Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:52:58

LOGOUT.hu

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#24901) windlord


windlord
őstag

Mivel tomititek ki a csovegnek vagott lyukat? Pont a kulteri mogott van, igy bejon az osszes hang. Marha zavaro. Foleg, hogy a gyerekszoban jon at a csatorna. A kulteri, belteri kb. 5m csohossz. Bentrol megfujtam a lyukat purhabbal, de jon meg at a hang... Kivulrol is purhabbal kuldjem meg?
Baratom telepitett ajandek arert, csak nem maradt nalam tomito cuccos.
Mit ajanlotok?

(#24902) Core2duo6600 válasza Gabbana (#24899) üzenetére


Core2duo6600
veterán

Ha inverteres, akkor normális.
Ha megfelelő a méretezés, akkor pont annyit hűt, hogy szintentartson.

(#24901) windlord
Leginkább azt, hogy szólj neki, hogy ez így nem oké.
Nem hinném, hogy a purhab a megoldás, sokkal inkább, hogy a kültérinek nem megfelelő a rezgéscsillapítása, nem megfelelelő gumibak, stb... , vagy telepítési hiba.

Ha azonos kategória, a japán gépeken belül, akkor a Daikin tűnik a legjobb választásnak.
Érdemes a típusokra is rákeresni, itt a fórumon, hátha volt már róla szó.

A Fuji melett szól, hogy jobban vissza veszi a teljesítményt, kis légköbméternél ez fontos lehet, de majd a többiek is válaszolnak remélhetőleg.

Igen, a wifi a japánoknál legtöbbször opció.
Ha akarsz wifit, akkor nézz utána, hogy mennyi a wifi modull hozzá.

Gigabyte Z390 Aorus master , Core i9 9900K, Asus RTX2070, 64 GB DDR4, Dell Latitude 6430

(#24903) instaban


instaban
újonc

Hali ! Egy ismerősömhöz nyár elején szereltek fel két 2,5kW -os Nord klímát, és az egyik hibásnak tűnik, de a szerelő szerint nem.

A hibajelenség az hogy véletlenszerűen bekapcsol vagy átkapcsol és elkezd 30 fokra fűteni turbó módban. Általában éjjel játssza el, de sikerült már napközben is rajtakapni, ekkor hűtésen volt már egy ideje, csipogott hármat, majd elkezdett fűteni.

A szerelő szerint ez nem hiba, okozhatja a TV vagy rádió, de akár az is hogy túl meleg van a szobában a klímának.

Nem akarnak kijönni megnézni mert szerintük biztosan nem a klímával van gond. De akkor mi lehet a baja ?

(#24904) Core2duo6600 válasza instaban (#24903) üzenetére


Core2duo6600
veterán

Egy próbát megérhet bekapcsolás után leragasztani a infra érzékelőt a klímán, ezzel az derül ki, hogy nem- e egy másik távkapcs okozza.
Vagy szomszédból, akik eseleg rálátnak a gépre.

Ha ekkor is megbolondul, akkor egyértelműen a klíma hibás.

1) Az meg, hogy túl meleg van a szobában szöveg, nem azért teszünk klímát, hogy nyáron fütsünk vele.
2) Nord nem egy komoly cucc
3) Az elmondottak alapján a hely ahonnan vette sem az.

Ezek után mit vár ?

Tipikus eset, amit el akarunk kerülni a japán gépekkel,
és a normális telepítő céggel, és talán ez utobbi a fontosabb.

Mert egy japán gépet is lehet rosszul telepíteni, és egy kinait is lehet jól telepíteni.

Gigabyte Z390 Aorus master , Core i9 9900K, Asus RTX2070, 64 GB DDR4, Dell Latitude 6430

(#24905) instaban válasza Core2duo6600 (#24904) üzenetére


instaban
újonc

Hajnali fél kettőkor is ment mikor lefekvés előtt ki volt kapcsolva (nappali-előtér jellegű helység). Az ablakos falon van, nem lehet kívülről rávillogni, illetve este a redőny is le van eresztve. Ha ennek ellenére is lehet köze valami infrás eszközhöz, majd kipróbáljuk, csak az a gond hogy elég hektikus hogy mikor vált át. Pár napig megy rendesen, majd egyszer csak fűthetnékje lesz.

Ez a vásárlás úgy volt hogy én ajánlottam azt a céget (jégverem klíma) aki nálunk és a havernál is felszerelte a fujitsu klímákat. A férje felhívta őket, de nem vették fel, erre a netről kinézett egy másik céget (azt hiszem, klíma.hu talán ?) akik rögtön felvették és mire az ajánlott cég visszahívta őket, már meg is rendelték a két nordot. Eredetileg egyet akartak, de megdumálták őket hogy az egy 3,5kW fuji árából kijön ként 2,5kW nord is. A szereléskor a belső egység vizét a külső hátuljába kötötték mondván egy helyre megy, onnan pedig a semmibe. Utólag kellett felrakni valami csöves elvezetést hogy ne fújja a szél mindenfelé a kültéri aljáról a vizet. A szerelők ruháján valami "C&H" felirat volt.

Állítólag van rá 5 év gari, de ha náluk nem, más cégen keresztül esetleg lehet érvényesíteni, a számlát felmutatva ?

(#24906) TeeJay válasza instaban (#24905) üzenetére


TeeJay
félisten

ezt hívják úgy hogy szopás :D

ajánlott cégtől japán klímát kell venni :K
szerintem most már futhat utána hogy mikor fogja az a kókler cég megcsinálni neki
de legalább 2 nord-ot kapott 1 fujitsu árán :))

Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/

(#24907) anett1985 válasza Barthezz2 (#24872) üzenetére


anett1985
csendes tag

Nálunk ők szereltek, gyorsan, tisztán, nem kókányoltak. Kértem emailben árajánlatot, igaz 2 klímára, de olcsóbban kaptam, mint a webshopos árak. Kifutó KM-es Daikinok, kiderült, hogy az egyik kültérije sérült volt, és választhattam, hogy kapok helyette egy K--s kültérit, vagy màsik klímát. Előbbit válsztottam, szerintem jó döntés volt. :)
Azt azért tudni kell, hogy 1 klíma esetén nagyon drága a karbantartás náluk, 20e, 2 db esetében már elmegy, mert 10e/db, és ide a legolcsóbb cég is 8e-ért jött, de azoknál én is alaposabban kitakarítottam a beltérit.

(#24908) Zeki válasza instaban (#24905) üzenetére


Zeki
nagyúr

Vezérlőpanel hiba lehet. Nem tudom ki a Nord nagykere, őket kell akkor hívni , küldjenek másik partnert. Garis, meg kell javítani. Azaz panel csere.
Majd most tanulnak, hogy őket is át lehet verni, ha nem jó céggel kezdenek.

(#24909) HoryThePooh válasza Lacielvtárs (#24896) üzenetére


HoryThePooh
aktív tag

na, begfácctál ? :P

The one who has a true friend doesn't need a mirror :)

(#24910) Barthezz2 válasza anett1985 (#24907) üzenetére


Barthezz2
MODERÁTOR

Igen, azt néztem, ráadásul nettó 20k, és azt írják évi 2 karbantartás kell. Az úgy elég drága.. Mindegy, egy ajánlatot megér, aztán majd eldöntöm.

Közben találtam egy másik céget, itt vannak 40km-re, 26 éve működnek, és ingyen kijönnek felmérni. Csak írják, hogy a mostani időszakban kitudja mikorra férek bele.. Egy telefont ez is megér, főleg, ha akarom vissza is hívnak. Viszont náluk nincs Daikin, Fujitsu van, meg Fisher.

Neked is köszi mindent Core2duo6600 :R

Everybody lies.

(#24911) F-ECT$


F-ECT$
titán

Hőfok kérdés:
-Ha csak bekapcsolom a klímát ugyanannyi fokra, amennyi bent van, már akkor kellemesebb lesz tőle a hőérzet, mert kicsit megmozgatja a levegőt & csökkenti a párát.
-Nem mindegy, hogy klíma nélkül hány fok lenne bent, azaz hogy 30 fokról vagy 26 fokról kell hűtenie a klímának, előbbi esetben már a 27 is lehet kellemes.
-Nem mindegy, hogy mit csinálsz benn, azaz ha csak ülsz, akkor lehet, hogy a 26 is kellemes, de ha fizikai munkát végzel, akkor meg a 25 is sok.
-Nem mindegy hogy hol és mivel méred a hőfokot. Egyrészt a hőmérők között is lehet eltérés, másrészt ha fél méterrel magasabbra teszed ugyanazt a hőmérőt, akkor jó pár tizeddel magasabb hőmérsékletet fog mérni.
-És persze a legfontosabb: az egyéni hőérzet. Nálunk 25 fokra állított klímával (nélküle 28 lenne) a feleségem felöltözve fázik, én meg meztelenül épp nem izzadok :)

Dive ever, work never.

(#24912) Barthezz2 válasza F-ECT$ (#24911) üzenetére


Barthezz2
MODERÁTOR

Nálam most épp 30 fok van. Ha megjön a klíma biztos nem 27-re fogok hűteni, annak sok értelmét nem látom. Ha nem is 22-re, de 24-25 köré legalább, ha már veszek egy klímát, ne keljen már izzadni..

Ahol dolgozom eleve szükséges a komplett terület klimatizálása. Ipari klíma rendszer van, nem ilyen split klímák, és állandó 22-23 fok van. Évek alatt nem emlékszem, hogy lett volna belőle bajom, hogy a 35 fokról beballagok.

Persze nem mindenki egyforma, és nem mindenki viseli el a klímát. A családban pl rajtam kívül senki sem szereti.
Ezért úgy érzem, felesleges vitázni ezen. Kinek mik a preferenciái :)

Más.:
Közben a kinézet két cégnek írtam, és kértem ajánlatot, nameg hogy a főszezonban be tudnak-e vállalni még. Várom a válaszokat, aztán attól füg melyik lesz szimpatikusabb Daikin vagy Fujitsu lesz belőle.

[ Szerkesztve ]

Everybody lies.

(#24913) MeSserke


MeSserke
csendes tag

Sziasztok!

A beltéri csöpög jeligére... :)

A friss klímám, amiről meséltem is már nektek itt meg itt, továbbra is gyengélkedik.
Ma reggel arra lettem figyelmes, hogy a beltériből csöpög a víz. Szerintem jelentős, 1-2 liter simán lejött belőle.
Tegnap szépen beklímáztam a lakást, 24 fok volt, a klíma ki is kapcsolt. Este mostam párat, tehát pára bent volt bőven, a kültériből is lejött >13 liter víz reggelre, szóval azért dolgozott a szerkezet rendesen.
Szerintetek mennyire lehet elfogadható ez, hogy ~8 óra alatt párás lakás esetén ennyi víz távozzon a beltériből? Gondolom nagyon nem, mert eddig bárhol olvastam, mindenhol hibás telepítés miatti szervizt javasoltak. Mivel épp nem vagyok kibékülve a szerelőmmel, nem bízom benne, ezért azon agyalok, hogy hagyom őt a francba és hívok egy másikat, hogy szerelje meg.

(#24914) rasotamas


rasotamas
veterán

Sziasztok!

Kb 2 éve tetettük fel windy-ékkel a klímát, Daikin RX35K2V1B kültéri és FTXB35C beltéri.

Olvasom itt, hogy wifi modult lehet tetetni klímákba amelyikben nincs abba is. Ez igaz lehet erre a típusra is?

Illetve ha H tarifát szeretnék, azt hol kell kérni? Szolgáltatónál vagy szerelőnél? Mert felhívtam a falu egyetlen Elmű-Émásznál beregisztrált szerelőjét (igaz nem most hanem még akkor 2 éve) és fogalma sem volt róla mi az, meg kb 100 ezres kiadást vizionált szabvány mérőhely kialakítás jogcímén. Egyáltalán megfelelő a H tarifához ez a klíma? Úgy tudom a kültéri értékei számítanak, ennek ha jól látom a COP-ja 4.02.

Illetve érdeklődnék, milyen megoldásokat javasoltok a klíma hidegének eljuttatására a többi helyiségbe? Annak idején nem gondoltuk, mennyire nehezen történik ez meg magától thermodinamikailag. Jobb lett volna több kisebb klíma egy nagy helyett. Jelenleg egy 3.5kW-os klíma hűti a 15 négyzetméteres konyhát, ahonnan a hideg átjut a 2 szomszédos, 15 illetve 20 négyzetméteres helyiségbe.
A konyhában baromi hideg van, amit beállítunk, akár 18 fok, de pl a 20 négyzetméteres szobában ahol alszunk estére is csak olyan 26 fokra hűl le. Gondoltam már arra, hogy olyan keretes lapos ventilátort kellene az ajtókba szerelni mint az autók hőtőventilátora :D Csak hogy nézne az ki, meg 12V-os.

[ Szerkesztve ]

https://tinyurl.com/rasoapro

(#24915) rache válasza TeeJay (#24906) üzenetére


rache
csendes tag

Pedig megérte, kettőből egy működik, a másik meg tekinthető automata fűtőtestnek. ;]

Azért a Fisher sem annyira gagyi. Több éves, télen-nyáron zúzva van és felszerelése óta csak egy kijelzőhibát produkált. Persze ebből csak kb. 1,3-1,5 jönne ki egy Fujitsu árából. :))

(#24916) Core2duo6600 válasza MeSserke (#24913) üzenetére


Core2duo6600
veterán

Nekem sosem csöpögött a beltéri még 13 év alatt üzem közben.
Amikor úgy kapcsoltam le, kezdő klímásként nem tudva, hogy le kell szárítani a hőcserélőt, és csak kinyomtam, akkor a zsalukon lévő hideg felületen volt , hogy a kicsapodott pára lecsöppent.

De extrém pára esetében, ha olyan helyen csapódik le a beltériben a nedvesség, ami nem a csepptálca felett van, akár ki is folyhat, de ez igen ritka, mondom, nekem 13 éve nem fordult még elő, pedig mostanában nem ritka a 90 % vagy afeletti pára sem.
Éjszaka nyitott ablaknál járatom, ha a külső hőmérséklet alacsonyabb mint 22 fok, amire állítva van.
A 13 liter vized is, a beltériből származik, max a kültéri alá van kivezetve !

Gigabyte Z390 Aorus master , Core i9 9900K, Asus RTX2070, 64 GB DDR4, Dell Latitude 6430

(#24917) Lacielvtárs válasza HoryThePooh (#24909) üzenetére


Lacielvtárs
nagyúr

Nem, de éjjel egykor arra keltem hogy mocskosul fázom és visszavettem 24 fokra :D

"Egy perc hosszúságát az határozza meg hogy a budi ajtó melyik oldalán állsz." ¯\_(ツ)_/¯

(#24918) Zeki válasza MeSserke (#24913) üzenetére


Zeki
nagyúr

Szerelőt hívj. Túl párás volt a szoba és a csepptálca már nem tudta elvezetni azt a rohadt sok párát. Na meg ne mos és teregess estére abba a szobába. Vagy vegyél párátlanító gépet vagy ruhaszárítógépet.
Az a biztos.

(#24919) MeSserke válasza Core2duo6600 (#24916) üzenetére


MeSserke
csendes tag

Köszi a választ!
A hőcserélő leszárítással megfogtál, nem tudom, hogy az enyém automatikusan intézi-e avagy nekem kéne rá figyelnem, megnézem.
A 13 liter víz egyértelmű számomra, azzal csak érzékeltetni akartam, hogy valóban nagy volt a pára. :)
Valahogy nehezen hiszem, hogy egy panasonic (kit fz35 uke) úgy lenne dizájnolva, hogy előfordulhasson a csöpögés, tehát ez bug, nem feature. :W

(#24920) Zeki válasza rasotamas (#24914) üzenetére


Zeki
nagyúr

Sajnos as H tarifához a kiállás kiépítése nagyon húzós. 100-300 ezer Ft is lehet.
Akkor éri meg, ha télen ezzel fűtenél.

Oszlop venti állítólag halk.
Egy kis konyhából hűteni a lakást?? Pont a konyha a párásabb, zsírgőzösebb, jobban telepszik a baktérium/penész a lapátokra. Épp konyhába nem szokás klímát tenni.

(#24921) MeSserke válasza Zeki (#24918) üzenetére


MeSserke
csendes tag

Kösz a tippet! ;)
Tudtam, hogy határokat fogok feszegetni ezzel a mosással, de már nagyon kellett, tényleg. :D
A párátlanítót átgondolom, akár működhet is.

(#24922) MeSserke válasza rasotamas (#24914) üzenetére


MeSserke
csendes tag

Klíma hidegét jobb ötlet híján egy ventillátorral próbálom átvezetni másik szobába. Ha nincs egyáltalán beklímázva a szoba, akkor a venti fullon pörög 2-3 órát a két szoba közt így cserélve valamennyi levegőt. A hatása érezhető, 2fokot simán tudok fogni vele.

(#24923) O_L_I


O_L_I
őstag

Sziasztok,

Véleményeteket szeretném kéni.
kb egy hónapja vettem egy 5,3 kWh-s Gree Amber klímát.
Azért ilyen nagyot mert szerencsére elég jó a lakás elrendezése ilyen szempontból, közvetlenül tud hűteni kb 50nm-et de a többi 40 sincs tőle messze.
A bajom az vele, hogy állandóan túlhűt.
Be van állítva 24-re de simán beesik a hőmérséklet abban a szobában ahol van a beltéri bőven 23 alá mire kikapcsol a kompresszor.
Ha bekapcsolom azt a funkciót, hogy a távirányító hőmérsékletét nézze, akkor még durvább a helyzet.
Mire megállt a hűtés már 21 fok volt a távirányító mellett.

Szerintetek mi az elvárt pontossága ezeknek?
Pár éve az előző lakásomban egy Samsung klímám volt de nem kellett állandóan ki-be kapcsolgatnom, hogy ne fagyjak meg mellette.

(#24924) LanyUs válasza Zeki (#24920) üzenetére


LanyUs
senior tag

A téma engem is érdekel. H-Tarifa. De ha a kialakítás ha pl. 250e Ft, akkor nagyon durván 40%-os kedvezmény és 30.000 Ft-os számla esetén. 250.000 Ft / 30.000 Ft x 40% = 21 hónap. Ehhez hozzáveszem, hogy csak 6 hónap, akkor durván 4 év a megtérülés. Elsőre nem is tűnik rossznak.

"A fűtési szezon az év október hó 15. napja és a következő év április hó 15. napja közötti időszak."

(#24925) rasotamas válasza Zeki (#24920) üzenetére


rasotamas
veterán

Nem tudom mi kerül ezen ennyibe. Beraknak egy kis villanyórát a szekrénybe, megnézik a klímám megfelelőségét adatlap alapján és kész. Mire föl ezek a költségek? Eleve külön kismegszakítón van.

https://tinyurl.com/rasoapro

(#24926) rasotamas válasza O_L_I (#24923) üzenetére


rasotamas
veterán

Nem lehet, hogy +-1 fokos hiszterézise van az állásos szabályzónak? Nézd meg, hány fokra kell fölmelegednie hogy visszakapcsoljon.
Pl ha 24-re állítva 23-nál kapcsol ki és 25-nél vissza, akkor jól működik, csak nagy a hiszterézise.
Ha 23-nál kapcsol ki és 24-nél vissza, akkor +-0.5 a hiszterézis, de fél fokkal el van kalibrálva a hőérzékelője.
Az is lehet, hogy nincs eléggé kitéve a hőérzékelő a környezeti hőmérséklenek, ezért nagy az időállandó, túl soká hűl le maga a hőérzékelő, túl későn kapcsol ki. Ezesetben a felmelegedés és újra bekapcsolás is ugyanúgy késleltetve fog megtörténni.
Megmondom őszintén engem nem nagyon érdekel a pontosság, ha fázom följebb veszem, ha melegem van meg benyomom a Powerful-t vagy leveszem 18-ra :D
Próbáld ki, mérd le hol kapcsol vissza, illetve nézd meg mi van ha 25-öt állítasz be, lehet akkor jól tartja a 24-et.

[ Szerkesztve ]

https://tinyurl.com/rasoapro

(#24927) netpok2 válasza rasotamas (#24925) üzenetére


netpok2
csendes tag

Esetenként változik, a legfőbb probléma a villanyórák elhelyezése szokott lenni, nálunk például Budapesten a mérőóra a lakásban van, ami már nem felel meg az elműnek, ha fel szeretnék rakatni egy másikat mellé akkor a nappalit is át kéne helyeztetni a lépcsőházba. Szüleimnél vidéken szintén hasonló a helyzet, a ház falában van a villanyóra, most már a Démász csak kerítéssíkba telepít órát, szintén át kéne rakatni a nappalit is. Ezen felül ott van, hogy a legtöbb helyen a klíma a legközelebbi konnektorba van dugva (nálad pont nem) így az is rátesz a költségekre és végül de nem utolsó sorban villanyórához csak a szolgáltatóval szerződésben álló szaki nyúlhat, ennek megfelelően el is kérik érte a pénzt.

(#24928) Feriboy2 válasza O_L_I (#24923) üzenetére


Feriboy2
aktív tag

Amikor a távirányító hőmérsékletét nézi akkor a pontosan a klímára van irányítva a távkapcsoló?
Nekem whirlpool klímám van és ha nem pontosan a klímára mutat a távkapcsoló akkor nem veszi a jelet.

(#24929) elfelejtette válasza rasotamas (#24925) üzenetére


elfelejtette
veterán

Ha szabványos mérőhelyed van, akkor elvileg olcsóbban megúszod. Nekünk, mivel régi a ház, a falba süllyesztett fadobozban van a villanyóra, ahová nem teszik be a H tarifás órát, hanem köteleznének, hogy építsem ki a szabványos mérőhelyet, ami kb. 150eFt.

"Nagyon jó dolog fontosnak lenni, de még fontosabb dolog jónak lenni."

(#24930) pjen válasza elfelejtette (#24929) üzenetére


pjen
félisten

Nekem is annyi lesz most.a fa szekrénybe beteszik a heshel kombi mérő helyet,kismegszakítók,Fi relé,Mkh stb...157000Ftz kulcsra készen.Onnan én viszem a delejt a klímához ahogy akarom.

(#24931) O_L_I válasza rasotamas (#24926) üzenetére


O_L_I
őstag

A hőmérője pontos, mert 24,2-3-nál már beindul, tehát nem arról van szó hogy nagy lenne a hiszerézis vagy egyszerűen rosszul lenne kalibrálva.
Engem azért zavar ez mert így nagyon rossz a hőérzet amit csinál a klíma. Nyomja a hideget mint az ökör, aztán nagy nehezen kikapcsol, szépen vissza melegszik, aztán újra előröl, mintha nem is inverteres klíma lenne. Nem tudom mennyire szabályozza le magát de az utolsó pillanatig nagyon hideget nyom.

[ Szerkesztve ]

(#24932) Core2duo6600 válasza O_L_I (#24923) üzenetére


Core2duo6600
veterán

Az 5 kW még 40 m2 re is sok.

Túl nagy a klíma teljesítménye, ennyire egyszerű

[ Szerkesztve ]

Gigabyte Z390 Aorus master , Core i9 9900K, Asus RTX2070, 64 GB DDR4, Dell Latitude 6430

(#24933) O_L_I válasza Feriboy2 (#24928) üzenetére


O_L_I
őstag

Igen arra a figyeltem, hogy ahová letettem, onnan is ment a vezérlés ha helyben nyomogattam.

(#24934) O_L_I válasza Core2duo6600 (#24932) üzenetére


O_L_I
őstag

Ettől függetlenül ki kéne kapcsolnia ha egyszer elérte a hőmérsékletet nem?

Egyébként az egész lakás 90nm és ebből kb 76 közvetlen kapcsolatba van a nappalival ahol a klíma van.

[ Szerkesztve ]

(#24935) rasotamas válasza O_L_I (#24931) üzenetére


rasotamas
veterán

És mi lenne ha minimumra levennéd a ventilátort?

https://tinyurl.com/rasoapro

(#24936) rasotamas válasza MeSserke (#24922) üzenetére


rasotamas
veterán

Én most azon töröm az agyam, hogy csinálok egy egyszerű légtechnikát a padlásra.
Minden szoba legtávolabbi csücskébe egy kivágás a plafonba, elszívás légtechnikai csövön keresztül, és mind egy pontba menne, a klíma fölé ahol a klíma szív, így jó sok meleg levegő jönne a lakás minden pontjáról és menne közvetlen a klíma bemenő oldalára. A hideg meg szép lassan visszaszivárogna a nyitott ajtókon át.
Ami elgondolkodtató:
- Mennyi hőt venne fel a padlásból, nem lenne-e öngól a csövek drága szigetelése nélkül?
- Mennyi hő menne el télen ezen keresztül?
- Mennyi zaj jönne át a többi helyiségből?
- Mennyibe kerülne ez? 3-4 bemenő szellőzőrács (mondjuk 20 centi átmérőjű), 20 méter cső, kimenő nagyobb szellőzőrács (mondjuk 80*20 centi), összekötö idomok (Y), és persze maga a nagy erős és valószínűleg hangos ventilátor. Esetleges hőszigetelés, hangszigetelés.

Lehet jobban járok ha gipszkartonból csinálok egy hangulat spotvilágításnak álcázott csatornát a plafon és a fal találkozásánál.

https://tinyurl.com/rasoapro

(#24937) O_L_I válasza rasotamas (#24935) üzenetére


O_L_I
őstag

Azon szokott lenni, főleg ha ott vagyunk a szobában, sőt van egy silent mód is amiben épp csak leheli a levegőt de olyan jeges levegőt lehel hogy még abban is tud tovább hűlni a szoba :)

(#24938) rasotamas válasza O_L_I (#24937) üzenetére


rasotamas
veterán

Sajnálom, hogy van ez a problémád.
Egyébként ez valahol nálam is fennál. Pici 15 négyzetméteres helyiségbe tettük a 3.5kW-os klímát, hogy majd jól behűti onnan az egész lakást. Ott meg lehet fagyni, a többi helyiségbe meg alig jut valami.

https://tinyurl.com/rasoapro

(#24939) Lacielvtárs válasza O_L_I (#24937) üzenetére


Lacielvtárs
nagyúr

Nem lehet bogy azért érzed 'hidegnek' a levegőt, mert a tested kezd 'hozzászokni' a meleghez?
En legalább is igy vagyok vele.
Kezdetben 23 fokon tartotta a hőmérsékletet a szobába, most meg már a 25 fok is kezd hideg lenni :K
No meg esetleg dohanyzol, pl és ingázol?

[ Szerkesztve ]

"Egy perc hosszúságát az határozza meg hogy a budi ajtó melyik oldalán állsz." ¯\_(ツ)_/¯

(#24940) F-ECT$ válasza O_L_I (#24923) üzenetére


F-ECT$
titán

Lehet, hogy nyilvánvaló kapitányos leszek picit, de ha 24 fokra állítva túl hidegre hűt, akkor állítsd 25-re, vagy 26-ra.

rasotamas: nekünk is javasolták, hogy 2 szobát úgy hűtsek le, hogy a kettő közötti folyosóra tegyek egy 3.5-ös klímát (a folyosó kb 3 nm, a 2 szoba meg 12 és 20 nm-esek), de inkább 2 db 2.5-ös ment a szobákba.

[ Szerkesztve ]

Dive ever, work never.

(#24941) Zeki válasza O_L_I (#24923) üzenetére


Zeki
nagyúr

Mi itt a probléma?

Nem a számok bűvölétében kell élni, hanem a komfortéban.

Ha nem jó a 25, akkor feljebb veszed. Ha az sem jó, mégfeljebb. Én SOHA nem azt néztem hány fok van a hűtött szobában, hanem hogy most jó vagy nem jó nekem a hőmérséklet bent. Ha nem jó, feljebb vettem,és nem rohangáltam a hőmérőhöz.

Amúgy meg 1 bazi nagy klímával hűteni bazi nagy osztott területet, hiba.

Akinek az életét a számok irányítják, rakasson minden szobába 300-400 ezres japán klímát, és meg lesz elégedve. Vagy légcsatornáztasson.

(#24942) pjen válasza Zeki (#24941) üzenetére


pjen
félisten

Szerintem az ingadozás a sok.

(#24943) Core2duo6600 válasza Zeki (#24941) üzenetére


Core2duo6600
veterán

...rakasson minden szobába 300-400 ezres japán klímát, és meg lesz elégedve

És így lesz a legkomfortosabb is.

Gigabyte Z390 Aorus master , Core i9 9900K, Asus RTX2070, 64 GB DDR4, Dell Latitude 6430

(#24944) rasotamas válasza Core2duo6600 (#24943) üzenetére


rasotamas
veterán

Én biztos vagyok benne, hogy a "tegyünk a központ helyiségbe egy bazinagyot" meg a "minden szobába egy kicsit"-nél is jobb megoldás a központi légcsatornázott klíma. Szerintem elvileg 6-700-tól már megoldható 3-4 szobára. Különösen ha sok kicsi helyiség van biztos jobb.

https://tinyurl.com/rasoapro

(#24945) pjen válasza rasotamas (#24944) üzenetére


pjen
félisten

A légcsatik tisztítása elég nehézkes házilag, szerintem

(#24946) Rolly válasza rasotamas (#24944) üzenetére


Rolly
veterán

Csak pár kérdésem lenne:
- Hogy állítod helyenként, hogy mikor fűtsön mikor ne?
- Mit csinálsz ha beton födém van?
- Mit csinálsz ha 40 fokban pár év múlva elromlik az egy légcsatornázott központi klímád? :)

(#24947) rasotamas válasza Rolly (#24946) üzenetére


rasotamas
veterán

Hát, ezt így nem tudom konkrétan, igazad lehet, de usába igen sok helyen van a melegebb államokban egy jó nagy szabadon álló hőszivattyús légcserélő a faltól kicsit arrébb, mondjuk szűk 1*1 méter alapterületű és jó 1 méter magas, és minden erről megy, az egész ház központilag. Valahogy csak megoldják.

[ Szerkesztve ]

https://tinyurl.com/rasoapro

(#24948) pjen válasza rasotamas (#24947) üzenetére


pjen
félisten

A melegebb államokban, ez a lényeg. Elromlik izzad, Te itt megfagysz.

(#24949) HussarF

Sziasztok!

Van egy Whirlpool SPIW 412L split klímám. Mostanában nem járt keveset és elkezdett villogni rajta a szűrő tisztítás ikon. Ez eléggé meglepett, mert tavaly lett beszerelve, azon a nyáron is sokat ment és semmi ilyesmit nem dobott fel. Idén pedig az éves karbantartás/tisztítás/fertőtlenítés meg lett rajta csinálva júniusban és most meg felvillant.
Kérdésem, hogy ez olyan, mint a kocsiknál a szervizintervallum jelző, hogy nem mér semmit csak kalkuláció alapján számol és ha nem lett nullázva, akkor dobja fel, vagy mér is és tényleg tisztításra szorul.
Az előbbi esetben gondolom valahogy resetelnem kell csak.
Ha ez utóbbi áll fent, akkor viszont mit kell tennem? Elég csak kivenni a szűrőket és lemosni vagy azt a fertőtlenítős eljárást kell megcsinálni rajta, amit 2 hónapja a szakember is megcsinált?

(#24950) dr.bubo válasza HussarF (#24949) üzenetére


dr.bubo
őstag

200 óránként jelzi, hogy tisztítani kell a szűrőt. Utána resetelni kell, a jelzés pedig megszűnik. A szűrőket csak el kell mosni, portalanitani és szárazon vissza tenni.

[ Szerkesztve ]

Router beállitása: http://www.rainman.sokoldal.hu/tplink_router_beallitasa / Port Forward: http://www.portforward.com/english/routers/port_forwarding/routerindex.htm

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.