Hirdetés
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- SzDavid99: Barangolás egy ünnepi Nintendo-mekkává változott szöuli bevásárlóközpontban
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- lezso6: Nemzetközi újév visszaszámlátor alkoholistáknak
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
-
LOGOUT
Mozilla Firefox
Új hozzászólás Aktív témák
-
mrszitya
senior tag
-
mrszitya
senior tag
Régóta létezik már 64 bites változat, de nem stabil, hanem csak fejlesztői kiadásban. Ellenben vannak forkok, amelyek pont ezért születtek. Ilyen a Waterfox és a Pale Moon. A többiek majd megmondják, melyik a jobb, de keress rá a topic keresőjével a jobb felső sarokban.

Valószínűleg nem a közeljövőben, de majd a hivatalos kiadásból is lesz valamikor stabil 64-es.
-
mrszitya
senior tag
Igen, van egy 5-6 pixelnyi felesleg, de például az említett kieggel ez eltüntethető szerencsére.
@TigerCat
Én most is használom a Stratiform nevű cuccost, ezzel elegáns módon átdizájnolható a Firefox. Gondolom a fejlesztő majd az Autralishoz is elkészíti, ha eljön az ideje. -
mrszitya
senior tag
Most kíváncsiságból megnéztem én is az Australist. Ha ez így lesz a végleges, akkor senki sem fog belehalni a használatába. A "vaskosság" nekem sem tetszik egy 16:9 vagy 16:10-es monitornál, és sajna ahogy nézem, a kisméretű eszköztár ikonok opciót kivették, de szerencsére ezt a Classic Theme Restorer kieg megoldja (akár a teljes korábbi dizájn visszaállításával).
Csináltam screenshotokat: a felső képen a nem teljes képernyős, a középsőn a teljes, alsón a kisméretű ikonos és teljes képernyős állapot van ez említett kieg révén. Ez utóbbi állapot gyakorlatilag egyezik a korábbival méretileg, én ebben a formában használom.
-
mrszitya
senior tag
Új Download Status Bar kiegészítőhöz elkészítettem a magyar fordítást. A 3.0-ás verzió fordítása teljesen kész, de pár sor még angolul fog megjelenni a beállításaiban.
-
mrszitya
senior tag
válasz
a.gabriel
üzenetére
Igen, lehet. http://www.filehorse.com/download-flashplayer-firefox/old-versions/
Azt hiszem valaki pár napja említette, hogy a 11.7-es verzió is jobban funkcionált, mint a mostani. Ha ez sem elég jó, akkor ha jól emlékszem a 11.2-vel kell próbálkozni.
Egyébként a protected mód kikapcsolása a flash playerben is javíthat a dolgon, ha azt még nem tetted eddig meg. -
mrszitya
senior tag
válasz
Eternitys
üzenetére
Igen, ez a jó benne, teljesen az egyéni igényekhez szabható. Én pl. csak a jpg, png és torrent fájlok esetében kérem, hogy x másodperc múlva törölje a sávról, ha kész. Egyébként a színeket, méreteket, többi beállítást is átállítom jómagam. Amilyen gyors ütemben fejlesztget rajta a készítője, lassan utoléri verziószámban a Firefoxot. Egy-két naponta frissít jelenleg a builden.

-
mrszitya
senior tag
válasz
headhunter
üzenetére
Igen, volt róla is szó, de egy-két hete még sem ez a DNubs, sem a Download Status Bar sem volt eléggé testre szabható, az eredeti Download Statusbar addont meg sem közelítették még.
Utóbbi most már korrekt, a DNubs-ban viszont más dolgok miatt megingott a bizalom... Ugyanis a felkerülése után pár nappal rögtön levették a telepítőjét az AMO-ról (hivatalos Mozillás kiegészítős oldal), mivel a fejlesztője obfuszkált sorokat is elhelyezett a kódban, ami nem engedélyezett.
-
mrszitya
senior tag
Új Download Status Bar kiegészítő most már teljesen korrektül és testre szabhatóan működik, ha valaki használta a korábbi változatot, és hiányolná. Szerencsére a fejlesztője egyelőre nagyon sokat foglalatoskodik vele.

Aki nem ismeri: a Chrome gyári letöltéskezelőjéhez hasonlítható megoldás, csak ez az egyéni igényekhez igazítható megjelenésben és működésben.
-
mrszitya
senior tag
Light is a slimmed down Firefox third-party build optimized for performance
Light is a third-party build of Firefox much like Waterfox or Palemoon are. The core difference between Light and many other builds is that Light is a slimmed down version of Firefox.
Az alábbi dolgok nincsenek beleintegrálva:
crashreporter skia webm opus ogg wave webrtc jsd gamepad intl-api accessibility webapp sync healthreport safebrowsing pdfjs identity spellcheck tabview social devtools printing webspeech webgl directshow
-
mrszitya
senior tag
-
mrszitya
senior tag
válasz
BullZeye
üzenetére
Az electrolysis projekt újra aktív egy ideje - mint tudjuk, így előbb vagy utóbb kész lesz a többszálúsítás. Anno 2011-ben leállították/felfüggesztették a dolgot. Nem sokan örültek ennek ugyan, de helyette jött addig is a snappy és a memshrink, amik hoztak is azért bőven áttöréseket a teljesítményben (legutóbb például a képek kezelésében).
A fejlődési történet a Firefoxhoz tartozó Wikipédia cikkekben (angolban és magyarban is) szépen le van vezetve - verzióról verzióra - mikor, mi került be, illetve a későbbiek során milyen változtatások történtek az adott fícsörrel kapcsolatban.
A 4.0 óta is tengernyi változtatás és fejlesztés történt, ez szerintem nem tagadható. Ki, hogy értékeli ezeket, ez már szubjektív dolog.A memóriakezeléssel kapcsolatban egyetértek, ám gyakorlatilag napi szinten felteszi valaki a kérdést a topicban, "szerintetek miért eszik annyit"?
Manapság talán olyan 3-4 GB RAM lehet az átlag otthon, ami bőven elég is egy böngészőnek ma szerintem, úgy hogy mellette még fusson akár egy köteg másik program is. Persze, akinek még mindig 1-1,5 GB van csak, vagy egy mai videojáték futtatása közben párhuzamosan YT videókat is néz egy rakatnyi megnyitott lappal, és közben egy halom kiegészítője is van, az panaszkodik - még ha tudvalévőnek is kellene lenni, hogy irreálisak az elvárásai.Az Australis nem véletlenül csak a fejlesztői verzióban érhető el jelenleg, elég sok víz lefolyik még a kiadásáig. A panaszokról vele kapcsolatban a Mozilla is tud, és nyilván lesz hatása ezeknek majd valamilyen formában, figyelembe veszik ezeket.
-
mrszitya
senior tag
Egy friss cikk szeretettel: Chrome vs. Firefox: where Firefox beats the Google browser
-
mrszitya
senior tag
válasz
Visormail
üzenetére
Sajnálom, nekem nincs kedvem erről hosszas vitát folytatni, érvelni a változtatások mellett - avagy épp ellen. Tudomásom szerint az emberi faj képes az alkalmazkodásra is. Én ezt saját magamon is tapasztalom. És ez egy jó dolog.

Teszem azt, fixre állítják majd a tabok címsorban, vagy máshol való elhelyezését. Onnantól kezdve vége van az életnek? Máshogy működik a letöltéskezelő (ami eddig se tudta megközelíteni használhatóságban a külső kezelőket és kiegészítőket mellesleg), jaj, most mi lesz? Ettől még ugyanúgy használható előbbi a lapok váltására, utóbbi a letöltések kezelésére. VAGY TÉVEDEK?
Hétről-hétre dolgoznak a memóriakezelésen, készül az electrolysis, lassan ki lesz végre váltva a flash, szinte minden verzióval javul a JavaScript-feldolgozás sebessége, do-not-track opció is van már, sync egy jó ideje, hardveres gyorsítás, html5... Felsorolni is nehéz, mennyi téren fejlődött. Az about:config és a kiegészítők pedig továbbra is működnek.
Lassan kávét is tud majd főzni, de még mindig az a legfőbb baj, hogy 2 helyett 2,5 másodperc alatt indul el, vagy 873 megnyitott lap mellett képes akár 2GB RAM-ot elfogyasztani, netán a fejlesztőknek volt képük hozzányúlni a megszokott dizájnhoz.
Egyébként még mindig nyílt forrású cuccról van szó, amelynek a fejlesztéséhez bárki hozzájárulhat. Ha valaki demokratikus tehát ilyen szempontból, akkor az a Mozilla, és nem a másik két fő versenytárs. Tessék csatlakozni a fejlesztőkhöz, vagy használni a visszajelzés különböző hivatalos formáit, ha javaslat, panasz van. A Ph! dühöngőnek jó, de a fejlesztőknek szerintem nem ez a fő információs forrása...

Kérlek, ne válaszoljatok erre a hsz.-ra. Köszönöm!

UI: #Steelmanus A Chrome-t nem szeretem, csak webfejlesztés és/vagy problémák esetére tartom fenn a gépen. Most pl. épp nincs is felrakva.
-
mrszitya
senior tag
válasz
BullZeye
üzenetére
Így van, a Firefoxnál kizárólag azért fejlesztenek - természetesen visszafelé, hogy minden szegény hardcore júzernek rosszabb legyen. Igen, és szándékosan sosem hallgatnak a felhasználói visszajelzésekre. A telemetria, meg a többi hasonló állapotjelentő cucc is csak az NSA miatt van benne. A Mozilla "monnyon" le.
-
mrszitya
senior tag
válasz
HZoli87
üzenetére
Indulási idők nálam:

A gépem egy páréves, kétmagos Pentium procival, hagyományos vinyóval, 3GB RAM-mal van felvértezve, és jelen pillanatban 28 aktív kiegészítő van (plusz 4 bővítmény). AB+ is fenn - természetesen.
Konkrét számot nem tudok, de kiegek nélkül és stock állapotú Windowszal szupergyorsan, 1-2-3 sec alatt indulna nálam is.
Egyébként engem ez a relatíve lassú indulás szinte egyáltalán nem zavar, jól emlékszem még a v4.0 előtti időkre, ahol az 1 perc feletti indulási idő sem volt ritka.
-
mrszitya
senior tag
válasz
headhunter
üzenetére
Köszi! Még egyik sem az igazi az eredetihez hasonlítva, de alakulgatnak. Amúgy feltették AMO-ra is (de Mozilláék még nem ellenőrizték), linkelem.
Download Statusbar utódok Firefox 26-hoz:
- Download Nubs
- Download Status Bar -
mrszitya
senior tag
Hát, ha konkrétan a letöltési ablakról van szó, én a kezdetek óta sosem használtam például. Nem láttam ennek a megvalósításnak sok értelmét. A mostaninak már kicsit több van.
A Chrome megoldása viszont rögtön bejött, így a FF-ban is ment fel a Download Statusbar, ami viszont az új API miatt elhalálozott a 26-tal. Szerencsére valaki felkarolta már a dolgot, és készített egy újat, majdnem azonos néven: Download Status BarAmíg nem korlátozzák le túlzottan a kiegek tudását, hozzáférési jogait, addig nem lesz baj ezzel a böngészővel. Én pont a kiegek, meg az about:config, a testre szabhatóság miatt szeretem.
-
mrszitya
senior tag
Ha ennyire utálod a Mozilla termékeit, akkor NE HASZNÁLD, és kész.
Egyébként meg legyünk tisztában a dolgokkal: a nightly tesztverzió, vagyis inkább a tesztverzió tesztverziója (semmikép sem a végfelhasználóknak szánt változat), és még ebben sem engedélyezték alapból a multiprocesst. Akkor még is mit vársz!?
Nightly => Aurora => Beta => Release
Amúgy is totálisan felesleges a csodavárás, nem lesz nagyságrendekkel alacsonyabb a memigény, irreálisak ezek az elvárások. Legfeljebb stabilabb és biztonságosabb lesz tőle a Firefox - idővel.
-
mrszitya
senior tag
-
mrszitya
senior tag
Trying it out: We’ve been doing all of our development on mozilla-central, which means that all of our code is available in Firefox nightlies. You can try out multiprocess Firefox with the following steps:
- Update to a current nightly.
- We strongly recommend you create a new profile!
- Set the browser.tabs.remote preference to true.
- Restart Firefox.When will it be released?
We simply don’t know. It’s a large project and any predictions at this point would be foolhardy. There are a lot of concerns about compatibility with add-ons and plugins that will need to be settled before we have any sense of a release date. -
mrszitya
senior tag
válasz
Pityu.
üzenetére
Tudom, felesleges megint elmondani, de az átlag 3-4 GB-ok korában kit érdekel? Nekem 3GB RAM van a fő gépemben. Szinte kizárólag ha egy játék is fut, akkor szökhet fel túl magasra a memóriakihasználtság.
Nekem is felmegy 400-ra két lap mellett is.Én sem értem, miért kell ezt minden második nap leírni...
-
mrszitya
senior tag
Ha lesz kedvem, talán majd csinálok valamikor egy rendes tesztet - mindig vannak ilyen terveim
, most csak annyit mondok, működik a memóriaürítés. Most csak megnyitottam egy pár képes oldalt, olyan 400-ról felment 5-700-ra a memóriahasználat, majd bezárás után pár másodperccel el is dobta a szemetet, és visszaesett a 400-as tartományba.Majdnem harminc kiegészítőt használok egyébként...
-
mrszitya
senior tag
válasz
WildBoarTeam
üzenetére
AdwCleaner-t érdemes megpróbálni, ilyenekre specializálódott.
-
mrszitya
senior tag
válasz
KAMELOT
üzenetére
Ezt a hsz.-t olvasd még el: http://itcafe.hu/tema/mozilla_firefox_2/hsz_33679-33679.html
-
mrszitya
senior tag
válasz
Visormail
üzenetére
Nekem megy továbbra is a WMP plugin 8.1 alatt. A profilmappán belül, a "plugins" mappában van a beépülője (np-mswmp.dll ; 1.0.0.8-as verzió)
rokafiu77 (#33776)
- Google Térkép hibáját az Apród üzemeltetőinek kellene orvosolni, írj nekik
- YT-hiba: nincs fenn vmi YT-bal kapcsolatos kiegészítő? Flash Player verzió? -
mrszitya
senior tag
-
mrszitya
senior tag
válasz
Steelmanus
üzenetére
Nem, csak 3GB RAM van, többek közt ezért nem használtam 64 bitet mostanáig. Igazából elegendő már ez is x64-hez, úgy tűnik az eddiek szerint. Persze érezhetően nőtt a memóriaigény, de így is van bőven van benne hely a legtöbb szituációban.
Hogy mitől javult meg (vagy lett jelentősen jobb) a dolog, ne kérdezd, fogalmam sincs.
Elvégre a FF és a flash is 32 bites, talán a videókártya drivere megy jobban itt? Vagy esetleg valami a 8.1-ben módosult? Végül is mindegy... -
mrszitya
senior tag
válasz
Csazsol
üzenetére
Teljes előzménytörlés volt? Törlendő időtartomány: minden, és pipa összes?
Ugyanezen gépen, IE-vel megy?@Steelmanus
A memóriatelítődéssel kapcsolatos problémám ügyében, amihez te is próbáltál tippeket adni, van némi fejleményem.
Egy-két hete áttértem már Windows 8.1-re, pontosabban 8.1 64 bites kiadására kíváncsiságból (eddig csak 32 bites rendszerem volt), és... azóta gyakorlatilag nincs összeomlás.
FF 4 óta minden kb. minden hétre jutott crash, tiszta profillal, egyik vagy másik gépen, nem számított. Most úgy tűnik, a 64 bit (vagy esetleg szimplán a Win 8.1) változást hozott. -
mrszitya
senior tag
válasz
Szabikaa20
üzenetére
1.
Menj vissza az about:configba és ezeket keresd ki egymás után:“Keyword.url”
“browser.search.defaultengine”
“browser.search.selectedengine”
"browser.newtab.url"Nézd meg, mit írnak ki értéknek, illetve állítsd vissza őket.
2.
Kiegészítőknél a bővítmények ablakban nincs-e esetleg valami furcsa? -
mrszitya
senior tag
válasz
Szabikaa20
üzenetére
@Szabikaa20
Firefoxban nézd meg a kiegészítőket, nincs-e valami (idegen cucc) felrakva. Ha igen, tiltsd le vagy töröld. Címsorban nyisd meg az "about:config" beállítási oldalt, és keress rá az említett oldalra (multibar.me), ha talál ilyet, jobbkattints arra a sorra és bökj a visszaállításra.
És futass le egy Malwarebytes Anti-Malware-t vagy egy Hitmanpro-t.
@dances
Kiegészítők erre a célra:
Zoom Page
NoSquint
Default FullZoom -
mrszitya
senior tag
válasz
scope2007
üzenetére
Igen, én már említettem is egy-kétszer a topicban.
Nightly-ban elvileg már most elérhető kipróbálásra, de alapértelmezetten deaktív. Elsősorban a flash játékok miatt fejlesztik, nem a YT és a többi videós oldal kiváltása a cél (azok úgyis átkapcsolnak majd html5-re, mint YT-t már lehet is ilyen módon használni ugyebár).
Most még tényleg csak olyan alpha-béta állapotú. -
mrszitya
senior tag
válasz
madrac
üzenetére
Böngészőváltás, RAM-bővítés vagy esetleg becsatlakozás a fejlesztőkhöz a Mozillánál. Avagy csak szöveges tartalmú honlapokat kell nézni, még véletlenül se legyen kép, videó, temérdek script beágyazva. Törölni kell a flash playert, meg az összes addont. És komoly játék közben nem muszáj a böngészőt futtatni. Ennél jobb ötleteim nincsenek...

Egyébként erőteljes a javulás a memóriaürítés terén a 24-es verzió óta, és mint mondottam folyamatosan dolgoznak továbbra is a RAM optimálisabb kezelésén. E tekintetben én elégedett vagyok a munkájukkal.
-
mrszitya
senior tag
válasz
madrac
üzenetére
Azt azért tegyük hozzá, nemcsak a Firefox tehet a nagy memóriaigényről. A modern weboldalak rengeteg scriptet, képet, videót, zenét, vagy egyéb html5 cuccost tartalmazhatnak. Egy komoly, mai webszájt forrása olyan összetett, hogy simán felérhet egy kisebb szoftver programkódjának a bonyolultságával.
Nem mellesleg az átlagjúzer is egyre több lapot nyit átlagosan a böngészése során.Miután ma már PC-t nem kap az ember olyan 4 GB-nál kevesebb RAM-mal, (sőt a telefonokkal is ez lesz lassan,) van hely a böngésző számára a memóriában...
Egyébként a memóriaigény kordában tartására külön projektet csináltak 1-2 éve, azóta rengeteg hibát orvosoltak, többek között egy csomó ismert kiegészítő memóriaszivárgását tárták fel (pl. Adblock Plus).
-
mrszitya
senior tag
válasz
Steelmanus
üzenetére
Na, én meg most ezt találtam a kedélyek megnyugtatására (az Adobe fórumán):

"Google has acknowledged a "glitch in their code" with YouTube, which I'll go out on a limb and assume is where this is occurring... "
-
mrszitya
senior tag
válasz
Steelmanus
üzenetére
"Ezt nekem szantad? Mert akkor nem vacakolok a CCleaner telepitgetessel."
Na, csak azért nem válaszoltam, mert nem voltam már gépközelben...

Mindenkinek szántam, Adobe fórumán a júzereknek screenshotokat készítettek - sőt, még nyilakat is raktak a képre + feliratot, hol kell a YT-lejátszón a hangot visszakapcsolni...

De amúgy tényleg ne vacakolj CCleanerrel, szerintem is YT hiba lesz.
-
mrszitya
senior tag
Csináltam ugyan CC-vel egy törlést, most tényleg ő is előidézi a problémát, de eddig nálam sosem csinált ilyet.
Senki nem nyilatkozik official (Adobe, Google), mi lehet a hiba oka, de a júzerek hozzászólásai alapján (Google, meg Adobe fórum) YT-hiba lehet. Elég sokszor buherálják mostanság - igaz, ami igaz.
Vicces azt olvasni egyébként, hogy az emberek azt sem tudják, a YT ablakon hogy kell visszaállítani.

-
mrszitya
senior tag
válasz
Steelmanus
üzenetére
Fixre lehetne rakni valamelyik vga-t a biosban, ha akarnám.
Mindenesetre akkor talán nem is memóriatelítődés nálam a probléma oka, hanem talán a rosszul megírt vga driverek vs. Firefox grafikai bugok, de jellemzően sok memóriát használva omlik össze.
Mindegy, már "megszoktam" a dolgot.
Azért átlagos böngészés mellett ritkán jön elő. -
mrszitya
senior tag
válasz
mrszitya
üzenetére
Fő gépemen Intel gpu, meg Nvidiásra beállított Firefox mellett is sikerrel reprodukáltam a problémát.
A másik, csak integrált gpu-s gépemet is sikerült összeomlasztani. Image-heavy oldalakkal + két aktív YT-videóval, >90%-os memória-kihasználtsággal (abban csak 2GB RAM van). Inteles, a hardveres gyorsítás tiltva van benne, ha erőltetettre teszem about:configban, akkor se tud semmit csinálni html5-ös tesztekkel (nincs újabb driver - és nem lesz hozzá). Szóval hw gyorsítás talán nem befolyásoló tényező. (Csak megjegyzem, Flash protected módban van ezen a gépen, és csak pár addon van a FF-ban.)
Optimusnál annyiban tévedtem, hogy ha Nvidiára van állítva Firefox, akkor mégis jelzi a videógyorsítást a kis tálcaikonján. (Korábban nem így volt emlékeim szerint, talán az aktív protected mód miatt a Flashben - nem volt jelzés, vagy tényleg csak nem vettem észre.) Intel gpu esetében viszont Flash működése közben sem látható semmi Nvidia ikonján, így talán, nem is akarna/tudna váltani másik gpura.
Szóval nem jutottam előrébb, sajna...
Köszi mindenesetre a tippeket, @Steelmanus! 
Egyelőre feladom a kísérletezést, de a 26-os aurorát majd felrakom. Kíváncsi leszek...
-
mrszitya
senior tag
válasz
Steelmanus
üzenetére
Sajna, nem ilyen egyszerű a nyomfelderítés. Már "játszottam" ezzel. Nálam is ki van rakva az Optimus aktivitását jelző ikon a tálcán, de ha Intelre van állítva, nem látszik aktivitás, ha a Flash indul, akkor sem.
Ha Nvidiára van állítva a Firefox, akkor természetesen aktív az ikon, de nem jelzi külön a Flash Playert.Sőt, most nézem, Firefoxot valamiért nem is tudnám esetleg automata gpu választásra kényszeríteni, mert az automata opció egyből átáll integráltra (pl. játékoknál nem teszi ezt, ott lehet automata, integrált, nvidia).
Flash Player aktivitása meg sehogy sem látható külön.Tehát, ha a Firefox beállításától függetlenül a Flash úgy dönt: "akkor is a másik gpu-t indítom... haha..." - azt nem látni a rendszerben. (Bár lehet van rá valami külön szoftver esetleg, ezt nem tudom, nem hiszem.)
Ettől függetlenül lehet, hogy nyerni fogsz a Flash-sel, de még nem lövöm le a poént.
Még kísérletezem... -
mrszitya
senior tag
válasz
Steelmanus
üzenetére
Elvileg a Firefox "nem szólhat bele" a döntésbe, mármint hogy maga kérje az átkapcsolást a rendszertől integráltról az Nvidiára. Alapból fixen a procim GPU-ját használhatja, pontosabban ezt preferálja (nálam) az Nvidia Optimus, a Firefox esetében.
Az viszont egy jó kérdés, hogy magát a Flash Player-t valójában befolyásolja-e az, hogy a Firefox melyik videóra van állítva... A Flash-t külön, önmagában ugyanis nem ismeri fel az Optimus. Szóval ki tudja, mit alkot a háttérben.
Nem olyan rég egyébként kísérleteztem vele - pont a Flash miatt. Átraktam Nvidiára, de azóta vissza is állítottam, mivel a Flash videóknál a procit jobban igénybe vette valamiért, plusz volt egy-két eset, amikor összeomlott hw gyorsítást tesztelő oldalnál. (Persze amúgy jobban is teljesített.)
Drivereket sem sikerült rendesen megírni ugyebár Optimusos rendszereknél korábban, meg ha jól rémlik, AMD hasonló megoldásánál sem. Tiltólistán voltak sokáig.
Adtál egy ötletet: másik otthoni gépet mindjárt letesztelem a belinkelt image-heavy oldalakkal, abban csak egy régi, integrált vga van.
Ja, a YT Center lemaradt: az nem befolyásoló tényező, csak nem régóta használom. Amikor nem volt semmi tweakelésem a YT-nál, akkor is volt összeomlásom telített memóriával.
-
mrszitya
senior tag
válasz
Steelmanus
üzenetére
Köszi, hogy megosztottad. Te aztán jó pár módosítást használsz.

Nekem csak talán kettő van ezek közül (+ két tucat kiegészítő
)
- browser.link.open_newwindow.restriction 0
- browser.search.openintab TrueCache dolgokkal + hw gyorsítás opciókkal majd eljátszom, ha lesz türelmem, bár előtte inkább a 26 aero-t kéne majd tesztelnem...
Én amit sejtek a dolog mögött - memóriatelítődésen mellett, az leginkább a hw-es gyorsítás valamelyik opciója, emlékeim szerint ugyanis a 4.0 előtt sosem volt emiatt összeomlásom. Majd kijött a 4.0, és a sokképes oldalaknál a scrollozás gyilkolt nálam rendszeresen. Az is lehet, hogy kombinálódnak a problémák nálam.
@scope2007
Ezzel a beállítással minden új ablakban megnyílni akaró popup új lapra kerül, legyen az sima html vagy JavaScriptes megoldás. -
mrszitya
senior tag
Na, még egy nagy hír: Mozilla’s Flash plugin replacement Shumway lands in Firefox Nightly
Aki nem hallott még róla, talán úgy egy éve dolgozik egy csoport a Mozillánál egy Flash-t helyettesítő HTML5 technológia kifejlesztésén => elsősorban a játékok miatt kezdtek bele. Most végre úgy tűnik előreléptek vele, bekerült a nightlyba (alapból tiltva lesz).
Flash videó
sajna, de elvileg tervben van. Még amúgy sincs messze kész (pl. Kongregate sem megy a cikk szerint), de az már jó hír, hogy a nightlyba bekerült. -
mrszitya
senior tag
válasz
Steelmanus
üzenetére
Én meg berágtam már egy jó ideje FF-ra emiatt a bug miatt (is), így gondoltam, nem érdekel hogy ki lehetne lőni a hw gyorsítást (vagy mást). Ha már beletették és alapból aktív, ráadásul már a driverek is (Intel beépített + Nvidia = Optimus) kompatibilisek papíron, akkor oldjátok meg végre, drága fejlesztők!!

A Flash Player meg..

(Bár ez utóbbit én sem bírtam tovább, végül antiprotekteltem magam egy-két hete, mivel esetemben az Adobe legkedveltebb, legjobb, legkiválóbb szoftverének két utolsó verziója minden második YT videó közben megadta magát. Ha nincs védett mód, csak minden tizenkettediknél hal meg kb. - tiszta profillal).Visszatérve image-heavy problémára, nálam csak 3GB RAM van, nincs SSD-m, és about:configban sem játszottam a dolgokkal. Nálam 1,2 GB-nál szokta feladni rendszerint a harcot a Firefox ennyi memóriával, az alapbeállítások mellett.
Majd kipróbálom az Aurorát valamikor én is.
-
mrszitya
senior tag
válasz
Steelmanus
üzenetére
Úgy van a történet, hogy egymás mellett nyiss meg egy párat, és görgess valamelyiken közben (lehetőleg azon, amelyiken nagyfelbontású képek vannak). Ha ez nem elég, egy-egy nagyfelbontású képet hívj be közben új lapra. Nálam ezzel a recepttel gyakorlatilag garantált a crash, csak a mikor a kérdéses.
Nagyfelbontású képek özönénél hamar (akár fél percen belül is) megtörténik nálam.Az oké, hogy telítődik rögtön a memória, de hogy miért kell a rókának (jó tudom, vörös panda
) össze is omlani ettől? Hardveres gyorsítás lehet talán az oka? -
mrszitya
senior tag
válasz
Steelmanus
üzenetére
Nem véletlen, hogy ebben az irányban is lépnek. Keresek még nektek hatszáz másik ilyen oldalt, ha gondoljátok, nem a linkelt az egyetlen ilyen: blogspot, tumblr, flickr, wordpress, instagram, és új, modern html5 oldalak ezreit rakják teli egyre gyakrabban nagyfelbontású képekkel, ráadásul már az átlagjúzer is egyre jobban ismeri az "új lap" opciót a böngészőkben.
Egyébként én nem vagyok benne biztos, hogy a hardverek olyan könnyen bírják ezt, és nem csak a memóriára célzok. Videókártyák hardveres gyorsítása nem igazán sikertörténet még a hibák szempontjából.
Nem mindenki bővíti/cseréli a gépeit évente...
Ja, meg a fantasztikus szolgáltatói routerek/modemek is "jól" bírják a strapát.Amúgy meg lehet azt ügyesen is csinálni, hogy kevésbé tűnjön fel, ne legyen képvillogtatás a scrollnál. Szerintem volt is célzás erre az írásban, de majd meglátjuk, messze még a v26.
Kerestem nektek párat, mindenfélét: (össze is omlott közben...)
http://balatonhomesingatlanblh07.blogspot.com
http://www.mapcrunch.com/gallery (ezt nagyon utálja)
http://www.theatlantic.com/infocus/2011/03/earth-hour-2011/100035/
http://pixdaus.com/
http://www.npi-news.dk/
http://shop4lol.viralprints.com/ -
mrszitya
senior tag
válasz
Gézengúz
üzenetére
Ja, tumblr-en ezrével vannak ilyen kis oldalak, de ezek úgy vannak programozva, hogy a görgetéssel fokozatosan töltenek be, nem úgy mint az általam linkelt cikkben szereplő blogspotos szájt. Ez egyszerre tölt mindent... (Persze ha több lapon hasonló tumblr oldalt nyitsz, és görgetsz, azokkal is könnyen összeomlasztható a Firefox.)
A Chrome elég jól tűri az ezekkel való szenvedést amúgy (200 MB-nál korlátoz, amíg nem görgetsz), ellenben IE10 pillanatok alatt betolt nálam 1,5 gigát a RAM-ba, aztán a "hiperstabil" routerem adta fel a harcot...
Így inkább nem kísérletezem tovább... -
mrszitya
senior tag
Firefox 24/26 ships with serious memory consumption improvements on image-heavy pages
Röviden:
A Firefox 23-ig, ha egy (nagyméretű) képekkel telezsúfolt weboldalt nyitottunk meg (pl. fényképes blogokat), nem elég hogy brutálisan megnőtt a memóriafelhasználás, a szájt bezárása után is sokáig bennragadt a RAM-ban ez a sok adat, plusz könnyen össze is omolhatott a böngésző.
Az aktuális, 24-es verzióval ezt részben orvosolták, ugyanis most már rögtön ki tudja üríteni maga után a feleslegessé vált adatszemetet a Firefox, ha egy ilyen weboldalat tekintünk meg.
A 26-os változat pedig jóval kevésbé tömi tele majd a memóriát, ugyanis csak az éppen látható képeket tölti be a RAM-ba, nem úgy mint a korábbiak.
Általam ezer éve ismert hiba volt (remélem) ez...
-
mrszitya
senior tag
válasz
Visormail
üzenetére
Azért ajánlotta a figyelmedbe @Fandango kolléga az Add to Search Bar kieget, mivel az szinte bármelyik weboldal saját, beépített keresőjét képes felvenni a te saját keresőlistádra.
Pl. ha szeretnéd a Port.hu filmkeresőjét felvenni, akkor csak bele kell jobbkattintanod a keresőűrlapba itt, majd a felvétel a keresők közé pontra böksz, és voálá, van egy port.hu keresőd. Nem kell kutatodni a neten...

(Amúgy egy kis 25 kB-os, ezeréves, jól ismert kieg.
) -
mrszitya
senior tag
válasz
FrezeR
üzenetére
Az "Image-heavy sites" összeomlós bugot én pl. nagyon jól ismerem már hosszú-hosszú évek óta. Én tartós böngészés nélkül, 1-2 perc alatt is bármikor összeomlasztom a Rókát, ha van egy képekkel jól megszórt oldal...

Ez egy csúnya-nagy bug, csak nem érint tömegeket. Egy sima about:configos mókázás nem tudja orvosolni, de ha minden igaz, nemrég találtak megoldást a dologra:
https://blog.mozilla.org/nnethercote/2013/03/07/memshrink-progress-week-89-90/
Stabil verzióba viszont nem tudom, mikor kerül be a javítás. -
mrszitya
senior tag
Könnyen lehet, hogy az Adobe Flash Playere miatt. Nincs rá kifejezés, hogy mennyire pocsékul van optimalizálva/bugmentesítve - főleg az utóbbi időkben. Lehet belőle régi verziókat használni, mint azt teszik sokan e fórum tagjai is, (nem is tudom, én mért' nem váltok vissza...)
Egyébként:
- Töröld az előzményeket (mind) - Ctrl+Shift+Del
avagy ha nem jön be:
- Reseteld a profilod (topic fórumkeresője segít) -
mrszitya
senior tag
válasz
zileut
üzenetére
Pl. ezzel a kieggel: Context Search
-
mrszitya
senior tag
Csak a "szokásos" (na jó, ez inkább a Java-ra igaz
) : súlyos biztonsági hibát javítottak a Flash-ben. -
mrszitya
senior tag
válasz
ALONSO11
üzenetére
Egy teljes előzménytörlés legyen először is, sokszor ez is elég (CTRL+SHIFT+DEL). Megpróbálkozhatsz pl. a Flash Player protected mód kikapcsolással. Ez le van írva itt, többször is a topicban, de most volt róla cikk a napokban a Mozilla blogban, a Cafén is.
Ha nem jön be, csinálhatsz egy tiszta telepítést, azaz menteni a fontos dolgokat (könyvjelzők, jelszavak, kiegek, egyéb), aztán törlöd teljes egészben a profilmappád. Első hozzászólás segít. -
mrszitya
senior tag
MozBackuppal óvatosan...
Perfektül ment/visszaállít, de berak minden olyan általános fájlt is a mentésbe, ami miatt nem biztos, hogy tiszta telepítés lesz a tiszta telepítés.
Sajna nem nyúl hozzá a fejlesztő jó ideje. Szóval általános esetben jó a mentésre, de akinek gond van a profiljával, ha igénybe veszi ezt, előfordulhat hogy nem oldódik meg.(Van még a FEBE kiegészítő, ez egyébként tud automata mentést csinálni időnként, ez sem funkcionál tökéletesen, de alapvetően szintén jó.)
-
mrszitya
senior tag
Még annyit hozzáfűznék a végéhez, hogy azért sincsenek könnyű helyzetben "Rókások", mert úgy kell javítani pl. a kiegészítők működését, hogy ezzel ne nehezítsék nagymértékben a külső kiegészítők írását/átírását, azaz ne pártoljanak el a külső programozók azok fejlesztésétől.
-
mrszitya
senior tag
@FNZ, többiek
A belassulási jelenségekről, darabos működésről röviden
Először is, az ne legyen már probléma, hogy sok (?) memóriát eszik a Firefox, mivel ma jóformán minden weboldal tele van rakva Flash-videókkal, JavaScript cuccokkal, jQuery galériákkal, mindenféle nyavalyával. Ha akarnák se tudnák a böngészőfejlesztők visszafogni ilyen módon a memóriazabálást, a probléma nem is ez. Utóbbi időben ráadásul a Foxi az egyik legtakarékosabb lett ilyen szempontból. Ezenkívül manapság lassan a 4GB memória is átlagosnak számít, van hova terjeszkedni a programoknak, plusz az új Windowsok nagyon jól kezelik a memóriát. (Többi rendszerről nem tudok nyilatkozni, illetve de: Android például egyelőre nem túl jó ebben a témakörben...)
A másik dolog, amit írtál, az az igazi gond. Vagyis a belassulás, "darabos" működés, ami nem (igazán) függ össze a több száz megás memóriahasználattal.
Az oka ennek a "fagyási jelenségnek" egyrészt a Firefox egy régóta meglévő hibája, amivel kapcsolatban először a 16-os verzió tudott (gyenge) javulást felmutatni => Garbage Collection. Ez a hiba sok (tehát sok) fül megnyitásakor jelentkezik (nem csak párhuzamosan nyitva, hanem egymásutánban, régebbieket bezárva), amikor is darabosnak hat a működése egy idő után. Ezt a jelenséget úgy ismerhetjük fel könnyen, ha nyitunk több új lapot, lehetőleg komplexebb oldalakkal, aztán egyiken a töltődésük közben görgetünk le-fel.
Aztán vannak a "lyukas" kiegészítők, amik az előbbi dolgot felerősíthetik, ronthatják. Ez az ún. "zombi működés" (nem vicc): a kieg hibás kódjából (leak) adódóan nem lehet visszafogni az ügyködését, bennmarad a memóriában, hiába lőné ki már a böngésző.
Igazából elég lehet 1 darab "rossz" kieget felrakni, és ez kombinálódhat a többi problémával...
Kb. 1 éve kezdtek el Mozillánál erőteljesen foglalkozni ezzel a gonddal, sok ismert addon (pl. Adblock) egy-egy ilyen szivárgási hibáját sikerült kiszűrni a felhasználók és a fejlesztők segítségével, de még nincs vége. Sajnos ezeknek a lebuktatása a felhasználó számára nem olyan egyszerű, ám bele lehet fogni.A harmadik nagy probléma a pdf, java, silverlight, flash pluginek, pontosabban ebből a négyesből is a Flash Player a legfőbb problémaforrás: alaposan "igyekszik rombolni" a felhasználói élményt, utóbbi verziók bőven szolgáltattak témát itt is a fórumozóknak, hiszen komoly hibák jöttek elő. (Régi ismérvét, a fokozott gépigényt azért részben tudták orvosolni.)
Megoldás?
Nem egyszerű, a Mozillánál messze nem dolgozik annyi fejlesztő, mint mondjuk Google-nál, de külön projekt fut jó ideje már ezen problémák megszüntetéséért, a Flash pedig lassan nyugdíjba vonul...

-
mrszitya
senior tag
válasz
Faterkam
üzenetére
Nem, nem kiegészítő, hanem beépített funkció. Figyelmeztet és tiltja az elavult, biztonsági hézagos beépülőket, illetve csak kattintásra engedi működésbe lépni valamennyit (pl. egy YT videó betöltését, vagy egy pdf megnyitását.) Azt viszont, nem tudom a 17-es kiadásban hogy aktiválták, én ugyanis a bétákat használom. Lehet, a 17-ben csak a nem biztonságos beépülőket tiltja, ezért nem biztos, hogy észlelted a működését.
Sajna kifogytam az ötletekből, de előbb-utóbb a többiek is felbukkannak.
-
mrszitya
senior tag
válasz
Faterkam
üzenetére
Értem.
Esetleg a click-to-play funkció miatt lenne? Ha aktív, akkor a címsorban elvileg ugye egy kék favicon jelenik meg, ha az oldal tartalmaz pl. flasht, javat, vagy mást. Aktiváld az ikonra kattintva a lenyitható gomb alatt, hogy az adott oldalnál mindig engedélyezze a beépülőket.
-
mrszitya
senior tag
válasz
üzenetére
Egy időben nekem is fenn volt, de egyébként részben az Adblock is tud ilyesmit, erre van egy külön szűrőlistája (EasyPrivacy).
Komplexebb weboldalaknál számítsatok nála rá, hogy olyasmit is blokkolhat, amit nem szeretnétek, hogy blokkoljon. Ki lehet kapcsolni persze ilyenkor.
@scope2007
Ha nem te, vagy a vírusirtód rakta fel, akkor nézz utána, nem vmi kedves vírus-e... -
mrszitya
senior tag
Kipóbáltam, működik: https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/custom-tab-width/ Min. és max. szélességet lehet benne állítani, összenyomja a tabokat.
Ja, @csako megelőzött, de ez csak erre jó, más esetleg felesleges opció nincs is benne

-
mrszitya
senior tag
válasz
Steelmanus
üzenetére
Tab Mix Plusban nincs ilyen opció?
Ebben elvileg lehet játszogatni a szélességgel, próba szerencse: Tab Utilities16-ig működik csak, elvileg... -
mrszitya
senior tag
Incredibar törlése - angol, de végig képekkel illusztrálva:
http://deletemalware.blogspot.hu/2012/07/remove-mystart-by-incredibar-uninstall.html -
mrszitya
senior tag
64 bit: HWSW közben lehozta a befagyasztásról szóló hírt, akit érdekel
(2013 közepétől folytatni tervezik a projektet - legkorábban.)
-
mrszitya
senior tag
Mozilla "hivatalos" bejelentést még nem tett a dologról elvileg, és nem írták, hogy innentől kezdve a világ végezetéig csak és kizárólag 32 bites rendszerre fognak fejleszteni, akkor is ha mondjuk "1024 bites" rendszer is lesz már.
Én messze nem temetném őket a helyedben még, inkább a Flash Playert ássuk már el végre, de minél gyorsabban, örökre.

-
mrszitya
senior tag
válasz
Faterkam
üzenetére
Hír: No more Windows 64-bit builds of Firefox Leállítják a 64-bites Windows változatok fejlesztését
-
mrszitya
senior tag
-
mrszitya
senior tag
Hír: Shumway: Mozilla working on JavaScript Flash Player implementation
=> A Mozilla saját, JavaScript-alapú Flash Playeren dolgozgat.Még ne örüljön senki, csak pár játékdemóval működik, nem megy vele a YT, Indavideo, Armorgames, stb.
-
mrszitya
senior tag
válasz
virkir
üzenetére
http://itcafe.hu/tema/mozilla_firefox_2/hsz_28288-28288.html
Update: megelőztek...

-
mrszitya
senior tag
válasz
AndrewTdi
üzenetére
Nem a beállítások és a addonok törlődnének, addonokat le kell menteni külön.
Egy másik mód:
A FF-t csökkentett módban indítsd el, ami tilt ideiglenesen mindent, kivéve többek között a Flash Playert, így látni fogod a YT-nál, hogy a profilodban vmivel van-e a gond.
Firefox parancsikon / Tulajdonságok / Cél => egészítsd ki a cél helyét az idézőjel után ezzel: -safe-mode (idézőjel után egy space kell)A teszt után csak töröld a kiegészítést.
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
● Mozilla blog az ITcafé-n.
- Blogbejegyzés Hidegben sem fagy az új Firefox
- Blogbejegyzés Biztonságban ünnepel a Firefox
- Blogbejegyzés A Firefox követés elleni védelme és egyéb biztonsági szolgáltatásai
- Dell Latitude Precision Üzleti gépek, 2-in-1 gépek, 3-11. gen.
- Új és régi konzolok Okosítása és Szoftveres szintű javítása - Már 12.52 FW-s PS4-ek is!
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 8700K / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- BESZÁMÍTÁS! Asus H370 i7 8700 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Zalman S2 TG Cooler Master 650W
- KÜLÖNLEGES RITKASÁG! VADIÚJ Microsoft Surface Pro 12 12" Snapdragon X Plus 16GB 512GB LEVENDULA 686g
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Köszi mindenesetre a tippeket, @Steelmanus!
sajna, de elvileg tervben van. Még amúgy sincs messze kész (pl. Kongregate sem megy a cikk szerint), de az már jó hír, hogy a nightlyba bekerült.

KAMI911