- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gerner1
- koxx: Bloons TD5 - Tower Defense játék
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
- sziku69: Szólánc.
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- eldiablo: Mennyire strapabíró egy GShock?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Algieba
őstag
[link]
A kertem most. -
Akheron
senior tag
És most senki se jöjjön magasztosabb szöveggel, nem az életszemléletemmel van a gond
Márpedig azzal van gond - merő idegzsába vagy, faltól falig idegesen követelőző merevség, végtelenül bezárkózva. Ha volna említésre méltó lelkierőd és saját akaratod, felismerhetnéd, hogy a valódi kitartás azt jelenti, hogy belül nem rothad el az ember, bármi is érje; de így jó eséllyel a teljes életed hasonló minőségben fogod leélni.
A fák, a folyók, a sziklák és a retked meg, ha volna tudatuk, hülyének néznének, hogy mit pattogsz meg idegeskedsz. -
Algieba
őstag
El akarok költözni a szülővárosomból, vagy legalább a szülői házból. Elegem van a monoton vegetálásból, hogy egész nap önmagamban kergetem a hülye gondolatokat, a kertben meg a tucatnyi fosos macskát.
Hazajöttem, terepszemlét tartottam a kertben, töménytelen ''akna'' mindegyik ágyásban.
Idegroham kerülget, pluszba majd felrobbanok, mert hiába kértem a családomat, hogy öntözzék a növényeket, különösen a retket, nem tették meg. Megégett néhány reteknek a levele, és a kóstoló alapján a gumók égetően csípősek lettek.
Még szerencse, hogy végre esni fog.
Azonban hiába frissül fel a kertem, attól még a gazdája fel akar robbani.
Nem is én vagyok a tulaja, hisz a telek a szüleimé.
Életet akarok!
És most senki se jöjjön magasztosabb szöveggel, nem az életszemléletemmel van a gond, hanem ezzel a tébolyítóan bezáródott, összetöpörödött élethelyzettel.
Úgy érzem magam, mint a bokorrá fejlődött szobanövény fiatalkori cserepében nyomorogva, a földjét már felfalva, önön gyökereibe kapaszkodva, szomjazva, porlepte levélzettel, árnyékos sarokban tengődve.
Tarthatatlan helyzet.
Ui.: Holnap teszek fel fotót a webre a piros és csípős retkemről. -
Algieba
őstag
Sziasztok!
Szólok, hogy megvagyok.
Végre érkezik az eső! Remélem, olyan sok lesz, hogy a gombák kedvet kapnak a termőtest képzéshez. Szeretnék májusi pereszkét gyűjteni.
Üdv!
Andrea -
tildy
nagyúr
válasz
juliabrilke #692 üzenetére
Talan ha mevilagosodok, akkor elmulik... Az meg szerintem tolem igen tavol van me'g.
[Szerkesztve] -
juliabrilke
veterán
Örülök, hogy örülsz, amiért a topikban egy kis mozgás van.
Én már megtanultam, hogy a ''szülő'' véleményét nem szabad komolyan venni. Mert sok esetben csak leszólni tudják az embert, amivel egyátalán nem segítenek. 3 éve én is sok szempontból le lettem ''sza*ozva'' . Azóta az elképzeléseimből sok minent megvalósítottam teljesen egyedül, mert nem hagytam, hogy befolyásoljanak.
Ha Neked kiváló fantáziád van, akkor ne engedd, hogy leszólják és korlátozzanak téged az alkotásban. -
-
Algieba
őstag
Üdv!
Örömmel látom, hogy csevegés van a topikban.
Nálam minden rendben, éppen az alkotói kedvemet pátyolgatom. Szegénykét legázolta a negatív vélemény a szüleimtől. Nehéz kilépni az ősök árnyékából.
Néhány régebbi írásomat elolvasva rádöbbentem, hogy a szüleim a lehetetlen alakok. A lányuk szárnyaló képzeletét ''szarnak'' nevezni, nagy hiba volt.
Eh, mekkora kuszaság tud kialakulni az ember fejében.
Tény: kiváló fantáziám van nagy szókinccsel megtámogatva.
Nem töprengek tovább.
Vár a kert.
Azért a mániákus személyiségnek is vannak előnyei. Olyan eszelős módon ki tudom takarítani a gyomot a haszonnövények mellől, hogy öröm nézni a takaros rendet az ágyásokban. -
kymco
veterán
Nekem most ez nem kérdés... miliiónyi feladat van a három gyerek körül... ki se látok belőle. Azt hiszem az ember ilyenkor érzi leginkább, hogy szükség van rá. A gyerekeim számára most vagyok a legfontosabb.... és ez még koránt sem minden
-
tildy
nagyúr
válasz
juliabrilke #683 üzenetére
Őszintén megvallva: nem tudom. Inkább az a kérdés, hogy még hányszor? És mikor jutok el olyan szintre, hogy ne legyen többet ilyen.
-
ML320
senior tag
válasz
juliabrilke #680 üzenetére
A hétvége szentté tételét visszavonom. Sok a pénzem és unatkozom - így építkezem...
Leszakad a hátam, takony helyett port fújok, a látásom is pixelhibás. Büdös vagyok és ragadok, de jól érzem magam!
A szemlélet és a kérdéssor mindig változik. Nem szabad várni a nagy csodát. Bízz a sorsba, bár elég hülye humora van... -
DewiL
senior tag
válasz
juliabrilke #677 üzenetére
erre csak azt tudom mondani: carpe diem!
mellesleg meg minden úgy lesz ahogyan te alakítod és ahogyan lennie kell...
[Szerkesztve] -
Akheron
senior tag
válasz
juliabrilke #677 üzenetére
30 évesen...? Mi lesz mindebből 60 évesen, vagy a halálos ágyadon?
Vajh miként fogsz a saját életedre gondolni, mikor tudod már, hogy a végéhez közeleg, mindennel együtt, ami szép és jó volt számodra? Mikor szembe kerülsz az ellentmondást nem ismerő elmúlással, hogyan fogja befolyásolni a számvetést, hogy egy ember voltál-e a sok közül, vagy sem?
(Egyébként, ha már te is látod, hogy minden ember számára más a jó és más a rossz, onnan csak egy apró ugrás eljutni oda, hogy felismered: megváltoztatni nem a külső világ dolgait kell, mert azzal csak szolgai módon, függve érhetsz el boldogságot. Manapság még mindenki követ mozgat tudat helyett - kőkorszakban élünk.)
-
juliabrilke
veterán
Elérhető céljaim mindig annak. Csak ha már így érzem 25 évesen, akkor felteszem a kérdést, hogy mi lesz majd 30 évesen. Hány dolog fog ebből megváltozni? Egyátalán mik azok a dolgok, amiken én tudok változtatni és mi az amin nem.
Azt meg el tudom fogadni, hogy vannak jó és rossz pillanatok azt életben. -
DewiL
senior tag
Látod te már akkor is jól érzed magad ha boldog vagy és ez így is van jó és valóban nem feltétlenül kell valami maradandót alkotni kivéve ha ttol érzed magad jól/leszel boldog
szerintem mindenkinek mást jelent hogy jól érezni magadat az életben van akinek ez a fontos van akinek az és éppen ezért más minden ember mindenkinek a saját útját kell megtalálnia
szerintem Einsten sem azért szntelte az életét annak aminek mert valami nagyot és maradandót akart hátra hagyni hanem egyszerűen őt az érdekelte az tette boldoggá -
tildy
nagyúr
Tegnap valahogy rámtört a depresszió. Hogy tényleg az élet értelme csak ez lenne? Hogy jól érezzük magunkat (Hozzátenném, előtte jól éreztem magam) , csak, ennyi? Valami maradandót alkotni nem kéne?
Aztán rájöttem, hogy hát nem elég nagy feladat boldognak lenni , ráadásul nem görcsösen akarni , hanem természetesen elfogadni ? De. Na akkor hiszti ,gondolkodás abbhagy.... És lenyugodtam. -
DewiL
senior tag
válasz
juliabrilke #672 üzenetére
igazad van mindenki máshogyan csinálja... bár én is valamilyen szinten maximalista vagyok ennek ellenére ha jól érzem magam akkor nem akarom még jobban de persze mindenki életében vannak jó és rossz dolgok ez ilyen és ilyen is lesz mint egy hullámvasút
az a fontos mindig legyenek céljaid elérhető céljaid és akkor nem lesz egyhangú az életed
és 25 évesen szerintem még nagyon sok időd van hogy az legyél ami szeretnél akár a bigbluenál is
[Szerkesztve] -
Akheron
senior tag
válasz
juliabrilke #672 üzenetére
Mennyi jó érzéstől lesz elfogadható, vagy éppen kitűnő? Miben méred?
-
DewiL
senior tag
válasz
juliabrilke #669 üzenetére
egyébként meg szvsz az az élet értelme hogy jól érezd magad benne
-
juliabrilke
veterán
'' Ja, vagy elmész politikusnak '' Ilyen fiatalon még nem rontanám el az életemet.
Mondjuk az igérgetés az szerintem menne.
Hát igen... a pénz az tényleg Pesten van. De én is ide Fehérvárra Békéscsabáról jöttem, tehát az elszántság már bőven megvan.
Hétvége szenté tétele. Szintén megcsináltam, amit kellett. Ezért is írtam, hogy nem valami kis ember akarok lenni a sok közűl, mert ők 24/7-be dolgozank 3 műszakba + hétvége. Nekem most már csak délelőtt és délután van. Tehát a képzeletbeli családomra jutna bőven időm. Jutna.... -
ML320
senior tag
válasz
juliabrilke #667 üzenetére
A számtechben az a rossz, hogy a pénz Pesten van... Szerencsére régebben kezdtem, így lett egy vevőköröm. Őket megtartani kell a korrekt szolgáltatással. Ebből jön a mellékesem, ebből túlélek. A fix munkahely meg a további lehetőségeket biztosítja.
Szerverek, szerver alkalmazások - erre tudnál ráhajtani. A nyelv meg azért fontos, mert nem a magyar juzer tudatlanVicc volt, ne támadjatok le miatta!
És ha ez megvan, akkor multi cégek felé tudsz lépni, ahol kézzel foghatóan értékelik a tudásodat.
De ez meg sok munkát is fog maga után vonni. Nálunk is rossz volt, hogy néha 7-22 a munkaidőm. De a hétvégét szentté tettem! Akkor csak a család!
Ja, vagy elmész politikusnak -
juliabrilke
veterán
Én szintén a számítástechnikában vagyok (nagy kék hajó fedélzetén
), de ''nyomuloknék''.
Nem akarok egy átlagos kis emberke lenni a sok közűl. Persze nem olyan szinten már, hogy az káros legyen. De itt még nem is a munkával lenne a gond. Az adott a rendes élethez. Végzem rendesen a dolgomat és folyamatok oktatásokat meg megcsinálo. Csak utána ebből jönne a többi... 1. lakás. Szinte képtelenség venni egyet még ketten is. 2. Család Eléggé Egyideje egyedül vagyok és ezt már megszoktam. (nem beletörődés) De erre kellene az a kis plusz, amire azt modnja az ember, hogy az életének ez az értelme. Sokan a munkára mondják ezt, valaki a gyerekre és a párkapcsolatra. Én az apró örömökre mondom ezt. Kis dolgoknak is annyira tudok már örülni, ha kapok. Régebben ez nem volt így.
-
ML320
senior tag
válasz
juliabrilke #665 üzenetére
Munkahelyi továbbmenetelhez: nyelvtudás, tapasztalat, ambíció. A képzettség (diploma, oklevél) más kérdés. Találkozhattál már ostoba több diplomással, és pengén vágó szakemberrel (minden papír nélkül). Megint kérdés, merre akarsz tovább menni. Dolgoznunk kell, mert még nincs itt a tejjel-mézzel folyó Kánaán. Kérdés, merre vagy. Szerintem a jövő az alternatív energiáé, vagy a spec szolgáltatásoké. Én pl számítástechnikában vagyok, de nem nyomulok. Egy biztos, nem akarom, hogy elkapjon a mókuskerék. A pénz nem boldogít, de minden más igen, amit abból veszel!
De ha már vasárnap is hivagatnak, meg azonnal akarnak mindent, akkor inkább azokat az ügyfeleket nem vállalom. Tudni kell, mi a határ. Van egy vevőköröm, akivel élehetek. Mindig lesz annyi munkám, amivel túlélek, de élni és túlélni között van különbség...
-
juliabrilke
veterán
Én csak jól szeretné érezni magam (ki nem ezt szeretné) és pár kérdésre választ kapni. Nem egy monoton élet, amiben minig minden nap szinte ugyanaz van.
Ennek érdekében már léptem néhányat. Rendes munkahely. De szerenék tovább menni. És itt nem tudom,hogy mi kellene. Erre keresem most a választ. -
Akheron
senior tag
válasz
juliabrilke #663 üzenetére
Alapvetően két lehetőséged van. Vagy belefeledkezel valamibe, és hagyod, hogy áthassa az életed célokkal és motivációval, mint ahogyan azt a legtöbb ember teszi - vagy ennek a kérdésnek a megválaszolására fordítod az életed, ahogyan azt nagyon kevesen teszik.
Egyébként a válasz, amit találnál, nem titok. A következőképpen hangzik: „nem tudom”. De nem intellektuális elfogadással válik válasszá, hanem az átélés révén. -
juliabrilke
veterán
Azzal nincs is gond,hogy nem látom az élet apró örömeit. Sőtt!! Nagyon kis dolgokank is tudok örűlni. A célokkal nincs is gond. Munkahely? Elég stabilnak tűnik. Célok? Természetesen vannak. Pár is lehetne 2, de még sem kell. Miért?
Nem tudom.
Jelenleg beérem azzal,hogy egy táncpartnerrel elszórakoztatjuk egymást heti 2x. De ezalatt az idő alatt többet kapok tőle, mint mástól egy hét alatt. Pedig csak egy jóbarát. De nem úgy akarom leélni a napjaimat, hogy várom a hétvégéket és a fizetésnapokat és az idő csak telik és telik....
[Szerkesztve] -
ML320
senior tag
válasz
juliabrilke #661 üzenetére
Nekem is ilyen volt a felfogásom. Aztán 25 évesen jött a pici. Utánna már csak a család. Átszerveződik a életmódod, a kiadásokat is másképp látod. Azóta már ketten vannak. A ház, a kocsi, minden összejött. Apránként! Mindig tűzz ki reális célt magad elé!
De pesszimistaként ne élj! Ha magadba szugerálod a rossz dolgokat, tuti bejön. Annak a piszok Murphynek mindig igaza van! Könnyű azt mondani, hogy nézd a derűs oldalát a dolgoknak, ha közben folyton kudarc ér, de tényleg próbáld meg! Ha más nem, iratkozz be egy Agykontroll kurzusra...
És ami fontos: döntsd el, mi akarsz lenni? Ahogy okosabbak mondták: Ne sikeres, értékes légy! És ez alapján lehet, hogy kispolgárinak tűnik, hogy legyen házam, kocsim, család, stb... De én jól érzem magam. Boldogan megyek haza, látom a mütyűrök örömét. Az élet apró szépségei! -
juliabrilke
veterán
Ti rájöttetek már az életetek értelmére? Neketek sikerült már? Mert az lenne az értelme,hogy legyen egy családotok, egy házatok és pár olyan dolog, amit le tudtok tenni az asztalra. Most így friss 25 évesen (tegnap) pont ezen kezdtem el gondolkozni. Eddig nem értem el semmit és miért pont ezután sikerűlne? Nem vagyok egy örök pesszimista, de én sajnos így látom a dolgokat!
-
Tündiii
csendes tag
Szerintemmm!
Gyere le holnap bulizni a Café del Rio-ba..
Nagyon jó party lesz, ott lesz Dundika is ;)
[link] -
Algieba
őstag
Változik az időjárás. Az előrejelzések szerint lesznek májusi esők.
Vonattal mentem a városba, így láthattam, hogy a földeken itt-ott már kikelt a kukorica. A kukorica ''iszákos'' növény, szereti az esőt.
Ma elvetem a sütőtököt. Az egyik fajta a halloweeni, narancssárga dísztök, a másik meg a jól bevált, igazi magyar fajta, nagydobosi.
Holnap meg virágpalántákat ültetek. Néztem a piacon őket, azonban kevés árus volt kint, szombaton viszont jóval többen lesznek, így a kínálat is szemet gyönyörködtető lesz. -
Algieba
őstag
A mai testmozgásom egy kis séta volt, és három sornyi vetemény gondos megkapálása. Ilyenkor kivágom vagy ujjal kicsipkedem a frissen kelt gyomokat.
Fejlődnek a haszonnövények.
Idén pompás kertem lesz.
Várom a májusi esőket, mert jó lenne, ha átázna a föld. Biztosabban erednének meg a palánták. Még nincs a kertemben a paradicsom, a paprika és a cukkini. Ezek sem hiányozhatnak egy kiskertből. -
Akheron
senior tag
Én az erdőt fosztogattam tegnap.
Hoztam haza csalánt, ibolyát és mirhafüvet. A csalánt már megfőztem főzelékként, az ibolyát salátába aprítom, éppen most. Innen, Gyöngyös aljáról egészen a Kékes-tetőig gyalogoltam fel, és vissza; nagyjából 20 km lehetett. Csak egy kevés pirított búzát vittem magammal, így mire hazaértem, alig láttam az éhségtől.
-
Algieba
őstag
Boltban 94 óta nem vettem cseresznyét.
Amikor szezonja van nálunk, akkor mindenki teletömi magát az egész évre szóló adagjával. Kicsit egyhangúnak hihetné az ember a napi 0,5-1kiló cseresznye befalását 2 héten át, de mivel az év többi, 50 hetében NINCS cseresznye, már érthető, hogy bírjuk gyomorral. Egyszerűen imádnivaló a friss gyümölcs. Lemenni a kertbe, felnyúlni és leszedni a sajátodat. Királyi élmény.
Állítólag Pesten, valamelyik hiperben kapható volt télen, 4999Ft kilója, perui cseresznye...
Azért ez már túlzás.
Ha télen egy kis desszertre vágyunk az ebéd mellé, inkább hazai készítésű befőtteket veszünk, vagy kérünk a rokonoktól.
Mi befőzéssel nem pepecselünk, mindent frissen eltakarítunk a kertből. -
Ha jól tudom, a Van és a Meteor is önbeporzású annyira nem értek hozzá
Hát itthon (pontosabban otthon) is van egy kb 10 éves fa, na az is tele volt virággal, de ott a Homokon aztán volt miben gyönyörködni, csak sajnos az utolsó években , nem is termett úgy ahogy, meg nem adtak érte normális árat 2-300 Ft/kg, közben meg a boltban amit megkapsz 5-600 Ft-ért az se ízben, se másban meg se közelíti.
-
Algieba
őstag
Ha jól tudom, a Van és a Meteor is önbeporzású. De még él két meggyfa a kertemben, egy cigánymeggy, mint porzó, és egy érdi bőtermő.
A Van cseresznye a családom számára bőven elegendő gyümit ad. Nem is férne el még egy kifejlett cseresznyefa a kertemben.
Valóban, közepes méretű a szeme, nem nő akkorára, mint a Germesdorfié.
Gyönyörű lehetett virágzáskor a cseresznyés. Romantikus látvány a virágzó fa. Idén is lefotóztam. -
Vagy NINCS (
)Asszem az a kissé apró szemű fajta, azon tényleg rengeteg szokott lenni, nálunk anno (3-4 éve adtuk el) a Homokon Nagykőrüben rengeteg Germesdorfi 50-80 éves fa volt. Gyerekoromban szedéskor mindig poénkodtunk:
- Te nézd már mit találtam.
- Mit?
- Cseresznyét.
- Nem mondod, én meg azt hittem dinnyét szedünk.
Ja igen fontos a cseresznyének, hogy meggy is legyen mellette, mert az ''porozza'' be. -
Algieba
őstag
1992 tavaszán ültettem a fákat.
A cseresznye törzse csak 1 méter magas, és egyből már a koronájában találja magát az ember, ha fellép az egyik alacsonyan fekvő ágára. A koronája fő ága kb. 3 méter magas. A tetejéről nem is tudjuk leszedni a termést. Az a seregély csapaté.
A fajtája, VAN. Az első érett szemet május végén szoktam lecsippenteni, és június első hetében már teljesen beérett a termés legnagyobb része.
Korai fajta. A szemek már most túl vannak a fél centin. Nagyon gyorsan fejlődnek.
A METEOR meggy vele egy időben érik. Tehát egyszerre ehetünk cseresznyét és meggyet. -
Algieba
őstag
A jól tartott, középmagas vagy cseresznye esetében magas, gyümölcsfákra jellemző.
De pl. a csillagtök is nagyon sok termést képes hozni, csak győzze az ember leszedni és kirántani. A zöldbab is képes elárasztani a konyhát a hüvelyeivel.
Persze a fák sem mindig hoznak ennyi termést, vannak pihenő éveik is, amikor fejlődnek, erőt gyűjtenek, és mutatóba adnak egy-két kg gyümit.
A bőséges terméshez gondos növényvédelem, sok-sok tápanyag és esetleg öntözés szükséges, valamint metszés.
Furmányos, de nem rejtélyes munka a kertészkedés.
Ha az ember a kenyerét is maga akarja előállítani, ehhez búza kell. Ezért írtam az 1 hektárt. A gabonanövények megtermelése azonban kívül esik a tapasztalataimon. -
Algieba
őstag
[link]
Az origo cikke a kiskertek számának csökkenéséről.
A saját kertem, köszöni jól van.
Egy a gond, kinek adom tovább a kert szeretetét?
Tegnap kora este megöntöztem az ágyásokat. 17x fordultam két vödörrel.
Ma délután kapálok. Itt-ott a makacsabb gyomok próbálkoznak a térfoglalással. Adok nekik a kapával.
Tavaly a cseresznyém minden eddigi termés rekordját megdöntötte. Annyi volt rajta, hogy a seregély csapat sem tudta megenni, de mi sem. Az esős időjárás martaléka lett a termése utója.
Idén a lökött fa, csak azért is, dugig van megtermékenyült szemekkel. A szomszéd már megint le van nyűgözve.Jó kis fa. Magam választottam ki és ültettem el.
Cseresznyéből ismét bőven ehetünk.
És ahogy figyelem a meggyet, azon is lesz. Kellemes, júniusi gyümölcsparádéra van kilátás. Sütikék, behűtött gyümölcslevesek, kompótok... Ah, igen, nyammi-nyammi... -
Akheron
senior tag
válasz
Sir Pocok #642 üzenetére
Az Egyesült Államokban mondjuk lehet, hogy valamivel nagyobbak a költségeik, káraik; végtére is toleráns dolog a zen, és sokféle modern, zavartfejű szerzet odatévedhet. Elolvastam a Zen Mountain Center szabályzatát, és azt vettem észre, hogy nagyon sok egészen alapvető dolgot is belefoglaltak.
Például a drogokkal, alkohollal, energia- és vízhasználattal kapcsolatban. Egyetlen személy is nagy kárt tud okozni a felelőtlenségével - élő példa rá a lakótársam: lassan május lesz, a szobahőmérséklet 23 fok, de ő még mindig fűt a gázkonvektorral, persze az én kontómra. Pazarlás, pazarlás, pazarlás... és mire jut vele? Lelkibeteg. -
Sir Pocok
őstag
válasz
Dr.F.E.R.I. #638 üzenetére
Ha szétdobják az épület rezsiköltségét az érthető, de azon felül pénzt kérni nem helyes.
Sajnos Amerikában tapasztalható az, hogy a zen-t megpróbálják a well ness szolgáltatásokhoz kapcsolni és így próbálják pénzé tenni a tanításokat. -
Algieba
őstag
[link]
Szép a reggel.
A tegnapi eső után kellemes eső illat volt. Tetszett.
Mindenkinek kellemes és szép napot kívánok! -
Dr.F.E.R.I.
addikt
válasz
Sir Pocok #629 üzenetére
Egyszer láttam tévében Zen-buddhista közösséget belülről (már nem tudom, a forgatócsoport hová valósi volt), nekem nem tűnt valami mozgalmas helynek. A tagok hosszú-hosszú órákat gubbasztottak a jellegzetes ülésformában, ahogy meditáltak. Egy főpap járt a soraik közt bambuszpálcával, és akit szunyókáláson kapott, azt felébresztette, majd - mikor az illető bűnbánóan előregörnyedt - a hátára sózott a pálcával. Elég spártai életet élnek, dolgoznak, takarítanak, főznek, órákat meditálnak - igazából nem tudom, mi lehet olyan megfizethetetlen ebben a buliban.
-
Akheron
senior tag
Nekem egy olyan könyvem van, hogy ''Vadontermő ennivalók''. Meg egy olyan is, hogy ''Túlélés a természetben''.
Utóbbiban nagyon sok érdekesség olvasható.
Egyébként valószínűnek tartom, hogy én egy gyöngyvirágot kóstolgattam múltkoriban... Még nem virágzott, és a medvehagymára emlékeztetett - a szagról meg megfeledkeztem. Szerencsére csak keveset ettem belőle.
A citromfűről jól tudom, hogy a csalánhoz hasonlóan néznek ki a levelei? Annak mondjuk meg citromillata van, így azt sem lehet problémás azonosítani. -
Algieba
őstag
A levelének HAGYMA illata van.Tehát egyértelműen hagyma a medvehagyma.
Egyszer a Bükkben találkoztam vele.
A gyöngyvirágnak NINCS hagyma illata, ellenben szép, fehér virága kellemes illatú. De maga a növény MÉRGEZŐ.
Eme két növény összekeveréséből volt tavaly vagy előtte egy csúnya mérgezés.
A gyöngyvirágnak kisebb a levele, nem annyira hosszúkás, sötétebb zöldebb, és semmi hagymaillata.
Szívesen segítenék neked az ehető növények felismerésében.
Van egy hasznos kiskönyv a Kis természethatározó sorozatból, az Ehető növények.
''Az erdőkben és a mezőkön gyűjthető gyümölcsök, zöldség- és fűszernövények színes képekkel illusztrált leírása.'' -
-
Algieba
őstag
[link]
Ennyire szépek a meggyfák régen voltak. Azért a szárazságnak is van egy előnye, nem terjed a monilia. Eddig mindig nagyon korán levitte a virágokat. Idén viszont sokáig pompáztak a fák.
Ez egy néhány napos kép. Mostanra hullnak a szirmok, de a természetes ütemben. Nem károsodtak a gombától.Bizakodok, hogy tényleg meggyben fogok dúskálni.
Várom a hidegfront helyi hatását.Egy zivatar jól jönne! Akkor el tudnám dolgozni a töknek szánt ágyást. Érdekes, hogy a talajban van nedvesség, de a felső 5-8 centi porszáraz.
Sikerült kimásznom az ágyból. Ez kisebb győzelem, de csak egy napi csata megnyerése önmagam hülyeségével szemben. A háború még nem dőlt el.
Szép a délelőtt. Gyagya vagyok, hogy átalszom a nap elejét, és csak kora délután ébredek fel. Le kell szoknom róla! Ez egy függőség. Kórosan álomszuszék vagyok a nappali órákban. Az éjszakai alvás számomra egy nyárson való forgás. Nem tudok aludni, óránként felriadok, hogy megállapítsam, még mindig éjszaka van... Aztán reggel kialvatlanul morgok.
Az éjszaki alváson még önmagam módszeres, totális kifárasztása sem segített. Olyan mint egy fajta táplálkozási zavar, csak itt nem az étel a mumus, hanem az alvás.
Elképzelésem sincs, hogyan állítsam át magamat a normális életvitelre. Próbálkozok, nem adom fel. -
Akheron
senior tag
válasz
Sir Pocok #631 üzenetére
Én is hasonlóképpen gondolom. Egy ideig úgy gondoltam, hogy én nem értek valamit, és igyekeztem valamiféle mögöttes értelmet, tanulnivalót találni ebben a pénzkérdésben - de sehogy sem sikerült megemésztenem. Nem fér össze a kettő számomra, még ha a maga módján mindennel is összefér a zen, és mégha maga a pénz semmit sem jelent.
Ha mész, majd számolj be a benyomásaidról.Annak a 100 napos elvonulásnak a díjáról tudsz valamit? Megnéztem a napirendjét. Vessenek meg érte, de az első benyomásom az volt, hogy valamiféle turistaattrakció lehet: egyórás munkák, félórás ülés.
-
Sir Pocok
őstag
Nos én ezért nem vagyok egyik közösségnek sem a tagja, mert a zen-nek nem szabadna pénzről szólnia.
Én sem jártam még ilyen eseményen, mert nem tartottam szükségesnek. De most szívesen elmennék rá. Jó lenne megismerni Dobosy Antalt. Ő buddhista főiskolán a zen tanításáért felel. Jelent már meg pár jegyzete.
[link] -
Akheron
senior tag
válasz
Sir Pocok #629 üzenetére
Érdekesen hangzik. Én tulajdonképpen sosem jártam még a közelében sem efféle eseményeknek. Az mindenképpen pozitív, hogy nem drága. Azért írom ezt, mert nemrégiben körbenéztem néhány külföldi közösségnél, és azt kellett tapasztalnom, hogy horribilis ''áron kínálják'' a visszavonulásokat. Gyakorlatilag olyan áron, amit megfizetni sem tudnék.
Egészen eddig abban a hitben éltem, hogy az efféle közösségekbe bárki betérhet bizalommal, úgy, hogy csak saját magát viszi.
-
Sir Pocok
őstag
Nyári program ajánló, remélem el tudok rá menni.
Nyári elvonulás és zen tábor
Augusztus 17. és 24. között rendezzük meg ez évi nyári zen visszavonulásunkat az Egyház uszói elvonulási házában Dobosy Antal zen tanító és Hadházi Zsolt vezetésével. Az elvonulást kötött napi program szabályozza. Reggel és este egy 45 perces szertartást, napközben kétszer egy hosszabb zen meditációs gyakorlatot tartunk. Zen szövegeket fogunk tanulmányozni, és az elvonulás vezetői személyes tanításra és párbeszédre is lehetőséget biztosítanak. A nap többi részében csendes egyéni és csoportos foglalkozások egészítik ki a szellemi tanulmányokat. Az épületben kevés a férőhely, ezért a résztvevők elhelyezése főleg sátorban lehetséges. Az étkezést is saját magunknak kell biztosítanunk, de főzési lehetőség van. Így várhatóan az elvonulás költségei nem haladják meg a napi ezer forintot személyenként. Érdeklődni és jelentkezni anti@zen.hu és a hadhazi@gmail.com címeken lehet. -
tildy
nagyúr
válasz
Dr.F.E.R.I. #627 üzenetére
Hát én pont egy szállítmányozási cégtől ''menekültem'' el. Bár a raktáros srácok jófejek voltak
Sport szerencsére megvan -
Dr.F.E.R.I.
addikt
Nos, jómagam (szintén lemondván a sok pénzről
) egy poros, de amúgy hi-tek raktárban serénykedem, csicskáztatnak (-nának, ha engedném), talpraesett sofőrbácsikat és iq-blaster biztonsági bácsikat szórakoztatok - különösen, ha közlöm velük, a fele árut megint vissza kell fordítsam ilyenolyanamolyan okok miatt. Van még tuti neonfény, képességeim alatti munkavégzés, lágy tavaszi szellő (ha a teherkapukat felengedjük), papírmunka rulez, háromféle pecsét úgysz, sok szép targonca, maratoni séták, mi kellhet még? A raktár egy köpésre van a lakhelyemtől, ami nekem mindennél többet ér. Programozni sosem szerettem, nem tudott úgy lekötni, mint a buherálás. Örülök, hogy megtaláltad a számításod - és sportolj sokat, ülőmunka mellé kell. Sok sikert a továbbiakban is!
-
Algieba
őstag
Üdv!
Kezd nyomasztó lenni a csapadék nélküli szeles, napos, meleg idő. Megyek kapálni és öntözni. Minden virul a kiskertben. A meggy és a cseresznye virágai jól termékenyültek. Ha sem gombabetegség, sem jég nem veri el, akkor idén végre bőségesen belakmározhatunk meggyből.
A csillagtök magja csodálatosan ellenállónak bizonyult. 2005-ben vetettem csillagtököt. Több fel nem használt, beérett termés is a földbe lett visszaforgatva. 2006-ban az ágyások műveletlenek voltak, kiszáradtak, gaz nőtt rajtuk. Idén újra művelésbe fogtam az egészet, és mit látnak szemeim a nárcisz-neveldében (ahol annak idején a csillagtök volt), tök magoncokat.
Kedveljük a csillagtököt, rántva a legjobb. Bár idén a kertbe cukkinit akarok letenni (tápkockás palántaként), de nem vágom ki a csillagtök magoncokat. Így tisztelgek a tökmag csodás életereje előtt.Meg aztán jó is az a rántott patisszon.
-
tildy
nagyúr
válasz
Dr.F.E.R.I. #622 üzenetére
Feladva a több pénzt, feladva az állandó rohanáést, azt, hogy sokszor voltam ''csicskáztatva'' ( lehet túlzás ez a szó, midnenesetre sokszor képességeim alatti munkát végeztem, szal végre programozhatok.
-
Akheron
senior tag
válasz
Dr.F.E.R.I. #621 üzenetére
Mi az ördög ez a ''mém'' dolog?
Az, hogy minek nevezzük (a memetikát), voltaképpen teljesen mindegy. Jobb is, ha nem tudományként tekintünk erre a kérdéskörre. A tudat alapvető működése ez - az evolúciós elméletet terjeszti ki a tudati tartalmakra; egyszerű gondolatokra, összetett ideákra, vallásokra, vágyakra és egyebekre. A tudat befogadja ezeket a tartalmakat, majd e tartalmak a tudatban egymásnak feszülnek, versengenek, hogy minél nagyobb teret kaphassanak, és minél szélesebb körben terjedhessenek. Legtöbbünk számára a teljes életet az efféle tudati tartalmaknak való alárendeltség tölti ki. Ezért szoktam írni, hogy aki vágyaktól és egyebektől függ, az csupán sodródik.
Biztos tapasztaltad már este, az ágyban fekve, hogy csak úgy hemzsegnek a gondolatok a fejedben, vagy esetleg előfordult már, hogy nem akart kimenni a fejedből egy dallam. Nagyjából erről van szó.
De tekintve, hogy mennyire esetlenül mutattam be, ajánlok egy egyszerű írást: [link] -
Akheron
senior tag
Hopp, és nekem megy a gondolkozás nélküli szemlélődés. Csak utána mindig émelygek, és furán érzem magamat... Tulajdonképpen már gyerekként felfedeztem a mém-elmélet alapját.
Ez, és a rendszeres szenvedésed két gyökeresen eltérő, egymásnak csaknem ellentmondó dolog. Ha egyszer ténylegesen tudatosult benned az, hogy a dolgok éles, öncélú megkülönbözetése egy teljesebb, értékítélet nélküli világnak csupán a része, tehát benne foglaltatik abban, kevesebb annál, akkor nincs több kérdés az életben. Értelmét, létezését veszíti a szenvedés, és megszűnik számos egyéb dolog hagyományos értelme, létezése is. Minden kérdés annak a jele, hogy kizökkentél, és minden válasz csak az emlékezés lehet erre a teljességre. Ez a teljes elfogadás és haszonkeresés nélküli cselekvés tudata - ez a tudat nem ismeri a zavart. Ha zavar kötődik hozzá, talán csak azért van, mert a kisebbikbe akarod beletuszkolni a nagyobbikat.Szomorú, de sokak számára csak nevesített eszköz mindez, melyet abszurd módon mindennapi, szűk tudatuknak alárendelten használnak - így nem jutnak semmire.
-
Algieba
őstag
Kiakadt a merevlemez a fejemben. Nyomkodom a reset gombot.
Természetesen sem a pozitív, sem a negatív nem fontos, mert jó és rossz is egyformán elmúlik, lényegtelenek.
Maga az Élet a legfontosabb.
Azonban a jó és a rossz is elemei az Életnek. Valamit mégis csak kell kezdeni velük.
De csak eme két kategória szerint létezni, fejvesztett kapkodás. A rossz elől menekülök, a jóért sóvárgok. A jó viszont nem okoz tartós elégedettséget.
Viszont megint beleesek a fekete-fehér ítélkezés csapdájába.
Abban igazad van, hogy a világ olyan, amilyennek látni akarjuk.
Nehézségekre szükség van, legyőzésük igazi elégedettséget ad, és megteremti a pillanatnyi rend állapotát, amikor tulajdonképpen jónak érezzük az életet.
A jónak tartott dolgok, mint pl. a lottó ötös, valójában fejfájást okoznak az embernek.
Ha nem is lottó ötös, de egyszer nagyon jó dolog ért. Az eredménye gyomorfekély lett...
Oké, nekem kell a nyűg, a hiszti, a pepecselés felfújt gondokkal, különben nem érezném létezőnek magamat.
Hopp, és nekem megy a gondolkozás nélküli szemlélődés. Csak utána mindig émelygek, és furán érzem magamat...
Tulajdonképpen már gyerekként felfedeztem a mém-elmélet alapját. Azon töprengtem, hogy Ki vagyok?
És a válaszom rá: információk egymásba mosódó halmazai.
A fenébe, ez a rohadt címkézési vágyam csak nem hagy békén!
Állandóan címkék zaklatnak, hogy önző vagyok, nihilista, egy hisztis picsa stb.
Ez lenne a szülői énem zaklatása??
Hol vagyok én? Ja, persze, tudom az nincs, hisz ez egy mém-halmaz.
Akkor mi van???
Egyelőre feladom. Megint fennakadtam.
Ma tovább ügyködök a kerti ösvényen. Ásom az alapját. És persze kapálok.
A kerti munka kielégíti igényeimet. Teret ad a testnek és a szellemnek. Jól elagyalok a kerti ösvény munkafázisain, hogy mivel burkoljam le stb. Jó érzés. És ez teljesen mentes minden lelki képzelt izétől. -
Akheron
senior tag
Először is el kell döntened, hogy a pozitív és negatív hatások fontosabbak-e, vagy az élet.
Amíg pozitívban és negatívban gondolkodsz, addig nem vagy saját magad ura. Olyan nehéz átérezned, hogy az élet dolgai nem az értékítéletről szólnak, hanem egyszerűen, előjelek nélkül történnek? Minden elvárás, minden ''jó'' és minden ''rossz'' benned van; nem a környezet dolgai vannak beoltva azzal, elhiheted. Ezt a káprázatot kell leraknod, ha érdemben akarsz bármit is látni az életből. Enélkül csak függés, sodródás.
A munka öröme meg a munka.Vagy az élethez is úgy állsz hozzá, hogy a legvége a lényeg?
Esetleg ezt átgondolhatnád: Nem épp akkor lenne értelme annak, hogy felhőtlen légy, amikor nehézségek adódnak? Vagy természetesnek tűnik, hogy a nehézségek megkeserítik az életedet? Ha csak akkor vagy felhőtlen, amikor nincs nehézség az életedben, akkor valójában nem is vagy felhőtlen - nem teszel semmit, csak sodródsz. A felhőtlenség ekkor nem a tiéd, hanem a körülményeké. Ezt azért biztosan átlátod.
[Szerkesztve] -
Algieba
őstag
-
chop
őstag
Istenem, meg mindig porgetitek ezt a depressziotopikot?..
Azt hittem mar reg eltunt a sullyesztoben... -
Akheron
senior tag
Akkor most ezt így, ahogy van elfogadom.
Hisz minek bármit is tenni? Belehalunk az életbe.
Ha el tudnád fogadni, nem lennének problémáid.Az nem elfogadás, ha azt mondja az elméd, hogy ''igen, ez tény, így van'', miközben százfelé tép belül az indulat, keserűség, csüggedés, rezignáltság, tagadás vagy bármi egyéb. Elfogadni nem logikával kell.
-
Akheron
senior tag
Az is teljesen mindegy, hogy kiknek és miknek a kárán és halálán keresztül jutsz végére egyszerű életednek? Engem mostanság egyre inkább foglalkoztat ez a kérdés - az, hogy semmit sem tudok erről az egészről, amit életnek nevezünk, és mégis milyen bizonyossággal folytattam sokáig olyan szokásokat, amelyekkel ártottam másoknak. Úgy érzem, hogy ha a tudatlanságom ekkora, a szerénységemnek is legalább ekkorának kellene lennie a mindennapokban.
-
Algieba
őstag
Feketesárga prémesbogár, ártalmatlan bogár, gyermekkorom kedvence. Három évesen könnyedén el tudtam kapni a virágokon mászkáló, és nektárba feledkezett apróságot.
A képkereső számos találata alapján, sokan kedvelik. -
Akheron
senior tag
Korábban írtam már egyszer, hogy minden, amit magadról vagy a problémádról írsz - mintha valódi tartalom nélkül lenne, pusztán olcsó nyelvi fordulatok és kifejezésmód tákolványaként. Továbbra is ugyanezt gondolom.
Teljesen mindegy, hogy kijelentesz vagy kérdezel, valójában semmit sem teszel, semmit sem értesz, semerre sem haladsz.
És hogy miért írom ezt, és miért írok így? Mert gyenge vagyok ahhoz, hogy mást, és másként írjak. Csak hogy legyen egy kis elégtételed... -
Algieba
őstag
Jaj. Ettől tartottam. Hogy mániákus, korán megvénült aggszűz leszek, egy penészes csoroszlya, egy idegzsába, egy unszimpatikus élőhalott...
Ez aztán a ''sikeres'' önrombolás.
Az a leghülyébb az egészben, hogy most meg büszkeséget és kifacsart örömet érzek. Közben meg bőgni tudnék és tíz körmömmel vakarni a falat... -
Akheron
senior tag
Új hozzászólás Aktív témák
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Opel topik
- Milyen TV-t vegyek?
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Autós topik
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- Csere-Beszámítás! Számítógép játékra! R5 3600 / RX 570 8GB / 16GB DDR4 / 500GB SSD + 1TB HDD
- Apple iPhone 14 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás! Samsung Galaxy A15, Samsung Galaxy A25, Samsung Galaxy A35, Samsung Galaxy A55
- Creative Sound BlasterX G5 (70SB170000000) (Sound Blaster) (DAC)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest