Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- oriic: A TOP 10 legtöbb hozzászólással rendelkező PH! felhasználó
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- GoodSpeed: ASUS TUF Gaming VG27AQ - finomhangolása
-
LOGOUT
Új hozzászólás Aktív témák
-
borissza00
csendes tag
Jelenleg ez az aktuális kormányrendelet :
„A 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 1. számú melléklete alapján
építési engedély nélkül végezhető tevékenységek:…
…23. Napenergia-kollektor[2], szellőző-, klíma-, riasztóberendezés,
villámhárító-berendezés, áru- és pénzautomata, kerékpártartó, zászlótartó
építményen vagy építményben való elhelyezése, ha ahhoz nem kell az
építmény tartószerkezeti rendszerét vagy tartószerkezeti elemeit
a) megváltoztatni,
b) átalakítani,
c) elbontani,
d) kicserélni,
e) megerősíteni vagy
f) újjáépíteni.”Sajnos lehetnek helyi, önkormányzati építési szabályok, amelyek túlzottan
szigorúak, mint pl.: Bp. X. kerületében:
„Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Képviselő-testületének
29/2012. (VI. 25.) önkormányzati rendelete:…
…(2) A légkondicionáló kültéri egységét az erkélyen vagy a loggián kell
elhelyezni. Amennyiben a lakás nem rendelkezik sem erkéllyel, sem loggiával,
akkor a homlokzatra is elhelyezhető, épületenként egységesen, takaróelemek
mögött kialakítva, kivételt képez a legfelső lakószint, amely esetében azokat a tetőn,
az attika takarásában kell elhelyezni. A kondenzvíz elvezetéséről gondoskodni
kell, a kondenzvizet nem szabad a közterületre kivezetni”… -
krx21
nagyúr
Ez mindig változhat... Nem tudom, hogy most mi az érvényes...
A légkondi esete a közös képviselővel pont a problémás eseteket taglalja... -
windy
tag
válasz
Pancsermeste #4186 üzenetére
Az erkély nem közös terület, az a tied, azt helyezel el rajta, amit akarsz. Vannak ezzel szemben olyan területek, ahol szigorúan előírják még a redőnyök színét is (pl. Wekerle-telep), műemlék, világörökség, stb. helyszínek, na itt nehéz ügy. A társasházak is szabályozhatják az alapító okiratban a dolgot. Egyébként egy per esetén a központi szabályozás szokott döntő érv lenni a helyi szabályozással szemben. Legalábbis azokban az ügyekben így volt, amikben érintettek voltunk.
-
Pancsermeste
őstag
OK, köszi srácok! Tojom!
Mondjuk már fenn van a klíma, így már teljesen mindegy... de nem hangos, a nappali város zaja elnyomja, éjjel pedig nem használom.
A szomszédom erkélyén is van, ő se kérdezett meg róla engem, persze éppen láttam, amikor szerelték neki. No, és én se szoktam hallani az övét. -
Zeki
nagyúr
válasz
Pancsermeste #4189 üzenetére
Tojd le! Nem kell. Egy jól telepített jó inverteres kültérije elég halk.
-
krx21
nagyúr
válasz
Pancsermeste #4189 üzenetére
Ezek sokszor módosult törvénykezések, és helyileg változhatnak!
Azért ne kérdezz körbe!A lényeg, ne legyen hangos....
-
Zeki
nagyúr
válasz
Pancsermeste #4186 üzenetére
Erkély nem gond.
-
windy
tag
Ennek kicsit ellentmondanak az alábbiak :
"Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium (ÖTM) 37/2007. (XII. 13.) számú rendeletének építésügyi hatósági eljárásokról, valamint a telekalakítási és az építészeti-műszaki dokumentációk tartalmáról szóló 1. számú melléklete szabályozza. Ez a jogszabály sorolja fel az építési engedély, bejelentési kötelezettség, valamint az ezek nélkül végezhető építési tevékenységek körét.
Ennek megfelelően a klíma-, valamint a szerelt égéstermék-elvezető és ezek szerelvényei nem esnek az építési engedély vagy bejelentési kötelezettség alá tartozó építési tevékenységek közé. Ugyanebbe a kategóriába tartozik egyébként a napenergia-kollektor és a villámhárító-berendezés is, amelyek elhelyezéséhez jelenleg szintén nem szükséges sem építési engedély, sem bejelentési kötelezettség. A rendeletből tehát egyértelműen kitűnik, hogy külön építési engedély vagy bejelentési kötelezettség nem szükséges a klímaberendezés kültéri egységének felszereléséhez. "
-
Zeki
nagyúr
A 2007-es a frissebb, nem amit te idéztél.
Társasháznál ha a ház szabályzata rendelkezik a klímákról, akkor kell a többi lakó beleegyezése.
Műemlék jellegű épületnél nem lehet kültéri a falon. -
krx21
nagyúr
"A rendelkezések szerint homlokzatra és a ház egyéb külső felületeire a klímaszerelés munkát csak a jóváhagyott tervek alapján lehet megkezdeni. Az engedély nélkül telepített split klíma kültéri egységét ugyanúgy szankcionálhatják, mint bármilyen más engedély nélküli építkezést. Így, a tulajdonos kérhet fennmaradási engedélyt a klíma kültéri egységére is, amit ha megkap, akkor "csak" bírságot kell fizetnie. A másik megoldás, hogy lebontja, leszereli a klímaberendezés kültéri egységét. E szerint az engedélyeztetéshez szükséges egy szakszerű tervdokumentáció, elektromos közműnyilatkozat, illetékbélyeg. Sőt, többlakásos házakban a társasházakról szóló törvény azt is előírja, hogy az ingatlantulajdonosok négyötödének is hozzá kell járulnia ahhoz, hogy a ház külsejét, szerkezetét érintő változtatások történjenek."
Sokszor van törvénymódosítás, érdemes mindig tájékozódni...
-
cekkk
veterán
Érdekességként idézném a 37/2007(XII.13.) ÖTM rendelet a témával kapcsolatos szövegét:
III. A következő építési tevékenységek építési engedély nélkül végezhetőek
13.”napenergia-kollektor,szellőző-, klíma és szereltégéstermék elvezető és szerelvényei..”Azóta módosultak volna a jogszabályok? Én úgy tudom, csak műemlék épületre kell engedély. Aztán könnyen lehet, hogy rosszul tudom.
-
krx21
nagyúr
Sőt, elárulom, hogy a klíma telepítéshez, gyakorlatilag építési engedély kell! Kivéve ha az erkélyen van...
Azért ha bele gondolok, hogy például panelban a felettem lévő, az ablakom felett, 1m-re telepítene, ráadásul egy jó hangos áruházi on/off-os klímát, hát lehet lenne pár szép szavam... És mennyi ilyen van!!!
Új hozzászólás Aktív témák
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Video konvertálás
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Ausztria - élmények, tapasztalatok
- Politika
- Milyen videókártyát?
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Honda topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone 16, Apple iPhone 16e, Apple iPhone 16 Plus, Apple iPhone 16 Pro
- AKCIÓ! ASUS MAXIMUS VIII HERO Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 55G4 - 55" OLED evo - 4K 144Hz & 0.1ms - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte AX-370 R5 1600X 16GB DDR4 512GB SSD RX 580 8GB Zalman S3 EVGA 500W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest