Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- GoodSpeed: Ma a Samsung Galaxy S24 FE-re is megérkezett az Android 15-ön alapuló One UI 7.0
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
-
LOGOUT
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sundesz
addikt
JayzTwoCents is kifakadt az ASUS alaplap diviziójára (nem csak AM5), persze ez is lehet kicsit szenzációhajhász volt. És nála is a marketing és a support hozzáállasa volt a baj, nem maga a termékek.
Amik engem eltántorítottak a Giga és Asus B650 lapoktól az a coil whine, amiket különböző fórumokon írogatnak. A hiszti a VSOC körül nem befolyásolt, mert az egy BIOS frissítés és ok lesz, és pl ITX fronton ASUS lapja a legjobb (CW miatt nem merem bevállalni). Mivel nem mindenkit zavar így biztos sokakban fel sem merül ez problémának, vagy eleve hangosabb a gépük. Emiatt én csak Asrock-ot és MSI-t néztem. Utóbbi nem értem miért hagyta ki a PCIe 5.0 NVMe lehetőséget. Szóval kb elmondható, hogy nincs tökéletes lap.
-
nubreed
veterán
Az MSI B650 GAMING PLUS WIFI miért ilyen "olcsó"? Legalábbis a többi ATX -es B650 laphoz képest. A paraméterei sem rosszak, de azon gondolkozom, hogy hol van a csapda? Esetleg gyenge rajta a vrm hűtés? Van esetleg bárkinek is tapasztalata ezzel a lappal?
-
válasz
Dr. Akula #105444 üzenetére
Látod itt a probléma, ugyanis nem csak az EXPO-nál van ez, hanem az XMP-nél is. Egyszerűen az AMD úgy oldotta meg a memóriavezérlő (szoftveres, firmware-es) problémáit, hogy stabil legyen a DDR5-6000 sebességen, hogy csúcsra húzta a VSOC feszt. De még így is a szilicium lottótól függöt, hogy sikerült-e, vagy sem. Az AGESA 1.0.0.7A óta azért nagy általánosságban már megszűntek ezek a problémák.
Én az elmúlt időszakban nem olvastam elfüstölő AM5 prociról, tehát ilyen téren a megoldás úgy tűnik működik. Hozzáteszem AUTO beállítással jellemzően 1.25V vagy az alatt megy a VSOC még EXPO / XMP mellett is.
Ez az EXPO on/off azért nehezen értelmezhető, mert az EXPO egy olyan előre beállított profil, mint az XMP. Tehát ha van egy DDR5-6000 tCL32 EXPO modulod, és beállítod az EXPO-t, akkor kiolvassa az alaplap a profilt, beállítja hozzá az időzítéseket, VDD(Q) feszt és a többi elem pedig az előre beállított értékeknek megfelelően lövi be az memória vezérlő sebességét, a Gear1/Gear2-őt, a VSOC feszt, és így tovább.
Tehát ha nem lövöd be az EXPO-t, akkor JEDEC sebességen fog menni a RAM. Hiába állítod be a DDR5-6000-et, ha nincs mellé beállítva a VDD fesz, az időzítések, stb. akkor nem fog elindulni a rendszer. Vannak az alapgyártóknak erre különféle megoldásai, hogy megkönnyítsék a tuningot. Én az ASUS-nál például meglepődve láttam az AGESA 1.0.0.7A-nál, hogy már előre belőtt DRAM időzítési profilok vannak különféle, pl. Hynix A-Die DRAM-okhoz és így tovább.
Szóval önmagában én úgy látom, hogy az "EXPO" egy kicsit itt túl van tolva. A GN-nek is arra kellett volna kihegyeznie, hogy JEDEC sebességen futtassa a RAM-okat, vagy EXPO/XMP beállítással. Ehelyett az EXPO körül forogtak, ami így kicsit megtévesztő. Ha ugyanis nem használsz EXPO / XMP / (kézi beállítások) profilt, akkor marad a JEDEC sebesség...
Azt pedig már régebben is kimérték:
Az AM5 / Zen4 topicban (és más helyeken) egyébként azt látom, hogy nagyon konzervatív memória időzítéseket (és különösen tRFC, tREFI) beállításokat használnak az EXPO-s DRAM modulok esetén, és nem véletlen, hogy nyár előtt nem nagyon volt olyan EXPO-s DDR5 kit, ami DDR5-6000-nél gyorsabb lett volna, DDR5-6400-nál meg egyáltalán nem volt gyorsabb - mert a Gear2 beállítást konkrétan nem működött megfelelően. -
Dr. Akula
félisten
Ez is lehet igaz, bár azt mondjuk jó lett volna ha hozzáteszik mekkora differencia az ami "nem számít", és mi után kezdjünk aggódni. Az viszont letagadhatatlan különbség, hogy az Asus deszkában a foglalat is bánta a dolgot, az alaplap is odaveszett, a Gigabyte esetében meg csak a proci, a deszkát lehetett másik procival tovább használni.
Viszont azóta semmi fejlemény videót nem látok az ügyben, ami jelentheti azt is hogy már nincs probléma, meg azt is hogy egyelőre még nincs. Van esetleg valami megereősítő videó ami eloszlatja a kétséget?
A GN felhívta a figyelmet hogy az ő méréseik bekapcsolt EXPO-val történtek, ha nem használjuk azt, akkor látványosan kevesebb fps-t fogunk kapni, és itt mutogattak is grafikonokat, ahol olyan 200-as fps-ek mellett 30-40 fps különbség is volt. Máshol meg azt olvasom, hogy olyan 10% a különbség (EXPO on/off), ami kb. ennek a felét igazolja csak. Mi a valós tapasztalat?
Mégvalami: 7950X3D kikapcsolt EXPO-val, vagy (nem3D) 7950X bekapcsolt EXPO-val jobb-e játékra. A 3D nélküli tudtommal jobban viseli a feszt, csak a 3D-kkel van a baj, azok ilyen érzékenyek. Szóval felmerült ez is opcióként.
-
válasz
Dr. Akula #105439 üzenetére
Ezzel a kimért fesszel óvatosan bánnék.
IgorsLab meg egy csomó más oldal és Youtuber is így mért, majd ment a gyártók által a válasz, hogy az alaplapon kimért fesz a különböző veszteségek miatt megbízhatóbb bizony a CPU-ban mérni, tehát az teljesen normális, hogy az UEFI-ben indikált VSOC fesz és az alaplapon kimért fesz eltért...Ettől még túlvezérlés lehet(ett) a gyártók részéről, szó se róla, csak ettől még a probléma forrása az volt, hogy az AMD eleve az memória vezérlő problémáját orvosolta úgy, hogy magasabb VSOC feszt engedélyezett. Az AGESA 1.0.0.7A után hirtelen jóval alacsonyabb VSOC fesz mellett is el lehetett érni a DDR5-6000 DRAM sebességet, például - mert rendbe tették a memóriavezérlést végre...
-
Joco_77
senior tag
Jelen pillanatban az ASUS ROG Strix B650E-E nél van lebillenve a mérleg nyelve
. Erről beszéljetek le még és spórolok egy jelentősebb összeget a gépbővítésen
Viccelek de pillanatnyilag B650E-E tűnik a legjobb vételnek az MSIt azt hiszem hanyagolom az ajánlásaitok alapján.
Illetve akkor még a ASRock X670E STEEL LEGEND aminek majd utánanézek. -
Dr. Akula
félisten
Az AMD is túlbecsülte a feszültséget, de nem konkrét 1.4V-ot mondott, hanem 1.3-1.4 közöttit (igaz az is soknak bizonyult, mostmár 1.3-nál 1 fillérrel se ajánlanak többet). Ez csak apró részletkérdés, a hiba valóban az AMD-nél van.
Azt viszont hogy 1.1V-ot beállítva 1.3-at mutat a feszmérő, már aligha lehet az AMD-nek felróni, nem ők gyártják az Asus deszkákat. Meg a túlfeszfvédelem hiánya se nekik köszönhető. A GN videó(k)ban elég korrekten több problémát is azonosítottak, és különválasztották az AMD és az Asus hibáit. A GN-nél Gigabyte lap is elfüstölt, de ott legalább a túlfdeszvédelem az alaplapot nem engedte elfüstölni, míg az Asus nem működő védelme (pedig még valami külön kiegészítő chipet is reklámoztak erre a feladatra) viszont igen, így ott a socket is károsodott, a Gigánál meg nem.
Ha Intel/Killer 2.5 Gbit LAN vezérlőt használ, akkor az is a gyártó hibája, mert ők rakják rá az ipari hulladékot. Sajnos elmúltak azok az idők, amikor az Intel még etalon volt LAN-ban. Ez a része értelemszerűen minden más gyártóra is vonatkozik. Nem látok most jó gyártót, csak szart és kevésbé szart.
Aztán van még AMD hibának / featurenek a 4 slot csökkentett sebességgel működés (mivel elve publikálták, szó szerinti hibának nem minősül), de Jayzs2Centsnél volt hogy már a dual channel se ment, az egyik modult kivéve lehetet csak működésre bírni a deszkát, de azt is csak az egyik slotban, másikba téve már szólóban se bootolt. Azért ez se üzemszerű.
-
Dr. Akula
félisten
válasz
Joco_77 #105432 üzenetére
Az ASRock X670E STEEL LEGEND olcsóbb, és jobb a VRM-je (16 vs 14 (+apró)), és az X670E-ről se kell lemondanod. A Cifu által ajánlott Taichi Legend ugyan 22+apró VRM-es (igaz az Asus Crosshair Heron is, aztán mire ment vele, 1.1V beállításra 1.3-at mutat a feszmérő a GN videóban), viszont cserébe hulladék Killer E3100G hálókártya van rajta, ami Intel 225-V alapú, bontja a kapcsolatot folyamatosan (állítólag visszacsatlakozik utána magától, de ha nem folytatható letöltésed van, azt buktad, mondjuk egy 2 gigás file 50k-s sebességgel (Rapidshare féle helyek) soha nem fog lejönni neked, mert közben 100x megszakad). Ezen meg Realtek van, ami Baumgartner módszerrel tört az élre, kiejtették önmagukat előle a jobbak.
#105434Joco_77: Az Asust én azért nem merném bevállalni, mert ugyan a nagy felháborodásra levitték a procisütő EXPO feszültséget majdnem elfogadható szintre, bár az AMD által ajánlott 1.3V (korábban 1.3 - 1.4-et ajánlottak, de már csak a kisebbet) helyett 1.35-re, és hogy abból mennyi lesz valójában, ha még az alap 1.1 helyett is 1.3 jön ki a madzagon, az ki tudja. De lehet hogy ez a része még esetleg megoldódott, a GN szerint a túlfesz védelem se működik, azt nem tudom lehet-e állítani, de ha nem tekerhetik lejjebb BIOS-ban, akkor a para ott marad a későbbiekre is. Főleg ha az 1.35V is sok neki, és csak a lassú megsülést odázza el hónapokkal-évekkel.
-
válasz
Sundesz #105436 üzenetére
[Májusban már egyszer kifakadtam emiatt] , akkor ismét:
Nem az akkori BIOS (UEFI firmware) jár garivesztéssel, csak a GamerNexus (mivel az ő videóját szokták eme témában folyton berakni, mint forrást) az amúgy az akkor minden ASUS Beta BIOS-nál kint lévő figyelmeztetést kicsit túl tolta.
Itt az eredeti szöveg, amit amúgy utána már levettek.
Ismét, angolosoknak gyakorlásként lehet értelmezni:Please note that this is a beta BIOS version of the montherboard which is still undergoing final testing before it's official release. The UEFI, its firmware and all content found on it are provided on an "as is" and "as available" basis. ASUS does not give any warranties, whether express or limited, as to the suitability, compatibility, or usability of the UEFI, its firmware or any of its content. Except as provided in the Product warranty and to the maximum extent permitted by law, ASUS is not responsible for direct, special, incidental or consequential damages resulting from using this BETA bios.
Az aláhúzott, kiemelt rész lenne a lényeg, az ASUS valójában kihangsúlyozza, hogy az alapértelmezett garancián és a törvényben előírt jótálási/garanciális szabályokon túl nem tehető felelőssé a BETA bios által bekövetkezett esetleges hibákért.
Lehet lamentálni azon, miért kellett ez a rész, mert értelemszerűen támadási felület, hiszen akkoriban minden gyártónál maximum Beta jelöléssel adták ki kapkodva az AGESA 1.0.0.6, majd 1.0.0.7 jelölésű BIOS-okat, hogy a VSOC fesz korlátozás mihamarabb a felhasználókhoz jusson.
Ahol annál a videónál elgurult a GN-nél gyógyszer, az az, hogy csak az ASUS-t pécézték ki maguknak. A videó terén a GN csak és kizárólag az ASUS egy adott deszkáját vizsgálta. Egy ilyen videó úgy lenne korrekt, ha mellé rakják más gyártóktól származó deszkákat, és megnézik ott is. Nyilván erre sem idő nem volt (hiszen fontos, hogy a hírt mihamarabb kirakják), sem erőforrás.
A GamersNexus nagyon is tudatosan csinálta ezt szerintem, érdemes megnézni, hogy az elmúlt egy évben a 7700X3D "felrobbantó" (1.3M feletti nézettség) és az "ASUS Scumbag" (1.2M ezer feletti nézettség) videók voltak legnézettebbek náluk, és csak a Linus Media Group körüli ekézés előzi meg ezeket. Mivel ezeket osztja mindenki orrba-szájba, és közben az átlagos videóik nézettsége 200-500 ezer körüli az utóbbi időben. Nekik megér ennyit, hogy keltsék a hangulatot...
Értem miért csinálják, csak nem értek egyet vele...
És (és-sel nem kezdünk mondatot...) ismétlem önmagam: amennyiben van más alátámasztott érv, természetesen minden további nélkül hajlandó vagyok felülvizsgálni a véleményemet azok fényében.
-
Sundesz
addikt
Az ASUS-al az volt a baj, hogy nem jól kezelte a kialakult helyzetett, az első javított béta BIOS-nál elvileg garanciát sem vállaltak ha valami pont akkor történik a lappal. Nem a minőség miatt háborogtak, hanem a support volt kritikán aluli. Legalábbis nekem ez jött let, de mintha ez a probléma messze a legtöbb ilyen ASUS lappal történt volna.
-
válasz
Joco_77 #105434 üzenetére
Az ASUS szídás nagy része, ahogy én nézem konkrétan fals félinformációk mantrázása, és nem több.
Folyton a VSOC problémát emlegetik, holott az especiel az AMD sara volt, hiszen az AGESA engedte 1.4V-ig el a VSOC feszt az AMD EXPO vagy XMP bekapcsolásakor, és az első dokumentált proci-elfüstölés egy AsRock deszkában volt például.
Mégse olvastam eme téma kapcsán sehol olyat, hogy ne vegyél AsRock deszkát, és az AMD felelősségét is csak nagyon ritkán emlegetik, ellenben az ASUS-t folyamatosan fröcskölik, pedig ebből is látható, hogy megfelelő háttértudás nélkül teszik...Ami pedig a többit illeti, nos, nemrég egy fórumos kolléga egy ASUS ROG Strix B650E-F esetén tapasztalt olyat, hogy elment a LAN. Segítséget kért, javasoltam a BIOS resetet és utána egy BIOS frissítést először, de végül már a BIOS reset megoldotta a problémát. Itt annyi a háttér, hogy az USB csatiknál is tapasztaltak többet olyat, hogy nem működnek egyes hátsó USB csatlakozók, majd egy BIOS reset vagy BIOS update/downgrade után már ismét jók. Márpedig a LAN és az Audio codec is USB kapcsolaton keresztül van megoldva...
Ez ASUS probléma lenne? Nem éppen, én személy szerint egy AsRock deszkánál audio esetén láttam hasonlót például, de azóta se volt gondja a gazdájának...
Esélyes, hogy ez is valami AGESA betegség lesz, majd 1x ezt is kikalapálják.Privát véleményem, hogy ez az ASUS ekézés csak a szokásos netes hangulatkeltés, egyszerűen az ASUS a legnagyobb piaci szereplő, mivel pedig ők adják el a legtöbb deszkát, így számszerűleg is a legtöbb panasz is hozzájuk köthető lesz. Nekem személy szerint az elmúlt ~30 évben volt kismillió féle deszkám, ASUS especiel bő 10 éve nem volt a mostani előtt, szóval nem lehet ASUS rajongónak tekinteni.
Az utolsó deszka, ami elhullott a gépemben egy MSI Z77 volt, de ettől még nem álltam akkor se ekézni a márkát, mert sajnos az ilyenek előfordulnak... -
Joco_77
senior tag
Őszinte leszek veled, márcsak azért is mert rengeteg információt kapok tőled amiket utólag is köszönök.
Olyan szinten szidják az ASUS-t (AMD vonalon), és itt nem feltétlenül a minőségre hanem inkább a hozzáállásukra, garanciális problémákra gondolok, hogy emiatt lenne szimpatikusabb az MSI. Árban pedig megfizethetőnek tűnik(persze egyik lap sem az 130ezer FTNál szerintem egy vicc(8600k hoz a Gigabyteom 30000Ft + Áfa volt kereken 5 éve), de ez a 130ezer Forint abban a tudatban, hogy belemegy majd minimum mégegy generáció proci de nincs kizárva, hogy az azutáni is "fájdalomküszöbön" belül van nálam.
Persze lehet, hogy ebből az Asus os dologból semmit sem éreznék, és nálam minden okés lenne, illetve az sem tetszik, hogy alapból BIOS updateel kell indítani a MSI nél összerakás után (istenem....) de valahogy afelé húz a "szívem". Alszok még rá 1-2t. Rengeteget segítettél, köszönöm szépen.
Ja kérdeztél is elfelejtettem válaszolni: Nem tervezek tuningolni...játszani szeretnék rajta és persze filmezni...otthoni gép kikapcsolódásra van / lesz. Ergó a Turbo 5ghz (vagy 5.2 most hirtelen nem tudom) X7800X3D nél nekem bőven elég lesz, főleg hogy 4k 60hz en játszok. -
válasz
Joco_77 #105432 üzenetére
A probléma az, hogy erre nem lehet igen-nem szinten válaszolni.
Kérdés például, hogy mire szeretnéd használni, fogsz-e mélyebb szinten tuningolni? Miért? Mert ha sűrűn nyúlsz a BIOS-ba, akkor egy hátlapon lévő BIOS reset gomb nagyon hasznos (nálam ez például fontos tényező - de ha csak összerakod és használod a gépet, akkor teljesen felesleges).
Önmagában az MSI MAG X670E Tomahawk nem rossz deszka, de az MSI-n belül is az X670E deszkák alsó fertáján található (PRO szériából nincs X670E, tehát ez a legalsó szint). Ettől még nem rossz deszka, félre értés ne essék, de belépő szint ebben a régióban, mint az AsRock X670E Pro RS vagy az ASUS X670E TUF.
Már sokszor beraktam, hogy az AM5 deszkák chipset-jei hogy viszonyulnak egymáshoz, most akkor ismét:
Ha megnézed, hogy a B650E és az X670E között mi a különbség, akkor látható, hogy leginkább az USB csatik és a SATA portok között van eltérés, illetve itt már berakhatsz úgy 4db M.2 nVME SSD-t, hogy nem osztozik semmivel (nem fog a fő vagy másodlagos PCI-Express x16 csati alacsonyabb sebességre kapcsolni).Innen kezdve megint saját magadnak kell feltenni a kérdést, hogy mi a fontosabb inkább. Ha nem tervezel 4+ SATA eszközt, illetve 3+ M.2 SSD-t rákötni a gépre, akkor azon érvek elbuknak az X670E mellől,. Ha nincs vagy nem tervezel több olyan eszközt, amely kihasználná az USB 20Gbps-ből profitálna, akkor az sem érv mellette.
Én lehet inkább egy jobban felszerelt B650E-t vennék, de nem vagyunk egyformák. Hasonló áron az ASUS ROG Strix B650E-E vagy az AsRock B650E Taichi Lite érdekes és/vagy hasznos pluszokat nyújt, mint könnyű PCI-Express és M.2 kioldás (B650E-E), hátsó BIOS reset gomb (mindkettő) vagy USC4 Type-C (Taichi Lite).
Ha neked mégis a X670E Tomahawk szimpatiks, nyugodtan vedd meg, nem hinném, hogy csalódsz majd benne.
-
Dr. Akula
félisten
válasz
DravenMoral #105430 üzenetére
Az a gáz, hogy viszont igaz. A Gamers Nexus + Jays2Cents konkrétan ki akarta hajítani a szponzorációból az Asust, mert annyira hulladék lett a cuccuk + még lekezelők is.
-
válasz
Joco_77 #105426 üzenetére
Nincs és nem volt gondom eddig azzal, hogy akár 70˚C fölé is felment a chipset hűtése. Csak tény, hogy ha nem jut neki jelentős légáram, akkor bizony ilyen meleg lehet. Márpedig Gomez kolléga egy olyan megoldást keresett, ahol szinte semmi légáramot nem kap.
Nálam most, egy amúgy 4+1 ventivel megolt házban 74.6˚C-os, igaz egy RTX 4080 ül felette, ami nem segíti annyira a légmozgást, mert a chipset felé nem nagyon tol levegőt.
Elvben az vonatkozik rá, mint a Ryzen procikra, tehát 90˚C-on se kellene problémája legyen. De a külföldi fórumokon sem olvastam olyat, hogy problémát okozott volna, bár sokan vakarják a fejüket, hogy ez mennyire elégséges. Tegyük hozzá, hogy a korábbi deszkák chipsetjei is felhevültek ennyire, és ott is évekig gond nélkül elvoltak.
Egyszerűen nem vagyunk hozzászokva ehhez. -
Joco_77
senior tag
Cifu megkérdezhetem miért gond ez(mármint ha gond) ?
"ASUS ROG Strix B650E-E (nekem ilyen van) például alapból elég lenne, de ahogy írtam, egy szellőző házban is felmegy a chipset hűtése"
Mármint most pakolgatom össze a komponenseket és B650E-E mellett tenném le a voksom, de ha a chipset kicsit melegebb az okozhat problémát? Stutter / fagyás stb? Neked volt ezzel a lappal bármi működésbeli vagy zaj gondod/problémád?
Gondolom élettartamban nem sokat oszt szoroz (remélhetőleg) hiszen így tervezték, hogy bírja a hőt nem ?Köszi a választ előre is.
-
Dr. Akula
félisten
válasz
Dr. Akula #105424 üzenetére
Az utódja, az Intel 226V is szar [link], igazán jó hír... Találtam egy videót Asrock X570 Taichivel, ugyanaz a Killer 3100G vezérlő van rajta mint az utódján amit kinéztem, már a videó címe is jól indul: Killer E3100G 2.5 Gigabit NIC keeps disconnecting. Ezzel így körbe is értünk, nem maradt LAN amit ne fikáznának szét a neten.
-
Dr. Akula
félisten
Milyen a Killer 3100G LAN vezérlő? Ez van az Asrockon. Ha rákeresek a neten tapasztalatokra, egy csomó "ezt ne, menekülj!" oldal jön be, meg 1-2 "nekem nem volt vele gondom" ellenvélemény. Igaz, a többség 2016-os, nyilván korábbi modell, itt meg azt írják hogy a 3100G az Intel 225V-n alapul. Az Intelt meg pont ellenkezőleg, kb. mindenki sztárolja, az az etalon, ahhoz képest a 225V-ről meg pont azt írják hogy Unfortunately, the I225-V wasn't perfect and was plagued by many network connection problems that led to connectivity loss and performance deterioration. Hát ez remek, ha ez a legjobb, milyen a többi? A Realteket egyöntetűen a futottak még kategóriába sorolja az internet, a Marvel Aquantiával meg én szopok, igaz az 5 gigással, de ha már az is rendszeresen dobja a hátast, milyen lehet ez 10 gigán?
Van valakinek TAPASZTALATA ilyen Killer 3100G, illetve Aquantia 10G vezérlőkkel?
-
deerMann
lelkes újonc
válasz
palfitom #105420 üzenetére
Teljes mértékben igazad van.
Olvasgattam a reddit Buildpc topikot is és elég sokan köpködnek az Asusra.
Ismeritek itt a fórumban, hogy mi az oka ennek? Arra hivatkoznak, hogy nem a legjobb a "minősége" az asus lapoknak.Gigabyte, MSI és az Asrock van sztárolva. Tudtok bármit az okokról?
-
deerMann
lelkes újonc
Sziasztok!
7800x3d-hez szeretnék alaplapot vásárolni.
Van valaki a topicban aki szívesen szájbarágósan leírná, hogy mi a különbség a B650e és az X670e lapok között?
Milyen szempontok alapján döntsek?
Köszönöm szépen!
-
válasz
TechN7ne #105416 üzenetére
A mérete és az elrendezése... valóban fapad, de nekem nem kell több, nem lesz tuning, és csak 65-105W TDP-s procikkal, APU-kkal tervezek.
Mondjuk jobban megnézve a PRIME B650M-K ugyanezt tudja, csak van rajta még hátsó VGA port és BIOS Flash Button, valamint +1db PCIE sín, ARGB csatik, TPM aljzat, stb.
Kár, hogy a CSM változata nálunk nem kapható... -
Asus EX-B650M-V7 lapot várom, de nem látom, hogy Newegg-re, vagy Amazon-ra kerülne, csak délkelet-ázsiai oldalakon találom... elképzelhető, hogy a mi régiónkban nem kerül piacra, csak az indiai/thai/vietnami/stb. vásárlóknak lesz elérhető?
-
Dr. Akula
félisten
válasz
AxBattler #105409 üzenetére
Az Asust én kihúznám a listáról. [link] + [link] + [link]. Ha jól értem, akkor még feszcsökkentés után is az AMD ajánlotta maximum felett maradtak (1.35V az 1.3 helyett), ráadásul túlfesz védelem sincs bennük, így az alaplap is megsül - ellentétben a valamelyik videójukban mutogatott Gigabyte-tal, ahol legalább a deszkát nem vitte magával a gyári túlfesz. Jays2Cents pont az Asrockot hozta fel jó példának, hogy azzal tök stabil a rendszere. Most jelenleg én is afelé hajlok.
#105411NYPD: Passz, Intelt most nem nagyon nézegettem, de PCI slotot már nem nagyon találsz sehol, így anélkül mindenképp megsokszorozódik az esélyed találatra.
-
-
válasz
viperabácsi #105408 üzenetére
Teljesen igazad van, PCIE 5.0-val, mATX méretben csak az alábbiakat látom:
ASUS ROG CROSSHAIR X670E GENE
ASRock Rack B650D4U-2L2T/BCMMindkettő jóval 200k HUF felett nyit, szerintem ez a jövő zenéje...
-
viperabácsi
addikt
válasz
AxBattler #105406 üzenetére
Az valóban szép , de nem tud pci-express 5.0 x 16 ot .
Akkor már inkább EZ MSI B650M PROJECT ZERO , ha egyszer kapható lesz nálunk. ( igaz ez sem pci-e 5.0x16 ) , de ezért beáldoznám. Hátulról vannak az alaplapi kábelezések! -
NYPD
aktív tag
Sziasztok!
Az alábbi konfighoz szerenék alaplap ajánlásokat kérni. A milyen gépet vegyek topikból jöttem át, ahol a CPU és RAM mellé B660 vagy B760-as lapot ajánlottak, azonban az 5. pontban foglaltak alapján szeretnék némi pontosabb iránymutatást kérni, akár más lapkakészlettel is, ehhez a részhez sajnos nem értek, mi a különbség a B, H vagy Z között.
1. Mire fogod használni a gépet? Ha munka, akkor elsősorban milyen jellegű?
- Játékra, főleg open world játékok (pl. GTA 5 (majd 6), RDR2, CP2077, Ghost Recon sorozat, Far Cry, AC, satöbbi), de a Cities: Skylines 2 is befigyel majd. Single és multi vegyesen.
2. Mennyit szánsz az alaplapra?
- kb. 120 000-ből szeretném kihozni RAM-mal, CPU-val együtt (elsősorban apróról).
3. Milyen hardverek alá szeretnéd?
- CPU: Intel i5 12400F
- VGA: Gainward RTX 2060 Super Ghost 8GB (utód valószínűleg 3070 (Ti) vagy 4060 (Ti), 4070 lesz)
- RAM: 2x16GB DDR4 3200 legalább, pontos típus még kérdéses.
- HDD1: Seagate Barracuda 7200 2TB
- HDD2: Toshiba P300 3TB
- SSD: Crucial MX500
- Hang: Creative SB X-Fi XtremeGamer Fatality Pro 7.1 hang
- Táp: Corsair RM650x moduláris
- Megjelenítő: LG OLED55BX
4. Milyen méretű lapot szeretnél?
- ATX
5. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB,SATA,PCI,PCI-E,...)
- Ha még létezik ilyen lap, fontos lenne a PCI csatoló, a hangkártyám miatt. Csak legvégső esetben szeretnék tőle megválni.
6. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
- Nem
7. Szeretnél tuningolni vagy nem?
- Nem
8. Használt, vagy új alaplap?
- Elsősorban használt.
9. Fontos e a lap kinézete (szín, dizájn, rgb,...)
- Nem
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége?
- Nem tudom egyelőre, ismervén az Intel szokásait, valószínűleg úgyis másik lap kell hozzá. 4790K-van jelenleg, úgyhogy hosszú távra terveznék a 12400F-el is.Köszönöm!
-
válasz
viperabácsi #105405 üzenetére
ASRock B650M PG Riptide
Gigabyte B650M AORUS PRO AX, B650M AORUS ELITE (AX) (ICE)A jég-fehér nagyon szép lehet élőben!
-
viperabácsi
addikt
Üdv ! Ryzen 9 7900 alá keresnék Matx deszkát.
Gondolom a mostani gépemről váltani csak akkor érdemes ha a lap tudja a Pci-Express 5.0 -át .
Mostanim :
Ryzen5 5600g
MSI MAG B550M MORTAR WIFI
CORSAIR 16GB Crucial Ballistix Sport LT 16GB (2x8GB) DDR4 3200MHz CL16 -
Dr. Akula
félisten
válasz
DravenMoral #105402 üzenetére
Igazából arra voltam kíváncsi, hogy van-e olyan amit kerülni kell, vagy ami nagyon jól sikerült és mindenki azt veszi. Úgy hogy mindenki mond 1-1 különböző darabot, tényleg nem vagyok beljebb, csak ha valami tömeges szavazat van X vagy Y-ra. Mindegy, egy próbát megért.
-
TechN7ne
nagyúr
válasz
Dr. Akula #105401 üzenetére
Egy felső kategóriás ,vagy egy jó fajta középkategóriás B s lapon is van jobb fajta lan ,audio vagy vrm.
Nem mondanám butított chipset nek őket ,inkább az átlagos kategória ami kezeli majd a következő am5 procikat is ,nem kell ezekhez az elvárásokhoz 200k vagy még többet költeni. -
DravenMoral
senior tag
válasz
Dr. Akula #105401 üzenetére
Ahány weboldalon olvasom, annyi féle "legjobb" deszka van, kb. mind az, biztos alaposan letesztelték, semmi jattolás... Gondoltam itt is megjáratom a kérdést.
Fölösleges kérdezned, ha úgyis jobban tudod, illetve már sok weboldalon megnézted a dolgokat, és a mi véleményünk egy a sok közül.
-
Dr. Akula
félisten
válasz
TechN7ne #105400 üzenetére
Nem akarok lebutított chipsetet. 7950X3D-hez lesz a deszka, valami jót, stabilat, de nem feleslegesen drágát szeretnék. Csak azt akarom megfizetni amire szükségem is van. PCIE 5.0 SSD megy bele, azt kell lekezelnie, valamint a netnek is megbízhatónak kell lennie, unom hogy állandóan az 5 gigás Marvel hálókártyára jelez errort a Windows log minden kifagyáskor a GTA alatt. Szóval ilyen Marvelt nem akarok, fikázzák a neten is eleget, valószínűleg nem csak nálam járatta le magát. A Realteket is hagyjuk. Ezzel az MSI ki is ejtette magát, egyedül a Godlikeban van mellette Intel is, csak az meg 600k, az még nekem is sok. Ha az Asus szar (400k, de van benne 20+2 fázis, USB4, Intel LAN), akkor a következő jelölt az Asrock Taichi (200k, 24+2 fázis, "Killer" LAN, USB4), bár a Killer hálókártyáról se tudok kb. semmit, azon kívül hogy egy időben nagyon reklámozták. C terv meg a Gigabyte Aurus Master, ami ironikus módon jobb mint az Aurus Extreme, mivel előbbin Intel, utóbbin Marvel LAN van. Igaz az USB4-et egyik Giga lap se ismeri. Cserébe ez is megúszható 200k-ból. Ahány weboldalon olvasom, annyi féle "legjobb" deszka van, kb. mind az, biztos alaposan letesztelték, semmi jattolás... Gondoltam itt is megjáratom a kérdést.
Új hozzászólás Aktív témák
Ha kérdezel, feltétlenül közöld a következőket:
1. Mennyit szánsz az alaplapra?
2. Milyen hardverek alá szeretnéd?
3. Milyen méretű lapot szeretnél?
4. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB 2/3,SATA 2/3,PCI,PCI-E,...)
5. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
6. Szeretnél tuningolni vagy nem?
7. Használt, vagy új alaplap?
8. Fontos e a lap kinézete (színe,design,rgb,...)
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége?
Összefoglaló tele van alaplap ajánlásokkal, kérdés előtt nézz rá, sanszosan válaszra lelsz.
Ha az alaplapoddal kapcsolatos kérdésed van ami nem függ össze a vásárlással (beállítások, OC, stbstbstb...) vagy csak valami meghibásodott akkor látogasd meg az "Nem indul és mi a baja a gépemnek " illetve az "Azonnali alaplapos kérdések órája" topikot! Ez egy ajánlós/vásárlós topik!
Ha nem a témával kapcsolatos a mondanivalód, látogass el az Alaplap OFF topik-ba.
- Új FULL HD webkamera + Számla
- LG 27GS60QC-B - 27" Ívelt - 2560x1440 - 180Hz 1ms - AMD FreeSync - Bontatlan - 2 Év Gyári Garancia
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Dell USB-C dokkolók: (K20A) WD19/ WD19S/ WD19DC + 130W, 180W, 240W töltők
- NVIDIA Quadro M2000 4GB 128bit GDDR5 videokártya
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest