinek hozzáDe még a maradék sajtkrémből lehet pici fehér pöttyöket is tenni a kalapjára
-
master bud
tag
Szorri, nem elég jók a képek, lottózni meg nem szokás ebben a műfajban. Azért elmondom, hogy én mit néznék meg közelebbről:
1. Lemezek tönkre lefutása, a kalap közepén van-e kis púp, rendes színek
2. Rendes színek
3. Ez a leghasználhatóbb de ezt is közelebbről kéne látni, hogy pl. van a tönk felső részén, a kalap alatt vékony spóralerakódás
4. Homályos de mintha a tönkön volna valami pelyhes/pikkelyszerű dolog, az kellene közelről plusz érdekes lenne a tönk és lemezek találkozása
5. Itt szinte az összes határozóbélyeg láthatatlan
6. Homályos, látni kéne a tönk és lemezek találkozását, erre talán azt mondanám, hogy szürkésbarna pereszke, Lepista sordida, ehető de gusztustalan dohos, földszaga van.Meg persze a termőhely: füves rét, erdőszél, erdő (lombos/tűlevelű) stb. és az se baj ha felismered a környező fákat
-
Sárpac
nagyúr
Javaslom ha van időd holnap Mátrafüredről Sirokfele tégy egy kis túrát tuti találsz vagy 3-4kgmot.
Rengeteg a pici apró vargesz is amit nem volt szívem leszedni had nőljön!
A menü:
- Nyári Vargánya
- Ízletes Vargánya
- Király Vargánya
- Rókagomba
- Császárgomba
- Fenyőtinóru
- Érdestinóru -
master bud
tag
Ez az:
-
vágányzár
tag
A nyomorult candida nem íyj válogatós. No. tán mán sok értelmit nem írám dolog. levág, megszárít még használható-élvezhető emlék( ha mán hagyta az enyészetbe szröttyenni a dógot-szarvashiba!) A laska frisssssssen Gyó! Légy idő és Ben-ott!
remélem segítettem, azé hónap eszünk eggyüvéhelynekazonosságánaktekintetjyében vagymi... na alúgyyy. -
Palkó
tag
Üdv minden gombarajongó kollégának !
Kicsit megkésve, de őszintén mondom, eltöketlenkedtük a dolgot.
Nagy arccal elvonultunk a Zemplénbe, aztán egy délelőtt gombászgatás ( fél kosár vargánya ), a többi három nap intenzív döglés, szuszogás, némi söröcske, stb...
Viszont remekül kisimult idegekkel, pihenten tértünk haza.
A foglalkozás elérte célját, az idő eltelt.
(Azért a szedett anyagot tejfölös gombás galuskaként hasznosítottuk !)
A képen egy nyári őzlábgarnitúra látható. Rántott állapotában kellemesen izgatta a bélboltozatomat...
Csak tudnám, hol a kép ? -
vágányzár
tag
-
ngabor2
nagyúr
a jóidővel megindultak a laskák... első szüretelés a nagyobb csokrokból, lett egy fél kiló. még meglehetősen zsenge volt, úgyhogy az biztos jó lesz. mivel ma nincs időm foglalkozni vele, ezért a szomszédnak adtam, ők is szeretik. ha ilyen növekedési ütem marad, akkor holnapután ismét leszegy 50-70 dekás szüret zsengéből. sajnos a fényképező pont megint nincs nálam...
-
Sárpac
nagyúr
Nincs mit csodálkozni, extrém hideg ez a szeptember második fele. Hegyekben 5-10C-ben szinte semmi sem tud nőlni idő kell meg egy kis jóidő és lesz gomba még egészen biztos.
Viszont a kerti csiperkék rendesen beindultak, úgyhogy holnap indulok ki a rétre tuti lesz gomba csak az a kérdés mennyi. -
ngabor2
nagyúr
ms hazajöttem, megnéztem alaposabban: a 2 fentebb levő törzsön sorban jönnek a pici gombák, ha nem lesz a jövő hét túl száraz, akkor hétvégére lesz rengeteg gombám
valakinek van kifejezetten laskára ajánlott receptje? a paprikás, meg a leves, esetleg a tojásos gomba is jó belőle, csak elég apróra kell tépkedni, de valami különlegesebb nem ártana.
ha nem lesz túl férges (sajna ősszel tömeges nálam a vaspondró, az meg szereti a gombát), akkor szárítok belőle gombapornak.
-
Sárpac
nagyúr
Senki sem mondta hogy keveredhet.
De mivel a Gyilkos galóca amatoxinokat taltalmaz ami nem bomlik le így a halott gyökérben ráhullott levelekben felgyűlhet amit a csiperke faj viszont már simán felvesz.
Gyökérkapcsolt gombára pedig mint tudjuk nagyon is jellemző az, hogy egy adott helyen éveken át is képes újból és újból megjelenni.Hidd el szakértő mondta sokat diskuráltunk ezen.
-
edipqe
senior tag
csapkodhatnánk valami szedést, mert érdekel a hangulat meg az eredmény, no meg a következménye is!
énnoob 3 féle gombát ismerek:
a klasszikus Champignont
a laskát asszem (?)
meg egy olyan gombát ami hatalmasra nő, fehér husa van, és hatalmas akkora mint egy 3-5 kg-os dinyne. Eléggé kevés íze van de laktató. az melyik lehet?Hát Debrecen se a szomszédban van.
-
Sárpac
nagyúr
Nem nem rontottál el semmit sem.
Viszont szárítás után ha elfogadsz tőlem egy javaslatot, mindíg tedd be sütőbe egy pár percere ne sokra 4-5perc bőven elég. Utána lezárt befőttes üvegben tárolandó évekig használható lesz. Vagy sima kávédarálóban leőrölve, főként a vargánya, nagyon jó ételízesítő főleg sült húsokhoz. A szag természetes de a sütő azt is elveszi majd! -
FehérHolló
veterán
-
Agostino
addikt
Üdv.
Nagyon szerény kis tudásom van sajnos csak a témáról, az igazi gombász az édesapám és a nagyapám a családban, de mostanság ők sem igen járnak el, nem is nagyon találni már gombákat arrafelé, amerre régen kalaposkodtak. Azt tudom, hogy a pöfeteg alapvetően finom, persze, ha beszárad akkor hagyni kell a fenébe - ámbár kisgyerekek jókat mókázhatnak azzal, hogy rátrappolnak, mire a száraz pöfeteg füstgránátosat játszik - de amikor még fiatal, fincsi. Egyszer találtunk egy irtózatosan nagyot, volt vagy egy kiló, sajnos az íze nem tudom milyen lehetett, a szomszéd bácsi elkérte. Máig él az öreg, szóval rossz nem lehetett. Szoktuk még szedni a csiperkét, illetve a mezei szegfűgombát. Ennek van valami más neve is, de nem akar sehogy se beugrani. Picike gombák ezek, de pl. ha beleraksz egy borsólevesbe pár fejecskét, rendesen feldobja a hangulatot. Akkor a legjobb, ha marad délről, és estére összeérik kicsit a leves. Általánosságban gombaszedés kapcsán én fel szoktam idézni, amit a biológia tanárom mondott: le kell szedni a gombát, is finoman hozzáérteni a nyelvünkhöz, ha csíp akkor nem éri meg. Régről hallottam még azt is, hogy meg kell kaparni a kalapját, és ha besárgul akkor nem ehető. Nekem ezzel a nézettel voltak/vannak fenntartásaim, mert a meghámozott alma is elbarnul ha nem rakjuk vízbe.
Új hozzászólás Aktív témák
- Spórolós topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- AI-buborékról beszél az Alibaba
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Házimozi belépő szinten
- Okos Otthon / Smart Home
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Melyik tápegységet vegyem?
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 9/Apple Watch Ultra/Apple Watch Ultra 2
- DELL PowerEdge R640 rack szerver - 2xGold 6150 (18c/36t, 2.7/3.7GHz), 512GB RAM,10G, H740p 8GB, áfás
- RÉSZLETFIZETÉS 12 RÉSZLETRE ELÉRHETŐ HP AY7E1EA
- AKCIÓ! Asus X670E-F R9 7950X 32GB DDR5 2TB SSD RTX 4080 16GB GDDR6X Asus ROG Strix GX601 1000W
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest