- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Graphics: OnePlus 13R - Üzemidőbajnok és remek képességek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- t72killer: Fürdőkád kontra elektromosság: XXI.század
- btz: Internet fejlesztés országosan!
Új hozzászólás Aktív témák
-
batman.
senior tag
-
batman.
senior tag
-
RR-13
őstag
A swimmer magasságát kell megfelelően beállítani
Kb. a vízszinttel egy magasan kell lenni a swimmer tetejének, hogy a bogarakat betudja "szívni", de ki már ne menjenek belőle, és vízszintesen kell beállítani, nem ferdén.
Amennyiben fogy a víz és nincs utánpótlás egy ideig, akkor érdemes lentebb engedni ilyenkor, hogy igazodjon a vízszint magasságához. -
batman.
senior tag
Szerintem bármelyik kombi tabletta jó. Mondjuk én a 20 dekásat veszem, és medencés boltban, de véleményem szerint egyik kutya másik eb. Ha olyan adagolód van amibe a kis tabletta való, akkor azt vedd!
A képen a szivattyú van fedve. Azt tudni kell hogy a szivattyúk motorja melegszik. Ha teljesen beburkolod akkor adsz rá esélyt, hogy megfő.
(#620) V.Stryker Ha vízszintben van akkor jó eséllyel ki fog egyenesedni, ahogy RR-13 fórumtárs is írja. -
batman.
senior tag
Jojo tudom nah.
Meg a szuruhoz adott adagolóba 4 db tabletta fér. Gondolom akkor annyi elég bele egy kombibol?
Nekem úszó-adagolóm van, abból is a nagy. Most indításnak 2 db 20 dkg-os jégkorong méretű tablettát tettem bele. Teljesen nyitott lamellákkal. (lusta voltam PH-t mérni)
Ez, ha nem lesz pillanatok alatt kánikula akkor 1-2 hétig a többszöröse annak ami kell.
A tablettád dobozán van az adagolás, az szerint csináld. Ha nem fér annyi a szűrős adagolóba, akkor ki kell várni, mennyi idő alatt oldódik fel benne, és azután lehet javaslatot tenni + úszó-adagoló vásárlására. Eltudom képzelni, hogy elég lesz, mert hamarabb oldódik. -
batman.
senior tag
Már írtam: Az ami a képen volt az nem mezőgazdasági fólia, hanem takaró fólia.Arra való, hogy valamit: farakás, sóder, stb, megvédj a ráhulló falevelektől, guanótól, egyébtől, igazán nem is vízálló. Majd, ha veszek újat, akkor lefényképezem, a mostanival nem dicsekednék.
-
RR-13
őstag
Vastag csövet adtak hozzá, mivel én már ezt tudtam, mert kivettem a dobozból a csöveket, ezért is írtam, amit.
Képzeld el ezt 16-18 méteren
Mennyi víz menne át rajta.. ezért írtuk, hogy az más sok lenne a szivattyúnak.
Amennyiben fele ilyen vékony lenne a cső, akkor akár 2x6 méterre is elvezethetőek az ágak
Viszont elvileg, akkor most is ez lesz 2x5-6 méter kb.Persze, amíg nem üzemel addig jó is ha letakarod a szivattyút
-
batman.
senior tag
Amúgy nem sok föld lett alá töltve, csak kb pár centi. Meg ugye alatta ott a rendes füves föld.
Ja, a fű is majd komposztálódik alatta. Én a helyedben egy fix helyről valami lézeres vízmértékkel naponta ellenőrizném az első hetekben.
Ne töltsd fel egyszerre. Első nap félig, hagy pihenni legalább 12 órát második nap háromnegyedig, pihenés 12 órát, ha nem mozdult mehet ameddig lehet.
A szivattyú fedésre van valami ötlet?
Például. -
RR-13
őstag
Az, hogy a szivattyú alacsonyabban van, az a 3méteres cső elvezetésénél is igaz kell, hogy legyen, mert ekkora medencéknél az üzemi vízszint alatt kb. minimum 1m-el kell, hogy legyen a szivattyú, ... de összességében a leírt eset is más, mint a Tiéd!
Továbbá ott összesen 12métert tesz meg a víz, a Te esetednél 16-18 métert tett volna meg, ami már nagyon necces a 6 méter helyett.
Ahogy batman. is, és ahogy én is írtam a 4-5 méter még beleférhet (oldalanként). -
batman.
senior tag
Írtam már, hogy próbálni kell. 4-5 méter simán belefér, lehet meg sem kottyan a szivattyúdnak, aztán az is egy opció, hogy a tervezett élettartama előtt megadja magát. Főleg, ha bypass nélkül belekötsz 200 méter lpe csövet.
Egyébként amit ANDROID??? kérdezett az nekem nem tűnt fel, de fontos lehet. Ha nem vízszintes a talaj akkor ha nem betonozol gyalulni kell, ha feltöltöd, a teli medence alatt megmozdulhat a föld és végighasad az alja. Ami egyébként nem teherbíró. -
batman.
senior tag
Ez nem mezőgazdasági fólia, hanem takaró-fólia.Télre szoktam hasonlót (gyárit) használni. Mert a fémpalástost nem engedem le.
Viszont az parasztvakítás, hogy 10 évet bír, a mostani 4 szezont húzott le, és csere érett. Több kis lyuk van rajta.
De a következő gyárit letakarom majd egy hasonlóval amit vettél. -
RR-13
őstag
Szerintem ez a Pontaqua aquamulti 3kg, és én ilyet veszek 3kg-osat, mert ez éri meg elég jó áron van, de máshol még olcsóbban is van.
Sajnos ez 200g-os tabletta, ami nem biztos, hogy belefog férni a ChemConnect-be...
Van még a Mini tabletta is, abban 1kg-ban 50 db tabi van, de az drágábbra jön ki.Löttyöt nem veszek, szerintem "felesleges", bár ahhoz a nagy medihez lehet jól jön majd, illetve PH szintet majd érdemes nézni, én ahhoz már vettem digitális PH mérőt
-
RR-13
őstag
De én azt írtam, és arra a hsz-re kérdeztem, hogy mennyibe került, ahol a homok képét linkelted be
Ez a ChemConnect adagoló lenne? Nem is vettem még észre, hogy van ilyen benne
Én "löttyöt" még nem használtam csak a kombi tablettát tavaly, az is elég volt. -
batman.
senior tag
-
RR-13
őstag
Nagyon tetszik a kép!
Durván szépen megcsináltad a medi helyét
Ezt a medencét vetted akkor most igaz?
A 8-9 méter az már tényleg sok lenne amúgy..., de miért nem teszed a házikó bal oldalához?
Bár nem látom, hogy ott van-e valami esetleg.
Akkor egy kicsit a naptól is "védve" lenne, és nem sütné a nap állandóan, nem? Mondjuk kibírja, de minél jobban védve van annál tovább bírja.
Még, ha kis házban is lesz a szűrő talán akkor is jobb, ha a "nagy" ház védelmében van -
RR-13
őstag
Jogos a felvetésed
Nem vettem még szolár panelt, de amit láttam azon mintha csövek átmérője kisebb lenne, mint a szűrő csöve..., ezáltal hiába hosszú a szolár cső hossza összességében, de egyrészt egymás mellett vannak a csövek, másrészt a kisebb átmérő miatt nem kell a szűrőnek akkora nyomást kifejteni, mintha a nagy átmérőjű csövet viszed el 8 méterre.Ez már bonyolultabb matek, és fizika, de valami ilyesmi.
Amennyiben tévedek, akkor elnézést előre is. -
RR-13
őstag
A Kvarchomokból nagyjából 9kg-ot kell belerakni a BESTWAY 5300 l/h homokszűrős vízforgatóba.
Az AUCHAN-ban lehet kb. legjobb áron 2.190 Ft-ért venni a 25kg 0,4-0,8mm-es kvarchomokot, vagy még olcsóbban a Bauhaus-ban, AQUASIL - szűrőhomok (0,4-0,8mm, 25kg).A hosszú csövezést egyáltalán nem ajánlom, mert amit írtál 7-8 méter az nagyon soknak tűnik.
A szűrőhöz adott Bestway P6518ASS16 cikkszámú tömlő 3 méter, és nagyjából ilyen távolságra is lőném be a szivattyú elhelyezését. A 3 méteres cső látványra sem rövid!
A 3 méterhez képest a 7-8 méter majdnem 2,5 szerese a hozzáadott tömlőhossznak..., ezért én nem javaslom ezt a megoldást.
Egyszerű fizika, hiszen minél messzebbre kell a szivattyúnak "elküldeni", "eltolni" a vizet annál nagyobb terhelésnek van kitéve, ami hosszabb távon biztos, hogy nem segít a motornak.
A 230w-os motor nem olyan erős, hogy 7-8 méter távolságba a vízszállítást könnyen elbírja, hosszabb távon,megfelelő kapacitás kihasználással.Ami még ideális az 4-5 méter, de nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy ha pl. 8 méterre teszed a szűrőt, akkor 16m-es távolságot kell megtennie a víznek a csöveken, mire visszakerül a medencébe, ami nagyon nagy távolság, és ez viszont közel megháromszorozza a szűrő működtetési teljesítményigényét, hiszen akkor a teljes medence vizét (15m3-el számolva) nem 3 óra alatt forgatja meg 1x, hanem kb. 8 óra alatt!
Ajánlás szerint egy nap alatt 3 teljes vízforgatás a javasolt, amennyiben a medence használva van, használat nélkül minimum 1x átfogatás, ami a Te esetedben azt jelentené, hogy használat esetén egész nap mennie kellene a szűrőnek, hogy a minimum a 3x vízforgatás megtörténjen.
Persze ez nem kötelező, csak javasolt.Remélem nem írtam nagy hülyeségeket
-
batman.
senior tag
Az a fólia nem mezőgazdasági fólia, hanem takaró-fólia. Én a sima fekete mgfóliát ajánlom, tekercsben van és levágják a hosszát. A szélessége annak amit én vettem 4 méter, tehát abból neked 6 métert kellene venned. Ez teljesen kiváltja a bubis fóliát is..
Persze, hogy befolyásolja a hossza, + ha ide-oda tekereg az még jobban, de előre én biztos nem tudom megmondani neked, hogy a szivattyúd mennyire fog szenvedni. Próbálni kell. A bypasst azért is szokták beletenni, hogy ne kelljen egyszerre a szűrőn és a melegítőn is átnyomnia.
A hokokszűrő leírásában benne kell lennie, hogy mennyi szűrőközeg kell hozzá. -
batman.
senior tag
Már írtam, nekem nem a homokszűrő ágon van.
Az én megoldásom annyiban más, hogy ahogy kisüt a nap akkor beindul a keringés, és megy egész nap.
Lehet hozzá idomokat kapni, ott is ahol a csövet linkeltem.
De szerintem egy bypass szetre is szükséged lesz.
Kereséssel sok mindent találsz a témában. -
batman.
senior tag
Csövet itt vettem. Anno náluk volt a legolcsóbb, szerintem most is jó az ár.
Nem volt a csomagban valami takaró fólia?
Azzal kezdhetnél, és akkor lenne viszonyítási alapod.
Nekem úgy hogy, cc 10 centivel lejjebb van a vízszint, oldalt kb. 30 cm, elől-hátul kb 60-70 cm a túllógás. De idén veszek/csinálok tekerőt. -
batman.
senior tag
20 centi az kevés, vedd figyelembe, hogy nem színültig van vízzel.
A 20 m LPE az semmi, észre sem veszed, hogy be van kötve.
100 méteres tekercsekben lehet kapni, abból 2 csőcsiga jön ki, az már érezhető, de 200 méter az ami tényleg működik ekkora medencénél. Az ajánlott az a medence felületével megegyező lenne. -
batman.
senior tag
Persze, nagyobb kell rá. Én a feketét favorizálom, mert szerintem ugyanúgy melegszik alatta a víz, mint a szolárfólia alatt.
Ha nem emelsz, elbírja a homokszűrő, de lehet, hogy gyors lesz neki és a befolyó víz csak minimálisan melegszik. Próbálni kell, minden rendszer más.
Ja, tetszik nekem is a napelemes cucc, az előtte lévő rendszerhez képest sokkal egyszerűbb és már "ingyen" van.Egy hőszivattyús rendszer mégjobb lenne, de az egyelőre csak nagyon távlati terv.
-
batman.
senior tag
-
RR-13
őstag
Én pl. a P8 álláson fogom használni, mert a medence méret miatt kell, hogy megforgassa a vizet egy ciklusban.
És a 8 óra pont annyira elég, hogy a 14m3 vizet átforgassa.
Engem tavaly sem "érdekelt" hogy megy a szűrő fürdőzés közben, mert a kismegszakítón van FI relé, de idén veszek egy mobil FI relés csatlakozóaljzatot, és akkor abba lesz a szűrő dugva, és így nyugodtabban medencézhetünk.
Egyébként kifejezetten szeretem, ha megy a szűrő, akkor is, ha benne vagyunk a mediben, mert a visszaáramló víznek megvan a maga hangulata -
RR-13
őstag
Szia. Itt vegyél szerintem és ilyet BESTWAY 5300 l/h homokszűrős vízforgató, mert ez megéri
-
batman.
senior tag
Akkor mi az ideális teljesítmény?
Félreérted, ahhoz a méretű homokszűrőhőz elég a szivattyú teljesítménye.
Ha porszívózni akarsz vele akkor az is megy, csak nem szív úgy mint egy nagyobb.A labdákat ha eladni szeretném, én is dicsérném. Többektől hallottam, hogy pár hét után kidobták, és vettek bele üveget/homokot. Ahhoz az aránylag kicsi méretű tartályhoz elsősorban szűrőüveget ajánlanék, mert homokból szerintem nem fér bele annyi, amennyit megkíván.
-
batman.
senior tag
Az egy átcimkézett steinbach
Lehet hozzá alkatrészt rendelni.
Még dupla akkorához is használható, de a 200w-os szivattyú nem túl erős.
Létezik tárcsa amit felülről kell a szkimmerbe helyezni, de ez több emberes feladat.
Anno én is próbálkoztam vele, de az indításnál mindig belevegősödött. A tárcsa:
Szerk: ja és a szűrőlabdák. Felejtős! -
RR-13
őstag
Ilyen szűrőt vettem az Auchan online oldalán akciósan, de jelenleg nem elérhető teljes áron sem ott.
Alzán most akciós áron van, ennyiért is megéri.
Itt egy videó is róla.
-
Piftuka
veterán
"Gondolok itt arra, hogy rá lett építve a szivattyúra a tartály"
Én erre nem gondoltam, de jogos észrevétel.
A szűrő kapcsán olyat érdemes nézni, ami a medencéd vizét ~1-2 óra alatt teljesen át tudja cserélni. Tehát ha a medencéd befogadó képessége 8.000 liter, akkor olyan vízforgatót érdemes nézni, ami minimum 4.000 liter/óra teljesítményre képes. Preferáltan 6.000-8.000 liter/óra.
Ez csak elvi szám. Én felhívtam a múltkor a Medence Diszkont szaküzletet, és elmondta a szakértőjük, hogy nem érdemes úgy üzemeltetni a medencét, hogy a vízforgatót, csak 1-2 órára kapcsolod be. Még akkor sem, ha a kapacitása a víz teljes cseréjét lehetővé teszi.
A vízforgató viszonylag nagy teljesítménye azért szükséges, hogy hatékonyan tudja a vizet szűrni.
Tehát ő nagyon ajánlotta a viszonylag folyamatos üzemet. (Én is úgy használtam eddig mindig a vízforgatót, hogy amikor nem voltunk a medencében, akkor üzemeltettem hosszú órákon át. Más kérdés, hogy kis teljesítményű papírszűrős vízforgató esetében erre szükség is van mindenképpen.)
Én úgy soha nem használnám, hogy a medencében vagyunk, mert fő az óvatosság. (És az áramütés elleni védelem.)
- A Batman által linkelt Medence Diszkont-os leírás szerintem jó. Ő a szűrőhomokot javasolja, ami később felhasználható virágföldhöz. A másik alternatíva a szűrőüveg, ami kicsit még hatékonyabb, és 10 évente elég cserélni, de a homokkal ellentétben nem környezetbarát. (Egy ilyen szűrőbe, amit kinéztél ~7-10 kg-t kell tölteni. 10 kg-s zsákban lehet amúgy kapni.)
- Ezen kívül ajánlott a szezonra 1-2 szett kombi tabletta. Az fertőtlenít és az algásodást is gátolja. Érdemes hozzá adagoló, mert a tabletta a medence aljára süllyedve kimarja a medence anyagát.
- Ajánlott egy csomag tesztcsík a víz PH értékének méréséhez.
- És érdemes elgondolkodni a "porszívózáson". Leveleket, bogarakat, homokot, lesüllyedt szennyeződést eltávolítandó... Egyik opció az említett vízforgató alkalmazása a célra, ehhez kell szükséges hosszúságú külön cső, illetve porszívófej szett, amit külön árulnak.
A másik lehetőség egy akkumulátoros medenceporszívó. Praktikus, nem igényel extra csövet, vízelvezetést. Bár nem olcsó, mert ~15.000-25.000 forint közötti áron kapható mindenhol. (Bestway és Intex)
A venturi elven működő, slagra szerelhető megoldás is jó, de csak darabos szennyeződéshez. Elpusztult algát nem tud felszívni, mert az túl apró a finomhálós gyűjtőzsáknak is, ami átengedi. (Tapasztalat.) Hátránya lehet még egyeseknek, hogy a friss csapvíz lehűti a medence vizét, amíg takarítasz vele.
- Ezen kívül erősen ajánlott egy takarófólia akkor, amikor nem használod a medencét huzamosabb ideig. Gátolja a szennyeződés vízbe jutását, valamint a sötét fólia gátolja az algaképződést is.
Ha nem használsz ilyen takarófóliát, akkor a folyamatosan napsütésnek kitett medencében még a kombi tabletta ellenére is megindul az algásodás. (Elég hozzá 1 hét, de akár pár nap is. Ez is tapasztalat.)
Szóval alapvetően ennyi az "alap":
medence + vízforgató + 1 zsák szűrőközeg + takarófólia + kombi tabletta + tesztcsík + valamilyen szennyeződést elszívó megoldás
(Aztán lehet fokozni, kinek-kinek igénye és preferenciái szerint. Skimmer, klór, ha esetleg sokkolni kell a vizet, szivattyú a gyors vízleeresztéshez, medence alátét, stb.) -
batman.
senior tag
A specifikációja szerint jó hozzá.
Biztos létezik akinek ez a konstrukció bejött, én magamnak nem vennék ilyet.
Gondolok itt arra, hogy rá lett építve a szivattyúra a tartály. Az sem látszik rajta, hogy van előtétszűrő, és lehet azt pucolni... De gyanús, hogy nincs.
A tapasztalataikat többen leírták, ha lesz időd fusd át előröl a topicot, még nem hosszú. -
batman.
senior tag
Szia!
Ne érts félre légyszi.
Konkrét kérdésre nagy valószínűséggel hamarabb kapsz választ.
Sőt, a hozzászólásokat sem gyűjtöm, hagyok teret másnak is, főleg ha nem egyértelmű a kérdés.
Azért teszek kivételt, nehogy elmenjen a kedved a topictól.
Én a merevfalún a fémpalástos, vagy tömör oldalú medencét értem, aztán lehet, hogy fém csőből készül fémvázas de nem merevfalú medencéről van szó.
Különböző medencés boltokban vannak egész jó leírások, azok sokat segítenek. A teljesség igénye nélkül:
Például.
Ez is.
Hasznos
Ez is.Peace.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Új, bontatlan Tesla Smart Floodlight Battery Camera + Tesla 5W napelemmel - 1,5 év garival! -
- Veemann V-FS8 20 felnim új nyári abroncs szettel.
- Új, bontatlan FÉLÁRON - LOVI Expert 3D Pro elektromos mellszívó - Még 1,5 év magyar bolti garival! -
- Eging PV 410W silver napelem verhetetlen áron
- Új Cosori Premium Air Fryer / forrólevegős sütő, 5.5L (CP158-AF-RXB)
- Csere-Beszámítás! Fehér Inno3D Twin Edge RTX 5070 12GB GDDR7 Videokártya!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Latitude 5500 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 1TB SSD RTX 3080 10GB ZALMAN Z1 Plus Corsair 850W
- GYÁRI TÖLTŐK DELL LENOVO HP FUJITSU TOSHIBA Macbook---------- Budapest,/MPL/Foxpost
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest