-
LOGOUT.hu
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cathfaern
nagyúr
válasz pdw_ph #21097 üzenetére
Hozamplázán részvények nincsenek, csak befektetési jegyek. Vagy csak én nem találom?
emvy:
Nem a folyamatos kereskedés a célom, és legalább annyira a kíváncsiság, mint a haszonszerzés Az a tervem, hogy kiválasztok pár céget, amit jelenleg erősnek / fejlődőképesnek gondolok, és veszek tőlük részvényt, amit utána évekig megtartok (lásd apple sikerek. Persze tudom ez valahol szerencsejáték). Amennyiben működne a hozampláza mint értékpapír számla + netbroker kombó (hozamplázám ugye van, és azon van annyi pénz, ami annak a költségeit kitermeli), akkor netbrokerrel csak a tranzakciós költség lenne, ami a fent vázolt esetben csak egyszeri költség. Majd benézek Erstebe, hogy ez így működhet-e... ha nem, akkor jó eséllyel hagyom, mert ahogy néztem mindenhol minimum 2000 Ft környéki negyedéves költségek vannak és/vagy 10.000 euro minimum, ami mellett tényleg nincs értelme pár 10k-val játszani. -
von toth
tag
Üdvözletem. Erstés netbrókerrel kapcsolatban vélemény? Éppen valaki előttem feszegette.
Vagy netán nettrader?
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
Köszi mindkettőtöknek, ezek szerint túlbonyolítottam a dolgot
-
kraftxld
félisten
válasz bandus #20870 üzenetére
Kicsit utánanéztem, amit linkeltél az ennek az alapnak a forintosított verziója: [link]
Tehát ez szimplán az EUR mozgását követi, az alap EUR-ban kapott kötvényhozammal egyengetve.
Ugyanígy néz ki egy sima lekötött EUR betét (2-3%-os kamattal) mozgása forintban számolva.[ Szerkesztve ]
| MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Life can be hard, but Scooter is harder :)'
-
Rive
veterán
-
Cathfaern
nagyúr
Hol és mit érdemes nyitni akkor, ha 1-2 külföldi (amerikai) vállalat részvényéből szeretnék venni? Nem folyamatos kereskedésre, hanem hosszú távú befektetésre, és kezdésnek relatív kis összeggel (pár 10ezer Ft). Szóval jó lenne ha nem 10.000 USD-s minimum limit lenne a számlán, és/vagy nem ~2000 Ft-os havidíj (csak mert ilyenekkel már találkoztam... ). Egyáltalán ilyen kategóriában van bármi értelmes lehetőség?
OTP és Erste folyószámlákkal, illetve Hozamplázával rendelkezek, szóval ha ezekhez kapcsolódó megoldás lenne, az előny lenne...
Próbáltam visszakeresni a topicban is, meg Google-el is, de nem igazán találtam értékelhető megoldást. -
aAron_
őstag
Sok okosságot nem tudok mondani, tbsz + befalap. 10 éves időtáv nagyon jó, egyéni ízlés szerint lehet szinte bármit válogatni, ekkora időtávban érdemesebb már nagyobb kockázatot is bevállalni.
Számomra itthon leginkább a concorde alapjai tetszenek. Pl. valami ilyesmi: Prémium1 Befektetési Alap, de van sok másik remek opció még.
Befektetési politikáját tekintve pedig a HOLD alapok alapja a legszimpatikusabb számomra.
Konkrét költségekkel nem vagyok tisztában, sem azzal, hogy ilyen céllal hol érdemes számlát nyitni. Ennek még érdemes pontosan utánajárni, vagy lehet itt is tud még valaki segíteni ebben.
Szerintem havi folyamatos alapvásárlás sem kéne, hogy probléma legyen, sok helyen be lehet állítani akár automatikusan is, a legnagyobb kérdés itt is a plusz költségek mértéke.
What is your ikigai?
-
Rive
veterán
válasz Mercutio_ #21082 üzenetére
Nem tudom, mi ez az EUR-fixáltság. Pont nemrég ordította bele a világba valamelyik EU-fejes, hogy gyengíteni fogják, mer' túl erős.
USD viszont 'gyenge', kamat nullán. De lehet sejteni, hogy nem fogják tudni tartani a kamatszintjüket -> jó eséllyel erősödni fognak.
/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
Mercutio_
félisten
Kár, hogy kicsi az esély rá, hogy 290-ig "erősödjön" a huf, pedig akkor tuti váltanám eur-ra minden spórolt pénzt és tolnám ki szlovák számlára.
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
Rive
veterán
Párnaciha
Kicsit komolyabban: ami kinéz most, az pár év defláció: nulla vagy nulla közeli kamat, klf. adókkal megfejelve.
Efféle környezetben nem szok' lenni rendes, alacsony kockázatú befektetési lehetőség, ami reálértékben akár csak nullára kijönne.
Ugyanakkor a HUF esélyes, hogy eléggé belehalhat a következő időkbe.Sz'al szerintem HUF oldalon valami rövid/inflakövető államkötvények, valamennyi deviza (dollár most elég olcsónak tekinthető), nomeg deviza alapon valami fix hozamú/tőkevédett befektetés, ha akad efféléhez hozzáférésed.
Plusz 'ciha, likvid tartaléknak.De ez nem az a 'megvesz/elfelejt' jellegű megoldás
[ Szerkesztve ]
-
Mercutio_
félisten
válasz fokukac #21076 üzenetére
Már pedig, ha az MNB farkasa azt mondja az úgy is van
tbs: Fektesd HW-be
[ Szerkesztve ]
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
fokukac
nagyúr
-
concret_hp
addikt
nah embörök, tudjátok mi a befalapok baszkurálásának a tanulsága?
ott sem hárítják át a zemberekre a bankadót és egyebeketvagy fullba vagy sehogy :D
-
tbs
addikt
Srácok, vmi okosság kéne némi pénz elásásához pár évre. 2.5M. Tőkegarantált megoldások érdekelnek, nem szeretnék kevesebbet viszontlátni, mint amit elfektettem... Minden más ajándék.
Prémium államkötvényen túli világ..?
-
fokukac
nagyúr
ki gondolta volna...
Pleased to meet you - hope you guess my name
-
BPFeri
senior tag
Szia !
Egy ajánlat... Havidíjas Portfóliókezelés... mely már havi 10.000--tól elérhető és akár kamat- és árfolyam nyereség-adó mentessé is tehető ....sőt ha van SZJA befizetésed akkor még évi 100 ezer forint állami támogatást is jóváírnak a portfólió kezelt megtakarításodon.
Üdv, F.
....
-
MODERÁTOR
Pár hónapon belül lejáró életbiztosításom helyett keresek valami megtakarítást.
10 évre szeretnék megtakarítani kb. 10-20 ezer forintot havonta.
Mit ajánlotok ezen befektetésre?20 éve a Prohardveren
-
concret_hp
addikt
az mennyire poén, hogy tegnap eszembe jutott, hoyg rá kéne nézni az államkincstáros tbsz-re, mikor lesz kamatfizetés legközelebb, ma beléptem és tegnap volt? (2016/J akit érint)
vagy fullba vagy sehogy :D
-
DopeBob
addikt
válasz V.Stryker #21050 üzenetére
Mióta megszületett nálunk a baba, végrendeletet írtunk mind a ketten, hogy a gyerek egyelőre semmit ne örököljön. Bankszámlákon is megjelöltük, hogy ki rendelkezhet a pénzel, mert ha valamelyikünkkel történik valami, a gyerek (gyámhatóság) örököl alapból, és onnantól kezdve indul a szopás... könyörögj a saját pénzedért, engedik e eladni lakást... tudod kinek hiányzik ez.
A hozzáférhetetlen pénznél nincs rosszabb, bármikor kerülhettek olyan helyzetbe, hogy nagyon nagyon kellhet, olyankor mi lesz?
[ Szerkesztve ]
MZ/X
-
_BM_
senior tag
válasz concret_hp #21062 üzenetére
Például olcsóbban adja. Régebben voltak ilyen adás-vételek.
-
g@bo
nagyúr
válasz concret_hp #21057 üzenetére
ha van egy lakásod, eladod... holtodiglan haszonélvezeti joggal.
valaki meg vár rá 40 évet, hogy elpatkolj.
-
_BM_
senior tag
válasz concret_hp #21055 üzenetére
"nem bírtam felfogni, hogy ha van egy tulaj, akkor azon kívül miért kell még más egyéb jog is"
Például azért, mert az 50 éves szülő vesz egy lakást a gyerekének, de nem akarja, hogy vénségére kikúrja onnan. Vagy hogy eladja és eldrogozza. Az örökségi illeték kikerülésére is alkalmas (igaz, időközben eltörölték az egyenesági illetéket). Illegális átíratás ellen is véd, ahogy a jelzálog.
[ Szerkesztve ]
-
g@bo
nagyúr
válasz concret_hp #21055 üzenetére
a haszonélvezeti jog hibátlan. gondol el, minek tulajdonjog, tulajdonképpen egy lakás, ha életed végéig használhatod? nem áll benne a lé, és az asszony nem szedi válásnál el.
-
válasz fokukac #21051 üzenetére
Meg hát ha egy 18 éves gyereknek ölébe hullik pár millió biztos megfontoltan fogja elkölteni. Tisztelet a kivételnek, de ez akkor is nagy csábitás.
Mi az AXA-nál kötöttünk Linea biztositást ilyen célból. 20 év múlva felszabaduló összeget meg a helyzettől függően felhasználhatja.Más:
állampapírt hol lehet jegyezni?A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
kraftxld
félisten
Átutalhatod nekem, nyilvántartom aztán majd 18 év mulva visszaadom, addig tuti nem adok belőle
Szerintem hatékonyabban eléritek a célt a pénzügyi fegyelem javításával mint egy ilyen teljesen rugalmatlan befektetéssel. Ezek általában csúnya bukót hoznak a teljes futamidőre vetítve.
Arról nem is beszélve, hogy azt a pénzt inkább menetközben használjátok fel a gyerek pénzügyi oktatására, minthogy 18 éves korában a kezébe nyomni 1M-t azért hogy utána 2 hónap alatt eligya elk*rvázza| MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Life can be hard, but Scooter is harder :)'
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
Saját élettapasztalatból mondom (ez persze egyénenként eltérő lehet), hogy ha 18 évesen hozzáférhettem volna egy hasonlóan lekötött megtakarításhoz, nem sok minden (jót) tudtam volna kezdeni vele. Ennyi idősen, nulla élettapasztalat mellett hiába fér hozzá az ember a pénzhez, szinte biztosan nem tudná a saját boldogulására fordítani. Leghamarabb a huszas évei közepén-végén, de inkább a harmincas évei elején (nyolc-tíz év munkatapasztalattal a háta mögött) válik elég éretté az ember ahhoz, hogy pénzügyileg felelős döntéseket tudjon hozni. Ha lesz gyerekem, én biztosan fogok neki - általam felügyelt és kezelt - számlára félretenni, de azt harminc éves kora előtt biztosan nem bocsátanám a rendelkezésére. Lényegében önfegyelem kérdése az egész, én nem vagyok az ilyen nyakatekert dolgok híve.
Két lehetőség közül mindig a harmadikat válaszd
-
fokukac
nagyúr
válasz V.Stryker #21047 üzenetére
miért nem kéne, hogy hozzáférj?
ennyire nem bízol magadban? Biztos, hogy adminisztratív korlátozásokra van szükség?Ez kb. olyan, mint az, hogy a magyarok nagy része a rendszerváltáskor a gyerek nevére vette meg a lakást, de a saját nevére bejegyzett életfogytig tartó haszonélvezeti joggal, mintha ennyire nem bíztak volna a saját családtagjaikban... Az meg, hogy közben ezzel nagyjából eladhatatlanná vált a lakás, illetve vészheylzet esetén egy csomó adminisztratív baromságot kell intézni, az meg smafu
-
Mercutio_
félisten
Ha volt eszed és 270-280 körül euróra váltottál csak a kamat különbséget bukod
Különben is te forexen már hülyére kellett, hogy keresd magadEladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
V.Stryker
nagyúr
válasz Mercutio_ #21044 üzenetére
Igazából nem az lenne a lényeg, hogy fix összeget kötelezően félretennénk, de nem kéne, hogy hozzáférjünk. Az, hogy kinek a nevén van, az mindegy igazából. Van CIB malacpersely számlánk, össze is gyűjtöttünk egy normálisabb összeget már a gyereknek, de aztán jött jó pár szűkebb hónap, mikoris ezt a pénzt feléltük. Ezt szeretnénk a továbbiakban elkerülni. Szerintem így már tiszta a cél.
-
-
Mercutio_
félisten
válasz V.Stryker #21042 üzenetére
És ha a gyerek nagykorusaga előtt az állam bedobja, hogy az ilyen számlákat mostantól ők kezelik és "átmenetileg" felfüggesztik a kifizetéseket, vagy úgy változik a gazdasági helyzet, hogy elinflálják és mire felveheti egy bigmac-et kap érte mit csinálsz, csak nézed az eseményeket?
Szvsz ez elég átgondolatlan megoldási mód a gyerek jövője szempontjából.Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
axioma
veterán
válasz V.Stryker #21042 üzenetére
Gyamhatosagi folyoszamla ilyen, kozvetlen nem tudsz rola felvenni. Egyet tudsz, hogy a gyamhatosagnal igazolod, hogy x osszeget a gyerekre akarsz kolteni, akkor kapsz belole es szamlaval igazolni kell. A szamla tok ingyenes.
Viszont nyitni is ugy lehet, hogy irsz a gyamhatosagnak, hogy akarsz ilyet, erre ok utasitjak a bankot, hogy nyissak meg, persze neked kell menni iratokkal. Csak te bemenve nem tudsz nyitni. Azt nem tudom, hogy a gyamhat. milyen okot ker arra, hogy nyitni akarsz, leeht hogy indok nelkul is megy. Es iszonyatosan vedik a gyerek erdekeit, neha tulsagosan is
[Sajnos ennel profanabb ok miatt vagyok kikepezve: gyerek nevere kedvezmenyezett otp ltp megtakaritast igy nem adtak oda... funda nem de ok ilyen hulyen ertelmezik a jogszabalyokat.] -
V.Stryker
nagyúr
Sziasztok
Tudok valamelyik banknál olyan számlát, amit nyithatnék a másfél éves gyereknek, havi fix befizetéssel és ami a lényeg, hogy szülők sem férhetünk hozzá, csak a gyerek ha 18 vagy 20 nem lesz? Van több ilyen megtakarítási számla, pl cib malacpersely, de azt gyereknek nem lehet. Fontos kitétel,hogy ne legyen hozzáférhető, csak a gyerek részéről és x év múlva. Fix befizetés vállalása nem gond.
-
-
fokukac
nagyúr
válasz BÁ Nutrition #21039 üzenetére
.. a Duna meg csak jön, a dollár meg csak gyengül.
kérdés, meddig még.Pleased to meet you - hope you guess my name
-
BÁ Nutrition
addikt
válasz PazsitZ #21037 üzenetére
nem akarom szétoffolni a topicot
csupán az országgyűlési őrséges bulvárkacsás dologra hívtam fel a figyelmetnem tudom van-e olyan ács aki nem látott kalapácsot, vagy kőműves aki téglát.. ezekre biztos nagyobb a rálátásod
a hegesztés meg máshogy működik..youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""
-
Mercutio_
félisten
válasz kovisoft #21036 üzenetére
Elég ritkán nézel be, ha csak most tűnt fel
Egyébként konkrét kérdésre azért előfordul szakmai jellegű válaszEladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
PazsitZ
addikt
válasz BÁ Nutrition #21035 üzenetére
???
Az az ács, aki kalapácsot még csak képen látott, az a kőműves, aki téglát még csak lehulló vakolaton keresztül látott, az a heggesztő, aki a heggesztőpisztolyt csak nézegette, de sosem engedték használni alkalmatlan.
Nem az ő hibája, ha kap lehetőséget, biztos el fogja sajátítani, de jelen esetben jobbára alkalmatlan.
Vagy az jó szakmai szint, h 2 könyvet elolvasott róla, meg meséltek neki, h ilyen színnel égne a gázpisztoly, bár sosem heggesztett?
Ha ez az elvárt szakmai szint, akkor rosszabb a helyzet, mint gondoltam[ Szerkesztve ]
- http://pazsitz.hu -
-
kovisoft
őstag
Tudnátok segíteni, merre találom a "Mibe tegyem a megtakarításaimat?" topikot? Régebben el volt mentve a link, de egy ideje a helyén valami egészen mást találok.
-
PazsitZ
addikt
válasz BÁ Nutrition #21022 üzenetére
csak a pocskondiázás megy hogy hülyék a diákok..
Te hol olvastál ilyet?
Igen a gyár részéről annyi volt a nyilatkozat, h a pályakezdők alkalmatlanok.
Viszont le volt írva, h az iskola nem tudta biztosítani a tanuláshoz az eszközt.Innentől nem tudom honnan olvasod, ki hibáztatják a diákokat?
- http://pazsitz.hu -
-
fokukac
nagyúr
keziccsókolom, van itt valakinek megtakarítása?
Vagy ez a cnc topic, vasésazacélmegaheggesztésországa?[ Szerkesztve ]
-
Mercutio_
félisten
válasz BÁ Nutrition #21025 üzenetére
Csak a keresett szakmákban, de ott valszeg már most is megvan az elmozdulás a bérekben.
Ismerős elég profi CNC-s és itthon is megkeresi a nettó 4-500k-t.Ahol határidőre és sokmilliós cuccokat kell legyártani rettenet drága gépeken ott nem spórolnak azzal, hogy legyártatják kínában, mert ha elcseszi kici-occó a darabot és ugrik a megrendelés az nagyobb kár a cégnek, mint amennyit a béren keresett.
A jó hegesztő - ha nem valami bátortalan vagy nagyon gügye - már rég elhúzott olyan céghez ahol több100k-t keres, igaz ezért világvégére is elviszi a cég, és hónapokig mondjuk a sivatagban gázvezetéket hegeszt, vagy speciális tartályokat, stb.
-
Cyrin
addikt
Lehet tanulmányozni
http://www.origo.hu/gazdasag/gazdasag-plusz/20140429-tiz-eve-leptunk-be-az-europai-uioba-tiz-abra-hogy-hova-jutottunk.html
-
concret_hp
addikt
szerintem te valamit nem értettél meg. a samsungnál hány mérnök dolgozik itthon?
mosogatót nyugodtan helyettesíthetjük szalag melletti munkásra is vagy teszkó pénztárosra vagy stb. amire viszonylag rövid idő alatt betanítanak, arra sosem lesz nagy lóvé, sőt jó sem.[ Szerkesztve ]
-
_BM_
senior tag
válasz concret_hp #21026 üzenetére
Az ipar más. Ott szigorú bérkartell van. Nem hülyék a munkaadók. A külföldi tulajdonú cégeknél pedig kitalálja a bérszínvonalat az anyacég főnöke, és onnantól kezdve nem képezi vita tárgyát. A németeknél-japánoknál nem úgy működik, hogy hazaszól az itteni főnök, hogy emelni kéne a béreket, skacok, mert nincs melós. Majd ha kérdezik, akkor pofázhat. Ha a Samsung itteni vezetője szóvá tenné, hogy a gyár környékéről senki nem vállal munkát, csak Szlovákiából jönnek dolgozni, akkor hazahívnák az illetőt Koreába és jól összevernék
-
concret_hp
addikt
válasz BÁ Nutrition #21025 üzenetére
ami komolyabb tudást igényel ott szerintem már folyamatosan egyenlítődik ki jó ideje. egyszerű kereslet kínálat.
teljesen kiegyenlítődni nyilván nem fog, de:
mosogatásért sosem fognak arányaiban annyit fizetni, mint nyugaton, mert bármikor jön 3 másik ember.
ahol viszont nincs elég szakember és nem 3 nap betanítani, ott kénytelenek többet fizetni, ha azt akarják, hogy menjen is oda valaki.IT szektor elég jó példa szerintem.
-
BÁ Nutrition
addikt
mi az hogy cnc melós
géprakó biotobot szakismeret nélkül? cnc forgácsoló tanfolyammal szakismeret nélkül? gépi forgácsolói végzettségű? gépésztechnikus, programozó technológus? 5 tengely? cam mérnök?
ill gyakorlat? tapasztalat? 0-2év, 2-5, 5+, 10+?
ill egyedi gyártás, széria?100ért mondhatja röhögve hogy ez van de csak a legalsóbb szintről fog találni embert.. aztán vagy tudomásul veszik, vagy üres marad az állás, vagy várnak olyanra aki ugródeszkaként használja.
ez megint egy jó befektetés a cégnek ha már ebben a topicban vagyunk..
szerintetek ez hosszú távon vezethet esetleg bérkiegyenlítődéshez külföldhöz képest? (nem albániára gondolok) mondjuk 10-15 éves távban
bár pont 10 éve vagyunk eu tagok és még nem indult meg úgyhogy lehet így is marad[ Szerkesztve ]
youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""
-
g@bo
nagyúr
én cnc esztergályos voltam 5 évig, majd váltottam, mert többet kerestem irodai munkával mint 2 műszakban a gép mellett.
most -jópár évre rá- rákérdeztem mennyi az annyi, haver röhögve mondta, hogy keresnek az ikarus járműjavitóba embert, havi 100 nettóé.
cnc melóst. hátt f@kk ú.
[ Szerkesztve ]
-
Mercutio_
félisten
válasz BÁ Nutrition #21022 üzenetére
Inkább alacsonyabbak az elvárások a végzősökkel kapcsolatban az iskolákban. Ennek persze lehet az is az oka, hogy az oktató is tisztában van az egyre romló háttérrel amit biztosítani tud a suli, a másik ok az egyre gyengébb emberanyag.
-
BÁ Nutrition
addikt
szerintem régen se professzorokat ontottak az iskolák, csak szimplán nagyobbak a követelmények most a kezdőkkel szemben.
változik a világ is. az a cég aki nem tud/hajlandó változtatni az alul marad. a szakembert se feltétlen kapja készen már. főleg hogy egyre speciálisabb igényeknek kell megfelelni, és ez csak méginkább így lesz. így a cégek is kénytelenek belefektetni az emberekbe, legyen az akár csak pár hét.. különben állni fog a gép..
csomó olyan helyen is voltam már ahol egyszerűen nem támogatták azt hogy képezd magad, legyen szó akár arról hogy munka után ott maradsz foglalkozni vmi témával. még úgy se hogy fizetetlenbe lenne. mert drága a világítás stb..pl hogy vmi konkrétat mondjak régen a zesztergályos tanulók akár többszáz kést is megköszörültek az iskolában mire normálisat tudtak.. nekem meg szóvá tették hogy hát elsőre jót kellett volna egy sima gyorsacélból, és csak a 3ik leszúró lett olyan hogy többszáz darabig bírta.. és kétezer forintos dologról beszélek. ill az hogy mikor lenne rá idő akkor gyakorolj az elképzelhetetlen. vegyél magadnak otthonra köszörűt meg szárat aztán gyakorolj..
ilyenekről még nem olvastam egy cikket se a hvg-ben. csak a pocskondiázás megy hogy hülyék a diákok..
ez a hegesztős cikk is gyakorlatilag ilyen..[ Szerkesztve ]
youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""
-
Rive
veterán
válasz BÁ Nutrition #21020 üzenetére
ja ez nem csak a szakmunkásképzésre igaz akkor
Ez egy komplex elb@szás, aminek a gyalázatos szakmunkásképzés egy eleme.
...azt soha nem fogják megélni a cégek hogy egy pályakezdő szakmunkás, technikus, mérnök már azelső 3-6 hónapban óriási profitot realizáljon....
Annyi kell, hogy a piacról össze lehessen gereblyézni egy elégséges tudású gárdát. Egy szót se írtam arról, hogy ezek mind pályakezdők legyenek.
-
BÁ Nutrition
addikt
ja ez nem csak a szakmunkásképzésre igaz akkor
szerintem nem nagyon tudsz mutatni egyetlen olyan képzést ahol annyit tudna valaki a padból kiesve mint aki már 10 éve azt csinálja
az okj-s utcaseprő talán kivétel
szal semmilyen szakmunka, technikum, főiskola, egyetem nem képes erre
pl kijön egy mérnök a BME-ről szuper bolonyai msnbsmcs-es képzéssel és a mérőeszközök 70%át még nem látta élőben. max a jutyubon ha érdekelte egyeltalán. odamegy a gép mellé hallám mit csináltok. odaadod neki és minimum tizedekkel elméri a méreteket még mikróval is...így nincs is miről beszélni szerintem, mert azt soha nem fogják megélni a cégek hogy egy pályakezdő szakmunkás, technikus, mérnök már azelső 3-6 hónapban óriási profitot realizáljon. max ha 10 éves korától kezdve minden nyarat bent tölt a gyárban(ami eleve törvénytelen)
ill abban se vagyok biztos hogy az oktatók megfelelőek lennének szakmailag ilyen elvárásoknakcsak úgy lehet hogy elkezdi vki a szakmát vmi egyszerűbb melókkal és szépen felépíti magát tapasztalatokkal, olyan mintha azt várnád egy frissen végzett orvostól hogy végezzen szívműtétet.. és utánna leköpöd hogy meghalt a beteg
-
Rive
veterán
válasz BÁ Nutrition #21018 üzenetére
Ez nem egészen így megy. Egy (frissen települt) kisebb/közepes cég (de még a nagyobbak se!) nem engedheti meg magának, hogy ne termeljen semmit, amíg ki nem neveli a munkaerőt. A helyi munkaerőpiacra kell támaszkodnia - a helyi munkaerőpiacnak meg olyannak kell lennie, hogy az érintett területen képes legyen kiállítani az igényelt számú elégségesen képzett munkaerőt.
Ha erre nem képes, akkor azon a területen nincs megfelelő tartalék a munkaerőkínálatban -> arra a területre nem fog újabb cég jönni, mert minek. Ilyenkor kellene belépnie a képbe a képzésnek.Mo. esetében a (szakmunkás)képzés gyalázatos, nincs rendes utánpótlás. Nincs elég (képzett) munkanélküli, mert a segélyes időszak rövidülésével már távozásra vagy irányváltásra lettek kényszerítve. A horizontális mobilitás a lakosság forrástalansága miatt alacsony. A munkahelyek közötti migráció a munkavállalók kiszolgáltatottsága miatt gyenge.
Szumma: magyarországon (képzett)munkaerő területén lehetőségek helyett igazából súlyos (!) szakemberhiány van.
És ezt a cégek nagyrésze - akár tapasztalatból, akár hallomásból - nagyon is jól tudja.
-
BÁ Nutrition
addikt
válasz Mercutio_ #21017 üzenetére
nem egyetemi oldalról akartam megközelíteni bár én épp közgázról léptem "vissza" erre a területre
a probléma okai teljesen arra vezethetők vissza hogy a gyakorlati képzés helyszínei a tanműhelyek szinte teljesen megszűntek. én forgácsolóként dolgozok, így erre van rálátásom, és a helyzet elég gáz. persze rá lehet fogni mindent mindenre, hogy hatalmas értékűek az új gépek meg minden, de alapvetően a forgácsolást egyeltalán nem biztos hogy egy 40 milliós esztergán kell/lehet megtanulni. akár 3-4 millióból 10 hagyományos gépet is lehet venni ilyen célra ami nem hiszem hogy megterhelő lenne egy iskolának, ha már arra adta a fejét hogy ilyen képzést indít. ha igen akkor ne indítson. az hogy a maszekokhoz kiküldik gyakorlatra a diákokat a legtöbb helyen semmire nem vezet, mert kb annyiból áll hogy évekig sorjázhatja a darabokat a tanuló és köze a szakmához alig lesz. mondjuk sok helyen megpróbálják ott tartani őket ezután, legalább ez pozitívum, viszont újabb 5 év legalább eltelik mire elkezdi kapisgálni az alapokat a melós.
szal régen a nagy cégek(ez most is így van) tudomásul vették hogy az utánpótlásra költeni kell. most meg rengeteg kis cég is a piacon van és várnák hogy a friss tanulók mindenhez értsenek. nem fognak. ez szerintem kint is így van. ahhoz értenek amire lehetőséget kaptak hogy elsajátítsák. a szakma meg összetettebb annál hogy csak úgy hipphopp profi legyél. akár 10 év gyakorlati tapasztalat is kellhet hozzá. attól függ miről beszélünk
hegesztő ugyanilyen. van 1000 féle minősítés, hiába végez el valaki egy egyszerű co-s vizsgát egyrészt egy csomó dologhoz egyszerűen nincs joga hogy csinálja, másrészt majd az 1000ik darab után lesz az hogy mind jó lesz amit csinál ha figyel
nálunk is jött 5 fős műhelybe tavaly vagy 40-50 jelentkező abból volt 3 aki jó szaki volt és ennyiért nem jött ide, 1 aki jó gyakorlati helyről jött ide kezdőként és kis segítséggel már nem csak selejtet gyártott hanem mondjuk 60% jó lett talán. a többi meg esélytelen volt önálló munkáraszal az emlegetett cikknél a vezetőket jól seggbe kellene rúgni, mert legalább ennyire nem értenek a vezetéshez mint egy kezdő. ha egy ilyen méretű üzemet akarnak felhúzni akkor minimum csoport/műszakvezetői szinten eléggé meg kell kínálni, oda kell csábítani a szakikat, különben nem lesz olyan a gyárban aki ért hozzá.. +az első időszak döcögős lesz így is. és a képzéssel is foglalkozniuk kell
-
Mercutio_
félisten
válasz BÁ Nutrition #21016 üzenetére
Nem konkrétan az országgyűlési őrségre értettem amit írtam, csak arról asszocialtam.
Jöhetnek a gondolatok a szakmunkás képzésről, de a "minek ment boldog-boldogtalan egyetemre" kört ne fussuk le, az inkább kifogás keresés szerintem
[ Szerkesztve ]
-
BÁ Nutrition
addikt
válasz Mercutio_ #21015 üzenetére
ennél érthetőbben nem tudom(akarom) kifejteni
akkor úgy vana nemrég felvetett szakmunkáshiányos vagy szakmához felületesen értő pályakezdős dologhoz is tudnék mit hozzáfűzni, de így nincs sok értelme.
-
Mercutio_
félisten
válasz BÁ Nutrition #21013 üzenetére
Nekem nincsenek illúzióim, ha a fiúk rongyrázni akarnak megtetszik kerül amibe kerül LLásd TEK
-
concret_hp
addikt
izé ez most tűnt fel: otp pénzpiaci alap:
Nettó eszközérték 288 617 079 717 HUFviszonyítsuk ezt a számot az 5000 mrd-t súroló teljes befalap állományhoz, amire van kb. 550 alap
-
Mercutio_
félisten
válasz Dr.F.E.R.I. #21010 üzenetére
Eddig is voltak, csak az orezred / készenléti rendőrség biztosította, a változás az önálló szervezet, házelnök alá rendelés és a 30%-os létszámemelés. [link]
-
BÁ Nutrition
addikt
válasz Dr.F.E.R.I. #21010 üzenetére
"ezek" biztosan igen.. nagy része volt kollégám, van aki 30 éve ott dolgozik
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
válasz BÁ Nutrition #21009 üzenetére
Ezek biztosan nem, tavalyelőtt tették le az esküt.
-
BÁ Nutrition
addikt
válasz Dr.F.E.R.I. #21004 üzenetére
azt ugye tudod hogy országgyűlési őrség 1912 óta létezik. hogy épp milyen név alatt fut az ne zavarjon meg..
persze nagyon népszerű hülyeségeket összezagyválni a médiában.. ezt elismeremsőt igazából 1760ig is vissza lehet vezetni a szervezetet. nézőpont kérdése
[ Szerkesztve ]
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
válasz concret_hp #21007 üzenetére
Most mondtam valamit, de pl ilyen helyeken lehetne tanítani is őket (ha már az iskola nem tudja).
-
concret_hp
addikt
még 2 üres üzemnek nagyon sok haszna van
viszont jópár szakiskola éves költségvetése lenne pl...
-
lajafix
addikt
most lehetett olvasni, hogy hegesztő nincs. Őrnek való meg van tömegével, tehát teljesen reális döntés őrséget csinálni...
rive, kukac: azé' kurva komoly kritika amit CSL megfogalmaz: európában szarunk a minket érintő nagy hatású folyamatokra(nyugdíj, elöregedés) mi pedig megfejeljük azzal hogy ész nélkül döntünk állami beruházásokról...
Rock'n Roll
-
Rive
veterán
válasz fokukac #21003 üzenetére
...kamat-érzéketlen...
Máshol ezt kevésbé polkorrekt módon úgy szokták mondani, hogy 'zombi'.
De azér' ha egy zombi a tűszúrásokra vagy az adrenalinra érzéketlen is, egy rendesen meglendített baseballütőtől csak kifekszik...
[ Szerkesztve ]
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
válasz fokukac #21003 üzenetére
"Ma már a kormány ellenfelei is elismerik, hogy az Orbán-kormányzat szakított a megelőző időszak költekező politikájával"
Ezért volt égető szükség az országgyűlési őrség felállítására isközel kétmilliárdért. Amit most a napokban cikkeztek hegesztőüzemet, két hasonlót fel lehetett volna építeni ennyi pénzből, vagy mondjuk fordíthatták volna árvízvédelemre is. Jó, tudom, ez már pazarlás...
-
fokukac
nagyúr
(...)
"Csaba László arról is beszélt, hogy a magyar gazdaság nem érzékeny a kamatmozgásokra."Magyarország kamat-érzéketlen ország, Nem azért döntenek egy-egy nagy fejlesztés mellett, mert a kamat alacsony, hanem mert mindenféle egyéb szakpolitikai vagy nagypolitikai okokból azt gondolják, hogy ezt meg kell csinálni" - jelezte.
"Ha a kamatszint egy ponttal több vagy kevesebb lenne, egész biztos vagyok benne, hogy sem a Ferencváros stadionját, sem a paksi atomerőmű második blokkját nem kalibrálnák másképpen. Pénzügyileg igen, de a döntés nem lenne más, mint most" - fűzte hozzá a közgazdász.
Megjegyezte, nem tud arra példát, hogy azért fogták volna vissza a költségvetési költekezést, mert a finanszírozás drága lett volna. Azért fogták eddig mindig vissza, mert jött az Európai Bizottság, vagy a Nemzetközi Valutaalap. De benne van a magyar alaptörvényben is, hogy évről évre kisebb hiányt kell elérni, a kormány politikájának sarokköve az adósságráta csökkentése.
"Ma már a kormány ellenfelei is elismerik, hogy az Orbán-kormányzat szakított a megelőző időszak költekező politikájával, de nem a kamatok miatt" - hangsúlyozta a közgazdász.
Ami pedig a vállalatokat illeti: Csaba László rámutatott, hogy hazánkban kétféle vállalatcsoport van. Az egyik nemzetközi piacon, például az anyavállalatán keresztül felvesz hitelt, vagy képes tőzsdén részvényt kibocsátani és olcsón pénzhez jutni, ami töredéke a banki költségekkel növelt kamatszintnek. Másrészt van a családi vállalkozások köre, akik nem tudnak felvenni hitelt, mert nincs akkora termelékenységük, hozamuk. Nekik egy bank nem fog hitelt adni, másfelől ez a cég, ha értelmes, nem is vesz fel kölcsönt. Maradnak a háztartások, akik pedig a devizahitelek miatt leépítették a kintlévőségeiket.
"Ez tehát egy rendkívül kamat-érzéketlen gazdaság" - hangsúlyozta Csaba László."
[link][ Szerkesztve ]
-
KMT
addikt
válasz fokukac #20993 üzenetére
Gondolom, ritkaság, hogy ennyit adnak, ezért aki ennek tanul, az inkább külföldre megy. Majd ha elterjed, hogy itthon is lehet vele keresni...
A cnc esetében pedig ha meg az olcsó munkaerő miatt ruháztak be itt, akkor ciki... Fizessenek többet, vagy menjenek más országba.
Új hozzászólás Aktív témák
- CNC Fémmegmunkálás és AWI, MIG hegesztés
- Akció! Dell Latitude E6320 laptop (14/i5-G2/8GB/320HDD) - 1 év garancia, 27 % számla
- CNC Forgácsolás / 3D tervezés / Műszaki rajzolás / CNC program készítése, modernizálást
- 256GB 2400T (8x32GB) SAMSUNG DDR4 RDIMM ECC memória - 10e Ft / modul!
- 3D Nyomtatás, 3D tervezést - PETG, PLA, TPU, ABS, PC,
- Új Lenovo Tab P11 (2nd Gen) (TB-350FU) tablet 11,5" 6/128GB szürke+toll - 2 év magyar bolti garival!
- Kingston HyperX Predator 16GB (2x8GB) DDR4 3200MHz
- Asus Rog Strix G15,Ryzen 7 5800H,RTX 3050Ti,32GB DDR4,1024GB
- Eladó bontatlan MS NEMESIS C700 RGB vezetékes könnyített optikai egér PMW 3360
- Earfun Wave Pro - mint az új