Hirdetés
- Asszociációs játék. :)
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Minden hónapban vettem egy sorsjegyet 1 éven át! (2024)
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- leslieke farmerzsebe
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Grand Theft Auto V - Látványosságok és érdekességek tárháza egy helyen!
-
LOGOUT.hu
TOPIK ÖSSZEFOGLALÓ
Kérlek, kérdezés előtt olvasd el!
-
Ármester
(rögzített hozzászólás)
Szeretnék megkérni minden kedves fórumozót, aki gépajánlást szeretne, hogy a Téma Összefoglalóban összeállított kérdéssorra szíveskedjen pontosan válaszolni. Így nekünk is könnyebb az ajánlás, illetve gyorsabban is megy az ajánlás.
„És akkor csodálkozunk a rendőr vicceken! Mi ez, szerencsepatkó? Az! Eddig jó kabala volt. Nem gondolod, hogy egy kicsit hülyén néz ki egy magyar rendőr 1980-ban egy lópatkóval a kocsijában? A materialista világnézet nevében lefoglalom!”
Új hozzászólás Aktív témák
-
palfitom
félisten
válasz kSzabi084 #177698 üzenetére
kSzabi084Szívesen.
Én sosem sajnálom a pénzt (na persze bizonyos mértékig) alaplapra, és bár nem tudjuk, hogy biztosan lesz-e értelme a közeljövőben, a B650E-t jó választásnak tartom.
A non-X-et feljebb lehet húzni, ki lehet tolni a tdp-limiteit, és akkor majdnem 7600X lesz belőle. Ha érezhetően olcsóbban kapod a non-X-et, és van affinitásod egy kicsit állítgatni rajta, akkor vedd azt!
Táp: te tudod megítélni, hogy pár éven belül hova juthat a konfigod. Ha kényelmesen belefér, és nem megy más komponens rovására, akkor menjen a 850-es.
Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
kSzabi084
lelkes újonc
válasz palfitom #177692 üzenetére
Szia, nagyon szépen köszönöm.
Az alaplappal hosszútávra tervezek (jövőbe nem látunk, de szerencsés esetben AM5 platform élettartama)
MZsoltee-val diskuráltunk róla, off-ba tettem, hogy milyen szempontok szerint választottam #177676. (A PCIe 5.0 x16 slot pedig igazából bónusz).CPU
Maradnék az IGP-vel "szerelt" változatnál, vész esetén jól jöhet.
Azt kell eldöntenem még, hogy X vagy non-X.Hűtő, VGA
Köszönöm a tanácsot és ajánlásokat, megnézegetem a hűtőket.Táp
Hezitálok a 750-850 között, nem sokkal drágább a 850-es.
Egy jövőbeli esetleges CPU/VGA fejlesztésnél szomorú lennék ha éppen nem férnék bele a keretbe. -
palfitom
félisten
válasz Flashback #177696 üzenetére
FlashbackPl. ID-Cooling SE-225-XT Basic / ID-Cooling SE-225-XT V2 / SilentiumPC (Endorfy) Fortis 5 (dual) / Cooltek (Jonsbo) HX6250 / ID-Cooling SE-207-XT Slim / ID-Cooling SE-207-XT.
Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
palfitom
félisten
válasz Jim74 #177687 üzenetére
Jim74Mivel az R7 7700-at gyakorlatilag bármelyik B650-es képes kiszolgálni, ezért teljes mértékben választhatsz ár, szimpátia, felszereltség, vagy a számodra fontos csatlakozók száma, elrendezése alapján.
Jelenleg nem tudok olyan lapot mondani, ami abszolút "bestbuy" lenne (mint régebben (amikor még jó áron ment) pl. az MSI B550 Tomahawk, vagy az első gen. Zen-hez a Prime B350 volt).Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
palfitom
félisten
válasz Flashback #177686 üzenetére
FlashbackCsak annyit, hogy az i5 13500-at legalább beletenném. Ha kell, akkor lehet hozzá spórolni a hűtőn, hisz egy 30-40€-s léghűtő is elég rá.
A többi OK.Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
Shaza
senior tag
Köszönöm!
-
palfitom
félisten
válasz kSzabi084 #177685 üzenetére
kSzabi084Szia,
Alaplap: ha több évre tervezel vele, akkor maradjon a B650E. Esetleg kicsit olcsóbb alternatíva: Asrock B650E PG Riptide WiFi. Ha nem, akkor mehet egyszerűbb, olcsóbb B650 is.
CPU: a leírt felhasználásra jó választás az R5, alternatívaként érdemes megfontolni az olcsóbb, IGP-nélküli R5 7500F-et, és drágábban az időtállóbb R7 7700 / 7700X-et.
Hűtő: az R5-ökre simán elég egy pl. ID-Cooling SE-225-XT Basic is, az R7-re inkább erősebbet tennék, pl. SilentiumPC (Endorfy) Fortis 5 Dual / ID-Cooling SE-207-XT / Thermalright Phantom Spirit 120 / Thermalright Peerless Assassin 120 / BQ Dark Rock Pro 4.
Ram: nagyon jó választás!
VGA: az MSI 6750-et kiejteném (az ára miatt), de a többi simán jó. Az áraik nagyjából fedik a teljesítményüket is.
Táp: manapság sajnos eltűntek a polcokról a 750 alatti RMx-ek.Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
veterán
válasz Shaza #177688 üzenetére
Szia,
Van DVD írós topik, ott keress rá régebbi hozzászólásokra, külső DVD íróról is témáztak néha.
Milyen DVD-írót vegyek?
Úgy látom, hogy erre a típusra volt ajánlás: Lite-On eBAU108Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő.
-
palfitom
félisten
válasz 1amCerb #177684 üzenetére
1amCerbSzívesen.
Ja, akkor OK.
Igen, ez optimálisabb választás lenne a konfig többi komponenséhez mérve.
A radeon driverben is van valami ilyen funkció, de én sosem használtam. Kérdezz rá a kártya topikjában!Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
palfitom
félisten
válasz új kérdező #177683 üzenetére
új kérdezőSzia,
PCX-s lesz.
- Miért?
Nem igazán értem a két konfigot, miért vannak ezek a különbségek? Pl. az olcsóbb konfigba drágább és lassabb ram került, stb. Nem látom át, hogy mit miért választottál.I7 13... ba is, tudom ehhez már vízhűtés kell
- Az i5-höz elsősorban akkor nem kell, ha normálisan beállítod.
Ami biztos:
Ház: a teli előlapos PB 500 nem igazán ilyen kaliberű konfighoz való, ha Pure Base, akkor 500DX legyen (ehhez nem is kell további ventit venni)!
Ram: a gyorsabbat (6400CL36) vedd, ami ráadásul olcsóbb is!
SSD: miért vennél hűtőbordásat drágábban, amikor az alaplapon is van borda?
VGA: a 2 ventis Ventust inkább NE! (ráadásul drágább is, minta 3 ventis Windforce)
Táp: inkább maradj a PCIe5-ös FSP-nél.
Az alaplaphoz kérj bios-frissítést, ha te nem akarsz otthon ezzel foglalkozni!Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
Shaza
senior tag
Bocsi nem találtam a topicját.
Külső cd,dvd olvasót szeretnék régebbi játékok futtatásához.
Köszi! -
Flashback
addikt
Ezen vältoztatnätok valamit?
Azért Z790 hogy késöbb ha kell bele tudjam rakn az újabb procikat.
A 850W-os täp is kicsit overkill de így biztos nem fog beindulni a venti[ Szerkesztve ]
profi gőzállomás eladó - Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)
-
kSzabi084
lelkes újonc
Szia palfitom
A segítségedet szeretném kérni az általam összeválogatott konfiggal kapcsolatban: #177629. MZsoltee-nak volt pár észrevétele, de akad még nyitott kérdés.
Szívesen fogadok minden kritikát, ötletet, javaslatot, észrevételt. -
1amCerb
csendes tag
válasz palfitom #177681 üzenetére
Köszi szépen Azt elfelejtettem odaírni, hogy a hűtőt is a mostani gépemből menekíteném. A táp szándékosan overkill, a későbbi fejlesztések miatt, de a itt fehérhez nem ragaszkodom, mert úgysem látszik teljesen. 750W oké?
AMD kártyákkal nem vagyok képben, viszont meggyőzhető vagyok, ha van ott is olyan opció, mint az Nvidia shadowplay. Elég kényelmes cucc, hogy észrevehető teljesítmény csökkenés nélkül rögzít és egy billentyűkombóval elmenti az utolsó X percet. Hozzászoktam -
új kérdező
csendes tag
Sziasztok!
1. Mire fogod használni a gépet? Ha játékra, akkor multiplayer, vagy inkább singleplayer játékok? Elsősorban mely játékok? Játék, singleplayer: Starfield és társai, 3d tervezés, videószerkesztés.
2. Milyen alkatrészekkel rendelkezel, amit az új gépben meg szeretnél esetleg tartani?
2 db satas hdd, 1 db satas ssd, 1db M.2 (970 evo). A DVD írót elengedem.
3. Milyen alkatrészekre van szükséged?
Gépházra és annak tartalmára, monitor, billentyűzet, egér van.
4. Mennyi a kereted rá?
750 k.
5. Mekkora a monitorod natív felbontása, képfrissítési frekvenciája, milyen csatlakozók vannak rajta? G-sync-et vagy Freesync-et támogat? FullHD/1920*1080, 60Hz, DP, HDMI csatlakozók.
+1. Elkötelezett vagy-e valamelyik gyártó/márka iránt? Intel, Nvidia
Van-e valamilyen speciális elképzelésed a gép megjelenését, színvilágát illetően, esetleg egyedi igény valamelyik alkatrésznél? nincs. Nem kell semmilyen csillogó villogó cucc, ha elkerülhető.
Nagyobb értékű komponensekből mehet-e használt, vagy mindenből bolti új kell? Mindenből új. PCX-s lesz.
Az itt olvasottak alapján már én is próbálkoztam összeállítani. Nem tudom meddig élnek a linkek.
[link] , [link]
Be quiet! Pure Base 500 számítógépházat nem tudom, miért nem lehetett a másikba is betennem, az jobban tetszik.
Törekedek a új generációs cuccokra, hogy néhány évig ne kelljen hozzányúlni.
980 pro azért lett mert csak ilyet lehetett választani.
Tudom a jelenlegi monitorhoz erős lehet, de az is lehet, hogy hamarosan cserés lesz.
Gondolkodtam I7 13... ba is, tudom ehhez már vízhűtés kell, nem tudom érdemes vagy túlzás.
Ha különböző sebességre képes M.2 van egy lapon akkor a lassabb nem fogja vissza a gyorsabbat működés közben?
Előre is köszönöm. -
WT14
újonc
Sziasztok,
Milyen alaplapot ajánlanátok a következő konfighoz?
7800 x3d + Dark Rock pro 4 hűtő
Gainward Phoenix 4070
32 gb 6400Mhz DDR5
Be quiet Pure Base DX500 ház
Seasonic Focus GX 850 tápEzek mindegyike már rendelkezésre áll, már csak alaplapot kellene találnom hozzá, viszonylag jó ár/érték arányban.
Köszi előre is!
-
palfitom
félisten
válasz 1amCerb #177677 üzenetére
1amCerbSzia,
A kompatibilitással nincs gond, és nem is rossz a konfig.
Hűtő: régebben jóval olcsóbb volt, akkor sokat ajánlottuk, de ma már nem olyan jó az ár-érték aránya. Alternatívák: 225-XT, 226-XT, 206-XT, 207-XT Slim.
Ram: kicsit gyorsabbat vennék, alig drágábban is lehet kapni jókat, pl. Corsair, Kingston, Corsair.
VGA: 150k körül biztosan nem vennék sima 4060-at, amikor a vele kb. hasonló tudású, több vrammal rendelkező RX 6700-at már 113k-ért, és az érezhetően erősebb 6700XT-t pedig 139k / 150k-ért lehet venni.
Táp: nagyon jó és ajánlott tápegység, de aránytalan a gép többi alkatrészéhez képest. Ha a fehér kábeleket szeretnél, akkor OK, bár akkor meg inkább egyedi kábeltoldókat készíttetnék (vagy vennék készletben), egy olcsóbb táppal (pl. be Quiet System Power 550-650W / NZXT C550-C650 / Seasonic B12 550-650W / Seasonic G12 550-650W). Úgy igazán egyedi és rendezett összképet lehetne teremteni.Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
palfitom
félisten
válasz MrStr34m #177673 üzenetére
MrStr34mSzia,
Nagyjából jó, de azért belenyúlnék itt-ott.
CPU: inkább 5700X-et vegyél, az mindenképp időtállóbb, s jelenleg az egyik legjobb ár-érték arányú proci.
Alaplap: jó, de ha kell egy jobb proci miatt spórolni, akkor itt teljesítményvesztés nélkül megteheted, pl. MSI B550-A Pro / Gigabyte B550 Gaming X V2 / MSI B550 Gaming Plus / Asus TUF Gaming B550-Plus.
Hűtő: az 5600X gyáriját kipróbálhatod, de javasolt rátenni egy kicsit jobbat, pl. ID-Cooling SE-224 XTS.
Az 5700X-hez mindenképpen kell hűtőt venni, pl. ID-Cooling SE-225-XT Basic.
Táp: Ne! Egy ilyen kaliberű konfig jobb tápért kiált, pl. be Quiet System Power 550-650W / FSP Hexa+ Pro 600W / FSP Hexa 85+ 550-650W / NZXT C550-C650 / Seasonic B12 550-650W / Seasonic G12 550-650W.
Ram: 1440p mellé már inkább 32GB lenne javasolt.Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
palfitom
félisten
válasz Jim74 #177668 üzenetére
Felbontott MSI PRO B650M-A WIFI 54.530,-
-
palfitom
félisten
válasz Jim74 #177666 üzenetére
Jim74Igen, jól látod, általánosságban a legolcsóbb lapok mATX méretűek, az ATX-ek magasabb ársávban kezdődnek.
-
1amCerb
csendes tag
Sziasztok. Gépépítés előtt állok. Nagyjából megvan a koncepció, viszont magamnak szeretném összerakni és mivel sosem szereltem össze a 0-ról pc-t, a kompatibilitási problémák kiszűrése miatt kérnék egy kis segítséget, hátha valami felett elsiklott a figyelmem. Illetve ha valamelyik hardver helyett lenne(hasonló árfekvésben) logikusabb választás, akkor javítsatok ki kérlek
Alaplap: Asrock B760 Pro RS
CPU: I5-13500
Hűtő: Arctic Freezer esport duo
RAM: Kingston Fury 2x16gb DDR5 5600mhz, cl36
GPU: Gigabyte RTX 4060 8GB AERO OC 8G
SSD1: Samsung 980 M2 500Gb / 1TBezt még nem döntöttem el.
SSD2: Crucial mx500 1TB sata3
PSU: ASUS ROG-STRIX-850G
Case: Montech Air X MeshKiegészítő infoként még annyit írnék, hogy lesz még a szettben egy HDD, amit a mostani gépemből menekítek ki, illetve hogy amiből lehet, abból fehéret szeretnék beszerelni. Többnyire próbáltam azokat is linkelni.
Nagyrészt online játékra használnám, egyelőre 1080p/60hz mellett, de kb egy éven belül ezt upgradelném 144hz-re.
CS2, Battlefield V, esetleg néhány újabb singleplayer game, amit a jelenlegi vasam már nem bír el.
Emelett szoktam még raw képeket feldolgozni Adobe Camera Raw/ Photoshop CC-vel.
Nagyjából ennyi, köszi szépen előre is -
kSzabi084
lelkes újonc
válasz MZsoltee #177672 üzenetére
Szia,
"Off-ba" teszem, mert ez már inkább a "Milyen alaplapot vegyek?" topic-ba tartozna.
- atx
- wifi, bluetooth
- "vállalható" hangchip
- "beépített" I/O shield
- BIOS FlashBack gomb a hátlapi I/O panelen,
- ha a hátlapi I/O panelen nincs akkor legalább legyen a lapon 1 USB Type-C header
- legalább 1 usb 3.2 header
- legalább 2 usb 2.0 header
- legalább 2 M.2 slot hűtőbordával
- hibajelző, debug led (megértem, hogy az error code extra, de 2023-ban minden lapon lehetne már legalább led)
- normális vrm és chipset hűtés
- értelmes tápfázis, se nem alulméretezett, se nem "overkill"Hirtelen ennyi jutott eszembe.
[ Szerkesztve ]
-
kromatika
veterán
válasz Rowon #177651 üzenetére
Szia.De hát le irtam szinte mindent. [link] Milyen alkatrészek vannak, mennyi a keret,mire lenne használva Igazad van a monitort ki hagytam.De le írom azt is. 27" BenQ GW2780 Full HD 1920 × 1080, IPS, 5 ms válaszidő, 60Hz .Speciális elképzelés nincs. És újban gondolkozom .Köszönöm előre is.
-
MrStr34m
csendes tag
Sziasztok!
Kiszenvedtem magamból, hogy kb mit kéne vennem 1440p-hez, főleg kompetitív játékokhoz(CS2, WoT,Fortnite,LoL,PUBG és pár, amik a mostani burgonyán is elmennek(i5 7600 + 1050ti a jelenlegi)).
RPG-re stb-re van egy Series X és babzsák a TV előtt és az RTX-se minden vágyam.A monitorom egy Mi 2k gaming, 165hz-es, 1440p-s.
Nincs nagy elfogultságom gyártó iránt, de gondoltam kipróbálom a másik tábort(AMD), ott is kitartok-e évekig.
Kb erre gondoltam:
cpu ryzen 5 5600x 60,000 Ft
cpu hűtő gyári (elég?)
gpu MSI Radeon RX 6750 XT OC 12GB (RX 6750 XT MECH 2X 12G OC) Videokártya 168,000 Ft
alaplap ASRock X570S PG RIPTIDE 73,000 Ft
RAM Kingston FURY Renegade RGB 16GB (2x8GB) DDR4 3600MHz KF436C16RBAK2/16 26,000 Ft
SSD adott (M.2)
táp CHIEFTEC ELEMENT 700W Bronze (ELP-700S) 23,000 Ft
ház FRACTAL DESIGN Pop Air RGB Green Core Jézuska (35k)
összesen kb: 350,000 FtTudnátok légyszi véleményezni, optimalizálni?
Előre is köszönöm!
-
kSzabi084
lelkes újonc
válasz MZsoltee #177636 üzenetére
Szia,
GIGABYTE B650 GAMING X AX, MSI MAG B650 TOMAHAWK WIFI lehet alternatíva ha nagyon faragni szeretnék.
7800X3D-t egy kicsit "overkill"-nek érzem
A videókártyával kapcsolatban nem lettem sokkal okosabb.
A fogyasztása megegyezik a 6750XT-vel (250W), a 6800 QICK-hez képest alacsonyabbak az órajelek. Szétnéztem a mocsárban (reddit) is, de ott sem sikerült érdemi információt találni. Ellátogatok majd a AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat topicba.A processzorhűtő és a tápegység még nyitott kérdés, olvasgatok még.
-
nagyúr
válasz Háegyenegy #177669 üzenetére
Vagy veszel az USB-nek külön switch-et és a videó jelnek is külön. Szerintem úgy olcsóbban kijössz.
-
Háegyenegy
csendes tag
válasz alemma #177665 üzenetére
Szia!
Köszi szépen, én ezt találtam ami tökéletes lenne:
https://www.amazon.de/-/en/DIGITUS-KVM-Switch-DisplayPort-Computers/dp/B0B9RWCNYL
Dual monitor + USB + Jack, de nagyon drága, szóval marad az átdugosgatás
De lehet fél megoldásnak jó az USBnek az általad ajánlott készülék -
kSzabi084
lelkes újonc
válasz magickonfig #177648 üzenetére
Szia,
Igazad van, nincs jelentős differencia a 2 variáns között (~5% - [AMD Ryzen 5 7600, Ryzen 7 7700 & Ryzen 9 7900 Review & Benchmarks - Hardware Unboxed])
Amennyiben a 7600x mellett tennéd le a voksodat: [Fixing Ryzen 7000 - PBO2 Tune - optimum] -
alemma
csendes tag
válasz Háegyenegy #177657 üzenetére
Szia, szerintem valami ilyesmit kereshetsz a bónusz kérdésben:
https://www.amazon.com/RSHTECH-Aluminum-Selector-Computers-Peripheral/dp/B0B45J651V?th=1Én annó ilyet vettem mert van tápellátása is ha kell (de nincs jack elosztó):
[ Szerkesztve ]
-
palfitom
félisten
válasz JanFan #177658 üzenetére
JanFanSzívesen.
Több boltban is kérhetsz összeszerelést (és akár telepítést is), pl. Alza, Aqua, Ipon, Kazy, PCX, Zóna Computers, stb. Érdemes végignézni, összehasonlítani a kínálatot!
-
palfitom
félisten
válasz Háegyenegy #177657 üzenetére
HáegyenegySzia,
Dicséret a visszaolvasásért!
A konfig rendben van.
SSD: én elengedném a meglévőt, főleg úgy, hogy amúgy is venni akarsz nagyobbat.Van-e valami hátrány/előnye 2*1000GB kiszerelésnek a 2000GB-tal szemben?
- Leginkább meghibásodáskor érezni előnyét, akkor legalább marad 1 meghajtód.AM5 vagy AM4, még nem tudtam én sem dönteni
- Ha szűkös a keret és/vagy nem fontos a hosszabb távú fejleszthetőség, akkor AM4, egyéb esetben és magasabb teljesítményigényhez AM5.Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
palfitom
félisten
válasz onlinenév #177656 üzenetére
onlinenévSzia,
Alaplap: Asrock B650 PG Lightning / Gigabyte B650 Gaming X AX / Asus TUF Gaming B650-Plus / Gigabyte B650 Aorus Elite / Asrock B650E Steel Legend / Asus Strix B650-A Gaming / Asus Strix B650E-F Gaming
CPU: R5 7500F / 7600 / 7600X / R7 7700 / 7700X
Hűtő: pl. ID-Cooling SE-225-XT / ID-Cooling SE-226-XT / ID-Cooling SE-207-XT Slim / Cooltek (Jonsbo) HX6250 / SilentiumPC (Endorfy) Fortis 5 / SilentiumPC (Endorfy) Fortis 5 Dual / ID-Cooling SE-207-XT / Thermalright Phantom Spirit 120 / Thermalright Peerless Assassin 120 / BQ Dark Rock Pro 4 / Alphacool Core Ocean 240 / 280 / 360 / Arctic Liquid Freezer II 240 / 280 / 360
Ram: DDR5 32GB (2x16-os KIT), pl. Corsair 6200 / Ripjaws 6400 / Renegade 6400
SSD: pl. Crucial P3 / WD SN570 / Adata SX8200 Pro / Samsung 970 Evo Plus / Samsung 980 / Kingston KC3000
VGA: RTX 4070 (pl. 257k) / RX 6800 (176k) / 7800XT (pl. 223k, 230k)
Ház: ízlés szerint, pl. Endorfy Ventum 200 Air / Endorfy Signum 300 Air / Montech Air X / Fractal Design Focus 2 / Fractal Design Pop Air / Montech Air 1000 Premium / Zalman Z10 / Corsair 4000D Airflow / Phanteks Eclipse P400A TG / BQ Pure Base 500DX / Lian Li Lancool 216 / Fractal Design Meshify 2 TG / NZXT H7 Flow
Táp: pl. Asus Strix 750-850W / be Quiet System Power 750-850W / be Quiet Pure Power 12 750-850W / Cooler Master V750-V850 V2 / Corsair RM750-RM850 / Corsair RM750x-RM850x / FSP Hydro Pro 800W / FSP Hydro M Pro 800W / FSP Hydro G Pro 750-850W / FSP Hydro G Pro 850W PCIe5 / Fractal Design ION+ 760-860W / MSI MPG A850G / Seasonic B12 750-850W / Seasonic G12 750-850W / Seasonic Focus 750-850 / Seasonic Vertex GX850Példa konfig (az rgb-vel "csajosabbá" tehető):
1 x MSI PRO B650-S WIFI
1 x AMD Ryzen 5 7500F 3.70GHz AM5 OEM 100-000000597
1 x MONTECH Air X ARGB fehér
1 x XFX RX-68XLAQFD9 Radeon RX 6800 16GB GDDR6 Speedster SWFT 319 PCIE
1 x G.SKILL 32GB Flare X5 DDR5 6000MHz CL36 KIT F5-6000J3636F16GX2-FX5
1 x SEASONIC B12 BC 850W
1 x CRUCIAL 1TB P3 M.2 PCIe M.2 2280 CT1000P3SSD8
1 x ID-COOLING SE-226-XT ARGB SNOW fehér
1 x Gépösszeszerelés
Összesen: 490 809 FtLife is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
Háegyenegy
csendes tag
Sziasztok!
A régi laptopom kezd elavulttá válni és igazából mivel 2 év akkumulátor nélkül használom, ezért szeretnék egy asztali gépet venni helyette.
Olvasgattam az utóbbi pár hónap hozzászólásait és összeraktam egy konfigurációt, erről szeretnék véleményt kérni, illetve lenne pár bónusz kérdésem.1. Mire fogod használni a gépet? Ha játékra, akkor multiplayer, vagy inkább singleplayer játékok? Elsősorban mely játékok?
Főként internet, office, programozás, de szeretnék kipróbálni pár újabb játékot (pl Baldur's Gate 3). Kompetitív multit valószínűleg nem nyomnék, de egy-egy single title-n szívesen játszanék.
2. Milyen alkatrészekkel rendelkezel, amit az új gépben meg szeretnél esetleg tartani?
Perifériák, illetve M.2-es SATA SSD (kérdés lent)
Minden a házon belül
4. Mennyi a kereted rá?
Kb. 500 000
5. Mekkora a monitorod natív felbontása, képfrissítési frekvenciája, milyen csatlakozók vannak rajta? G-sync-et vagy Freesync-et támogat? (ez videókártya és processzor választásnál is lényeges szempont)
Dual monitor setupot használok, fő monitornak egy DELL P2317h illetve mellette egy TN paneles LG-t, amit lecserélnék mondjuk egy P2317h vagy hasonlóra.
Szóval összességében 1080p, dual monitor, de nem a jövőben fel szeretnék készülni a triple setup-ra is.
+1. Elkötelezett vagy-e valamelyik gyártó/márka iránt? Van-e valamilyen speciális elképzelésed a gép megjelenését, színvilágát illetően, esetleg egyedi igény valamelyik alkatrésznél? Nagyobb értékű komponensekből mehet-e használt, vagy mindenből bolti új kell?
Nincs preferenciám, viszont valószínűleg összeszereléssel fogok venni a gépet, szóval használtból csak valami nagyon jó ajánlatot fontolnék meg, de nincs vele elvi problémám-A kinézett konfig egy AM5-ös:
Alaplap
ASROCK B650M PG Lightning WiFi
Fontos a Wifi, illetve van egy 500GB-s M.2-es SATA SSD-m. Érdemes-e USB/PCIe - SATA M.2. átalakítóval vesződni, vagy alapból olyan alaplapot nézni, vagy hagyjam az egészet és vegyek nagyobb SSD-t?
CPU
AMD Ryzen 5 7500F
Hűtő
ENDORFY Fortis 5 Dual Fan
VGA
RX 6700
Itt megérné egy +30k ért az RX 6800? Esetleg valamivel olcsóbban jobban megéri-e RTX 4060-at venni?
RAM
CORSAIR 32GB Vengeance DDR5 6200MMHz CL36
SSD
ADATA 1TB XPG SX8200 Pro M.2 PCIe M.2 1000GB
Amennyiben a SATA-s M.2 beépítését nem javasoljátok, úgy szükségem lenne többre.
Van-e valami hátrány/előnye 2*1000GB kiszerelésnek a 2000GB-tal szemben?
HÁZ
ZALMAN Z10
Vagy hasonló árú EATX-ATX amit szoktatok javasolni, ezen nem gondoltam sokat
Ez a konfig az eredeti elképzeléssel 450k körül van, szóval még egy picivel mehetek is feljebb.
Illetve egy AM4/intellel is kibékülnék, de abban nem nagyon merültem el. Olvastam a hosszú diszkussziókat hogy AM5 vagy AM4, még nem tudtam én sem dönteni.
Bónusz kérdés
Mondjuk lehet, hogy ez inkább home-decor témakör, de érdekelne a véleményetek.
Van egy DELL USB-s típusú dokkolóm, amivel a munkahelyi laptopomat szoktam összekötni. Van-e valami megoldás arra, hogy ne kelljen minden kábel kihúznom a dokkoló hátuljából és bedugni az asztali gépbe a jól megérdemelt munka végeztével?
A dokkolóban található minden periféria (egér, billentyűzet, hangszóró, 2 db. monitor).
Két setupon gondolkoztam (na jó hárman, de szerintem az egyik nem fog működni):
a. Valamilyen switch (ami képes kezelni 2x HDMI + 3 USB + 1 3,5 mm jack). Ezzel nincs tapasztalom
b. USB hub + HDMI anya-apa kábel amit minden nap átrakosgatnék
c. Valahogy (?) működésre bírom a dokkolót natívan a számítógépem.
Ugye nem vagyok egyedül ezzel a problémával?Köszi!!!
-
onlinenév
csendes újonc
Sziasztok!
Barátnőmnek próbálok összerakni egy gépet home office és hobbi játékhoz (WoW, Diablo 4, stb.) Az a baj hogy én nem igazán konyítok ehhez, kérlek segítsetek.
1. Mire fogod használni a gépet? Ha játékra, akkor multiplayer, vagy inkább singleplayer játékok? Elsősorban mely játékok?
Játék és home office.
Semmi sincs jelenleg.3. Milyen alkatrészekre van szükséged?
Mindenre ami kell, nem igazán értek hozzá.4. Mennyi a kereted rá?
Kb 600e Ft.5. Mekkora a monitorod natív felbontása, képfrissítési frekvenciája, milyen csatlakozók vannak rajta? G-sync-et vagy Freesync-et támogat?
30+ colos monitort szeretnénk.
+1. Elkötelezett vagy-e valamelyik gyártó/márka iránt? Van-e valamilyen speciális elképzelésed a gép megjelenését, színvilágát illetően, esetleg egyedi igény valamelyik alkatrésznél?
Nincs elköteleződés, fekete külsőleg teljesen jó de ha van valami csajosabb ajánlás akkor megnéznénk. -
palfitom
félisten
válasz icemanke #177653 üzenetére
icemankeJól tetted!
Szívesen. Ha szükséges még finomítás, ellenőrzés, akkor gyere vissza nyugodtan!Pl. az Alzán kijöhetne egy jó gép 340.000-ből:
Processzor AMD Ryzen 7 5700X
Processzor hűtő ARCTIC Freezer A35
Alaplap GIGABYTE B550M AORUS ELITE
Videókártya GAINWARD GeForce RTX 4060 Ghost 8G
RAM memória G.SKILL 32GB KIT DDR4 3200MHz CL16 Gaming Series Aegis
SSD meghajtó Kingston KC3000 NVMe 1TB
Számítógépház Montech AIR 100 LITE Black
PC tápegység Be quiet! SYSTEM POWER 10 450W
Fizetendő: 339 120 Ft[ Szerkesztve ]
-
palfitom
félisten
válasz tozo86 #177652 üzenetére
tozo86Nem muszáj máson változtatni, jó lesz.
Ha pár ezrest szeretnél fogni, akkor az AK400 helyett mehet SE-224.Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
kromatika
veterán
Esetleg ebben kérhetnék segítséget Köszönöm előre is. [link]
-
palfitom
félisten
válasz icemanke #177643 üzenetére
icemankeSzia,
Az árát tekintve nem rossz ajánlat, de 16GB ram elég karcsú egy ilyen melós gépbe.
Az ilyen előre összerakott konfigoknál általában vannak "csapdák". Az Imperium sokat fejlődött az utóbb időben, már nem annyira rosszak a konfigjaik, ebben is csak "apróságok" vannak: pl. a gyenge szellőzésű, teli előlapos ház, mindössze 1 venti, gyári procihűtő (mely nem igazán megfelelő), a gari pedig csak egyben értendő, a gép nem megbontható, nem fejleszthető (márpedig neked nem lesz jó 16GB ram).Több boltban is kérhetsz összeszerelést (és akár telepítést is), pl. Alza, Aqua, Ipon, Kazy, PCX, Zóna Computers, stb. Érdemes végignézni, összehasonlítani a kínálatot!
Példa konfig:
1 x ASROCK B550M Pro4
1 x AMD Ryzen 7 5700X 3.40GHz AM4 BOX 100-100000926WOF
1 x FSP CST130 fekete
1 x GIGABYTE GV-N4060WF2OC-8GD WINDFORCE OC GeForce RTX® 4060 8GB GDDR6 DLSS3
1 x G.SKILL 32GB Ripjaws V DDR4 3600MHz CL18 KIT F4-3600C18D-32GVK
1 x BE QUIET! System Power 10 450W
1 x WD 1TB Blue SN570 M.2 PCIe M.2 2280 WDS100T3B0C
1 x ARCTIC COOLING Freezer A35
1 x Gépösszeszerelés
Összesen: 355 807 FtLife is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
magickonfig
tag
válasz kSzabi084 #177635 üzenetére
"Itt a topicban főleg az X-es verziókat javasolják 7600 esetén."
Már bocsi ,de én is ugyan ezen a két procin vacilálok.
Én meg pont fordítva olvastam a forumokon és a Ryzen 7600-at javasolják.
A 7600 al ugyan azt el tudod érni mint a 7600x-el, kevesebbet fogyaszt és kevésbé melegszik. + egy cpu hűtő ami mehet eladásra, mert úgy is kell egy normálisabb.
A 7600xel meg játszogatni kell a beállításokon, hogy ne melegedjen túlzottan.[ Szerkesztve ]
-
palfitom
félisten
válasz jozsi252 #177642 üzenetére
jozsi252Hát ez elég nagy ház, gyakorlatilag bármi belefér...
Hűtő: pl. Cooltek (Jonsbo) HX6250 / SilentiumPC (Endorfy) Fortis 5 Dual / ID-Cooling SE-207-XT / Thermalright Phantom Spirit 120 / Thermalright Peerless Assassin 120 / BQ Dark Rock Pro 4 / Alphacool Core Ocean 240 / 280 / 360 / Arctic Liquid Freezer II 240 / 280 / 360
Csak aminél fel van tüntetve. De nem muszáj expo-sat venni, mehet nyugodtan xmp-s is. Mint mondtam, 6000-es órajelnél nincs probléma, mehet a kinézett Corsair! Alternatívák: pl, pl, pl, pl, pl, pl.
[ Szerkesztve ]
-
kromatika
veterán
Sziasztok.Öcsémnek új gépet raknék össze. Amik már megvannak a géphez ram: G.Skill, 2x16GB Trident Z 6800Mhz CL34, Táp: Sesonic Fokusz GX 750W gold, SSD: Samsung 980 Nvme 1 TB, CPU hűtő: thermalright peerless assassin 120 se ,Ház: be quiet pure base 500dx.Külső hang kártya: Fiio K5 Pro ESS. A gép többnyire zene vágásra,videó vágásra,illetve álltalános használatra van használva(FB,YT,Böngészés stb..)Alap lap és proci párosra a keret 150 000FT. Játék nincs. Fontos a stabil ki forrott platform.Jól gondolom e hogy a most akciós manós bolt i5-12600K + ASUS TUF GAMING Z690-PLUS 145 000 FT os ajánlata igen jó választás.Köszi előre is a választ.
-
palfitom
félisten
válasz JanFan #177638 üzenetére
JanFanSzia,
Alaplap: pl. Asrock B550M Phantom Gaming 4 / Gigabyte B550M Aorus Elite / Asrock B550M Steel Legend / Asrock B550M Pro4 / Asus TUF Gaming B550M-E / Asus TUF Gaming B550M-Plus
CPU: R5 5600
Hűtő: pl. ID-Cooling SE-224 XTS / Alpenföhn Brocken ECO Advanced / Thermalright Burst Assassin 120 / Arctic Freezer A35 / be quiet! Pure Rock 2
Ram: DDR4 16GB (2x8-as KIT!) 3200(+) MHz, pl. Aegis 3200 / Ripjaws 3600 / Fury R 3600 VAGY 32GB (2x16-os KIT) 3200(+)MHz, pl. Ripjaws 3600 / Fury 3600 / Fury R 3600
SSD: pl. Crucial P3 / WD Blue SN570 / WD Blue SN580 / Samsung 970 Evo Plus / Samsung 980
HDD (ha kell): pl. Toshiba P300
VGA: pl. RX 6700 (113k) / 7600 (115k) / RTX 4060 (130k)
Ház: ízlés szerint, pl. FSP CST130 / Aerocool Trinity Mini / Cooler Master MasterBox Q300L / Kolink Citadel / Deepcool Matrexx 40 3FS / Kolink Citadel Mesh RGB / Deepcool CC360 / Cooler Master MasterBox MB311L / Montech Air 100 / Fractal Design Pop Mini / Deepcool CH370 / SilverStone Fara H1M / Lian Li Lancool 205M
Táp: pl. be Quiet System Power (CM) 550-650W / FSP Hexa+ Pro 500-600W / FSP Hexa 85+ 550-650W / NZXT C550-C650 / Seasonic B12 550-650W / Seasonic G12 550-650W
(a jelenlegi konfighoz 450-500W-os táp is elég, de ha 1-2-3 éven belül érkezhet proci és vga fejlesztés, akkor vehettek nagyobbat is)Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
palfitom
félisten
válasz tozo86 #177637 üzenetére
tozo86Szia,
Nagyjából rendben van a konfig.
980 Prot tettük be a sima 980 helyett, jó lesz így?
- Nem véletlenül nem ajánlottuk, számotokra felesleges pénzkidobás, mert az elméleti sebességét nem tudjátok kihasználni.Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
icemanke
tag
Sziasztok!
Szeretnék egy asztali gépet vásárolni és ebben kérném a segítségeteket.
1. Mire fogod használni a gépet? Ha játékra, akkor multiplayer, vagy inkább singleplayer játékok? Elsősorban mely játékok?
Az elsődleges cél grafikai tervezés(PS,Illustrator), 3D modellezés(Blender), valamint Unity-t szeretném használni, valamint nagyon kis mértékben régebbi játékokra.
----------
Monitor, egér, billentyűzeten kívül mindenre
4. Mennyi a kereted rá?
340 ezer Ft a max
5. Mekkora a monitorod natív felbontása, képfrissítési frekvenciája, milyen csatlakozók vannak rajta? G-sync-et vagy Freesync-et támogat? (ez videókártya és processzor választásnál is lényeges szempont)
Jelenleg egy Full HD LG tv-re lesz rákötve, jövőre tervezek venni majd egy monitort hozzá.
+1. Elkötelezett vagy-e valamelyik gyártó/márka iránt? Van-e valamilyen speciális elképzelésed a gép megjelenését, színvilágát illetően, esetleg egyedi igény valamelyik alkatrésznél? Nagyobb értékű komponensekből mehet-e használt, vagy mindenből bolti új kell?
Nincs elköteleződésem egyik márka irányába sem, viszont szeretném, ha minden része új lenne és egy helyről egyben meg tudnám vásárolni.
Elsőre ezt néztem ki egybe összeszerelve opciók nélkül 330 ezerért
[link]
Segítségeteket előre is köszönöm! -
jozsi252
veterán
válasz palfitom #177640 üzenetére
Bocsánat elfelejtettem a ram miatt a házat. Dark Base 901 házról lenne szó.
Az EXPO-t mindegyik ram tudja, vagy csak aminél fel van tüntetve? Vagy ez inkább csak alaplapfüggő? 6000mhz környéki ram lenne a maximum de lehet még akkora sávszélességű sem fog kelleni.
iPhone 16 Pro Max
-
palfitom
félisten
válasz digitalz #177634 üzenetére
digitalzSemmi gond.
Szívesen.
(sajnos eszementen túlárazottan vettetek több komponenst is, pl. 5700X 115k, 6700XT 211k )Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
palfitom
félisten
válasz jozsi252 #177631 üzenetére
jozsi252Szia,
Először is: mivel nem adtál semmi infót a házadról, ezért nem tudunk ajánlani hűtőt (és persze így az egyéb alkatrészek kompatibilitását sem tudjuk ellenőrizni).
nagy hátrány a jövőre nézve hogy PCIe 4.0 alaplapot akarok venni
- Jelen tudás alapján nem az, de nem tudjuk, hogy milyen fejlesztéseket hoz a közeljövő.ramokra mennyire háklisak
- Ha 6000-6200 MHz órajelről és xmp (expo) bekapcsolásáról van szó, akkor szinte semennyire, tehát menni fog. Magasabb órajelnél és persze ram-finomhangolásnál kell körültekintően választani. 3D proci mellett nem muszáj "megfeszíteni" a ramokat, a nagy cache miatt nem nagyon számít bele a teljesítménybe.Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
palfitom
félisten
válasz szabolcs5757 #177628 üzenetére
szabolcs5757Szívesen.
Mérhetően gyorsabb lesz, de érezhetően nem igazán. Ha kényelmesen belefér a keretbe, akkor persze mehet.Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
JanFan
csendes tag
Sziasztok!
13 éves fiamnak szeretnék egy jó alapgépet venni. Egér és billentyűzet van, monitor nincs még.
Elsősorban játékra lenne használva, jelenleg Minecraft függő, de hogy mi lesz később az passz...
-
Mindenre.
4. Mennyi a kereted rá?
300 körül + monitor
5. Mekkora a monitorod natív felbontása, képfrissítési frekvenciája, milyen csatlakozók vannak rajta? G-sync-et vagy Freesync-et támogat?
(ez videókártya és processzor választásnál is lényeges szempont)
Nincs még monitor
Nincs gyártói elkötelezettség, fontos a garancia, ár/érték.Tudom, hogy baromi kevés konkrétum van a kérésemben. Olyan gép kellene, amit később egyszerűen tud bővíteni ha szeretné, de már jelenleg is tudja használni. Minden segítségnek örülök és megköszönöm!
-
tozo86
tag
válasz SyMbioTe #177401 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm a választ!
Ma-holnap rendelnénk is, ha van esetleg észrevételed hozzá azt még szívesen fogadom. Még annyi plusz infó, hogy egy 4k-s TV-n fognak vele játszani (FHD felbontásban).
A válaszod alapján ezt lenne a gép, PS5 helyett:Alaplap: ASUS TUF GAMING B660M-PLUS D4 54k
CPU: INTEL CORE I5-12400F 2.50GHZ LGA-1700 BOX INTEL HŰTŐ
VENTILÁTORRAL 65k
+Hűtő : DEEPCOOL AK400 FEKETE 14k
Ram: KINGSTON FURY 16GB BEAST DDR4 3600MHZ CL17 KIT
KF436C17BBK2/16 19k
VGA: ASUS DUAL-RTX4060-O8G DUAL OC GEFORCE RTX® 4060 8GB
GDDR6 DLSS3 140k
SSD: SAMSUNG 1TB 980 PRO M.2 PCIE M.2 2280 MZ-V8P1T0BW 33k
Ház: FSP HEXA 85+ PRO 550W 27k
Táp: COOLERMASTER MASTERBOX MB311L ARGB V2 25k
Össz.: 376k HUFSSD-ből a 980 Prot tettük be a sima 980 helyett, jó lesz így?
[ Szerkesztve ]
`•.¸¸.•´¯`•.¸¸.•´¯`•.¸ ><((((º>
-
MZsoltee
veterán
válasz kSzabi084 #177635 üzenetére
A lapon agyaltam én is nem olyan rég (Pár hete lett meg a jelenlegi konfig).
Én is onnan indultam, hogy komolyabb lap és volt pillanat, amikor én is az általad válaszott lap mellett ettem le a voksom, meg volt steel legend is az agyamban. Aztán a következőkre jutottam. Nem adok ki dupla annyit egy drága lapra, mert az sem biztos, hogy életbiztosítás lesz a jövőt illetően. Legfejebb ha kell, majd veszek egy B750 vagy B850-es lapot, mert a jelenlegi belépő B650-es lapok engem kiszolgálnak és inkább olyan dologba ölöm a lóvét, amit addig is tudok használni (ekkor merült fel bennem először igazán a 7800X3D). Ekkor a sokat ajánlott ASRock B650M-HDV/M.2 mellett akartem letenni a voksom egy 7500F-el (elvileg ugyanaz mint a 7600-as csak nincs IGP). De jött a jelenlegi lapom bontottként az alza-n 65k-ért így azt mondtam ennyit kifizetek egy jobb vrm-ért és hűtésért, valamint az ATX méretét és a Wifi-ért (el is ment a wifiadapter 11k-ba így csak +4k volt a különbség). És nyeltem egy nagyot belevágtam a 7800X3D-be is.
A belépő vrm-ek is a tesztek alapján kiszolgálják az összes CPU-t, amit most kapni AM5-be.
A PCI-E 3.0-t nem fogja vissza a 4090-est sem egy csöppet sem a jelenlegi tesztek alapján. Szóval nekem elég lesz a 4.0 nem kell az 5. Úgyse fogom használni.
6800-as XFX-ből én a kopmolyabbat vettem, de szerintem alulfeszeléssel még mindig komolyabb GPU lesz, mint a 6750-es és alig eszik többet nála. Esetleg kérdezz be a topicjába.A tökéletes nő süketnéma, nimfomániás, és az apjának kocsmája van.
-
kSzabi084
lelkes újonc
válasz MZsoltee #177630 üzenetére
Szia!
Nagyon szépen köszönöm az észrevételeket.
Az elsődleges szempontom egy jó "alap" kialakítása lenne, így a jövőben max a processzor vagy vga fejlesztésére kellene költeni.
Így az elején, hogy nem rendelkezem semmilyen alkatrésszel, próbálok arra törekedni, hogy nagyon ne szálljanak el a költségek.Az alaplapon nagyon sokat gondolkoztam (egy napig csak block diagramokat nézegettem).
Sajnos nincs "kristálygömböm", jó lenne egy olyan lap ami a teljes AM5 élettartama alatt kiszolgál.
A wifi-t nem tudom elengedni és a PCIe 5.0 miatt eset erre a választás.
MSI-nek, Gigabyte-nak nincs B650E lapja (PCIe 5.0 x16 slot).7770/7700X volt a legelső gondolat, viszont játékot tekintve nincs nagy differencia (10% 7600 vs 7700).
Itt a topicban főleg az X-es verziókat javasolják 7600 esetén. Utánajárok, nem néztem meg részletesen ezt a variánst.Amikor megláttam az Alzán a XFX 6800-at megörültem, hogy ez így nagyon jó áron van.
Akkor kezdtem el aggódni amikor nem nagyon találtam róla érdemi információt, kritikát.
Kérdés az, hogy egy "alsópolcos" 6800 is jobb mint egy prémium 6750 XT (ami ugye egy túlhúzott 6700XT)?SSD-nél kicsit pontatlan voltam. Igen, természetesen PCIe NVMe M2-re gondoltam.
-
digitalz
csendes tag
válasz palfitom #170970 üzenetére
Bocsi a késői reagálásért, a képen látható config lett a vége, azóta vígan használja bátyám, a kábel menedzsment nem volt egy könnyű eset de a legtöbb olcsóbb ház amit használtam eddig mind szenvedett ettől a betegségtől sajnos.
Köszi mégegyszer az ajánlást!
[kép][ Szerkesztve ]
-
Ármester
válasz BLiNk3r #177615 üzenetére
Drága is kicsit (bár nyilván Svájci árakat nem tudok, itthoni alapján gondolom), aránytalan is, alkatrészek típusáról sincs sok infó.
További ajánlást a kérdések megválaszolása után tudunk érdemlegesen mondani.„És akkor csodálkozunk a rendőr vicceken! Mi ez, szerencsepatkó? Az! Eddig jó kabala volt. Nem gondolod, hogy egy kicsit hülyén néz ki egy magyar rendőr 1980-ban egy lópatkóval a kocsijában? A materialista világnézet nevében lefoglalom!”
-
Ármester
válasz Dark Archon #177604 üzenetére
#177604 Dark Archon
Szia!Téma összefoglaló
Ha csak alaplap: Milyen alaplapot vegyek?
Ramok amúgy jók, nem kell cserélni. Viszont én meggondolnám a procit, szvsz nem feltétlen ér 60-70k-t, amennyiért árulják őket.„És akkor csodálkozunk a rendőr vicceken! Mi ez, szerencsepatkó? Az! Eddig jó kabala volt. Nem gondolod, hogy egy kicsit hülyén néz ki egy magyar rendőr 1980-ban egy lópatkóval a kocsijában? A materialista világnézet nevében lefoglalom!”
-
jozsi252
veterán
Sziasztok
Van egy jelenlegi konfig amin még fejleszteni kellene egy kicsit.
Multiplayer inkább.
Asus TUF Gaming RTX4080, 3db SSD, Straight Power 11 850W táp
Alaplap, proci, ram, procihűtő
4. Mennyi a kereted rá?
350k
1440p-s a monitor G-Sync-et támogatja (játékra ez van)
Én elsőre ezeket az alkatrészeket néztem ki, szeretnék megerősítést kérni hogy melyik jó, melyiket kellene másra cserélni, stb.Alaplap: ASUS TUF GAMING B650-PLUS
CPU: AMD Ryzen 7 - 7800X3D -->Mindenképp ez a proci fog kelleni
RAM: Corsair Vengeance 2x16GB 6200MHz DDR5 memória (CMK32GX5M2E6200C36)
CPU hűtő: Ide mindenképp szeretném kérni tapasztaltabbak segítségét hogy mit tudnának ajánlani a 7800X3D procihoz.Szerintetek nagyon nagy hátrány a jövőre nézve hogy PCIe 4.0 alaplapot akarok venni egy ilyen konfighoz? Illetve a másik kérdésem az lenne hogy ramokra mennyire háklisak az AMD konfigok? Mennyire kell odafigyelni arra hogy melyik típusú ramot választom?
Köszönöm szépen a segítséget!
iPhone 16 Pro Max
-
MZsoltee
veterán
válasz kSzabi084 #177629 üzenetére
Szia!
Nagyon jól összeszedted a dolgokat.
Pár megjegyzés, vélemény:
- Szerintem fölösleges a B650E, olcsóbb lapok is elegendőek.
- Ha 7600X, akkor inkább sima 7600-as, nem ér annyival többet az X. Ha játék és többet költenél, akkor 7800X3D, most akciósan 150k elején közepén kapni az alza-n.
- A két XFX között választanék, jó áron van mindkettő. Én anno a 6800XT mellett döntöttem.
- SSD-ből semmiképp nem vennék 250-est. Fölöleges a WIN-nek külön meghajtó. Lehet particionálni. Mindenképp PCI-E és ne sata legyen.A tökéletes nő süketnéma, nimfomániás, és az apjának kocsmája van.
-
kSzabi084
lelkes újonc
Sziasztok!
10+ év után szeretnék egy új gépet összerakni ebben kérném a segítségetek.
Van konkrét elképzelésem a konfiggal kapcsolatban ezt lentebb részletezem.
Mivel ezer éve nem volt PC-m igyekeztem valamennyire képbe kerülni.
Ellátogattam több topikba is, olvasgattam az ajánlásokat összefoglalókat, amelyek sokat segítettek ez úton óriási köszönet a topikgazdáknak, fórumlakóknak.1. Mire fogod használni a gépet? Ha játékra, akkor multiplayer, vagy inkább singleplayer játékok?
Játszani szeretnél rajta? Filmet nézni? Vagy csak irodai munkára kell? Tervező programokat futtatnál a gépen, 3D munkát végeznél, esetleg videoszerkesztésre, renderelésre kell?
Alap otthoni felhasználás és játék, főleg singleplayer, nagyon sok játék kimaradt az elmúlt évekből, Resident Evil remake-ek, Control, Alan Wake 1, God of War, Last of us a közelmúltból. Akad még bőven cím az elmúlt 1-10 évből"multiplayer": alkalomadtán LoL esetleg Wot
munkára a céges, tanulásra és hobbi projektre pedig a saját "lapost" használom, de ha vészmegoldáskánt esetleg szükség lenne a gépre:
- max hobbi projekt, újdonságok kipróbálása / tanulás
- webfejlesztés, azon belül is frontend, előfordulhat Docker (csak CLI) alacsony komplexitású konténerekkel
- a teljes fejlesztői környezet WSL 2-be (Debian/Ubuntu) csomagolva, remote development
- sokadlagos tényező, játékon van a fókusz nem workstation-nek készül a gép2. Milyen alkatrészekkel rendelkezel, amit az új gépben meg szeretnél esetleg tartani?
-3. Milyen alkatrészekre van szükséged?
Perifériákkal (monitor, billentyűzet, egér) rendelkezem, a házra és annak tartalmára van szükségem.4. Mennyi a kereted rá?
600 - 650K, feljebb nem nagyon szeretnék menni.5. Mekkora a monitorod natív felbontása, képfrissítési frekvenciája, milyen csatlakozók vannak rajta? G-sync-et vagy Freesync-et támogat? (ez videókártya választásnál lényeges szempont)
23,8" IPS FullHD/1920*1080, max 165Hz, HDMI és DisplayPort, AMD FreeSync és Nvidia G-Sync támogatással.
Elégedett vagyok a jelenlegi monitorommal, de lehet, hogy később nagyobbra váltok (27" 2560*1440).+1. Elkötelezett vagy-e valamelyik gyártó/márka iránt? Van-e valamilyen speciális elképzelésed a gép megjelenését, színvilágát illetően, esetleg egyedi igény valamelyik alkatrésznél?
Nem vagyok elkötelezett egyik gyártó vagy márka felé sem, új termékekben gondolkozom.
Ahogy olvasom itt a topicban, nem túl jó a hazai kiskereskedelmi helyzet főleg a garancia terén. Elsősorban az Alzán és a FirstShop-ban nézelődtem (amennyiben ajánlott, nem találtam negatív visszajelzést rá itt a fórumban), de nem zárkózom el más ajánlott üzletektől sem.
"Tuningolni" nem szeretném sem a processzort sem pedig a videokártyát, undervolt-tal optimalizálgatnék.A következő konfigurációra gondoltam:
Alaplap:
ASUS Rog Strix B650E-F Gaming Wifi (Alza 101.490 - 3 év garancia)CPU:
AMD Ryzen 5 7600X (Alza 90.290 - 3 év garancia)Hűtő
Hűtővel kapcsolatba el vagyok veszve. Kicsit riasztóak a mai brutális hűtők, alternatíva lehet az AIO, bár 7600X-re elvileg elég a léghűtés.
Később lehet érdekes, egy esetleges fejlesztésnél. A hűtőbordák végett viszonylag "magasak" a RAM-ok.RAM:
G.SKILL Trident Z5 Neo 6000 MHz CL30 AMD EXPO 32GB (2x16GB) - (Alza 53.190 / 56.490 - 8.25 év garancia)VGA:
XFX Speedster QICK 319 AMD Radeon RX 6750 XT Core (Alza 150.390 - 3 év garancia)
ASRock AMD Radeon RX 6750 XT Phantom Gaming D 12GB OC (FirstShop 162.820 - 2 év garancia)
MSI AMD Radeon RX 6750XT GAMING X TRIO 12G (FirstShop 186.350 - 3 év garancia)
XFX Speedster SWFT 319 Radeon RX 6800 CORE (Alza 186.990 - 3 év garancia)A két XFX kártyáról a gyártó oldalát leszámítva nem találtam komolyabb információt vagy kritikát.
Egyik kártya sem szerepel a techpowerup GPU adatbázisában. XFX weboldala alapján ez a két modell belépőszintű termék, hűtésük gyengébb mint a prémium modelleké.
6750 XT: MERC BLACK > QICK Ultra > QICK CORE
6800: MERC BLACK > QICK BLACK > QICK CORE > SWFT COREMSI GAMING X TRIO felé hajlok, nagyon csendes, jó hűtés. [techpowerup kritika]
SSD:
Samsung 970 EVO Plus 250GB (Alza 14.890 - 5 év garancia)
Samsung 970 EVO Plus 2TB (Alza 49.490 - 5 év garancia)Tápegység:
Corsair RM750x (2021) 750W 80 PLUS Gold (Alza 58.090 - 10 év garancia)
Corsair RM850x (2021) 850W 80 PLUS Gold (Alza 63.690 - 10 év garancia)Nem találtam belőle 650-es változatot. Nem sokkal kerül többe a 850-es, lehet érdemesebb lenne azt választani (nagyobb mozgásteret biztosítana egy jövőbeli fejlesztésnél). Nagyon csendesnek írják, de lebeszélhető vagyok róla ha nem ajánlott.
Ház:
NZXT H7 Flow Matte Black (Alza 45.990 - 2 év garancia)Örömmel fogadok minden kritikát, ötletet, javaslatot.
Elnézést, ha egy kicsit hosszan fogalmaztam. -
szabolcs5757
csendes tag
válasz palfitom #177596 üzenetére
Köszönöm szépen a válaszod!
Igazából csak azért gondoltam egy komolyabb SSD-re, mert néhány részletesebb vizsgálat esetében gyakran több 1000 képet kell betölteni, ami a munkahelyi gépen HDD mellett igazi rémálom tud lenni. Nem tudom végülis egy pro meg egy sima SSD között mekkora lenne a különbség, érezhető lenne-e egyáltalán. -
madmoo
friss újonc
Sziasztok!
Játékra szánt gépet építek, és RTX 4080 videókártyához keresek jól passzoló procit. 4K közeli felbontásban (5120x1440 ultrawide, 120Hz) fogom hajtani. Amennyire én látom a benchmarkok alapján, hogy 4k felbontáson nincs érdemi különbség a különböző procik között, arra gondoltam, hogy egy i5-14600KF -el mennék, de kicsit aggódom, hogy mennyire lesz futureproof. Mit gondoltok?
Köszi a válaszokat -
palfitom
félisten
válasz csgabee #177621 üzenetére
csgabeeÚjabb (és többet tud, de PCIe 3.0-t támogató APU-val nincs gyakorlati haszna).
Jó hangkártyával: Asrock B550M Pro4, ha kell 2,5-es LAN, akkor pedig Asus TUF Gaming B550M-Plus / Asrock B550M Steel Legend (ezeknél is van jó hangkari).Hosszabb távra én az 5600G-t venném, de a 4/8-as 4300G is jóval erősebb a Pentiumodnál. Bár százalékosan nagy az 5600G felára, de összegszerűen nem.
-
csgabee
tag
Igazad van 200R a ház.
Alaplapokat tekingettem: A B550M jobb választás gondolom a 450-nél.
Valami stabil jó lapot szeretnék,ami gigabitnél nagyobb lanú akár.Jelenleg 1000/1000-es a netem,de a jövőben nőhet. Sata csatlakozó is,jó,ha több van benne,és hangkártya valami jófajta intregnált.
AMD Ryzen 3 4300G elegendő lehet,vagy ajánlott a R5 5600G hosszabb távú berendezkedésre? -
palfitom
félisten
válasz csgabee #177618 üzenetére
csgabeeHáz: én csak 200R-t ismerek, remélem erre gondoltál...
Olvastam,hogy ebbe van intregnált VGA.
- Igen, a "G"-végződésű Ryzen processzorokban (u.n. APU) van integrált megjelenítő.
Alaplap: pl. MSI B450M Pro-VDH Max / Asrock B450M Pro4 2.0 / Asrock B550M Phantom Gaming 4 / Gigabyte B550M Aorus Elite
CPU: R3 4300G / R5 5600G
Hűtő (opcionális): pl. ID-Cooling SE-224 XTS / Alpenföhn Brocken ECO Advanced / Thermalright Burst Assassin 120 / be quiet! Pure Rock 2 (a ház max. 165 mm magasságig fogad)
Ram: DDR4 16GB (2x8-as KIT!) 3200(+) MHz, pl. Aegis 3200 / Ripjaws 3600 / Fury R 3600 VAGY 32GB (2x16-os KIT) 3200(+)MHz, pl. Aegis 3200 / Ripjaws 3600 / Fury 3600 / Fury R 3600.Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
csgabee
tag
válasz palfitom #177593 üzenetére
Szia!
Corsair r200 a ház Házhoz egy új hűtést szeretnék azért(talán be quiet)
Monitor HDMi csatis
Superflower tápegysgem van
kingston furry 120 gb SSDWin 11 érdekel,és igaz,hogy van még kb 2 év vissza a 10-ből,de fog kapni frissítéseket?
A jelenlegi Pentium G4560 proci elmegy win 10-elaz Asrock B250M Pro 4 lappal,de gyenge. Intel gép sokkal drágábbnak tűnik,mint a Ryzen.AMD Ryzen 3 4300G processor jó választás lehetne?Olvastam,hogy ebbe van intregnált VGA.
De mindenesetre a Ti véleményetek érdekel,hogy mit javasoltok.
[ Szerkesztve ]
-
palfitom
félisten
válasz BBpeter #177616 üzenetére
BBpeterSzívesen.
Jó lesz!
Persze, nem tudhatom, de szerintem nagy valószínűséggel így lesz.Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
BBpeter
tag
válasz palfitom #177614 üzenetére
Köszönöm szépen! Ahogyan árukeresőn látom nagyjából egy árban mozognak, így a legjobb nyers statisztika alapján választva szerintem a Kingston lesz a befutó!
Egyébként egyre több forrásból hallom az SSD-k drágulását az ünnepek után. Szerinted ez valós dolog? Nyilván nem vagy jós, csupán a személyes véleményed érdekel."It always seems impossible until it's done."
-
BLiNk3r
senior tag
Egy új Intel konfig összeállításán gondolkozom, és most jött szembe egy ilyen i7 deal.
Ez 490k-ért mennyire éri meg vajon? Vagy egy felfújt ár van visszaakciózva? -
palfitom
félisten
válasz BBpeter #177611 üzenetére
BBpeterSzia,
Pl. WD SN570 / Samsung 970 Evo Plus / Samsung 980 / Kingston KC3000, olcsóbban Crucial P3.
-
palfitom
félisten
válasz Ozsi009 #177610 üzenetére
Ozsi009Értem.
Egy gamer-gépet a kiszolgálandó monitor tudásához kell tervezni, ezért először a felbontást és a képfrissítést kell meghatározni! Mivel "1080P és egy 1440P, mindegyik 60 Hz" volt a meghatározás, ezért én ehhez tudok igazodni, ehhez tudok ajánlani megfelelő alkatrészeket. Mivel most is azt írtad a monitorcserére, hogy "nem fontos szempont egyelőre, nem tudom mikor válik aktuálissá", ezért számomra marad a FHD és 1440p 60Hz.
Ha nem jó a gondolatmenetem javíts ki kérlek.
