Hirdetés
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- Kalandor: Muti, mekkora a havad?!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
Új hozzászólás Aktív témák
-
az fx képből kivágva nagyon hamar elveszted a pixeleket... ha nem így lenne, az csak úgy lehetne, hogy ugyanolyan pixelsűrűségű az fx szenzor is. és igen, ennek megfelelően jó felbontású obi is kell. de ugyanilyen jó kéne az fx-re is, ha a megfelelő pixelszámú szenzora lenne.
-
válasz
FEDman
üzenetére
egyrészről nem is olyan rossz hír ez, hiszen a két kitobi most még használhatóbb lesz: 24-70-es zoom és 40-es fix lesz belőlük, ez tök oké. a nagyobb szenzor is üdvös. viszont a helyzet sajnos még mindig az, hogy csak addig hangzik ez jól, amíg nem teszünk mellé egy lx-7-est.
-
válasz
rumos14
üzenetére
ezt mondom, hogy a 16-50-nél ez a nagy torzítás ráadásul "optikailag javított". nem arról van szó, hogy döbbenet éles az üveg, meg ekv. 20-22 mm-t rajzol, csak torzítva, hanem egyszerűen ennyire gyenge optikailag. ezzel együtt is elfogadnám amúgy, de az már más tészta.
-
-
válasz
FEDman
üzenetére
az írják, hogy az összes eddigi obi is kirajzolja a nagyobb képkört. de amúgy ja, még így is necces, hogy lesz-e értelme az egésznek, egy lx-7 vagy egy p7700 elég erős önmagában, ugyanazt nagyobb méretben, fényerőtlenebb obikkal stb. kiadni elég értelmetlen.
mondjuk jobban belegondolva marhaságnak hangzik ez a pletyka, az összes eddigi obinak módosulna az ekvivalens fókusztávolsága... hirtelen minden nagylátó lesz

-
na, alakul ez
(nem viccelek, megfelelő obikkal ez is tök jó koncepció lehet) -
annyiért lesz rá vevőd (még én is megremegtem egy pillanatra), de szerintem ne add el. lehet, hogy most a polcra teszed, de aztán le fogod venni róla idővel.
Mercutio: ott már valóban van különbség, de ez elhanyagolható a gyakorlatban, szerintem. a 12 mp-es lapkák után volt egy nagyobb ugrás, azóta csak a polír megy, de persze minden javulás jó dolog.

-
válasz
Mercutio_
üzenetére
"És ha jól emlékszem ISO 100-400 között lényegesen jobb a G5 szenzora."
tekintve, hogy ugyanarról a szenzoralapról van szó, egész biztosan nem "lényegesen" jobb, maximum valami 5600%-os nagyításban a bal alsó pixelt mikroszkóppal néző, majd a hangosan "áhá!"-t kiáltó emberi értelemben.
-
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
studinál a pont. és én amúgy sem a mm-t védem mindenképp, csak annyit akartam mondani, hogy ez a "nyomjunk fel minden céget bátran, ha hibázik, fél perc az egész" a túloldalról egy méretes kékeres és egy vedd fel a szappant cuppogós kombinációja

-
az igen szomorú egyébként tényleg az, hogy kb. fél perc megtenni egy bejelentést egy hatóságnál, aki aztán hónapokon át vegzál egy céget. higgyétek el, tapasztalatból beszélek.

-
válasz
n.andras74
üzenetére
vagy singh-ray...
-
válasz
n.andras74
üzenetére
cokinból van egy szettem, amit a világon semmire sem használok. a jobbik fajtát vettem anno, úgy emlékszem. ha érdekel...
-
az e-pl3 remek példa arra, hogy hogyan lehet ergonómiai öngólokat lőni. túl nagy és vaskos lcd, emiatt minden kezelőszerv egy egészen vékony területre zsúfolódik tőle jobbra, az lcd síkból való kiugrása és a vezérlőtárcsa közelsége miatt nem tudod "pörgetni" a tárcsát, mert fennakad az ujjad az lcd-be. a gombok körömnyiek és úgy is kell nyomkodni őket. stb.
egy meleg szobában, ráérősen használva lehet, hogy ezek nem akkora gondok. de én például néha -20 fokban próbálok akciófotózni. még az e-1-nél is le kellett vennem a síkesztyűm, itt pláne. na most próbáljon már meg valaki expókorrekciót állítani szétfagyott ujjakkal egy e-pl3-ason...
ezzel szemben egy picit más kialakítású ricoh gxr könnyedén és kényelmesen kezelhető. hát ennyi. nekem ez fontosabb, mint hogy milyen alakja van a zaj szemcséinek és ilyen hülyeségek. az oly-féle lightosabb ibis (e-pm és e-pl vázaké) meg elmehet a búsba, 1/30 és 1/60s között simán bemozdítja a képet...

-
szerintem a fogás/kezelés konkrétan a legfontosabb. sokkal inkább, mint hogy mit tud a szenzor iso 3200-on. az e-pl3 pedig kritikán aluli, és bár ez nem mindenkinek gond, sok embernek az, ezért mondom, hogy érdemes kipróbálni, mert könnyen lehet csalódni. a tárcsa nagyon pici. vannak nagyon pici ujjak is, de ritkábbak, mint a normál ujjak.
ja, az e-pl3 stabilizátora bizonyos tartományban még ront is, de máshol sem túl effektív.
egy kis ékszerdoboz a cucc. de tény, hogy a pancake obikkal nagyon jó kompakt. ezért is kell kipróbálni. tedd rá a 40-150-et, oszt árnyalódik a kép. én sem azt mondom, hogy semmiképp, hanem azt, hogy jól meg kell gondolni.
-
szerintem kár észt osztani, mert hogy ez nagyon szubjektív. nekem egész biztosan nem pont olyan a kezem, ujjaim, mint neked. az e-pl3 vezérlőtárcsája konkrétan használhatatlan volt számomra. és ráadásul miért kelljen szeretnem ennek ellenére? mert szerinted nem olyan rossz? kinek?
nikon 1 vázam sincs. ricoh gxr vázam van, és csodák csodája, annak kifejezetten jó a fogása.
-
válasz
mondomén
üzenetére
ha akarsz később más obikat is, akkor annak alapján válassz már most. ha nem akarsz, elég a kitobi, akkor jó vétel ez a samsung még így is, 80e ft-ért a kitobival. a cucc kezelése jó, a kitobi korrekt minőségű, a szenzor jó. de a teleobi például már marha nagy a samsunghoz, nekem nem kéne.
ha fontos a jó autofókusz, mert őrjöngő gyerekeket és kutyákat akarsz kényelmesen fotózni, akkor a nikon 1 v1 kit 100e ft-ért is meggondolandó lehet.
a legérettebb viszont talán az m4/3-ad rendszer. ha nem utálnám az e-pl3 fogását, azt mondanám, hogy az e-pl3 duplakit 130e ft-ért is korrekt.
de leginkább olvass utána, teszteltük ezeket a gépeket mind mi is, itt a topikban is sokszor volt róluk szó, érdemes rászánni egy délutánt és olvasgatni.
-
persze, de vissza is vennék. mondom, számomra elképesztő, hogy azonnal ugrik mindenki, fogyvéd, minden. elrontottak egy termékfeltöltést, ennyi történt. figyelj, ha te 20e ft-tal többet fizetsz véletlenül a kasszánál, ne adják vissza? ha egy bolt elír egy árat, és megrendeli 1800 ember a cuccot, kötelesek csődbemenni? komolyan, oda-vissza legyünk már egy kicsit toleránsabbak. ha bolt lennék, ilyenkor adnék valami ajándékot a usernek a kellemetlenségért mondjuk, de rohadtul felb@szna, ha bárki nekiállna keménykedni.
a törvényt nem ismerem, mindez a véleményem, hozzáállásom. elfogadom, ha más nem ilyen megértő.
-
elírtak egy adatlapot. lehet szerződésezni, és minden bizonnyal jogilag még igazad is lehet, de erkölcsileg szerintem nem. de ez az én véleményem, te például nyilván nem így gondolod. és én nyilván máshogy is látom a dolgokat, mint szolgáltató. szerintem csak az nem hibázik, aki nem dolgozik, és minden hibáért büntetni valakit pont annyira fair, mint ha egy embert büntetünk, abban a pillanatban, hogy valamit nem hibátlanul csinál.
más persze a helyzet, ha szándékos a dolog. például kamu akció, amivel be akarják húzni a usereket.
-
nyilván azért logikus, ha valaki egy gyártó egyéb termékei alapján is hoz ítéletet. nekem például elég nagy törés volt, amikor egy 500e ft-os samsung lcd tv beszart 3 év után. oké, kifutóként féláron vettem, de még úgy sem tudtam lenyelni, egy csúcs készülék volt.

ezzel szemben például ami panasonic termékem volt eddig, az mind minőségi volt. komolyabb, jobb az átlagnál. plazma is. kenyérsütő is. videó is. régi tv is. ez utóbbi kettő valami 20+ évet ment talán..? (még mindig megy)
ettől függetlenül én nem hallottam még rosszat a samsung nx cuccokról olyantól, aki használja is. a netes közhiedelem az persze más. de a nikon 1 is ilyen, csak az utálja általában, meg okoskodik a szenzorról, akinek nincs.
-
-
válasz
rbalint88
üzenetére
az a vicc, hogy a samsung 16/2,4 szerintem a legjobb kis nagylátó, a 30/2 szintén marha jó. sajnos pont a zoomjaik túl nagyok, különben már fizettem volna a kasszánál.
madgie: nem kár, illetve attól függ, hogy mi a cél, opcionális evf például nincs. de a vázak menüje sokkal jobb sztem a panoly párosnál, letisztult cuccok. a 20 mp-es szenzor is bőven elég jó már. de amúgy persze, vannak hiányosságok, miközben az m4/3 gyártók idén már nagyon-nagyon érett cuccokat löknek ki.
-
te, én nemtom, hogy milyen mediamarktot néztél, de itt az nx1000 duplakit 80e ft! ami egyébként brutálisan jó ár!
-
-
válasz
FEDman
üzenetére
a ricoh gxr a16-os modult is sokan támadták, de kérlek szépen az űrtechnika (!) ehhez képest. komolyan mondom, a hasselblad lunar (milliós nex-7-klón) után ez a második igazi facepalm...
ünnepélyesen meg is ígérem, hogy akkor sem veszek majd leicát, ha lesz pénzem rá. semmilyet. -
na, némmá, a leicának majdnem sikerült lenyomnia az olympust a fényerőtlenségi versenyben! remélem szuperolcsó lesz az új izéjük, mondjuk 1999 dollár! egy igazi leicáért!!!!
-
válasz
FEDman
üzenetére
ja, egy szóval sem mondtam, hogy ne lenne értelme, ha visszaemlékszel, elég lelkes is voltam anno. pont azt mondom én is, hogy 100 dollárért viszont nem biztos, hogy reális azt várni, hogy optikailag még komoly is legyen.
az mft verzió szerintem sem izgi, a nex-es viszont annál inkább. bár a 105/2,5-ös nikkorom már nincs meg, és én amúgy is egyetlen kompaktot akarok, nem rendszert. de ettől függetlenül izgalmas.
-
válasz
MrChris
üzenetére
nem igazán tudok mit válaszolni erre a nagy általánosságra. talán csak annyit, hogy a közhiedelemmel ellentétben egy jó optikát legyártani sem olcsó. egy ilyen adapter nyilván nem akkora műtét, nincs 112 mm-es frontlencséje stb., de amit a netes nép vár tőle, az - szerintem, és szokás szerint - irreális.
-
-
válasz
n.andras74
üzenetére
f6,3-on bitangul karcol az a kitobi is... divat lett szidni, de nincs semmi baja. akkor akard a 20-ast, ha fontos a kisebb méret és kell a nagyobb fényerő.
-
válasz
xtremetuning
üzenetére
szerintem első körben találd ki, hogy mit akarsz. 150/2,0-2,8 és ezek a sötét 100-300 mm-es nagyzoomok nem épp egy kategória. a pana 100-300 amúgy nem egy rossz üveg. és már készül a pana 150/2,8 is, kifejezetten m4/3-ra, jó drágáér'
-
válasz
xtremetuning
üzenetére
nagy, nehéz, kell hozzá átalakító, lassú af, bitang éles
-
válasz
Mercutio_
üzenetére
egyéni preferencia szerint ki-ki döntse el, hogy ez normális-e

"mindig zacsiban tartom, es hetente tisztitom, portalanitom az egesz szettemet. nalam evekig karcmentes minden, idegesito, hogy igy is megtortenik."
szerintem egyáltalán nem, de ezt egy olyan ember mondja, aki tizedgrammra méri a kávét őrlés előtt, utána hústűvel oszlatja el az őrleményt tökéletesre, nagyon óvatosan tamperel és sasszézik a fokokkal, hogy tökéletes lefolyást (és kávét) kapjon.

(magyarán, cseppet sem normális)
mindazonáltal be nem zacsiznám a cuccaimat (már csak azért sem, mert gombásodhat az obi, és a porral ellentétben az gond), nem karcmentes évekig semmi, nem tisztogatom hetente. qrva ritkán használom sajnos, de akkor használni szeretem, nem félteni. vigyázok rá, emellett, de a fenti attitűd az én kávés buzériámmal rokon. egyik sem normális...

-
válasz
FEDman
üzenetére
semmi, nálam ezért kuka, mert egész egyszerűen túl kicsi. épp nem fér be az ujjam a markolat és a bajonett közé, és bőven túl alacsony. a nex-6 jobb egy picit, azzal már el lehetne lenni, de + fél centi a markolat mellé és még némi magasság nem ártana. máris elférne a stabi is.

-
nem igazán érdekel ez a retrómánia, illetve megint egy olyan dolog, mint a "hallottam, hogy állítólag valaki látott már ember, aki mesélte, hogy hallotta" kategória azonnali tényként kezelése. jelentsék be ezt az izét, aztán térjünk vissza rá. mindig ez megy, minden egyes bejelentésnél, amit fedman is ír: elkezdik srófolni az elvárásokat, aztán lehet nyafogni.
az e-p5 azért is szólt nagyot, mert kb. semmi jóra nem számított senki
, azt várták, hogy e-p3 az új szenzorral és kész. -
válasz
FEDman
üzenetére
nem olyan egyszerű azért átlépni a többiek szabadalmait a témában. a kompaktoknál például azért olyan elterjedt, mert többnyire komplett barebone gépeket vesznek, talán a csúcskompaktok kivételével, és ilyenkor jön a stabi is a géppel együtt.
de cserélhető obis rendszereknél talán egy példa sincs arra, hogy valaki egy darabig optikaizott, aztán áttért. sőt, az is árulkodó, hogy a sony nem tette bele a nex rendszerbe -- logikus volna pedig, nem hiszem, hogy viccből hagyták ki.
de én is csak találgatok, és végülis csak annyit mondtam, hogy kizártnak tartom, ez a tippem.

-
-
gx1 = 199 usd jelenleg. ezek fényében mennyit adnátok egy gx2-ért?
-
-
figyu, ha már írsz valamit, ami nem válasz semmire, ami épp felmerült, legalább ne gúnyolódj utána légyszi.
- a nikon 18,5 ugye a 45-ösnek felel meg
- nem, az az új f1,2-es portré
- hihi, az egy szar, a nikon értelmetlenné teszi a rendszert nekünkpersze, fedmannak teljesen igaza van abban, amit írt. de én is csak annyit mondtam, hogy annak, aki NEM akar portréobit venni, tök mindegy, hogy milyen egy olyan üveg, amit nem vesz meg. egyszerűen nem értem, hogy mi a francot lehet ekézni egy rendszert önmagában (most már rólad beszélek), amikor mindig az a kérdés, hogy ki, melyik részét használná és mire. az m4/3 egy nagy kalap szar szűk dofban egy ff vázhoz képest!!!4444!!!négy!!! igen, az, pont mint a nikon 1 az m4/3-hoz képest. és akkor mi van?
de mindezt te ráadásul tudod tök jól, csak valamiért osztasz engem jól.

-
már bocs, de hülyeségeket beszélsz... de nekem aztán mindegy, hogy miért. ha portrézni akarsz egy fényerős fixszel, akkor van jobb alternatíva, ja. de miért kéne másnak ugyanígy dönteni?
az új nikon 10-100 történetesen kisebb és jobb rajzú, mint az amúgy is tök jó m.zuiko 14-150. akkor most ennek ellenére kukázzam, mert neked a nikon portréobi drága? mindezt úgy, hogy én amúgy sem venném meg?

a nikon 1 az emberek 99%-ának még akár jó választás is lehet az af rendszere és a kompaktabb teléi miatt. te a maradék 1% vagy, aki amúgy is jól tudja, hogy mit akar. persze a logikád folytatva a nex is jobb volna számodra az m4/3 helyett, ha már portrézunk...
-
-
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
makró obiból jobb a jónál egy fasza régi filmes + átalakító, az a legolcsóbb, de én még a raynox előtétet sem használom. ami a többit illeti, látod, nincs jó és rossz, az a kérdés, hogy az ember igényeire melyik rendszer ad jó választ. és ilyen értelemben a nikon 1 sem hulladék, sőt, ha megnézed, tulajdonképpen egész sokféle kérdésre ad elég jó választ.
de az biztos, hogy ha 3 fényerős fixszel szeretnék fotózni, én sem ott keresgélnék.
-
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
18,5 egy normál obi (ekv. 50 mm), az új f1,2-es a portré. amúgy meg továbbra sem az a kérdés, hogy melyik rendszerhez lehet venni "4 kiló lett, maradhat?" mennyiségű üveget, hanem az, hogy a célszemélynek milyen üvegek kellenek. ha azt tudja a rendszer, hurrá, ha nem, nem.
nekem például tök elég 5 üveg, bármilyen rendszernél:
- nagylátó (legalább ekv. 20 mm)
- superzoom (ami kompakt, könnyű és jó is)
- fényerős normál
- fényerős portré
- fényerős telezoomsőt, a superzoomot venném először, a nagylátót másodszor és a 3 fényerősből vegyet harmadszor, oszt vége a dalnak. ennél nem kéne több soha. ezt pedig most már tudja az m4/3 és a nikon 1 is, ezzel szemben nem tudja a nex a mai napig (a nagylátó és a superzoom is, de tulajdonképpen még a fényerős fix is bazinagy).
-
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
viszont a 18,5/1,8 olcsó és jó. el kell dönteni már jó előre, hogy elég-e az embernek az a szűk mélységélesség, amit a nikon 1 tud. ha igen, nincs igazán hátránya, ha nem, akkor meg nem kell agyalni rajta.

-
válasz
rbalint88
üzenetére
a nespresso valóban nagyon kényelmes. és egy jó középszintű eredményt ad. és igen, ha rendesen kávézol, az jóval több energia. és állandóan szervezni a friss kávét. és sokat költesz a felszerelésre. de azt megígérhetem vakon is, hogy tudnék olyat mutatni nektek könnyedén, aminek nyomába sem ér a nespresso. aztán más kérdés, hogy ki mit vár az egésztől. sokan csak a napi koffein adagjukat.
madgie: hát igen, jól látom, bármi, ami fasza, az savasít

-
válasz
FEDman
üzenetére
öö, én nem azt mondtam, hogy biztos, hogy amint volt g5, leállították a g3-at, ebben teljesen igazad van, tuti, hogy futottak együtt is párhuzamosan. csak annyit mondtam, hogy megeszem a kalapom, ha még mindig gyártják.
amúgy ne becsüld alá a kereslet félrebecslését
, folyamatosan ezzel egyensúlyozgat mindegyik gyártó, és sokszor látványosan félrekalkulálnak. elég megnézni a pana-féle multiaspis lapkákat, hogy milyen vázakba kerültek és miért. -
egyébként én sem tartom valószínűnek, hogy gyártanak még g3-at. sajnos iszonyatos készletek vannak ebből-abból, ezért is megy úgy le az áruk az életciklusuk végén. nikon 1 sem készül már, oszt mégis millió helyen van v1. a g3 is szinte biztos, hogy rég kifutott.
-
válasz
FEDman
üzenetére
gx utód nyilván kell, különben maga a gx sem született volna meg. annak nyilván többet kell tudnia, mint a gx1, szóval valamit biztos lépnek. már az oly is betette a dönthető kijelzőt az e-p5-höz, ez az egyik pont. a másik az evf. túl nagy variációs lehetőség nincs. persze lehet, hogy inkább csinálnak egy retró vázat. abból kiindulhatunk, hogy valamit lemásolnak majd...

-
válasz
FEDman
üzenetére
megteszem tétjeim: az új dilinyó a "nagy szenzoros, fix obis kompakt", és a nikon coolpix a és ricoh gr mintájára mindenki csinál egy ilyen vázat, így a pana és az oly is.
ami tök jó, de akkor jó igazán, ha mindenki csinál egy ekv. 28-35 mm és egy ekv. 90 mm körülit is, mert tízféle x100s-re nemigen lesz szükség.
illetve - nekem - még jobbabb lenne, ha fényerős zoom obival csinálna végre valaki nagy szenzoros kompaktot. de erre majd 5 év múlva jön rá valaki, és majd akkor másolja le az összes többi.
-
válasz
FEDman
üzenetére
tényleg az a fő kérdés, hogy használja-e az ember sokat kereső nélkül. ha nem, úgy is mindig rajta lenne a kereső, akkor nyilván jobb egy beépített. kompaktabb, masszívabb, nem hagyhatod el, mindig ott van stb. én ma már egész sokat lövök csak lcd-vel, ergo látom a rációt benne. ráadásul a vf4 körberepüli az e-m5 keresőjét, és a jót könnyű megszokni... és mondom, kifejezetten kényelmes, hogy tágas, van helye az orrodnak, nem kell odanyomni a szemed kicsavart fejjel stb.
de a te megoldásod még jobb lenne

az e-p5 kittel is csak az ára lesz a bajom, semmi más.
Új hozzászólás Aktív témák
- PS Plus előfizetések kedvező áron
- Huawei P30 Lite / 4/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Karácsonyi Akció! Apple iMac 19.2 i5-8500 Radeon Pro 560X 4GB 16GB 256GB SSD 21.5" 4K Retina
- ELADNÁD IPHONE KÉSZŰLÉKED? ADD EL A MOBILESHARKNAK GYORSAN ÉS BIZTONSÁGOSAN!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

(nem viccelek, megfelelő obikkal ez is tök jó koncepció lehet)

ünnepélyesen meg is ígérem, hogy akkor sem veszek majd leicát, ha lesz pénzem rá. semmilyet.