Hirdetés
- sh4d0w: Az Oracle hack
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Graphics: Hamis SSD-k az online piactereken, hirdetési oldalakon, hogyan szűrd ki?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- vrob: Irány a 32 bit: játékprogramok 1994-1995-ben
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- NASsoljunk: ZyXEL NSA-310 és az FFP
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
Új hozzászólás Aktív témák
-
vágányzár
tag
szerintem Te őrült vagy -nem zavar, én kamelom a búrád, szóval szimpatizálok veled- a lelkesedésed tápláló vána kompressziójya sokszor yjógyünne. de most úgyse, me retek van a központi logikában......ez mán zavaros. a téli fülőkét imádom (bevallom az első punci illatát idézi)
-
vágányzár
tag
A nyomorult candida nem íyj válogatós. No. tán mán sok értelmit nem írám dolog. levág, megszárít még használható-élvezhető emlék( ha mán hagyta az enyészetbe szröttyenni a dógot-szarvashiba!) A laska frisssssssen Gyó! Légy idő és Ben-ott!
remélem segítettem, azé hónap eszünk eggyüvéhelynekazonosságánaktekintetjyében vagymi... na alúgyyy. -
vágányzár
tag
siitake-val oltottam be a lábfejem -afúrás kutyára fájlyt-, mán rohadtul untam a candidat,a nejyem sem szerette...........
-
vágányzár
tag
-
vágányzár
tag
válasz
FehérHolló #150 üzenetére
Te szerencsés flótás, más ezé keményen fizet egy ekszkluszkívhejjen.
ezt mán nem tudtam hozzábaszarintani azelőzőhöz, mert azidőm lejárt, a szesz lassulással járat.
-
vágányzár
tag
Ez egy termytomycetes nemde?
Szarvasember 154: ezzigaz,az zigazat a zigazat a hopp-hopp hopp.......... Szóval mit bélbevágtam nem pisztric gomba vót, óvódós korában annak tűnt. A fene az ember belét, identifikálhatatlan korban harvesztált gomba nem jó társ a táplálék palettán. Szóval pisztricgomba kezdeménynek tűnt, de nem az vót, szabi után újra látva a hátrahagyott állományt, mejljy korosodott ez idő alatt, lemezes gombának mutatta magát. És az is vót, no ez a felismerés nem verte ki belőlem a szart, mert nincs tudomásom ojyl mérgező gombáról melyj szűrke nyáron lakozna.Egyébként nem tudom mi vót, majd ha lészen egyszer egy kis idő megnézzük kivót Ő. (kifejylett, beszáradt termőtestljlyeit őrzöm)
-
vágányzár
tag
Kedves "Algebra" örülök, hogy ránktaláltál!
A csatolt kép kiváltotta kérdés: a kezedben tartot őzlábgomba "aljastúl"-micélium szaggatotottan- takarja a fényt................ szóval így nem fordítjuk ki őket a talajból. Sosem szabad feledni, sokszor az élőlény mejljynek főként fföldfelszín felé kiterjedő nemiszervét fogyasztjuk, talán már azóta a lábunk alatt van, hogy kilóméterekkel odébb bevágtattunk a sűrűbe...............meg egyébként is sok oljlyan tulajdonság fröcsögi éltét mi nékünk csak csudaszám felejtőbe tárgyaltatik..............................
-
vágányzár
tag
Kedves Robar "gombabuzitársam"
bocs, válaszom sokat késett, már lehet nem is érdekes, de nekem még akkor is van majd fél liter "DZSINEM".......No, szóval, a gombászat szerelmetes mivolta kicsiny koromban bekaszált a teccődő központba-mindezek kezdetének atakiája az 1980-as évek Zala megyéjljjjyére datált-
Barátom, igazad van, "színes könyvekből" nehéz anyag a gombászat. Ezt szeretni kell, -érted barátom- , kaptad az élményt; a tudást, az mezők hátát erdők beljét átfonó látó természet szeretetet mire rá szuperponálódott a CSUDÁLATOS gombák világa. Ne haragudj, ma iszom... A gombák élőhelllyjyén, az ott élő tapasztalt erdő-mezőt járt asszonyok/emberek a leginkább preferált csatolási gombákról szerzett információ halmazunk gyűjtésének.........Fontos a határozó kulcsok ismerete, a morfológia ....ismerete........de nem szabad feledni: BVIZTOSRA kell menni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
basszus itt baszogatom a rezet, no, én már a vargányát hajtanám! Az idén még nem találtam. Vigasz, a peyot kaktuszaim szép rózsaszín virágba borultak.....................na, ebből mitsem lehjet leszűrni, csak az ittasságot, de nem érhetjük be ennyivel. EZ gombász lap, te is kérdezz, illetve továbbra is számollyylj be gombákkal kapcsolatos élményeidről. -
vágányzár
tag
Kedvwes Robar, bocs de bé vagyok kicsit italosodva. szégyen, hogy igy válaszolok mert az általad írt "összemosódósi" dógok igen érdekesek.
No szóval, ájultamban röviden alábbi kétségek és gyakorlat erősítette dógok keverednek:
- Írásod olvasatáig, csak ojlyjan hiteles, publikált, információval rendelkeztem miszerint a spórák nem tartalmaznak aktív hatóanyagot. Legismertebb példa: A Psilocybe gombák spórái szabad kereskedelem tárgyát képviselhetik mert, nem tartalmaznak hallucinogén alkaloidokat. Sajna ebből állllllllltalánosítottam. Aszsztán kezdtem kutakodni, sorra negatív, kalap fullos a toxinban a szár töredékét a föld altt található micélium szövedék pedig még kevesebb méreg anyagot tartalmaz. No, de nem adjuk fel, nem véletlenül vagyunk "gombabuzik". Találtam hiteles cikkekt pókhálós gomba fajljyokról meljyek spórájya a gomba hús méreganyag tartalmával nagyságrendileg összevethető toxintartalommal rendelkeztek. (légyölégalóca, gyilkosgalóca, citromgalóca, psilocybe, panaeolus speciesek adatait láttam leközölt cikkekben, de ezen cikkek a spórákban elhanyagolható koncentrációban lévő hatóanyagokról beszélnek.)
Szóval, felvetésed a mai napig gondolkodtat, és keresgélésre biztat_ fingom sincs, de a sarkosításon gömböjlyűtést eszközölvén gyalulnunk kell, ha jobban igazodik a való világhoz. (sajna a "barna hátú galamb gomba " nem ad pontos útmutatást nékem mint műkedvelő amatőrnek.-a kémia az ami sajátomnak tekinthető, a mycologia kedvtelés, gyermeki -nagyszüleim-szüleim álltal rám maradványozott- hozomány.
Időm engedtével, hasznos dolgok tudatában italmentesen is reflektálnék érdekes felvetésedre-bár továbbra is hozzá teszem, hogy az álltalad leírt módon előadott gombamérgezések számomra nem magyarázottak. Nem hiszek az összemosódási koncepcióban.
egészségünkre, itt a határ, több gin-t nem iszom, slám éppen kimondott elméletek omlanak bé...................
szóval, még beszéljünk róla, szemelött tarva, megtörtén eseményK, de légyen magyarázat is
K.
üdv: Vágányközzémostkönnyenbeeső Zsóti -
vágányzár
tag
válasz
peterszky #22 üzenetére
A piruló őzlábgomba igen jó ízű étkezési gomba –bár nincs benne az árusítható fajok listájlyában-. A súlyosan mérgező őzlábgombák szerencsére jól elkülöníthetőek mert sokkal kisebb termetűek mint ehető társaik. Egyébként ezen gombákban is amanitin -a gyilkos galóca legmérgezőbb toxinja- található (pl.: vörhenyes őzlábgomba).
Tisztán citromsárga kalapú gyilkos galócáról még nem hallottam, bár a hányatott időjárási viszonyok gyakran megtépázzák az eredeti színeket. Én általában zöldessárga illetve olajzöld kalapokkal futok össze a leggyakrabban, de már találkoztam a gyilkos galóca fehér változatával is.
Robar
Azt túlzás, hogy minden ehető gombának van mérgező hasonmása, no persze kezdetben a gyakorlatlan szem gyakran megcsalja az embert és legelőször átfutva egy gombászkönyvet, vagy az erdőben összefutva egy sereg különböző fajjal, hajlamos azt mondani az ember, hogy baszki ezek tök egyformák……Egyébként, hogy értelmeset is írják, a legkézenfekvőbb példa a májgomba -ehető, savanykásan pikáns ízű- amihez még hasonló faj ez eddig nem találtatott.
A spórák összemosódásával kapcsolatosan nem tudom igazán mit akartál írni, de nekem egy kicsit úgy tűnik, hogy egy zavaros történetet rejt a felvetés. A talaj szennyezettsége –és itt tegyük hozzá gyorsan, hogy a levegő szennyezettsége- valóban fontos tényező. A gombák hifa szövedéke kitűnően felhalmozza a toxikus nehézfémeket (ólom, higany, kadmium) és természetesen a radioaktív elemeket is. A mezőgazdasági és más ember használta szerves mérgek gombákban történő feldúsulásáról nincsen értékelhető információm. De szerintem bizton akadnak olyan mérgek mejlyjeket akumulálnak.
A mérgező gomba ehető gomba egymáshoz viszonyított távolsága egy kicsit erővel össze eszkábált tézis. Mert ha belegondolunk, hogy a föld felett látott „nemiszervek” alatt kiterjedt hifa hálózat terül el, ami meglehetősen nagy kiterjedésű lehet. Arról pedig nincsen tudomásom, hogy különböző ehető és mérges gombák egymás mellet futó hifái között lenne méreganyag kicserélődés, vagy egyáltalán bárminemű anyagtranszport ezért én ezt a feltevést elvetném. Persze egy csoport gyilkos galóca alatt megtelepedett ízletes gombát fájdalom nélkül hagyom hátra (szennyezett lehet a galóca lemeztöredékeivel stb, és hát az alfa-amanitin LD50 értéke kúúrva alacsony ~0,2-0,6 mg/testsúlykg, egy normál fejletségű kalap akár négy versenyzőt is képes megnyuvasztani)
Köszi a triviális neveket, az ökörnyelvet és hiripet még nem hallottam.
-
vágányzár
tag
válasz
FehérHolló #10 üzenetére
Kedves albínó veréb!
Összeírtam neked néhány terepen is használható könyvet:
-Kalmár Zoltán; Makara György, Ehető és mérges gombák Natura 1981 ISBN 963 231 361 5
-Kalmár Zoltán; Makara György;Rimóczi Imre, Gombász-könyv, 1989 ISBN 963 233 139 7
-Rimóczi Imre, Gombaválogató, Szépia Kiadó 1992, ISBN 963 7393 009
Gombaválogató 2, Szépia Kiadó 1993, ISBN 963 7849 084
Gombaválogató 3, Tudomány Kiadó 1995, ISBN 963 8194 030
Gombaválogató 4, Mezőgazdasági Szaktudás Kiadó 2000, ISBN 963 356 285 6
Gombaválogató 5, Szaktudás Kiadó 2004, ISBN 963 9553 58 1
Gombaválogató 6, Szaktudás Kiadó 2005, ISBN 963 9553 697
Gombaválogató 7, Szaktudás Kiadó 2005, ISBN 963 9553 824
Gombaválogató 8, Szaktudás Kiadó 2006, ISBN 963 9736 12 0
-Thomas Læssøe, Gombák, Grafo 1998, ISBN 963 909 011 5
-Helmut és Renate Günter, Gombák, 1995 -Magyar Könyvklub Természetkalauz sorozat- ISBN 963 548 170 5
-Gombák Rétek, legelők és pázsitok gombái -Élővilág Könyvtár- Kossuth Kiadó 2004, ISBN 963 09 4603 3
-Albert László; Locsmándi Csaba; Vasas Gizella,, Ismerjük fel a gombákat, Gabo 1995, ISBN 963 8009 098
- Albert László; Locsmándi Csaba; Vasas Gizella,, Ismerjük fel a gombákat 2, Gabo 1997, ISBN 963 8009 500
-Karin Montag, Gombák -Természet Kalauz sorozat- Sziget Kiadó 2004, ISBN 963 8138 939
-Shelley Evans;Geoffrey Kibby, Gombák –Határozó zsebkönyvek-Grafo 2005, ISBN 963 9491 373üdv.: Vágányzár
-
vágányzár
tag
Az említett könyv valóban jó, bár terepen nem az igazi, mert elég silány a kötése és hamar szétesik -bár neked nem tudom meljyik kiadás van meg, a hatvanas évek óta szerencsére többször piacra dobták az ujabb és ulyabb kiadásokat. De ha csak oljyat akarunk nézegetni amiben sok a szép színes, jó minőségű fotó, akkor miggyá ott van a popómagazin
(Isten nyugosztalja a pubertánskoromat bearanyozó mán elhalt lapot).
A "Gombaválogató" címet viselő sorozatot tudom ajyánlani, talán a 8. könyvecskénél jár ezernél is több bemutatott gombafajjal.
-
vágányzár
tag
válasz
FehérHolló #6 üzenetére
Ezen mi a csöcsöt teccik érteni:"Tegnap eggyé tettek veled engem. Felemelő volt"
Sok könyv, néhány periodika, öreg bölcs gombászokkal töltött gombahatározás... majdan otthunról küldök hasznos könyvcímeket stb....van néhány elektronyikus is.
üdv a gombások körében, te madár!
Új hozzászólás Aktív témák
- Raktáron! Új EVSE EV 3 fázisú 11kW-os hálózati töltők elektromos autókhoz, 3 év garanciával!
- Hatalmas szerszámcsomag Új!!!!!!!! Továbbértékesítésre is!+néhány ajándék CSERE IS!
- Raktáron! Új, 11kW-os, type2-es, 3 fázisú, 3x16A-es fali töltő, dobozában, 2 év garanciával!
- Giant Talon 0 Sport - Hardtail Mountain Bike
- 16" Brock alu felni Continental TS830P 205/60 téli gumi szett, 5x120
- Motoros nadrágtartó hózentróger. Széles pánt, erős krokodilcsipesz
- Nespresso kapszula átalakító adapter Nescafé Dolce Gusto kávéfőzőhöz
- NATEC Genesis Astat 200 Ergonómikus gamer szék eladó
- Weller WSP-80 80wattos forrasztópáka szinte új állapotban+ 5db új pákacsúcs
- 2 db újszerű Schwalbe Big Ben raceguard performance line kerékpár külső 50-622 (28x2.0)
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 64GB DDR4 1TB SSD RTX 3080 10GB CM CMP 510 Seasonic 750W
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 8xxx 9xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE AORUS MASTER RX 6800 XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Apple Macbook Air 13" M3 2024 24GB RAM 1TB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Már 33 000 Ft-tól BONTATLAN. Részletfizetés .Gamer szék noblechairs HERO Valódi Bőr Fekete
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest