Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Agostino

    addikt

    válasz ngabor2 #4 üzenetére

    Üdv.

    Nagyon szerény kis tudásom van sajnos csak a témáról, az igazi gombász az édesapám és a nagyapám a családban, de mostanság ők sem igen járnak el, nem is nagyon találni már gombákat arrafelé, amerre régen kalaposkodtak. Azt tudom, hogy a pöfeteg alapvetően finom, persze, ha beszárad akkor hagyni kell a fenébe - ámbár kisgyerekek jókat mókázhatnak azzal, hogy rátrappolnak, mire a száraz pöfeteg füstgránátosat játszik - de amikor még fiatal, fincsi. Egyszer találtunk egy irtózatosan nagyot, volt vagy egy kiló, sajnos az íze nem tudom milyen lehetett, a szomszéd bácsi elkérte. Máig él az öreg, szóval rossz nem lehetett. Szoktuk még szedni a csiperkét, illetve a mezei szegfűgombát. Ennek van valami más neve is, de nem akar sehogy se beugrani. Picike gombák ezek, de pl. ha beleraksz egy borsólevesbe pár fejecskét, rendesen feldobja a hangulatot. Akkor a legjobb, ha marad délről, és estére összeérik kicsit a leves. Általánosságban gombaszedés kapcsán én fel szoktam idézni, amit a biológia tanárom mondott: le kell szedni a gombát, is finoman hozzáérteni a nyelvünkhöz, ha csíp akkor nem éri meg. Régről hallottam még azt is, hogy meg kell kaparni a kalapját, és ha besárgul akkor nem ehető. Nekem ezzel a nézettel voltak/vannak fenntartásaim, mert a meghámozott alma is elbarnul ha nem rakjuk vízbe.

                              hey friend listen, i know the world is scary right now but its gonna get way worse

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés