Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- oriic: A TOP 10 legtöbb hozzászólással rendelkező PH! felhasználó
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- GoodSpeed: ASUS TUF Gaming VG27AQ - finomhangolása
-
LOGOUT
Új hozzászólás Aktív témák
-
LanyUs
senior tag
Parapet klímával tapasztalatok?
Feleségem a melléképületben nem szereti a huzat hatást ( van ott egy pihenőcske, de ott csak klímás fűtés van ).
Lehetőségeim:
I. Hőszipka + radiátor ( 2,4 millió )
II. Gázkazán + radiátor ( 700e , de gázterv stb. )
III. Jelenlegi Comfora + elektromos padlófűtés ( elektroszmog miatt kilőve, gyerekek a földön játszanak
IV. Parapet klíma a Comfora mellé, HA működés közben szinte észrevehetetlenül halk és nincs nagyobb huzat hatása egy radiátornál -
windy
tag
válasz
TeeJay #42290 üzenetére
A tapasztalatom szerint semmi akadálya, de egy jó minőségű vákuuszivattyúval a lenti ábra szerint elméletileg is szakszerű lehet. Mi húsz alatt rengeteg klímát beüzemeltünk télen is, nagy VRV rendszereket is, hőszivattyúkat is. Egyetlen egy meghibásodásról sem tudok, amit a hidegben való beüzemeléssel lehetne összefüggésbe hozni.
-
F.N.
tag
válasz
CsodaPOK #42291 üzenetére
Végig olvastam, és nem derült ki számomra, milyen árkategóriában gondolkozol.
Az egész nyári klimatizálásod nem kerül 5-6 000 Ft-ba, ezért
nem a fogyasztáson fog megtérülni az ára, hanem hogy 10év múlva még
ugyanazt a klímát használod-e.
Illetve hogy a kívánságaid is teljesüljenek, minthogy észrevétlen legyen,
csendes legyen, jól programozható stb.,ezek már eleve kizárják a az áruházi
gagyikat, illetve a mindenféle fantázia márkára átmatricázott olcsó Gree klónokat.
Mindenféleképpen nézesd meg előtte a helyszínt, valószínűleg
egy 3,5 kW-os simán le tudja neked hűteni az általad felállított feltételekkel.
Fujitsu, Daikin belépő kategóriájával tutira nem lősz mellé,
esetleg a Gree Comfort X is megfelelhet, bár picit hangosabb a beltérije.
210-230 ezer körül már nagyon jó klímákat lehet találni,
de mint írtam, nem derül ki, hogy mennyit szánsz rá.
Véleményem szerint a Daikin app.ja a legkényelmesebb, legkomfortosabb,
nem utolsó sorban talán a legstabilabb is. -
F.N.
tag
-
CsodaPOK
senior tag
Sziasztok!
Egy új építésű lakásba szeretnék majd klímát rakatni a tél vége környékén. A nappali, konyha, előszoba alkot egy légteret, kb. 35 nm. Ennek a hűtését kellene megoldani (a teljes lakás 55 nm). A nappali rész a fő célpont, ez egy téglalap alakú terület. Ennek az egyik rövid oldali sarkába fog kerülni a beltéri.
Alapvetően hűtésre tervezem használni. Fűteni maximum az átmeneti időszak elején, este vagy egy borús esős napon picit melegítsen, hogy ne kelljen még feltekerni a radiátort.
Az elsődleges igényem a csend és az észrevehetetlen működés. Tehát nem azt akarom érezni, hogy süvít a hideg szél, hanem "egyszerűen csak kellemesen hűvös a szoba". Nem bírom, ha jön rám a hideg, illetve nagyon zavar a folytonos monoton ventilátor zúgás.
Wifi/neten keresztüli vezérlés kell mindenképp. Illetve örülnék neki, ha heti ciklust be lehetne programozni rajta. Ez alatt azt értem, hogy pl
- H-K-Sz-Cs-P: bekapcs 15:00-kor, hűtés módban, 23 fokon, automatikus ventilátor szabályozással
- 17:00-kor ventilátor minimumra állítás
- kikapcs 23:00-kor- V: bekapcs 18:00-kor hűtés módban 23 fokon, automatikus ventilátor szabályozással
- 20:00-kor venti minimum
- kikapcs 23:00-kor
És ezt nem kell minden héten állítgatni, hanem egyszer beállítom és csinálja, amíg nem módosítok rajta.
(Ha ilyen szintű vezérlést csak valamilyen "okosotthon" szoftverrel lehet csinálni, az is jó lehet, de akkor legyen rendes integráció, ne nulláról kelljen kódot írni. Illetve wifin keresztül történhessen az integráció, nem ilyen infrás "okostávirányítón" keresztül.)Kinézetre nincs semmi extra igényem. Nem kell csillivilli kijelző, ilyen-olyan design, stb.
Márka tekintetében nem vagyok elfogult. Minőségben azért ne a legalja legyen, de nem is feltétlen kell felső kategória. Viszonylag ritkán szokott menni nálam a klíma, elég jól bírom a meleget.
Az energiafogyasztás nem utolsó szempont, de mivel várhatóan nem fog túlságosan sokat menni, nem is a fő szempont (értsd: ha várhatóan megtérül belátható időn belül az árkülönbség, akkor hajlandó vagyok többet fizetni, de havi 1000 ft-nyi minuszért az áramszámlában nem fogok 100.000-rel drágább klímát venni).
Ha esetleg képes a klíma mérni a fogyasztását és azt historikusan tárolni, az plusz pont, de nagy pénzt nem áldoznék rá.
Sima normál nappali tarifáról fog üzemelni. Konnektorba fogom tudni dugni, úgyhogy 1 fázis, 16A áll rendelkezésre.A garanciaidő csak abban az esetben jelenthet pluszt a döntésemben, ha az nincs az évenkénti huszonnyolcszori karbantartáshoz kötve.
(Ne menjünk bele, én meguntam azt, hogy kijön két suhanc, lemossa a szűrőt a zuhany alatt, belefújja a Tescoban is megvehető klímatisztítót a beltéribe és a 15 percért számlázza a tizenhuszonezret/alkalom. Értem azt az oldalát, hogy mindent összeszámolva ha cég lennék, én se csinálnám olcsóbban, de amit egy ilyen karbantartás alatt csinálnak, azt megoldom magamnak is kb. 1000 ft-ból.)Első kérdés, hogy mekkora teljesítményű klímában gondolkodjak? 3,5-es elég lesz?
Milyen márkában, típusban gondolkodjak?
Milyen egyéb szempontok lehetnek még érdekesek a klíma kiválasztása során?
Mit nem írtam le, ami még kellhet ahhoz, hogy minél inkább a nekem való klímát tudjatok ajánlani?
Esetleg ha van konkrét klímás cég/szakember, akit ajánlotok, akkor jöhetnek a kontaktok. Érden lesz a munka.Köszi szépen a segítséget!
-
TeeJay
félisten
-
TeeJay
félisten
-
hary296
csendes újonc
H tarifa kiépítése nálam:
Régi családiház vásárlás után realizálva hogy csak 10A van 1 fázison a lakásba, mindenképp szükséggé vált a bővités. Sokáig mondta mindenki hogy 3-400 ezer alatt nem úszom meg ha még H-t is akarok. Meglett a pénz, hivtam a szerelőt. Leültünk és mondtam neki mit akarok:
1 fázis min. 32 A de ha jó árat mond és tudok hozzá tenni akkor még jöhet, plusz H tarifa is 32 A.
Pár perc alatt elhadarta minek mi a menete és azt mondta hogy 150.000 ft ha csak 32A-t akarok.
Erre én: és a H tarifa mennyi lesz?
Az ingyen van!
Nem hittem el. Azt mondta ha van hely az óraszekrényyben akkor a telepitéséért nem kell fizetnem semmit mert alanyi jogon jár. Ugyan annyi A-ral mint amennyi a napalli tarifán van.
Leirt mindent hogy mit küldjek be hogy simán menjen a dolog.40A-t kértem. Október elején olyan 5-10 .-e között nyujtottam be az igényt. Óraszekrény áthelyezés, teljesitménybővités, H-tarifa.
december 2.-án kaptam meg a szerződést miszerint 8napon belűl fel kell keresnie a kivitelezőnek és be kell fejeznie a munkát. 12.-én felhivtam a szerelőmet hogy nem jöttek, mondta hivjam az Émászt és tegyek panaszt.
Az Émász kiadta a telefonszámát a cégnek hogy keressem őket és kérjek időpontot a szerelésre mert lejárt a határidő.
Dec. 17. én be lett rakva minden is.
Közel 2 hónap alatt 40+40 A. Végre nem kell kapcsolgatni a bojlert ha megy egy pár dolog a házba -
LanyUs
senior tag
válasz
feco70 #42213 üzenetére
Én szívtam vele
Képzeld múltkor egy kővel ékeltem ki az elektronikai panelt és megszűnt egy másik műanyag hang
Az a helyzet, hogy a hőmérséklet csökkenéssel szűkülnek a műanyag alkatrészek.
Az új Comfora elég jó FTXPM, az nem tetszik csak benne, hogy változtattak a kültéri méretén+nagyon forog a kültéri venti. Amúgy +20% fűtés, mint a Sensira.
Nekem is van 14LMCA gépem. Ha visszaveszed a kültéri hangját, akkor csökken a teljesítmény is. Pl. 60 fok helyett csak 48-50 között fúj fullon.tibibi: ezer éve nem követtem itt a fórumot, de Te még mindig a H-Tarifával ügyezel?
-
Orlin
addikt
válasz
Gömbike #42278 üzenetére
Nálunk sajnos bent van.
Gondolom akkor kintre kell majd akár mehetne az utca felé néző falra.Ott van a két klíma is.
Na a fenti amperekből sokat nem értek amit írtatok.
Jó kör lesz ez előre látom.Lehet simán elkezdhetem idén igényelni mire lesz belőle valami 8-12 hónap.
Amúgy pont most mondta a klímás aki volt,hogy külön papírt kell majd írniuk ,ha "H" tarifával akarom majd később üzemeltetni. -
Gömbike
senior tag
-
sanzi89
addikt
válasz
tibibi #42274 üzenetére
Papírozás az itt is kellett rendesen. Klíma telepítési nyilatkozat, klíma energiacímkéje, klíma tervezett fogyasztása, egy több oldalas általános igénylő papír a cipő méreteimmel is kb. A felmérő kérdezte, hogy akarok-e később plusz klímát, azt mondtam igen, erre ajánlotta, hogy igényeljük meg a max-ot ami az A tarifán igénybe vett amper, aztán majd szólnak, ha kevesebbet adnak. Kijöttek, a papírra 3x20A volt írva, berakták ezt kérdés nélkül.
-
tibibi
őstag
válasz
sanzi89 #42269 üzenetére
Még emailbe azonnal el is kellett küldenem a klíma adatait . Aztán megjöttek a szerelők közölték 1db 16A H és 1db 32 vezérelt van a papíron.Lebeszélte velük így 32A lett a H is. Neki ugrottak, aztán kiderült az oszlopra azóta se sikerült felrakni a 3 fázist
igy 1 fázis lett szétosztva ... azóta is úgy van 96A egy fázison.
-
F.N.
tag
válasz
TeeJay #42248 üzenetére
A hozzászólás végén van egy víz állapot változás diagram.
A nyomás logaritmikusan, a hőmérséklet lineárisan van rajta ábrázolva.
0,01 Celsius és 6,11 mbar(abs) nyomáson van a hármas pontja a víznek.
Ettől kisebb hőmérsékleten vagy nyomáson már csak szublimál a víz.
Akkor is halmazállapotot vált, csak kikerüli a folyadék állapotot.
1 mbar (abs) nyomásig le kell tudni menni a vákumszivattyúnak.
Ezen a nyomáson még -20 fokon is elpárolog a levegőben levő,
ekkor már jég formájában levő páratartalom.Persze -20 fokban már ki szeret szerelgetni.
-
Orlin
addikt
válasz
Gömbike #42266 üzenetére
De nekünk bent van a régi óra.
Úgy tudom házon belül már nem raknak órát.
Más!
Most volt itt a klímás.Nem is volt megbeszélve...
Nézem beáll egy kocsi.Mondom megint biztos a szomszéd parkoltatja itt az ismerőseit.Kimegyek nagy sluggal,hogy kit keres?!Erre közli az úr,hogy engem és a klíma cégtől jött.Pont a közelben járt.asha07lcc cége rakta!
Megnézte a zörgős klímát ami persze most tette csendben a dolgát.De azért sikerült a szokott hangot is produkálnia hamar.Megnézte a telepítéseket.
Tavasszal szétkapják megnézik jobban és kapok egy jutányos garanciális karbantartást is!
Most ez elég jól jött,ki hogy így figyeltek a reklamációra.
Tejesen korrekt volt a szerelő is.Nem a jött a már sok helyen tapasztalt az ügyfél a hülye biztos mentalitással.
Szóval egy nagy piros pont nekik! -
sanzi89
addikt
válasz
Gömbike #42266 üzenetére
Ne legyél ennyire pesszimista, nekünk egy röpke év alatt megvolt a H-s óra, úgy elszállt, észre se vettük.
@tibibi
Érdekes, NKM terület, 1 darab 3.5-ös Sensirához megkaptuk az A tarifás áramerősséget, vagyis 3x20A. Most, hogy teszi fel a második klímát, egy 3.5-ös Perferát csak bekötöm a már bent lévő, eddig nem használt kismeszagító mögé és kész. Pont ma csináltam meg a vezetékezést/csövezést a kültéri tervezett helyéig. Elvileg jövő héten fel is kerül az új klíma. -
tibibi
őstag
Ha nagyon mérni akarod akkor van fogyasztás mérős kismegszakító vagy Sonnoff Pow R2 rakatsz valahova a vezetékre .Nem hinném ,hogy belekötne az áramszolgáltató
.Mondjuk a daikin ftxf mutatja a fogyasztást. De ha rám hallgatsz nem méregeted,mert csak bosszantod magad mint Én,hogy a szar gree dupla annyit zabál mint a daikin
És akkora megszakítót adnak ahány klíma fel van szerelve! Én is így jártam szerencsére jött a srác aki csinálta az egész ház szerelését (mellesleg démász dolgozó) És eltudta intézni,hogy nagyobb kismegszakító legyen felrakva mivel közben felkerült a másik klíma is. -
Gömbike
senior tag
Nem fognak órát cserélni. A meglévő mellé tesznek fel egy másikat, amely tudja többek között a H tarifás áram vételezését.
Igen, a kültériket fogják rákötni. Nem lehet arról az óráról mást vételezni.
Már egy klímával is el lehet indítani a H mérő kiépítését. A szerelőnek meg megmondod, mennyi megszakítót tegyen fel, mennyi klímát fogsz üzemeltetni.
Ha szerencséd van, egy, másfél éven belül meg is oldódik a dolog.
-
feco70
senior tag
Mindegy ki csinálja, csak reg. vill. szerelő legyen. Nálam már volt kettő, régi fa dobozba itt nem rakják be sajnos, érdekes valahol be rakták eon területen, mintha nem egy cég lenne.
Az egyik 200 ezret, a másik 220 ezret mondott, de jó mert mehet az új lakásfelújítási támogatásba. -
Orlin
addikt
válasz
feco70 #42263 üzenetére
Nem tudom még.
Ismerősnél volt a hétvégén regisztrált eon-os szerelő őt kérdezte meg,de konkrét árat természetesen nem tudott mondani.Meg ő nem is vállalja mert nem hozzá tartozunk elvileg...
Majd írok az eon-nak ha aktuális lesz akkor kit keressek egyáltalán szerelőt.
De egyelőre még csak kérdezősködök a témában.Még egy klímát lehet akarok szereltetni a kisszobába amiben szoktam lenni.De még ezt sem tudom mert jön be annyi meleg hogy ne fázzak.Most is 20-21 fok van és csak a folyosóról jött az ottani klímától valamennyi meleg.A "H" tarifa kiépítés meg úgy lenne a legjobb gondolom,hogy fent lenne az összes klíma.Nem utána majd valamikor még egyet szereltetni és akkor megint villanyszerelő szakit szerezni aki ráköti az uccsó klímát is a "H" órára. -
Orlin
addikt
A "H" tarifa kapcsán azon agyaltam,hogy akkor már felesleges vennem wifis fogyasztásmérőt mert nem a konnektorba lesz dugva a klíma!?
Akkor a kültérit kötik a be a "H" tarifás órába bent nem is kell bedugni semmit?
Ismerős kérdezett szerelőt erről.Azt mondta "H" tarifához a jelenlegi órát is cserélni kell.
Nem értem mi köze van hozzá?Hiszen másik óra nincs összefüggésbe a lakásban a hálózattal.(Gondolom...)
A túlfűtés nálam most érdekes nem jelentkezik.Reggel 6 óta 19 fokon megy a folyosón és most jöttem haza alig van felette.Bár lehet annyi el is szökött a hőből folyamatosan,hogy ne fűtsön túl. -
tom570
aktív tag
válasz
Atomgeszi #42257 üzenetére
Értem! Semmi csillivilli, kinézet sima fehér. A beltéri lehetőleg ne legyen hangos, kültérinél már lehet nagyobb zaj a hátsó falon. Hosszútávon legyen megbízható. Inkább hűtés mint fűtés, max ritkán, ha később érek haza akkor akár a lányom is tudja bekapcsolni egy kis meleg levegőért, vagy ősszel tavasszal amikor még nincs fűtés, de jól esne egy kis meleg, bár ez is ritka lenne. Szóval a megbízhatóság ami fontos lenne. Mindkét szerelő nagyon segítőkész volt és az éves karbantartást is rendeznék.
-
feco70
senior tag
A Daikinok sűrűn leolvasztanak, a Fujitsu jóval ritkábban, csak épp tovább tart neki. Szerintem ez a -1-2 párás idő sokkal rosszabb, mint a száraz nagy hidegek
-
tom570
aktív tag
Sziasztok. Klímát szeretnék beszereltetni. Fűtésre csak max kisegítésként, nem napi szinten, vagy amikor még, vagy már nem gyújtanék be a cserépkályhába. Az északi falon kevésbé zavarna, mivel az az épület hátsó fele. Kettő szerelő ajánlatát is megkérdeztem, mindketten 5,2 KW teljesítményűt ajánlottak és persze Gree Comfort x márkát, vagy Syen-t.
(max 400ezerből meglenne)
Érdemes keresgélnem, kérnem másik márkákat, vagy azok már jóval drágábbak lennének? -
Janusz001
őstag
Szerintem most az is gond, hogy jóval több nedvesség csapódik ki ebben a ködös/havas időben a kültérin, többet kell leolvasztani. Decemberben itt volt pár éjszaka -6/-7 , száraz levegő, lamellákon semmi nem csapódott ki, kültérik alatt csont száraz volt.
Ma én is 2 flakon forróvízzel dugítottam ki az egyik kültérit, a kifolyója is be volt fagyva, szerintem fúrok rá még 2-3 nagyobbat. A másik 2 klímán már láthatóan nagyobb a kifolyó és több is van belőle.
Mindenesetre megrendeltem egy 4 méteres fűtőkábelt, remélem holnap be tudom tekerni. -
Gyöször
senior tag
Enyémre -20 van írva de már ebben az állandósulni látszó -1ben is gondolkozom rajta, hogy kattintom a gázt a kompresszor kímélése miatt. Eddig 4 kWh- evett 1 nap most 8 :-) elég sűrűn olvaszt de 2 cseppnél több víz nem jön belőle és épphogy deresek a lamellák, nem jegesednek. Sztem fölöslegesen olvasztgat.
A szomszédban dolgozik 2 klíma az egyik mdw a másik meg úgy néz ki de nincs ráírva név se. Sétáltunk arra és pont olvasztott a noname, kb 2 liter vizet pislantott ki magából egy adagban. Kb +4 fok volt. Csak lestem.
-
csƵ
addikt
Az előttünk álló 1-2 hét érdekes lesz azoknak, akik klímával fűtenek. Picit félek is.
Új hozzászólás Aktív témák
- Aggódik az NVIDIA, mert egyre jobb AI terén a Huawei
- Haditechnika, harcászat
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Gumi és felni topik
- Spórolós topik
- Hamarosan érkezhet a Western Digital kis híján 15 GB/s-os SSD-je
- PlayStation 5
- Fujifilm X
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Lancia topik
- További aktív témák...
- Új, bontatlan Tesla Smart Floodlight Battery Camera + Tesla 5W napelemmel - 1,5 év garival! -
- Új, bontatlan FÉLÁRON - LOVI Expert 3D Pro elektromos mellszívó - Még 1,5 év magyar bolti garival! -
- Eladó Woom Up 5 szuperkönnyű elektromos mountain bike
- Jó állapotú Kona Shred / Pike 454 dual-air 110mm-140mm / Shimano Deore felszereltség!
- Gree klíma AKCIÓS áron beszereléssel együtt!
- Lenovo magyar laptop billentyűzetre van szükséged? Akármelyik verzióban segítünk!
- Csere-Beszámítás! Számítógép játékra! R5 3600 / RX 570 8GB / 16GB DDR4 / 500GB SSD + 1TB HDD
- Mini PC, tiny PC HP ProDesk 600 G2 i5-6500T, Fujitsu Esprimo i5-7500T
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Be Quiet! 730W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest