- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Dany007: Kiakasztó frissítések
- ldave: New Game Blitz - 2025
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Fűtés és hűtés klímával, napelem segítségével
- [K2]: A vagyonvédelmi rendszerszerelővé válás rögös útja
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- sziku69: Szólánc.
-
LOGOUT
Ajánláshoz szükséges kérdések (alkatrészeknél pontos megnevezést kérünk)
1.: Mennyit szánsz a hűtőre?
2.: Milyen házba kerül?
3.: Milyen alaplapra lesz?
4.: Processzor és videókártya típusa?
5.: Ramok pontos típusa?
6.: Egyéb igények? (szín, RGB, stb.)
>>> Ajánlott léghűtések és paszták táblázata - 2025 <<<
-
Qru
MODERÁTOR
(rögzített hozzászólás)
Felmerült az igény egy CPU léghűtés kibeszélő topik iránt, ami megnyitásra került.
A jövőben itt csak a konkrét választással/vásárlással kapcsolatos dolgok kerülnek a kibeszélő topikba pedig a minden más (tesztek, vélemények, tapasztalatok).
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cifu
félisten
Igen, ha legfeljebb 3 hónapja vetted a hűtőt és nem volt benne LGA-1700 kit, ezt pedig számlával igazolod. Nekem van Broki 3-am, de ahhoz már csak venni tudok.
A Noctua annyival is megelégszik, hogy egy fotót küldesz a hűtőről egy papírral mellette a neveddel és a dátummal. LGA-1700 deszka (Noctua esetén proci is jó) számla pluszba mindkettőnél kell. Ezt pedig 5 évvel ezelőtt a hardver apróról vett hűtővel is megjátszhatod a barna csapatnál...Erre mondom, hogy extra szolgáltatások. Ok, ettől még drága játék a Noctua és nem feltétlenül éri meg a felárat, ezt nem vitatom...
-
Cifu
félisten
Én nem vagyok ennyire szigorú, a Noctua megcsinál olyat, hogy ingyen küld egy új szereléket, ha az új foglalathoz nem jó a régi. Ezt pl. az Alpenföhn nem csinálja meg, a DeepCool is csak 1-2 éve jött ezzel. A felár valahol a jövőbeni szolgáltatásokat is tartalmazza.
Nálam inkább az volt a gond, hogy ez így inkább felesleges, mint hasznos a mellékelt szerszám. Inkább hagyták volna ki, aztán lenne annyival olcsóbb
-
Wolfskin
őstag
Világít, csapágyas és szerintem ide sokkal észszerűbb (és költséghatékonyabb) megoldás 2 db 14cm-es venti. A helye is ki van alakítva.
Azok 100%-osan át tudnak fújni, a 20cm-es felületének kb. felét kitakarják különféle házrészek, ráadásul a hdd-k előtt és mögött is elfúj, aminek sok haszna nincs (A hdd hűtés szempontjából). Inkább lezárom azt a 4 nyílást és minden levegőt átengedek a vinyók közt.
A légáramot a házban pedig az oldalt befelé fújó (14), és a hátul (12) és fent (1 v2 x 14cm) kifelé szívó ventik biztosítják. A táp alul van és passzív (golden silent), lehet kap valami helyi kis átszellőztetést, egy v 2db 6 vagy 8cm-es BQ ventivel.
Amúgy is szidják a házas (már nem úgy
) topikban a 690 III szellőzését gyárilag.
-
blp85
senior tag
Mostanában nagyon jön fel a budget kategóriában a Deepcool. Nekem a CH 510-es házuk van, illetve ST500-as VGA támasz. A sorba köthető ventilátoraikra nagyon kíváncsi vagyok, ha marad később is ár/érték győztes is lehet, [FC-120], illetve az AK620-as procihűtő is nagyon tetszik.
-
Wolfskin
őstag
Költség és teljesítmény. Mindenhol azt írták, hogy egy pár fokkal elmarad a AK-tól. Ha ugyanaz lenne a teljesítménye, nem lehetne eladni az AK-t többet. De azt gondolom, egy venticserével is beljebb van az ember a költségvetésben. Ha van értelme...
A hangjára írták még, hogy teljes fordulaton (12V, ovrlock, load) kissé kellemetlen, magas frekvenciás (visít?) hangja van, amit a műszer nem mutat ki, szubjektív vélemény. Erről biztosan nem fogok tudni beszámolni...
de a többiről szívesen.
Amúgy ilyenkor milyen ventit érdemes venni? Anno, olyan 8 éve SILENT WINGS 2 ventit vettem a CM Hypert TX2 hűtőmre, azóta is zajtalan megy. Meg egy csomó mindenféle BQ ventit a házba is. Azóta mi változott? Mik ma az ajánlott ventilátorok?
-
Zamma
őstag
Wolfskin #94932 posztja alapján: „Az addig szálcsiszolt fedlapról kiderült, hogy műanyag...” érdemes lehet megemlíteni valahol (táblázat?, összefoglaló?) hogy az olcsóbb hűtők hőcsöveit lezáró fedlapja szinte minden esetben nem fém, hanem műanyag!
Ez sokaknak - akik az esztétikumot is komolyabban megkövetelik - ez fontos lehet.Ui: Jó látni hogy napról napra frissül, gyarapszik a táblázat!
-
Grave_444
nagyúr
Azta, most nézem. Gratulálok Topikgazda Úr.
Én papírok nélkül vettem pár éve 15-ért, bevállaltam a szétszedést.
Ez is szinte végig passzívan ment, de amikor ki-be kapcsolgatott megőrültem tőle.
Félpasszívra gondolsz, nem? Úgy mondjuk jobb alsó táposnál ráccsal felfele tenni.xtremist
Ebben egyetértünk. Egyébként nem vagyok tökéletesen elégedett velük. A Pure Wings 2 12cm hűtői 21% felett, tehát már 22%-on kicsit kerregő motorhangot adnak. A legtöbb gépben észrevehetetlen, de ha annál halkabb üresjáratban jó füllel hallható. Ezért terhelve a következő lépcső egyből 30-35%, ott már minimális szélzaj is jön mellé.
Ennyi baj legyen. -
xtremist
őstag
A belső égésű motorokkal kapcsolatos ismereteim alapján azt mondom, hogy a bordák vastagság/felület/sűrűség aránya illetve anyaga és felületi minősége lehet jobban eltalálva. Nagyon sok kísérletezésbe kerül megtalálni az optimális értékeket, és azok is csak egy szűk üzemi tartományban optimálisak. Rengeteg változó van a dologban, és lehet hogy a modern gépházak szellőzési sajátosságához, meg a mostani procik hőleadási tulajdonságaihoz jobban hozzá van illeszve egy frissebb fejlesztésű hűtő.
-
Cifu
félisten
A Tom's Hardware-el az a bajom, hogy nagyon kevés az összehasonlító listán szereplő hűtő. A [TechPowerUp] tesztje sokkal teljesebb képet ad - csak éppen ezt az adott hűtőt nem tesztelték...
(Amúgy nem fér a fejembe, hogy tudnak ~NH-D15 szintű hűtést produkálni 2/3 akkora tömeggel (ami nagy részt fém, vagyis hőátadó anyag))...
-
forguet
senior tag
Jó a Fortis 5, meg nagyon csendes, de Shadow Rockhoz képest nincs komoly különbség hűtési teljesítményben
Ami érezhető előrelépés az a Scythe Fuma2 - BQ Dark Rock Pro 4 - Noctua NH-D15 - Deepcool Assassin III szint.
De mondom, sztem itt inkább a légszomj lesz a ludas. Kíváncsian várom a nyitott ajtós hőfokokat -
laca500
aktív tag
Már tizen éve megvan. Ez miatt is gondoltam, hogy esetleg már elkelne egy váltás! Az alján van 1-2 apróbb karcolás, nem tudom ez mennyire befojásolja a dolgot!
Ma egész nap keresgéltem, különböző beállításokkal próbálkoztam, és úgy néz ki, hogy sikerült rátalálnom a youtube-on egy beállításra ahhol a PPT, a TDC, az EDC és a Boost Overide (4900Mhz-ig felmegy) beállítását magyarázza el, ami az 5800X prociknál is megfelelőnek mutatkozik! Plusz még tegnap előtt végigfutott (6-7 óra) a Hydro 1.2F és utána az 1.2H, ami kidobott egy magonkénti minuszos CO beállítást. A kettőt öszeboronálva egész jó lett a dolog, és most egy Prime95 alatt 75-90 fok között, az R23 alatt meg 60-75 fok között megáll a hőfok! Prime alatt ugyan 100%-on, R23 alatt meg csak 45% körül mennek a ventik.Egy MSI X470 Gaming Carbon pro lapom van, a legfrissebb BIOS van fent. A proci csere miatt muszáj volt frissíteni.
Ezt is érdemes lenne egyszer megnézni. Lehet, hogy ha lefutnak az ünnepek, és lesz időm, akkor megnézem ezt is, hátha ez is javít a dolgon.
-
spleenszuru
őstag
Nekem Speed az X3D-hez is Fortis 5-öt ajánlott, mivel úgysem "lehet" oc-zni azt a procit.
Paranoiám ellenére, double check után is azt írta, nem kéne, hogy baj legyen.
Amúgy, elég sok külföldi fórumon olvastam, hogy még 360-as AIO illetve Dark Rock Pro 4 vagy NHD15 mellett is üti a 90 fokot a proci.
Sajna ilyen forrófejű, egyesek undervoltingot alkalmaznak rajta.Lent Dravenhez: Kryonat-ot elvileg Fortis 5-höz nem szabad, mert tartalmaz fémet, és a Fortis 5 alu anyaga miatt kuka minden fémes paszta.
Hydronaut mehet pl., szintén Speed javaslata.
-
-
DravenMoral
senior tag
Köszönöm, hogy ilyen szépen megfogalmaztad a véleményed a termékről.
Pacsi!Valóban, az Artic nem a legmodernebb processzorokra hivatott, inkább a 160w tdp alattiakra.
Bár utána is elfogadhatóan lehűti még egészen 190w-ig.
A Fortis viszont a 6 cső miatt a 160w tdp fölött elhelyezkedő procikat valamivel jobban kezeli, valóban.
De ez az érték nem lesz +/-3-4 foknál több, ahhoz már inkább egy sokkal drágább, dark rock 4 pro vagy noctua nh d15s/15 kell.Az Artic szerintem igényesebb, illetve a két venti elősegíti a levegő hamarabbi áramlását.
Bár egy ventivel csak 3-4fokkal melegebb a proci/borda, de szerény véleményem szerint a második venti miatt sokkal hamarabb szívja el a meleg levegőt a házból, ha jól van beállítva a ház rendszerhűtése.Az Artic ellen szól, hogy csak 4 hőcsöves, de ez a gyakorlatban még elegendő egy középkategóriás, friss processzorhoz.
-
DravenMoral
senior tag
Próbáltad, tapasztaltad?
1héttel ezelőtt még neked is új volt az az artic hűtő, nem is tudtad, hogy valóban mit nyújt a többihez képest.
Vagy csak Speed véleményére alapozol?De hogy őszinte legyek, igen.
Újonnan egy kissé túl van árazva.
Viszont használtan a két ventis változatok (hibátlanok) mennek átlag 13-15ezer ft-ban.
Abszolút megéri annyiért beszerezni már.
Főleg abban az esetben, ha nyitott a házad, és szeretnél egy kis dizájnt is becsempészni a környezethez híven.
Megfelelő pasztával pedig gyári oc mellett (egészen 150w tdp-ig) egész csendesen hűt, a rendszerhűtések és a kártya ventijei hangosabbak.
Egy R7 5800x-et is szépen lehűtött, a nagy melegekben is 78fok alatt tartotta egyedi beallítások mellett, max 1700rpm-re állítva a ventiket rajta. (Alapból 2200-at tudnának.)Valóban, a Fortis 5 kicsivel olcsóbb, és hasonlóan bír a procikkal. Ebben az egyben igazat adok neked, Rowon.
-
DravenMoral
senior tag
Ne haragudj meg, nem szeretnék személyeskedni, de ha egy adott illetőhöz szeretnél kérdést feltenni,
Vagy esetleg többszörösen visszamenőleg válaszolni, akkor azt nem tudnád egy összefoglalóban megírni?
Napi szinten ebben a topicban a "kérdések" 75%-a tőled ered.
Értem, hogy szeretnéd gyűjteni a szakmai hozzászólásokat, de próbálkozz meg inkább más fórumokban is.
És kérlek, ne áskálódásnak vedd. Csak egy jótanács. -
Speed®
titán
Semmi extrát, ill. combos statikus nyomású ventikkel megugorja a ~200W tartományt, de pl. egy TC14PE a kevesebb több elv mentén minden szinten buciraveri. Nekem is van egy, amivel régi benga IHS HEDT procikkal bohóckodok, de ahol a gyors hőelvonás prior (manapság egyre inkább), ott a hőtehetetlensége messze űzi a dobogótól..anno a K2 is ezzel bukott, nem tanultak belőle. Ha egyetlen mérnöküknek eszébe jutott volna anno a Brocken 2 (!) duplatornyossá alakítása..de nem, sajnos :S
-
Speed®
titán
A B3 ~125W TDPig pacek, efelett elfogy, a felépítése csendes üzemre van kihegyezve, nem restriktív, hiába kerül rá erősebb venti pl. A 13600K PL2 értéke miatt, ill. az LGA1700 kompatibilitási nyűgök okán is felejtős, ott a Fortis 5, amíg nem jut be a Tr PA-120 az országba, addig ár/érték szvsz egyértelműen bestbuy, az AC ESD34 drágábban rossz viccnek hat max. mellette..-1/3 anyagot próbál ellensúlyozni a pushpull setupja, nyilvánvaló hátránnyal indul a csendes üzem kategóriában ezáltal, ha elszaladnak a wattok.
-
Speed®
titán
2000res vászon már tükörpolír..az elég, minimális pasztát vesz csak fel. Ha maximalista az emberfia, mindkét felületről eltűnik a nikkel, aztán mehet közé TGC pl. aminek nagyságrendekkel jobb a W/mK mutatója és le van tudva örökre a téma, hisz a kicsapódás/kiszáradás sem téma ezzel. Persze a proci garija ugrik, ez van a mérleg másik serpenyőjében.
-
DravenMoral
senior tag
Mhmm, a Artic Bionx rendszerhűtései, és a Noctua hűtései között van egy kis árkülönbség.
Sőt, nem is kicsi. Nemhiába írtam azt, hogy abban az árban, amit a kérdező elsősorban leírt, ezek a ventik ár/érték bajnokok.
A Noctua körülbelül 150%-os árnövekedés, ami lássuk be, már nem ebbe a kategóriába esik bele.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja, hogy a fórumozóknak segítséget nyújtson processzor léghűtések kiválasztásához. Kérdezés előtt kérlek töltsétek ki az összefoglalóban szereplő 6 pontos kérdéssort, amivel az ajánlást segíteni tudjátok. Ebben a topikban nem foglalkozunk kompakt vízhűtésekkel (AiO).
- Teszt DeepCool AK400 Digital: hűtés extra kijelzővel
- Teszt DeepCool Assassin IV: egy igazán különleges toronyhűtő
- Teszt DeepCool AK500 hűtő: elegancia magas áron
- Teszt Megvan-e 250 watt? Jonsbo HX6250 hűtő tesztje
- Teszt DeepCool AK400 hűtő: elegancia és hatékonyság
- Teszt DeepCool AK620 hűtő: színes LED-ek nélkül is megkívánjuk
- Teszt A Zalman CNPS20X trónfosztásra tör a léghűtések piacán
- Teszt Noctua NH-U12A: a hűtők új királya?
- Bomba ár! HP Pro X360 11 G1 - Intel N4200 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD Touch I Cam I W10 I Gari
- Realme 7i 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Honor Pad X8 64GB, Wi-Fi, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude E6530 - i5-3GEN I 4GB I 500GB I HDMI I 15,6" HD+ I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Dell Latitude E7240 - i7-4GEN I 16GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!