Hirdetés

2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Mozilla Firefox (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-06-16 16:30:14

LOGOUT.hu

Mozilla Firefox

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#30264) mrszitya válasza FNZ (#30251) üzenetére


mrszitya
senior tag

@FNZ, többiek

A belassulási jelenségekről, darabos működésről röviden

Először is, az ne legyen már probléma, hogy sok (?) memóriát eszik a Firefox, mivel ma jóformán minden weboldal tele van rakva Flash-videókkal, JavaScript cuccokkal, jQuery galériákkal, mindenféle nyavalyával. Ha akarnák se tudnák a böngészőfejlesztők visszafogni ilyen módon a memóriazabálást, a probléma nem is ez. Utóbbi időben ráadásul a Foxi az egyik legtakarékosabb lett ilyen szempontból. Ezenkívül manapság lassan a 4GB memória is átlagosnak számít, van hova terjeszkedni a programoknak, plusz az új Windowsok nagyon jól kezelik a memóriát. (Többi rendszerről nem tudok nyilatkozni, illetve de: Android például egyelőre nem túl jó ebben a témakörben...)

A másik dolog, amit írtál, az az igazi gond. Vagyis a belassulás, "darabos" működés, ami nem (igazán) függ össze a több száz megás memóriahasználattal.

Az oka ennek a "fagyási jelenségnek" egyrészt a Firefox egy régóta meglévő hibája, amivel kapcsolatban először a 16-os verzió tudott (gyenge) javulást felmutatni => Garbage Collection. Ez a hiba sok (tehát sok) fül megnyitásakor jelentkezik (nem csak párhuzamosan nyitva, hanem egymásutánban, régebbieket bezárva), amikor is darabosnak hat a működése egy idő után. Ezt a jelenséget úgy ismerhetjük fel könnyen, ha nyitunk több új lapot, lehetőleg komplexebb oldalakkal, aztán egyiken a töltődésük közben görgetünk le-fel.

Aztán vannak a "lyukas" kiegészítők, amik az előbbi dolgot felerősíthetik, ronthatják. Ez az ún. "zombi működés" (nem vicc): a kieg hibás kódjából (leak) adódóan nem lehet visszafogni az ügyködését, bennmarad a memóriában, hiába lőné ki már a böngésző.
Igazából elég lehet 1 darab "rossz" kieget felrakni, és ez kombinálódhat a többi problémával...
Kb. 1 éve kezdtek el Mozillánál erőteljesen foglalkozni ezzel a gonddal, sok ismert addon (pl. Adblock) egy-egy ilyen szivárgási hibáját sikerült kiszűrni a felhasználók és a fejlesztők segítségével, de még nincs vége. Sajnos ezeknek a lebuktatása a felhasználó számára nem olyan egyszerű, ám bele lehet fogni.

A harmadik nagy probléma a pdf, java, silverlight, flash pluginek, pontosabban ebből a négyesből is a Flash Player a legfőbb problémaforrás: alaposan "igyekszik rombolni" a felhasználói élményt, utóbbi verziók bőven szolgáltattak témát itt is a fórumozóknak, hiszen komoly hibák jöttek elő. (Régi ismérvét, a fokozott gépigényt azért részben tudták orvosolni.)

Megoldás?

Nem egyszerű, a Mozillánál messze nem dolgozik annyi fejlesztő, mint mondjuk Google-nál, de külön projekt fut jó ideje már ezen problémák megszüntetéséért, a Flash pedig lassan nyugdíjba vonul... :)

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Mozilla Firefox (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.