- Akkor ha megengeded:
Egy mindössze 4 szálon dolgozó, 8-9 éves procit használsz most, ehhez képest kb. "űrugrás" bármelyik ajánlott proci. A leírt felhasználásra nincs sok értelme 13700K-ban gondolkodni, az "egyszerűbb munkákhoz AutoCadet és Revit is használva lesz" nem igényli. Játékokhoz pedig akkor van igazán értelme a 13700K-nak, ha magasabb képfrissítésű monitort és brutál jó vga-t is veszel. Szerintem.Ezek alapján, hosszabb távra az ajánlásom: i5 13500 / 13600K(F) / 14600K(F), vagy Ryzen 7700 / 7700X. (a magasabb órajelű procikat a cad-es rajzolások miatt tettem be, de nincs jelentős előnyük "egyszerűbb munkáknál")
-
BBpeter
tag
válasz BBpeter #177397 üzenetére
Sziasztok!
Azt elfelejtettem kérdezni, hogy mivel van még egy szabad slotom, szeretnék még a meglévő mellé még egy 1TB m.2 SSD-t. Hosszútávon ne kelljen forgatni a játékokat a disc-en.Jelenleg az általad ajánlott WD SN550 van benne.
Mit ajánlanál, és mi az amit ne?
"It always seems impossible until it's done."
-
Ozsi009
tag
válasz palfitom #177607 üzenetére
A hosszú távú terveim:
Tervezek egy 144Hz-es monitort venni, de nem fontos szempont egyelőre, nem tudom mikor válik aktuálissá.
Az utóbbi időben kezdtem el aktívabban használni a PC-met, korábban is éreztem a teljesítmény hiányát, de mivel keveset használtam nem zavart. Viszont a közeljövőben nagyobb igénybevételnek lesz ki téve munka miatt is (Revit, AutoCad, stb), ezért szeretnék egy hosszú távon jó teljesítményű gépet amit nem kell 2-3 évente cserélni vagy felújítani.
Emiatt gondoltam logikusnak egy erős processzor+alaplap+RAM kombót, ami még hosszú évekig jó alap lehet.
Ha nem jó a gondolatmenetem javíts ki kérlek.
Előre is köszönöm.
[ Szerkesztve ]
-
palfitom
félisten
ƵøŁĭ
Ha Ipon, akkor olcsóbban pl. Corsair, Corsair fehér, kicsit drágábban pl. Trident Z5 (nevetséges, 1 év garival...), Renegade fehér (nevetséges, 1 év garival...).Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
palfitom
félisten
válasz hajniooo #177605 üzenetére
hajnioooÉn most sem látom, hogy hol írtál ilyet, de mindegy, mert ezzel a névvel sem megyünk sokra.
Ha ilyen régi, akkor a szellőzése sem lehet valami jó, én inkább javaslok egy új ház vásárlást is, pl. FSP CST130 / Aerocool Trinity Mini / Cooler Master MasterBox Q300L / Kolink Citadel / Deepcool Matrexx 40 3FS / Kolink Citadel Mesh RGB / Deepcool CC360 / Cooler Master MasterBox MB311L / Montech Air 100 / Fractal Design Pop Mini / Deepcool CH370 / SilverStone Fara H1M / Lian Li Lancool 205M.
Hűtő: pl. Thermalright Burst Assassin 120 / Arctic Freezer A35 / be quiet! Pure Rock 2 / ID-Cooling SE-226-XT / ID-Cooling SE-207-XT Slim / ID-Cooling SE-207-XT.Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
palfitom
félisten
válasz Ozsi009 #177600 üzenetére
Ozsi009OK.
1. Az i7 jobban teljesít, mint a 7700 / 7700X, de a felárához rögtön tegyél mellé egy Z790 lapot és egy 360-as vagy 420-as AIO hűtést, úgy lesz teljes a kép! Egyébként 60Hz-es kijelződhöz totál felesleges K-s i5 vagy i7 vétele (ahogy 7700X is).
Nem igazán értelek egyébként. Milyen brutál VGA fog hamarosan a gépbe kerülni? Mit kell kiszolgálni?
2. 450-es táp nem lesz elég hosszútávon, de itt is megkérdezem: Milyen brutál VGA fog hamarosan a gépbe kerülni? Mit kell kiszolgálni?Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
addikt
Hali!
Lecserélném az i5-8600 konfigomat, legalábbis az alaplapot és a processzort. i5-11600K-t néztem ki helyette, használtan. Legalábbis remélem, hogy érezhető változást hoz. Ehhez keresek alaplapot, lehet használt, 40 ezer körül. Asus TUF, Asrock preferált.
A másik nagy kérdés a RAM-ok, amiktől nem válnék meg, ha nem muszáj. 2*8Gb Corsair 3000MHz-s memóriáim vannak. A processzorhoz elég ez, vagy mindenképp 3200-asnak kell lennie?
Előre is köszi!
Dark Archon | i5-12600KF - RTX 3070 | Canyon Endurace 7
-
palfitom
félisten
ƵøŁĭRendben van amiket kinéztél, mehet!
Ram: DDR5 32GB (2x16-os KIT), pl. Corsair 6200 / Renegade 6400
Alaplap alternatíva: Strix B650E-F Gaming.#177597
Az Ipon elég "gané" e téren, szeret minimális kisker-garit vállalni a termékekre...Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
palfitom
félisten
válasz knoxhu #177579 üzenetére
knoxhuSzia,
Mehet bele egy 11. gen i5, de mivel magas képfrissítést célzol meg, jól jönne hozzá a gyorsabb ram (és ebben i5 mellett csak max. 2666 MHz-en futhatnak a ramok), ezért inkább újabb platformot vennék.
-
palfitom
félisten
válasz Armantor07 #177578 üzenetére
Armantor07Szia,
FHD 60Hz-hez 3060Ti alá teljességgel felesleges lenne még a 13600K(F) is (és így a vízhűtő is), egy i5 13500 sokkal ésszerűbb választás lenne.
Ha 10 év múlva fogsz gépet fejleszteni/cserélni, akkor akár DDR4 is lehet most.Intel DDR4:
Alaplap: pl. Gigabyte B760M DS3H DDR4 / Asrock B760M Pro RS/D4 / Gigabyte B760 DS3H DDR4 / Gigabyte B760 Gaming X DDR4 / MSI B760-P DDR4
CPU: i5 13500
Hűtő: pl. SilentiumPC (Endorfy) Fortis 5 (dual) / Cooltek (Jonsbo) HX6250 / ID-Cooling SE-207-XT
Ram: DDR4 16GB (2x8-as KIT!) 3200(+) MHz, pl. Aegis 3200 / Ripjaws 3600 / Fury R 3600 VAGY 32GB (2x16-os KIT) 3200(+)MHz, pl. Ripjaws 3600 / Fury 3600 / Fury R 3600Intel DDR5:
Alaplap: pl. Gigabyte B760M DS3H / Asrock B760M Pro RS / Gigabyte B760 DS3H / Asrock B760 Pro RS / Gigabyte B760 Gaming X / MSI B760 Gaming Plus Wifi / Asrock Z790 PG Riptide
CPU: i5 13500
Hűtő: pl. SilentiumPC (Endorfy) Fortis 5 (dual) / Cooltek (Jonsbo) HX6250 / ID-Cooling SE-207-XT
Ram: DDR5 16GB (2x8-as KIT!) pl. Fury 6000
VAGY DDR5 32GB (2x16-os KIT), pl. Corsair 6200 / Ripjaws 6400 / Renegade 6400Ha ragaszkodsz az eredeti elképzelésedhez, akkor:
Alaplap: pl. Asrock Z790 PG Riptide / Asus Prime Z790-P / Gigabyte Z790 Gaming X AX / MSI Z790 Gaming Pro Wifi / Asus Prime Z790-A WiFi / Asus TUF Gaming Z790-Plus
CPU: i5 13600K(F) / 14600K(F) (utóbbi esetén bios-frissítést érdemes kérni az alaplaphoz)
Hűtő: pl. Alphacool Core Ocean 280 / 360 / 420 / Arctic Liquid Freezer II 280 / 360 / 420
Ram: DDR5 16GB (2x8-as KIT!) pl. Fury 6000
VAGY DDR5 32GB (2x16-os KIT), pl. Corsair 6200 / Ripjaws 6400 / Renegade 6400Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Mielőtt kérdezel olvasd el a téma összefoglalót!
- Hirdetni csak a Hardveraprón szabad!
- Beárazást kérni a beárazós topikban lehet!
- Új 2K Gamer PC Ryzen 5 5600/RX 6600 Xt 8Gb/16Gb DDR4 3200Mhz/500Gb NVME SSD/750W 2Év gari
- AKCIÓ!!! GAMER PC: RYZEN 9 5900X + RTX 3060 12GB GDDR6! GARANCIA/SZÁMLA!!!
- Gamer PC Eladó: i7 6700K RTX Asus Rog 2070
- Intel Core i7-8700K + ASUS ROG MAXIMUS X APEX Alaplap
- Új 2K Gamer PC Ryzen 5 5600/RTX 2070 Super 8Gb/16Gb DDR4 3200Mhz/500Gb NVME SSD/750W 2Év gari
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest