- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- gerner1
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
t.zsolti
tag
DNOSD 1510, - 0434250011, -Monark:039305011, -Merci szám:0000172512 vagy 0000172812
DNOSD 261 - 0434250120, - Monark 039305120, -Merci szám: 4 féle lenne.
DNOSD 265 - 0434250128, - Monark, 309305128, -Merci szám: 0010174912
ezek a monark katalógusból vannak összeválogatva , DENSÓ-t nem találtam, ZEXEL ami még ismert az sem volt.
és , hogy mi való bele azt inkább alváz motorszám alapján a MERCI szervízben megmondják. -
Batman2
őstag
A DieselGiant féle citromsavas öblítési procedura részletsebben, és durva fordításban:
Mix up 1/2 of the bottle of shout in cold water and mix very well in 2 gallons of water. Then pour in the radiator. What??? Yes you must degrease the engine internals and this is the procedure in the MB factory manual. This will get rid of any oils that may be present in the cooling system. Then top off with water and start the engine. Run for about 10 minutes with the radiator cap off and reflush. You will need to flush about 2 times to get it all out...
Next mix up the entire bottle of citrus flush in 1 gallon of warm water and mix until dissolved. Pour this in your radiator and top off with water. Run for about 10 minutes with the radiator cap off and re flush. You will need to flush about 2 times to get it all out. Then make VERY sure that nothing but clean clear water comes out. You want to make sure all the flush is out of the engine.
7,58L vízhez tegyünk fél flakon Shout gélt és töltsük bele a hűtőbe, majd töltsük tele azt vízzel és járassuk 10 percig. Micsoda ? Igen, a motort tisztítani, zsírtalanítani kell belsőleg és ez az eljárás gyárilag is a kézikönyv szerint. Ez megszabadít a hűtőrendszerbe került olajtól. Az öblítést kétszer érdemes elvégezni, hogy garantáltan eltávolítsuk a a vegszer maradványokat.
Aztán keverjünk1 flakon citromsavat 3,79L vízhez, töltsük bele a hűtőbe, majd töltsük azt tele vízzel és járassuk 10 percen át, zárt kupakkal. Majd öblítsünk kétszer, amíg már semmi más nem folyi, csak tiszta víz. Biztosnak kell lennünk benne, hogy minden mosó lé kijött a motorból.
Üdv.
-
Batman2
őstag
válasz
rambo4ésfél #7767 üzenetére
Én a hűtőt már 3 éve mostam ecetsavval úgy, hogy egy ájszakán át benne hagytam vagy 2-3%-os ecetsavat, utána kiöblítettem.
A külsejét is alaposan megpucoltam kefével, és helyre hajlítgattam az elnyomódott lamellákat is, hogy a levegő zavartalanul át tudjon jutni azok között.Külsőre azóta sem túl koszos a hűtő, persze benne vörösbarna lé van, de a hűtőt hiába mosom, magától a blokktól mindíg újra ilyen lesz !
Szóval az egész rendszert akarom mosni, vagy trisót adva a hűtővízhez vagy pedig citromsavat, esetleg ecetsavat, csak a koncentrációa kérdés, hogy nehogy túl erős legyen, amúgy mindkét szerves sav gyenge savnak minősül, szóval megfelelően hígítva elvileg nem szedi szét a fémeket, csak leoldja a rozsdás vízkövet.
A sósav az egyértelműen túl erős sav, azt biztos nem tennék bele, a vasat és az alut is azonnal oldja és a gőze mindent szétmar !!!
A trisó valóban vízlágyítóként használatos elsősorban, de tudtommal fizikai-kémiai reakcióval gyengén oldja a vízkövet is, elsősorban melegvízben, tehát azzal egyártelműen meg kell főzni a motort, már üzemi hőmérsékleten értem, nem azon túl, akkor kezdi lebontani a rétegeket!
Az elvízkövesedett mosógépeket is szépen megtakarítja, már ami a fűtőszálat illeti, de azért a többi részéről is sokat leszed.Üdv.
-
Batman2
őstag
válasz
t.zsolti #7772 üzenetére
Mennyi hűtővizhez mennyi citromsavat adtál ??
Nekem is az a baj, hogy tele vannak vízkővel és rozsdával az motorblokk vízjáratai, így elég gyenge lehet a blokk és a víz között a hőátadás, illetve nagy a késése, ami meg is látszik a vízhőfok mozgásán !
Ezt kellene belőle kioldani, nem elég csak a hűtőt kimosni.Viszont most elbizonytalanítottál a citromsavat illetően, pedig ott van a cikkben, hogy a mercedes maga ajánlja hűtő rendszer tisztításra !
Csak a koncentrációja a kérdés !Üdv.
-
Batman2
őstag
Szevasz
Szerintem pont ez a Denso kód, a Bosch pedig egy, vagy legalább nyolc tagú számsor !
Bármelyik autóalkatrész bolt elvileg be tudja szerezni mind a Boscht, mind a Densot, de egyikkel sincsenek jó tapasztalataink !
Neked w124-es 200D-be elvileg a DN 0 SD 261-es csúcs kell, és ennek a Bosch megfelője, ami elvileg ez: 0 434 250 120
Üdv.
-
t.zsolti
tag
a hidrotőke kb 200-250e km nél eléri az élete végét, de ezt lehet siettetni nem megfelelő olajjal vagy ritkább olajcserével( nem 500 km túlfutásra gondolok hanem rendszeresen 5000-rel )
olajcsere 1/2 óra , azt esősben is kibírod, féllábon állva, stb--))))))))))))
a bosch csúcsok nekem 5000-8000km alatt tönkrementek. -
Zo123
csendes tag
válasz
Batman2 #7765 üzenetére
Az alapjárati csattogást illetően ugyanez most a problémám.... igaz W124 200D-ben.
Ebben hidrotőkések a szelepek, és valahol olvastam, hogy lehet az is, hogy az olaj már nagyon fekete, sűrű.... és a tőke beragadhat. Olajcser kéne gyorsan... de ebben a nyavalya időben?De persze bőven jöhet a csúcstól is.... nekem tavaly lett beletéve indiai Bosch.... ki tudja milyen körülmények között (volt-e bemérés).... Nem jó ez így!
-
t.zsolti
tag
válasz
rambo4ésfél #7767 üzenetére
biztos jót tett a belső résznek is, de inkább a külső rész amit a trisós mosás megtisztított , a lamellák köze, az olyan mint a szűrő , előlről megy bele a szennyezett levegő ( bogarak, por stb ) a motortér felé meg a szűrt , pár év alatt rengeteg "kosz" rakódik bele, ezt mostad ki. A vízkövet a trisó nem oldja , max a zsíros szennyeződést azt is korlátozottan. A trisó felhasználási lehetőssége rajta van a zacsin ( vízlágyítás ).
Vízkövet a savak oldják ( ecetsav, citromsav, sósav ). Én az elsővel próbálkoznék, mert nem olyan agresszív, a citromsavat (már amit kazán savazásra használnak ) próbáltam, megette a vízpumpa aluját, a hűtő kilukadt ( csak picit, de cserés lett ) és a hengerfejtömítés is ugrott, de tűkőr tiszta lett a motor hűtőrendszere .
A sósav még durvább.
Esetleg meg lehet próbálni az expressz vízkőoldót ( foszforsavas ) lassabb mint a sósav, kevésbé agresszív ( de én felhívnám a gyártót mit javasol )
lehet rágódni rajta -
rambo4ésfél
senior tag
válasz
Batman2 #7766 üzenetére
én pl nemrégiben mostam át a hűtőt mert a meleg beköszöntével pillanatok alatt elérte a 100°C-ot
a lényeg hogy féltem attó l hogy mi lesz ha kilyukad a hűtő de végül találtam egy "receptet" ami csak tisztít (nyilván ha lyukas a hűtő csak a vízkő tömíti a lyukat akkor az tuti hogy ereszteni fog) tehát a lényeg hogy 1L kb 40°C-os vízhez 75g trisót tettem ezzel az aránnyal bekevertem a szükséges mennyiséget majd csináltam egy kis medencét amibe kényelmesen elfért a hűtő, ezt kibéleltem fekete fóliával majd beletettem a hűtőt és felöntöttem a meleg trisós vízzel és betakartam az egészet még fekete fóliával, az egészet tűző napon csináltam mivel a recept szerint 3 órán át kell áztatni a hűtőt ebben a 40°C-os vízben amit én így oldottam meg lényeg hogy a végén iszonyatos mennyiségű retket feloldott amit nagy nyomással (vezetékes víz) jó bőven kimostam a hűtőt mindkét irányból közben rázogattam a hűtőt addig amíg már csak tiszta víz jött ki belőle, majd visszaraktam és a víz alig megy 80°C fölé csak akkor ha nagy meleg van és klímázok + lámpától lámpáig 1-2
-
Batman2
őstag
Elég sok infót tartalmaz ez az oldal, érdemes részletesebben átböngészni !
DieselGiant.com: [link]Pl. citromsavas és spéci zsíroldószeres hűtő átmosás !
Üdv.
-
Batman2
őstag
Üdv. mindenkinek
A befencskendezőim már megint lehet nem állnak a helyzet magaslatán, mert eléggé csúnya, szabálytalan, csattogó hangot hallat alapjáraton a motorom, fordulaton nem annyira feltünő.
Mikor vadi újak voltak (tavaly május) csak mély, morgó hangot hallatott a motor és teljesen egyenletesen járt. Most melegedőben még kisebb kihagyásokat is produkál, szintén alapjáraton vevődik észre.A hűtőrendszeremet is lassan át fog kelleni nézni, mert rendszeresen enyhén túlmelegszik a motor, nem csak a városi lámpától - lámpáig araszolásban, hanem ha nagy tempóval megyek, akkor is megemelkedik a hőfok, arról nem is beszélve, ha nagy tempó után hírtelen lelassítok, akkor már 100fok körülre megy.
Pedig itt azt írja [link], hogy kb. 40km/h felett már elegendő kellene legyen a menetszél pusztán a hűtéshez, ha mégsem elég, illetve nagy tempónál mégis túlmegelszik, akkor ott egyéb probléma van !Előszőr is hűtő és motorblokk vízjárat tisztítást gondoltam, vagy trisóval, vagy ecettel, nem tudom, melyik a jobb.
A bolti pucoló szerek asszem trisósok.A vízpumpám is szinte biztos hogy már csere érett, de azt akarom későbbre hagyni, előszőr meglátom, hogy a pucolás mennyit javít.
A hűtő belseje is kérdéses, 4 éve volt már ecettel mosva, de lehet, hogy így is gyenge, abből is lassan szerintem kell másik (vagy jó áll. használt, de lehet inkább új).Egyelőre a pucolást tudom kivitelezni, sem vízpumpára, sem új hűtőre nincsen pénzem, a futómű felújítás és műszaki elvitt mindent.
Üdv.
-
tothm
őstag
Sziasztok!
Hol tudnék olcsón szerezni 2011-es C220-as mercihez jobb oldalra is kipufogót?
Köszi -
Batman2
őstag
válasz
rambo4ésfél #7761 üzenetére
Szevasz
Lehetni minden lehet, de azért mégsem kellene neki, mivel most jött a szervízből, csak illene nekik jól megcsinálni !!
És a műszakin így már megfelelt, az az érdekes, pedig érzésre semmivel sem erősebb !??
De egyébként keménynek tűnik a pedál.No mindegy, pár napig próbálgatom, aztán eldöntöm, hogy visszanézek e hozzájuk vagy sem.
Lehet össze is kell neki újra csiszolódnia egy kicsit a szétszedés miatt, az újaknak pedig kicsit becsiszolódni.
Remélem, nem valami gagyi, porlódó, kenődő vackot kaptam, és azért ilyen.Üdv.
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy A23 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 5000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- IPhone 16 256GB!!! Bontatlan! One függő! Jótállás: 2028.04.04.-ig
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest